kiracı ihtarname ücreti / Çetinkaya Hukuk Ofisi - Özel Hukuk - Kira Tespiti Davaları

Kiracı Ihtarname Ücreti

kiracı ihtarname ücreti

KİRA HUKUKU AVUKATI

Kira fiyatlarında yaşanan artışlar neticesinde bazı ev sahipleri kiracısını evden çıkarıp yerine daha yüksek kira ödeyecek yeni kiracı bulma çabası içerisine girmişlerdir. Belirtmek gerekir ki, kirasını düzenli ödeyen kiracıyı evden çıkarmak oldukça güçtür. Kiracımı nasıl çıkarırım, kiracı az kira ödüyor, kiracımın kirasını yükseltmek istiyorum, kiracı evden nasıl çıkarılır, kira artış oranı ne kadar, kirayı en fazla ne kadar artırabilirim, kiracımı tahliye etmek istiyorum, kira en fazla ne kadar artar, ev sahibi kirayı ne kadar artırabilir, ev sahibi kiracıyı evden nasıl çıkarır, ev sahibi kiracıyı kontrat bitmeden çıkarabilir mi, kiracı tahliye avukatı arıyorum gibi sorular sıklıkla karşılaştığımız soru ve sorunlardandır. Mersin ilinde yer alan hukuk büromuz Mersin kiracı tahliye avukatı, tahliye davası avukatı, Mersin kira hukuku avukatı konularında müvekkillerine en iyi şekilde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir.

Noterden İhtarname

İhtar kelime anlamı olarak uyarma anlamına gelmektedir. Noterlik Kanunu Yönetmeliği’nin Maddesi ihtarnameyi, “Her türlü hukuki işlemlerde muhatabına kanun, sözleşme, örf ve adetten doğan hak ve isteklerin yazılı şekilde bildirilmesi veya haber verilmesi için yapılan işlemler” şeklinde tanımlamıştır. İhtarname faks, mail vb yollarla gönderilebileceği gibi kimi zaman zorunlu bir yol olan ya da ispatı diğer yollara nazaran daha kolay olan noter aracılığıyla da yollanabilir.  Noterden ihtarname bu bakımdan önem arz etmektedir.

Noter aracılığıyla gönderilen ihtarnamenin geçerli olabilmesi için eksiksiz yazılması gerekmektedir. İhtarnamede bulunması gerekenler; istemde bulunan ve diğer tarafın ad ve soyadları ile açık adreslerini, ihtar konusunu, istemde bulunanın imzasını, varsa eklenecekler evraklar, tebliğ şerhi, noterin imzası, mührü ve tarihtir. İhtarnameyi kişi kendi yazabileceği gibi avukatına da yazdırabilir ancak bu noktada ihtarnamenin eksiksiz bir şekilde düzenlenmesi ya da ileride olası bir dava sürecinde problem yaşamamak adına uzman bir avukatın ihtarnameyi düzenlemesi, istemde bulunan tarafın hak kaybı yaşamaması adına daha güvenilir olacaktır.

Noterden İhtar Çekme Ücreti

İhtarname gönderme ücreti ihtarnamenin sayfa sayısına, eklerine göre belirlenecektir. Bu noktada istemin en kısa, öz ve net bir şekilde maddi ve yasal gerekçelere yer verilerek yazılması ücret konusunda avantaj sağlayacaktır. Bu noktada noterden ihtarname çekme ücreti yılı için ortalama  ,00 – ,00 TL arasında değişmektedir.

Fakat sayfa sayısı arttıkça bu miktar artmaktadır.

Yukarıda belirtildiği üzere sayfa sayısı arttıkça ücret artmaktadır. Her yıl ihtarname ücreti yeniden belirlendiğinden ihtarnamenin çekildiği yıla ilişkin ihtarname ücretleri dikkate alınmalıdır.

Noter İhtarname Kaç Günde Ulaşır?

Noter aracılığıyla yollanan ihtarname ortalama gün arasında ulaşır ancak duruma göre bu süre değişiklik gösterebilir. İhtarnamenin APS ile gönderilmesi durumunda ise ortalama gün içerisinde ihtarname gidecektir. İhtarnamenin gönderiliş saati de bu durumu etkileyen faktörlerdendir.

Noter aracılığıyla ihtarname çektiğinizde noterden mutlaka gönderi takip numarasını almalısınız. Böylece gönderi takip numarasıyla ihtarnamenin gönderi durumunu öğrenebilirsiniz. İhtarnamenin gönderilmesinin akabinde noterden alınan tebliğ şerhi ile de ihtarnamenin muhataba ulaştığı kesinleşmiş olacaktır.

Noterden gönderilen ihtarname PTT vasıtasıyla gönderilir. PTT memurunun tebliğat yapmasında usul aynı burada da geçerlidir.

Noterden İhtarname Çekerken Avukat Zorunlu Mudur?

İhtarname çekerken, ihtarnamenin içeriği hakkında dikkatli olmak şarttır. İhtarname çekmek, içeriği bakımından muhataba haksız ithamlarda bulunulması sonucunda ihtarname çekene karşı hukuki başvuru hakkı tanıyabilecektir. Böyle bir durumda, muhatap ihtarname çekene haklı bir tazminat hakkına sahip olabilir. Bir diğer durum da, ihtarname çekildikten sonra belirtildiği üzere, ihtarnamedeki talepler muhatap tarafından yerine getirilmez ise ihtarname çekenin dava hakkı kazanması halidir. Böyle bir durumda ise, ihtarnamenin içeriği dava için bir delil niteliği teşkil edeceğinden içeriğin eksiksiz taleplerden oluşması ve eksiksiz beyanlar içermesi önem taşımaktadır.

Belirtilen iki durumda da kişinin, bir avukat ile çalışması kişinin lehine bir sonuç yaratacaktır. Noterden ihtarname çekerken avukat tarafından ihtarnamenin yazılması yahut çekilmesi zorunlu olmamakla birlikte, ihtarnamenin içeriğinin dava açılması halinde kişiyi bağlayıcı ifadeler olması nedeniyle, unutulmamalıdır ki uzman bir kişi tarafından yazılmış ihtarname kişinin davayı kazanmasına sonuç verebileceği gibi aksi durum da ise kişinin davayı kaybetmesi sonucu verebilir.

Noterden İhtarname Hangi Durumlarda Çekilir?

Kanunda belirtilen haller dışında, ihtilaflı durumlarda ihtarname çekilmesi bir zorunluluk değildir. Bununla birlikte, ihtarname çekmenin sağladığı kolaylıklar ve faydalar göz önüne alındığında, ihtarname, ilerleyen hukuki süreçte oldukça etkin bir rol üstlenmektedir. İhtarname çekilen durumlara aşağıdaki örnekler verilebilir:

  1. İşçi, işverenine göndereceği ihtarname ile kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai alacağı, ücret alacağı, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil alacağı vs. gibi işçilik alacaklarını isteyebilir. Bu halde işçinin işçilik alacakları zamanaşımına uğramayacak, işçi ihtarnameyi çektikten sonra işleyen zamanaşımı kesilecektir.
  2. İşçi, işyeriyle olan iş ilişkisini evlilik, askerlik, emeklilik, maaşlarının ödenmemesi gibi nedenlerle sonlandırırken sebebini ve taleplerini açık ve net olarak noter kanalıyla bildirebilir.
  3. İş sözleşmesi haksız yere feshedilen işçi gerekli diğer şartları da taşıyorsa işe iade davası açabilir. İş mahkemesinin gerekçeli işe iade kararını tebliğ alan işçi 10 gün içerisinde işverene işe başlama başvurusu yapmalıdır. Bu hususta bir şekil şartı öngörülmemiş olmasına rağmen, başvurunun ihtarname yoluyla yapılması ileride sürenin kaçırılmış olmasına ilişkin olarak  çıkacak hukuki ihtilaflarda kesin delil oluşturacaktır.
  4. İhtarname ile borçlu temerrüde düşürülür. Faizin ihtarname gönderilmesi ile başladığı hallerde ihtarnamenin muhatabının eline geçmesi ile faiz işlemeye başlar.
  5. Haksız fiile son verilmesi, doğan zararların giderilmesi maksadıyla dava açmadan önce ihtarname çekmek mümkündür.
  6. Kiracının kira bedelini ödememesi durumunda, kiracıya gönderilecek ilk ihtarname ile kendisine kira bedelinin ödenmesi hususunda 30 günlük süre tanınır. Söz konusu sürenin sona ermesiyle birlikte 2. haklı ihtarname çekilir. Bu iki ihtarın çekilmesi ardından ev sahibine tahliye davası açma hakkı tanınır.
  7. Terk nedeniyle açılacak boşanma davalarında, terk halindeki eşe terki takip eden dördüncü ayın sonundan itibaren iki ay içinde eve dönmesi yönünde ihtar gönderilmelidir. Bu ihtar noter kanalıyla da yapılabilir.

Noterden İhtarname Geldi Ne Yapmalıyım?

Noterden gelen ihtarnamedeki talepler haklı bir sebebe bağlanıyorsa, çekilen ihtarnamede istenen edim verilen süre içinde yerine getirilmelidir; ancak talepler haklı bir sebebe dayanmıyorsa ihtarnameyi tebliğ aldıktan sonra ihtarnamede bir itiraz süresi öngörülmemiş ise kural olarak 7 gün içinde ihtarnameye cevap hazırlanmalı ve ihtarnameye karşı sunulacak olan itirazlar aynı şekilde noter kanalıyla “İhtarnameye Cevap (Cevabi İhtarname)” olarak karşı tarafa iletilmelidir.

İhtarnameyi çeken kişi belirli bir süre öngörmüşse, bu süre içerisinde itiraz yapılması gerekir. Kira sözleşmelerinde sona ermesinden önce kiracı borcunu ödemez ise kiralayan kişi 6 ay veya daha uzun kira sözleşmelerinde 30 günlük, daha kısa süreli yapılmış kira sözleşmelerinde 6 günlük bir süre verilerek kiracıya ihtarname gönderilir. Bu gibi durumlarda ihtarnameye itiraz yukarıdaki durumlara göre sırasıyla 30 ve 6 gündür. Kiracının tahliyesi talebini içeren ihtarnamelerde ise bu süre 7 gündür. İcra takibi sürecinde, gönderilen ödeme emrine itiraz süresi ise 7 gündür.

İhtarnameye cevap vermek zorunlu olmamakla birlikte eğer ihtarın haksız olduğu düşünülüyorsa cevabi ihtarnamenin gönderilmesi, herhangi bir dava ile karşılaşılması durumunda cevabi ihtarnamenin delil olarak gösterilebilmesi imkanını tanıyacaktır.

Noterden İhtarname Çektikten Sonra Ne Yapılmalı?

noterden ihtarname çektikten sonra , ihtarname muhataba ulaştıktan sonra ihtarnamede öngörülen süre içerisinde ihtar konusunu oluşturan eylem yerine getirilmezse (ödeme yapılması, haksız fiilin sonlandırılması gibi) hukuki yollara başvurulacaktır.

İhtarnamedeki beyanlar ilerideki olası bir dava sürecinde bağlayıcıdır. Bazı durumlarda ihtarnamenin çekilmesi şarttır. Bu noktada tebliğ şerhini içermeyen bir ihtarnamenin geçerliliği olmayacaktır. Bu sebeple noter kanalı ile ihtarname çektirdikten sonra, karşı tarafa tebliğ edilip edilmediğini noterinizden mutlaka teyit etmeli, edildiği takdirde tebliğ şerhini mutlaka almalısınız.

Özellikle para alacağında noterden çekilen ihtarname temerrüde düşürme bakımından önem arz etmektedir. Aynı şekilde noter vasıtasıyla çekilen ihtardan sonra faiz başlar. Bu sebeple noterden ihtarname çekmek hukuki olarak önemlidir. Avukat vasıtasıyla hukuki yardım alınmalıdır.

Noterden ihtarname örnekleri sitemizden bulabilirsiniz. Aynı şekilde noterden ihtar çekme örneği sitemiz makaleler bölümünde mevcuttur.

Kira Artışı İçin İhtarname Örneği

Avukat Tunç Sudi Tol
Kira Artışı İçin İhtarname Örneği

Kira artışı için ihtarname: Değişen enflasyon koşulları yada yaşanan Pandemi gibi olağan üstü durumlarda kira miktarının emsallere göre çok düşük kalması durumunda kiracıların yollanması gereken ihtarname türüdür. Kira artışı için ihtarname sonrasında kiraya veren iki türlü dava açabilmektedir. Bunlardan ilki kira tespit davası, ikincisi ise kira bedelinin uyarlanması davasıdır. Her iki dava türü farklı şart ve sonuçları bulunmaktadır. Taraflar ayrıca dava yoluna gitmeden önce ihtiyari arabuluculuk ile de bir kira tutarı belirleyebilirler. Tarafların kontratında kira artışına ilişkin bir hüküm olması durumunda kira artışı için ihtarnameye gerek kalmayacaktır. Fakat bu artış oranının yine mücbir sebepler nedeniyle emsallerin altında kalması neticesinde yine kira artışı için ihtarname örneği göndermek gerekecektir. Bugün ki yazımızda kira artışı için ihtarname örneğini paylaşıyoruz. İlgili ihtarname örnek olup muhakkak konusunda uzman bir gayrimenkul hukuku avukatından destek alınması gerekmektedir. 

KİRA ARTIŞ TALEPLİ İHTARNAMEMİZDİR

İHTAR EDEN:

VEKİLİ:

İHTAR OLUNAN:

KONU: Yeni kira dönemi başlangıcından itibaren aylık kira bedelinin net TL olarak ödenmesi ihtarıdır.

AÇIKLAMALAR: 

Mülkiyeti müvekkilime ait olan Alsancak mah. 22/1 sokak Alsancak / İzmir adresindeki taşınmazda TL bedelle  kiracı olarak oturmaktasınız.

      Mevcut Pandemi salgını sonrasında gelişen enflasyon koşulları sebebiyle ödediğiniz kira bedeli emsal değerlerin çok altında kalmıştır. Bu sebeple ekonomik  şartlar göz önünde bulundurularak aylık kiranın TL olarak ödenmesini talep etme gereği doğmuştur.

İSTEM VE SONUÇ:

Yukarıda açıklanan nedenlerle aylık olarak ödediğiniz TL kira bedelinin, ’TL’ye çıkartılarak ödenmesini, aksi taktirde aleyhinize dava açacağımızı, tahliyenizi isteyeceğimizi, yargılama giderleri ve vekalet ücreti ödemek zorunda kalacağınızı ihbar ve ihtar ederiz.

İhtar Eden vekili Av. Tunç Sudi TOL

Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright

kiracı ihtarname ücreti

Kiracıya ihtarname avukatlık ücreti ne kadar?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracılar kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemek ile mükellef oluyor. Ancak kimi zaman kiracılar kira ödemelerinde sorun yaratabiliyor.

Kira bedeli düzensiz bir şekilde ödenirse mal sahibinin bazı hakları doğuyor.

Kanunen kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.

Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.

Bu gibi durumlarda kiracıya yapılacak ihtarname için avukata da belli bir masrafın ödenmesi gerekiyor. Peki, kiracıya ihtarname avukatlık ücreti ne kadar?

yılı

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır