orhan pamuk hangi kitap nobel / Nobel Ödüllü Yazar: Orhan Pamuk

Orhan Pamuk Hangi Kitap Nobel

orhan pamuk hangi kitap nobel

Avrupa

Nobel Ödüllü Yazar: Orhan Pamuk

Yazar: Buket Kayar - Altınbaş Üniversitesi

"Hayatımın en mutlu anıymış bilmiyordum. Bilseydim bu mutluluğu koruyabilir, her şeyde bambaşka gelişebilir miydi?" Orhan Pamuk

Bu yazımızda:

  • Orhan Pamuk kimdir?
  • Edebiyat hayatı ve eserleri nelerdir? Sorularının yanıtları üzerinde duracağız.

Ferit Orhan Pamuk Kimdir?

’de İstanbul’da doğan yazar Nişantaşı’nın Batılı bir semtinde tıpkı kitaplarında anlattığı  gibi geniş bir aile ile büyümüştür. Çocukluğundan gençliğine kadar hayatını resim yapmaya adayan yazar ressam olmayı hayal ediyordu. Amerikan Robert Koleji’nden mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesin de mimarlık okudu ancak mimar ve sanatçı olma arzusundan vazgeçince okulu terk etti. Daha sonra, İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu lakin hiç gazetecilik yapmadı.

23 yaşında yazar olmaya karar veren Orhan Pamuk, her şeyden vazgeçerek dairesine çekilip yazmaya başladı. Pek çok edebiyat ödülünün yanı sıra yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan en genç yazar olmuştur. Yazdığı kitaplar altmış üç dilde çevrilmiş aynı zamanda yüzü aşkın ülkede yayımlanmış, 13 milyon baskı yapmıştır yılında "TIME’’ dergisi tarafından dünyanın en etkili kişisinden biri seçilen yazar, Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan ilk Türk vatandaşıdır.

Edebiyat Hayatı ve Eserleri:

İlk romanı Cevdet Bey ve Oğulları ’de yayımlandı. Roman, Nişantaşı’nda yaşayan zengin bir ailenin üç kuşak öyküsünü ele alıyordu. İstanbullu zengin ailenin öyküsüne yer verilen roman, hem Orhan Kemal hem de Milliyet Edebiyat Ödülleri'ne layık görülmüştür. yılında yayımlanan "Sessiz Ev’’ romanı yılında Fransızca çevirisi ile Avrupa Keşif Ödülü(Prix de la découverte européene)'ne layık görüldü. yılında yayımlanan tarihi roman Beyaz Kale, ’dan itibaren birçok dilde yayınladı ve yazara ilk uluslararası ünü getirdi. 

yılları arasında misafir öğretim üyesi olarak Amerika’ya giden yazar, sokak kültürünü, geçmişi ve dokusunu anlattığı "Kara Kitap’’ romanının çoğunluğunu burada  yazdı.  Roman yılında Türkiye’de yayınladı. Daha sonra Fransızca çevirisi yapılan kitap, Prix Fransa Kültürü’nü kazandı. "Kara Kitap’’ yazarın uluslararası popülerliğini arttırdı.

Roman çıktıktan birkaç yıl sonra Nüket Esen "Kara Kitap Üzerine Yazılar’’ adlı bir eleştirisel eser yayımlanmış, ünlü eleştirmenlerin "Kara Kitap’’ hakkındaki görüşlerine yer vermiştir. İngiliz bir eleştirmen kitap hakkındaki görüşlerinde böylesine sıkıcı bir kitabı yalnızca Fransızların sevip okuyacağını alaycılıkla belirtmiştir. Nitekim yazdıkları gerçekleşmiş kitap en çok Fransa’da sevilmiş ve Nobel jürisi en çok bu kitaptan etkilendiğini ödülü açıkladıktan sonra belirtmiştir.

Sessiz Ev,

"Benim Adım Kırmızı’’ romanını yılında yayınlayan yazar, bu kitabıyla da yılında Fransa’da En İyi Yabancı Kitap Ödülü(Prix du meilleur livre étranger)'nü, İtalya’da Grinzane Cavour Ödülü(Premio Grinzane Cavour)'nü, İrlanda’da Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü(International IMPAC Dublin Literary Award)'nü kazanmıştır.Çin’de en iyi roman seçilen kitap 60 dile çevrilmiş ve yazarın en çok okunan romanlarından biri olmuştur. 

Yazarın "İlk ve son siyasi romanım’’ olarak tanımladığı Kar, yılında yayımlanmıştır.  Romanda, Kürt ve Türk milliyetçileri arasındaki gerilimin hikâyesini konu almıştır. Orhan Pamuk, kitabın "Sonsöz’’ bölümünde, Kars şehrini Türkiye’nin bir nevi siyasi minyatürü olarak düşlediğininden bahsetmiştir. Kar, The New York Time tarafından yılının en iyi kitabından biri seçilmiştir.  

Çukurcuma’da Bir Müze:

Orhan Pamuk "Masumiyet Müzesi’’ romanını de yazmış ve kızı Rüya’ya ithaf etmiştir. Sıradan bir aşk romanı olarak gözükse de günlük hayat, arkadaşlık, aile ve mutluluk gibi alt konuları barındırmaktadır. Yazarın on yıllık bir çalışma sonucunda meydana getirdiği roman, basıldıktan sonraki ilk üç günde en çok satanlar listesinde birinci olmuştur.  yılında başlayan hikâyede, okumuş zengin bir adam ile uzaktan akrabası olan yoksul bir kızın aşkı konu alınsa da o yılların sosyete hayatı ve popüler mekânları, ışıltılı Nişantaşı sokağı ve Şanzelize Butik gibi Avrupai esintilerden de bolca bahsedilmiştir. Kitapta anlatılan mekân ve sokaklar için Orhan Pamuk şöyle bahsetmiştir:

"O güne kadar hayatımın büyük bir kısmını geçirdiğim bazı sokakları ve yerleri kafamın içindeki haritadan çıkarmaya karar verdim. O günlerde bütün gücümle kafamda canlandırmaya ve benimsemeye çalıştığım yeni Nişantaşı haritasını sergiliyorum burada. Valikonağı ile Teşvikiye Caddesi’nin kesiştiği yere yakın olan Şanzelize Butik Merhamet Apartmanı’nın yer aldığı Teşvikiye Caddesi kafamda bu haritadaki gibi kırmızıydı.’’(Orhan Pamuk, Masumiyet Müzesi, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları,,s)

Roman Türkiye’den sonra ilk kez Almanya’da yüz bin adet basıldı. New York Times tarafından '''un en iyi kitapları'' listesinde yer aldı. Yazar hayatı boyunca topladığı ve biriktirdiği nesneleri roman ile aynı adı taşıyan müzede sergilemeye başladı. Romanda anlatılan müze Çukurcuma’da yer alan üç katlı tarihi bir binadır. Yazarımız, her okuyucusuna müzeyi gezebilmesi adına kitabın son sayfasında bir de bilet hediye etmektedir.

Masumiyet Müzesi,

Özetle:

Kalemiyle uluslararası bir başarı gösteren Orhan Pamuk, kitapları 63 dile çevrilmiş, Barış Ödülü, Richard Huck gibi birçok ödüle layık görüşmüştür. Amerikan Sanat ve Edebiyat Akademisi’nin fahri üyesi olan Orhan Pamuk tüm hayatını İstanbul’un sokaklarında geçirmektedir. Yazarımız 40 yıldır roman yazmakta, yazmak dışında da başka bir iş yapmamaktadır.

Kaynak:

monash.pw



Orhan Pamuk hangi kitapla ödül aldı?

İçindekiler:

  1. Orhan Pamuk hangi kitapla ödül aldı?
  2. Orhan Pamuk Nobel ödüllü kitabının adı nedir?
  3. Orhan Pamuk Nobel Edebiyat ödülünü nasıl aldı?
  4. Orhan Pamuk Nobel ödülünü reddetti mi?
  5. Orhan Pamuk Türk mü?
  6. Nobel Edebiyat Ödülü neye göre verilir?
  7. Orhan Pamuk ne temsilcisi?
  8. Orhan Pamuk ne dedi?
  9. Aziz Sancar ne için ödül aldı?
  10. Nobel Edebiyat Ödülünü kazanan ilk Türk yazarımız kimdir?
  11. Orhan Pamuk kaç yaşında öldü?
  12. Orhan Pamuk ne iş yapar?
  13. Bilge Karasu hangi anlayışın temsilcisi?
  14. Orhan Pamuk hangi anlayışın temsilcisi?

Orhan Pamuk hangi kitapla ödül aldı?

Dünyanin en prestijli ödüllerinden Nobel Edebiyat Ödülü'nü bu yıl ünlü yazar Orhan Pamukkazandı. KAR kitabi, Orhan Pamuk'un üzerinde en cok konusulan kitaplarindan birisi!

Orhan Pamuk Nobel ödüllü kitabının adı nedir?

Pamuk'a uluslararası ünü Beyaz Kale adlı kitabı ilegeldi. Kitap yy'daki bir ortamı anlatıyor ancak konu temelde egomuzun nasıl hikayelerle geliştiğini gösteriyor. Kişilik değişen bir yapı." dedi. Pamuk, milyon Avro para ödülü alacak.

Orhan Pamuk Nobel Edebiyat ödülünü nasıl aldı?

Orhan Pamuk NobelÖdülü''nü neden şimdi aldı? Kestirme yanıt şu: “Orhan PamukErmeniler soykırıma uğradılar ve bir milyon Ermeni öldürdük dediği için bu ödülü aldı. Ödülün açıklanması, Fransız Meclisi''nin ''Ermeni soykırımını inkara ceza öngören'' yasayı onaylamasına özellikle denk getirildi”

Orhan Pamuk Nobel ödülünü reddetti mi?

Orhan Pamuk, ödül töreni öncesinde, İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin geleneksel olarak ödül kazananlarla yaptığı özel programa katılmadı. Pamuk'la yapılan ön görüşmede, kendisine, NobelEdebiyat Ödülü'nün verilmesinin "siyasi olup olmadığının sorulacağı" bildirildi. Pamuk, bunun üzerine programa katılmayı reddetti.

Orhan Pamuk Türk mü?

Nobel Ödüllü Türkyazar Orhan Pamukkimdir? Orhan Pamuk, 7 Haziran 'de varlıklı bir ailenin son çocuğu olarak İstanbul'un Nişantaşı semtinde dünyaya geldi.

Nobel Edebiyat Ödülü neye göre verilir?

Nobel Edebiyat ödülleriher yıl Alfred Nobel'in sözleri ile bir idealist eğilimi en farklı şekilde ifade eden yazara verilmektedir. İsveç Akademisi her yıl bu ödüle layık kişileri seçmektedir.

Orhan Pamuk ne temsilcisi?

Orhan Pamuk, doğumlu Nobel Ödülü sahibi ünlü yazar. İsveç Akademisi tarafından verilen Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi olan Pamuk, bu ödülü alan ilk Türk yazar olarak tarihe geçti.

Orhan Pamuk ne dedi?

Kitapta Pamuk'un Atatürk'ü küçük düşürücü ifadelere yer verdiği öne sürüldü. Konuyla ilgili açıklama yapan Orhan Pamuk, "Üzerinde beş yıldır çalıştığım Veba Geceleri'nde imparatorlukların küllerinden kurulan milli devletlerin kahraman kurucularına ve Atatürk'e hiçbir saygısızlık yoktur" dedi.

Aziz Sancar ne için ödül aldı?

Sancar, DNA'nın onarılması ile ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı Amerikalı Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

Nobel Edebiyat Ödülünü kazanan ilk Türk yazarımız kimdir?

Orhan Pamuk, doğumlu Nobel Ödülüsahibi ünlü yazar. İsveç Akademisi tarafından verilen Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi olan Pamuk, bu ödülüalan ilk Türk yazarolarak tarihe geçti. Orhan Pamuk 'de İstanbul'da doğdu.

Orhan Pamuk kaç yaşında öldü?

69 yaşında (7 Haziran ) Orhan Pamuk/Yaş

Orhan Pamuk ne iş yapar?

Yazar Roman YazarıGazeteciSenaristDeneme yazarı Orhan Pamuk/Meslekleri

Bilge Karasu hangi anlayışın temsilcisi?

Bilge Karasu
MilliyetTürk
Dönem
TürRoman
Edebî akımPostmodernizm
6 satır daha

Orhan Pamuk hangi anlayışın temsilcisi?

Orhan Pamuk
Edebî akımPostmodernizm
Önemli ödülleriNobel Edebiyat Ödülü ()
Resmî site
orhanpamuk.net
6 satır daha
kaynağı değiştir]
Yıl Ödül Ülke Eser/Gerekçe
Milliyet Roman Yarışması Ödülü Türkiye Karanlık ve Işık (iki yazar arasında paylaşıldı)
Orhan Kemal Roman ÖdülüTürkiye Cevdet Bey ve Oğulları
Madaralı Roman ÖdülüTürkiye Sessiz Ev
Independent Yabancı Roman Ödülü İngiltere Beyaz Kale
Prix de la Découverte Européene Fransa Sessiz Ev (Fransızca çevirisi nedeniyle)
Antalya Altın Portakal film festivali en iyi senaryo Türkiye Gizli Yüz
Prix France Culture Fransa Kara Kitap
Prix du Meilleur Livre Etranger Fransa Benim Adım Kırmızı
Premio Grinzane Cavour İtalya Benim Adım Kırmızı
Uluslararası IMPAC Dublin Edebiyat Ödülüİrlanda Benim Adım Kırmızı
Prix Médicis EtrangerFransa Kar
Alman Yayıncılar Birliği Barış Ödülü Almanya
Richarda Huch Ödülü Almanya
Le Prix Méditerranée étranger Ödülü Fransa Kar[37]
Nobel Edebiyat Ödülüİsveç "Külltürlerin çatışması ve birleşmesinde yeni semboller bulması"
Washington Üniversitesi Seçkin Hümanist Ödülü Amerika Birleşik Devletleri[38]
Ovid Ödülü Romanya
Norman Mailer Yaşam Boyu Başarı Ödülü Amerika Birleşik Devletleri
Sonning ÖdülüDanimarka
Legion D'honneur Fransa[39]
Mary Lynn Kotz Yılın Sanat Kitabı Ödülü Amerika Birleşik Devletleri Şeylerin Masumiyeti[40]
Tabernakul Edebiyat Ödülü Makedonya[41]
EMYA (Avrupa'da Yılın En İyi Müzesi Ödülü) Estonya Masumiyet Müzesi[42]
Helena Vaz da Silva Avrupa Ödülü Portekiz[37]
Aydın Doğan Vakfı Roman Ödülü Türkiye Kafamda Bir Tuhaflık
Erdal Öz Ödülü Türkiye Kafamda Bir Tuhaflık
Yasnaya Polyana Edebiyat Ödülü (“Yabancı Edebiyat” kategorisi) Rusya Kafamda Bir Tuhaflık
Milovan Vidakoviç Ödülü Sırbistan
Budapeşte Büyük Ödülü Macaristan
Lampedusa Edebiyat Ödülü [43]İtalya Kırmızı Saçlı Kadın
Edebi Yalım Ödülü Karadağ
Sedat Simavi Edebiyat ÖdülüTürkiye Veba Geceleri

Fahri doktoraları[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır