sanada ayrı mı / Sana Da Nasıl Yazılır | Nasıl Yazılır

Sanada Ayrı Mı

sanada ayrı mı

Sana Da Nasıl Yazılır? Sana Da TDK Doğru Yazılışı... Sana Da Mı Sanada Mı?

Yani burada Kelimenin sonuna gelen ek, dahi anlamında yer almaktadır. Uzun haliyle sana dahi gibi ifade etmek mümkün. Yani sana bile ya da senin için bile şeklinde bir anlama sahiptir. Yazım hatası yapmamak için mutlaka ayrı olarak yazılmalıdır.

Sana Da Nasıl Yazılır?

Türkçe üzerinden yazım hatasını önlemek amaçlı bu kelime üzerinden gelen ek ile beraber ayrı biçimde yazılır. Yani sana kelimesinin ardından dahi anlamına gelen ‘da’ sözcüğü kullanılmaktadır. Herhangi bir yazım hatası olmadan bu şekilde kullanmak mümkün. Bunu bir örnek cümle ile ele almak gerekir ise şu şekilde kullanmak gerekir;

- Sana da bir tane çikolata aldım.

Bu şekilde görüldüğü gibi o kişiye de bir çikolata aldığını ekleme ile birlikte anlatır.

Sana Da TDK Doğru Yazılışı

Türk Dil Kurumu üzerinden özellikle eklere dikkat etmek gerekir. Hem yazım hatasını önlemek hem de cümlenin anlamını bozmamak amaçlı genelde ekler ayrı yazılır. Bu doğrultuda yine bu kelimenin doğru yazılışı ‘sana da’ olarak ön plana çıkar. Böylece hem tek başına hem cümle içerisinde kendi anlamı doğrultusunda doğru yazımı ele alınarak değerlendirilebilir.

Sana da mı Sanada mı?

Kelimelerin sonuna gelen eklemelere bakıldığı zaman bu sözcük açısından ayrı yazılması gerektiğini söylemek mümkündür.

- Sanada (Yanlış

- Sana da (Doğru)

Yukarıda verilen örneklerde olduğu gibi doğru ve yanlışı bu şekilde ayırt etmek mümkün. Gelen eklemeyi bitişik olarak yazmak hem yazım hatası yaratır hem de anlamı bozar.

Sana da nasıl yazılır, sana da yazımı nasıl olmalıdır? Sana da ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Sana da yazımının ayrı mı bitişik mi olduğunun belirtilmesi için değinilmesi gereken kilit nokta, "-da" bağlacının nasıl yazılması gerektiğidir. Dolayısıyla sana sözcüğünden sonra gelen "-da" bağlacının görevi ile ifade ettiği anlamın açıklanmasında fayda vardır. Böylelikle "Sana da ayrı mı yazılır?" sorusuna verilmesi gereken yanıt, TDK kapsamındaki bilgiler de dikkate alınarak ortaya konabilir. Daha sonra sana da doğru yazılışını unutmamak isteyen kişiler için bu ifadenin yer aldığı cümle örnekleri sıralanabilir.

Sana da nasıl yazılır?

Bağlaçların doğru yazılışının nasıl olması gerektiği pek çok kişi tarafından karıştırılan konular arasındadır. Özellikle "-de, -da" bağlaçlarının kendinden önce gelen sözcüğe bitişik olarak mı ayrı mı yazıldığı sıklıkla araştırılır. Dolayısıyla yazılı dilde kullanılırken hata yapılan ifadelerden biri olan "sana da" sözcük öbeği hakkında açıklama yapılmasında fayda vardır.

Sana da TDK kurallarına göre bitişik olarak yazılması doğru olmayan sözcük öbeklerindendir. Bu doğrultuda "Sana da bitişik mi yazılır?" sorusuna "hayır" olarak yanıt verilmesi gerektiği belirtilmelidir. Çünkü bu ifadede sana sözcüğünden sonra kullanılan "-da" bağlacı dahi anlamındadır. Yani "–da" bağlaç görevinde kullanıldığında kendinden önce gelen sözcüğe bitişik olarak yazılmadığından ötürü sana da doğru yazılışı şu şekildedir;

  • Sana da (doğru kullanım)

Sana da yazımı ile ilgili örnek cümleler

Ayrı olarak yazılması gereken "-da" bağlacının pekiştirilmesi amacıyla sana da öbeğine cümle içerisinde yer verilmesi mümkündür. Bu sayede bitişik olarak yazılmaması gerektiği bilinen sana da ifadesinin yazılı dilde doğru bir şekilde kullanılması kolaylaşacaktır. Sana da doğru yazılışı ile ilgili örnek cümleler:

  • Alışverişe gittiğimde en çok beğendiğim korku romanlarının her birinden sana da satın aldım.
  • Dün akşam telefonu açsaydın bu konu hakkında ne düşündüğünü sana da soracaktık.
  • "Sana da iyi yolculuklar." dedikten sonra otobüse binen kardeşimin henüz yola çıkmadan bile ayrı şehirlere gideceğimiz için duygulandığını anladım.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TDK kurallarına göre "sana da" ayrı yazılır çünkü dahi anlamındaki de söz konusudur.

- Sana da günaydın
- Sana da yaranılmıyor
- Sana da merhaba
- Sıra sana da gelecek
- Sana da oluyor mu öyle?

yazımları doğrusudur.

- Sanadagünaydın
- Sanadayaranılmıyor
- Sanadamerhaba
- Sıra sanadagelecek
- Sanadaoluyor mu öyle?



Binaenaleyh Ulu Tanrı sana da göktekilerin ve meleklerin yiyeceklerinden bir kaç tane gönderdi, ki bu ilim ve bilgidir. Eğer sen göğe mensup olursan, böyle bir
Sultan Veled, Maarif

Hiroyuki Sanada

Tik İşareti Kopyala
Üslü Sayı Yazma
Kaale Almak mı Kâle Almak mı
Allah Arapça Yazılışı
Klavyede Şapkalı A Yapmak

Bu sitede salt TDK imla kılavuzu esas alınmamıştır. Zira TDK, 1985'ten sonra yayınevlerin başvuru kaynağı olma özelliğini kaybetmiştir. 1980 öncesi TDK üyelerinin eseri olan Ana Yazım Kılavuzu ve Dil Derneği Yazım Kılavuzu, yayıncıların tamamına yakınının temel başvuru kaynağı olmuştur.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir