kalp atışı bebeğin ne zaman duyulur / Bebeğin Kalp Atışları Ne Zaman Duyulur? - Dr. Sait Halil

Kalp Atışı Bebeğin Ne Zaman Duyulur

kalp atışı bebeğin ne zaman duyulur

Bebeğin kalp atışının durması – Anne karnında bebek ölümü

Anne karnında bebeğin kap atışı 5. ile 6. gebelik haftasında görülür ve duyulur hale gelir.

Bebeğin kalp atışının görülmesi çok büyük bir gelişmedir. Çünkü bu aşamadan sonra bebek kaybı oranı çok azalır. Ancak maalesef. ilk üç ay içersinde bu risk devam etmektedir.

İlk üç ay sağlıksız bebeklerin düştüğü düşük ayları olarak bilinir. 

Bu konuda, bebek kalp atışı duyulmuş bir gebelikte daha sonraki kontrolde bebeğin kalp atışının kaybolmasından bahsedeceğiz.

Bebek kalp atışı kaybolması neden olur?

Bu durumun en sık nedeni kromozomal anomali olmasıdır. Yani aslında güzel bir şey olmuştur ve sağlıklı olmayan bir bebek erken dönemde kalp atışı durarak ölmüştür.

Ancak anne adayı bu duruma çok üzülür. Anlatılanları hiç dinlemez ve bir geçici depresyona girer. Anne adayına her açıdan destek olmak gerekir.

Kanama olmadan bebek kalp atışı durur mu?

Evet, maalesef zaten sıklıkla oluş şekli budur. Yani anne adayı kontrole gelir ve yapılan ultrasonografide bebeğin kalp atışının durduğu saptanır. 

Bebeğin kalp atışı kaybolduysa ne yapılmalı?

Size tavsiyem bu durumu bir diğer uzman hekim muayenesi ile doğrulayın. Maalesef bazen hata olabiliyor. Üstten yapılan ultrasonlar yanlış sonuç verebiliyor. Bu nedenle bebeğinizin kalp atışı durdu denildi ise, bir diğer gözün bakmasında ve vajinal ultrasonografi yapılmasında fayda vardır. 

Ölmüş bebeği olan anneye kürtaj

Bebek kalp atışı durmuş ve bundan emin isek artık anneyi bu durumdan kurtarmak gereklidir. Bu durum farklı şekillerde çözülebilir.

  • En sık başvurulan yöntem kürtaj diye bilinen anne rahminin bir alet yardımı ile temizlenmesidir. 
  • Bir diğer yol ise ilaç ile düşük yaptırılmasıdır.

Burada hangi yolun daha uygun olduğuna uzman hekim karar vermelidir. Lütfen siz evde kendi başınıza bu yola başvurmayınız. 

Bebek kalp atışı durdu ise kürtajı ne zaman yapılmalı?

Bu durum kesin ise artık beklemenin bir anlamı yoktur. Artık uygun bir yerde anestezi alarak kürtaj ile bu durumdan kurtulmalıdır. 

Bu noktada size müdahale edecek uzmanı iyi seçmenizi öneririm. Çünkü bu işlem sırasında yapılacak bir hata kadının ömür boyu hem cinsel hayatını hem de bebek sahibi olmasını bozabilir. 

Kürtaj materyalinin patolojik incelemesi ne anlama gelir?

Gebeliğin kürtaj ile boşaltılması sonrasında ailenin isteyebileceği iki araştırma vardır. Bunlar;

  • Patolojik inceleme
  • Genetik inceleme

Kürtaj materyalinin patolojik incelemesi hangi konular hakkında bilgi verebilir?

Alınan dokunun incelemesi ile gebeliğin normal bir gebelik olarak mı başladığı veya halk arasında üzüm gebeliği olarak bilinen molar gebelik şeklinde ( sağlıksız bir gebelik şekli ) başladığı hakkında bilgi verir. Ancak molar gebelikler son derece nadirdir. Bu nedenle patolojik inceleme sonucunda sıklıkla sadece gebelik rapor edilir. Ancak bu gebeliğin kaybı noktasında bir bilgi vermez.

Genetik inceleme hangi konular hakkında bilgi verebilir?

Bebek kaybının en sık nedeni olan kromozom bozukluğunun bebekte olup olmadığı hakkında en net bilgiyi veren incelemedir.

Genetik inceleme hem pahalı hem de zahmetli bir yöntem olması nedeniyle ilk düşükte rutin istenilmez.

Ancak aile, böyle bir inceleme hakkının olduğunu bilmeli ve anne ve baba adayı bu konuda kararı kendisi vermelidir.

Genetik inceleme ile, kalp atışı duran gebeliğin kromozom yapısı, herhangi bir anormallik içeripiçermediği hakkında bilgi alınır. Rutinde cinsiyeti söylenmez ancak aile isteği ile genetik uzmanından bu bilgi alınabilir.

Paylaşmak faydalı olabilir...

Bebeğin Kalp Atışı Ne Zaman Duyulur?

Anne adayı hamile olduğunu anladığı andan itibaren bebeğinin gelişimi ile ilgili her aşamayı merakla takip eder. Karnında taşıdığı canlının kalp atışlarını duymak ise heyecan verici bir durumdur. Merakla beklenen o ses, farklı haftalarda dinlenebilir. Gebelik kesenin gözükmesinden itibaren kalp atışını duymak için bazen 10 gün bazen de daha fazla beklemek gerekebilir.

Eğer doktorunuz bebeğinizin kalp atışını duymanız için bir süre daha beklemeniz gerektiğini söylüyorsa acele etmeyin ve kendinizi gereksiz strese sokmayın.

Bebeğin Kalp Atışı Kaçıncı Haftada Duyulur?

Hamilelikte en erken 5. haftada transvajinal ultrason ile bebeğin kalp atışı duyulabilir. Bu yöntem riskli hamilelikler için kullanılır. Genel olarak ultrasonografi cihazı ile 6. haftadan itibaren dinlenebilirken bazı hamileliklerde bu süre 12. haftayı bulabilir.

Bebeğin Kalp Atışı Nasıl Dinlenir?

Doktorunuz bebeğin gelişimini takip etmek için kalp atışlarını da gözlemler. Rutin kontroller sırasında, ultrason cihazını anne adayının karnının üstünde gezdirerek sesi duyabilmek için bebeğin uygun olduğu pozisyonu yakalamaya çalışır. Kullanılan ultrasonografi cihazının kalitesi kalp atışını gözlemlemek için önemlidir. Bazı kontrollerde kalp atışı görülür fakat ses gelmeyebilir. Doktorunuz, kalp atışının cihazda gözüküyor olmasını bebeğin sağlığı açısından yeterli bulabilir ve duyulmasına gerek olmadığını söyleyebilir. Bebeğinizin karnınızda aldığı pozisyon sesin duyulmasını etkileyen unsurlardandır. 12. haftadan itibaren fetal doppler ile de bebeğin kalp atışı duyulur. 18. ile 20. haftalarda ise stetoskop yardımıyla bebeğinizin kalp atışları dinlenebilir.

Bebeğin Kalp Atış Hızı Kaç Olmalı?

Bebeğin kalp atışları 5 buçuk haftadan itibaren hesaplanabilir. 5. haftadan 10. haftaya kadar geçen sürede kalp atış hızı genellikle dakikada 90 ile 110 arasında olur, bebek büyüdükçe bu sayı artar. 10 haftaya doğru dakikada 140 ve 170 aralığında atar ve doğuma kadar da bu şekilde devam eder. Bebeğiniz hareketli olduğu zamanlarda kalp atım hızı artar. Hareket azaldıkça normale dönmesi beklenir.

“Tavsiye niteliğinde değildir, anne ve bebek gelişimi mutlaka doktor gözetiminde takip edilmelidir.”

Anne karnındaki bebeğin kalbi, gebe kaldıktan 22 gün sonra atmaya başlamaktadır. Bebeğin kalp atışlarının ne zaman duyulmaya başlayacağı ise anne-baba adayları tarafından merak edilen konuların başında gelmektedir.

Bebeğin kalp atışlarının kaçıncı haftada duyulacağı, kullanılan ekipmana göre değişiklik göstermekle birlikte genelde gebeliğin 5 ila 6. haftalarda vajinal ultrason ile bebeğin kalp atışları duyulabilmektedir. 10 ila 12. haftalara gelindiğinde ise doppler ultrason ile bebeğin kalp atışlarını duymak mümkün olmaktadır.

Anne karnındaki bebeğin kalp atışlarına dair merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.

Gebelikte İlk Ultrason Muayenesi Ne Zaman Yapılır?

Gebelik testinin sonucu pozitif geldikten sonra doktorunuz, 7,5 ila 8. haftada ultrasonla muayene için kendisini ziyaret etmenizi isteyebilir. Ancak bazı doktorlar ise ilk ultrasonu gebeliğin 11 ila 14. haftaları arasında yapmayı tercih etmektedir.

Doktorunuz, aşağıdaki durumlarda gebeliğin 6. haftası gibi erken bir dönemde ultrason yapmak isteyebilir:

  • Halihazırda var olan bir sağlık sorununa sahip olmak
  • Daha önce düşük yapmış olmak
  • Geçmişte gebeliği sürdürmekte zorluk yaşamış olmak
  • İlk ultrason muayenenizde aşağıdakilerin kontrolü sağlanacaktır:
  • Gebeliğin onaylanması, mol ya da dış gebelik olup olmadığının kontrol edilmesi
  • Bebeğin kalp atışlarının kontrol edilmesi
  • Bebeğin baş-pop mesafesinin ölçülmesi
  • Gebelikte anormallik olup olmadığının değerlendirilmesi

Doktorunuz, ziyaretleriniz sırasında bebeğinizin kalp atışını değerlendirecektir. Ancak doktor ziyaretleriniz haricinde bebeğinizin kalp atışları konusunda endişeleriniz olduğunuz her an doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyin.

Bebeğin Kalp Atışları Kaçıncı Haftada Belli Olur?

Bebeğin kalp atışları genelde gebeliğin ilk dönemlerinde transvajinal ultrason ile tespit edilmektedir. Transvajinal ultrason yapılırken ultrason cihazı ile vajinadan geçilerek embriyonun gelişimi kontrol edilmektedir. Transvajinal ultrason ile embriyonun kalp atışlarının tespit edilebilmesi, gebeliğin 7. haftasını bulabilmektedir.

Transabdominal ultrason ise gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterlerinde kullanılmaktadır. Bu görüntüleme yönteminde karnın alt kısmına kayganlaştırıcı jel sürülmekte ve ardından ultrason cihazı ile rahim ve fetüs görüntülenmektedir.

İkinci trimesterle birlikte fetüsün kalbi tam olarak oluşmuş olduğu için transabdominal ultrason ile bebeğin kalp atışlarını görmek mümkün olmaktadır. Transabdominal ultrason aynı zamanda şunlar için de kullanılmaktadır:

  • Fetüsün yaşını ve gelişimini kontrol etmek
  • Birden fazla fetüs olup olmadığını kontrol etmek
  • Fetüsün durumunu kontrol etmek
  • Rahim ağzını değerlendirmek
  • Rahmi değerlendirmek
  • Daha önce tespit edilmiş sorunlar varsa bunları değerlendirmek
  • Amniyon sıvısını ve plasentayı muayene etmek
  • Herhangi bir kanama ya da ağrı olup olmadığına bakmak
  • Şüpheli kitleler varsa bunları değerlendirmek
  • Anormal değerler olup olmadığını görmek
  • Fetal anomaliler olup olmadığını görmek
  • Erken doğum belirtisi olup olmadığına bakmak
  • Dış gebelik şüphesi varsa bunu kontrol etmek
  • Gebelik kaybı olup olmadığını kontrol etmek

Fetüsün kalp atışlarının doğum sırasında da kontrol edilmesi gerekebilir. Fetüsün kalp atış hızını takip etmede şu yöntemler kullanılabilir:

Oskültasyon: Annenin karnına özel bir stetoskop ya da Doppler cihazı tutarak fetüsün kalp atışı dinlenir. Doktorunuz, doğum sırasında bu yöntemi belli aralıklarla kullanabilir.

Elektronik izleme: Doktorunuz, doğum sancılarına karşılık fetüsün kalp atış hızını ölçmek için dahili ya da harici ekipmanlar kullanabilir.

Fetüsün kalp atış hızını takip etmek için Doppler de kullanılabilmektedir. Bu cihaz, çeşitli mecralarda satılıyor olsa da cihazın yalnızca uzmanlar tarafından kullanılması gerekmektedir. Uzman olmayan kişilerin cihazı kullanması, fetüsün tehlikeli enerji seviyelerine maruz kalmasına neden olabilir.

Bebeğin Kalp Atışları Kaç Olmalı?

Bebeğin kalbi gebelik boyunca gelişmeye devam eder. Fetüsün kalp atış hızı gebeliğin başlarında dakikada 90 ila 110 arasında olmaktadır. 9 ila 10. haftalara geldiğinde ise 140 ila 170’e ulaşabilmektedir.

Bebeğin kalp atışının ikinci ve üçüncü trimesterde ise 110 ila 160 arasında olması beklenmektedir. Bununla birlikte bebeğin kalp atış hızının gebelik boyunca değişiklik gösterebileceğini unutmamanız gerekir.

Doktorunuz, bebeğinizin kalp atışının çok yavaş, çok hızlı ya da çok düzensiz olduğunu düşünüyorsa bebeğinizin nadir de olsa kalp sorunu yaşama riski bulunmaktadır. Bu nedenle doktorunuz her ziyaretinizde bebeğinizin kalp atış hızını kontrol etmek isteyebilir.

Bebeğin Kalp Atışları Neden Duyulmaz?

Bebeğinizin kalp atışlarını ilk ultrasonda duymanız mümkün olmayabilir. Bunun nedeni ilk ultrasonun gebeliğin genelde çok başlarında yapılmasından kaynaklanmaktadır. İlk ultrasonda bebeğinizin kalp atışlarını duyamamanız, ortada bir sorun olduğu anlamına gelmemektedir.

İlk ultrasonda bebeğinizin kalp atışları duyulmadıysa doktorunuz, birkaç hafta sonrasına başka bir ultrason planlayabilir.

Bebeğin kalp atışlarının duyulmamasına neden olan diğer nedenlerden bazıları şu şekildedir:

  • Rahmin ters durması
  • Karın bölgesinin geniş olması
  • Gebelik haftasının tahmin edilenden az olması

Bebeğin kalp atışları tespit edilemediyse fetal ölçüm yapılabilir. Baş-popo uzunluğu 5 mm’den fazla olan embriyoda kalp atışı mevcut değilse ortada endişe edilmesi gereken bir sorun olabilir.

Gebeliğin 6. haftasından sonra gebelik kesesi olmaması da endişe verici bir durumdur. Bu nedenle gebelik kesesi olmaması halinde doktorunuz kan testi isteyebilir ya da birkaç gün sonra tekrar ultrason yapmak için kendisini tekrar ziyaret etmenizi isteyebilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır