anatomi açıköğretim soruları / Anatomi Çıkmış Sorular – Çocuk Gelişimi 2021 – Anatomi 2022

Anatomi Açıköğretim Soruları

anatomi açıköğretim soruları





Temel Anatomi ÇALIŞMA KİTAPÇIĞI

www.onlinefotokopi.com


#-

Ara (Vize) Sınav Öncesi Son Hazırlık - Pratik Bilgiler

Aşağıdaki ifadelerdeki sınava girmeden birkaç saat önce mutlaka ezberleyin. Tamamı çıkmış sorulardan derlenmiştir. Sınav esnasında çok faydasını göreceksiniz.(Altı çizili kelimeler olumsuzdur!! Çok dikkat ediniz.)

#-

Ünite 1 : ANATOMİK TANIMLAR VE GENEL BİLGİLER

Kaynak: www.onlinefotokopi.com

Kaç Defa Soruldu?

Aşağıdaki eksenlerden hangisi vücudu önden arkaya geçen ve yere paralel olan eksendir? 2  defa sorulduSık sorulan soruların hangi yıllara ait olduğunu görmek için özetin sonundaki çıkmış soruları inceleyiniz.

Kısa Özet

?Tıp biliminde kullanılan terimler, genellikle Latince kökenlidir.

?Bu bölümde; anatominin tanımı, anatomik pozisyon, anatomik planlar ve eksenler, vücudun boşlukları ve bölgeleri ve oluşumların yerlerinin belirlenmesinde kullanılan terimler anlatılmıştır.

?İnsan vücudunun yapısı ve şeklini, vücudu oluşturan organların yerini, yapısını, şeklini, fonksiyonunu ve komşuluk ilişkilerini inceleyen bilim dalına anatomi denir.

?Ayakta dik duran bir şahsın başı dik, her iki kolu yan taraflarda sarkık ve el ayaları karşıya bakar durumda, ayak topukları birleştirilmiş duruşa anatomik pozisyon denir.

?Anatomide; planum sagittale, planum horizontale (transversale) ve planum coronale (frontale) olmak üzere üç ana plan, axis transversalis, axis sagittalis ve axis verticalis olmak üzere üç ana eksen bulunur.

?Vücudun ön tarafında bulunan boşluklar:

?Cavitas Thoracis (göğüs boşluğu)

?Cavitas Abdominalis (karın boşluğu)

?Cavitas Pelvis (leğen boşluğu)

?Vücudun arka tarafında bulunan boşluklar

?Cavitas Cranii (beyin boşluğu)

?Cavitas Spinalis(omuriliğin bulunduğu alan)

?İnsan vücudu bölgelerinin isimleri bilinmesi istenilecektir

?Karın boşluğu kadranlarının isimleri bilinmesi istenilecektir.

?İnsan vücudu yönlerinin bilinmesi istenilecektir.

?Tarafların ne anlama geldiği bilinmelidir.

?Anatomik kısaltmalar öğrenilmelidir.

?Vücutta yapılan hareketlein isimlerinin bilinmesi istenilecektir.

Kısa Kısa

  • Anatomi ile ilgili temel yapılara geçmeden önce insan anatomisi ile ilgili temel tanım ve terimlerin bilinmesi ünitelerin anlaşılması bakımından kolaylık sağlayacaktır. Bu amaçla birinci ünitemizde insan yapısına ait temel anatomik tanım ve terimlere öncelik verilecektir.Anatominin Tanımıİnsan vücudunun yapısını ve şeklini, vücudu oluşturan organların yerini,yapısını, şeklini, fonksiyonunu ve komşuluk ilişkilerini inceleyen bilim dalına anatomi denir.Anatomi insan vücudunun yanında diğer canlıları da inceleyen bir bilim dalıdır. Böylece canlılar arasında anatomik olarak bir mukayese yapılmasına imkân tanır.ANATOMİNİN BÖLÜMLERİAnatomi, genel anlamda makroskopik anatomi ve mikroskopik anatomiolmak üzere iki bölüme ayrılmaktadır.Makroskopik AnatomiCanlının anatomik yapısının gözümüz vasıtasıyla incelenmesinemakroskopik anatomi denir. Makroskopik anatomi, topografik anatomi vesistematik anatomi olmak üzere iki kısma ayrılır.Topografik anatomi: Anatominin insan vücudunu bölgelere ayırarak inceleyen bölümüne topografik anatomi denir. Örneğin; göğüs bölgesi, sırt bölgesi gibi.

    şimdi bu konu ile ilgili çıkmış sorulara göz atalım;

    Aşağıdakilerden hangisi anatominin insan vücudunu bölgelere ayırarak inceleyen bölümüdür?

    A) Sistematik anatomi

    B) Topografik anatomi

    C) Komparatif anatomi

    D) Klinik anatomi

    E) Mikroskopik anatomi

    2017 Dönem Sonu Doğru Cevap: B



  • Sistematik anatomi: İnsan vücudunu sistemlere ayrırarak inceleyen anatominin bu bölümüne sistematik anatomi denir. Sistemler sınıflandırılırken organların benzer fonksiyonlar yapmalarına dikkat edilir. Sistematik anatominin bölümleri aşağıda verilmiştir.
  • Systema locomotorium (Lokomotor sistem): Hareket sistemiSystema cardiovasculare (Kardiyovasküler sistem): Dolaşım sistemiSystema respiratorium (Respiratuvar Sistem): Solunum sistemiSystema digestorium (Dijestive Sistem): Sindirim sistemiSystema urogenitale (Üro-Genital Sistem): Boşaltım ve Üreme SistemiSystema nervosum (Nervöz Sistem): Sinir sistemiGlandulae endocrinae (Endokrin Sistem): İç salgı bezleriOrgana sensoria (Organo Sensorya): Duyu organları
  • Temel anatomi kitabındaki üniteler sistematik anatomiye uyumlu olarak anlatılacaktır. Şimdi yukarıda bahsedilen sistemlerin görevlerini kısaca özetleyelim.
  • Hareket sistemi: Vücudumuzun hareket etmesini sağlayan sistemdir. Bu bölümde kemikler, eklemler ve kas sistemi anlatılacaktır. Kemikler ve eklemler hareketin pasif bölümünü, kaslar ise hareketin aktif bölümünü oluşturur.Dolaşım sistemi: Kanın damarlar vasıtasıyla vücuda dağılmasını sağlayan sistemdir. Kalp, atardamar (arter), toplardamar (ven), kılcal damar (kapiller) ve lenf damarlarından meydana gelmiştir.Solunum sistemi: Nefes alıp vermemizi sağlayan sistemdir. Vücut için gerekli oksijenin dışardan alınıp oluşan karbondioksitin dışarıya atılmasını sağlar.Sindirim sistemi: Alınan gıda maddelerinin sindirilmesi, meydana gelen besin maddelerinin emilmesi ve geriye kalan emilemeyen maddelerin dışarıya atılmasını sağlayan sistemdir.Boşaltım ve üreme sistemi: Metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin dışarıya atılmasını sağlayan sisteme boşaltım sistemi, canlının neslinin devam etmesini sağlayan sisteme de genital sistem denir. Genital sistem erkek genital sistem ve kadın genital sistem olmak üzere iki bölümde incelenir.Sinir sistemi: Canlının dış ortam ve kendi içerisindeki organlar arasındaki bağlantıyı sağlayan sisteme sinir sistemi denir. Sinir sistemi, dışarıdan gelen uyarıları alır, düzenler, belli merkezlere ulaştırır ve gerekli cevabın oluşmasını sağlar.Endokrin Sistem: İç salgı bezlerinden meydana gelir. Salgıladıkları maddeleri dolaşım sistemine aktarırlar. Bu bezler vücudumuzda metabolik faaliyetlerin yürütülmesini sağlar.Duyu Organları: Bu organlar görme, işitme, koku ve tat alma ile dokunma gibi duyuların alınmasını sağlayan göz, kulak, burun, dil ve deriden oluşur.
  • Mikroskobik Anatomi
  • Organizmayı meydana getiren doku ve hücrelerin mikroskop ve benzeri aletlerin yardımı ile incelenmesine mikroskobik anatomi denir. Histoloji ve Sitoloji olmak üzere iki bölüme ayrılır. Dokuları inceleyen bilim dalına Histoloji, hücreleri inceleyen bilim dalına Sitoloji denir. ANATOMİK POZİSYON, DÜZLEMLER VE EKSENLERHer bilim dalında olduğu gibi anatomide de bazı özel tanım ve terimler vardır. Bu tanım ve terimler ifade edilen bir konunun daha kolay ve doğru anlaşılmasını sağlamaktadır. Bu çerçevede anatomi için kullanılan özel tanım ve terimlerin öğrenilmesi gerekmektedir.Anatomik PozisyonAnatomide hareketlerin tanımlarının yapılabilmesi için anatomik duruş veya anatomik pozisyon denilen bir konumdan bahsetmek gerekir. Ayrıca organların yerlerini, birbirleriyle olan ilişkilerini anlatırken de anatomik pozisyon bizlere kolaylık sağlamaktadır.
  • Anatomik Düzlemler (Planlar)
  • Anatomik pozisyonda bulunan bir şahsın, belirli bölgelerinden geçen hayalî düzlemler ve eksenler düşünülmüştür. Bu düzlemler ve eksenler insan vücudunu bulunan organ ve oluşumların hangi bölgelerde yer aldığını tespit için gereklidir.Anatomik pozisyonda bulunan bir şahsın vücudundan geçen üç ana düzlem bulunur. Bu düzlemler birbirleriyle dik açı yaparlar. Yani aralarındaki açı doksan derecedir.
  • VÜCUT BOŞLUKLARI VE VÜCUDUN BÖLÜMLERİ
  • İnsan vücudunda bulunan boşluklar ve bölümler; organların yerlerini ve birbirleriyle olan ilişkilerini tanımlamada önemlidir.Vücut Boşluklarıİnsan vücudunda etrafı kemik, kas ve membran (zar) gibi yapılar tarafından çevrelenen bir kısım boşluklar bulunmaktadır. Vücudun hem ön tarafında (ventral) hem de arka tarafında (dorsal) bulunan bu boşluklar beyin, kalp gibi hayati öneme sahip bir kısım organların korunmasında görev alırlar (Şekil 3).Vücudun ön tarafında (ventral) bulunan boşluklarCavitas Thoracis (göğüs boşluğu)Cavitas Abdominalis (karın boşluğu)Cavitas Pelvis (leğen boşluğu)Vücudun arka tarafında (dorsal) bulunan boşluklarCavitas Cranii (beyin boşluğu)Cavitas Spinalis(omuriliğin bulunduğu alan).

    Bu konuda şöyle sorular gelebilir.

    Omurilik aşağıdaki boşluklardan hangisinin içerisinde yer alır?

    A) Cavitas thoracis

    B) Cavitas abdominalis

    C) Cavitas spinalis

    D) Cavitas pelvis

    E) Cavitas cranii

    Doğru Cevap: C



    Aşağıdakilerden hangisi vücut boşluklarından biri değildir?

    A) Cavitas cranii

    B) Cavitas tibialis

    C) Cavitas abdominis

    D) Cavitas spinalis

    E) Cavitas thoracis

    Doğru Cevap: B



  • Karın Boşluğu Kadranları
  • Karın boşluğu dört kadrana ayrılır. Göbek (Umbilicus) bölgesinden geçen dikey ve yatay iki eksen karın boşluğunu (abdomen) dört kadrana ayrılır. Bu kadranlar, abdomende bulunan organlara ait ağrı lokalizasyonu için önemlidir.Bu kadranlar Sağ üst kadran Sağ alt kadran Sol üst kadran Sol alt kadran
  • Vücudun Bölümleri
  • İnsan vücudunu meydana getiren oluşumların ve organların tanımlanmasında kolaylık sağlaması için insan vücudu aşağıda belirtilen bölge ve bölümlere ayrılarak incelenmektedir.Baş (Caput)İnsan vücudunun baş bölgesine verilen addır. Kafa ve yüz bölümlerinden meydana gelir.Boyun (Collum)İnsan vücudunun boyun bölgesine verilen addır. Baş ile gövdeyi birleştiren bölümdür.Gövde (Truncus)İnsan vücudunun gövde bölgesine verilen addır. Gövde bölümünün üç alt bölgesi bulunmaktadır:Thorax: Göğüs boşluğu, Abdomen: Karın boşluğu, Pelvis: Leğen boşluğu.
  • Üst ekstremite
  • Bu bölüme üst taraf da denir. Üst ekstremite scapula (kürek kemiği) ve clavicula (köprücük kemiği) ismi verilen kemikler aracılığı ile gövdeye bağlanmışlardır. Üst ekstremite üç bölgeye ayrılır;Brachium (kol): Bu bölgede bulunan kemiğe humerus (kol kemiği) denir.Antebrachium (ön kol): Bu bölgede radius (döner kemik) ve ulna (dirsek kemiği) kemikleri bulunur. Radius önkolun dış tarafında, ulna ise önkolun iç tarafında lokalizedir.Manus (el): El bileği ekleminden sonraki bölüme verilen isimdir. El bölgesi de denir.
  • İNSAN VÜCUDUNUN YÖNLERİ VE TARAFLARI
  • Superior: Vücudun üst tarafı İnferior: Vücudun alt tarafı Anterior: Vücudun ön tarafı Posterior: Vücudun arka tarafı Ventral: Önde olan, karın tarafı Dorsal: Arkada olan, sırt tarafı Median: Orta, tam ortada bulunanLateral: Dış, dışa yakın olan, median hattan uzakta bulunan Medial: İç, içe yakın olan, median hatta yakın olan Internus: İçExternus: DışCranialis: Baş tarafCaudalis: Kuyruk tarafı, aayak tarafıDexter: Sağ tarafSinister: Sol tarafProximalis: Vücuda yakın bölüm için kullanılan kelimedir.Distalis: Vücuda uzak bölümü için kullanılan kelimedir.

Doğru - Yanlış Testleri

Aşağıdaki ifadeleri doğru-yanlış şeklinde doldurun. Hatalı bildiğiniz konu başlıklarını tekrar gözden geçirin.

(   ) "Cavitas tibialis" vücut boşluklarından biridir.
Y

Boşluk Doldurma

Aşağıdaki ifadelerdeki boşlukları doldurun. Hatalı olduğunuz konu başlıklarını tekrar gözden geçirin.

1) Göğüs boşluğuna verilen isim ...........dır
2) El bileği ekleminden sonraki bölüme ...........denir
3) Alt ekstremitenin ayak bölgesinde plantar bölgenin (taban) dışa dönmesine ...........denir
4) Vücudun baş bölgesi için kullanılan latince kelime ...........dır
1) Thorax 2) Manus  3) Evertion  4) Caput 

Kaynak: www.onlinefotokopi.com

#-

Ünite İle İlgili Çıkmış Sorular

1. Göğüs boşluğuna verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

  A) Thorax

  B) Abdomen

  C) Pelvis

  D) Cranium

  E) Orbita

2016 Bütünleme Doğru Cevap: A



2. El bileği ekleminden sonraki bölüme ne ad verilir?

  A) Brachium

  B) Antebrachium

  C) Manus

  D) Crus

  E) Pedis

2016 Dönem Sonu Doğru Cevap: C



3. Aşağıdaki hareketlerden hangisi transvers eksende yapılır?

  A) Flexion

  B) Abduction

  C) Pronation

  D) Supination

  E) Adduction

2017 Ara Sınav Doğru Cevap: A



4. Aşağıdakilerden hangisi anatominin insan vücudunu bölgelere ayırarak inceleyen bölümüdür?

  A) Sistematik anatomi

  B) Topografik anatomi

  C) Komparatif anatomi

  D) Klinik anatomi

  E) Mikroskopik anatomi

2017 Dönem Sonu Doğru Cevap: B



5. I. Ayak topukları bitişik II. Avuç içleri öne bakar durumda III. El başparmakları iç tarafta Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri anatomik pozisyonun tanımına göre doğrudur?

  A) Yalnız I

  B) Yalnız II

  C) I ve II

  D) II ve III

  E) I, II ve III

2018 Ara Sınav Doğru Cevap: C



6. I. Planum horizontale II. Planum sagittale III. Planum transversum Yukarıdaki düzlemlerden hangisi ya da hangileri yere dik, vücudu sağ ve sol iki bölüme ayıran düzlem olarak tanımlanır?

  A) Yalnız I

  B) Yalnız II

  C) I ve III

  D) II ve III

  E) I, II ve III

2018 Ara Sınav Doğru Cevap: B



7. Aşağıdaki eksenlerden hangisi vücudu önden arkaya geçen ve yere paralel olan eksendir?

  A) Horizontal

  B) Transvers

  C) Sagittal

  D) Vertical

  E) Frontal

2018 Dönem Sonu Doğru Cevap: C



Ders Analizi

Son 5 yılda çıkmış soruların ünitelere göre analizi

Ara Sınav Üniteleri

1.Ünite ANATOMİK TANIMLAR VE GENEL BİLGİLER 7 soru

2.Ünite VÜCUT KEMİKLERİ 8 soru

3.Ünite EKLEMLER (ARTICULATIONES) 8 soru

4.Ünite KASLAR (MYOLOGIA) 8 soru

5.Ünite DOLAŞIM SİSTEMİ (SYSTEMA CIRCULATORIUM) 12 soru

6.Ünite SOLUNUM SİSTEMİ (SYSTEMA RESPIRATORIUM) 8 soru

7.Ünite SİNDİRİM SİSTEMİ (SYSTEMA DIGESTORIUM) 11 soru

Dönem Sonu Sınavı Üniteleri

8.Ünite ÜRİNER SİSTEM (SYSTEMA URINARIUM) 9 soru

9.Ünite ÜREME SİSTEMİ (SYSTEMA GENITALE)(ERKEK VE KADIN GENİTAL ORGANLARI) 10 soru

10.Ünite MERKEZÎ SİNİR SİSTEMİ (SYSTEMA NERVOSUM CENTRALE) 10 soru

11.Ünite PERİFERİK VE OTONOM SİNİR SİSTEMİ 14 soru

12.Ünite ENDOKRİN SİSTEM (SYSTEMA ENDOCRINAE) 5 soru

13.Ünite GÖRME ORGANI (ORGANUM VISUS) 12 soru

14.Ünite DENGE VE İŞİTME ORGANI (ORGANUM VESTIBULOCOCHLEARE) 8 soru

Tebrikler. 1. Üniteyi tamamladınız..

Buradaki bilgilerin tümü onlinefotokopi.com TEKKAYNAK ders çalışma kitapçıklarından alıntıdır.

Bu üniteye ait diğer çıkmış sorular ile diğer ünitelerine ait kaynakları ve deneme sınavlarını, Sınav öncesi pratik bilgileri , Doğru Yanlış ve Boşluk Doldurma Testlerini, Çözümlü Sorularıwww.onlinefotokopi.com sitesinden temin edebilirsiniz. onlinefotokopi olarak tüm sınavlarınızda başarılar dileriz.

önceki ders <<-- TÜRK DIŞ POLİTİKASI II  sonraki ders -->> Acil Durum ve Afet Yönetimine Giriş

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır