emziren anne diş dolgusu / Hamile ve Emzirenlerde Diş Tedavileri & İlaç Kullanımı

Emziren Anne Diş Dolgusu

emziren anne diş dolgusu

Diş Tedavilerinde Kullanılan Malzemelerin Emziren Annelere Zararı Var mıdır?

Bilindiği üzere diş tedavilerinde uygulanacak tedavi yöntemine göre birden fazla malzeme kullanılmaktadır. Tamda bu noktada diş tedavilerinde kullanılan malzemelerin emziren annelere zararı var mıdır sorusu gündeme gelmektedir. Gebelik öncesinde gerçekleştirilen kontrollerden en önemlisi olan diş kontrollerinde, emzirmeden önce gerekli aksiyonlar alınmalıdır. Annenin rahatsızlığına göre emzirirken diş tedavisinin yapılıp yapılmayacağına hekimler karar vermektedir.

Emzirirken Implant Yaptırılabilir mi?

Annenin emzirirken ımplat yapılmaya uygun olup olmadığı, hekim tarafından belirlenmektedir. Genelde düzenli diş kontrolü yaptıran annelerin emzirme döneminde ımplat yaptırmasında bir sakınca yoktur. Buna ek olarak doktor kontrolünde gebelikten sonra da yapılabilmektedir.

Emzirirken Diş Dolgusu Yaptırılabilir mi?

Diş dolgusu, diş tedavilerinde kullanılan malzemelerin emziren annelere zararı var mıdır sorusuyla ilgili incelenecek olan en önemli tedavi yöntemidir. Çünkü diş dolgusunda kullanılacak bazı malzemeler anne sütüne ve sağlığına zarar verebilmektedir.

Emzirme sürecinde annelerin bol sıvı tüketmemesi ve değeri yüksek besinler almaması halinde diş çürükleri oluşabilmektedir. Bu çürükleri önlemek için diş dolgusu yaptırılmaktadır. Fakat diş dolgusunda amalgam dışındaki diş dolguları hekim tarafından önerilmektedir. Malzemenin yanı sıra dolguda kullanılması gereken ilaçların anne sütüne karışarak bebeğe doğrudan etki edeceği bilinmektedir. Bu yüzden zararlı dolgu ilaçlarının etki boyutuna göre tercih edilmesi gerekmektedir.

Emzirirken Diş Çekilir mi?

Annelerin korkusu olarak bilinen diş tedavilerinde, vücuda alınacak ilaçlar anne sütüne geçmektedir. Yukarıda da belirtildiği üzere amalgam dolgular dışındaki diş uygulamalarının anne sütüne zarar vermediğini söyleyebiliriz. Elbette diş çekilmesine engel olacak farklı bir sağlık sorunu ile beraber sinir sistemi problemleri ve kan pıhtılaşması gibi durumlar yaşanmıyorsa, emzirirken diş çekimi yapılabilir.

Özet olarak diş tedavilerinde kullanılan malzemelerin emziren annelere zararı var mıdır konusuyla ilgili olarak ciddi bir sağlık sorununun yaşanmadığı söylenebilir. Zaten diş hekimleri gerekli kontrollere başlamadan önce hastanın hikâyesini öğrendikten sonra aksiyon almaktadır. Buna bağlı olarak emzirme döneminde olan anneler için hangi müdahalelerin daha sağlıklı bir şekilde olması gerektiği aktaracak ve daha sonra diş tedavilerine geçecektir. Unutulmaması gereken tek şey, amalgam dolguların kullanılmaması gerektiğidir.

Amalgam Dolgu Sökümü

Liv Hospital Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği’nde amalgam dolgu sökümü uzman hekimler tarafından yapılır. 
Amalgam dolguların sökümü, dolguların yapısında bulunan cıva elementi nedeniyle oldukça hassasiyet isteyen bir süreçtir. Amalgam dolgunun içeriğindeki cıva sökülme işlemi sırasında hem hastaya hem de hekime zarar verebilir. 


Amalgam Dolgu Nedir?

Amalgam dolgu uzun süredir diş hekimliği alanında kullanılan bir dolgu yöntemidir.
 

Amalgam Dolgu Zararları Nedir?

Kalıcılık bakımından etkili olsa da, son yıllarda zararları nedeniyle daha seyrek kullanılmaya başlanmıştır. Bunun nedeni içeriğinin büyük kısmını oluşturan cıva elementidir. Dolguda yer alan diğer maddeler ise gümüş, bakır ve kalaydır. Cıva oda sıcaklığında sıvı formda olan bir maddedir. Dolguda kullanılan diğer metalleri birbirine bağlar ve böylece sağlam bir dolgu materyali oluşturur.

Ancak yapılan çalışmalarla birlikte, dolgu içinde de olsa cıvanın insan sağlığına zararlı etkileri olduğu sonucu ortaya çıktı. Toksik etkiye sahip olan cıva, organlara yayılır, kalp, karaciğer, akciğer ve böbreklere, sinir sistemine ve bağışıklık sistemine zarar verebilir.
 

Amalgam Dolgu Hamilelikte Zararlı Mı?

Özellikle hamilelerde veya çocuklarda kesinlikle uygulanmaması gereken bir dolgu tedavi şeklidir. Bunu yanında, amalgam dolgu çeşitleri diş rengi ile uyumsuz bir görüntüye neden olur. 

Gelişen teknolojik imkanlarla beraber, fark edilirliği az olan, dişin doğal rengine sahip ve metal içermeyen pek çok dolgu çeşidi ortaya çıktı. Amalgam dolgular, metal ve cıva içeriği ile ileride çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Ayrıca görünüm bakımından estetik sayılmazlar. Amalgam dolgunun tek avantajı yıllar boyu dayanıklılığını kaybetmeden kullanılmasıdır. Başarılı bir şekilde uygulanan dolgu 5 – 20 yıl kalabilmektedir. 
 

Amalgam Dolgular Değiştirilmeli Mi?

Zararları ve kötü görünümü nedeniyle pek çok hasta amalgam dolgunun sökülmesi ve yerine modern dolgular konması ile ilgili olarak diş hekimlerine başvurur. Amalgam dolgu sökümü, hassasiyet ve uzmanlık isteyen bir çalışmadır. Mümkün olduğunca sökülmemesi tavsiye edilse de, asıl kararı hekim incelemesi sonrası vermek gerekir. Estetik olarak daha etkili ve sağlıklı dolgular için amalgamın sökülmesi gerekebilir. Hamile ve emziren annelere amalgam uzaklaştırma yöntemi uygulanmamalıdır.
 

Amalgam Dolguların Sökümü Smart Protokolü

Amalgam dolguyu çıkarmak, hassasiyet gerektiren bir işlemdir. Dolgu içindeki cıva hasta ve hekime zarar verebilir. Özellikle söküm sırasında çıkan parçalara ve gaz yayılımına dikkat edilmelidir. Dolayısıyla işlem öncesi bazı önlemler alınmalıdır. Amalgam sökümü sırasında nasıl davranılması gerektiği konusunda International Academy of Oral Medicine &Toxicology özel çalışmalar ve gözlemler yapmıştır. Daha sonra bu yöntemler Smart Protokolü adıyla tanınmıştır.
 

Smart Protokolü Ne Demek?

IAOMT kuruluşu tarafından geliştirilen amalgam söküm protokolü Smart (Akıllı) yöntem olarak bilinir. Smart adını “Safe Mercury Amalgam Removal Technique”, yani “Güvenli Cıva Amalgamı Çıkarma Tekniği” harflerinin kısaltmasından almaktadır. Söz konusu teknikte nasıl bir ortamda çalışılacağından, kullanılacak araç gereçlere kadar tüm detaylar belirlenmiştir. Buna göre:
  • Extraoral aerosol özelliği olan cihazlarla açığa çıkan cıva gazı havadan ayrılarak toplanmalıdır.
  • Dolgu sökümünde hastanın salgılayacağı tükürük için güçlü emiş gücü olan makineler kullanılmalıdır.
  • Özellikle hastanın ağız kısmı korunmalıdır. Bunun için Dental-RubberDam (Lastik örtü aparatı) kullanılması gerekir. Ayrıca bu aparat bariyerle ağzı örtecek şekilde yerleştirilmelidir. Yeterli nefes düzeyi için hastada oksijen tüpleri kullanılabilir.
  • Yalnızca hastanın değil, uygulamayı yapan hekimlerin ve yardımcıların da sağlığı önemlidir. Hekim ve asistanları kapatıcı kıyafetler giymeli, mutlaka koruyucu özel eldivenler kullanmalıdır.
  • Amalgam dolgusu söküm işlemi sırasında söz konusu dolgu soğuk tutulur. Genellikle suyla soğutma uygulanır. 
  • Sökme işleminde mümkün olduğunca büyük parçalar alınır ve dağılması önlenir.
  • Operasyon süresince işlemin yapılacağı ortamda hava akışı bulunmalıdır. Cıva gazının zararlı etkilerini önlemek için filtresi olan havalandırma sistemleri gereklidir. Gerek duyulursa odanın pencereleri açılarak söküm işlemine devam edilmelidir.
  • Amalgam dolgusu alınacak hasta önce işleme başlamadan özel solüsyonla ağzı temizlenmeli ve işlem sonrasında da ağız çalkalanmalıdır. Özel solüsyonda metali bünyesinde tutacak aktif-karbon gibi bileşenler bulunur.
  • Amalgam dolguların sökümü için öncelikle hekiminizin muayene etmesi, gerekli ölçümleri yaparak bir karar vermesi beklenmelidir. Bu işlem herkes için sağlıklı olmayabilir. Amalgam dolgu sökme tedavisi ile ilgili detaylı bilgi için Liv Hospital Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği ile irtibata geçebilirsiniz.

Diş Dolgusu

Birçok kişi, ağız ve diş sağlığında problem yaşadığında diş dolgusu tedavisiyle karşılaşır. Çürük dişlerin tedavisi, için bu işlem sıkça uygulanır. Amaç, çürük diş temizlendikten sonra boşluk olan dişlerin doldurulmasıdır. Dolgu işlemi, diş estetiği açısından olumlu bir etki yaratır. Özellikle ön dişteki çürüklere uygulanan tedavi, daha güzel gülüş yaratır.

Diş dolgusu, çürük dişler gibi kırılan ve çatlayan dişler için de yapılır. Tam olarak maddi kayıp yaşanmasının önüne geçer. Bu dişlere diş dolgusunun yapılması, dişlerin eski fonksiyonlarının yerine getirilmesine olanak tanır. Bahsi geçen sebeplerden dolayı oluşan ağrıların da önüne geçer. Böylece ağız ve diş fonksiyonlarını daha rahat yerine getirebilirsiniz.

Ön dişlerde çürük, çatlak gibi sorunlar olduğunda ön diş dolgusu yapılabilir. Bu dolgu, genellikle estetik sebeplere bağlı olarak gerçekleştirilebilir. Çünkü güzel ön dişlere sahip olmak, iyi bir gülüş anlamına gelir. Sorun dolgu yapılarak çözüldüğünde daha estetik bir gülüş ortaya çıkar. Haliyle bu çok daha özgüvenli bir gülüşe sahip olacağınız anlamına gelir.

Ağız ve diş sağlığı için dolgu tedavisi yapılması gerektiğinde fiyatları merak etmeniz mümkündür. “Diş dolgusu fiyatları ne kadar?” sorusunu soruyorsanız, bunun kliniklere göre değişikliği gösterdiği görülür. Her diş hekimi, farklı fiyatlar ortaya koyar. Öncesinde muayene olduktan sonra diş dolgusunun fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Seans Sayısı :
1 Seans

Operasyon Süresi :
30 Dakika

Mevsim :
4 Mevsim

Hastanede Yatış :
Yok

Hassasiyet Süreci :
1-2 Saat

İşe Dönüş Süresi :
Hemen

Anestezi :
Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı :
Kullanıma Bağlı

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Dişinde çürük, çatlak gibi sorun yaşayan birçok kişi, “Diş dolgusu nasıl yapılır?” sorusunu merak eder. Bu süreç ilk olarak dişinizde bir problem yaşadığınızda diş hekimine gitmenizle başlar. Dişteki probleme bağlı olarak diş dolgusu, hekiminiz tarafından size söylenir. Örneğin; dişiniz kırıldıysa kırık diş dolgusu yapılabilir. Daha sonrasında tedavi için gerekli olan işlemler yapılmaya başlar.

İlk olarak dolgu yapılacaksa, dişlerin genel durumuna bakılır. Dişlerin durumuna göre işlem öncesi, diş taşı temizleme yapılabilir. Böylece dişler artıklardan tamamen temizlenir. Acı ve ağrı hissetmemeniz için lokal anestezi ile müdahale edilecek diş uyuşturulur. Hangi dolgu çeşidi uygulanırsa uygulansın, bu sayede çok daha konforlu ve acısız bir şekilde işlem gerçekleşir.

Diş dolgusu yapılacak olan dişte çürük olması durumunda öncesinde kanal tedavisi uygulanabilir. Bu tedavi, çürüyen dişin kurtarılması için yapılır. İşlem sırasında pulpa alınır ve bir boşluk oluşur. Boşluğun doldurulması için diş dolgusu tedavisi gerçekleşir. Çürük olan bölgeden alınan boşluk seçilen malzemeye göre dolguyla doldurulur ve enfeksiyonun yayılmasının önüne geçilir.

Diş dolgusu sonrası son olarak sizden ağzınızı açıp kapatmanız istenir. Bu sayede sizi rahatsız edecek bir durumun olup olmadığı anlaşılır. Eğer ki bir çıkıntı ya da fazlalık varsa diş hekimi duruma müdahale eder. Fazla olan bölüme inceltme, kesme gibi işlemler yapar. Son aşamadan sonra sorunu olan diş eski görüntüsüne ve fonksiyonlarına kavuşur.

Diş Dolgusu Kimlere Yapılır?

Diş dolgusu, diş doktorunun muayenesi sonrasında yapılacak işlemlerden biridir. Öncesinde hekim dişin durumuna göre dolgunun yapılıp yapılmayacağına karar verir. En fazla dişte bir çürük yaşandığı zaman diş dolgusu yapılır. Aynı zamanda çatlak ve kırık dişler için de dolgu işlemi uygulanır. Bu noktada önemli olan hastanın durumudur.

Diş dolgusu ile ilgili en çok merak edilenlerden biri de “Hamileyken diş dolgusu yapılır mı?” sorusunun yanıtıdır. Gebelik sürecindeki kadınlar, birçok diş tedavisinde olduğu gibi diş dolgusu yaptırabilir. Ancak burada durumun acil olup olmadığı önemlidir. Eğer ki hastanın hemen dolgu yaptırmaması gerekiyorsa, işlem doğumdan sonraya ertelenir. Hamileyseniz, diş dolgusu yaptırmadan önce mutlaka diş hekiminize durumu bildirmelisiniz.

Bir diğer soru ise “Emziren anne diş dolgusu yaptırabilir mi?” sorusudur. Bunun için hangi tedavi yönteminin seçildiği önemlidir. Çünkü bazen diş dolgusu için kullanılan malzemeler, anne sütünü olumsuz etkiler. Aynı zamanda diş dolgusu tamamlandıktan sonra verilen ilaçlar anne sütüne karışır. Böylece bebek anne sütünden dolayı ilaçlardan etkilenir. İşlem öncesi emzirme durumu, diş hekimine söylenmelidir.

Diş hekiminiz diş dolgusu yapmadan önce genel durumunuzla alakalı bilgi alır. Bazı durumlarda diş dolgusu her hasta için uygun değildir. Yapılan muayene sonucu hekim, diş dolgusunun yapılıp yapılmayacağına karar verir. Size en uygun olan diş dolgusu çeşidini de söyler. Ayrıca işlem yapıldıktan sonra sizin için en uygun ilaçları verir.

Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

Dişin tedavisi için yapılacak olan diş dolgusu için birkaç çeşit vardır. Eskiden tedavi için uygulanan 1-2 yöntem bulunurdu. Ancak günümüzün ilerleyen teknolojisi diş tedavilerini de geliştirdi. Bu nedenle artık dolgu işlemi için daha fazla çeşit vardır. Genel olarak diş dolgusu çeşitleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Amalgam: Amalgam dolgular, gümüş dolgu olarak bilinir. Cıva, gümüş gibi farklı elementlerin karışımıyla elde edilen materyallerle yapılır. Basınç ve çiğnemeye dayanıklı olmasından dolayı özellikle arka dişlere uygulanır. Dişe gri, metalik bir görüntü verir.
  • Altın: Öncelikle altın dolgular, laboratuvar ortamında özel olarak üretilir. Diş etine karşı oldukça iyi tolerans gösterir. Kullanım süresi hastadan hastaya değişse de ortalama 20 yıldır. Günümüzde çok fazla tercih edilen bir çeşit değildir.
  • Kompozit: Diş rengiyle aynı olduğu için kompozit dolgular, doğal bir görüntü oluşturur. Estetik diş dolgusu için ön dişlerde sıklıkla tercih edilir. Çürük dişlerin yanı sıra kırık ve çatlak dişler için de uygulanır.
  • Porselen: Porselen dolgular, renginin değişmemesi, leke tutmamasından dolayı rağbet görür. Özellikle birden fazla işlemin yapılacağı dişler için idealdir. Dişinizin rengine ve ağız yapınıza uygun olarak laboratuvar ortamında malzeme üretilir.  

Diş hekiminize danıştığınız takdirde sizin için en uygun diş dolgu malzemesi ile işlem yapılır. Böylece en ideal yöntemle dişleriniz eskisi gibi daha sağlıklı hale gelir.

Diş Dolgusu Sonrası Ağrı Olur mu?

En çok merak edilen konulardan biri, diş dolgusu sonrası ağrı ile ilgilidir. Özellikle çürükten dolayı çok fazla ağrı yaşayan hastalar, bu konuyu merak eder. Dolgu işleminden sonra diş hafif bir şekilde ağrıyabilir. Ancak bu durumun çok büyük olmaması gerekir. Dolgu sonrası diş ağrısı dayanılmayacak düzeydeyse diş doktorunuza gitmelisiniz.

Diş dolgusu yapıldıktan sonra genel olarak ağrı, 1-2 gün sürer. İki günden sonra ağrının daha hafif olması beklenir. Fakat bu durumun daha fazla sürmesi durumunda vakit kaybetmeyin. Hemen diş hekiminize danışın. Ağrının fazla olması ve uzun sürmesi durumunda hekiminiz nedeni bularak gerekli tedaviyi gerçekleştirir.

Ağrının yanında diş dolgusu ardından herhangi bir acı olup olmadığı merak edilir. “Diş dolgusu acıtır mı?” sorusu için hafif bir hassasiyet yaşandığı cevabı verilir. Bu hassasiyet, özellikle yemek yerken ya da su içerken yaşanabilir. Tıpkı, yaşanan ağrı gibi diş hassasiyeti de olağan bir durumdur. Kısa bir süre içinde diş hassasiyeti de birkaç gün içinde geçer.

İşlemle ilgili önemli bir soru da “Dolgu yapılan diş neden ağrır?” olmaktadır. Bu işlem, dişin damar ve sinir ağının bulunduğu pulpa bölümünün yakınına yapılır. Dolgu esnasında mine tabakasının altındaki bölüm, parçalanabilir. Bu nedenlerden dolayı diş dolgusu tamamlandıktan sonra birkaç gün ağrı yaşanabilir. Diş onarılmaya başladıktan sonra ağrı zamanla hafifleyip tamamen ortadan kaybolacaktır.

Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her tedavide olduğu gibi diş dolgusu yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Böylece yaşanan ağrıyı, hassasiyeti daha rahat şekilde atlatabilirsiniz. Yine, dişin onarılması kısa bir zaman içerisinde gerçekleşir. Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Diş hekiminizin belirttiği süre geçmeden diş dolgusundan sonra yemek yememelisiniz. Hemen sonra yemek yemek, ağızda uyuşukluk geçmediği için zarar verebilir.
  • Uyuşukluğun geçip geçmediğini anlamak için dişler sıkılmamalı. Hala ağızda uyuşukluk varsa kuvvet anlaşılmayabilir. Bu durum, ağızda yaralanmaya neden olabilir. Anestezinin etkisi kontrol etmek için dokunmak daha doğrudur.
  • Diş dolgusu yapılmasının ardından kabuklu yiyecekler dişle kırılmamalı. Doğal dişlere bile yapılmaması gereken bu eylemler, dolguya zarar verir.
  • Ağız ve diş bakımına özen gösterilmelidir. Dişler, günde en az iki defa fırçalanmalı, diş ipiyle temizlenmelidir.
  • İşlem sonrası ağrı dinmezse doktorun verdiği ilacı kullanın. Eğer ki hala ağrı devam ederse, tekrar diş hekiminize giderek muayene olmalısınız.

Yukarıdakilere dikkat ettikten sonra alışma süreciniz kolaylaşır. Diş dolgusu yapıldıktan sonra tekrar diş hekiminize gidebilirsiniz. Böylece dişlerinizin sağlığıyla alakalı durumu takip etmeniz mümkündür. Diş bakımına özen göstermek, tekrar bir sorun yaşamanın önüne geçer. Bu nedenle 6 ayda bir mutlaka diş hekiminize başvurun. Belirli bir zaman geçtikten sonra diş dolgusu yenilenme işlemi yapılabilir.

İlgili İçerikler

Karın Germe (Tummy Tuck) Estetiği Nedir ve Kimler İçin Uygundur?

Karın germe estetiği (tummy tuck), diyet ve egzersizlere rağmen inatçı yağ dokuları...

Saç Ekimi Tedavisinde FUE Yönteminin Avantajları

Saç dökülmesinin en büyük nedenlerinden biri genetik yatkınlıktır...

BBL Hakkında En Sık Sorulan Sorular

BBL olarak bilinen Brezilya Popo Estetiği, kalçaların görünümünü...

Saç Ekimi Sonrası Süreç İçinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç Ekimi Sonrası Süreç İçinde Dikkat Edilmesi Gerekenler sayesinde...

Diş Dolgusu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Diş Dolgusu Ne Kadar Dayanır?

Dolgunun çeşidine bağlı olarak dayanıklılık süresi değişiklik gösterir. Örneğin amalgam dolgu, 15-20 yıl kadar dayanırken kompozit dolgu çeşidi, 7-10 yıl arası dayanıklıdır.

Dolgulu Diş Çürür mü?

Ağız bakımına dikkat edilmediği takdirde dolgulu dişin çürüme ihtimali vardır. Bu durumda, diş hekimi gerekli tedaviyi uygulayarak tekrar dolgu işlemi uygulamaktadır.

Dolgu İlk Gün Ağrır mı?

Dişe dolgu yapıldıktan sonra ilk birkaç gün ağrı yaşanması normaldir. Ancak bu durum geçicidir ve endişe edilmesine gerek yoktur.

Son Düzenleme : 15.04.2023

Dolgu

Ağız ve diş sağlığını korumak için yapılan dolgu diş kaybının önüne geçmek için yapılması gereken işlemlerden birisidir. Güzel gülüşler için ağızda herhangi bir diş kaybı olmadan uygulanan yöntemlerden birisidir. Oldukça kısa süren bu işlem için herhangi bir acı verici müdahale yapılmamaktadır.

Ağız sağlığını korumak isteyen hemen herkes diş doktoruna gittiği takdirde bu işlemi yaptırmaktadır. Çürümekte olan dişler için uygulanmakta olan bir numaralı işlemlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konuda merak edilen birçok nokta bulunması sebebiyle ayrıntılı olarak incelenmesi gerekir. Uzman bir hekim yardımı ile gerçekleştirilerek kişinin diş kaybına uğraması engellenir.

Diş Dolgusu Nedir?

Dolgu herhangi bir sebepten dolayı kırılan, çürüyen ya da çatlayan dişleri tedavi etmek amacı ile yapılan oldukça yaygın bir işlemdir. Çeşitli materyallerin kullanılması ile beraber yapılır. Çürük dokunun daha fazla ilerlemesinin önüne geçilmiş olur. Bu sayede de diş kaybı yaşanmasının önüne geçilmiş olur.

Dolgu Nasıl Yapılır?

Söz konusu işlem oldukça sık tercih edilir. Yapım aşamaları daha önce hiç bu işlemi görmeyen kişileri biraz ürkütebilir. Fakat korkulacak bir şey olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Yapım aşamalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İlk olarak diş dokusu işlem için hazır hale getirilmek zorundadır.
  • Çürük dişten tamamen temizlenir. Eğer dişte daha önceden yapılmış bir işlem varsa onunda temizlenmesi gerekir.
  • Sonrasında dişin ağız içindeki konumuna, estetik kaygılara göre uygun olan malzemenin seçimidir.
  • Seçilen malzeme ile beraber dişteki boşluk doldurulur.
  • Eğer gerekirse hekim hastaya bu işlem sırasında lokal anestezi uygulayacaktır.
  • İşlemin sonunda ise kullanılan malzeme ile diş arasında uyum olup olmadığı kontrol edilmiş olur.

Dolgu Aşamaları

Diş dolgusu yapımı işlemin uygulanması hakkında merak edilen noktalar olması sebebiyle merak edilmektedir. İşlem uygulanacak bölgeye göre çeşitli farklılıklar gösterebilir. Ağız yapısı ve içerisinde bulunacağı konumu; bunların yanı sıra büyüklüğü itibari ile uygulamada çeşitli zorluklar bulunabilmektedir.

En doğru uygulama için bu kriterler göz önünde bulundurularak en uygun malzeme seçilir. Dolgu nasıl yapılır en merak edilen nokta kuşkusuz uyuşturma aşamasıdır. Gerekli bölge için lokal anestezi tercih edilerek kişinin işlem sırasında herhangi bir acı hissetmemesi sağlanabilir. İşlemden önce ise mutlaka dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şu şekildedir;

  • Bölgede çürük varsa temizlenerek işleme hazır hale getirilmelidir.
  • Daha önce yapılmış ve kaldırılması gereken bir dolgu malzemesi varsa temizlenmelidir.

Dolgu Ne Kadar Sürer?

İşlemin ne kadar süreceği de hastalar tarafından çok fazla merak edilmektedir. Bu tedavi yöntemi oldukça basittir ve kısa sürer. Dişin temizlenmesi ve doldurulması yaklaşık 25 dakika ya da yarım saat içerisinde tamamlanmış olur. Tabi ki yine de net bir zaman vermek doğru olmaz. Çünkü hastaya ya da dişin durumuna göre de değişiklik göstermesi mümkündür.

Dolgu Hangi Durumlarda Yapılır?

Ağız ve diş sağlığı için oldukça sık tercih edilen dolgunun yapılması için belirli durumlar gerekmektedir. Bunlardan ilki dişin çürümüş olmasıdır. Bu dişteki çürük kısımlar temizlenerek ilgili bölgeye uygulama gerçekleştirilir. Kırılmış olan diş için aslına uygun olan ve kişiyi rahatsız etmeyecek; çiğneme ve benzeri işlemleri gerçekleştirebileceği şekilde gerçekleştirilmektedir. Deforme olan dişler için uygulanarak sağlıklı bir görünüm yakalanmaktadır. Estetik gülüş tasarımları öncesinde tahribata uğramış, çürük veya benzeri durumlar altındaki dişler için yapılır. Travma sonucu çatlak veya kötü görünümlü dişlere uygulanarak daha estetik bir görünüm elde edilir.

Hamileler Dolgu Yaptırabilir mi?

Hamilelerin bahsedilen işlemi yaptırıp yaptırmayacağı da çok fazla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Hamilelikte bebek vücutta yer alan kalsiyumun büyük bir bölümünü aldığı için annede diş çürükleri ve diş ağrıları meydana gelebilir. Bu nedenle de bu işleme ihtiyaç duyulabilir.

Gebelik döneminde dolum işleminin yanı sıra kanal ve diş çektirme gibi işlemler yapılabilmektedir. Fakat öncesinde kadın doğum uzmanından izin kağıdı almak gerekir. Uzmanın müsaade etmesi halinde işleme başlanır. Aksi halde doğum sonrasını beklemek gerekecektir.

Dolgu Acıtır mı?

İşlem sırasında dolgu acıtır mı merak edilenler arasındadır. Lokal anestezi ile gerçekleştirilmesi sebebi ile herhangi bir ağrı hissedilmez. İşlem sonrasında ise hissedilmesi normal olan birtakım ağrı ve durumlar olabilmektedir. Sürecin normal bir ürünü olan bu durum karşısında kişi doktorun tavsiye edeceği bir ağrı kesiciyi kullanabilir. Sıcak ve soğuk tüketimine dikkat ederek ağrıyı azaltırken aynı zamanda dolgunun ömrünü uzatabilir. Bu dönemde dişlerde hassasiyet görülmesi oldukça normaldir. Bu durum devam ettiği takdirde doktorunuz ile iletişime geçmeniz uygun olabilir. Bunun yanı sıra ağrıların devam etmesi halinde de uzman ile iletişime geçerek hareket etmeniz yararlı olacaktır.

Dolgu Çeşitleri Nelerdir?

Diş yapısı ile uyumlu şekilde yapılan dolgular tercih edilmektedir. Fakat malzeme ve kullanım bakımından çeşitli seçenekler bulunduğu görülmektedir. Bunlar arasında genellikle sağlamlık ve kullanım bakımından çeşitli farklar bulunmaktadır.

  • Altın dolgular oldukça dayanıklı olması ile ön plana çıkmaktadır. Genellikle arka dişlere uygulanmaktadır. Diş etine herhangi bir zarar vermemesi sebebiyle oldukça sağlıklı bir alternatiftir.
  • Amalgam ise gümüş adıyla bilinen bir çeşittir. Doğal bir tona sahip olmaması sebebiyle sıklıkla tercih edilmez. Özellikle rengi nedeniyle ön dişlerde kullanılması pek uygun değildir. İçeriğinde bulunan cıva ve çeşitli malzemeler sebebiyle dayanıklılığı oldukça fazladır.
  • Kompozit dolgular ise en yaygın olarak kullanılan çeşitlerden birisidir. Dolgu çeşitleri arasında estetik olarak uygulanması en uygun olan seçenektir. Maliyetinin düşüklüğü sebebiyle de ekonomik bir seçenektir. Ön dişlerde kullanılması uygun olsa da çok dayanıklı olmaması sebebiyle arka taraflar için tercih edilmemektedir.
  • İnley-Onley ise altın dolgular ile hemen hemen yakın bir maliyete sahiptir. Çok sayıda işlem yapılması gereken durumlarda tercih edilir.

Dolgu

Dolgu Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Ağız ve diş sağlığı konusunda yapılan müdahaleler neticesinde belirli hususlara dikkat etmek gerekmektedir. İşlemlerin kalıcılığını ve ağız sağlığını korumak adına oldukça önemlidir. Anestezi etkisi altındayken yemek yememek dikkat edilecek noktalardan ilkidir. Dilin ısırılmasına yol açabilecek bir durum olmakla birlikte başkaca sorunlara da yol açabilir.

Dolgu Sonrası Yemek Yerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hastalar diş ile alakalı herhangi bir işlem gördüklerinde yemek yemek konusunda zorluk yaşayabilirler. Bazen de işlemden sonra ne zaman yemek yiyecekleri konusunda tereddüt yaşayabilirler. Anestezili bir işlem olmasından dolayı işlemden sonra 2 saat boyunca bir şey yiyip içmemek gerekir. Sonrasında da gün içerisinde işlem gören tarafla çiğnenmemesi tavsiye edilmektedir.

Diş Dolgusu Sonrası Diş Hekimi Kontrolü Gerekir mi?

Söz konusu işlemin oldukça basit ve kısa sürdüğünden bahsetmiştik. Genellikle işlemden sonra tekrar doktora muayene olmak gerekmez. Ama olağan dışı bir durum meydana gelirse vakit kaybetmeden hekime gitmek gerekir. Peki olağan dışı olarak adlandırılabilecek durumlar nelerdir? Şu şekilde sıralanabilir;

·        Dişte geçmeyen ve şiddetli ağrılar meydana gelmesi
·        Dişin hava aldığını hissetmek
·        İşlemden 1-2 hafta geçmesine rağmen o tarafla hala yemek yiyememek
·        Dişte bir yükseklik hissedilmesi

‘Dolgu Sonrası Dişim Ağrıyor’ Ne Yapmalıyım?

İşlem sonrasındaki süreç her hastada aynı olmayabilir. Bazı hastaların çok sorunsuz geçerken bazı hastaların işlem öncekindeki şikayetleri devam edebilir. Hatta bazen işlemden önce hiç diş ağrısı yaşamayan hastalar işlem sonrasında diş ağrısı yaşayabilirler.

Burada önemli olan ağrının ne kadar sürdüğüdür. Bir haftadan uzun bir süre boyunca diş ağrısı yaşayan hastaların hekimlerine gitmeleri tavsiye edilir. İlk hafta yaşanan diş ağrısı ise normal kabul edilir. Ağrı olması durumunda doktorun tavsiye ettiği ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.

Diş Dolgusu Fiyatları Ne Kadar?

Bu işlem ile alakalı en çok merak edilen hususlardan bir diğer ise fiyat konusudur. Mehmet Eker Diş Kliniği olarak fiyat belirlerken birçok unsuru göz önünde bulunduruyoruz. Her konuda olduğu gibi bu konuda da müşterilerimizi memnun etme gayreti içerisindeyiz. Siz de fiyat ve diğer tüm ayrıntılar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Alt çene için 4 veya 5 saate dek sürerken; üst kısımda ise 3 saate dek etkisini kaybeder. Dolgu sonrası nelere dikkat edilmeli en doğru uygulama için hekiminizin önderlerine dikkat etmeniz gerekir. Hemen randevu alarak Mehmet Eker Diş Kliniği ile siz de daha sağlıklı ve güzel gülüşlere sahip olabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır