kitap okumak için hangi renk ışık / Kitap okumak icin hangi renk isik? – seafoodplus.info

Kitap Okumak Için Hangi Renk Işık

kitap okumak için hangi renk ışık

seafoodplus.info

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/ tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: seafoodplus.info

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Kafana takılan neler var?

Daha Fazla İçerik Göster

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Alıntı Yap

Evrim Ağacı Formatı

APA7

MLA9

Chicago

Ç. M. Bakırcı. Loş Işıkta Kitap Okumak Gözleri Bozar Mı?. (8 Ekim ). Alındığı Tarih: 25 Haziran Alındığı Yer: seafoodplus.info

Bakırcı, Ç. M. (, October 08). Loş Işıkta Kitap Okumak Gözleri Bozar Mı?. Evrim Ağacı. Retrieved June 25, from seafoodplus.info

Ç. M. Bakırcı. “Loş Işıkta Kitap Okumak Gözleri Bozar Mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 08 Oct. , seafoodplus.info

Bakırcı, Çağrı Mert. “Loş Işıkta Kitap Okumak Gözleri Bozar Mı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 08, seafoodplus.info

Bilim, hep birlikteyken güzel. 'te Evrim Ağacı'na destek olun!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Evrim Ağacı, Türkiye'nin en büyük, en çok ziyaret edilen, en güvenilir popüler bilim sitesi. Ancak bulunduğumuz noktaya oturduğumuz yerden gelmedik: yılından beri gece gündüz demeden çalışıyoruz. yılı sitemizi ve diğer tüm iletişim araçlarımızı baştan yarattığımız müthiş bir yıl olacak. Ancak bunu sürdürülebilir kılmamız için sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü biz bu işi hobi olarak yapmıyoruz; Evrim Ağacı bizim yegane mesleğimiz, tek görevimiz. yılında da bunu yapmaya devam edebilmek için bize yardımcı olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ En küçüğünden en büyüğüne kadar zoolojik ilerleyişin tamamını mide yönlendirir. Gıdadan gelen her veri, yaşamın her biçimi için hayatidir.”
Jean-Henri Fabre

Zaten Destekçiyim

İddia

Kitap okurken ışığı aç, gözlerin bozulur!

Gerçek mi?

Karışık

Karışık

Gerçek Taraflar

Karanlık ışıkta kitap okumak göz kaslarınızı yorar ve çok erken yaşlarda göz yorgunluğu bazı göz kusurlarının gelişmesine katkı sağlayabilir.

Sahte Taraflar

Yapılan araştırmaların neredeyse hiçbiri, kitap okurken ortamda bulunan ışık ile herhangi bir göz kusuru (miyop, astigmat, hipetmetropi, vb.) arasında güçlü bir bilimsel bağlantı ortaya koyamamıştır. Özellikle yetişkinlerde göz yorgunluğunun göz bozulması ile ilişkisi tespit edilememiştir.

İddianın Kökeni

Bu iddianın olası yayılma sebebi, az ışık alan ortamda çalışan gözlerin uyaranlardan yeterli bilgi alamıyor olmasıdır. Bu nedenle gözler odaklanmak için daha çok çalışacak, buna bağlı olarak da göz kaslarında gerinim birikecektir. Kimi zaman bu tür ortamlarda gözlerin daha az kırpılması sonucu kuruma da gerçekleşebilir ki bu kuruma, kimi durumda baş ağrısı, mide bulantısı, göz yorulması gibi yan etkilerle birlikte görülebilir. Ne var ki bu etkilerin tek hiçbiri kalıcı göz kusurları veya halihazırda var olan göz kusurlarının ilerlemesi ile ilişkili değildir.

Bilgiler

Yakın-görüşlülük, uzağı-görememek ya da daha yaygın olarak miyop ismiyle bilinen göz kusuru, bir otobüsün üzerinde yazan yazılar gibi uzaktaki cisimleri bulanık gören; ancak bir restoran menüsündeki yazıları rahatlıkla okuyabilen insanlarda bulunan kusurdur. Nedeni, mercek tarafından kırılarak normalde retina üzerine düşürülmesi gereken görüntünün, retinanın ön tarafına düşüyor olmasıdır.

Miyopun tam tersi olan hipermetropide (uzak-görüşlülük veya yakınını-görememek) ise ışık, mercek tarafından yine hatalı kırılarak bu defa retinanın arkasına düşürülür. Bu nedenle hasta, yakın cisimleri görmekte zorlanırken, uzak cisimleri kolaylıkla görebilir. İki kusur da gözün yapısından kaynaklanır ve çoğu zaman dış faktörlerden etkilenmez. Basitçe, gözlük veya kontakt lens kullanarak ışık tam retina üzerine düşecek şekilde kırılır ve görme problemi ortadan kaldırılır.

Loş ışıkta kitap okurken gözlerinizin yorulmasıyla, yaptığınız hassas bir işe (dikiş dikmek, ipi iğneden geçirmek, vb.) aşırı odaklandığınızda gözlerinizin yorulması aynıdır. Göz bebekleriniz ve göz merceğiniz etrafındaki kaslar odaklanmayı sağlamak için zorlu koşullarda ekstradan çalışarak diğer tüm kaslar gibi yorulurlar. Bu da baş ağrıları gibi daha önceden saydığımız yan etkilere neden olsa da, göz merceğinizin veya göz şeklinizin bozulması, dolayısıyla da herhangi bir göz kusuruyla sonuçlanamaz.

Olası Bağlantılar

Bazı güncel araştırmalar, gözlerin yorulma miktarı ile göz kusurları arasında zayıf bağlantılar tespit etmiştir. Ancak bu bağlantıların hiçbiri, genetik ve doğuştan gelen faktörlere kıyasla dikkate değer öneme sahip değildir.

Neden Desteğe İhtiyacımız Var?

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor. Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak Daha fazla göster

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Destek Ol

Konuyla ilgili bir sorun, miyop ya da hipermetropi gibi göz kusurlarının nedenlerinin tam olarak bilinemiyor olmasıdır. Ancak eldeki veriler, bu kusurların genetik faktörlerden çok güçlü bir şekilde etkilendiğini göstermektedir. Örneğin İngiltere'de ikizler üzerinde yapılan bir araştırmada göz bozukluklarının %86 gibi ezici bir oranı sadece genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Bir başka araştırma, ebeveynlerinin ikisinde de miyop olan çocuklarda miyopinin gelişme olasılığının %40; her iki ebeveyni de sağlıklı olan çocuklardaysa aynı riskin sadece %10 olduğunu göstermektedir. yılında yapılan bir araştırma, göz kusurlarının oluşumuna etki eden genetik-harici faktörlerden en önemlilerinin yavruların doğumdaki kilosu ve hamilelikte annenin sigara içmesi olduğunu göstermiştir. Aynı araştırmada göz yorulmasının söz konusu hastalıklar üzerindeki etkisinin önemsenmeyecek kadar az olduğu doğrulanmıştır. Bir başka araştırmada ise göz yorulmasının halihazırda herhangi bir göz kusuru geliştirme riski taşıyan yetişkinlerde bu belirtilerin daha erken başlamasına neden olduğu, ancak sıfırdan hastalığın gelişimine dikkate değer bir etkisi olmadığı gösterilmiştir.

Evrim Ağacı Önerisi

Kitap okumak çok önemli bir uğraş olduğu için ve Evrim Ağacı olarak okurlarımızın maksimum kitap okuyabilme yüzdelerine erişebilmeleri için, gözlerindeki yorulmanın en aza indirilmesinde fayda görüyoruz. Bu yüzden, her ne kadar göz kusurlarına sebep olmuyor olsa da, kitap okuduğunuz ortamda bol miktarda ışık olmasına özen göstermenizi tavsiye ediyoruz. Böylece yorulmadan kitap okuyabildiğiniz süreyi mümkün olan en üst düzeye çekmiş olabilirsiniz. Ancak eğer ki kitap okuyabileceğiniz tek zaman, ışığın loş olması gerektiği bir zamansa, korkusuzca kitabınızı okuyabilirsiniz. Size zarar verebilecek bir durum söz konusu değildir.

Alıntı Yap

Okundu Olarak İşaretle

Paylaş

Sonra Oku

Notlarım

Yazdır / PDF Olarak Kaydet

Bize Ulaş

Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git

Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?

Kaynaklar ve İleri Okuma

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir