muayenesiz arabanın cezası / Muayenesiz Araç Kullanma Cezası 2023 - Yolcu360 Blog

Muayenesiz Arabanın Cezası

muayenesiz arabanın cezası

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Nedir?

Araç muayenesi, motorlu ya da motorsuz taşıtların trafiğe çıkmaya uygun olup olmadığını belirleyen işleme verilen addır. Araç muayenesinin amacı araçların kusurlarını belirlemek ve yaşanabilecek kazaların önüne geçilmesidir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda 34.maddesi gereği trafiğe çıkan her araçların belirlenen süreler içinde muayene ettirmeleri gerekmektedir.

Her araç türüne göre muayene süresi değişmektedir. Binek araçlarda üç yaşını geçmiş ise için iki yıl, taksi, kamyon gibi ticari araçlar yılda bir kere muayene yaptırmalıdır. Eğer aracınıza muayene yaptırmadan kullanmanız halinde muayenesiz araç kullanma cezası ödemeniz gerekmektedir. Araç muayenesinden geçen aracınız ile trafiğe çıkmanız ve bu ilgili görevliler tarafından belirlenmesi halinde ceza kesilmektedir.

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Sorgulaması

Muayenesiz araç kullanma cezası e-Devlet, Gelir İdaresi Daire Başkanlığı resmi sitelerinden sorgulama yapılabilmektedir. TC kimlik numaranız ile e-Devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü sekmesine girilecektir. Aracınızın plakası ile sorgulama yaptıktan sonra muayenesiz araç kullanma cezası ücretini görmüş olmaktasınız.

Gelir İdaresi Daire Başkanlığı sitesine girdikten sonra e-İşlemler sekmesinden borç sorgulama ve ödemeyi seçerek trafik para cezası sorgulama ve ödeme seçilecektir. Çıkan ekranda sisteme kayıt olmanız ya da e-Devlet şifresi ile giriş yapmanız gerekmektedir.

muayenesiz araç cezası

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Ücreti

Aracınıza muayene yaptırmadınız ve trafikte kullanılırken bu durum fark edildi. Bir kural ihlali yapıldığı için ceza kesilecektir. Muayenesiz araç kullanma cezası 2022 yılı için 428  TL’dir. Her yıl ceza ücreti değişmektedir. Eğer 15 gün içinde cezanın ödenmesi halinde %25 indirim uygulanmaktadır. Aracın sürücüsüne ehliyetine 10 ceza puanı verilmektedir.

Araca muayene yapılması için süre verilmektedir. Bu süre içinde muayene yapılmaması halinde eğer ikinci kez ilgili birimler tarafından belirlenmesi halinde de ceza kesilmektedir. Araç muayenesi yapılmadan birden çok trafiğe çıktığının belirlenmesi ve belirlenen tarihler arasında 15 günden fazla süre olması halinde ise araç bağlanmaktadır.

Ceza bedelinin ödemek için yasal süre normalde 30 gündür. Bu sürenin aşması halinde her ay başına %5’lik faiz uygulanmaktadır. Bunun yanında muayenesiz araç kullanma cezasını ödemeyen sürücüler araçlarını satmak istedikleri zaman muayenesi olmadığı için satamazlar.

Kiralık Araçlarda Muayenesiz Araç Kullanma Cezası

Herkes her zaman kendi aracını kullanmaz. Ulaşımını kolay sağlayabilmek için araç kiralayabilir. Kiraladığınız aracın muayenesi yapılmadan trafikte bulunmanız ve ilgili birimler tarafından durumun belirlenmesi halinde ceza kesilmektedir. Kesilen muayenesiz araç kullanma cezası aracı kullanan kişi kim adına ceza kesilmektedir. Aracın nereye kayıtlı olduğunun bir önemi yoktur. Aracı kullanan kişi kim ise cezayı ödemesi gerekmektedir. Böyle durumlar ile karşılaşmamak için kiraladığınız araç ile ilgili her şeyi öğrenmeli ve imzaladığınız formda yazanlara çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Ödemesi

Muayenesiz araç kullanma cezası, Gelir İdaresi Daire Başkanlığı internet sitesinden ödeme kredi kartı ya da bankamatik kartı ile ödeyebilirsiniz. Bunun yanında vergi dairelerine giderek de ödeme yapabilirsiniz.

İnteraktif vergi dairesi sistemi üzerinden de yapılmaktadır. Sayfaya girdikten sonra hızlı ödeme sekmesi altında MTV ve Trafik Para Ceza Ödeme sekmesine girebilirsiniz. Gelen sayfada T.C. kimlik numaranız, araç plakanız, plakanın özel olup olmadığını belirtmeniz gerekmektedir. En son kısımda bulunan güvenlik şifresini girerek sorgula butonuna basmalısınız. Sorgulama işlemi yapıldıktan sonra 02:00-22:00 saatleri arasında cezanızın ödemesini yapabilirsiniz.

Aracınıza kesilen cezayı daha kolay ödeyebilmek için taksitlendirmek de mümkündür. Bunun için bağlı bulunduğunuz vergi dairesine giderek başvuru yapmanız gerekmektedir.

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası 2023

Muayenesiz araç kullanma cezası da tıpkı diğer trafik cezaları gibi 2023 yılı itibari ile artış gösterdi. Sürücüleri yakından ilgilendiren araç muayenesi hakkında araştırma yaptık. İşte en güncel 2023 rakamları!

İçindekiler

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

muayenesiz-arac-cezasi-1

Trafik Kurallarının İhlalinde Uygulanan Yaptırımlar

Her ne kadar trafik cezası dediğimiz zaman aklımıza ilk olarak para cezası gelse de aslına bakarsanız trafik kurallarının ihlalinde pek çok çeşit yaptırım uygulanır. Gelin trafik kurallarının ihlalinde uygulanan yaptırımları yakından inceleyelim. 

  • İdari Para Cezası: Sürücülerin trafik kurallarına uymadığı takdirde karşılaştığı ilk yaptırımlardan biri olan idari para cezasıdır. Hatalı sürücüye ilgili ceza, tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde ceza tutarında %25 oranında indirim gerçekleşir.
  • Ceza Puanı: Çoğu trafik ihlali, kanunen geçerli belli bir ceza puanına sahiptir. Örneğin kırmızı ışıkta geçmenin ceza puanı 20’dir. Ceza puanı ise 1 yıl üzerinden hesaplanır. Yani bugün alınan ceza puanı, üzerinden bir yıl geçene kadar puan hanenizde kalır ve 1 yıl boyunca almış olduğunuz tüm ceza puanları birikir.
  • Sürücüye Ait Belgelerin Geri Alınması: Trafikte yapılan hataların pek çoğu idari para cezası olsa da daha da ağır yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu ağır yaptırımlardan biri de sürücünün ehliyetine geçici süre ile el koymaktır. Bu süre zarfı değişkenlik göstermektedir. Kural ihlaline göre 30 ile gün ya da 3 ile 6 ay arasında ehliyete el konulmaktadır. Hatta kural ihlalinin yüksek olduğu hatalarda 2 yıla kadar sürücünün ehliyeti geri alınmaktadır. 
  • Belgelerin İptali: Trafik ihlalinin yaptırımlarından bir diğeri de ihlali yapan sürücünün ehliyetinin iptal edilmesidir. Böyle bir durumla karşılaşan sürücü yeniden ehliyet almaya hak kazanması gerekmektedir. 
  • Aracın Trafikten Men Edilmesi: Bazı trafik kuralı ihlallerinde araç trafikten men edilebilmektedir. Bu durumla karşılaşan sürücünün aracını geri alması için gerekli şartları istenilen süre içerisinde sağlaması gerekmektedir. Örneğin araç muayenesinin yaptırılmaması, zorunlu trafik sigortasının olmaması gibi trafik ihlallerinde ilgili sürücüye ait araç trafikten men edilmektedir. 
  • Sürücünün Araç Kullanmaktan Men Edilmesi: Trafik kurallarının ihlal edilmesi sonucu sürücüye uygulanan en ağır yaptırımlardan biri ise sürücünün araç kullanmaktan men edilmesidir.

muayenesiz-arac-cezasi-2

Trafik Cezaları Ne Kadar Zamlandı?

2023 yılında idari trafik para cezaları için belirlenen zam oranı %112,9. Geçen yıla oranla %100’ü geçen bir zam artışı ile trafik cezaları güncellenmiştir. 

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar? 2023

Muayenesiz araç kullanmak her şeyden önce araçta mevcut olan bir problemi önceden öğrenip, soruna çözüm bulmayı engellemektedir. Sorunlu bir araçla trafiğe çıkmak ise hem sürücünün hem de trafikteki diğer insanların hayatını tehlikeye atmaktır. Peki muayenesiz araç kullanma cezası ne kadar?

Araç muayenesini yaptırmama durumunda sürücünün aracı trafikten men edilir. Ayrıca sürücüye de 951 TL tutarında trafik para cezası verilmektedir.

Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi

Trafik cezasının sürücüye tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içerisinde peşin ödeme yapılması halinde %25 indirimden faydalanabilmektedir. İndirimli ceza tutarı ise her yıl güncellenen ceza tutarlarına göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle trafik para cezası hesaplama işlemini güncel fiyatlar üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin: 2023 yılında muayenesiz araç kullanma cezası 951 TL’dir.

 951 TL’nin %25’i = 237,75 TL

 951 TL – 237,75 TL = 713,25 TL

Yani sürücünün ödemesi gereken indirimli ceza tutarı 713,25 TL’dir. 

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Nereye Ödenir?

muayenesiz-arac-cezasi

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası ödemesi anlaşmalı devlet bankalarından yapılabilmektedir. Söz konusu banka şubelerinin veznelerinden, mobil bankacılık uygulamalarından ya da internet bankacılığından gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra e-Devlet ve İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de muayenesiz araç kullanma cezası ödeme işleminizi yapabilirsiniz. 

Trafik Cezası Sorgulaması Nasıl Yapılıyor?

Trafik cezaları her ne kadar sürücülere yasal olarak iletilse de bazı durumlarda sorun yaşanabilmektedir. Hal böyle olunca bazen sürücüler ceza aldığından haberdar olamamaktadır. Alınan trafik cezası bilinmediği için de ödenecek ceza tutarına faiz işlenmekte ve ceza, zaman içerisinde %50 oranına kadar yükselebilmektedir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için ise düzenli olarak trafik cezası alıp almadığınızı kontrol etmeniz de fayda vardır. Yapmanız gereken tek şey araç plakanızdan araç trafik cezası sorgulatmaktır. Trafik cezası sorgulama işlemini ister e-Devlet üzerinden ister Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama hizmetinden faydalanarak kolayca yapabilirsiniz.

 

2022 Yılı Muayenesiz Araç Kullanma Cezaları

2022 Yılı Muayenesiz Araç Kullanma Cezaları

2022 yılı muayenesiz araç kullanma cezaları için uygun görülen tutar 428 TL’dir. Aracın muayenesinin yapılmaması, ciddi sorunlara yol açabilir. Muayeneden geçirilmeyen araçlarda mevcut problemler tespit edilemez. 2022 yılı muayenesiz araç kullanma cezaları da bu nedenle uygulanır. Aracın muayenesi yaptırılmadığı için trafikteki diÄŸer sürücülerin de hayatı tehlikeye girer. 

Araç muayeneleri için belirli süreler vardır. Araçların muayene zamanı iki yılda birdir. Ancak bu durum üç yaÅŸtan sonrası için geçerlidir. Traktörlerde ise üç yılda bir muayene yapılmalıdır. Kamyon, taksi ve otobüsler için her yıl muayene yapılmalıdır. Muayeneler, TÜVTÜRK tarafından gerçekleÅŸtirilir. 

Muayenesiz Araç Kullanmak Ne Anlama Gelir?

Muayenesiz araç kullanmak, belirtilen süre içerisinde aracı TÜVTÜRK’e götürmeden trafiÄŸe çıkmak anlamına gelir. Trafik polisleri tarafından tespit edilen araçlara ceza yazılır. Cezanın yanı sıra belirtilen süre içinde muayene tamamlanmazsa daha ciddi yaptırımlar da söz konusu olur. 

TÜVTÜRK’ten randevu almak için kurumun internet sitesine girilmelidir. Randevu linki üzerinden ÅŸehir tercihi yapılır. Sistemde yapılan yönlendirmeleri takip ederek pazar günü hariç randevunuzu oluÅŸturabilirsiniz. 

Muayene sırasında sizden istenen belgeler şunlardır:

•    Ruhsat
•    Vergi borcu olmadığına dair belge
•    Trafik sigortası belgesi
•    Egzoz emisyon belgesi
•    Ehliyet

Bu belgeleri yanınızda bulundurarak muayene alanına belirtilen tarihte gidebilirsiniz. Muayene sırasında stepne, ilk yardım çantası, yangın söndürme tüpü ve reflektör gibi cihazlar da araçta bulunmalıdır. 

MUAYENESÄ°Z ARAÇ KULLANMANIN CEZASI VAR MIDIR?

Muayenesiz araç kullanmanın cezası, 428 TL olarak belirlenmiÅŸtir. Ceza uygulandıktan sonra araç sahibine 7 gün süre tanınır. Bu süre içerisinde muayene yapılmadığı takdirde ceza miktarı daha da artar. Bu süre içerisinde trafik polisleri tarafından yakalanan araçlar muayeneye çekici vasıtasıyla götürülür. Muayeneden geçemeyen araçlar için uygulanan ceza miktarı 888 TL’dir. 

Araçlara iliÅŸkin muayene cezaları bankalara ve vergi dairesine ödenir. Cezası olan araçlara muayene yapılamaz. 2022 yılı muayenesiz araç kullanma cezaları vakit kaybetmeden ödenmelidir. 

Muayenesiz Araç BaÄŸlanır mı?

Muayenesiz araç baÄŸlanarak trafikten alıkonulur. Trafik ekipleri fark ettikleri araçlara ceza keser. Yedi günlük süre içerisinde muayeneye götürülmeyen araçlar tekrar yakalandığında baÄŸlanır. Cezaya raÄŸmen gerekli iÅŸlemleri yaptırmayan araç sahipleri hem tekrar ceza öder hem de aracını kullanamaz. 

Muayenesiz Araç Kaç Gün Ä°çinde Muayeneye Götürülmelidir?

Muayenesiz aracın muayeneye götürülme süresi ceza yazıldıktan sonra yedi gündür. Vaktinde muayene edilen araçlar içinse herhangi bir ceza söz konusu olmaz. Bu nedenle araçların muayene tarihlerini takip etmelisiniz. 

Üç yaşından büyük araçlar, iki yılda bir olacak ÅŸekilde muayene ettirilir. Kamyon, otobüs, tır gibi araçlar için muayene sıklığı deÄŸiÅŸir. 

Araç Muayene Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç muayene sorgulama iÅŸlemi TÜVTÜRK’ün internet sitesi üzerinden yapılır. Yapmanız gereken tuvturk.com.tr/plaka-sorgulama.aspx adresine girmektir. Bu adreste plaka numaranızı, muayene rapor numaranızı girmeniz gerekir. 

Yukarıda gösterilen alanlara gerekli bilgileri girerek sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama iÅŸlemi sonucuna göre muayene tarihinizin ne zaman olduÄŸunu öÄŸrenebilirsiniz. Bu sayede herhangi bir ceza söz konusu olmadan aracınızı kullanabilirsiniz. 

Muayenesiz Araç Sahibine Ceza Puanı Yazılır mı?

Muayenesiz araç sahibine ceza puanı uygulaması yapılır. Araç sahibi, muayene yaptırmadığı için ceza ödemek zorundadır. Bunun yanı sıra ceza puanı da araç sahibinin ehliyetine iÅŸlenir. Uygulanacak ceza puanı ondur. 

Araç sahipleri zamanında muayene yaptırmadığı takdirde gecikme faizi de öder. TÜVTÜRK, zamanında muayene yaptırmayan araç sahiplerine yüzde 5 tutarında faiz uygular. Bu nedenle ödenecek muayene ücreti daha fazla artar. 2022 muayenesiz araç kullanma cezalarına ve faize katlanmamak için iÅŸlemlerinizi zamanında yaptırmalısınız.

Muayenesiz Araç Bağlanır Mı?

Trafikte öncelikle araç sahibinin ve daha sonra etraftaki diğer araçların güvenliğinin sağlanması için trafikte bulunan araçların tamamının muayenesi yapılmış olarak trafiğe çıkması zorunludur. Muayenesiz araç ile trafiğe çıkmak sadece ceza açısından yanlış değildir. Bu şekilde seyahat etmek hem sizin hem de sizinle birlikte seyahat eden yolcuların can güvenliğini tehlikeye atar.

Muayenesiz araç cezası ne kadar?

Araç muayenesinin gecikmesi durumunda iki tip ceza vardır: Muayene gecikme cezası ve muayenesiz araç kullanma cezası: Muayene gecikme cezası, muayenenin geciktiği süre ile bağlantılı olarak değişir.

İkincisi ise: Muayenesiz araç ile seyahat edildiği tespit edildiğinde aracın sahibine ceza kesilen cezadır. Son muayene geçerlilik tarihi geçmiş araçlar herhangi bir kontrol esnasında tespit edildikleri taktirde idari para cezasına çarptırılır. Muayenesiz araç kullanma cezası 2023 yılı için  951 TL’dir. Bu ceza, araç muayenesinin 7 gün içinde yaptırılması halinde 713,25 TL olarak ödenir.  

Muayenesiz araç bağlanır mı?

Yukarıda ifade edilen 7 gün içinde araç muayeneye götürülmez ve bu durum tespit edilirse, araç bağlanır ve çekiciyle muayeneye götürülür.  Aracın çekici ile muayeneye götürülmesi durumunda para cezasına ilaveten bir de çekici masrafı ödemek gerekmektedir.

Muayenesiz araçların sorun çıkarabileceğini düşünerek öncelikle kendiniz  ve yanınızda bulunan kişiler, ardından da trafikte seyahat eden araçları dikkate alarak ve trafikteki diğer bireylerin de hayatını önemseyerek rutin olarak görülen araç muayenesini yaptırmak sizin için en basit ve en faydalı tercih olacaktır.

Araç muayene süreleri kaç yıldır?

Araç muayene süreleri araçların sınıflarına göre değişmektedir:

* Hususi ve Resmi Otomobiller için muayene süresi ilk 3 yıl sonunda ve devamında her 2 yılda bir,

* Yolcu taşıyan ve otomobil sınıfı dışında kalan diğer arazi taşıtları için ilk 1 yaş sonunda ve devamında yılda bir,

* Kamyonetler için ilk 1 yaş sonunda ve devamında yılda bir,

* Yük taşıyan araçlar, ticari araçlar ve otomobil sınıfı dışındaki diğer resmi araçlar için araç sınıfına bakılmaksızın ilk 1 yaş sonunda ve devamında yılda bir olmak üzere muayene zorunludur.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır