bebek ağrı kesici fitil / Çocuklarda Fitil Kullanımı - seafoodplus.info

Bebek Ağrı Kesici Fitil

bebek ağrı kesici fitil

Ailelerin korkulu rüyası ateşle nasıl baş etmek gerekiyor? Ateşten bu kadar korkmak doğru mu? Yüksek ateş havaleye neden olur mu? Bu ve bunun gibi pek çok soru ve doğru olduğunu sandığımız pek çok yanlış var.

Öncelikle kaç derecenin üzeri ateştir, bunu tanımlamakla başlayalım. Birçok aile 37 dereceyi ateş kabul ederek polikliniklere başvurmaktadır. Fakat subfebril ateş (hafif ateş) 37,1 ila 37,8 derece arası kabul edilir ve ateş düşürücü vermeye gerek yoktur. Yüksek ateş 38,5 derecenin üzeridir, hasta çok huzursuz değilse ve ateş düşürücülerin ağrı kesici özelliğinden faydalanmak istemiyorsak yine ateş düşürücü vermeye gerek yoktur. Çünkü vücudumuz bir enfeksiyon ile savaşmaktadır, biz endikasyon olmadan ateş düşürücü kullanırsak vücudumuzun savunma sistemini bloke edip iyileşme sürecini uzatmış oluruz. Ateş 39 derecenin üzerine çıktığında ateş düşürücü vermeye başlayabiliriz. Sadece ateşli havale öyküsü olan hastalarda ateş düşürücü verme sınırımız 38 derecedir. Her ne kadar verilen ateş düşürücülerin havaleyi engellemediği çeşitli çalışmalarda gösterilmişse de ateş düşürücü kullanılmaktadır.

Ateş düşürücü olarak ne kullanmalıyız? Bu sorunun cevabını da vermeye çalışalım. Ateş düşürücü olarak ilk tercihimiz her zaman parasetamoldür (Calpol, Minoset, Tylol gibi). Parasetamolün şurup ve fitil formu (Paranox-S) bulunmaktadır. Bilmemiz gereken şudur ki bu iki ilacı aynı anda kullanmamamız gerekmektedir. Ateş düşürücüyü verdikten ve hastamızı biraz soyup alın, koltuk altı ve kasıklara ılık uygulama başladıktan dakika sonra hastamızın tekrar ateşini ölçmeliyiz ve düşüp düşmediğini kontrol etmeliyiz. Ateş düşmemişse veya artıyorsa farklı bir ateş düşürücü (tercihen 1 yaş üstü ibuprofen (İbufen, Dolven, Pedifen gibi), 1 yaş altı ketoprofen (Profenid)) kullanabiliriz. dakika sonra hastamızın hala ateşi düşmüyorsa ılık duş yaptırmamız faydalı olacaktır. Ilık duş veya ılık uygulama yaparken sirke veya alkol kullanmamak gerekir, bu tür uygulamalar havaleye neden olabilmektedir. Aynı ateş düşürücüyü en erken 4 saatte, farklı grup ateş süşürücüleri yüksek ateşte arka arkaya verebiliriz. Bu son basamaktan sonra ateşimizi hala düşüremediysek çocuk hekimine acil olarak başvurmanız gerekmektedir. Bu arada ilaçları çocukların ulaşamayacağı yüksek bir yere koymayı unutmamamlıyız.

Çocuğumuzun ateşini düşük ölçüyorsak ne yapmalıyız? Evvela ateşi doğru mu ölçtük, bunu kontrol etmeliyiz. Dijital ateşölçerlere pek güvenmemek gerektiğini düşünüyorum. En doğru ateşölçer civalı termometredir, fakat civa zehirlenmesi nedeniyle piyasadan kaldırıldığı için bu seçenek ortadan kalkmış oluyor. Ateş gerçekten düşükse (36 derecenin altı) hastamıza ya lüzumsuz ateş düşürücü vermişizdir veya hastamızın beraberinde huzursuzluğu ve uykuya meyli varsa ciddi bir hastalık geçirmektedir. Bu durumda hemen doktora başvurmanız gerekmektedir.

Açılmış ateş düşürücülerin süresi ne kadardır? Bu konuda da çok yanlış yapılmaktadır. Ateş düşürücüler bitene kadar aylarca kullanılmaya devam edilmektedir. Açılmış olan ateş düşürücülerin süresi en fazla 1, aydır. Sonrasında atılıp yenilenmesi gerekmektedir.

Kaç günden sonra devam eden ateş bizleri korkutmalıdır? Basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında ateş gün devam edebilir. saatten sonra devam eden yüksek ateş çocuk doktoruna başvurmanızı gerektirir. Antibiyotik başlanmış hastalarda da ateş 2 gün devam edebilir. saatten sonra ateş devam ediyorsa tedaviye yanıt alınmamış olabilir, hekime başvurmak gerekir. Titremeyle yükselen ateşte ve hastanın ateşi düştükten sonra neşesi, keyfi normale dönmüyorsa, sürekli uyuyorsa yine beklemeden acilen çocuk hekimine başvurulmalıdır. Umarım bu verdiğimiz bilgiler sizi ateş konusunda bilgilendirmiştir. Daha sonraki günlerde farklı konularla buluşmak dileğiyle, hoşçakalın.

Paranox S Fitil (Supozituvar) Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

Paranox S supozituvar, 12 yaşından küçük çocuklarda ve bebeklerde ağrı kesici-ateş düşürücü olarak kullanılan fitil formunda bir ilaçtır. Kutu içinde 10 adet fitil bulunan Paranox, etkin madde olarak parasetamol ihtiva eder.

Makaleye Genel Bakış

Paranox Fitil Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Paranox, 12 yaşından küçük çocuklarda ve bebeklerde soğuk algınlığı, grip veya diş çıkarma gibi çeşitli nedenlerden dolayı oluşan ağrı ve ateşi gidermek için kullanılan fitil formunda bir ilaçtır. Etkin maddesi olan parasetamol, yüksek ateşin düşürülmesine yardımcı olur ve ağrı sinyallerinin beyne ulaşmasını engeller (analjezik ve antipiretik). Bununla birlikte, yüz yılı aşkın süredir tıp dünyasında güvenle kullanılmasına rağmen parasetamolün etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir.

Paranox S Fitil, çocuk ve bebek hastalardaki ağrı ve ateş gibi rahatsız edici semptomları gidermekte etkilidir. Ancak, karaciğer ya da böbrek rahatsızlığı, kansızlık (anemi), Gilbert sendromu veya sarılığa neden olan enzim eksikliği olanlarda doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.

Paranox S Supozituvar (Fitil) Nasıl Kullanılır?

İlacınızın kutusunun üzerinde ”Supozituvar” ibaresi varsa bu, ilacınızın fitil formunda olduğu anlamına gelir. Paranox fitil, makattan (anüs) içeri itilmek suretiyle kullanılır. Herhangi bir şekilde yenilmez, yutulmaz, sıvılara karıştırılarak içilmez veya makat dışında bir bölgeden kullanılmaz.

Paranox fitili doktorunuzun veya eczacınızın söylediği şekilde kullanın. Ancak, uzman biri tarafından kullanımına yönelik bilgilendirme yapılmadıysa, 6 yaşından küçük çocuklarda 4 ila 6 saatte 1 fitil uygulayın. 6 ila 12 yaş arasındaki çocuklarda ise 4 ila 6 saatte 2 fitil uygulayabilirsiniz.  24 saat içinde maksimum toplam 4 fitil kullanın. Uygulama esnasında aşağıdaki adımları takip edin.

  • Fitilin etki etmeden vücuttan atılmaması için uygulamadan önce büyük tuvalet (dışkılama) ihtiyacının giderilmesi önerilir
  • Koruyucu ambalajını makasla keserek fitili çıkarın
  • Çocuğunuzun sağ dizini büküp karnına doğru çekerek sol tarafına yatırın (veya tam tersi)
  • Parmağınızı kullanarak çocuğunuzun makat bölgesinden fitili nazikçe itin
  • Fitili gönderdikten sonra birkaç dakika uzanarak yatmasını sağlayın
  • Kullanım öncesinde fitilin yerleştirilemeyecek kadar yumuşak olduğunu fark ederseniz (özellikle sıcak havalarda erime nedeniyle), folyoyu açmadan önce buzdolabında veya soğuk suda bir süre bekleterek sertleşmesini sağlayabilirsiniz.

Paranox Fitil Yan Etkileri

Paranox fitilin etkin maddesi olan parasetamol uzun yıllardır tıp dünyasında kullanılan güvenli bir ilaçtır ve genellikle vücut tarafından iyi tolere edilir. Ancak yine de özellikle bebeklerde bazı hafif yan etkilerinin olması mümkündür.

Uygulama bölgesinde kızarıklık, hafif tahriş ve ağrı oluşabilir. Daha nadir olarak, ağız-boğaz yaraları, ciltte döküntü, kaşıntı ve yüksek dozlarda kusma, bulantı, ishal veya karın ağrısı görülebilir.

Paranox S bebek fitiline karşı ciddi bir alerjik reaksiyon oldukça nadirdir. Bununla birlikte, özellikle boğaz ve dil gibi solunumu etkileyebilecek bölgelerde şişme gözlemlerseniz yakındaki bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Paranox S supozituvar kullanımı güvenlidir ve çoğu kişide yan etkiye neden olmaz. Bu ilacın faydalarının olası yan etki risklerinden daha fazla olduğu için doktorunuzun reçetelendirdiğini unutmayın.

Sorumluluk reddi: seafoodplus.info olarak amacımız işinize yarayacak en doğru bilgileri sunmaktır. Ancak, söz konusu tıbbi tedaviler olduğunda ilaçlar herkesi farklı etkileyebileceğinden, burada yazılanların (olası yan etkiler dahil) eksiksiz olduğunu garanti edemeyiz. Bu nedenle, herhangi bir ilacın kullanımında doktorunuzun veya eczacınızın talimatlarını esas alın. Kullanmadan önce kutu içinden çıkan prospektüsü anlayarak okuduğunuzdan emin olun.

Hamilelik ve Emzirme Döneminde Paranox Fitil

Paranox S mg supozituvar (fitil) 12 yaşından küçük çocukların kullanımına yöneliktir. Bu nedenle, emziren annelerin veya hamile kadınların bu fitili kullanmaları beklenmez. Ancak yine de herhangi bir nedenden dolayı kullanılması gerekiyorsa gebe kadınların öncelikli olarak doktor onayı alması gerekir. Gebelikte uzun süreli parasetamol tedavisi önerilmez.

Bu fitilin etkin maddesi olan parasetamol anne sütüne az miktarda da olsa geçmektedir. Laktasyon (emzirme) döneminde olan kadınlar doktor tavsiyesi olmadan Paranox kullanmamalıdır.

Çocuğunuzun ateşi dereceden yüksekse, ateş şikayetiniz 3 gündür devam ediyorsa veya bu fitili kullanmanıza rağmen şikayetleriniz 5 gündür geçmediyse doktora gitmeyi ihmal etmeyin. Çocuğunuza parasetamol içeren başka bir ilaç veriyorsanız aynı anda bu fitili kullanmayın.

Fitilinizi, direkt güneş görmeyen 25 derece civarındaki oda sıcaklığında saklayın. Çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği bir yerde muhafaza edin. Beklenmedik herhangi bir etkiyle karşılaşırsanız doktorunuzla veya eczacınızla görüşün.

Ateş Düşürücü Bebek FitiliParanox Bebek FitiliParanox Fitil Kaç Saatte Bir Verilir?

Her ebeveyn çocukları için sağlıklı bir yaşam ve bağışıklık için çabalar. Yavrunuzun iyi beslenmesi ve sıvı tüketmesi bu konuda oldukça önemlidir. Fakat bazı zamanlarda bağırsak hareketliliğinde farklılıklar görülebilir. Bu farklılıklar vücutta kabızlığa neden olabilir. Kabızlık çocuk ve bebeklerde bazı dönemlerde çok sık rastlanır. Fitil akla gelen ilk çözüm olabilir. Fitil kullanımı yalnızca kabızlık için değil, çocuklarda yükselen ateşi düşürmek için de kullanılmaktadır.

Çocuklarda fitil kullanımı nasıl olmalıdır? Fitil kullanmanın zararları var mıdır? sorularının cevaplarını sizin için araştırdık.

Çocuklarda Fitil Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Fitil, bağırsakları uyararak dışkılamanın gerçekleşmesini tetikleyen bir kapsüldür. Kapsülü kullanmadan önce ciddi kabızlık sorunu yaşanabilir. Yavrularınızın kaka yapamamak yüzünden sancı ve acı çektiğini görmek sizi üzebilir. Bu durumun uzaması halinde mutlaka doktorunuza danışıp, fitil kullanımı ve gıda takviyesinde bulunmanızı öneririz. 

Ayrıca fitil çok yüksek ateşli nöbetlerde de kullanılabiliyor. Bebekte düşmeyen ateş ve virüslerin vücuda girmesi sonucu hızlı bir tedavi isteniliyorsa fitil kullanımı önerilir. Çocuklarda fitil kullanımı nasıldır? Hep birlikte bakalım.

Fitili ne kadar miktarda ve nasıl kullanacağınızı doktorunuza danıştıktan sonra;

  • Ellerinizi iyi bir şekilde sabun ile dezenfekte ettiğinizden emin olun.
  • Çocuğunuzu endişelendirmeyecek şekilde kabızlık sorununu çözeceğini söyleyerek, dizlerini karnına doğru çekin.
  • Makata doğru fitili 2 cm olacak şekilde yerleştirin
  • Fitili yerleştirdikten sonra çocuğunuzu bir süre sabit bir pozisyonda tutun.
  • Fitil yayıldıkça karın ağrısı olabilir fakat endişelenecek bir şey yoktur.

Fitili Nerede Muhafaza Etmeliyim?

İlacı koşullara uygun şekilde; sıcak ortam ve güneş ışığından uzak tutmalısınız. Çocukların erişemeyeceği şekilde ecza dolabınızda muhafaza edebilirsiniz. 

Fitil Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

Fitilin ne kadar sürede kullanılması gerektiğini doktorunuz ya da eczacınız size belirtecektir. Çok sık ya da etkisini göstermedi diye beklemeden bir sonraki fitili kullanmak çocuğunuz için sağlıksız bir hareket olacaktır. Genel olarak doktor onayı ile saat aralığında fitil tazelenebilir.

Fitil Kullanmak Bebeğim İçin Zararlı mıdır?

Fitil, çocuklarınızın rahat etmesi ve hastalıktan kurtulması için büyük bir çözüm olabilir. Henüz uzmanlarca açıklanan büyük bir yan etkisi olmadığı gibi, bebekler için de kullanılabilen fitiller mevcuttur. Doktorunuzun önerisi üzerine aldığınız fitil, kabızlık için ya da soğuk algınlığı için olabilir. Doğru fitili aldığınızdan emin olun ve eczacının önerdiği mg’lar ile bebeğinize uygulayın.

Fitil İle İlgili İpuçları

Fitil kullanımını sürekli yaparsanız çocuğunuzda tahriş ve bağırsak rahatsızlığı görülebilir. Fitil yalnızca geçici kabızlık için hızlı çözümlerde kullanılmalıdır. Uzun süreli kabızlıklarda mutlaka doktorunuz ile tekrar görüşmenizi öneririz.

Fitil kullanım ile birlikte çocuğunuzun yeterli miktarda sıvı tükettiğinden emin olmalısınız. Lifli gıdalar ile kabızlık sorununu çözebilirsiniz.

Çocuklarınızın anüs bölgesi oldukça hassas olduğu için bir zorlama ya da itme gücü uygulanmamalıdır. Fitilin içeride kalması için doğru pozisyonda çocuk bekletilmelidir.

Paranox Fitil Kullanımı

Ebeveynlerin en çok tercih ettiği fitillerden biri olan Paranox, bebekler için oldukça uygun bir fitil çeşididir. Doktorunuzun önerisi üzerine kullanacağınız bu fitil, ateş ve gribal enfeksiyonlar için verilir. Çok küçük bebeklerde gr kullanılması önerilirken, yaşına kadar olan çocuklarda gr önerilir. 

Hangi Durumlarda Paranox Fitil Kullanılır?

Soğuk algınlığı, farenjit gibi bebekte sağlık problemlerine yol açabilecek hastalıklarda, orta kulak iltihabı, diş çıkarma, ateş ve ameliyat sonrası görülen ateş semptomlarında bu fitil kullanılabilir.

Kabızlık Neden Görülür?

Birçok nedene bağlı olarak bebeklik ve çocukluğun yaş dönemlerinde her çocukta kabızlık sorunu görülebilir. Çocuklarda fitil kullanımı konusuna geçmeden önce kabızlığın görülme nedenlerini bilmenizde fayda var. 

Bebeklerde anne sütünden hemen sonra başlanan ek gıda dönemi ve tuvalet eğitimi zamanı kabızlık oranları artmaktadır. 

Bebeklerde Görülen Kabızlık Nedenleri

  • Annenin lifli gıdalar yemediği için kabız olması ve bebeğinde bu sebeple anne sütü yolu ile kabızlık yaşaması.
  • Ek gıdaya geçiş döneminde anne sütünden hemen sonra farklı besinlerle tanışan bebeğin kabızlık yaşaması.
  • Bebeklikte alınan olası ilaçlar ve demir ilaçları.
  • İnek sütüne başlayan çocukların çok sık inek sütü tüketmesi.
  • Lifli beslenmek yerine katı gıdalar yemenin çokluğu.

Çocuklarda Görülen Kabızlık Nedenleri

  • Tuvalet eğitimi döneminde kaka yapmaktan korkmak.
  • Çocukları sürekli abur cubur ve fast food tüketmesi.
  • İlaç kullanımı ve tetikleyici psikolojik unsurlar.
  • Hormonal nedenler.
  • Okula başlama döneminde girilen stres.

Saydığımız nedenleri çeşitlendirebileceğimiz gibi genetik faktörleri ve hastalıkları da kabızlığa neden olan faktörler olarak sayabiliriz. 

Çocuklarda Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Çocukluk döneminde çok sık görülen kabızlığın çocuklardaki belirtileri yetişkinler ile aynıdır. Tuvalete çıkmada zorlanma gibi başlıca büyük sorunların yanı sıra şu belirtiler de görülebilir.

  • Dışkılamada zorlanma ve tuvalete çıkamama
  • Makat zorlandığı için kanama görülmesi
  • Karın ağrısı ve gaz sancısı
  • Huysuz davranmak ve uykusuzluk
  • Nadirde olsa vücutta ateş görülmesi
  • Katı dışkıdan sonra çocuğun yumuşak dışkıyı altına kaçırması

Çocuklarda Yaşanan Kabızlığı Önlemek İçin Tavsiyeler

Çocukluk döneminde çok sık görülebilen kabızlık ve ishal durumu, çocuğun beslenme şekline göre değişiklik göstermektedir. Kabızlık yaşayan yavrunuz için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır.

  • Çocuklarınız bebeklik döneminden sonra tuvalet eğitimi alırken, sizi gözlemler ve psikolojik sinyallere bağlı olarak kaka yapmaktan korkabilir. Bu korku çocuğun kabızlık yaşamasına neden olabilir. Bu dönemin çocuklar için önemli bir dönem olduğunu unutmadan, tuvalet eğitimini sağlıklı bir şekilde vermeye özen gösterin.
  • Çocuklarınıza anne sütünden sonra başlanan ek gıdaya geçiş döneminde sağlıklı ve bağırsaklarının hazmedeceği şekilde önerilin besinleri vermeye özen gösterin. Bol miktarda meyve püreleri ve sıvı tükettiğinden emin olun.
  • Lifli gıdalar tercih ederek bağırsakların sağlıklı şekilde çalışmasına yardımcı olun.
  • Probiyotik alımının mide ve bağırsak için önemini unutmadan; kefir, yoğurt, ayran gibi ürünleri çocuklarınıza düzenli şekilde yedirin ve içirin.
  • Ateşin çok yükseldiği durumlarda önce doktora başvurup, ardından fitil kullanabilirsiniz.

Çocuklarda fitil kullanımı kabızlık ve yüksek ateş için uygundur. Bebeklerde fitillerin miligramları düşük ve dozunda kullanılmalıdır. Çocuklarda ise kullanım eczacının önerdiği şekilde olmalıdır. Fitil kullanırken yavrunuzun vücudunun hassas olduğunu unutmayın. Yerleştirme işlemini talimatlarda verildiği gibi uyguladığınız takdirde bir sorun olmayacaktır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir