uyuza doğal tedavi / Uyuz Hastalığı Nasıl İyileşir?

Uyuza Doğal Tedavi

uyuza doğal tedavi

UYUZ HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uyuz Nedir?

Uyuz; küçük, kırmızı benekler ve yoğun kaşıntı ile karakterize bir parazit (küçük böcekler) istilasıdır. Bu böcekler gözle görülemeyecek kadar küçüktür, ancak etkileri büyüktür. Bu bulaşıcı enfeksiyon genellikle aynı yatakta birlikte uyurken veya yakın kişisel temas sırasında kişiden kişiye yayılır. Parazit derinizin üst katmanına yerleşir ve orada beslenirler. Parazit mobilya, kıyafet aracılığıyla da bulaşabilir. Dişi keneler yumurtalarını deriye bırakır. Kaşıntı, akarların yumurtalarını bırakacakları derinin içine girmelerinden sonra derinizin parazit ve atıklarına karşı gösterdiği reaksiyondan kaynaklanır. Uyuz, her yaştan ve sosyal sınıftan insanı etkileyebilir. Tüm dünyada yaygındır. Uyuz, çoğunlukla çocuklarda ve genç yetişkinlerde görülür.  


Uyuz Belirtileri Nelerdir?

Bir kişinin enfekte bir kişiyle temasa geçtikten sonra uyuz belirtileri geliştirmesi 4 ila 6 hafta sürebilir. Daha önce uyuz geçiren insanlarda belirtiler daha çabuk görülür. Uyuzun en sık karşılaşılan belirtisi geceleri artan şiddetli kaşıntıdır. Bölgeyi sürekli kaşımak yaralara sebep olabilir, bu da iltihaplanmaya yol açar.

2 yaşından küçük çocuklarda, akarların neden olduğu lezyonlar baş, boyun, avuç içi ve ayak tabanlarında görülme eğilimindedir. Daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde lezyonlar genellikle ellerde, parmaklar arasında, bileklerde, kemer çizgisinde, uyluklarda, göbek deliğinde, kasık bölgesinde, göğüs çevresinde ve koltuk altlarında görülür. Aşağıdakiler uyuzun en yaygın belirtileridir. Bununla birlikte, her birey hastalığı farklı şekilde yaşayabilir. Belirtiler şunları içerebilir:

  • Genellikle şiddetli kaşıntı
  • Küçük sivilceler veya kırmızı döküntüler
  • Pullu veya kabuk tutmuş cilt (gelişmiş koşullarda)

Uyuz belirtileri diğer cilt hastalıklarının belirtileri ile benzerlik gösterebilir. Teşhis için daima doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.


Uyuz Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Uyuz teşhisinde, cildiniz ve ciltteki çatlaklar doktorunuz tarafından incelenir. Derinin kazınmasıyla elde edilen deri örneği, akarların varlığını doğrulamak için mikroskop altında incelenebilir.


Uyuz Hastalığının Tedavisi

Uyuz için özel tedavi, doktorunuz tarafından aşağıdakilere göre planlanacaktır:

  • Yaşınız, genel sağlık durumunuz ve tıbbi geçmişiniz
  • Hastalığın ciddiyet, yayılma durumu
  • Belirli ilaçlara, prosedürlere veya tedavilere karşı toleransınız
  • İstilanın seyri için beklentiler

Uyuz tedavi edilebilir bir hastalıktır ve genellikle bir ailenin tüm üyeleri aynı anda tedavi edilir. Uyuz tedavisi genellikle krem ve losyonlarla yapılır, bunlar cilde direkt olarak uygulanır. Ağız yoluyla alınan ilaçlar da mevcuttur. Tedavi şunları içerebilir:

Permetrin krem: Permetrin, parazitleri ve yumurtalarını öldüren kimyasallar içeren yüzeysel bir kremdir. Yetişkinler, hamileler ve 2 aydan büyük bebekler için uygundur. 

Ivermektin: Ağızdan alınan bu ilaç bağışıklık sistemi sorunu yaşayan, kabuklu uyuzları olan ya da krem ve losyon tedavisine cevap vermeyen hastalara önerilir. Ivermektin hamile veya emziren kadınlara, 15 kilodan az çocuklara önerilmez. 

Krotamiton: Krem veya losyon şeklinde kullanılabilen bu ilaç, iki gün boyunca günde bir kez uygulanır. 

Oral antihistaminik ilaçlar (kaşıntıyı gidermeye yardımcı olmak için)

Bazı durumlarda topikal merhemler

Bu ilaçlar keneleri anında öldürür, ancak kaşıntı birkaç hafta daha devam edebilir. 

Uyuz Hastalığı Bitkisel Tedavisi

Bazı doğal tedaviler ciltte yanma, kızarıklık, şişme veya uyuşukluk gibi istenmeyen yan etkiler yaratabilir. Bu tedaviler geçici çözümdür, rahatsızlık yaratabilir.

Çay ağacı yağı

Bazı çalışmalara göre çay ağacı uyuzu tedavi ederek kaşıntıyı ortadan kaldırabilir. Ancak cilde yerleşen parazitleri öldürmekte etkisizdir. 

Aloe vera

Bu jel derideki hassasiyeti ve yanmayı rahatlatır, bir araştırmaya göre de uyuz tedavisinde ilaçlar kadar etkilidir. Ancak aloe vera içeren ürünü değil, saf aloe vera kullanmak önemlidir. 

Kapsaisin krem

Parazitleri öldürmede etkisizdir, ancak kırmızıbiberdeki kapsaisinle elde edilen bu krem, cildinize nüfuz ederek acıyı ve kaşınmayı rahatlatabilir. 

Öz yağlar

Karanfil yağı doğal bir böcek ilacıdır, bu sayede bulunduğu yerlerde parazitler yaşayamaz. Lavanta, limon otu, hindistancevizi gibi diğer yağlar da uyuz tedavisinde etkili olabilir. 

Sabunlar

Özellikle kükürt sabunları uyuzda etkilidir. Tespih ağacı kabuğu, yaprakları ve tohumlarındaki aktif bileşenler, uyuza sebep olan parazitleri öldürebilir. Bu ağacın özünden yapılan sabunlar, kremler ve yağlar, keneleri ortadan kaldırabilir. 

Ek olarak, tüm giysileri ve yatak takımlarını 60 C derece sıcak suda yıkamak gerekmektedir. Yıkanamayan giysiler ve diğer eşyalar (örneğin yastıklar, doldurulmuş hayvanlar) 1 hafta plastik bir poşete konulmalıdır. Bu önlem, bu nesnelerin üzerindeki veya içindeki akarları öldürecektir. Uyuzun ilk tedavisinden sonra kaşıntı birkaç hafta daha devam edebilir.  

Uyuz Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Uyuza ne iyi gelir? Uyuz hastalığı doğal ve bitkisel tedavisi nasıl yapılır?

Son zamanlarda artış göstermeye başlayan hastalıklardan biriside duyuz hastalığıdır. Küçük bir akar türünün neden olduğu uyuz hastalığı, akarların deride yumurta bırakması sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Bu rahatsızlık; El, koltukaltı, karın ve parmak aralarında kaşıntıya ve dökülmelere neden olan bir cilt sorunudur. Ayrıca bu rahatsızlık bulaşıcı olmaktadır. Kişiden kişiye bulaşabilmektedir. İnsanlar tarafından bu hastalık hakkında uyuza kesin çözüm yöntemi merak edilmektedir. Uyuz nasıl geçer? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Uyuza ne iyi gelir? İşte detaylar.

UYUZ HASTALIĞI EVDE DOĞAL TEDAVİ

Uyuz böceklerinin neden olduğu uyuz hastalığı için doktora gitmeden de evde uygulayabileceğiniz yöntemler bulunmaktadır. Bir cilt hastalığı olan uyuz bitkisel tedavisi şu şekildedir; Öncelikle bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını bir kaba ilave edin. Daha sonra bu karışımları iyice karıştırın. Ardından

etkilenmiş olan bölgeye günde iki defa sürün. Bu uyuz tedavisi yöntemini iki üç hafta kadar sürdürerek ciltteki böceklerden kısa sürede kurtulabilirsiniz. Fakat bu çay ağacı yağını emziren anneler ve hamileler kullanmamalıdır.

UYUZ NASIL GEÇER?

Uyuz hastalığı bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Bu hastalık kendi kendiliğine ek geçmeyebilir. Çünkü akarlar deri diplerine yumurta bırakır ve bu akarlar burada üremeye devam ederler. Bu sebeple uyuz tanısı konduktan sonra hekim, genellikle krem ve losyonlardan oluşan bir tedavi önerir. Bu krem ve losyonlar kaşıntı şiddetinin arttığı gece saatlerinde boyundan aşağı doğru tüm cilde uygulanması gerekiyor. Daha sonra kişi sabah uyandığı zaman duş alamsı gerekiyor. Yaklaşık bir hafta boyunca bu tedavi yöntemi tekrarlanır. Bu şekilde 10 gün gibi bir süre zarfında hasta iyileşmiş olur.

UYUZA NE İYİ GELİR?

•Uyuza iyi gelen yöntemlerden biriside çay ağacı yağı kullanmaktır. Çay ağacı yağı antiparazitik, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip bir doğal yağdır. Bu özellikle ile derinin altında yaşamını sürdüren akarların ölmesini sağlar. Öncelikle yapmanız gereken; Bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını bir kaba ilave edin. Daha sonra karıştırarak etkilenmiş olan bölgeye günde iki kez sürün.

•Bir diğer iyi gelen yöntem ise hemen hemen herkes tarafından bilinen bir yöntem olan sirke kullanımıdır. Beyaz sirke cildin pH dengesini değiştirir ve bu değişiklik sonucunda uyuz böceklerini öldürür. Yapmanız gereken öncelikle; Bir su bardağı beyaz sirke ile suyu homojen bir hale gelene kadar iyice karıştırın. Daha sonra bir pamuk yardımı ile bu karışımı 5 dakika kadar kaşınan bölgede tutun. Bu uyuz böceklerini tamamen yok etmek için bu uygulamayı 10-15 gün boyunca günde üç kez tekrarlayınız.

Uyuz tedavisi tuz yöntemi kısa süre içerisinde sizi bu böceklerden kurtaracaktır. Tuzu, bir su içerisinde eritip banyo yapmak uyuz tedavisine iyi gelen bir yöntemdir.

•Son olarak diğer bir iyi gelen yöntem ise Aloe Vera jeli yöntemidir. Bunun için öncelikle Aloe Vera jelini, uyuz olan bölgeye sürüp bekleyiniz. Daha sonra bu uygulamayı 10 gün gibi bir süre boyunca tekrarlayınız. Kısa süre içerisinde bu hastalıklardan kurtulmuş olacaksınız.

UYUZ KENDİLİĞİNDEN GEÇER Mİ?

Uyuz hastalığı evcil hayvanlardan gelen akar böceklerinin insana geçmesi sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bu akarlar yaklaşık olarak genellikle dört ile sekiz hafta arasında yaşar ve bu süre içinde deriye her gün yumurta ve dışkı bırakmaktadırlar. Bu durum da bir süre sonra kaşıntıya ve deride dökülmelere neden olur.

UYUZ BÖCEĞİ EŞYALAR ÜSTÜNDE KAÇ GÜN YAŞAR?

Uyuz böcekleri, eşyalar üzerinde 2 ila 4 gün boyunca yaşayabilmektedir. Ayrıca giysileriniz de 1 hafta süreyle hava almayan poşet içinde bekletilmesi gerekiyor.

KULLANICILARIN MERAK ETTİĞİ DİĞER SORULAR

Uyuza kesin çözüm nedir?

Yapmanız gereken öncelikle; Bir su bardağı beyaz sirke ile suyu homojen bir hale gelene kadar iyice karıştırın. Daha sonra bir pamuk yardımı ile bu karışımı 5 dakika kadar kaşınan bölgede tutun. Bu uyuz böceklerini tamamen yok etmek için bu uygulamayı 10-15 gün boyunca günde üç kez tekrarlayınız.

Uyuz mikrobunu ne öldürür?

Uyuz tedavisinde kullanılabilir bitkisel yöntemler:Çay ağacı yağıZerdeçal.Aloe Vera Jel.Beyaz Sirke.1 Ağu 2020

Uyuz olan ev nasıl temizlenir?

Bunun için yapmanız gereken: Öncelikle bir su bardağı beyaz sirke ile yine aynı oranda suyu homojen bir hale gelene kadar iyice karıştırın. Daha sonra bir pamuk parçasını bu karışım ile ıslatarak 5 dakika kadar kaşıyan bölgede tutun. Ardından durulayabilirsiniz.

Uyuzu ne yok eder?

Uyuz Tedavisinde Bitkisel YöntemlerÇay ağacı yağı Aktarlardan kolaylıkla temin edilebilen çay ağacı yağı antiparazitik, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. ... Beyaz sirke. Uyuzdan nasıl kurtulunur sorusunun yanıtlarından biri de beyaz sirkedir. ... Zerdeçal. ... Tuz. ... Aloe Vera Jel.22 Tem 2018

Uyuz tedavisi nasıl yapılır? Bitkisel öneriler…

Uyuz, ciltteki küçük akarların neden olduğu bulaşıcı bir cilt hastalığıdır. Uyuzun ana semptomu, geceleri daha da kötüleşen yoğun kaşıntıdır. Ayrıca akarların yuva yaptığı alanlarda cilt döküntülerine neden olur. Peki, Uyuz tedavisi nasıl yapılır? Bitkisel öneriler ile ilgili bilinmesi gerekenler haberimizde…

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 10:36 - 06 Kasım 2019 Güncellenme:

Uyuz tedavisi nasıl yapılır? Bitkisel öneriler…

Uyuz, tüm dünyada görülebilen ve her yaştan insana bulaşabilen bir hastalıktır. Sarcoptes scabiei denen uyuz akarlarının neden olduğu uyuz hastalığı hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz… Uyuz tedavisi nasıl yapılır? İşte, uyuz tedavisi için bitkisel öneriler…

UYUZ HAKKINDA

Uyuz, ciltteki küçük akarların neden olduğu bulaşıcı bir cilt hastalığıdır. Uyuzun ana semptomu, geceleri daha da kötüleşen yoğun kaşıntıdır. Ayrıca akarların yuva yaptığı alanlarda cilt döküntülerine neden olur.

Uyuz akarlarına Sarcoptes scabiei denir. Ağızlarını ve ön bacaklarını kullanarak, yumurtalarını bıraktıkları dış deri katmanındaki oyuklara bırakırlar. 3 ila 4 gün sonra, bebek akarları (larvalar) yumurtadan çıkar ve yetişkinlerin olgunlaştığı cilt yüzeyine taşınır.

Uyuz genel olarak;

– Parmak aralarında,
– Koltuk altlarında,
– Erkeklerin genital bölgelerinde,
– Göğüslerde, özellikle derinin katlandığı bölgelerde,
– Dirsek içi, bilekler ve dizlerde,
– Popo loblarının arasında,
– Ayak tabanında,
– Kürek kemiklerinin iç kısımlarına yerleşir ve bu bölgelerde yayılır.

Uyuz ayrıca çocuklarda;

– Yüzde,
– Boyunda,
– Avuç içlerinde,
– Topuklarda görülebilir.

UYUZ NASIL YAYILIR?

Uyuz genellikle enfeksiyonlu bir kişiyle uzun süreli cilt-cilt teması veya cinsel temas yoluyla yayılır. Aynı zamanda uyuz bulaşmış hastaların giysileri, havlu ve yatak örtüleri ile bulaşması mümkündür ama bu nadirdir.

İlk enfeksiyondan sonra uyuz belirtilerinin ortaya çıkması 8 hafta kadar sürebilir. Bu kuluçka dönemi olarak bilinir.

UYUZ KOMPLİKASYONLARI

Cildiniz tahriş olursa ve aşırı kaşıntı nedeniyle iltihaplanırsa, uyuz bazen ikincil bir cilt enfeksiyonuna yol açabilir. Kabuklu uyuz, deride çok sayıda akarın bulunduğu nadir fakat daha ağır bir uyuz şeklidir. Bu, yaşlılarda ve bağışıklık sistemi azalmış kişilerde gelişebilir.

UYUZ TEDAVİSİ

Uyuz hastalığına yakalandıysanız ve daha önce bir enfeksiyon geçirmediyseniz hemen bir doktora başvurun. Gecikmenin diğer insanları risk altına sokabileceğini unutmayın. Diğer daha ciddi cilt koşulları bazen uyuz belirtilerine benzer belirtilere neden olabileceğinden, doktorunuzun bunları ekarte etmesi gerekir.

Uyuz varsa, eşinizin de belirtileri olup olmadığına bakılmaksızın tedavi edilmesi gerekecektir. Bunun nedeni, uyuzun cinsel ilişki sırasında olduğu gibi yakın bedensel temas yoluyla bulaşmış olma olasılığıdır.

Reinfeksiyon riskini azaltmak için, hem siz hem de eşiniz tüm tedavi sürecini tamamlayana kadar, cinsel ilişki ve diğer uzun süreli temastan kaçının.

Uyuz teşhisi konduysa, kontrol edilip gerekirse cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlar (CYBE) nedeniyle tedavi edilmek üzere en yakın cinsel sağlık kliniğinizi ziyaret etmeniz önerilebilir.

Uyuzun tedavisinde daha çok krem ve losyonlar kullanılır. Uyuz tedavisi esnasında doktor tarafından reçete edilen ilaçların kullanılması oldukça önemlidir. Tedavi esnasında genellikle doktor tarafından reçete edilen vücut krem ve losyonlarının, ilaç reçetesindeki talimatlar doğrultusunda vücuda sürülmesi gerekir. Bazı durumlarda doktor tarafından ağızdan alınan ilaçlar da yazılabilir.

Başarılı bir tedavi sonrasında dahi hastalık bulgularının 2-6 hafta kadar devam edebileceği unutulmamalıdır.

UYUZ İÇİN BİTKİSEL ÖNERİLER

Çay ağacı yağı

Bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını karıştırarak etkilenmiş bölgeye günde iki kez sürün. Bu yöntemi iki üç hafta kadar sürdürerek parazitlerden tamamen kurtulabilirsiniz. Çay ağacı yağını emziren anneler ve hamileler kesinlikle kullanmamalıdır.

Beyaz sirke

Bir su bardağı beyaz sirke ile yine aynı oranda suyu karıştırın. Bir pamuk parçasını bu karışım ile ıslatarak 5 dakika kadar etkilenen bölgede tutun. 10-15 gün boyunca günde üç kez tekrarlayın.

Zerdeçal

Bir yemek kaşığı toz zerdeçalı, birkaç damla limon suyuyla kalın bir macun tabakası elde edene kadar karıştırın. Bu macunu sorunlu bölgelere uygulayıp birkaç saat bekleyin ve sonra ılık su ile durulayın. Vücudunuz parazitlerden tamamen arınana kadar macunu sürmeye devam edin.

Tuz

Suyun içerisinde eritilen tuz ile banyo uyuza karşı etkili bir yöntemdir.

Kaşıntı nasıl tedavi edilir? İşte vücutta kaşıntı nedenleri ve kaşıntıyı önlemenin yolları...İlginizi ÇekebilirKaşıntı nasıl tedavi edilir? İşte vücutta kaşıntı nedenleri ve kaşıntıyı önlemenin yolları...Kaşıntı için hangi bölüme/doktora gidilir?İlginizi ÇekebilirKaşıntı için hangi bölüme/doktora gidilir?

BebekbeyazÇaycinsel ilişkidoktornasıl yapılırSağlık

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır