anadolu kaplanı neden nesli tükendi / Anadolu parsı - Vikipedi

Anadolu Kaplanı Neden Nesli Tükendi

anadolu kaplanı neden nesli tükendi

Anadolu Parsı Görüldü! Anadolu Parsı Nerelerde Yaşar?

Anadolu ve Mezapotamya, binlerce yıldır medeniyetlere ev sahipliği yapıyor. İnsan eliyle yaratılan ilk büyük ve görkemli eserlerin bu coğrafyalardan çıkmış olması, Anadolu’nun doğasının göz ardı edilmesine sebep oluyor. Kurutulan göller, barajlar sonucu yok olan dereler, kirletilen iç denizler ve kurutulan bataklıklar sonucu kuş ve su vahşi hayatı bitmişken, karadaki yaşam da tükenme noktasındadır. Hazar Kaplanının yılında Şırnak’ta vurulmasıyla birlikte nesli tükenmişti. Yine 70li yıllarda Anadolu leoparının neslinin tükendiği tahmin ediliyordu. lu yıllarda öldürülen leoparın doğuda bulunması, umutları yeşertmişti. Bin yıllardır Anadolu heykelciliğinin baş tacı aslan ve leopardan aslan yüzyılda bu topraklardan sürülmüşken, leoparın tekrardan görülmesi insanda mutluluk yaratıyor. 

ANADOLU PARSI ÖZELLİKLERİ

Anadolu parsı aslında leoparın bir alt türü değil, Mezopotamya ve Orta Doğu’da yaşamını sürdüren İran parsının yaşan bir ırkıdır. Uzun süre farklı bir alt tür olarak kabul edilmekteydi. Boyu 2 buçuk metreye kadar çıkan leoparın dişilerde kilosu 40, erkekte 70 kiloya kadar çıkabilir. Ortalama yaşam süresi 20 yıldır. En önemli özellikleri çevikliği ve hızıdır. Geyik, yaban keçisi, yaban domuzu, nadiren de kuşlardır. İlk bilimsel çalışmalar Yüzyılda yapılmıştır. Anadolu parsı hakkında birçok araştırma hala devam etmektedir.


ANADOLU PARSI NEREDE YAŞAR?

En son 51 yıl önce yaşadığı görülen leoparın uzun süredir sadece öldürüldükten sonraki fotoğraflarını görebiliyoruz. Geçen sene Şırnak’ın Cudi dağında foto kapana 3 defa aynı birey yakalanmıştı. Şimdiyse yarım asırdan sonra ilk defa videosu çekildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, Anadolu parsının Akdeniz, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yaşamını uzun zamandır sürdürdüğünü bildirdi. Başkaya, İç Ege ile İç Anadolu’da da pars izlerine rastlanabileceğini söyledi. 


PARSIN YAYILIŞI NEDEN ARTIYOR?

Uzun süredir varlığını gizleyen parsın neden şimdi kendini gösterdiği, neslinin ilerlediği merak ediliyor. Başkaya, “Parsın besinini oluşturan türlerden; kızıl keçi, kara keçi, karaca, geyik, yaban domuzu ve yaban tavşanı gibi türlerin popülasyonlarında yaşanan iyileşme, Pars popülasyonlarının da iyileşmesini sağlamaktadır. Geçmişte batı bölgelerimizde birçok yerde yok olan veya iyice azalan popülasyonlarının da, bugün tekrar artış eğiliminde olduğu gözlenmektedir." 

En son Iğdır'da görülen parsın yayılma sebeplerinden biri olarak komşu ülkelerin parsların ekolojisini koruma çabası olarak gözüküyor. Bu sebeple erkek parslar Türkiye'de daha çok yer alıyor çünkü yayılma olanakları yanlarında yavruları olmadığı için daha basit.

Bal porsuğunun ne den bu kadar korkusuz olduğunu bilmek istiyorsanız bu habere tıklayabilirsiniz.

Türkiye'de Nesli Tükenen Hayvanlar kaynağı değiştir]

18 Temmuz tarihinde Tunceli'nin Pülümür ilçesine bağlı Boğalı köyü Karagöz Deresi'nde, uzun süre su içerisinde kalmış ölü bir hayvan olduğu ihbarı üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerine haber verildi. Olay yerinde yetkililerce yapılan ilk incelemede, baş, tırnak, kuyruk yapısı ve vücut yapısı ile birlikte değerlendirildiğinde söz konusu hayvanın kedigiller familyasından olduğu belirtildi. Civar köylüleri, Anadolu parsının bölgede var olduğunu büyüklerinden duyduklarını dile getirirken, Anadolu parsı olma ihtimali yüksek olan leş, Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şubesi ekipleri tarafından incelenmek üzere bulunduğu alandan alındı.

Hayvanın uzun süre su içerisinde kalması dolayısıyla yeterince tanınmaması nedeniyle gerekli tespitlerin yapılması için doku örnekleri alındığını, gen tespiti ve DNA analizleri için TÜBİTAK Marmara&#;Araştırma&#;Merkezi'ne gönderilmesinin ardından yapılan açıklamada yavru hayvanın Anadolu parsı olduğu ispatlandı.[13]

Varlığının Kanıtlanması[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir