genital mantar reçete / Vajinal Mantar Nedir? Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir?

Genital Mantar Reçete

genital mantar reçete

Vajinit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinit, akıntı, kaşıntı ve ağrıya neden olabilen vajina iltihaplanmasıdır. Nedeni genellikle normal vajinal bakteri dengesindeki bir değişiklik veya bir enfeksiyondur. Menopozdan sonra östrojen seviyelerinin azalması ve bazı cilt rahatsızlıkları da vajinite neden olabilir.

 

En yaygın vajinit türleri şunlardır:

  •  Bakteriyel vajinoz, vajinanızda bulunan normal bakterilerin diğer organizmaların aşırı çoğalmasına bağlı olarak değişmesinden kaynaklanır.
  • Genellikle Candida albicans adı verilen doğal olarak oluşan bir mantarın neden olduğu mantar enfeksiyonları
  • Bir parazitin neden olduğu ve genellikle cinsel ilişki yoluyla bulaşan trichomoniasis

Tedavi, sahip olduğunuz vajinitin türüne bağlıdır.

 

Semptomlar

Vajinit belirti ve semptomları şunları içerebilir:

  •  Vajinanızdan renk, koku veya akıntı miktarında değişiklik
  • Vajinal kaşıntı veya tahriş
  • İlişki sırasında ağrı
  • Ağrılı idrara çıkma
  • Hafif vajinal kanama veya lekelenme

 

Akıntının özellikleri sahip olduğunuz vajinit tipini gösterebilir. Örnekler şunları içerir:

  •  Bakteriyel vajinoz. Grimsi beyaz, kötü kokulu bir akıntı geliştirebilirsiniz. Genellikle balık kokusu olarak tanımlanan koku, cinsel ilişkiden sonra daha belirgin olabilir.
  • Mantar enfeksiyonu. Ana belirti kaşıntıdır, ancak süzme peynire benzeyen beyaz, kalın bir akıntınız olabilir.
  • Trichomoniasis. adı verilen bir enfeksiyon yeşilimsi sarı, bazen de köpüklü bir akıntıya neden olabilir.

 

Ne zaman bir doktora görünmeli

Olağandışı vajinal rahatsızlık yaşarsanız, özellikle aşağıdaki durumlarda bir doktora görünün:

  •  Nahoş bir vajinal koku, akıntı veya kaşıntı,
  • İlk defa bir vajinal enfeksiyon geçiriyorsanız doktorunuz hem enfeksiyonun nedeni belirleyebilir hem de belirti ve semptomları tanımlamayı öğrenmenize yardımcı olabilir.
  • Birden fazla seks partneriniz veya yeni bir partneriniz olduysa cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon kapmış olabilirsiniz. Cinsel yolla bulaşan bazı enfeksiyonların, mantar enfeksiyonu veya bakteriyel vajinozise benzer belirti ve semptomları vardır.
  • Reçetesiz satılan mantar ilaçlarını kullandınız ama belirtileriniz devam ediyorsa
  • Ateş, titreme veya pelvik ağrınız varsa.

 

Bekle ve gör yaklaşımı

Muhtemelen her vajinal tahriş ve akıntı yaşadığınızda, özellikle aşağıdaki durumlarda doktorunuzu görmenize gerek yoktur:

 

Daha önce vajinal mantar enfeksiyonu teşhisi kondu ve belirti ve semptomlarınız öncekiyle aynı ise

 

Mantar enfeksiyonunun belirtilerini ve semptomlarını biliyorsunuz ve şu anda yaşadığınız problemin bu olduğundan eminseniz

 

Nedenleri

Nedeni, sahip olduğunuz vajinit türüne bağlıdır:

 

Bakteriyel vajinoz. Vajinitin bu en yaygın nedeni, vajinanızda bulunan normal bakterilerin, diğer birkaç organizmadan birinin aşırı büyümesi nedeniyle azalmasından kaynaklanır. Genellikle vajinada bulunan bakteriler (laktobasil) vajinanızdaki diğer bakteriler (anaeroblar) tarafından sayıca üstündür. Anaerobik bakteriler çok sayıda olursa, dengeyi bozarak bakteriyel vajinoza neden olurlar.

 

Bu tip vajinit, özellikle birden fazla seks partneriniz veya yeni bir seks partneriniz varsa, cinsel ilişki ile bağlantılı gibi görünmektedir, ancak aynı zamanda cinsel olarak aktif olmayan kadınlarda da ortaya çıkmaktadır.

 

Mantar enfeksiyonları. Bunlar vajinanızda mantar organizması - genellikle C. albicans - aşırı çoğaldığında meydana gelir. C. albicans ayrıca ağzınız (pamukçuk), deri kıvrımları ve tırnak yatakları gibi vücudunuzun diğer nemli bölgelerinde enfeksiyonlara neden olur.

 

Trichomoniasis. Bu yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyon, Trichomonas vaginalis adı verilen mikroskobik, tek hücreli bir parazitten kaynaklanır. Bu organizma, enfeksiyonu olan biriyle cinsel ilişki sırasında yayılır.

 

Erkeklerde, organizma genellikle idrar yolunu enfekte eder, ancak çoğu zaman hiçbir belirti vermez. Kadınlarda trichomoniasis tipik olarak vajinayı enfekte eder ve semptomlara neden olabilir. Aynı zamanda bir kadının cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlara yakalanma riskini de artırır.

 

Bulaşıcı olmayan vajinit. Vajinal spreyler, duşlar, parfümlü sabunlar, kokulu deterjanlar ve sperm öldürücü ürünler alerjik reaksiyona neden olabilir ve vajinal dokuları tahriş edebilir. Vajinadaki kağıt mendil veya unutulmuş tamponlar gibi yabancı nesneler de vajinal dokuları tahriş edebilir.

 

Menopozun genitoüriner sendromu (vajinal atrofi). Menopozdan veya yumurtalıklarınızın ameliyatla alınmasından sonra östrojen seviyelerinin düşmesi vajinal zarın incelmesine, bazen vajinal tahrişe, yanmaya ve kuruluğa neden olabilir.

 

Risk faktörleri

Vajinit geliştirme riskinizi artıran faktörler şunları içerir:

  •  Hamilelik, doğum kontrol hapları veya menopoz ile ilişkili olanlar gibi hormonal değişiklikler
  • Cinsel aktivite
  • Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonlar
  • Antibiyotikler ve steroidler
  • Doğum kontrolü için spermisit kullanımı
  • Kontrolsüz diyabet
  • Köpük banyosu, vajinal sprey veya vajinal deodorant gibi hijyen ürünlerinin kullanımı
  • Duş
  • Nemli veya dar giysiler giymek
  • Doğum kontrolü için rahim içi araç (RİA) kullanma

 

Komplikasyonlar

Trichomoniasis veya bakteriyel vajinozu olan kadınlar, bu bozuklukların neden olduğu iltihaplanma nedeniyle cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yakalanma konusunda daha büyük risk altındadır. Gebe kadınlarda, semptomatik bakteriyel vajinoz ve trikomoniyaz, erken doğumlar ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerle ilişkilendirilmiştir.

 

Önleme

İyi hijyen, bazı vajinit türlerinin tekrar etmesini önleyebilir ve bazı semptomları hafifletebilir:

  •  Tahriş edici maddelerden kaçının. Bunlar arasında kokulu tamponlar, pedler, duşlar ve kokulu sabunlar bulunur. Duştan sonra dış genital bölgenizdeki sabunu durulayın ve tahrişi önlemek için bölgeyi iyice kurulayın. Deodorant veya antibakteriyel etkiye sahip olanlar veya köpük banyosu gibi sert sabunlar kullanmayın.
  • Tuvaleti kullandıktan sonra önden arkaya doğru silin. Bunu yapmak, dışkı bakterilerinin vajinanıza yayılmasını önler.

 

Vajiniti önlemeye yardımcı olabilecek diğer şeyler şunları içerir:

  •  Duş yapmamak. Vajinanız normal banyo dışında temizlik gerektirmez. Tekrarlayan duş, vajinada bulunan normal organizmaları bozar ve aslında vajinal enfeksiyon riskinizi artırabilir. Duş yapmak vajinal enfeksiyonu temizlemeyecektir.
  • Lateks prezervatif kullanın. Hem erkek hem de kadın lateks prezervatifleri, cinsel temas yoluyla bulaşan enfeksiyonlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir.
  • Pamuklu iç çamaşırları tercih edin.

 

Teşhis

Vajiniti teşhis etmek için doktorunuz;

 

Tıbbi geçmişinizi inceleyecektir. Bu, vajinal veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyon geçmişinizi içerir.

Pelvik muayene yapabilir. Pelvik muayene sırasında, doktorunuz iltihaplanma ve anormal akıntı için vajinanızın içine bakmak için bir alet (spekulum) kullanabilir.

Laboratuvar testi için bir numune alabilir. Doktorunuz, ne tür vajinitiniz olduğunu doğrulamak için laboratuar testi için bir rahim ağzı veya vajinal akıntı örneği alabilir.

PH testi yapabilir. Doktorunuz vajinanızın duvarına bir pH test çubuğu veya pH kağıdı uygulayarak vajinal pH'ınızı test edebilir. Yüksek bir pH, bakteri vajinozunu veya trikomoniyazı gösterebilir. Bununla birlikte, pH testi tek başına güvenilir bir teşhis yöntemi değildir.

 

Tedavi

Çeşitli organizmalar ve koşullar vajinite neden olabilir, bu nedenle tedavi belirli nedeni hedefler:

 

  • Bakteriyel vajinoz. Bu tür vajinit için doktorunuz antibiyotik reçete edebilir.
  • Mantar enfeksiyonları. Mantar enfeksiyonları genellikle mantar önleyici krem ​​veya fitil ile tedavi edilir. Yanlış ilacı kullanmak, doğru teşhisi ve uygun tedaviyi geciktirebilir.
  • Trichomoniasis. Doktorunuz antibiyotik reçete edebilir.
  • Menopozun genitoüriner sendromu (vajinal atrofi). Östrojen - vajinal kremler, tabletler veya halkalar şeklinde - bu durumu etkili bir şekilde tedavi edebilir. Bu tedavi, diğer risk faktörleri ve olası komplikasyonlar gözden geçirildikten sonra doktorunuzdan reçete ile alınabilir.
  • Bulaşıcı olmayan vajinit. Bu tür vajiniti tedavi etmek için tahrişin kaynağını belirlemeniz ve bundan kaçınmanız gerekir. Olası kaynaklar arasında yeni sabun, çamaşır deterjanı, hijyenik pedler veya tamponlar bulunur.

Yayınlanma tarihi: 1 Ocak 1900 Pazartesi

Vajinal Mantarın Belirtileri ve Tedavisi

Vajinal mantar hastalığı kadınlarda yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Normal vajina florasındaki dengenin bozulmasıyla oluşur. Kadınların hem psikolojisini hem toplumsal yaşantısını hem de cinsel hayatını kötü etkiler. Çoğu vakada tedavi süresi uzun olmasa da bazı vakalarda bıktırıcı şekilde uzayabilir ya da tekrarlayıcı olabilir. Bu yüzden hastalığı başlatan ya da tekrarlatan sebeplerin bilinmesi ve bunların ortadan kaldırılması vajinal mantarı engelleyebilir.

Vajinal Mantar Nedir?

Vajinal mantar, kandida mantarlarının vajinada ve kadın dış genital bölgesi olan vulvada oluşturduğu enfeksiyon hastalığıdır. Kadınların %75’i ömründe en az bir kez bu hastalığı geçirir. Hastalık vajina ve vulvada ileri derecede kaşıntı, akıntı ve tahrişe sebep olur. Cinsel aktivite vajinal mantar enfeksiyonu riskini artırır. Ancak cinsel olarak aktif olmayan kadınlarda ve çocuklarda da görülebilen bir hastalıktır.

 

Hastalığa sebep olan mikroplar kandidalar olduğu için ‘Vajinal Kandidiyazis’ olarak da bilinir. Bu mantarların türü %90 Candida albicans, %10 diğer kandida türleridir.

 

Vajinal mantara en sık sebep olan Candida albicans’ın oluşturduğu enfeksiyon genellikle kolay tedavi edilir. Diğer kandida türlerinin oluşturduğu vajinal mantar hastalığı tedaviye dirençli ya da tekrarlayıcı olma eğilimindedir. Bu türler akıntıdan kültür testi yapılarak tespit edilebilir.

Vajinal Mantar Neden Olur?

Vajinal mantar enfeksiyonuna sebep olan kandida mikrobu her kadının vajinal bölgesinde doğal olarak bulunan bir mikroorganizmadır. Normal vajina florasında bulunan bakteri ve mantar dengesi değişirse mantar hücreleri çoğalır. Bu dengesizliği oluşturup vajinada kandida mantarının artışına yol açan sebepler aşağıda belirtilmiştir;

  • Gereksiz ve aşırı antibiyotik kullanımı
  • Gebelik
  • Diyabet
  • Hormonal dengesizlik
  • Doğum kontrol hapı kullanımı
  • Östrojeni arttıran hormon tedavileri
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • Sağlıksız beslenme alışkanlıkları
  • Aşırı şekerli gıda (karbonhidrat) tüketimi
  • Stres
  • Uyku bozuklukları

Vajinal Mantar Bulaşıcı mıdır?

Vajinal mantar başkalarına bulaşıcı olabilir ve aşağıda belirtilen şekillerde bulaşabilir;

  • Cinsel birliktelik
  • Ortak kullanılan havlu ve çamaşırlar
  • Tuvalet, banyo, hamam, sauna, havuz gibi ortak kullanım alanları

 

Ayrıca hastanın kendisinin diğer bölgelerine de yayılabilir. Erken tedavi edilmez ya da kortizonlu kremler sürülürse etrafa doğru ve makata yayılım gösterebilir.

Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir?

Vajinal mantar enfeksiyonları aşağıdaki belirtilere ve şikayetlere sebep olabilir;

  • Vajinada kaşıntı
  • Vulva adı verilen dış genital bölgede kaşıntı
  • Vajinada şişlik, kızarıklık ve tahriş
  • Vajina pililerinde silinme
  • Vajina mukozasında vezikül ve püstüller (içi sıvı dolu kabarcıklar)
  • Vajinal akıntı
  • Bazen sulu akıntı
  • Vajinada beyaz plaklar ya da zar şeklinde örtü
  • Bazen vulvada vezikül ve püstüller
  • İdrar yaparken yanma
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı ya da yanma

 

Hastalarda özellikle akıntı ve kaşıntı şikayetleri ön plandadır. Kaşıntı bazen ani kriz tarzında ve şiddetli şekilde hastayı rahatsız eder ve topluluk içinde zor durumda bırakır. Küçük kız çocuklarının kaşıntı sebebiyle çeşitli eşyalara sürtünme ya da genital bölgelerini kaşımaları nedeniyle aileler utanma duygusu yaşayabilir ve çaresiz hissedebilirler.

 

Bazen belirtiler tedavi olmadan belli bir süre sonra geçebilir. Ancak bu durum hafif ve yeni başlamış vakalarda olabilir. Kronik, tekrarlayan ve inatçı vakalarda kendiliğinden geçme pek görülmez.

Vajinal Mantar Akıntısı Nasıldır?

Hastaya göre farklılıklar olabilir. Genellikle aşağıdaki gibidir;

  • Topak şeklinde
  • Beyaz, krem ya da açık gri renkte
  • Kesilmiş süt (avuz) ya da çökelek peyniri gibi pütürlü
  • Bazen krem gibi kıvamlı
  • Kokusuz veya nadiren ekşimsi bir koku olabilir.

Vajinal Mantar Cinsel İlişkide Acıya Neden Olur mu?

Vajina mantarı cinsel yaşamı etkileyen bir hastalıktır. Hastalık vajina ve vulvada tahriş, kızarıklık, şişlik ve çatlaklara sebep olur. Bu yüzden vajinal mantar hastalığı olan kişilerde cinsel ilişkisi sırasında acı ve ağrı meydana gelebilir.

Vajinal Mantar Varken Adet Olmak Nasıl Etkiler?

Vajinal mantar adet olunca geçmez. Belki geçici rahatlama olabilir. Çoğu zaman oluşan nem ve ped değiştirmeye bağlı acı, yanma ve batma hissi artar.

 

Vajinal mantar varken adet olunursa fitil tedavisine ara verilir. Adet bitiminde tedaviye kalınan yerden devam edilir.

Vajinal Mantar Gebeliğe Engel Midir?

Vajinal mantar gebeliğe engel değildir. Ancak cinsel birliktelik esnasında ağrı, acı veya yanma olursa gebelik için gerekli olan sağlıklı birliktelik gerçekleşmeyebilir.

Vajinal Mantardan Nasıl Korunabiliriz?

Genel olarak genital bölgenin kimyasal ve biyolojik dengesini bozabilecek sebepler ya da fiziksel ve mekanik tahrişler vajina mantarı oluşma ihtimalini artırırlar. Bu yüzden vajinal mantar riskini azaltmak için aşağıda belirtilenlere dikkat edilmelidir;

  • Sıkı olmayan ve pamuklu iç çamaşırları tercih edilmeli
  • Dar külotlu çorap, tayt ve pantolon giyilmemeli
  • Vajina içi temizleyici kullanılmamalı
  • Vajinal temizlik normal su ile önden arkaya yapılmalı
  • Vajinal duş yapılmamalı
  • Aşırı sıcak su ile banyo yapılmamalı
  • Köpük banyosu yapılmamalı
  • Parfümlü ped ve parfümlü tampon kullanılmamalı
  • Genel hijyen kurallarına uyulmalı
  • Jakuzi kullanılmamalı
  • Ortak kullanılan tuvalet ve banyo gibi ortamların kullanımına özen gösterilmeli
  • Aşırı kilo varsa verilmeli
  • Sağlıklı beslenilmeli
  • Hareketli bir yaşam tarzı tercih edilmeli
  • Vajinal mantar varken denize girilebilir ancak yüzmeden sonra normal suyla duş yapılıp kurulanmalı ve ıslak mayo ile kalmamalı
  • Spor yapıldıktan sonra spor kıyafetleriyle terli olarak beklememeli ve hemen duş yapılıp kıyafetler değiştirilmeli
  • Gereksiz ve aşırı antibiyotik kullanımı olmamalı
  • Psikolojik sağlık yerinde olmalı

Vajinal Mantar Nasıl Teşhis Edilir?

Önce hastanın şu ana kadarki hasta bilgileri (anamnezi) alınır. Sonra vajina ve vulva bölgesinin muayenesi yapılır. Akıntıdan materyal alınarak mikroskop altında incelenir ve kandida mantarı tespit edilerek tanı kesinleştirilir.

 

Nadir de olsa sık tekrarlayan ya da tedaviye dirençli olan vakalarda mantar türünün belirlenmesi amacıyla akıntıdan numune alınarak mikrobiyoloji laboratuvarına kültür testi için gönderilir.

Vajinal Mantar Tedavi Edilmezse Ne olur?

Vajinal mantar tedavi edilmezse makata ve kalçalara yayılım gösterebilir. Daha da gecikilirse kronik ve tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir. Hastanın sürekli kaşıntılı ve genital akıntılı bir yaşam sürmek zorunda kalması toplumsal vazifelerini ve insan ilişkilerini aksatır. Cinsel ilişki sırasında yaşanan ağrı, acı ya da yanma hissi hastayı cinsellikten soğutur. Eşiyle ilişkilerini dahi etkileyebilir. Tüm bu durumlar hastanın moralini bozarak depresyona sokacak boyutlara vardırabilir. Bu nedenle vajinal mantarın erken teşhis ve tedavisi çok önemlidir.

Vajinal Mantar Kendiliğinden Geçer mi?

Vajinal mantara sebep olan temel sorun ortadan kalkar ve bağışıklık sistemi güçlenirse vajinal mantar kendiliğinden geçebilir. Ancak bunların geçmesini beklemek uzun zaman alacağından ve bu arada hastalık ilerleyebileceğinden kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir.

Tekrarlayan ve Geçmeyen Vajinal Mantar Neden Olur?

Vajinal mantara neden olan mikroorganizma direkt ya da dolaylı temasla dışarıdan bulaşabilmekle beraber, dışarıdan bulaşmasa da vajina koşullarının değişmesine bağlı olarak enfeksiyon oluşturabilir. Kandida adı verilen ve vajina florasında normal olarak bulunan bu organizma gerekli koşullar oluşunca hızlı bir şekilde çoğalır ve vajinal mantara neden olur. Çoğalmayı engellemek için bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması gerekir. Bu açıdan bağışıklık sisteminin zayıf düşmesinin önlenmesi vajinal mantarın tekrarlamasını engellemek için büyük önem taşır.

 

Vajinal mantarın tekrarlanmasına sebep olan ve altta yatan neden ya da nedenler ortadan kaldırılmazsa hastalık geçmez ya da tekrarlar.

 

Tekrarlayan ya da geçmeyen vajinal mantar olan hastalarda aşağıdakiler yapılmalıdır;

  • Ayrıntılı fizik muayene
  • Kültür testleri
  • Şeker hastalığı yönünden inceleme
  • Ayrıntılı hematolojik ve biyokimyasal testler
  • Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen bir hastalık olup olmadığını anlamak için kan sayımı, idrar testi ve vitamin eksikliği testleri
  • HIV gibi viral enfeksiyon için testler

Vajinal Mantar Tedavisi Nasıldır?

Vajinal mantarın tedavisinde her hasta için kendine özel değerlendirme yapılmalıdır. Hastanın yaşı, evli olup olmaması, doğum ve düşük sayısı, genetik özellikleri, geçirdiği hastalıklar, kullandığı ilaçlar, mesleği, alışkanlıkları, psikolojisi birlikte değerlendirilir ve hastaya en uygun tedavi seçimi yapılır.

Basit ve Komplike Vajinal Mantarın Tedavisi

Basit mantar enfeksiyonlarında öncelikle vajinal krem ya da bitkisel tedavi yöntemleri denenebilir. Ancak bunlar çoğu zaman tek başına çözüm sağlamaz. Basit enfeksiyonların tedavi seçenekleri şunlardır;

  • Cinsel yönden aktif kadınlarda fitil tedavisi
  • Daha önce cinsel birliktelik yaşamamış kişilerde ağızdan alınan mantar hapları
  • Tedaviye destek olarak mantar kremi ve bitkisel tedaviler

 

Yeni başlayan vajinal mantar genellikle 5-7 günde iyileşir. Şiddetli vajinal mantar enfeksiyonları genellikle 15 günde tedavi edilebilir. Çok nadiren bazı hastalarda 1-2 ayı bulabilir. Bir defa vajinal mantar enfeksiyonu geçirenlerde tekrar görülme ihtimali artar.

 

Komplike enfeksiyonlarda hastalar tedaviye daha fazla direnç gösterir. Aşağıdaki hasta grupları komplike vajina mantarı olma ihtimalini akla getirir;

  • Vajinal dokuda ülser, çatlak ve yırtılmalara yol açan şiddetli kaşıntı, kızarıklık ve şişme şikayetleri bulunan hastalar
  • Bir yılda dört veya daha fazla vajinal mantar enfeksiyonu geçirenler
  • Candida albicans dışındaki tedaviye dirençli farklı kandidaların vajinada oluşturduğu enfeksiyonu olanlar
  • Gebe hastalar
  • Diyabeti olan hastalar
  • İleri derecede (Morbit) Obez hastalar
  • Uzun süre antibiyotik kullananlar
  • Uzun süre kortikosteroid ilaç kullananlar
  • Uzun süre bağışıklığı baskılayan ilaç kullananlar
  • Zayıf bağışıklık sistemine sahip olanlar
  • HIV pozitif hastalar

 

Bu ciddi ya da karmaşık vajinal mantar enfeksiyonlarında hastanın yaşı, cinsellik yaşayıp yaşamaması, geçirdiği hastalıklar ve kendine has durumlar göz önünde bulundurularak farklı tedavi seçenekleri aşağıdaki gibidir;

  • Ağızdan verilen 2-3 doz antifungal hap
  • 14 gün süreyle krem, tablet veya vajinal fitil
  • 6 hafta süreyle haftada bir ağızdan ilaç
  • Uzun süreli dıştan uygulanan (lokal) antifungal ilaç

 

Ayrıca vajinal mantar enfeksiyonu sık tekrarlıyorsa cinsel partnerde mantar olup olmadığı da araştırılmalıdır.

Hamilelerde ve Emziren Annelerde Vajinal Mantar Tedavisi

Hamilelikte hormonların değişmesi vajina florasını etkiler ve kadın Vajinal mantara yatkın hale gelir. Düşük riski sebebiyle vajinal fitil ve krem kullanan gebeler vajinal mantara daha sık yakalanır. Hamilelerde vajinal mantar için ağızdan ilaç verilmez. Bebeğe zarar vermeyen tek kullanımlık fitiller ve kremler verilir.

 

Emziren annelerde ilaç süte geçeceğinden ağızdan mantar hapı verilmez. Ancak vajinal mantar kremi ya da gerekirse fitil tedavisi uygulanabilir.

Bebeklerde Vajinal Mantar ve Tedavisi

Sık olmasa da bebeklerde zaman zaman vajinal mantar enfeksiyonu görülebilir. Tedavide bebeğe zararı olmayan krem kullanımı uygundur. Bebeklerde vajinal mantar şu sebeplerle oluşabilir;

  • Bebek bezinin uzun süre değiştirilmemesi
  • Bebeğin altınının sabunlu ve kolonyalı bezle silinmesi
  • Alerji yapan bebek bezi kullanımı
  • Temizlik için kullanılan sabunlar
  • Çeşitli nedenlerle antibiyotik kullanımları

Vajinal Mantar Diyeti Var mıdır?

Vajinal mantar enfeksiyonu geçiren hastaların fazla kilolardan kurtulmaları, bol vitaminli sebze ve meyve tüketmeleri, işlenmiş hazır gıdalardan uzak durmaları, aşırı tatlı ve kan şekerini yükselten gıdaları almamaları tedaviye katkı sağlar.

 

Enfeksiyonlarla mücadelede bağışıklık sisteminin gücü çok önemlidir. Beslenme alışkanlıkları, uyku, spor ve psikolojik durum bağışıklık sistemini etkiler. Aşırı kilolu olmak, yanlış beslenme, şeker hastalığına yatkınlık ve bağışıklık sisteminin bozuk olması vajinal mantar enfeksiyonlarının sık tekrarlamasına ve uzun sürmesine sebep olur.

En İyi Vajinal Mantar İlacı Nedir?

Bu sorunun tek bir cevabı olamaz. Tıpta hastalık yoktur hasta vardır. Her hasta kendine özel olarak değerlendirilir ve hekim o hastaya en uygun tedavi seçeneğini uygular.

Ağızdan Alınan Haplar Kimlere Önerilir?

Aşağıda belirtilen hastaların özelliklerinden dolayı ağızdan alınan haplarla tedavi edilmeleri uygun olacaktır;

  • Çocuklarda
  • Cinsel yönden aktif olmayan kadınlarda
  • Vajinismus problemi olanlarda
  • Vajinal fitil ve krem ile tedavi olamayanlarda
  • Kronik, tekrarlayıcı vajinal mantar enfeksiyonu olan kadınlarda

Fitil Tedavisi Kimlere ve Nasıl Uygulanır?

Cinsel yönden aktif hastalarda fitil tedavisi öncelikle tercih edilmelidir. Fitil kullanımı vajinal mantarda oldukça etkilidir. Etkisini sadece vajina bölgesinde gösterir yani ilaç vücuda dağılmaz. Karaciğere ve böbreğe zararı olmaz. Genellikle kısa süreli tedavi yeterli olur.

 

Fitiller gece yatarken bir eldiven giyilerek, yağlı bir krem vasıtası ile vajinanın derinine olabildiğince ilerletilerek yerleştirilir. Bazı hastalarda fitil tedavisi sonrası akıntı bir miktar artabilir. Yanma hissi olabilir veya vajinal fitilin bir kısmı dışarı çıkabilir. Bunların hepsi normaldir.

Vajinal Mantarın Bitkisel Tedavisi Var mıdır?

Dünyada şimdiye kadar çok sayıda doğal tedavi yöntemi ile tedavi çalışmaları yapılmıştır. Vajinal mantar tedavisinde en sık kullanılan bitkiler şunlardır;

  • Sirke
  • Çay ağacı yağı
  • Limon suyu
  • Kızılcık
  • Sarımsak
  • Zeytinyağı
  • Aloe vera
  • Bal
  • Probiyotik yoğurt
  • Ozon yağı
  • Kefir
  • Maydanoz kürü
  • Çörek otu
  • Hindistan cevizi yağı
  • Soğan kürü
  • Kantaron yağı

 

Ancak istenmeyen yan etkiler, kullanım şeklinin kolay olmaması, reçete ile alınan ilaçlar gibi belli bir dozunun olmaması ve bitkisel tedavi yöntemlerinin sağlık bakanlığı tarafından onaylanmamış olması nedenleri ile vajinal mantar tedavisinde doğal ve bitkisel tedaviler ilaç tedavilerine destekleyici olarak denenebilir. İstenmeyen yan etkileri ortaya çıkarsa mutlaka zaman kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.

 

Anlatılanlardan çıkarılabileceği gibi vajina mantarı öncelikle genç ve erişkinler olmak üzere her yaşta kadın için çok önemli ve sık rastlanan bir hastalıktır. Hastalığın tedavisi kişinin hem beden hem de ruh sağlığı açısından büyük önem arz eder. Tedavinin başarısı için kişiye uygun seçilen ilaçların uygun süre ve dozda uygulanmasının yanı sıra hastanın kendi üzerine düşen görevleri yerine getirmesi de gerekmektedir. Bu şekilde doğru bir tedavi süreci ile hastaların çok büyük bir bölümünde mükemmel neticeler elde edilebilmektedir.

Dr. Ahmet ACAR

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı

MANTAR ENFEKSİYONU NEDİR? KORUNMA YOLLARI VE TEDAVİSİ

Mantar enfeksiyonu nedir?

Mantar enfeksiyonları herkesi etkileyebilir ve vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkabilir. Ayak mantarı olan bir sporcu, pamukçuklu bir bebek ve vajinal mantar enfeksiyonu olan bir kadın mantar enfeksiyonuna sadece birkaç örnektir.

Mantarlar, hücre duvarlarında kitin adı verilen bir madde bulunduran mikroorganizmalardır. Bazı mantarlar yenilebilir. Aspergillus gibi diğer mantar türleri ise son derece tehlikeli olabilir ve yaşamı tehdit eden hastalıklara yol açabilir.

Farklı mantar türleri mantar enfeksiyonlarına neden olabilir. Bazı durumlarda, tipik olarak vücudunuzun üzerinde veya içinde bulunmayan mantarlar koloni haline gelebilir ve enfeksiyona neden olabilir. Diğer durumlarda, normalde vücudunuzun üzerinde veya içinde bulunan mantarlar kontrolden çıkarak çoğalabilir ve enfeksiyona neden olabilir.

Mantar enfeksiyonları bulaşıcı olabilir. Bir kişiden diğerine yayılabilirler. Bazı durumlarda, enfekte hayvanlardan veya kirlenmiş toprak, yüzeylerden hastalığa neden olan mantarlar ile enfekte olabilirsiniz.

Bir mantar enfeksiyonunun belirti veya semptomlarını geliştirirseniz, doktorunuzdan randevu alın.

Genel Mantar Enfeksiyonu Türleri

Bir mantar enfeksiyonu mikoz olarak da bilinir. Mantarların çoğu insanlara zararsız olsa da, bazıları belirli koşullar altında hastalıklara neden olabilir.

Mantarlar, doğrudan temas ve hatta solunma yoluyla alınabilen sporları serbest bırakarak çoğalırlar. Bu nedenle mantar enfeksiyonlarının cildinizi, tırnaklarınızı veya akciğerlerinizi etkilemesi daha olasıdır. Mantarlar ayrıca cildinize nüfuz edebilir, organlarınızı etkileyebilir ve vücut çapında sistemik bir enfeksiyona neden olabilir.

Bazı yaygın mantar enfeksiyonu türleri şunlardır:

  • Atlet ayağı, Sporcu ayağı
  • Kasık mantarı
  • Saçkıran
  • Vajinal mantar enfeksiyonu
  • Onikomikoz veya tırnağın mantar enfeksiyonu

Bazı mantar türleri normalde insanlarda enfeksiyona neden olmaz, ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde hastalığa neden olabilir. Bunlara fırsatçı enfeksiyonlar denir.


Atlet ayağı / Sporcu ayağı

Sporcu ayağı, tinea pedis olarak da bilinir. Ayaklarınızdaki cildi, ayrıca ellerinizi ve tırnaklarınızı etkileyebilen bir mantar enfeksiyonu türüdür. Enfeksiyona, ayak parmaklarınız arasındaki sıcak ve nemli bölgelerde gelişebilen bir grup mantar olan dermatofitler neden olur.

Özellikle sporcular arasında yaygındır ve bir kişiden diğerine yayılabilir. Ayrıca umumi duş veya soyunma odası zeminleri gibi kirlenmiş yüzeylerden de kapabilirsiniz. Diyabet veya zayıf bağışıklık sistemi gibi sorunlarınız varsa sporcu ayağından süphelenir şüphelenmez doktorunuzu arayın.

Sporcu ayağı neden olur?

Sporcu ayağı, tinea mantarı ayaklarda büyüdüğünde oluşur. Mantarı, enfekte bir kişiyle doğrudan temas yoluyla veya mantarın bulaştığı yüzeylere dokunarak kapabilirsiniz. Mantar sıcak ve nemli ortamlarda gelişir. Genellikle duşlarda, soyunma odası zeminlerinde ve yüzme havuzlarının çevresinde bulunur.

Sporcu ayağı için kimler risk altındadır?

Herkese bulaşabilir, ancak bazı davranışlar riskinizi artırır. Ayak mantarına yakalanma riskinizi artıran faktörler şunlardır:

  • Halka açık yerleri çıplak ayakla ziyaret etmek, özellikle soyunma odaları, duşlar ve yüzme havuzları
  • Enfekte bir kişiyle çorap, ayakkabı veya havlu paylaşmak
  • Sıkı, kapalı burunlu ayakkabılar giymek
  • Ayaklarınızı uzun süre ıslak tutmak
  • Terli ayaklar
  • Ayağınızda küçük bir cilt veya tırnak yaralanması olması

Sporcu ayağının belirtileri nelerdir?

Aşağıdakileri içeren birçok olası sporcu ayağı belirtisi vardır:

  • Ayak parmaklarınız arasında veya ayak tabanlarınızda kaşıntı, batma ve yanma
  • Ayaklarınızda kaşınan kabarcıklar
  • Ayaklarınızdaki, genellikle ayak parmaklarınız arasında ve tabanlarınızda çatlama ve deride soyulma
  • Tabanlarınızda veya ayaklarınızın yanlarında kuru cilt
  • Renksiz, kalın ve ufalanan ayak tırnakları
  • Tırnak yatağından uzaklaşan ayak tırnakları

Sporcu ayağı nasıl teşhis edilir?

Bir doktor, sporcu ayağını semptomlarla teşhis edebilir. Veya bir doktor, semptomlarınıza mantar enfeksiyonunun neden olduğundan emin değilse bir cilt testi isteyebilir.

Bir deri lezyonunun potasyum hidroksit muayenesi, atlet ayağı için en yaygın testtir. Bir doktor, enfekte olmuş deriden küçük bir bölgeyi sıyırır ve onu potasyum hidroksit içine yerleştirir. KOH, normal hücreleri yok eder ve mantar hücrelerine dokunulmadan bırakır, böylece mikroskop altında kolayca görülebilirler.

Sporcu ayağı nasıl tedavi edilir?

Sporcu ayağı genellikle reçetesiz satılan topikal antifungal ilaçlarla tedavi edilebilir. Reçetesiz ilaçlar enfeksiyonunuzu tedavi etmezse, doktorunuz topikal veya oral reçeteli güçlü mantar önleyici ilaçlar reçete edebilir. Doktorunuz ayrıca enfeksiyonu temizlemeye yardımcı olmak için evde tedaviler önerebilir.

Evde bakım

Doktorunuz, kabarcıkların kurumasına yardımcı olmak için ayaklarınızı tuzlu suya veya seyreltilmiş sirkeye batırmanızı tavsiye edebilir.

Sporcu ayağı tedavi edilmezse?

Sporcu ayağı bazı durumlarda komplikasyonlara neden olabilir. Hafif komplikasyonlar, mantara karşı ayaklarda veya ellerde kabarcıklara yol açabilen alerjik reaksiyonu içerir. Mantar enfeksiyonunun tedaviden sonra geri dönmesi de mümkündür.

İkincil bir bakteriyel enfeksiyon gelişirse daha ciddi komplikasyonlar olabilir. Bu durumda ayağınız şişmiş, ağrılı ve sıcak olabilir. Pus, drenaj ve ateş, bakteriyel bir enfeksiyonun ek belirtileridir.

Bakteriyel enfeksiyonun lenf sistemine yayılması da mümkündür. Bir cilt enfeksiyonu, lenfatik sisteminizin veya lenf düğümlerinin enfeksiyonlarına yol açabilir.

Uzun vadeli görünüm

Sporcunun ayak enfeksiyonları hafif veya şiddetli olabilir. Bazıları çabuk geçer, bazıları ise uzun süre dayanır. Sporcunun ayak enfeksiyonları genellikle antifungal tedaviye iyi yanıt verir. Bununla birlikte, bazen mantar enfeksiyonlarının ortadan kaldırılması zordur. Sporcu ayak enfeksiyonlarının geri dönmesini önlemek için mantar önleyici ilaçlarla uzun süreli tedavi gerekebilir.

Sporcu ayağı önlenebilir mi?

Sporcu ayak enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:

  • Ayaklarınızı her gün sabun, suyla yıkayın ve özellikle parmak aralarını iyice kurulayın.
  • Çorapları, nevresimleri ve havluları 60°C veya daha yüksek sıcaklıkta suyla yıkayın. Çorapları yıkamak ve reçetesiz antifungal tavsiyelerinin uygulanması, çoğu atlet ayağı vakasını tedavi etmelidir. Ayakkabılarınızı dezenfektan mendiller veya spreyler kullanarak dezenfekte edebilirsiniz.
  • Ayaklarınıza her gün mantar önleyici toz koyun.
  • Çorap, ayakkabı veya havluları başkalarıyla paylaşmayın.
  • Halka açık duşlarda, halka açık yüzme havuzlarının çevresinde ve diğer yerlerde sandalet giyin.
  • Pamuk veya yün gibi nefes alabilen liflerden veya nemi cildinizden uzaklaştıran sentetik liflerden yapılmış çoraplar giyin.
  • Ayaklarınız terlediğinde çoraplarınızı değiştirin.
  • Evdeyken çıplak ayakla dolaşarak ayaklarınızı havalandırın.
  • Nefes alabilen malzemelerden yapılmış ayakkabılar giyin.
  • Ayakkabılarınızın kullanımlar arasında kuruması için zaman tanımak amacıyla iki çift ayakkabı arasında geçiş yapın, her bir çifti gün aşırı giyin. Nem, mantarın büyümeye devam etmesine izin verecektir.

Kasık mantarı

Genellikle kasık mantarı olarak bilinen Tinea cruris, cildin mantar enfeksiyonudur.

Tinea adı verilen bir grup mantar cilt enfeksiyonu oluşturur. Diğer tinea enfeksiyonlarında olduğu gibi dermatofitler olarak bilinen küf benzeri mantarlar da sporcu kaşıntısına neden olur. Bu mikroskobik mantarlar cildinizde, saçınızda ve tırnaklarınızda yaşar.

Genellikle zararsızdırlar, ancak sıcak ve nemli alanlarda gelişmelerine izin verildiğinde hızla çoğalabilir ve enfeksiyonlara neden olabilirler. Bu nedenle kasık mantarı genellikle kasık, iç uyluk ve kalça çevresindeki deride gelişir.

Kasık mantarı en çok ergenlerde görülür. Enfeksiyon sıklıkla kaşınan veya yanan bir kızarıklığa neden olur. Açık tende, etkilenen bölgeler ayrıca kırmızı veya pullu görünebilir. Daha koyu ciltlerde döküntü gri veya kahverengi görünebilir.

Sporcu kaşıntısı rahatsız edici olsa da, genellikle hafif bir enfeksiyondur. Hızlı bir şekilde tedavi etmek semptomları en aza indirecek ve yayılmasını önleyecektir.

Çoğu insan, topikal antifungal ilaçlar uygulayarak ve etkilenen bölgeyi temiz ve kuru tutarak rahatlama bulur.

Kasık Mantarı Tedavisi

Çoğu durumda, birkaç ev ürünü kullanarak kasık mantarını tedavi edebilirsiniz. Enfeksiyondan kurtulmak için aşağıdakileri deneyebilirsiniz:

  • Etkilenen bölgeye reçetesiz mantar önleyici krem, toz veya sprey uygulayın.
  • Etkilenen bölgeyi sabun ve ılık suyla iyice yıkayın.
  • Banyo ve egzersizden sonra etkilenen bölgeyi iyice kurulayın.
  • Giysileri ve iç çamaşırlarını her gün değiştirin.
  • Bol pamuklu giysiler giyin.
  • Sporcu ayağı gibi diğer mantar enfeksiyonlarını tedavi edin.

Kasık mantarı için reçeteli tedaviler

Kasık mantarı için reçetesiz ilaçlar alıyorsanız veya ev ilaçları kullanıyorsanız ve semptomlar düzelmiyorsa, bir doktor daha güçlü bir şey reçete edebilir. Olası seçenekler arasında topikal veya oral ilaçlar bulunur.

Oral mantar önleyici ilaçlar, mide rahatsızlığı ve baş ağrısı gibi hoş olmayan yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkilerden herhangi birini yaşarsanız, bunları bir doktorla tartıştığınızdan emin olun.

Kasık Mantarı Belirtileri

Etkilenen bölgede yaygın olarak görülen kasık mantarı belirtileri şunlardır:

  • Kızarıklık
  • Kalıcı kaşıntı
  • Yanma hissi
  • Ciltte pullanma, soyulma veya çatlama
  • Egzersiz veya aktivite ile kötüleşen döküntü
  • Cilt rengindeki değişiklikler
  • Reçetesiz hidrokortizon (kaşıntı önleyici) krem kullandıktan sonra iyileşmeyen, kötüleşen veya yayılmayan döküntü

Kasık mantarı tipik olarak kasık ve iç uylukları etkiler. Karın ve kalçalara yayılabilir, ancak genellikle skrotumda gelişmez.

Kasık Mantarı Nedenleri ve Risk Faktörleri

Dermatofit adı verilen bir grup mantar, sporcu kaşıntısına neden olur. Bu mantarlar doğal olarak cildinizde yaşar ve genellikle sorunlara neden olmaz. Bununla birlikte, egzersiz yaptıktan sonra terle ıslanmış giysiler içinde kaldığınızda, neme uzun süre maruz kalmak mantarların hızla çoğalmasına neden olabilir.

Kasık bölgenizde aşırı derecede dermatofit büyümesi olduğunda, kasık mantarı olarak bilinen enfeksiyona neden olur.

Kasık mantarına neden olan mantar oldukça bulaşıcıdır. Kasık mantarı olan bir kişiyle yakın kişisel temas veya o kişinin yıkanmamış giysileriyle temas yoluyla mantar enfeksiyonu kapabilirsiniz.

Kasık mantarı için risk faktörleri

Aşağıdaki faktörler sizin için geçerliyse, kasık mantarı riskiniz daha yüksek olabilir:

  • Erkek olmak
  • Genç olmak
  • Fazla kilolu veya obez olmak
  • Cildin nemini artıran ve dermatofitlerin çoğalmasını teşvik eden terleme eğilimi
  • Bağışıklık sistemi problemleri
  • Dar kıyafetler giymek
  • Diyabet

Kasık Mantarı Teşhisi

Doktorunuz muhtemelen fiziksel bir muayene yaparak ve etkilenen cilt bölgesini inceleyerek kasık mantarını teşhis edebilecektir.

Bazı durumlarda, doktorunuz durumu teşhis etmeye yardımcı olmak için bölgeden deri hücrelerinden bazı kazımalar alabilir. Bu ayrıca sedef hastalığı gibi diğer cilt bozukluklarının ekarte edilmesine yardımcı olabilir.

Kasık Mantarı Önlenebilir Mi?

Aşağıdakiler dahil, kasık mantarı riskinizi azaltmanın birkaç yolu vardır:

  • İyi hijyen uygulayın. Düzenli el yıkama riskinizi büyük ölçüde azaltabilir.
  • Bölgeyi düzenli olarak sabunla yıkayın ve banyodan sonra alanı iyice kurulayın. Kasıklarınıza bebek pudrası sürmek de aşırı nemi önlemeye yardımcı olabilir.
  • Dar giysilerden kaçının. Sıkı giysiler cildinizi ovalayabilir veya tahriş edebilir, bu da sizi kasık mantarına karşı daha duyarlı hale getirebilir. Boxer külot yerine boxer şort giymeyi deneyebilirsiniz.
  • Sıcak veya nemli havalarda bol giysiler giyin. Bol giysiler terlemeyi ve mantarın büyüdüğü sıcak, nemli ortamı önleyebilir. Her kullanımdan sonra antrenman kıyafetlerini veya atletik destekleyicileri yıkadığınızdan emin olun.
  • Sporcu ayağınız varsa, hızlı bir şekilde tedavi edin. Kasık mantarına neden olan aynı mantarlar aynı zamanda atlet ayağına da neden olabilir ve bunun tersi de geçerlidir. Hem ayağınıza hem de kasıklarınıza aynı havluyu kullanmadığınızdan emin olarak kasık bölgenize yayılmasını önleyebilirsiniz.

Kasık mantarı hakkında doktorumla ne zaman iletişime geçmeliyim?

Belirtileriniz 2 haftalık evde tedaviden sonra düzelmezse, doktorunuzu görmek için randevu almalısınız. Acil tedavi gerektiren ikincil bir enfeksiyon geliştirmiş olabilirsiniz.



Saçkıran

Dermatofitoz, dermatofit enfeksiyonu veya tinea olarak da bilinen saçkıran, cildin mantar enfeksiyonudur.

Saçkıran genellikle özellikle tinea corporis (vücudun saçkıran) veya tinea capitis (kafa derisinin saçkıran) tanımlamak için kullanılır. Bazen tinea cruris (kasık saçkıran) gibi diğer yerlerdeki tinea enfeksiyonunu tanımlamak için kullanılır.

Saçkıran enfeksiyonu hem insanları hem de hayvanları etkileyebilir. Enfeksiyon başlangıçta etkilenen bölgelerde rengi değişmiş, genellikle pullu yamalar olarak görünür. Bu yamalar tipik olarak daha açık ten üzerinde kırmızı veya daha koyu ten üzerinde kahverengi-gri görünür.

Saçkıran, etkilenen bir bölgeden vücudun diğer bölgelerine yayılabilir, örneğin:

  • Kafa derisi
  • Ayak
  • El
  • Tırnak
  • Kasık
  • Sakal

Saçkıran belirtileri

Belirtiler, enfeksiyonun nerede meydana geldiğine bağlı olarak değişir. Bir cilt enfeksiyonu ile aşağıdakileri yaşayabilirsiniz:

  • Kaşıntı
  • Kırmızı, kahverengi veya gri olan kaşıntılı veya pullu yamalar veya plak denilen kabarık cilt bölgeleri
  • Yuvarlak, düz bir kaşıntılı cilt yaması
  • Kabarcıklar veya püstüller geliştiren yamalar
  • Dışta daha derin bir renge sahip bir yüzüğü andıran yamalar
  • Tanımlanmış ve yükseltilmiş kenarları olan yamalar
  • Örtüşen halkalar
  • Saç kaybı

Saçkıran, vücudun hangi bölümünün etkilendiğine bağlı olarak farklı görünebilir. Doktorlar, vücudun neresinde göründüğüne bağlı olarak saçkırana farklı isimler verir.

Gövdede Saçkıran

"Saçkıran" terimi en yaygın olarak tinea corporis veya vücudun saçkıranını belirtmek için kullanılır. Bu form genellikle gövdenizde veya uzuvlarınızda karakteristik yuvarlak halka şeklinde yamalar olarak görünür.

Kafa derisinde saçkıran

Saç derisinin saçkıranı veya tinea capitis, genellikle kafa derisinde kaşıntılı, pullu kel lekelere dönüşen izole pullanma olarak başlar. Çocuklar arasında en yaygın olanıdır. Etkilenen bölgenin etrafındaki saçlar kırılabilir veya düşebilir ve kel yamalar gelişebilir.

Sakalda saçkıran

Tinea barbae olarak da adlandırılan sakal saçkıran yanaklarınızı, çenenizi ve boynunuzun üst kısmını etkiler ve kel lekelere neden olabilir. Bu sivilce, folikülit veya başka bir cilt rahatsızlığı gibi görünebilir. Bazı insanlar yorgunluk veya şişmiş lenf düğümleri yaşarlar.

Ellerde saçkıran

Elin saçkıran veya tinea manuum, genellikle kasık veya ayak gibi başka bir etkilenen bölgeye dokunmaktan kaynaklanır. Elin enfeksiyonu, avuç içinde derin çatlaklar bulunan çok kuru bir cilt gibi görünebilir.

Enfeksiyon yayılırsa, elinizin arkasında halka şeklinde yamalar görebilirsiniz.

Saçkıran neden olur?

Yaklaşık 40 farklı mantar türü saçkırana neden olabilir. Bunlar tipik olarak Trichophyton, Microsporum ve Epidermophyton tiplerindendir.

Bu mantarlar cildinizde ve diğer yüzeylerde, özellikle nemli alanlarda yaşayabilir. Ayrıca toprakta spor olarak uzun süre yaşayabilirler.

Mantarlar insanlara dört şekilde yayılabilir:

  • İnsandan insana. Saçkıran olan biriyle temasa geçerseniz veya tarak veya havlu gibi kişisel eşyalarınızı paylaşırsanız enfeksiyon kapabilirsiniz. Enfeksiyon genellikle çocuklar arasında ve mantarı barındıran eşyaların paylaşılmasıyla yayılır.
  • Hayvandan insana. Etkilenen bir hayvana veya hayvanın temas ettiği nesnelere dokunduktan sonra saçkıran alabilirsiniz. Kediler ve köpekler yaygın kaynaklardır, ancak çiftlik hayvanları gibi diğer hayvanlar da mantarları yayabilir.
  • Nesneden insana. Telefon veya umumi duş zemini gibi bir nesne veya yüzeyle temas ederseniz enfeksiyon kapabilirsiniz. Bu mantarlar nemli ortamlarda gelişirler.
  • Topraktan insana. Mantarları taşıyan toprakla doğrudan temastan sonra insanlar ve hayvanlar saçkıran alabilir.

Saçkıran risk faktörleri

Herkes saçkıran alabilir, ancak aşağıdaki durumlarda daha fazla risk altında olabilirsiniz:

  • Sıcak, nemli bir ortamda veya iklimde yaşamak
  • Güreş veya futbol gibi temas sporlarına katılmak
  • Umumi duşları veya soyunma odalarını kullanmak
  • Hayvanlarla temas
  • Cildinizi tahriş eden sıkı ayakkabılar veya giysiler
  • Diyabet
  • Obezite veya aşırı kilo
  • Aşırı terlemek
  • Zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak

Saçkıran teşhisi 

Doktorunuz, cildinizi inceleyerek ve muhtemelen etkilenen bölgeyi görmek için siyah bir ışık kullanarak saçkıran teşhisi koyacaktır. Mantarın türüne bağlı olarak bazen siyah ışık altında floresan (parlama) yapabilir.

Doktorunuz bazı testler isteyerek saçkıran teşhisini doğrulayabilir:

  • Deri biyopsisi veya mantar kültüründe, doktorunuz cildinizden bir örnek alacak veya bir kabarcıktan akıntı yapacak ve mantar varlığını test etmek için laboratuara gönderecektir.
  • KOH muayenesi sırasında, doktorunuz etkilenen derinin küçük bir alanını bir slayt üzerine kazıyacak ve üzerine potasyum hidroksit (KOH) adı verilen bir sıvıdan damlalar yerleştirecektir. KOH, tipik cilt hücrelerini parçalayarak mantar elementlerinin mikroskop altında daha kolay görülmesini sağlar.

Saçkıran tedavisi

Doktorunuz saçkıran tedavisi için hem ilaçlar hem de yaşam tarzı düzenlemeleri önerebilir.

Saçkıran enfeksiyonunuzun ciddiyetine bağlı olarak doktorunuz çeşitli ilaçlar reçete edebilir.

Kasık mantarı, atlet ayağı ve vücudun saçkıranları tipik olarak antifungal gibi topikal ilaçlarla tedavi edilebilir:

  • kremler
  • merhemler
  • jeller
  • spreyler

Bazı ciddi vakalar oral ilaçlarla tedavi edilebilir.

Doktorunuz reçetesiz ilaçlar ve mantar önleyici cilt kremleri de önerebilir. 

Yaşam tarzı ayarlamaları

Reçeteli ve reçetesiz ilaçlara ek olarak, doktorunuz enfeksiyona evde bakmanızı şu şekilde önerebilir:

  • Çevrenizi dezenfekte etmeye yardımcı olmak için yatak takımlarını ve giysileri her gün yıkamak
  • Banyodan sonra cildinizi iyice kurutmak
  • Etkilenen bölgelerde bol giysiler giymek
  • Tinea pedis'in tedavi edilmemesi, tinea cruris'in tekrarlamasına yol açabileceğinden, etkilenen tüm bölgeleri tedavi etmek

Saçkıran aşamaları

Mantarı ilk aldığınızda hemen saçkıran görmeyeceksiniz. Semptomları fark etmeye başlamanız 2 hafta kadar sürebilir. Görebileceğiniz aşamalardan bazıları şunlardır:

  • İlk aşama. Bu aşamada, rengi bozulmuş, tahriş olmuş bir cilt lekesi fark edebilirsiniz. Bazen çok kuru ve pullu görünür, saçkıran gibi olması gerekmez.
  • İkinci aşama. Bu aşamada lezyonun büyümeye başladığını fark edeceksiniz. Döküntünün merkezi, çevreleyen pullu bir alanla sağlıklı bir cilde benzeyebilir.

Saçkıran çok bulaşıcı olduğundan, ilk belirtilerinde tedaviye başlamak isteyeceksiniz. Eğer yapmazsanız, yayılabilir ve büyüyebilir.

Saçkıran bulaşıcı mıdır?

Herkes saçkıran geliştirebilir. Bununla birlikte, enfeksiyon, çocuklar ve kedi veya köpek sahibi olan insanlar arasında çok yaygındır. Hem kediler hem de köpekler saçkıran alabilir ve daha sonra onlara dokunan insanlara bulaştırabilir.

Evcil hayvanlarda dikkat edilmesi gereken işaretler şunlardır:

  • Dairesel görünen tüysüz cilt lekeleri
  • Pullu yamalar
  • Pençelerin etrafındaki opak veya beyazımsı alanlar

Evcil hayvanınızın saçkıran olduğundan şüpheleniyorsanız, muayene için veterinerinize götürün.

Cildiniz yumuşak ve ıslakken uzun süre suya maruz kalmaktan (derinleşmiş) veya küçük cilt yaralanmalarınız veya sıyrıklarınız varken mantarlarla temas ederseniz dermatofitoz geliştirme olasılığınız daha yüksek olabilir.

Umumi bir duş veya umumi havuz kullanmak da sizi bulaşıcı mantarlara maruz bırakabilir.

Sık sık yalınayak iseniz, ayaklarınızda saçkıran gelişebilir. Sık sık saç fırçası veya yıkanmamış giysiler gibi eşyaları paylaşanlar da enfeksiyona yakalanma riskini artırır.

Saçkıran ve egzama

Saçkıran, nummular egzama adı verilen başka bir duruma çok benzeyebilir. Doktorlar ayrıca nümerik egzama diskoid egzama veya nümerik dermatit de derler.

İki durum da benzerdir çünkü ikisi de cildinizde yuvarlak veya madeni para şeklinde lezyonlara neden olur. Lezyonlar genellikle kaşıntılı ve pulludur.

Saçkıranlı bir kişi, genellikle nummular egzaması olan bir kişiden daha az halka benzeri yamaya sahiptir. Ayrıca, nummular egzama genellikle merkezde bir açıklık (normal görünen cilt) içermezken, saçkıran var.

Saçkıran ayrıca onunla ilişkili püstüllere sahip olabilirken, nummular egzama tipik olarak yoktur.

Bazen iki durum birbirine o kadar benzer ki, farkı anlamanın tek yolu doktorunuzla konuşmaktır. Bir doktor cilt hücrelerinin örneklerini alabilir ve bunları test için bir laboratuvara gönderebilir.

Doktorlar, nummular egzamayı saçkırandan farklı şekillerde tedavi eder. Saçkıran enfeksiyonları için kullanılırsa enfeksiyonu maskeleyebilen ve kötüleştirebilen topikal steroidler kullanırlar. Antifungal merhemler, nummular egzamaya yardımcı olmaz.

İkisi arasındaki farklar ve bunların nasıl tedavi edileceği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Saçkıran ve sedef hastalığı

Sedef hastalığı, bazen saçkıranlara benzeyebilen başka bir cilt rahatsızlığıdır. Plak sedef hastalığı, cildinizde inflamatuar plaklar üreten bağışıklık fonksiyon bozukluğundan kaynaklanan bir hastalıktır.

Daha açık ciltlerde plak sedef hastalığı, ağır beyaz pullarla pembe plaklar olarak görünür. Daha koyu ciltte gri pullarla mor lekeler olarak görünür.

Küçük izole plaklar bazen saçkıranlara benzeyebilir. Hem saçkıran hem de sedef hastalığı ciltte renksiz lekelere, ayrıca kaşıntı ve pullanmaya neden olabilir.

Bununla birlikte, gövde veya uzuvlarınızdaki saçkıran, genellikle ortasında bir açıklık bulunan dairesel bir görünüme sahip olacaktır. Ayrıca genellikle izole bir nokta olacak veya sadece birkaç lezyonla sınırlı olacaktır.

Plak sedef hastalığı cilt lezyonları genellikle daha büyüktür, cildinizin daha fazla bölgesini içerir ve beliniz, dirsekleriniz ve dizleriniz gibi farklı yerlerde ortaya çıkar. Sedef hastalığı lezyonları da tipik olarak ortada bir açıklığa sahip değildir.

Koşulların da farklı temel nedenleri vardır. Bir mantar saçkırana neden olurken, işlevsiz bir bağışıklık sistemi sedef hastalığına neden olur.

Saçkıran tedavi edilmezse?

Tedavi edilmezse saçkıran vücudunuzun diğer bölgelerine yayılabilir. Ayrıca enfeksiyonu başka birine bulaştırma riskiniz de olabilir. Diğer potansiyel komplikasyonlar şunları içerir:

  • Saç dökülmesi ve yara izi
  • Cildinizde, özellikle daha koyu tenlerde kalan koyu lekeler
  • Tırnak deformiteleri
  • Çocuklarda yaygın olan kırık deriye herhangi bir bakteri girerse ikincil enfeksiyon
  • Majocchi granülomu, mantarın derinin daha derin katmanlarına ulaştığı nadir bir enfeksiyondur.

Tinea capitis'in komplikasyonları endişe verici olabilir çünkü ömür boyu kalıcı saç dökülmesine neden olabilir. Bu olası komplikasyonları göz önünde bulundurarak, saçkıranları mümkün olduğunca çabuk tedavi etmek en iyisidir.

Saçkıran önlenebilir mi?

Sağlıklı ve hijyenik davranışlar uygulamak, saçkıran oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Enfeksiyonlar hayvanlarla temastan ve hijyen eksikliğinden gelebilir. Saçkıran önlemek için birkaç ipucu şunları içerir:

  • Bir hayvanla etkileşime girdikten sonra ellerinizi yıkamak
  • Evcil hayvan yaşam alanlarının dezenfekte edilmesi ve temizlenmesi
  • Zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa, saçkıranlı insanlarla veya hayvanlarla teması sınırlamak
  • Topluluk alanlarında duş alırken veya yürürken ayakkabı giymek
  • Saçkıran olabilecek kişilerle kıyafet, havlu veya saç fırçası gibi kişisel eşyaları paylaşmamak
  • Çoraplarınızı ve iç çamaşırlarınızı günde en az bir kez değiştirmek
  • Spor yapıyorsanız teçhizatınızı ve üniformanızı temiz tutmak
  • Cildinizi temiz ve kuru tutmak


Vajinal Mantarlar

Vajinal mantar enfeksiyonu, vajina ve vulvanın yani vajina açıklığındaki dokularda tahrişe, akıntıya ve yoğun kaşıntıya neden olan bir mantar enfeksiyonudur.

Vajinal kandidiyaz olarak da adlandırılan vajinal mantar enfeksiyonu, yaşamlarının bir noktasında 4 kadından 3'ünü etkiler. Birçok kadın en az iki defa yaşar.

Vajinal mantar enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olarak kabul edilmez. Ancak, düzenli cinsel aktivite sırasında vajinal mantar enfeksiyonu riski artar. 

İlaçlar vajinal mantar enfeksiyonlarını etkili bir şekilde tedavi edebilir. Bir yıl içinde dört veya daha fazla defa tekrarlayan mantar enfeksiyonunuz varsa, daha uzun bir tedavi ve bir bakım planına ihtiyacınız olabilir.

Vajinal Mantar Neden Olur?

Candida albicans mantarı çoğu vajinal mantar enfeksiyonundan sorumludur.

Vajinanız doğal olarak kandida ve bakteri de dahil olmak üzere dengeli bir maya karışımı içerir. Bazı bakteriler (lactobacillus), mayanın aşırı büyümesini önlemek için hareket eder.

Ancak bu denge bozulabilir. Candida'nın aşırı büyümesi veya mantarın daha derin vajinal hücre katmanlarına nüfuz etmesi, bir vajinal mantar enfeksiyonunun belirti ve semptomlarına neden olur.

Mayanın aşırı büyümesi şunlardan kaynaklanabilir:

  • Doğal vajinal florada dengesizliğe neden olan antibiyotik kullanımı
  • Gebelik
  • Kontrolsüz diyabet
  • Bozulmuş bir bağışıklık sistemi
  • Östrojen seviyelerini artıran oral kontraseptifler veya hormon tedavisi almak

Candida albicans, vajinal mantar enfeksiyonlarına neden olan en yaygın mantar türüdür. Diğer kandida mantar türlerinin neden olduğu vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisi daha zor olabilir ve genellikle daha agresif tedavilere ihtiyaç duyar.

Vajinal Mantar Riskini Arttıran Faktörler

Bir vajinal mantar enfeksiyonu geliştirme riskinizi artıran faktörler şunlardır:

  • Antibiyotik kullanımı. Antibiyotik alan kadınlarda vajinal mantar enfeksiyonları sık görülür. Bir dizi bakteriyi öldüren geniş spektrumlu antibiyotikler, vajinanızdaki sağlıklı bakterileri de öldürerek mayanın aşırı büyümesine neden olur.
  • Artan östrojen seviyeleri. Vajinal mantar enfeksiyonları, hamile kadınlar veya yüksek doz östrojen doğum kontrol hapları veya östrojen hormonu tedavisi alan kadınlar gibi östrojen düzeyi yüksek kadınlarda daha yaygındır.
  • Kontrolsüz diyabet. Kan şekeri kontrolü zayıf olan kadınlar, iyi kontrol edilen kan şekeri olan kadınlara göre daha fazla vajinal mantar enfeksiyonu riski altındadır.
  • Bozulmuş bağışıklık sistemi. Kortikosteroid tedavisi veya HIV enfeksiyonu gibi bağışıklığı azalmış kadınların vajinal mantar enfeksiyonlarına yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Vajinal Mantar Belirtileri

Vajinal mantar belirtileri hafif ila orta dereceli arasında değişebilir ve şunları içerir:

  • Vajina ve vulvada kaşıntı ve tahriş
  • Özellikle cinsel ilişki sırasında veya idrar yaparken yanma hissi
  • Vulvada kızarıklık ve şişlik
  • Vajinal ağrı ve ağrı
  • Vajinal döküntü
  • Süzme peynir görünümünde kalın, beyaz, kokusuz vajinal akıntı
  • Sulu vajinal akıntı

Ağır vajinal mantar enfeksiyonu

Aşağıdaki durumların varlığında daha ağır ve komplike bir vajinal mantar enfeksiyonunuz olabilir:

  • Yırtık, çatlak veya yaralara neden olan aşırı kızarıklık, şişme ve kaşıntı gibi şiddetli belirti ve semptomlarınız varsa
  • Bir yılda dört veya daha fazla vajinal mantar enfeksiyonu geçirdiyseniz
  • Hamile iseniz
  • Kontrolsüz diyabetiniz varsa
  • Bazı ilaçlar veya HIV enfeksiyonu gibi durumlar nedeniyle bağışıklık sisteminiz zayıf ise

Ne zaman doktora görünmelisiniz?

Aşağıdaki durumlarda doktorunuzdan randevu alın:

  • İlk kez vajinal mantar enfeksiyonu belirtileri yaşıyorsanız
  • Vajinal mantar enfeksiyonunuz olup olmadığından emin değilseniz
  • Reçetesiz satılan mantar önleyici vajinal kremler veya fitiller ile tedavi edildikten sonra semptomlarınız rahatlamıyorsa
  • Başka semptomlar geliştirdiyseniz

Vajinal Mantar Tanısı Nasıl Konulur?

Bir vajinal mantar enfeksiyonunu teşhis etmek için doktorunuz şunları yapabilir:

  • Tıbbi geçmişiniz hakkında bilgi almak. Bu, geçmiş vajinal enfeksiyonlar veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar hakkında bilgi toplamayı içerebilir.
  • Pelvik muayene. Doktorunuz enfeksiyon belirtileri için dış cinsel organlarınızı inceler. Daha sonra doktorunuz vajina ve rahminizin alt, daha dar kısmı olan serviksi incelemek için vajina duvarlarını açık tutmak için vajinanıza bir alet (spekulum) yerleştirir.
  • Vajinal salgıların test edilmesi. Doktorunuz, vajinal mantar enfeksiyonuna neden olan mantarın türünü belirlemek için test için bir vajinal sıvı örneği gönderebilir. Mantarı belirlemek, doktorunuzun tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonları için daha etkili tedavi reçete etmesine yardımcı olabilir.

Vajinal Mantarlar Tedavisi

Vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisi, enfeksiyonlarınızın şiddetine ve sıklığına bağlıdır.

Hafif ila orta şiddette semptomlar ve seyrek görülen ataklar için doktorunuz şunları önerebilir:

  • Kısa süreli vajinal tedavi. Üç ila yedi gün boyunca mantar önleyici ilaç almak genellikle bir vajinal mantar enfeksiyonunu temizleyecektir. Bu ilaçların bazıları reçetesiz satılırken bazıları ise sadece reçeteyle satılmaktadır.
  • Tek doz oral ilaç. Doktorunuz tek seferlik, tek doz oral ilaç reçete edebilir. Hamileyseniz ağızdan ilaç almanız önerilmez. Daha şiddetli semptomları yönetmek için üç gün arayla iki tek doz alabilirsiniz.

Tedavi belirtilerinizi çözmezse veya semptomlarınız iki ay içinde geri dönerse tekrar doktorunuza görünün.

Belirtileriniz şiddetliyse veya sık sık mantar enfeksiyonu geçiriyorsanız, doktorunuz şunları önerebilir:

  • Uzun süreli vajinal tedavi. Doktorunuz, iki hafta süreyle günlük olarak alınan bir mantar önleyici ilacı, ardından altı ay boyunca haftada bir kez alınacak şekilde reçete edebilir.
  • Çok dozlu ağızdan ilaç. Doktorunuz vajinal tedavi yerine ağızdan alınacak iki veya üç doz mantar önleyici ilaç reçete edebilir. Bununla birlikte, bu tedavi hamile kadınlar için önerilmez.

Vajinal Mantar Önlenebilir Mi?

Vajinal mantar enfeksiyonu riskinizi azaltmak için, ağ kısmı pamuklu ve çok sıkı olmayan iç çamaşırı giyin.

Ayrıca şunlardan kaçınmanız da vajinal mantarı önlemeye yardımcı olabilir:

  • Dar külotlu çorap
  • Köpük banyosu, pedler ve tamponlar dahil kokulu kadınsı ürünler
  • Sıcak küvetler ve çok sıcak banyolar
  • Soğuk algınlığı veya diğer viral enfeksiyonlar sırasında gereksiz antibiyotik kullanımı
  • Mayo ve spor kıyafetleri gibi ıslak giysilerle uzun süre kalmak


Ayak tırnağı mantarı

Onikomikoz, ayak tırnaklarınızı, tırnaklarınızı ve tırnak yataklarınızı etkileyebilen yaygın bir mantar enfeksiyonu türüdür. Tinea unguium olarak da bilinir.

Ayak Tırnağı Mantarı Belirtileri

Ayak tırnağı mantarı genellikle tırnağınızda küçük, açık renkli bir nokta olarak başlar. Daha derine yayıldıkça tırnağınızın şeklini ve rengini değiştirir. Zamanla, tırnağınızın daha kalın ve daha kırılgan olmasına neden olabilir.

Ayak mantarının genel belirtileri şunları içerir:

  • Tırnak altında problem
  • Tırnak altında beyaz veya sarı çizgiler
  • Tırnağın pul pul dökülmesi veya parçalanması
  • Kalın veya kırılgan tırnak
  • Tırnak yatağının kalkması

Ayak Tırnağı Mantarında Teşhis

Ayak tırnağı mantarınız olup olmadığını öğrenmek için doktorunuz muhtemelen etkilenen tırnağın parçalarını kazıyacaktır. Bu kazımaları mikroskop altında inceleyecekler.

Bu, mantar enfeksiyonu ile benzer semptomlara neden olan diğer durumlar arasındaki farkı anlamalarına yardımcı olabilir.

Ayak Tırnağı Mantarı Tedavisi

El tırnağı enfeksiyonlarını tedavi etmek potansiyel olarak haftalar ve ayak tırnağı enfeksiyonlarını tedavi etmek aylar alabilir.

Reçetesiz ilaçlar genellikle etkili değildir. Doktorunuz oje gibi sürülen bir ilaç veya ağızdan aldığınız bir antibiyotik reçete edebilir.

Bu tür bir enfeksiyonun tedavisi çok zor olabileceğinden, onu yaymaktan kaçınmak önemlidir. 

Kimler mantar enfeksiyonları açısından risk altındadır?

Mantar enfeksiyonu geliştirme riskinizi artırabilecek birkaç şey vardır. Bunlar, bir mantara maruz kaldığınızda vücudunuzda neler olup bittiğinin yanı sıra çevresel faktörleri de içerir.

Nem

Aşırı terlemek veya sıcak, nemli bir ortamda çalışmak mantar enfeksiyonu riskinizi artırabilir. Mantarlar büyümek için sıcak ve nemli bir ortama ihtiyaç duyarlar.

Spor salonları, soyunma odaları ve duşlar gibi nemli yerlerde çıplak ayakla yürümek de riskinizi artırabilir. Bu halka açık yerler genellikle mantar sporları açısından zengindir.

Zayıf kan dolaşımı

Zayıf kan dolaşımına neden olan herhangi bir durum enfeksiyon riskinizi artırabilir. Zayıf dolaşım, bağışıklık tepkinizi engeller ve vücudunuzun bir enfeksiyonla savaşma yeteneğini azaltır. 

Menopoz

Menopoz sonrası dönemde bir kadınsanız, hormonal değişiklikler vajinanızın asitliğini azaltabilir. Bu sizi vajinal mantar enfeksiyonlarına karşı daha savunmasız hale getirebilir. 

Bastırılmış bağışıklık sistemi

Bağışıklık sisteminiz düzgün çalışmıyorsa, sizi mantar enfeksiyonlarına karşı savunmasız bırakabilir.

Birçok şey potansiyel olarak bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir. Örneğin, besin eksiklikleri, bağışıklık yetmezliği bozuklukları, sigara içmek ve hatta stres bağışıklık fonksiyonunuzu bozabilir.

Tırnak ve cilt yaralanması veya enfeksiyonu

Basit bir tırnak, cilt yaralanması veya enfeksiyonu bile mantarların vücudunuzun altına girmesine izin verebilir. Bu nedenle yaraları yıkamak ve steril bir pansuman veya bandajla sarmak önemlidir. 

Bazı ilaçların kullanımı

Bazı ilaç türleri vücudunuzun mantar enfeksiyonlarını önleme yeteneğini azaltabilir. Örneğin, antibiyotikler zararlı bakterilerle birlikte yararlı bakterileri de yok eder. Bu, mantarların rekabet olmadan gelişmesine izin verebilir.

Uzun süreli kortikosteroid kullanımı da mantar enfeksiyonu riskinizi artırabilir. Kemoterapi ve radyasyon dahil olmak üzere kanser tedavileri de sizi daha yüksek risk altına sokabilir.

Bağışıklık sisteminiz zayıflamışsa, mantar enfeksiyonu riskinizi sınırlamak için hangi adımları atabileceğinizi doktorunuza sorun.

Mantar enfeksiyonları nasıl önlenebilir?

Mantar enfeksiyonlarından kaçınmak için iyi hijyen de önemlidir.

İyi bir hijyen için aşağıdakileri deneyin:

  • Cildinizi, özellikle cildinizin kıvrımlarını temiz ve kuru tutun
  • Özellikle hayvanlara veya diğer insanlara dokunduktan sonra ellerinizi sık sık yıkayın
  • Başkalarının havlularını ve diğer kişisel bakım ürünlerini kullanmaktan kaçının
  • Soyunma odalarında, ortak duşlarda ve yüzme havuzlarında ayakkabı, terlik giyin
  • Spor ekipmanını kullanmadan önce ve sonra silin

Sonuç

Mantar enfeksiyonları rahatsız edici ve hatta ağrılı olabilir. Sıcak ve nemli havalarda daha yaygın görülen mantar enfeksiyonlarının bazı durumlarda, etkili bir şekilde tedavi edilmeleri haftalar veya aylar alabilir. Mantar enfeksiyonunuz olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza görünün. Doktorunuz enfeksiyon türünü teşhis edebilir ve uygun bir mantar önleyici ilaç, diyetinizde veya diğer günlük alışkanlıklarınızda değişiklikler önererek tedaviyi gerçekleştirebilir.

Mantar Enfeksiyonu Nedir? Korunma Yolları ve Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir