nafaka yasası ne zaman çıktı / Nafaka Tarihi: Türkiye ve Dünyada Yoksulluk Nafakası Nasıl Ortaya Çıktı?

Nafaka Yasası Ne Zaman Çıktı

nafaka yasası ne zaman çıktı

12 Nisan tarihinde Yeni Akit Röportajında söylendi.

Konu : Adalet , Sosyal Politikalar

Nafaka Konusu Tartışılıyor

12 Nisan Cuma günü, MHP MYK üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Yeni Akit gazetesine açıklamalarda bulundu. Açıklamasında daha önceki yasada nafakanın bir yıl olduğunu ancak yasal bir değişikliğin ardından bu bir yıllık nafakanın süresiz nafakaya dönüştüğünü öne sürdü. Ayrıca sözlerinde Avrupa’da süresiz nafaka olmadığına da yer verdi.

Nafaka tartışması bir süredir Türkiye’nin gündeminde yer tutuyor. Nafaka yasasının değiştirilmesine yönelik talepler ve öneriler geçtiğimiz aylarda da gündemdeydi. Peki, nedir bu nafaka meselesi?

Öncelikle belirtmemiz gerekiyor ki Türk Medeni Kanunu’nca düzenlenmiş nafakanın birçok çeşidi mevcut. Nafaka tartışmasına konu olan süresiz nafaka, bu nafaka türlerinin birbirine karıştırılması nedeniyle doğru şekilde anlaşılmayabiliyor. Bu nedenle söz konusu süresiz nafakayı doğru yerde konumlandırmak önem taşıyor.

Türk Medeni Kanunu’na Göre Nafaka Çeşitleri

Türk Medeni Kanunu’nda nafaka, bakım nafakası ve yardım nafakası olmak üzere iki ana başlıkta tanımlanıyor. Doğum, evlenme ya da boşanma olgularıyla ilgili nafakalar, bakım nafakası başlığı altında toplanıyor. Bakım nafakası da tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası olarak üçe ayrılıyor.

Tedbir nafakası, boşanma ve ayrılık davası süresince eşlerin geçiminin ve çocukların bakımının sağlanması amacıyla geçici olarak (dava süresiyle sınırlı) hükmedilen nafaka türü. İştirak nafakası ise boşanma davasının kesinleşmesinin ardından velayet sahibi olmayan tarafın, velayeti üstlenen tarafa çocuk için ödediği nafaka olarak tanımlanıyor. İştirak nafakası; çocuğun 18 yaşını doldurmasına kadar ödenmesi ön görülen, yalnızca çocuğun geçimini ve bakımını kapsayan bir nafaka. Tartışmalara konu olan süresiz nafaka ise yoksulluk nafakasına ait bir kavram. Peki, nedir bu yoksulluk nafakası?

Türk Medeni Kanunu’nun /1 maddesinde yoksulluk nafakası için “boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.” deniyor. Kısacası, boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek tarafın, uygun şartların sağlanması durumunda diğer taraftan süresiz bir mali yardım alma hakkına sahip olması diyebiliriz.

Yoksulluk Nafakası Hangi Şartlarda Veriliyor?

Yoksulluk nafakasına hükmedilmesi için belli şartların sağlanması gerekiyor. Yoksulluk nafakasına karar kılınması için mutlaka boşanmaya hükmolunması ve taraflardan birinin yoksulluk nafakası isteminde bulunması gerekiyor. Bununla birlikte, yoksulluk nafakasını alabilmek için taraflardan birinin boşanma nedeniyle yoksulluğa düşmesi ve kendini idame ettirecek mali güce sahip olmaması gerekmekte. Eğer ki kişi, kendini yoksulluktan kurtaracak mal varlığına sahip ise yoksulluk nafakası isteyemiyor. Yoksulluk nafakasının son koşulu, bu nafakayı isteyen tarafın boşanma davasında kusursuz, az kusurlu ya da diğer tarafla eşit kusurda olması şartı. Şayet kişi, tüm bu şartlara uyuyorsa yoksulluk nafakasını almaya hak kazanıyor.

Ayrıca alacaklının ve borçlunun ekonomik durumlarının değişmesi durumunda nafakanın azaltılması ya da artırılması söz konusu olabiliyor.

Yoksulluk Nafakası Ne Zaman Sona Erebiliyor?

Yoksulluk nafakası kendiliğinden sonlanabildiği gibi mahkeme kararı ile de sona erebiliyor. Örneğin, alacaklının yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü halinde yoksulluk nafakası kendiliğinden sona eriyor. Bunun yanı sıra, alacaklının miras, bağış ya da herhangi bir yolla gelir sahibi olması veya işe girip gelir elde etmesi yahut SGK ve benzeri kurumlardan emekli maaşı alması gibi durumlarda yoksulluk nafakası mahkeme kararı ile sonlandırılabiliyor. Ayrıca alacaklının başka biri ile evliymiş gibi yaşaması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi gibi nedenler gösterilerek de yoksulluk nafakası mahkeme kararı ile kaldırılabiliyor.

Türk Medeni Kanunu’nda Yoksulluk Nafakası ile İlgili Değişiklikler

Aycan’ın sözünü ettiği kanun değişikliği yılında gerçekleşmiş. Eski Kanuna göre yoksulluk nafakası bir yıllık süre ile veriliyorken tarihli sayılı Kanun’un ön gördüğü değişiklik ile bir yıllık sınırlama kaldırılmış ve “süresiz” yoksulluk nafakasının önü açılmış. Yeni kanunun gerekçesi ise “(…) bir yıllık kaydın adalete uygun düşmediği nazara alınıp kaynak İsviçre Medeni Kanununun maddesine uygun olarak süresiz nafaka mecburiyeti esası kabul edilmiştir”. şeklinde belirtilmiş. Bu gerekçe ile anlaşılıyor ki yoksulluk nafakasını bir sene ile sınırlı tutmanın adaleti sağlamadığına karar verildiği için bu uygulamaya son verilmiş.

yılında ise Türkiye’de yeni Medeni Kanun yürürlüğe girmiş. Bu kanuna yılında yapılan süresiz nafaka değişikliği aynen aktarılmış. Bunun yanında, nafaka şartlarıyla ilgili bazı değişikliklere gidilmiş. senesinde yürürlüğe giren Kanun, nafaka konusunda önceki Medeni Kanun’a nazaran cinsiyet eşitliği ilkesini gözeten bir yapıya sahip. Eski Kanun’a göre, kadının yoksul erkeğe nafaka ödemesi için halinin refahta olması gerekiyorken ’de getirilen kanunda “gerek kadın gerek erkek refahta olup olmadıklarına bakılmaksızın yoksulluğa düşecek diğer tarafa yoksulluk nafakası vermek zorundadır” deniyor. Kısacası, ’de yapılan değişiklik ile erkeğin nafaka alabilmesi için kadının refahta bulunması şartı kaldırılmış ve nafaka alma hakkı kadına ve erkeğe eşit koşullarda sunulmuş. Yoksulluk nafakasının diğer şartları ise aynen korunmuş. Buna göre, eski kanunda yer aldığı gibi yoksulluk nafakasına hükmedilmesi için arananlar şartlar, yoksulluğa düşme tehlikesi ve nafakayı alacak tarafın kusurunun daha ağır olmaması olarak belirtilmiş ve nafaka miktarının ödeyecek tarafın mali gücüne göre belirlenmesi ön görülmüş.

Avrupa’da Yoksulluk Nafakası

Aycan’ın iddiasında da yer verdiği Avrupa’da yoksulluk nafakasının durumu, nafaka tartışmasında sık sık gündeme getirilen bir örnek. Avrupa ülkelerinde yoksulluk nafakasının aile hukuku kapsamındaki durumuna göz attığımızda, ortak bir uygulama görmek mümkün değil. Örneğin, İngiltere’de hem sınırlı süre için hem de süresiz nafaka hukuken mümkün kılınmış. Benzer şekilde, Almanya’da da yoksulluk nafakasının süresi için bir üst sınırlama getirilmemiş. Genel olarak boşanma sonrasında tarafların kişisel sorumluluk prensibi temelinde hareket etmeleri bekleniyor olsa da süresiz nafaka istemi aile hukuku kapsamında mümkün kılınmış. Öte yandan Hollanda ve Belçika gibi diğer Avrupa ülkelerinde nafaka ödemesinde yasal olarak yıl sınırlaması getirildiğine rastlayabiliyoruz. Sonuç olarak Avrupa ülkeleri nafaka konusunda ortak bir uygulamaya sahip değil. Ancak süresiz nafakanın görüldüğü Avrupa ülkeleri de var.

Genel bir değerlendirmede MHP Milletvekili Sefer Aycan’ın iddiasında yer verdiği gibi yapılan yasal bir değişiklik ile yoksulluk nafakasının bir yıl ile sınırlandırılmasına son verildiğini ve süresiz ibaresinin getirildiğini görmekteyiz. Bunun yanı sıra, İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkelerine baktığımızda Avrupa’da süresiz nafaka uygulamalarına rastlayabilmekteyiz.

Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan&#;ın

Nafaka yasası son durum Süresiz nafaka bitiyor mu, ne zaman bitecek?

Nafaka yasası son durum Süresiz nafaka bitiyor mu, ne zaman bitecek?

monash.pw

Türkiye'de binlerce nafaka mağdurunun yüzünü güldürecek haber Adalet Bakanlığı'ndan geldi.

Nafaka düzenlemesi ile ilgili taslak çalışmaları başlatıldı.

Boşanan eşler arasında görülen nafaka ödemelerinde mağdur duruma düşen vatandaşlar için yeni bir yasa planlanıyor.

Buna göre, "evlilik süresine göre nafaka ödemesi" ve "nafaka ödeme süresine üst sınır konulması" Meclis gündemine gelecek.

Nafaka ödeyen eşler ise, yasaya ilişkin son gelişmeleri yakından takip ediyor. Nafaka yasası çıktı mı, ne zaman çıkacak? Süresiz nafaka bitiyor mu? İşte ayrıntılar

SÜRESİZ NAFAKA BİTİYOR MU

Boşanma davası devam ederken ya da davası sona erdikten sonra ödenen aylık yasal zorunluluğa nafaka deniyor.

Yoksulluk (Süresiz), iştirak, tedbir, yardım nafakası olamak üzere 4 türü bulunuyor. Nafaka ödeyenlerin en çok şikayetçi olduğu nafaka türü de süresiz olarak biliniyor.

Son yıllarda sık sık gündeme gelen süresiz nafaka düzenlemesi bekir Bozdağ’ın Adalet Bakanlığı görevine gelmesiyle hızlandı.

Nafaka düzenlemesi ile ilgili olarak Bakan Bozdağ önümüzdeki günlerde hukukçular ile toplantı düzenleyecek.

Taslak metin üzerinde son düzenlemeler yapıldıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak.

Kısa süre evli kalanlar böylece ömür boyu nafaka ödemeyecek. Buna göre  evlilik süresine göre ödeme yapılacak.

NAFAKA YASASI

Taslağın ana hatları şöyle:

Düzenleme ile "nafaka ödeme süresine üst sınır konulması" ve "evlilik süresine göre nafaka ödenmesi" sağlanacak.

2 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 5 yılın altındaki evliliklerde 7- 8 yıl, 5 ila 10 yıl arasındaki evliliklerde 12 yıl, 15 yılın üzerindeki evliliklerde evlilik süresi dikkate alınarak nafaka verilmesi planlanıyor.

Süre sınırında takdirin tarafların durumuna göre hâkimde olacağı belirtiliyor. Hâkim, nafakayla ilgili karar verirken, 'eşlerin iş ve gelir durumunu' dikkate alacak.

ARA SÜRE FORMÜLÜ

Yeni düzenlemenin geçmişe yönelik de uygulanması öngörülüyor. Uygulamada "ara süre formülü" üzerinde duruluyor. Buna göre boşanma ile birlikte kadınların gelir durumu, iş imkânı olmaması ve yeniden evlenmemesi durumunda bağlanan nafaka süresinin bitmesinin ardından 2 ya da 3 yıl gibi bir geçiş süreci planlanıyor.

Ara sürenin dolmasının ardından ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın devreye girmesi, kadının nafaka alma ihtiyacının devam etmesi durumunda belirli bir maaş ödenmesi hususu değerlendiriliyor.

Google News ile Takip Et

Yargıdan süreli nafaka kararı

Boşanma sonrası kadınların ve çocukların mağdur edilmemesi için verilen nafaka konusunda geçtiğimiz yıl bir taslak gündeme gelmiş ve tartışılmıştı. Buna göre 2 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 5 yılın altındaki evliliklerde yıl, 5 ila 10 yıl arasındaki evliliklerde de 12 yıl nafaka verilmesi gündeme gelmişti. Ancak henüz herhangi bir düzenleme yapılmadan Van'da görülen bir boşanma davasından ilginç bir karar çıktı.

Habertürk'ün edindiği bilgilere göre aile mahkemesi sıfatı da taşıyan Erciş monash.pw Hukuk Mahkemesi, bir çift arasında süren boşanma davasında süresiz olarak bilinen yoksulluk nafakasının N.K. adlı kadına sadece bir yıl olarak toplam 12 bin TL tutarında ödenmesine hükmetti.

Boşanmayla sonuçlanan olay ise şu şekilde gerçekleşti: N.K. adlı kadın şiddet ve kötü muamele gördüğü iddiasıyla eşi S.K. hakkında suç duyurusunda bulundu. 25 yaşındaki kadın, resmi nikahlı eşi olan şüpheliyle tartıştıklarını, eşinin kendisini evden attığını iddia etti. Şüpheli ise ifadesinde olay günü tartıştıklarını, maaşından dolayı evin tüm ihtiyaçlarını karşılayamadığını, eşinin amcasını arayıp 'gelin kızınızı götürün' deyip eşini evden uzaklaştırdığını ileri sürdü.

"BENİ EVDEN ATTI, ÖLÜMLE TEHDİT ETTİ"

Genç kadın ifadesinde, "Sanığın bana evlendiğimizden beri psikolojik olarak baskı uyguladığı ve beni istemediğini söylediği hep oldu. Hep aşık olduğu ve konuştuğu kadınların fotoğraflarını gösterip onlara aşık olduğunu durmadan söyledi. Bana şiddet de uyguladı.

monash.pwine şöyle devam etti: "Olay günü öncesi eşim olan sanık yatsı ezanından sonra ailesinden 4 kişi ile birlikte kapıya araç getirerek beni başımdan tutarak ve zor kullanarak araca bindirdi. Yol boyunca 'ben seni öldüreceğim, devlet kadınlara sahip çıkmasa ben seni öldüreceğim' diyerek beni abisinin evinin bodrum katında bulunan kapıcı dairesine kilitledi ve hep ölümle tehdit etti. Daha sonra beni aileme bıraktı. Aradan bir süre sonra sanığın ailesi aileme gelerek özür diledi. Bir daha yaşanmayacak dediler ancak ben hep şiddet gördüm. Hep düzelecek umuduyla bu durumları sineye çektim. Olay günü annem, babam ve amcam evimize misafir olarak geldi. Daha sonra eşim onlar gelince onların yanından ayrılarak beni odaya çağırdı ve bana 'seni istemiyorum, ailen ile birlikte evimden defol git' dedi. Daha sonra sanık evi terk ederek çıktı. Aileme durumu izah ettim. Ailem evden ayrıldı. Sanık daha sonra eve geldiğinde bana neden ailem ile gitmediğini söyleyerek darp ve cebir kullanarak beni ikindi vakti sıralarında evden attı."

EŞİNE KÖTÜ MUAMELEDEN CEZA ALDI

Açılan davada mahkeme ise sanığın eşine karşı kötü muamele suçunu işlediğini belirterek, 2 ay hapis kararı verdi. Mahkeme duruşmadaki davranışlarından dolayı cezada indirim uygulayarak sanığın 1 ay 20 gün hapisle cezalandırılmasına ve hükmün açıklanmasının da geri bırakılmasına karar verdi.

1 YIL BOYUNCA AYLIK BİN TL'YE HÜKMEDİLDİ

Ceza davasının sonuçlanmasının ardından da çift arasında Erciş monash.pw Hukuk Mahkemesi'ndeki boşanma davası da 24 Mart Cuma günü sonuçlandı. Ancak davada, süresiz olan yoksulluk nafakası hakkında ilginç bir karara imza atıldı. Çiftin boşanmasına karar veren mahkeme, davalı S.K.'nın karısına aylık bin TL olmak üzere 1 yıl süre için toplam 12 bin TL nafaka ödemesine hükmetti. Kararda şu ifadeler yer aldı: "Davacı karşı davacı lehine tarafların evlilik süresi dikkate alınarak takdiren TMK Maddesi gereği toplu yoksulluk nafakası olarak aylık TL'den 1 yıllık olmak üzere 12 bin TL yoksulluk nafakasının hükmün kesinleşmesinden itibaren davacı karşı davalıdan alınarak davacı karşı davalıya verilmesine, fazlaya dair istemin reddine"

Davada ayrıca mahkeme genç kadına 10 bin TL maddi, 10 bin TL de manevi olmak üzere 20 bin TL de tazminat verilmesine ve çiftin boşanmalarına karar verdi.

"KARAR HATALI İTİRAZ EDECEĞİZ"

Kararla ilgili konuşan genç kadının avukatı Suat Çakan ise, "Boşanma davasındaki nafaka kararı bizce hatalı. Öyle ki nafakanın ödenme biçimini aktaran madde yanlış yorumlanarak böyle bir karar verildiğini düşünüyoruz. Bu nedenle itiraz edeceğiz. Müvekkilimizin burada çok zor durumda bırakılıyor. TMK'da süreli yoksulluk nafakası düzenlenmemişti. Ancak mahkeme tarafından ödeme şekli olarak belirtilen maddeye dayanılarak yasa koyucunun iradesi yerine geçilerek süreli nafaka yönünde karar verişmiştir. Ekonomik şartlar da göz önüne alındığında karar verilen nafaka da çok düşüktür. Müvekkilimizin yaşamış olduğu olaylar ceza mahkemesi tarafından da sabit görülmüştür. Maddi ve manevi tazminat miktarı da çok düşüktür. Bu nedenle bölge mahkemesine kararı istinaf edeceğiz" dedi.

SÜRESİZ NAFAKA MADDESİNDE NE DENİLİYOR?

Türk Medeni Kanunu'nun Maddesi'nde süresiz nafaka ifadesi şu şekilde yer alıyor: "Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz."

Nafakanın ödenme biçimini aktaran madde 'da da şu ifadeler yer alıyor: "Maddi tazminat ve yoksulluk nafakasının toptan veya durumun gereklerine göre irat (Dönemsel) biçiminde ödenmesine karar verilebilir. Manevî tazminatın irat biçiminde ödenmesine karar verilemez. İrat biçiminde ödenmesine karar verilen maddî tazminat veya nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü hâlinde kendiliğinden kalkar; alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi hâlinde mahkeme kararıyla kaldırılır. "

Nafaka İle İlgili Son Değişikler

Nafaka konusunda yılının başlarından beri araştırma ve çalışmalar yapılmaktadır. Adalet Bakanlığının oluşturduğu bir komisyon Türk medeni Kanununda yer alan nafakayla ilgili maddeler üzerinde belli değişiklikler yapmak için çalışmaktadır. Uzun süreli çalışmaların sonunda gelinen noktada nafaka  ile ilgili son değişiklikler yılında netleşiyor. Nafaka konusunda yeni düzenlemeler nafakanın verilme süresi, nafaka ödenmediğinde verilen cezalar, boşanma sürecindeki karar aşamaları gibi konuları kapsıyor.

Nafaka Yasasında Neler Değişiyor?

Nafaka ile ilgili yasal çerçeve Medeni Kanun maddeleriyle düzenlemektedir. Nafaka türlerine göre yasal gereklilikler farklı maddelerde belirlenmiştir. Boşanma davası açılmadan önce ve sonrasını kapsayan Tedbir Nafakası ilgili kanunun  ve Maddelerinde açıklanmaktadır. İştirak nafakası çocuklar için alınan bir nafaka olarak ilgili kanunun , Gibi maddelerinde açıklanmaktadır. Yoksulluk nafakasına ise ilgili kanunun Maddesinde detaylı olarak yer verilmektedir.

Nafaka ile ilgili son değişiklikler yılında genel nafaka davalarının hepsine yansıyacak değişiklerdir. Nafaka yasalarında nafakanın ödenmesinin süre kapsamları ile ilgili değişikler bulunuyor. Mevcut yasada süresiz verilmesi ifadesi bulunurken yapılan değişikliklerle nafakanın süresiz değil 5 yıl gibi sınırlı bir süre için ödenmesi ifadesi yer alacak. Ancak yoksul tarafın mağdur olmaması için nafaka alma süresi bittiğinde yoksulluk durumu devam ediyorsa devletin yardımı söz konusu olacak.

Boşanmalarda nafaka ödenmesini belirleyen kriterlerden biri olan kusur durumu da yeni yasa tasarında değişiyor. Kusur derecesinin nafaka verilip verilmemesinde daha önemli hale getirilmesi planlanıyor. Boşanma sürecinde karar aşamasının 3 yıl sürmesi durumu da değişiyor. Boşanmaya reddeden bir taraf olsa da karar 1 yıl içinde verilecek. Tazyik hapsinin kaldırılması da yeni yasa tarasarısında yapılacak değişiklikler arasında bulunuyor. Tazyik hapsi nafaka ödemesini yapmayan taraf için uygulanan bir cezadır. Yeni yasa tasarısında bu cezanın da kaldırılması söz konusudur.

Nafaka Süresi İle İlgili Değişliklerde Detaylar

Yeni yasal düzenlemelerle ilgili en çok ses getiren konu nafakanın ödenme süresi oldu. Nafakanın ödenme süresi mevcut yasada süresiz ibaresi ile açıklanmaktadır. Ancak ömür boyu nafaka ödenmesinin adil olup olmadığı tartışılmaktadır. Adalet Bakanlığı yeni yasal düzenlemelerde Medeni Kanunun Maddesinde yer alan süresiz nafaka ödenmesi ifadesini değiştirmeye yönelik çalışmalar yapmaktadır. Nafaka ile ilgili son değişiklikler itibariyle hukuki platformda devreye girecek. Nafaka ödeme süreleri de artık 1 ya da 5 yıl gibi durumun tespitine ve davanın koşullarına göre belli sürelerle sınırlandırılacak.

Nafaka yasası son durum

Nafaka yasası düzenlemesinde, yasal güvencenin sağlanması ve kişinin nafaka hakkını alabileceği medeni kanun değerlendirmesinde kanun maddeleri aynı şekilde işlemektedir.


Yeni nafaka yasası ne zaman yürürlüğe girecek

Yeni nafaka yasası, yılında yürürlüğe girecek düzenlemelerle, Medeni kanun maddelerinin incelenmesi ve kişilik haklarına göre değerlendirilmesi kapsamında duyurulacaktır.


Süresiz nafaka

Süresiz nafaka hakkının alınması için tarafların evlenmemesi, maddi durumunun iyileşmemesi ve nafaka almaya muhtaç olması yasası işlemektedir.

İlginizi Çekebilir;

Nafaka Yasası

Nafaka Düzenlemesi

Belirsiz Süreli Kira Sözleşmesi Dava Açma Süresi Ne Kadar?

Yeni Mahalle Mahallesi Kira Hukuku Avukatı

Yayalar Mahallesi Kira Hukuku Avukatı

 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır