2 yaş boyu / 24 Aylık (2 Yaş) Bebek Gelişimi - seafoodplus.info

2 Yaş Boyu

2 yaş boyu

2 yaşındaki çocuğun en belirgin özelliği, bağımsızlığını ilan etmeye başlamasıdır. Çocukların yaş arasında zihinsel ve sosyal gelişiminde büyük değişimler olur. Hatta kişiliklerinin önemli bir kısmı yine bu dönemde şekillenir. Yani çocuğunuz 2 yaşına giriyorsa önümüzdeki aylarda pek çok değişime tanık olacaksınız demektir. Çocuğunuzun bu dönemde neler yapabileceğini merak ediyor musunuz? 2 yaş çocuk gelişimi ile ilgili hazırladığımız yazımızda, 2 yaş çocuğunun özellikleri ve 2 yaş gelişimi hakkında birçok önemli konuyu bulabilirsiniz.  

2 yaş çocuk gelişiminde ideal boy ve kilo ne olmalıdır?

Bu, annelerin en çok merak ettiği soruların başında gelir. Birçok anne çocuğunun boy kilosunun ideal değerlerde olup olmadığını merak eder. 2 yaşındaki bir kız çocuğunun ideal kilosunun ortalama 11,5 kg, erkek çocuğunun ise ortalama 12,2 kg olması beklenir. Boy uzunluğu ise 2 yaşındaki kız bebekte ortalama 86,4 cm, erkek bebekte ortalama 87,8 cm’dir. Baş çevresi de büyümenin bir göstergesidir. 2 yaş çocuğunun baş çevresi kızlarda ortalama 47,2 cm, erkeklerde ise 48,3 cm olmalıdır. Çocukların büyüme takibinin, doğumdan itibaren düzenli aralıkla yapılması gerekir. Siz de çocuğunuzun 2 yaş çocuk gelişimini, büyümesini ve boy kilo takibini Büyüme Takip Aracı yardımı ile yapabilirsiniz.

2 yaşındaki çocuğun beslenmesi nasıl olmalıdır?

2 yaş çocuk gelişimi döneminde çocuğunuz, her besin grubundan yeterli ve dengeli miktarda beslenmelidir. Artık 2 yaşına gelen çocuğunuz her besini yemeye başlayabilir demektir. Burada önemli olan sağlıklı ve dengeli beslenmesidir. Süt ve süt ürünlerini, et, yumurta ve kuru baklagilleri, sebze ve meyveleri, tahılları çocuğunuzun beslenmesine yeterli ve dengeli miktarlarda eklemelisiniz. Çocuğunuzun büyümesi için gerekli protein ve enerji ihtiyacını aldığından emin olup, büyümesini düzenli aralıklarla çocuk doktorunuz ile takip etmeniz önerilir.

2 yaşındaki çocuk motor becerilerine göre neler yapabilir?

Çocuğunuz, kaslarının ve motor becerilerinin hızla geliştiği bir döneme giriyor. Bu da onun her geçen gün yeni beceriler kazanmasına neden oluyor.  2 yaş çocuk gelişimine göre çocuğunuz bazı kıyafetlerini artık kendisi çıkarıp giyebilir. Suyunu rahatlıkla bardakla içmeyi başarır. Yemeklerin birçoğunu kendi yiyebilir. Dişlerini fırçalamaya başlayabilir. Kalemi tutar ve karalama şeklinde boyama yapabilir.

2 yaşındaki çocuğun dil gelişimi nasıldır?

Çocuğunuz büyüdükçe konuşma kabiliyeti de gelişiyor. Her çocukta farklılık gösterse de yaş arasında çocukların konuşmalarının çoğu anlaşılmaya başlar. kelimeli cümleler kurarak istediğini size anlatabilir. 2 yaş çocuk gelişiminde, çocuğunuza basit ve bildiği sözcüklerle cevaplayabileceği sorular sorarak konuşmaya teşvik edebilirsiniz.

2 yaşındaki çocuğun sosyal gelişiminde neler yaşanır?

Bu yaş grubundaki çocuklar yaşıtları ile birlikte olmaktan keyif alır. Ancak aynı ortamda oynasalar da henüz birlikte oyun kurup, geliştiremezler.  2 yaşındaki çocuk araştırmacıdır, her şeye dokunmak ve bazı şeyleri kendi başına yapmak ister. En önemli özelliği bağımsızlık kazanmasıdır. Yeme, giyinme, tuvalet gibi birçok kişisel ihtiyacını yavaş yavaş yapmaya başlar. Çocuğunuzun 2 yaş çocuk gelişimi sürecinde kendi kendine başarma istediğini olumlu karşılayıp, cesaretlendirebilirsiniz.

2 yaş çocuğunun bilişsel gelişim özellikleri nelerdir?

2 yaş çocuğu bilişsel açıdan da yeni bir düşünce biçimi geliştirme sürecindedir. Hedefe ulaşmada amaçlı olarak sorun çözme becerisini kullanabilir. Artık deneme yanılma yöntemi olmadan da sorunlara çözümler getirebilir. Resimli kitaplarda küçük ayrıntıları ayırt edebilir. Fotoğrafta kendini tanır. İsmini bilir. 2 yaş çocuk gelişimine göre; fazla, az, ileride, aynı, farklı gibi soyut kavramları anlar. Hayal gücü hızla gelişmeye devam eder. Oyunları daha yaratıcı olabilir.

Kaynakça

  • Türkiye Çocuk Nörolojisi Derneği- Çocuk Gelişimi

seafoodplus.info?cat=38

  • Pedagoji Derneği / Çocuğun Dil Gelişimi

seafoodplus.info

  • Uzman Psikolog Yegan Sasık Özcan / Yaş Aralığında Sizi Neler Bekliyor?

seafoodplus.info

  • Ayşe Esra İşmen Gazioğlu / Hayatın İlk Çeyreği ( Yaş Gelişimi)

seafoodplus.info

2 Yaş Çocuk Gelişimi

2 Yaş Çocuk Gelişimi Hakkında Merak Ettikleriniz

2 yaşına gelmiş olan çocukların kendi başına yapabileceklerinin sayısı önceki aylardan çok daha fazladır. Bu dönemdeki çocuklarda bağımsızlık ihtiyacının olduğu görülür. Anne ve babaya karşı gelme, öfke krizleri, ağlamalar ve inatlaşmalar sıklıkla görülen durumlardır.

2 Yaş Boy Kilo Gelişimi

2 Yaş Çocuk Gelişimi Boy Kilo

Her çocuğun fiziksel gelişimi birbirinden farklıdır fakat boy ve kilo olarak ortalama değerler verilebilir. 2 yaş boy kilo kız ve erkek çocuklarda farklıdır. 2 yaşındaki kız çocuklar ortalama cm boyunda ve kg ağırlığındayken erkek çocuklar yaklaşık cm boyunda ve kg ağırlığındadır.

Ücretsiz üye olarakeğitici oyunları gör!

Çocuğunuzun gelişimini en iyi şekilde takip edin
Aylık gelişim bilgilerini görün ve takip edin
’den fazla eğitici oyunla çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunun
Annelik ve babalık hakkında uzmanlarla görüşün

2 Yaş Motor Gelişimi

Fiziksel gelişim açısından değerlendirildiğinde kaba motor becerilerinin önceki aylardan ileride olduğu görülür. Koşabilir, 3 tekerliği olan bir bisiklete binebilir, tutunduğunda tek ayağının üzerinde durabilir, ayağıyla topa vurabilir, mobilyaların üzerlerine çıkabilir, merdivenlerden az yardımla inip çıkabilir, parmak uçlarında durabilir ve 2 ayağının üzerinde zıplayabilir. Kaba motor becerileri gibi ince motor becerileri de gelişmeye devam etmektedir. 4 küpü üst üste koyup kule yapabilir, bir elini kullanmaya daha yatkın olabilir, çatal ve kaşığı önceki aylardan daha düzgün kullanabilir ve kalemle karalamalar yapabilir.

2 Yaş Çocuk Beslenmesi

Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin anne sütüyle 2 yıl veya daha uzun bir süre emzirilmesini önermektedir. 2 yaşını doldurmuş olan bebeklerin bazıları anne sütü almak istemezken bazıları da devam etmek isteyebilir. Bu dönemden sonra çocukların anne sütünü alıp almama kararına güvenmek gerekmektedir. Emzirilmeye ihtiyacı olmayan bebeklerin memeyi istemediği ittirmesinden veya konuşarak belli etmesinden anlaşılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu, çocuğun gerçekten anne sütüne ihtiyacının olup olmadığıyla anne memesini sakinleşmek için kullanıp kullanmadığıdır. Emmeyi sakinleşmek için çocuklara sunmamak gerekir. Bu şekilde sunulduğu takdirde çocukların öz regülasyonunu sağlamaları için başka alternatifler geliştirmesi engellenmiş olunur. Çocuk her baş etmekte zorlandığı duygu veya durumla karşılaştığında emerek duygusal olarak regüle olmaya çalışır. Çocuk eğer emmeyi sakinleşmek için kullanmıyorsa ve anne sütüne ihtiyacı olduğu için istiyorsa anne sütüne devam edilebilir.

6 aydan sonra bebeklerin ek gıdaya geçmesi tavsiye edilir. 2 yaşına gelmiş olan birçok çocuğun zamanla anne sütünü azalttığı ve ek gıdayı arttırdığı görülür. Ek gıdaya geçilen zamandan itibaren dikkatli olunması gereken bazı noktalara bu dönemde de özen gösterilmelidir. Yemek vakitlerinin belirli düzenler içerisinde ve mümkünse ailecek olması önemlidir. Dik bir şekilde mama sandalyesinde oturması ve kendisine ait hoşuna giden çukur tabağının, çatalının ve kaşığının olması bağımsızlık duygusunu pekiştirirken özgüven kazanmasına yardımcı olabilir. Onun kendi yemeğini yeme hızı kabul edilmeli ve zorla yiyecekler ağzına verilmemelidir. Bu şekilde kendi iştahının kontrolünü sağlayabilir ve bedenine dikkat vermeyi öğrenebilir. Yiyeceklerin çeşitliliğini sırasıyla arttırmak sevdiği ve sevmediği yiyeceklerin anlaşılmasını kolaylaştırabilir. Yemek yerken bir yetişkin tarafından gözetim altında olmasına dikkat edilmelidir. Yutma tehlikesi olan veya sağlığa zararlı olan besinler verilmemelidir. Fındık, badem, kılçıklı balık, şeker, kahve, asitli içecekler ve hazır meyve suyu gibi besinlerin verilmemesi gerekir. Yiyebileceği boyutlara getirilmiş ve yiyebileceği yumuşak dokuda olan besinler verilebilir. Sığır eti, avokado, havuç, patates, somon ve sebze yemekleri bu şekilde dikkat edildiğinde verilebilecek yemeklere örnek olarak gösterilebilir. Alerji oluşturabilecek besinlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Çilek, kivi, yumurta ve domates gibi bazı besinler alerji oluşturabilir. Bu nedenle alerjik reaksiyon ihtimaline karşı, özellikle aileden birisinin bir gıdaya alerjisi olduğu bilindiğinde, bir doktordan yardım alınmalıdır. Aynı şekilde çocuğun günlük alması gereken besin ihtiyacının düzenlenmesi için uzmana başvurulması ailelere beslenme düzenini oturttururken yardımcı olur. Çocukların ikinci yılında da yaklaşık olarak birinci yılındaki kadar besin ihtiyaçları vardır fakat gelişimleri ilk yıla göre daha yavaştır. Bu nedenle bazı aileler gelişim açısından kaygılanabilir fakat bu durumda da beslenme konusunda çocuğun kendisine ve doktoruna güvenmek gerekmektedir.

2 Yaşındaki Çocuğun Zeka Gelişimi İçin Ne Yapmalı?

2 yaşındaki bir çocuğun zeka gelişimine katkı sağlayacak alıştırmalara bakmadan önce onun zeka gelişimine ket vuran durumları engellemek gerekmektedir. Çocuklar televizyon, telefon ve tabletle geçirdiği zamanlarda ailesinden almaya ihtiyaç duyduğu duygulardan ve ilişkiden yoksun kalmaktadır. Çocuğun ebeveynleriyle kuracağı ilişkiye, onlardan alacağı sevgiye, şefkata ve koşulsuz kabule ihtiyacı vardır. Teknolojik aletlerle geçirdikleri bu zamanlarda bu ihtiyacını karşılamak mümkün değildir. Aksine bunlarla geçirilen zaman beyin gelişimine olumsuz etki etmektedir. Bu nedenle 2 yaşındaki çocukların televizyon, tablet veya telefonla mümkünse vakit geçirmemesi gerekmektedir. Eğer vakit geçiriyorsa da teknolojik aletlerin içeriği ve zamanı konusunda sınırlandırma getirilmelidir. Amerikan Psikoloji Derneği 2 ile 5 yaş arasındaki çocukların program içeriğinin özenle seçilmiş olması halinde günde 1 saati geçmemesi gerektiğini belirtmektedir.

Her çocuğun zeka seviyesi ve gelişimi birbirinden farklıdır. Aileler, 2 yaşındaki çocuklarının zeka gelişimine katkı sağlamak için birçok aktivite yapabilir. Farklı dokulara temas etmesi sağlanarak birçok dokunun var olduğunu öğrenmesi sağlanabilir. Örneğin, pamuk, toprak veya taş gibi farklı dokulara sahip maddelere birlikte dokunup sonrasında bunların nasıl hissettirdiğine ve yüzeyinin nasıl olduğuna dair kısa sohbetler yapabilirsiniz. Bir torbanın içerisine farklı renklere sahip kartonları istediğiniz şekilde kestikten sonra atıp hanginize hangi rengin geleceğine dair oyunlar oynayarak renkleri öğretebilirsiniz. Farklı sesler çıkaran ksilofon gibi küçük müzik aletleriyle oynayabilirsiniz. Siz art arda 2 rakam ya da kelime söylediğinizde onun tekrar etmesini istediğiniz oyunlar üretebilirsiniz. Bu şekilde işitsel dikkatinin gelişmesine katkı sağlamış olursunuz. Blokları uygun bölgelerden geçirme oyunları oynayarak ince motor becerilerinin ve el-göz koordinasyonunun gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Hayvan figürlerini birlikte kategorize ederek onları gruplaştırmayı öğretebilirsiniz. Gruplara ayırırken isimlerini söyleyip nasıl ses çıkardıklarını taklit ettikten sonra ondan da yapmasını isteyebilirsiniz. Böylelikle canlılar arasında ilişki kurmayı öğrenebilir. Birkaç parçalı puzzlelar ile ince motor becerilerinin, dikkat becerilerinin ve bilişsel becerilerinin gelişimine yardımcı olabilirsiniz. Ses çıkaran puzzlelar ile oynaması aynı zamanda nesneler ve sesler arasındaki ilişkiyi de kurmasına yardımcı olabilir. 8 ile 20 parça arasındaki puzzlelar seçilebilir ancak ilk başta az parçalılardan başlanmalıdır. Çocuk onları yapabildikçe ve problem çözme becerisi geliştikçe zaman içerisinde parça sayısının fazla olduğu puzzlelar alınabilir. Seçilen puzzleların kategorilerine göre renkleri, hayvanları, nesneleri veya araçları öğretebilirsiniz. Bu şekilde bazı yönlendirici oyunlar oynanabileceği gibi yönlendirilmemiş oyunlar da oynanabilir. Yönlendirilmemiş oyunlarda, oyunu çocuğun yönlendirmesi ve sizin de o yönlendirmelere uygun şekilde oynamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Günlük hayatın taklidi niteliğinde olan evcilik oyunları bunlara bir örnek olarak verilebilir.

Uzman Klinik Psikolog İrem Fırat’ın “Çocuğunuz Hangi Zeka Tipine Sahip?” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.

2 Yaş Sendromu

Çocuklarda bazı gelişim dönemlerinde sıklıkla karşılaşılan durumlar vardır. 2 yaş civarında çocuklarda öfke krizleri görülebilir. Bazı uzmanlar bu krizler için 2 yaş sendromu deseler de bazı uzmanlar böyle bir sendromun olduğunu kabul etmemektedir. Çocukların bazılarında bu krizlerin zamanı değişiklik gösterebilir. 2 yaştan erken ya da geç görülebilir. Çocukların 2 yaşa girmesiyle birlikte yetişkinlere olan bağımlılıkları azalır ve yapabileceklerinin sayısı artar. Böylelikle bağımsızlık duygusu gelişmeye başlar. Birçok şeyi kendisi yapmak ister ve yardım teklif edilince reddeder. Bu dönemde çocuklarda öfke nöbetleri, ağlamalar, inatçı davranışlar, isyankarlıklar ve kararsızlıklar görülebilir. Bu tarz problemler çocuklarda genellikle aç ve uykulu olduklarında çıkabilmektedir. Çocukların kriz zamanları takip edilip belirlendikten sonra o anlarda daha dikkatli olunmalıdır ve ihtiyacı karşılanmalıdır. Örneğin, karnı açsa ve aç olduğunda öfkeleneceği biliniyorsa yemek ihtiyacı giderilebilir. Bazı zamanlarda ise isteklerinin yerine gelmemiş olmasından dolayı inatlaşmalar, ağlamalar, bağırmalar veya öfke krizleri yaşayabilir. Bu zamanlarda ailelerin çocuklarla istediğinin neden olmadığına dair ikna etme niyetiyle uzun konuşmalardan ve açıklamalardan kaçınması gerekir. Onun duygusunun, isteğinin veya ihtiyacını anladığınızı göstermek ve söylemek gerekir. Devamında kısa ve net bir şekilde sınır koyduktan sonra koyulan bu sınırda kararlı olmak önemlidir. Her çocuğun kendi sakinleşme yöntemiyle duygularını düzenlemesine imkan verilmelidir. Ağlama, bağırma veya öfke krizi geçtikten bir süre sonra çocuk ve ebeveyn sakinken neden böyle bir durum yaşandığı, çocuğun neler hissettiği, ebeveynin neler hissettiği ve tekrar aynı durumun yaşanmaması için neler yapılabileceği hakkında çocukla konuşabilir.

* * * * * * * * * * * *

Uzmanlarımız ÇocukluDünya Yıllık Premium üyelerinden gelen soruları cevaplıyor. Hemen üye olun, sizin sorularınızı da cevaplayalım. Sadece eposta atmanız yeterli. Üye avantajlarını burada görebilirsiniz.

2 yaş çocuğumun resim becerisini nasıl geliştirebilirim?

Kızım şu an 28 aylık, 2 yaşına yakın güzel çizimler yapmaya başlamıştı, güzel sanatlar ve çocuk gelişimi alanındaki arkadaşlarım yaşına göre güzel çizimi olduğunu belirttiler. İlk yaptığı çizimleri kaydetmemiştim ancak 24 aylıkken bir büyük daire çizip ondan düz çizgiler çıkarıp (güneş gibi) bunların ucuna daire karalamalar yaparak dönme dolap çizdiğini belirtiyordu. Bazen ben çiziyorum, onun aynısını çizmeye çalışıyor. Özel bir yol izlemem gerekli mi? Yoksa normal çizimler birşey yapmadan devam mı etmem gerekiyor?


Merhabalar

Çizimlerimi kaydedin ve izleyin siz çizim yapmayın.

· Ona model çizip aynısını çizmesini istemeyin.

· Hangi renge boyaması gerektiğini söylemeyin, bırakın hayal gücü ve yaratıcılığı doğrultusunda çizsin ve boyasın.

· Büyüdükçe serbest çalışmasına izin veren bir atölyeye yollayabilirsiniz. Şimdi ancak oyun gruplarına veya oyun atölyelerine götürebilirsiniz (anneli veya annesiz). Yaratıcılığının ve resim yeteneğinin gelişmesini sağlayacak malzemeleri (kağıt, kalem, boya, parmak boyası, crayon makas, uhu) ona sunun.

· Her gün bir şey üretmesi için baskı da yapmayın. Her yaptığına “harika, müthiş” gibi abartılı tepki vermeyin ama izleyin.

· Çabasını fark edin, kullandığı renkleri konuşun, ne çizdiğini sorun kağıdın arkasına yazın, tarih atın, resimlerini tarih sırasına göre bir klasörde toplayın kendisinin çok beğendiği çizimleri odasında bir panoya asın

Kolay gelsin

İlginizi çekebilecek diğer linkler:

- Persentil Hesaplama Aracı

- 3 Yaş Çocuk Gelişimi Nasıldır?

- 4 Yaş Çocuk Gelişimi Nasıldır?

22 Aylık Bebek

22 AYLIK BEBEK

22 aylık bebek artık pek çok hareketi daha iyi yapabilmektedir Aylık Bebeğin Gelişimi sürecinde bebeğiniz yürüme ve koşmanın yanı sıra artık zıplama gibi davranışlarda da bulunabilir. 22 Aylık Bebek Neler Yapar? Tek ayağını kullanarak yardım olmadan merdivenleri çıkabilir, rahat koşabilir, topa tekme atabilir. Ellerini yıkayıp kurulayabilir. Kitapların sayfalarını rahatlıkla çevirebilir, koltuklara tırmanabilir, kapıları açabilir, ayakkabılarını ve kıyafetlerini kendi başına çıkarabilir. 6 adet küpü üst üste koyabilir, kalem ile enine çizgiler ve daireler çizebilir. Bebeğinizin 2 yaşına yaklaşıyor olması bağımsızlık duygusunu ön plana çıkarmaya başlar. Bu nedenle huysuz ve öfkeli olabilir. 22 Aylık bebeğin kilo ve boy gelişimi ile 22 Aylık bebeğin dil gelişimiyle ilgili detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.   

22 aylık bebek  

22 AYLIK BEBEK FİZİKSEL GELİŞİMİ

  22 Aylık bebeğin fiziksel gelişimi sürecinde bebeğiniz taklit becerisini günden güne gelişmeye devam eder ve taklit oyunları oynayabilir. Bu aylarda bebeğinizin el ve ayak koordinasyonunu, fiziksel gelişimini sağlayacak, aynı zamanda motor becerisi de kazandıracak olan oyun hamurunu da oyunlarının arasına ekleyebilirsiniz. Ayrıca bebeklere uygun olan parmak boyalardan, boya kalemlerinden ve boya fırçalarından alarak bebeğinizin oyalanmasını ve eğlenmesini sağlayabilirsiniz. Resim çizmek bebeğinizin hayal gücünü geliştirirken, el becerisinin gelişmesine de katkı sağlar. Bebeklerin bazıları kağıtları daha kontrolsüz kullanırken, bazıları daha kontrollüdür. Ona müdahale etmeyin, sadece nasıl çizmesi gerektiğini sakin ve güzel bir tarzda söyleyebilirsiniz. Ancak yine de kendi tarzını bulması konusunda da onu desteklemelisiniz. Bebeğinizin hangi elini kullanacağına da asla karışmayın. Unutmayın insanların sağlak veya solak olmaları sonradan değiştirilebilen bir şey değildir. Oyuncakları arasında bebeklere uygun resim, spor ve müzik aletleri ekleyebilirsiniz. Bunlar motor gelişimini desteklerken bu dallara olan ilgisinin de artmasını sağlayacaktır.

SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM

Bebekler bu aylarda genellikle meydan okuyan hareketlerde bulunabilirler. Yeni denedikleri şeyleri başaramadıklarında hırçınlaşabilir, zihinlerinde planlarına uymayan durumlar karşısında öfkelenebilirler. Hemen müdahale etmek yerine, kendi çözüm yolunu bulması için ona fırsat tanımanız gerekir. Eğer kendi yapamıyorsa o zaman ona yardım teklif edin ancak onun yerine siz yapmayın, önemli olan birlikte yapmanızdır.   Bebeklerde İki Yaş Sendromu İle Başa Çıkmanın Yolları İle İlgili Detaylı Bilgi İçin Tıklayın  

Sembolik Oyunlar Hayal Gücünü Geliştirir

Bebeğiniz mutfak eşyalarıyla sizin gibi yemek yapabilir, hayali bir bardağa çay koyup size getirebilir. Bunlar duygusal ve sosyal gelişimini, kişilik rollerini, çatılarını ve bireyselleşmesini sağlayan taklit oyunlarıdır. Sembolik oyunlar bebeğinizin hayal gücünün gelişmesine katkı sağlar. Kendisinden yaşça büyük çocuklarla oynaması, onların yapabildiklerine hayranlık beslemesini ve onlara özenmesini sağlar. Bu oldukça zenginleştiren bir öğrenme deneyimidir. Aynı zamanda kendisine yakın yaştaki birinden öğrendiği davranışlardan çok hızlı şeyler öğrenebilir.   

22 aylık bebek gelişimi   

Bu Dönemde Bebeğinizi Beşikten Yatağa Geçirin

Bu dönemde artık bebeğinizi beşikten yatağına geçirebilirsiniz. Bu hem sizin hem de bebeğiniz için son derece büyük bir gelişmedir. Aynı zamanda büyüdüklerini anlamalarını da sağlayacaktır. Bebeğinizin bu değişikliğe hazır olduğunu hissediyorsanız onu destekleyin. Yatak seçiminde bebeğinizin çok hareketli olmasını da göz önüne alarak güvenlikli olmasına dikkat etmelisiniz. Korkuluklu ve kilitli yatakları geçiş aşaması için kullanabilirsiniz. Yatağın sağlıklı ve ortopedik olmasına özen gösterin. Bebeğinizin korkuluğu aşma ihtimalini de hesaba katarak yere mutlaka yumuşak minderler koymayı unutmayın.

Bebeğinizin Odasını Ayırdığınız Dönemde Kesici Delici Nesneleri Ortada Bırakmayın

Neden kendi yatağına geçmesi gerektiğini ona anlayabileceği şekilde anlatın. Yatağına sevdiği oyuncaklardan koyabilirsiniz. Eğer rutinini bozacak bir durum yaşandıysa yatağa geçmesi için onu zorlamayın. Bebek telsizini bu yaşlarda da kullanarak, onu odasındayken kontrol edebilirsiniz. Kimi ebeveynler bebeklerinin odasına kamera da yerleştiriyorlar tabi ki tercih size kalmış. Siz uyurken geceleri yataklarından kalkabilirler. Bu nedenle odasında ve evin tüm yerlerinde kesici, delici nesnelerin olmamasına dikkat edin.   Bebeğin Odası Ne Zaman Ayrılmalı? Detaylar İçin Tıklayın  

 tuvalet eğitimi için ideal yaş  

Tuvalet Eğitimine Başlayabilirsiniz

Tuvalet eğitimine bebeğinizin hazır olduğunu hissediyorsanız başlayabilirsiniz. Ancak kimi bebekler bezlerini bırakmak istemeyebilirler. Ona biraz zaman tanıyın. Siz tuvaletteyken sizi izleyebilir veya bez zamanının değişmesi gerektiğini size söyleyebilir. Tuvaleti geldiğini söylediğinde bezinin kuru olduğunu dahi görebilirsiniz. Aslında bu belirtiler tuvalet eğitimi için hazır olduğunu kesin olarak göstermese de denemekte fayda var. Onu tuvalete oturtup, tuvaleti incelemesini sağlayıseafoodplus.infoere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir? Detaylar İçin Tıklayın

22 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi

22 Aylık Bebeklerin dil gelişimi sürecinde 2 kelimelik cümleleri söyleyebilirler. "Ben" bilinçleri gelişmiştir ve üçüncü tekil zamiri de öğrenmiştir. Kitaplardaki resimlerde bulunan eşyaları gösterdiğinizde isimleri söyleyebilir, ağız, burun gibi yüz bölümlerini tanıyabilir. Bebekler her zaman masal dinlemekten hoşlanırlar. Ona masallar okumaya devam edebilirsiniz.

  • 22 aylık bebek dil gelişiminde 6 kelime kullanabilir,
  • 4 resmi işaret ederek tanımlayabilir,
  • Elinle göstermene gerek olmadan, iki aşamalı bir yönergeyi yerine getirebilir.

Ayın Sonunda Bebeğin Neler Yapabilir?

  • 22 aylık bebek gelişiminde merdiven çıkabilir,
  • Zıplayabilir,
  • küpten kule yapabilir,
  • Ellerini yıkayıp kurulayabilir.

 Not: Anne babaların unutmamaları gereken önemli konu bazı bebeklerin bahsedilen gelişim aşamalarından birkaçına erişemeyebelecekleridir. Bebeklerinin dil gelişimiyle ilgili olarak endişelenen ebeveynlerin endişelerini mutlaka doktora danışmaları tavsiye edilir. Ayrıca prematüre bebeklerin bu aşamalara aynı doğum yaşındaki bebeklere oranla daha geç ulaştıklarının unutulmaması gerekir.  

 22 aylık bebek beslenmesi  

BESLENME

22 aylık bebek beslenme programından eti, tahılları, bakliyatları, sebze ve meyveleri çıkarmamanız tavsiye edilir. Öğünlerde değişik besin gruplarından yiyecekler hazırlayarak, bebeğinizin farklı besinlere alışmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizle birlikte sofraya oturup, farklı yiyecekleri onunla birlikte beraber yiyerek ona örnek olabilirsiniz. Her gün bebeğinizin mutlaka kahvaltı yaptığından emin olun. Eğer çalışıyorsanız ve bebeğinize başkası bakıyorsa, haftalık öğün planları yaparak, neler yemesi gerektiği konusunda bakacak olan kişiyi bilgilendirebilirsiniz. Günlük beslenme rutinini bozmamaya özen gösterin ki bebeğiniz de buna alışabilsin.

Yiyeceklerin Her Daim Taze ve Günlük Olmasına Özen Gösterin

Yiyeceklerin her daim taze ve günlük olarak hazırlanmasına özen gösterin. 3 ana öğünün dışında mutlaka ara öğünler de ekleyin. Çünkü bebeğinizin mide kapasitesi sizinkinden az olduğu için daha sık acıkacaktır. Evde onun atıştırabileceği sağlıklı gıdalar bulundurarak ara öğünlerin atlanmamasını sağlayabilirsiniz. Sağlıksız gıdaları evde bulundurmamaya ve dışarıda da tüketmemeye özen gösterin. Bebeğinizin yanında bu gıdalardan tüketmemeye özen gösterin ve ona örnek olun.  

22 AYLIK BEBEĞİN BOYU VE KİLOSU

22 aylık bebeğin boyu ve kilosu WHO -Dünya Sağlık Örgütünün standartlarının belirttiğine göre, 8,8 kg ile 14,5 kilo arasında, boyunun ise,  7 cm. ile 91,6 cm arasında olması beklenir.

22 Aylık bebek kaç cm olmalı?

  • Bebeğiniz kız ise boyu; cm ve cm arasında,
  • Bebeğiniz erkek ise; cm ve cm arasında olmalı.

22 Aylık bebek kaç kilo olmalı?

  • Bebeğiniz kız ise kilosu kg ve kg arasında,
  • Bebeğiniz erkek ise, kg ve kg arasında olmalı.

  22 aylık bebek uyku  

UYKU

Bebeğiniz uyku konusunda artık yavaş yavaş disiplin altına girmeye başlamalıdır. Kendi başına uyumuyorsa, uyku rutinini uyguladıktan sonra onu kendi yatağına bırakıp artık uyuması gerektiğini söyleyin. Mümkün oldukça uyku rutinini kesinlikle bozmayın. Değişiklikler bebeğinizin uykuya dalmasını zorlaştırabilir. Uyku arkadaşı da yine bebeğinizin uyuması için iyi bir alternatiftir. Ancak uyku arkadaşını yatağının dışına çıkarmasına izin vermeyin. Çünkü onu gördüğü zaman uyuması gerektiğini anlayacaktır. Eğer yatağının dışına çıkarsa anlamını yitirir.   Bebekler Kaç Saat Uyumalı? Detaylar için tıklayın  

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Bu ay doktorlar özellikle bir kontrol yapmayabilir. Yine de kontrole götürmek istiyorsanız, genel fiziksel bir muayene ve gelişim takibi yapılabilir. aya kadar yapılacak herhangi bir aşı bulunmamaktadır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir