islama göre bebek isimleri / Bu İsimleri Bebeğinize Koyarken Bir Kez Daha Düşünün - seafoodplus.info

Islama Göre Bebek Isimleri

islama göre bebek isimleri

Kulağa hoş gelen en güzel bebek isimleri! Kuranda geçen kız ve erkek bebek isimleri anlamları

Kulağa hoş gelen en güzel bebek isimleri! Kuranda geçen kız ve erkek bebek isimleri anlamları

Bebeğinize isim verme konusunda kararsızsanız, en güzel kız ve erkek bebek isimleri önerilerine haberimizden bakabilirsiniz! Muhafazakar ailelerin isim seçiminde daha çok Kuran-ı Kerim ayetlerinden esinlendiği görülür. Peki kulağa hoş gelen bebek isimleri neler, en güzel kız ve erkek isimler hangisi? Çocuğa verilebilecek hanım sahabe ve erkek sahabe isimleri! Kuranda geçen kız ve erkek bebek isimleri anlamları

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Alemlerin rahmeti Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in “Sizler kıyamet gününde kendi isimleriniz ve babalarınızın isimleri ile çağrılacaksınız. Öyle ise isimlerinizi güzelleştiriniz.” (Ebu Davut) hadisinde yenidoğan bebeğe anlamı güzel isimler koymak önemlidir. Öyle ki, Hz. Aişe (r.a)'da, "Resûlullah (sav) çirkin isimleri değiştirirdi." buyurmuştur. Kuran-ı Kerim'deki ayetlerde geçen her isim hatta her kelimenin anlamı güzel olmayabiliyor. Örneğin; Kuranda geçen 'Aleyna' kelimesi, anlam olarak 'Bela'yı çağrıştırmaktadır. Günümüzde artık neredeyse herkes tarafından bilinen 'Kezban' ismi de 'Yalancı' demek olduğu için önerilmemektedir. Bu gibi inceliklere dikkat ederek seslenildiğinde kulağa hoş gelecek manası güzel olan isimlerin seçilmesi daha doğru olacaktır. 

Yeni doğan bebeklere doğum sonrası ne yapılmalı?İLİŞKİLİ HABERYeni doğan bebeklere doğum sonrası ne yapılmalı?

KURAN-I KERİMDE GEÇEN KIZ VE ERKEK BEBEK İSİMLERİ İLE ANLAMLARI

kuranda geçen en güzel kız ve erkek bebek isimleri

kuranda geçen en güzel kız ve erkek bebek isimleri

Peygamber Efendimiz (SAV)İLİŞKİLİ HABERPeygamber Efendimiz (SAV)'in değiştirdiği isimler

AYETLERE GÖRE KIZ BEBEK İSİMLERİ:

MUHAMMED SURESİ

MUHAMMED SURESİ

ASEL/MUHAMMED SURESİ: Cennetteki bal

TİN SURESİ

TİN SURESİ

AHSEN/ TİN SURESİ: En güzel, çok güzel.
Ahsen-i takvim: En güzel şekil.

BAKARA SURESİ

BAKARA SURESİ

ALİME/ BAKARA SURESİ: Bilgi sahibi olmak.

Kuran-ı Kerimde geçen diğer kız isimleri: 

Firdevs:Cennet'in en yüksek derecelerinden biri.
Kevser: Cennette bir nehir ya da havuz.
Merve: Mekke'deki dağın adı. (Safa ile Merve)
Meryem: Abid, ibadet eten kimse.
Şevval: Parlak ve güçlü.

Çocuğa Muhammed ismini vermek sakıncalı mı? Muhammed isminin yanına en çok yakışan isimlerİLİŞKİLİ HABERÇocuğa Muhammed ismini vermek sakıncalı mı? Muhammed isminin yanına en çok yakışan isimler

AYETLERE GÖRE ERKEK İSİMLERİ:

EYÜP/ENAM SURESİ: Sıkıntı ve dertlere sabreden, sabır timsali.

ENAM SURESİ

ENAM SURESİ

YUSUF SURESİ

YUSUF SURESİ

YUSUF/YUSUF SURESİ: Yakışıklı, güzel.

SEBE SURESİ

SEBE SURESİ

DAVUD/SEBE SURESİ: Düzene uyan, güzel sesli.

Kuran-ı Kerimde geçen diğer erkek isimleri: 

Furkan: Hak ile batılı ayıran, iyi ile kötü ve doğru ile yanlış arasındaki ayrımı gösteren.
Halis: Saf, temiz ve samimi.
İbrahim: İnananların babası.
İhsan: Bağışlama.
İsmail: Allah’ı işiten: Duası kabul olunan.
İshak: Gülmek

KURANDA GEÇEN FARKLI ERKEK İSİMLERİ VE ANLAMLARI:

Kuranda geçen farklı erkek isimleri ve anlamı

Kuranda geçen farklı erkek isimleri ve anlamı

Ahmet: (Saf suresi 6. Ayette) övgüye layık insan Asım: (Yusuf, Hud, Mumin suresinde), namuslu, günahı olmayan Bükre: (Fetih suresi'nde 9 ayette) sabah vakti Cumâ: (Kur'ân'ın Sûresinde) toplanma, bir araya gelme Enfal: (Kur'an-ı Kerim'in 8 suresinin ismi), Ganimet  Metin: (Kur'an'da Zariyat suresinde), sağlam Rauf: (Bakara ve Tevbe suresinde), esirgemek Salim: (Kalem suresinde), eksiksiz, tam . Zahir: (Hadid, Enam, Kehf surelerinde), parlak  Zahit: (Yusuf suresinde) haramdan uzak duran anlamında kullanılmaktadır.

KURANDA GEÇEN FARKLI KIZ İSİMLERİ VE ANLAMLARI:

Atiye: Araf, Haci Hicr, Taha surelerinde geçen Atiye ismi bağışlama ya da gelecek  Alime: (Bakara , Araf surelerinde), bilgi sahibi Aksa: (Kasas , Yasin ayetlerinde) geçen Aksa ismi en uzak yer Ecre: (Kuranda 4 farklı surede) ismi, ödül Emel: (Hicr ve Kehf suresinde) ,gerçekleştirilmesi istenen ve beklenen Efide: (Ahkaf ve Secde surelerinde), Kalp anlamında kullanılmaktadır.

ANNE KARNINDA ÖLEN ÇOCUĞA İSİM KONUR MU?

Hamileliğin haftasından önce meydana gelen düşük riskinde bebeğin cinsiyetinin kız mı erkek mi olduğu anlaşılmadan ölmüşse yine de o çocuğa isim vermek müstehap bir davranıştır. Bu gibi cinsiyet belirsizliği durumunda hem kız hem de erkeklere verilebilecek ortak isimlerden tercih yapılabilir.

Bebeğin kulağına ezan okuma! Bebeğe isim verirken ezanı kim okur? İsim koyma duasıİLİŞKİLİ HABERBebeğin kulağına ezan okuma! Bebeğe isim verirken ezanı kim okur? İsim koyma duası

SAHABE İSİMLERİ NELER? KADIN VE ERKEK SAHABE İSİMLERİ

kadın ve erkek sahabe isimleri

kadın ve erkek sahabe isimleri

Allah (c.c) ile Peygamber Efendimiz (SAV)'in iltifatıyla şereflendirilmiş kimselerin isimlerini çocuklara vererek gelecek nesillere aktarmak önemlidir. Çocuğa verilebilecek isim aynı zamanda kişiliği ve karakteri etkileyeceği için isim tercihlerinde dikkatli olmak gerekir. Anlamını iyice araştırarak çocuğunuza verebileceğiniz hanım sahabe ve erkek sahabe isimlerini sizlere derledik. İşte meşhur sahabe isimleri..

ERKEK SAHABE İSİMLERİ: 

Ebû Bekir Siddîk,Ömer bin Hattab,Osman bin Affan,Ali bin Ebu Tâlip,Zübeyr bin Avvam,Talha bin Ubeyde,Abdurrahman bin Avf ,Ebû Mûsa El-Es'arî,Ebu Rafî,Ebu Said,el-Hudri,Ebu Talha Zeyd ibni Sehl,Ebu Zer el-Gifari,Abdullah bin Mesud,Abbas Ibn-Abdulmuttalib,Ammar İbni Yasir,Üsame bin Zeyd ,Üseyd bin Hudayr ,Velid bin Velid ,Zeyd bin Hârise, Zeyd bin Sâbit.

Sahabe isimleri

Sahabe isimleri

HANIM SAHABE İSİMLERİ:

Hz. Hatice-i Kübra,Hz. Aişe,Hz. Fatıma,Hz. Zeynep,Hz. Ümmü Gülsüm,Hz. Sümeyye,Hz. Rumeysa,Hz. Ümmü Seleme,Hz. Meymune,seafoodplus.infoe,Hz. Safiyye,Hz. Şeyma, Hz. Leyla.

PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV)'İN EN SEVDİĞİ İSİMLER

Hadis-i şeriflerde belirtilenlere göre Efendimiz (SAV)'in en sevdiği ve uygun görmediği isimler şu şekilde geçmektedir: - Müslim'in bir rivayetinde şöyle buyrulmuştur: "Kıyamet günü, Allah'ın en ziyade kızacağı en kötü kimse, adı Melikü'l-emlâk (Şehinşâh) olan kimsedir. Allah'tan başka Mâlik yoktur." (Adâb 21)

peygamberimizin en sevdiği isimler

peygamberimizin en sevdiği isimler

Hz. Câbir (ra) rivayetlerine göre, "Hz. Peygamber (sav) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti. Sonra onun bu mevzuda sükut ettiğini gördüm. Sonra da yasaklamadan vefat etti."

Hz. Enes (ra) anlatıyor: "Abdullah İbnu Ebi Talha'yı doğduğu zaman Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a götürdüm. Bebek bir bez içerisinde idi. Vardığımızda Resûlullah (sav) devesine katran sürüyordu. "Beraberinde hurma da getirdin mi?" diye sordu. "Evet" dedim ve birkaç tane hurma verdim. Onları ağzında çiğnedi, sonra çocuğun ağzını açtı. Ağzına tükrüğü püskürttü. Bebek, yalamaya başladı. Bunun üzerine Resûlullah (SAV) "Ensar'ın hurma sevgisine bakın (doğar doğmaz başlıyor)" diye latife etti ve çocuğu Abdullah diye isimledi."

Hamilelikte bebeğin sağlıklı olması için okunacak dualar ve esmaül hüsna zikirleri

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte bebeğin sağlıklı olması için okunacak dualar ve esmaül hüsna zikirleriProf. Dr. Mustafa Karataş açıkladı: Çocuklarınıza bu isimleri vermeyin

İLİŞKİLİ HABER

Prof. Dr. Mustafa Karataş açıkladı: Çocuklarınıza bu isimleri vermeyin

 

Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, çocuğa isim vermenin kültürel, sosyal ve dini açıdan önemli bir konu olduğuna işaret etti.

Pek çok ailenin Kur'an-ı Kerim'de geçen isimleri çocuklarına vermek istediklerini söyleyen Hayrettin Öztürk, Kur'an'da geçen her kelimenin ise isim olarak konulamayacağını hatırlattı.

 

Günümüzde yaygın olan ve Kur'an'da geçtiği için konulan çok sayıda ismin anlamının yanlış olarak bilindiğini, gerçek anlamlarının ise isim olarak verilemeyeceğini ifade eden Hayrettin Öztürk, çocuklarına Kur'an'dan isim koymak isteyen aileleri seçici davranmaları konusunda uyardı.

 

ANLAMLARINI BİLMEDEN İSİM VERİYORLAR

Kuran'dan isim konulurken seçilen kelimenin gerçek anlamının öğrenilmesi için uzman kişilere danışılmasını tavsiye eden Öztürk, isim kitaplarında veya internette geçen adların anlamlarının da irdelenmesini istedi.

 

Hayrettin Öztürk, şöyle devam etti: "Aileler çocuklarına Kuran'dan isim koymak isterken ismin anlamına çok dikkat etmeliler. Mesela Sanem ismi çocuğa verilmemeli, Sanem, put demektir, Aleyna sıkça duyduğumuz bir isim ama anlamı üstümüze bela, sıkıntı aksın demektir. Kuran'da geçen her kelimenin isim olmayacağı bilinmelidir. Kur'an-ı Kerim'de geçen her kelime 'Bu Kuran'da geçiyor isim olur" mantığıyla çocuklara verilmemelidir. Kur'an'da geçen kelimelerin anlamı iyi bilinmelidir. Kezban ismi Kur'an'da geçiyor diye veriliyor. Oysa Kezban yalancı demektir. Çocuğa bu ismi koyarsanız, 'yalancı, yalancı' diye çağırmak zorunda kalırsınız. Aleyna 'üstümüze bela sıkıntı aksın', Bekir, 'deve yavrusu' demektir. Hz. Ebubekir'in ismi Abdullah'tır Ebubekir lakabıdır. Bu husus karıştırılmamalıdır. Rumeysa 'gözü çapaklı kadın' demektir. Hüreyre, 'kedicik' demektir. Kayra eski Türk mitolojisinde 'tanrı' demektir, Allah'tan başka ilah mı olur- Çocuğa tanrı ismi konulmamalıdır. Melis, Yunan mitolojisinde 'tanrıça' demektir, şişman ve tembel anlamlarına da gelir. Erçin 'ücret' anlamına gelir. Bir insanın ücreti olamaz."

 

 

DİNEN MEKRUH İSİMLER

Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz. Gülsüm gariban, zavallı kimsesiz anlamındadır. Julide Farsça'da dağınık, perişan demektir. Cennet bahçesi olarak bilinen İrem ise Allah'ın gazabına uğrayan sahte cennettir. Bade ismi içki demektir. Hannas ismi şeytanın ismi. Alara, Rosa, İleyda bunlar İslam isimleri değil gayrimüslim isimleridir ve çocuklara konulmamalıdır. Anlamı kötü olan, anlamsız şeyler de çocuklara isim olarak konulmamalıdır."

 

İSİM HER DİLDEN OLABİLİR

Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, "İsim her dilden olabilir. Yeter ki anlamı güzel olsun, yaşadığı toplum ve kültüre yabancı olmasın" dedi.

 

Barış, Mert, Özgür, Sevgi gibi isimlerin kullanılabileceğini, aynı şekilde Kerim, Macit, Zeynep, Hasan, Abdullah, Kevser, Abdurrahman gibi isimlerin çocuklara verilmesinde bir sakınca olmadığını aktaran Öztürk, isimlerde Allah'a kulluğun ifade edilmesi gerektiğini vurgulayarak, İslam büyüklerinden hatıra kalan isimlerin kullanılabileceğini, halk arasında yaygın olan Fatma, Ayşe, Ahmet, Mehmet, Muhammet, Mustafa, Zeynep gibi isimlerin de benimsendiğini söyledi.

 

 

 

Çocuklarımıza koyacağımız isimler bir ömür boyu onlarla birlikte anılacaktır. Bu yüzden isim seçerken dinimizin uygun gördüğü isimleri koymak son derece önemlidir. Peygamber Efendimizin beğendiği ve sevdiği isimleri koymak da son derece önemlidir. Her ne kadar Peygamber Efendimizin sevdiği isimlerin tümünü bilemesek de onun isim koyduğu kişilerin hikayelerinden bazı sonuçlara varabiliriz:

 

- Sehl İbnu Sa’d es-Sâidi (r.a.) buyurdu ki: Hz. Peygamber (s.a.v.) Fâtıma (r.a.) annemizinevine uğramıştı. Hz. Ali (r.a.)’yi evde bulamayınca: “Amca oğlun nerede?” diye sordu. Fatıma (r.a.): “Aramızda bir şekerlenme oldu. Bunun üzerine bana kızdı ve çekip gitti” dedi. Resûlullah (s.a.v.) birine: “Hele bir arayıver nereye gitmiş” diye emretti. “Mescidde yatıyor!” diye haber verince, Resûlullah (s.a.v.), ‘Kalk ey Ebu Turâb, kalk ey Ebu Turâb (yani Toprak babası) diye seafoodplus.info der ki: Hz. Ali (r.a.)’nin en çok sevdiği ismi bu isimdi.

 

-Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: “Zeyneb Bintu Ebî Seleme’nin ismi Berre idi “Nefsini tezkiye ediyor” denildi Bunun üzerine Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) onu Zeyneb diye isimlendirdi

 

- Hz. Aişe (r.a.): “Ey Allah’ın Rasûlü, dedim, arkadaşlarımdan her birisinin bir künyesi var, (benim yok)”. Dedi ki: “Oğlum Abdullah İbnu Zübeyr ile künyelen.” Aişe, “Ümmü Abdillah (Abdullah’ın annesi)” diye künye almıştı”

-İbnu Ömer (radıyallahu anhümâ) diyor ki: Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Âsiye (isyankâr, itaatsiz kadın) ismini değiştirip Cemîle (güzel kadın) yaptı

 

- Hz. Enes (r.a.) anlatıyor: “Abdullah İbnu Ebi Talha’yı doğduğu zaman Resûlullah (s.a.v.)’a götürdüm. Bebek bir bez içerisinde idi. Vardığımızda Resûlullah (s.a.v.) devesine katran sürüyordu. “Beraberinde hurma da getirdin mi?” diye sordu. “Evet” dedim ve birkaç tane hurma verdim. Onları ağzında çiğnedi, sonra çocuğun ağzını açtı. Ağzına tükrüğü püskürttü. Bebek, yalamaya başladı. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.v.) “Ensar’ın hurma sevgisine bakın (doğar doğmaz başlıyor)” diye latife etti ve çocuğuAbdullah diye isimledi.”

 






Keywords:kuranı kerimde geçen çocuk isimleri, çocuklar seafoodplus.info isiler, sakıncalıisimler, islama göre isim, anne baba hakkı, çocuk isimleri, çocuklara koyulması gereken isimler, çocuklara koyulmaması gereken isimler, sefamerve

<< Other posts


Sual: Kıymetli isimlerden bazılarını ve anlamlarını bildirir misiniz?
CEVAP
Haklı olarak çocuğuna koyacağı ismin anlamını öğrenmek isteyenler oluyor, isimlerin anlamını soruyorlar. Biz burada daha çok merak edilen isimleri bildiriyoruz.

Âbidin : İbadet edenler kulluk yapanlar.
Adnan : Üstün insan.
Affan : Çirkin şeylerden kaçınan, iffetli, namuslu.
Âgah : Bilgili, basiretli, haberdar, uyanık.
Âhi : Arkadaş, dost, cömert, yiğit.
Ahmed : Çok övülmüş, beğenilmiş.
Alican :Cana yakın, kanı sıcak, candan.
Âlişan : Şan ve şerefi yüce olan.
Alişir : Aslan Ali.
Alpaslan :Korkusuz, yiğit, güçlü, kuvvetli.
Alper :Cesur asker, yiğit asker.
Alperen :Hem din adamı hem komutan olan yiğit.
Altemur :Demirin korlaşmış kırmızı hali.
Âmir : İmâr eden.
Ammâr : Bir yeri bakımlı hale getiren.
Aşkın :Aşmış, ileri, üstün, seçkin.
Ata :Baba, dede, yaşlı, tecrübeli, bilgili.
Atalay : Tanınmış, ünlü.
Atâullah : Allah’ın hediyesi, ihsanı, lütfu.
Avşar :İşi hemen yapan.
Aykan :Kanı parlak ve canlı.
Aykut :Armağan, mükafat, ödül.
Aytekin :Ay gibi tek ve biricik olan, çok değerli.
Ayvaz :Koca, eş.

Babacan :Cana yakın, güvenilir, anlayışlı.
Baha : Değer, kıymet, zariflik, üstünlük.
Bahadır : Yiğit, cesur, kahraman.
Battal : Kahraman, cesur, çok büyük.
Batu :Güçlü, kudretli.
Bedir : Dolunay. Ayın ondördü gibi güzel.
Behcet : Sevinç, güler yüzlü, şirin.
Behlül : Çok gülen, hayır sahibi, cömert.
Behnan : İyi huylu, güler yüzlü, herkesçe sevilen.
Behram : Merih yıldızı.
Behzat : Soyu güzel, doğuştan asil.
Bekir : İlk çocuk. Genç, taze.
Bektaş : Akran, eş.
Bera : Fazilet, meziyet sahibi.
Berkan : Şakıyan, parıldayan.
Berkin :Güçlü, sağlam.
Beşer : İnsan.
Beşir : Müjdeleyen. Güler yüzlü.
Bilal : Su.
Bilgehan :Derin bilgi sahibi hakan.
Bişr : Güler yüzlü.
Buğra :Erkek deve, hindi, aslan.
Burak :Peygamber efendimizin Miracda bindiği at.
Burhan : Delil, sağlam delil, hakkı bâtıldan ayıran.
Bülent : Yüksek, yüce, uzun.

Cafer : Çay, dere, küçük akarsu.
Câbir : Cebreden, zorlayan, galip gelen.
Can:Ruh. Aziz, sevgili. Gönül.
Candar : Silahlı asker.
Caner :Can dostu.
Canib : Yan, taraf, yön.
Cârullah : Allah’a yakın olan, Allah dostu.
Celâl : Azamet, şeref, kemal ve ikram sahibi.
Çelebi :Efendi, görgülü ve ince insan.
Cem : Hükümdar, şah.
Cemal : Yüz güzelliği
Cemaleddin : Dinin güzeli, dinin cemali.
Cemali : Yüzü güzel olan, güzellik sahibi.
Cenab : Büyük, şerefli
Cerrah : Ameliyat yapan, operatör.
Cevat : Çok cömert, eli açık, çok ihsan eden.
Cevdet : Güzel, kusursuz, cömert, olgun.
Cevheri : Cevher sahibi.
Cezmi : Azimli, kararlı.
Cihad : Din uğrunda düşmanla ve nefsi ile savaşan.
Cihangir : Cihanın büyük bir bölümünü ele geçiren.
Civan : Genç, taze, delikanlı.
Cihanşah : Dünyanın padişahı.
Cübeyr : Küçük kahraman, küçük yiğit.
Cüneyt : Küçük asker, askercik.

Dâhi : Üstün zekalı, son derece zeki, anlayışlı.
Dâi : Dua eden, duacı, hak dine çağıran.
Dânâ : Çok bilen, bilgili.
Daniş : Bilgi, bilme, biliş, ilim.
Danişmend : Bilgili, âlim.
Dâver : Doğru ve insaflı olan, âdil hükümdar.
Derviş : Allah için alçak gönüllüğü kabul eden.
Dilhan : İçten, gönülden söyleyen.
Dilaver : Yiğit, yürekli, erkek.
Doğan :Atılgan ve yiğit.
Dülger :Marangoz.

Ecehan :Hanların başı.
Ecmel : En güzel, en yakışıklı.
Ecvet :En cömert, varını yoğunu dağıtan. En iyi olan.
Ede :Ata, büyük kardeş, ağabey.
Edhem : Kara donlu, yağız at.
Efe :Batı anadolu yiğidi, zeybek.
Efken : Atıcı, yıkıcı.
Eflah : Tamamiyle kurtulan, en çok talihe kavuşan.
Ekmel : En olgun, mükemmel.
Ekrem : Çok cömert, iyiliksever, keremi lütfu çok olan.
Elvan : Renkli, renk renk.
Emced : Çok şerefli, ve haysiyet sahibi.
Emir : Bir kavmin, şehrin başı, reisi.
Emre :Aşık, dost, abi. Beylerbeyi.
Enes : İnsan.
Engin :Uçsuz bucaksız deniz.
Enver : Çok nurlu, çok ışıklı, çok parlak, çok güzel.
Ercümend : Muhterem, şerefli, itibarlı.
Erdem :Fazilet.
Ergün : Sert başlı, oynak ve hızlı giden at.
Erhan :Yiğit hakan.
Erkam : Rakamlar, isimler.
Erkan : Esaslar, direkler, reisler.
Erkin :Bağımsız hareket eden.
Erman : Arzusu, isteği olan.
Erol: Sözünde duran er.
Ertuğrul :Temiz, yürekli, doğru insan.
Esat : Çok uğurlu ve mutlu.
Esed : Aslan, gazanfer, cesur.
Esved : Siyah, esmer.
Eşref : En çok şerefli, itibarı en çok yüksek olan.
Etem : Kusursuz, noksansız.
Evran :Baht, büyük yılan.
Eymen : Daha uğurlu, çok talihli, hayırlı. Sağ taraftaki.
Eyüp : Tevbe eden, hatalarına pişman olan.
Ezrak : Mavi, gök renkli. Su gibi saf ve temiz olan.

Fazlı : İyilik, fazilet, erdem, lütuf.
Fahreddin : Dinin büyüğü, dinde övülmeye layık.
Fâlih : İsteğine kavuşan, başaran. Çiftçi.
Faris : Yiğit, mert, binici, at yetiştiricisi.
Faruk : Hak ile bâtılı ayıran.
Fasih : Güzel, düzgün ve açık konuşan.
Fatih : Fetheden, zapteden, aşan.
Fatin: Zeki, anlayışlı.
Faysal : Kesin hüküm vereni. Keskin kılıç.
Fazlullah : Allahü teâlânın lütfu. Üstün ve değerli
Feda : Kurban olma, gözden çıkarma.
Fedai : Canını esirgemeyen, can vermeye hazır.
Feramuz : Şanlı, şerefli, ün kazanmış.
Feramuş : Hatırdan çıkan, unutulan.
Ferhan : Sevinçli, neşeli, ferahlı, şen, memnun.
Ferhat : Sevinç, neşe sahibi.
Feridüddin : Dinin en üstünü.
Feridun : Tek, eşi ve benzeri olmayan, kıymetli cevher.
Ferman : Emir. Padişahların tarafından verilen emir.
Ferruh : Uğurlu, mübarek, yüzü nurlu, aydın.
Fettah : Fetheden, her türlü müşkülleri kolaylaştıran.
Feyyâz : Feyz, bereket ve bolluk veren.
Feyzullah : Allahü teâlânın feyzi.
Fuat : Kalb, gönül.
Furkan : İyi ile kötü, doğru ile yanlış arasındaki farkı gösteren.
Fuzuli : Fazla, anlamsız, yersiz.

Gazanfer : Yiğit, aslan gibi cesur.
Gazi : Savaştan sağ dönen.
Gevheri : Pırlanta gibi temiz insan.
Gıyas : Yardım eden.
Giray: Kırım hanı.
Gürbüz : Toplu, güçlü dinç erkek.

Habbab : Seven, sevgili, dost.
Habil : Yumuşak ve temiz huylu.
Hacib : Kapıcı, kapıcı başı.
Hafi : Güler yüzlü, çok ikramcı, gizli.
Hafid : Torun.
Hakan :Türk hükümdarı.
Hakem : Hüküm veren.
Haki : Hikaye eden, anlatan.
Hakkı : Doğru olan, irfan sahibi, insaflı.
Haldun : Devamlı yaşlanıp ihtiyarlamayan.
Halife : Birinin yerine geçen .
Halil : Dost, sevgili, samimi dost, içten arkadaş.
Haluk : İyi ve güzel huylu, geçim ehli, İslama yakışır.
Hamdullah : Allahü teâlâya hamd eden.
Hammâd : Çok hamd eden, çok dua eden.
Hamza : Aslan, heybetli, azametli.
Han : Hakan veya hakana bağlı hükümdar.
Hanefi : İstikamet üzere olan.
Hani : Yumuşaklık ve vakar sahibi.
Hasan : Güzel, iyi, hoş.
Haseki : Hükümdarların hizmetlerine tahsis edilen zat.
Hasibi : Cömert, hayırhah.
Hasin : Kuvvetli, sağlam, muhafaza eden.
Hâtem : Mühür, üstü mühürlü yüzük, en son.
Hattâb : Çok güzel konuşan ve nasihat eden.
Hatip : Hitabeden, güzel söz söyleyen.
Hayali : Hayal eden.
Haydar : Aslan, cesur, yiğit, kahraman.
Hayrani : Hayran olan.
Hayreddin: Dinde hayırlı kimse, dinin hayırlısı.
Haşim : Ezen, parçalayan. Hürmet ve ikram eden.
Haşmet : Heybet ve ihtişam sahibi. Tevazu gösteren.
Hazım : ihtiyatlı, basiretli, gözü açık, hazımlı.
Hızır : Yeşil.
Hicabi : Mahcup, utangaç, hayalı, edepli, terbiyeli, iffetli.
Hilmi : Yumuşak huylu, sabırlı, vakarlı, sakin.
Himmet : Lütfeden, gayret eden.
Hişam : Haya eden, utanan.
Hud : Büyük, çok hürmet eden.
Hulusi : Halis, saf, samimi, candan, içi temiz.
Hurşid : Güneş.
Huzeyfe : Küçük testici, çömlekçi çırağı.
Hüccet : Senet, vesika, delil.
Hüdâvendigâr : Hükümdar, sultan, âmir, hâkim.
Hüdayi : Hüdânın kulu.
Hümayun : Mübarek, mutlu, padişaha olan.
Hüsameddin : Dinin keskin kılıcı.
Hüseyin : Küçük güzel.
Hüsrev : Padişah, hükümdar, sultan.

İhsan : Hakkından fazlasını veren.
İhvan : Sadık, samimi, candan dost.
İkrime : Kerem sahibi, cömert.
İlhami : İlham sahibi.
İlker: İlk erkek çocuk.
İmadeddin : Din direği, devleti ayakta tutan.
İmam : Nümune, rehber, önder, başkan.
İnayetullah : Allah’ın lütfu, ihsanı.
İslam : Müslüman, Hakka teslim olan.
İsmâil (İb): Allahü teâlâya çok ibadet eden.
İzzet : Değer, şeref, kudret, hürmet ve ikram sahibi.

Kaan: Kağan. Hanların hanı, şahinşah.
Kabil : Kabul eden, önde olan.
Kadem : Ayak, adım.
Kâdir : Tükenmez güç ve kudret sahibi.
Kadîr: Çok güçlü, çok kudretli.
Kadı : Hüküm, karar ve hakimlik.
Kalender : Dünyadan el etek çekip boş dolaşan derviş.
Kamran : İsteğine kavuşmuş, mutlu, bahtiyar.
Kasım: Taksim eden, bahşeden.
Kâzım : Öfkesini, gazabını yenen.
Keleş: Güzel yakışıklı, bahadır.
Kemal : Olgunluk, bilgi ve fazilet sahibi.
Keramet : Kerem, ihsan, evliyada görülen harika.
Kerami : Soylu, şerefli.
Kerem : Asalet, izzet ve şeref sahibi. Cömert, eli açık.
Keremşah : Çok cömert, çok eli açık, çok soylu.
Key : Büyük hükümdar, padişah.
Keşşaf : Keşfeden, sırları çözen, gizlileri açığa çıkaran.
Kılıç: İki yüzü keskin eski bir silah.
Kıymet : Değer, baha, bedel, onur, itibar, makbul oluş.
Kiram : Soyu temiz olanlar, şerefli ve cömert olanlar.
Korkut: Büyük dolu tanesi.
Kuddusi : Mukaddes, ulvi, pak.

Levent : Bahriyeli. Boylu poslu, yakışıklı.
Levni : Renkli, boyalı.

Mahdum : Hizmet edilen, evlat.
Mahmud : Övülmüş, medhedilmiş, sena edilmiş.
Mahmur : Sarhoş, uykulu, baygın gözlü.
Murat : İstek, arzu, maksat. Seçilen
Mazhar : Nail olan, şereflenen, bir iyiliğe kavuşan.
Memun : Korkusuz, tehlikesiz, sağlam, emin.
Mecdeddin : Dinin büyüğü.
Mecnun : Deli, divâne, delice seven.
Medeni:Şehirli, bilgili ve görgülü.
Mert : Sözünün eri, yiğit, bahadır.
Mestan : Mest olmuş, bayılmış.
Metin : Sağlam, dayanıklı.
Mir : Amir, kumandan, bey, vali, hükümdar.
Miraç : Merdiven, yükselen, yükseklere çıkan .
Mirkelam : Kibar konuşan, hoş sohbet, sohbet adamı.
Mirza : Hükümdar soyundan gelen, beyzade.
Misbah : Lamba.
Mithat : Methetme, övme.
Muammer : Uzun ömürlü, ömür süren, yaşayan, talihli.
Muaz : Sığınan, korunan, sarılan.
Muhammed : Yerde ve gökte çok övülen.
Muharrem : Haram kılınmış, dinen yasak edilmiş.
Muhtar : Seçilmiş, seçkin.
Muhterem : Saygıdeğer, sayın, kıymetli, şerefli.
Muhteşem : Göz kamaştıracak büyüklükte veya güzellikte olan.
Muhyiddin : Dini ihya eden.
Muktedi : İktida eden, tâbi olan, uyan.
Muktedir : iktidarlı, gücü yeten.
Muktefi : İktifa eden, izinden takip eden, örnek tutan, birine uyan.
Muslih : Islah eden, düzelten.
Mustafa : Saf hale getirilmiş, süzülmüş, güzide.
Mutahhar : Temizlenmiş, mübarek.
Mutasım : Günahtan çekinen, eliyle tutan, yapışan.
Muteber : Kadri bilinen, kıymeti takdir edilen.
Mutemed : Kendisine itimat edilen, güvenilen.
Mutlu: Halinden, memnun, mesut, bahtiyar.
Muttalib : Talep eden, isteyen.
Mübarek : Bereketli, feyizli, uğurlu, hayırlı.
Mübeşşir : Müjdeci, hayırlı haber verip sevindiren.
Müjdat : İyi haber, müjdeli haber.
Mükerrem : Şerefli, muhterem, hürmete erişmiş.
Mülayim : Yumuşak huylu, medenice hareket eden.
Mümtaz : İmtiyazlı, üstün tutulmuş, seçkin, seçilmiş.
Müren : Akarsu, nehir, ırmak.
Mürsel : Gönderilmiş, yollanmış, nebi.
Müşir : İşaret eden, yol gösteren, mareşal.
Müzdad : Artmış, çoğalmış, uzun.

Nabi : Haberci, haber veren.
Namdar : Meşhur namlı, ünlü, tanınmış.
Nasreddin : Dine yardım eden.
Nebi : Haberci, haber getiren, peygamber.
Necat : Kurtuluşa, selamete eren.
Necati : Kurtulan, felah bulan.
Neccar : Dülger, marangoz, doğramacı.
Necdet : Kahraman, yiğit, efe.
Necih : Başarılı, galip, muzaffer.
Necmi : Yıldız
Nefi : Kazançlı, kârlı.
Nejat : Soy nesil, nesep, tabiat.
Nesimi : Hoş ve mülayim.
Nevzat : Yeni doğmuş çocuk.
Neşet Yetişen, ileri gelen, doğan.
Neşat : Sevinç, neşe, keyif.
Nihat : Tabiat, huy, yaratılış, bünye, karakter.
Nijad : Soy.
Niyazi : Yalvaran, yakaran, dua eden.
Nizam : Düzen, usul, tertip, yol,kaide, sıra, dizi.
Numan : Refah, konfor.
Nuaym : Hayat güzelliği, refah.
Nusret : Yardım, başarı, üstünlük, zafer, galebe, fetih.
Nüzhet : Neşe, sevinç, eğlence, temizlik, ferahlık.

Oğuz :Doğru, sağlam, güçlü, genç.
Oğuzhan :Oğuzların hükümdarı.
Okan :Anlayışlı, kavrayışlı.
Oktay : Hiddetli, kızgın, sinirli.
Orhan : Şehrin hakimi.
Osman : Aşere-i mübeşşeredendir. Yani Cennete girecekleri müjdelenen on kişiden biridir. Üçüncü İslâm halifesidir.
Ozan : Halk şairi, geveze.

Öktem : Gösterişli, korkusuz, güçlü.
Ömer : Diri, canlı, yaşayan hayat süren
Önder : Lider, şef, reis.

Peyami : Haberci.

Raci : Rica eden, yalvaran, ümitli, dileyen.
Racih : Üstün, kıymetli, faziletli ve itibarı fazla olan. Tercihli.
Rafet : Merhamet etme, acıma, esirgeme.
Ramazan : Çok sıcak olan, günahları yakan.
Ramiz : İşaret koyan, işaretle konuşan.
Rauf : Pek esirgeyen, çok merhamet eden.
Recai : Rica eden, dua eden, Allahü teâlâya yalvaran.
Recep : Mübarek, muazzam, muhterem; kıymetli.
Refah : Bolluk, rahatlık, her türlü sıkıntıdan kurtulma.
Re'fet : Acıyan, merhamet eden.
Reha : Kurtuluş, halas.
Reis : Baş, başkan.
Resül : Yeni bir kitap ile gönderilen peygamber.
Reşat : Hak yolunda yürüme, doğru yol.
Reşid : Akıllı, iyi ve olgun.
Rifat : Yükseklik, yücelik, büyük rütbe.
Rüçhan : Üstün olan.
Rıdvan : Razı, memnun. Cennetin kapısındaki melek.
Rıza : Kadere razı olan. Tasavvufta iradenin yok edilmesiyle elde edilen makam.

Sadeddin : Dinin mübarek kişisi.
Sadullah : Allahü teâlânın saadeti.
Sadun : Uğurlu olan, uğur getiren.
Safa : Saf, berrak, temiz, kedersiz, gönlü şen.
Saffet : Saf, halis, temiz. Hile ve dubaradan uzak olan.
Saffan : Saf, halis.
Salahaddin : Dine bağlı, dini düzgün.
Sâman : Servet sahibi, zengin, rahat, dinç, düzenli.
Sedat : Doğru ve haklı
Selami : Barış, huzur ve selamet sahibi.
Selçuk: Sel gibi akan.
Selman : Barışçı, sulhçu.
Serdar : Asker başı, kumandan, komutan, reis.
Serhat : Sınır boyundaki asker.
Sertaç : Başa konan taç.
Server : Baş, reis, seyyid, bir topluluğun ileri geleni.
Sevban : Elbiseli, giyinmiş, kuşanmış.
Seyfi : Kılıç kuşanmış, asker.
Seyfullah : Allah’ın kılıcı, askeri.
Seymen : Çiftlik bekçisi.
Seyyid : Efendi, bey, Peygamber efendimizin torunu Hazret-i Hüseyin’in soyundan gelenler.
Sezgin : Sezen sezici, duygulu, hassas.
Sinan : Mızrak, süngü.
Sirac : Lamba, ışık, güneş, ay.
Siraceddin : Dinin kandili.
Siyami : Oruçlu, kendini kötülüklerden men eden.
Soner :Bir işte son yardımı yapan. Son olması istenen.
Sunullah : Allah’ın kudreti, meydana getirdiği varlığı.

Şaban : Aralık, fasıla.
Şabi : Cemaat ehli.
Şadan : Sevinçli, keyifli, neşeli, bahtiyar.
Şahap : Alev, ateş parçası, akan yıldız.
Şahinalp: Şahin gibi yiğit.
Şahsüvar : Usta binici, çok iyi ata binen.
Şâfi : Şefaat eden, şifa veren.
Şarani : Saçı gür
Şecaeddin : Dinin kahramanı, dinin yiğidi.
Şehlevent : Uzun boylu, yakışıklı genç.
Şemseddin : Dinin güneşi.
Şemsi : Güneş gibi parlayan.
Şerafeddin : Dinin şereflisi.
Şeref : Asil, yüksek, şanlı, şöhretli atalara sahip olmak.
Şevket : Büyüklük, kudret ve kuvvetten doğan haşmet.
Şevki : Şevkli, neşeli, istekli.
Şeyban : Saçlarına ak düşmüş, ihtiyar, yaşlı.
Şihab : Cesur, parlak yıldız, kıvılcım.
Şihabeddin : Dinin parlak yaldızı.
Şinasi : Tanıyan, tanıyıcı, bilen, anlayan.
Şir : Aslan.

Taceddin : Dinin tacı.
Taci : Taçlı.
Tahsin : Kale gibi sağlamlaştırma.
Taki : Günahtan kaçınan, dinine bağlı.
Talat : Yüz, çehre, dindar.
Talha : Bir zamk ağacı.
Tamer :Tam erkek.
Taner :Şafak gibi canlı erkek.
Tanju :Türk hükümdarı [Çinlilerce]
Tarkan : Dağınık, perişan.
Tarık : Sabah yıldızı, parlak yıldız.
Tayfur : Uçan, yükselen.
Taylan : Uzun boylu.
Tayyar : Uçan, uçucu uçma kabiliyeti olan.
Tekin :Uğurlu, hayırlı.
Temel : Asıl, esas.
Tevfik : Uygun getirme, Allah’ın yardımına kavuşma.
Timur :Demir gibi sağlam.
Timurtaş :Demir ve taş gibi sağlam.
Tufan : Afet, felaket, çok şiddetli yağmur.
Turan :Cesur atılgan, yiğit.
Turanşah : Cesur Türk hükümdarı.
Turgay :Küçük kuş, sığırcık.
Turgut :Belde, yerleşme merkezi, mesken.

Ubeydullah : Kulcağız, kölecik.

Üsame : Bir aslan cinsi.

Vakkas : Savaşçı, okçu.
Vakur : Ağırbaşlı, temkinli.
Vakıf : Duran, ayakta duran.
Vâlâ : Yüksek, yüce.
Vecdi : İlahi aşka dalan, vecde gelen, kendinden geçen.
Vecit : Vecde gelen, İlahi cezbe ile bayılan.
Vecihi : Bir kavmin büyüğü.
Vedat : Sevgi ve dostluk gösteren.
Vefa : Sözünde duran, dostluğunu devam ettiren.
Veli : Ermiş.

Yahya : Canlı, hayat süren.
Yaver : Yardım edici, imdada koşan.
Yavuz : Yaman, korkusuz.
Yekta :Tek, eşsiz, benzersiz.

Zafer : Maksada ulaşma, barışma, düşmanı yenme.
Zâfir : Zafer kazanan, üstün gelen.
Zamir : Yürek, iç, vicdan.
Zekai : Çabuk anlayışlı, keskin zekalı.
Zekeriyya : Erkek zat.
Zeyd : Artan, çoğalan.
Zeynel : Süslü.
Ziver : Süs, ziynet ehli.
Ziya : Işık, aydınlık, nur.
Ziyad : Fazlalık, çokluk, bolluk.
Zübeyr : Akıllı.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir