cari borç nedir / Cari hesap nedir, cari hesap takibi nasıl yapılır? | Bizmu

Cari Borç Nedir

cari borç nedir

Cari/Borç yaşlandırma nedir? Nasıl yapılmaktadır?

Cari/Borç yaşlandırma nedir? Nasıl yapılmaktadır?

07Kasım

Bir işletmenin faaliyetlerini doğru bir şekilde yürütebilmesi için nakit akışının doğru bir şekilde idare ettirilmesi gerekir. Nakit akışının idare ettirilebilmesi için de cari yaşlandırma işlemlerine ihtiyaç duyulur.

Cari Borç Yaşlandırma Neden Yapılır?

Cari/borç yaşlandırma işlemi bir tür muhasebe yöntemidir. Bu muhasebe yöntemi ödemelerini vaktinde yapmayan kişilerin nakit akışının kötü olarak etkilenmemesi için yapılır. İşletmeler bu yöntem sayesinde olası problemlerini kısa süre içerisinde engelleyebiliyor. Bundan dolayı cari/borç yaşlandırma işlemi pek çok firma tarafından kullanılır.

Cari yaşlandırma işlemi en fazla müşterilerin ödenmemiş tutarlarını görüntülemek için kullanılır. Ancak cari/borç yaşlandırma işlemi bir tek bu işlem için yapılmaz. Bu işlemin yanında müşterilere özel olan erken ödeme yöntemleri cari/borç yaşlandırma işlemleri ile belirlenebilir.

Cari Borç Yaşlandırma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Cari borç yaşlandırma işlemlerine başlamak için ilk olarak satışın gerçekleşmesini beklemek gerekir. Satış gerçekleştirme işlemi sona erdikten sonra Excel dosyası üzerinden işlemlere başlanır.

Cari borç yapılandırma işlemi için açılan Excel dosyasının ilk sütununa kesilmiş faturalar ve 30 günü doldurmuş faturalar yazılır. Ardından ikinci sütuna günlük, üçüncü sütuna günlük faturalar yerleştirilir. Dördüncü sütuna ise eski faturalar eklendikten sonra işlem kaydedilerek bitirilir.

Cari Borç Yaşlandırmanın Faydaları

Cari borç yaşlandırma işlemleri sayesinde uzun süredir ödenmeyen borç bilgileri işletmeler tarafından görüntülenebiliyor. Uzun süredir ödenmeyen borç bilgisi açığa çıkarıldığında işletmeler daha kolay plan yapabiliyor. Bunun yanında cari borç yaşlandırmanın bir diğer faydası da geriye ve ileriye dönük yaşlandırma raporlarının görüntülenmesini sağlamasıdır.

Müşterilerin finansal olarak değerlendirilmesi için de cari borç yaşlandırmadan yardım alınabiliyor.

Cari Borç Yaşlandırma Yönteminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Cari borç yaşlandırma yönteminde müşteriler arasından borcu en yüksek olandan en alta olana doğru bir sıralama yapılırsa borçluların detayları daha kolay görülebiliyor. Bunun yanında borçlu kişilerin tahsilat dönemlerini uzatmamak gerekir. Çünkü tahsilat dönemi ne kadar uzun olursa borcun alınması o kadar zor olur. İşletmenin alacak politikasının değiştirilmesi de cari borç yaşlandırma yönteminde dikkat edilecek etkenlerdendir.

Bizimle İletişime Geçin

Tüm süreçlerinizi kolayca yönetmek ve e-dönüşüm hizmetlerimiz için iletişim formumuzu doldurabilir ve bizimle irtibata geçebilirsiniz. Ayrıca  40 80 numaralı iletişim numaramız veya LimonDesk üzerinden bize taleplerinizi iletebilirsiniz.

Cari hesap nedir? Cari hesap takibi nasıl yapılır?

Cari hesap takibi

İşletmelerin devamını sağlayan şey para akışıdır. Peki, bu para akışı nasıl takip edilmeli? Borç-alacak dengenizi analiz etmenize yardımcı cari hesap takibi ile güncel durumunuz her an kontrolünüz altında!

Cari hesap nedir?

Cari, bir işletmenin herhangi bir şekilde ilişkisi veya alışverişi olan kurumlara verilen addır. Bu kurumlar gerçek veya tüzel kişiliğe sahip işletmeler, kişiler ve buna benzer kuruluşlar olabilir. 

Cari hesap ise işletmenin ilişkilerinin kaydının tutulduğu hesaptır. Cari hesap defterinde tüm alışverişler ve para transferleri kayıt altına alınır.

Cari hesap bakiyesi nedir?

Cari bakiyesi, henüz nakdi olarak ödenmemiş bakiyeye verilen addır. Alışveriş ve para transferlerinizi kayıt altına aldığınız cari hesabınızdaki açık yani borç ve alacak arasındaki farkı gösterir.

Cari hesap ekstresi ise hesaplarınızı gösteren ve çıkarımlar yapmanızı sağlayan bir alandır. Herhangi bir cari hesap takip programı üzerinden hesap ekstrenizi görüntüleyebilir; cari hesabınızın toplam bakiyesi üzerinden borç-alacak miktarlarınız hakkında yeni stratejiler belirleyebilirsiniz.

Cari hesap takibi ne anlama gelir?

Cari hesap takibi, özellikle sürekli alışverişte olduğunuz işletmeler ile olan ilişkilerinizi takip edebilmek için önemli bir kontrol mekanizmasıdır. Borç-alacak dengenizi kurabilmeniz, nakit akışınızı takip edebilmenizi sağlar.

Cari hesap yönetimi neden önemlidir?

Hesap takibi ve yönetimi sayesinde şirketler ticari işlemlerini ve para akışlarını takip edebilir. Finansal analizlerin doğru yapılabilmesi ve alacak-borç dengesinin kurulup gelir-gider takibi yapılabilmesi için çok önemlidir.

Özel cari hesap yönetimi sayesinde müşterilerinizin satın alma alışkanlıklarını daha iyi analiz edebilir bununla birlikte stok takibinizi de daha sağlıklı yapabilirsiniz.

Kimler cari hesap takibi yapar?

Alım-satım yapan herkes, yani tüm işletmeler cari hesap takibi yapmalıdır. Bir işletme isterse bünyesinde bu konuda yetkilendirdiği bir personel bulundurabilir ya da şirket sahipleri bu takibi gerçekleştirebilir.

Şirketlerin muhasebecileri cari takibinde rol alamaz. Muhasebeciler geçmiş dönem kayıtları ile ilgilendiklerinden şirketin güncel durumu ile ilgili işlemlerde yeterli bilgiye sahip değildir.

Cari hesap takibi nasıl yapılır?

Cari hesap ekstresi istemek, finansal durumunu stabil tutmak isteyen her işletmenin yapması gereken bir eylem. Sizler de Bizmu üzerinden cari hesap takibi yapabilir, güncel durumunuzu her an her yerde görüntüleyebilir, gerekli ekstreleri e-posta yoluyla kolayca gönderebilirsiniz.

Panel üzerinden gelirler sekmesi altındaki müşteriler sayfasından borcu olan ve olmayan müşterilerinizi, giderler sekmesi altındaki tedarikçiler sayfasından da alacaklı olan ve olmayan tedarikçilerinizi görüntüleyebilir, ödeme gerçekleştiğinde fatura eklemesi yapabilirsiniz. Tüm bunları yapabilmek için ise cari hesap ekstresi istemek ve sisteme işlemek gerekiyor.

Cari hesap ekstresi bir ön muhasebe programı veya Excel ile hazırlanabilir. Dikkat edilmesi gereken noktalar ve belgede bulunması gereken bilgilerde hata olmaması adına bu işlemi bir ön muhasebe programı aracılığıyla yapmak çok daha kolay olacaktır.

Cari hesap borcu nedir?

İki işletme arasında bir alışveriş gerçekleştiğinde bir alacak-verecek durumu ortaya çıkar ve bu cari hesapta belgelenir. Mal veya hizmeti satan işletme henüz sattığı ürünün parasını tahsil edememişse, alıcı tarafın cari borcu oluşmuş olur.

Cari hesap sözleşmesi nedir?

Cari hesap sözleşmesi iki işletme arasındaki sürekli alışveriş ilişkisinden doğar. Bu sözleşmede işletmeler her alım-satımda tahsilat yapmaktan karşılıklı olarak vazgeçip bunları cari üzerinden takip etmek ve hesap kesiminden sonra çıkacak artan tutarı talep etmek üzerine anlaşırlar.

Hukuki olarak bağlayıcılık kazanabilmesi için yazılı olarak yapılması gerekir. Örneğin bir tedarikçi-üretici ilişkisinde devamlı bir alışveriş durumu söz konusu olduğundan taraflar bir cari hesap sözleşmesi imzalar ve hesap kesiminde hangisinin diğerine cari açığı kalmış ise o taraf bir ödeme gerçekleştirir. Böylece işlemler daha az karmaşık hale gelir ve takibi daha kolay olur.

Borçlu cari hesap nedir?

Borçlu cari hesap, alıcı tarafında işlem görür. Bir mal veya hizmeti satın alan işletme, aldığı mal veya hizmetin karşılığı olarak satıcı işletmeye “borçlanır”. İşletmeye borç bakiyesi bulunan hesaplar borçlu cari olarak nitelendirilir.

Bizmu cari hesap programı

Bizmu panelinizde cari hesap ekstresi oluşturmak çok kolay! Yapmanız gerekenler;

  • İlk olarak cari hesap ekstresini oluşturmak istediğiniz müşterinizin sayfasına girin.
  • Sağ üstteki işlemler butonu altından ekstre ibaresini seçin.
  • Seçtiğiniz müşteri veya tedarikçi ile olan tüm iletişiminizin ekstresini oluşturmak için tüm işlemler butonuna tıklayın.
  • Eğer müşteri veya tedarikçinizle belirli tarihler arasında gerçekleşen hareketlerinizin ekstresini oluşturmak istiyorsanız tarihleri seçerin.
  • Bu adımlardan sonra ekstrenizi pdf olarak indirebilir ya da e-posta ile gönderebilirsiniz.

Bir cari hesap ekstresinde karşı işletmenin adı ve adresi, vergi kimlik numarası ve vergi dairesi bilgileri bulunur. Finansal akışın gerçekleştiği banka bilgileri hesap bilgileri ile birlikte eklenir. 

Cari ekstresi, borç-alacak takibi için bir işletmenin incelemesi gereken olmazsa olmaz belgelerdendir. Ekstrenin genellikle sağ altında toplam alacak, toplam borç ve bu ikisi sonucunda ortaya çıkan bakiye bilgisi bulunur. 

Bazı ön muhasebe programlarında bakiyenin sonunda (A) veya (B) ibarelerini görebilirsiniz. A alacaklı, B ise borçlu olduğunuz anlamına gelir.


Cari hesap ekstresi istemenin en basit yolu, kullanımı kolay bir ön muhasebe programından yararlanmak. Siz de web tabanlı Bizmu’yu 14 gün ücretsiz deneyebilir, cari hesap takip programı sayesinde nakit akışınızı kontrol altına alabilir, müşteri ve tedarikçilerinizle hızlı bir şekilde cari hesap mutabakatı yapabilirsiniz.

Cari Ne Demek ?

Cari kelimesi gündelik hayatımızda pek çok kez kullandığımız bir kelimedir.

Cari Kelimesi Ne demek ?

Cari kelimesi bir ürünün veya hizmetin günlük yürürlükte olan değerine cari denir. Cari kelimesi muhasebe,ekonomi iktisat ve hukuk da  yaygın olarak kullanılmaktadır.

Genellikle cari borç, cari hesap, cari gelir, cari harcama, cari yıl, cari açık, cari transfer, cari bütçe ve cari para gibi söz tamlamalarıyla karışımıza çıkar.

Cari Borç Nedir ? 

Bir işletmenin, diğer işletmeye veya bir kişiye ödemesi gereken yahut yerine getirmesi gereken yükümlülük.

Cari Harcama Nedir ? 

Cari harcama, sermaye varlıkları veya sermaye varlıklarının üretiminde kullanılacak mal veya hizmetler için yapılan ödemeler dışında kalan, karşılıklı ödemeleri ve alıcıların sermaye varlıkları satın almasına izin verilmesi, sermaye varlıklarının uğradığı tahribat veya zarar için alıcılara tazminat ödenmesi dışında kalan, alıcıların mali sermayesinin artırılması dışındaki amaçlarla yapılan karşılıksız ödemeleri kapsar. Analitik bütçe sınıflandırmasıyla cari ve yatırım tanımları değiştiğinden; - Personel için yapılan ödemeler (sosyal güvenlik dâhil) ile bütçe kanunlarıyla belirlenmiş asgari değeri aşmayan ve/veya normal ömrü bir yıl veya bir yıldan daha uzun olmayan mal ve hizmet alımları ve faiz giderleri “cari giderler”, - Cari nitelikli mal ve hizmet alımlarının finansmanı amacıyla yapılan karşılıksız ödemeler “cari transferler” - Her ikisinin toplamı ise “toplam cari giderler” olarak ifade edilecektir. 

Cari Yıl Nedir ? 

Cari yıl muhasebe, ekonomi iktisat ve hukuk gibi alanların içinde bulunulan yılı ifade eder.

 

Ön Muhasebe

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir