migros kartı onaylama / Kimlik doğrulama işlemi nasıl yapılır? | MoneyPay

Migros Kartı Onaylama

migros kartı onaylama

fastPay'le Anında Ulaşım Kartını Yükle!

fastPay ile Anında İstanbulkart Y&#;kle
;

Hayatını kolaylaştırmak elinde!

Ulaşım kartını yüklemek için

yapman gerekenler çok basit!

  • 1

    fastPay ana ekranında bulunan ulaşım kartı yükle butonuna tıkla.

  • 2

    Yükleme yapmak istediğin kartı ekranda bulunan seçenekler arasından seç!

  • 3

    Kart numaranı girerek ya da kartın üzerindeki kare kodu taratarak kolayca yükleme yapabilirsin.

  • 4

    Yükleme yapmak istediğin tutarı gir ya da seç.

  • 5

    fastPay yükleme talimatını oluşturdu! Şimdi ekrandaki yönlendirmeleri takip etmen yeterli. Kartı kaydet butonuna basarak kartını kaydedebilir, bundan sonraki yüklemelerini kolayca yapabilirsin.

  • 1

    fastPay ana ekranında bulunan ulaşım kartı yükle butonuna tıkla.

  • 2

    Yükleme yapmak istediğin kartı ekranda bulunan seçenekler arasından seç!

  • 3

    Kart numaranı girerek ya da kartın üzerindeki kare kodu taratarak kolayca yükleme yapabilirsin.

  • 4

    Yükleme yapmak istediğin tutarı gir ya da seç.

  • 5

    fastPay yükleme talimatını oluşturdu! Şimdi ekrandaki yönlendirmeleri takip etmen yeterli. Kartı kaydet butonuna basarak kartını kaydedebilir, bundan sonraki yüklemelerini kolayca yapabilirsin.

'Ulaşım Kartı Y&#;kleme' ile ilgili sık sorulan sorular:

  • Ulaşım Kartı bilgilerini girerek kartına TL y&#;kleme işlemini nasıl yaparsın?

    • fastPay ana ekranında bulunan ulaşım kartı yükle butonuna tıkla.
    • Mavi kart ya da indirimli kart fark etmeksizin, ulaşım kartının üzerindeki numarayı tuşla veya qr kod (kare kod) taratarak kartını tanımla. Yükleme yapmak istediğin kartı ekranda bulunan seçenekler arasından seç! 
    • Kart numaranı girerek ya da kartın üzerindeki kare kodu taratarak kolayca yükleme yapabilirsin. 
    • Yükleme yapmak istediğin tutarı gir ya da seç. 
    • fastPay yükleme talimatını oluşturdu! Şimdi ekrandaki yönlendirmeleri takip etmen yeterli. Kartı kaydet butonuna basarak kartını kaydedebilir, bundan sonraki yüklemelerini kolayca yapabilirsin.
  • İstanbulkart'a temassız y&#;kleme nasıl yapılır?

    Nfc teknolojisi yani yakın alan iletişimi sayesinde telefonundaki bakiyeden istanbulkart'ına para yüklemen çok kolay. Temassız okuyucu (nfc) özelliği bulunan bir telefon kullanıyorsanız, yükleyeceğiniz tutarı belirttikten sonra istanbulkart'ı telefonunuzun arkasına okutarak tek seferde para yükleyebilirsiniz.

  • T&#;m banka kartlarıyla işlem yapma kolaylığı!

    Kart bilgilerini yalnızca bir sefer fastPay uygulamasına tanıtarak, kolay ve hızlı ödeme, para yükleme ve transfer işlemlerini gerçekleştirebilirsin.

    Ulaşım kartına, fastPay cüzdan bakiyen ya da ekli banka kartın ile anında para ekleyebilir,  ulaşıma ara vermeden devam edebilirsin.

  • Ulaşım Kartı Y&#;kleme Limitleri

    • İstanbulkart'a hesaptan ya da kredi kartından yüklenebilecek limit, günlük maksimum tl ve 4 adet, aylık yükleme limiti toplam tl ve 15 adettir.
    • Fastpay'e eklenebilecek ulaşım kartı sayısı 3 adettir.
    • Kentkart'a kredi kartı ya da hesaptan yükleme limiti tek seferde en az 10 tl, en fazla tl’dir.

Diğer y&#;kleme işlemleri

fastPay'i indir,

kolaylığın tadını çıkarmaya hemen başla!

Migros money pay müşteri hizmetleri

Moneypay iletişim

İNG Bank ve Migros işbirliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında TL’ye kadar olan ihtiyaç kredisine mesai saatleri dışında, hafta sonları, resmi tatil ve bayramlarda tüm süreçlerini mağazalarımızdan tamamlayarak, dosya masrafsız, hızlı ve kolay bir şekilde ulaşma imkânına sahip olabilirsiniz. Detaylı bilgi için link

Gıda ışınlaması; gama ışınları kullanılarak, gıdaların teknolojik amacına uygun olarak yeterli dozda ışınlanması işlemidir ve gıdaların sterilizasyonu amacıyla kullanılır .Özellikle gıdalardaki zararlı mikroorganizmaları yok etmek, gıdalara zarar veren böcek parazit oluşumunu önlemek raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılır. Yeni bir yöntem olmayıp yılından bu yana kullanılmaktadıseafoodplus.inforarası kuruluşlar WHO, FDA, FAO, Kodex Alimentairus tarafından sağlık yönünden güvenilir olduğu hakkında görüş birliği olup belirli dozlarda ışınlanmış gıdanın tüketilmesi yönünde zararlı ve toksikolojik tehlike oluşturmayacağı kararı vardır. Ülkemizde de Gıda Işınlama Yönetmeliği Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ilk defa yılında yayınlanmış olup, bu uygulama yasal olarak tanımlanmış kuralları konulmuştur. Bu işlemin yapılabilmesi için özellikle Türk Atom Enerjisi kurumu uygunluk onayı zorunludur. Yönetmelikte belirtile koşullar sağlanarak yapılmalı ve etiket üzerinde ışınlama yapılmıştır ibaresi ve sembolü (logo) basılması zorunludur.

Bettilt müşteri hizmetleri numarası

Kartınızın içindeki bakiyeyi dilediğiniz miktarda dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz.

Migros Moneypay pişmanlıktır. tarihinden beri uygulamaya para gönderemiyorum. Kullandığım hazır limit borcunu ödemek istiyorum. Farklı bankalar

Müşteri hizmetleri money migros pay

Siparişiniz gerçekleşene kadar kredi kartınıza alışveriş tutarı kadar bloke konulmaktadır. Siparişiniz teslim edildikten sonra ilgili tutar hesabınızdan düşülür.

seafoodplus.info: Türkiye'nin en kapsamlı haber sitesi. Son dakika haberleri ve en güncel gelişmeler seafoodplus.info'da.

Iş bankası hisse senedi müşteri hizmetleri

Koçailem Migros kampanyası detaylarına Koçailem web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Migros money müşteri hizmetleri pay

Hediye kampanyası olan ürünlerin hediyelerinin de size teslim edilebilmesi için ana ürünü mutlaka hediyesiyle beraber sepetinize eklemeniz gerekmektedir.

Moneypay nakite çevirme

Size özel Tam Bana Göre kampanyanızın geçerlilik tarihini kasa fişiniz veya Migros Mobil Uygulaması üzerinden görebilirsiniz.

Money müşteri pay hizmetleri migros

Görsel açıdan satış standartlarını karşılamayan ancak besleyiciliğini koruyan ve tüketime uygun gıda ürünlerini, web tabanlı bir bağış platformu üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. yılında Türkiye’de ilk kez Fazla Gıda işbirliğinde hayata geçirdiğimiz bu yeni nesil uygulama sayesinde, bağışlanabilir durumdaki gıda ürünleri ile ihtiyaç sahiplerinin talepleri aynı platformda eşleşiyor. Böylece, bağışlanan gıdalar doğru adreslere doğru miktarda ulaştırılarak yüzde yüz değerlendirilmiş oluyor. Meyve – sebze ve kuru bakliyat ürünlerinin dahil edildiği sistem sayesinde ürünler günlük olarak gıda bankaları ve sosyal marketlere ulaştırılabiliyor.

Migros müşteri hizmetleri money pay

Bildiriminizi iletişim formunu üzerinden iletmenizi rica ederiz.

Money müşteri migros hizmetleri pay

Nakit ödeme işlemlerinde gerçekleştirilebilir. Ayrıca ödemenin belli bir kısmı kredi kartı ile ödenip kalan kısmı nakit olarak ödenmek istenirse de Kumbaram kullanılabilir.

Müşteri hizmetleri money pay migros

Migros Sanal Market’e üye olduğunuzda, üyelik bilgilerinize kaydedeceğiniz Money Kart veya Money Bonus MIN numaranız ile Migros ve Migros Sanal Market’te düzenlenen tüm kampanya, indirim ve size özel avantajlardan faydalanabilirsiniz. Migros Sanal Market siparişinizin tamamlanması için sizden istenen iletişim bilgileri, teslimat adresi, fatura adresi gibi bilgileri her defasında yeniden yazmak zorunda kalmazsınız. Migros ve Migros Sanal Market’ten daha önce oluşturduğunuz siparişlerinizi görebilir, bu siparişler üzerinden hızlıca yeni sipariş verebilirsiniz. Favori ürünler oluşturabilir, siparişinize ek yapabilir ya da iptal edebilirsiniz. Migros Sanal Market duyuru listesine dahil olabilir, indirim ve kampanyaları takip edebilirsiniz.

Nasipse com müşteri hizmetleri numarası

sayılı Tüketicilerin Korunması Hakkındaki Kanun ile Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği hükümleri gereğince tarafların hak ve yükümlülüklerine istinaden, siparişinizi sonlandırmadan önce Migros Sanal Market Sipariş Ödeme Sayfası’nda çıkan Mesafeli Satış Sözleşmesi Ön Bilgi Formu ve Mesafeli Satış Sözleşmesi’ ni okuyarak onaylamanız gerekmektedir. Onayladığınız Mesafeli Satış Sözleşmesi, siparişinizi sonlandırdığınızda kayıtlı e-posta adresiniz aracılığıyla tarafınıza ulaşan Sipariş Onay mailinde yer almaktadır. Bu Sipariş Onay maili üzerinden daha sonra da ilgili siparişe ait Mesafeli Satış Sözleşmesi’ne ulaşabilirsiniz. Sözleşmeler Migros tarafından 6 ay süre ile saklanmaktadır.

Hizmetleri money müşteri migros pay

İstanbul’da bulunan tüm Migros, 5M ve Mjet formatındaki mağazalarımızda gerçekleştirebilirsiniz. İstanbulkart işlemleri jet kasalarda yapılamamaktadır.

Müşteri money pay hizmetleri migros

Kampanya koşullarına seafoodplus.info internet sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kumbaram, Migros mağazalarında yaptığınız nakit ödemeli alışverişlerinizde; para üstü almanız gereken durumlarda 0,1 ile 4,99 TL arasındaki 5 TL’den az para üstü tutarınızı Money Club karta tanımlı olan Kumbaranıza aktarabilirsiniz. Kumbaranızda biriken tutarı tüm Migros Ticaret A.Ş. mağazalarında yaptığınız alışveriş ödemelerinde kullanabilirsiniz.

Moneypay para yükleme

Hem Android hem de iOS platformu için ücretsiz olarak kullanıma sunulan MoneyPay uygulamasında müşteriler, dijital cüzdana tanımladıkları kredi kartı ile, havale/EFT yöntemiyle ya da Migros ve Macrocenter kasalarından uygulamaya bakiye yükleyebiliyor, ayrıca kişiye özel olarak tanımlanan hazır limitleri kullanarak yaptıkları alışverişlerin ödemesini daha sonra gerçekleştirebiliyor.

Migros müşteri pay money hizmetleri

Genel Müdürlük çalışanlarımız için Avrupa ve Anadolu olmak üzere her iki yakaya da servisimiz bulunmaktadır. Fakat mağazalarda esnek çalışma saati söz konusu olduğu için tüm personelin faydalanabileceği bir servis maalesef bulunmamaktadır.

Pay money hizmetleri migros müşteri

Kazanılan Money'ler 2 iş günü içerisinde Money Kart'ınıza yüklenir.

Müşteri money pay hizmetleri migros

İstanbulkartı 10 TL karşılığında Migros kasalarından temin edebilirsiniz.

Kampanya koşullarına seafoodplus.info internet sitemizden ulaşabilirsiniz.

Hizmetleri migros pay money müşteri

Eğer Money üyesiyseniz, İstanbulkartınıza Money özelliği kazandırmak için kart eşleştirme işleminizi Migros kasalarından veya Migros İletişim Merkezi'ni arayarak ( 40 00) yapabilirsiniz. Money üyesi değilseniz, herhangi bir işlem yapmadan kasalardan İstanbulkartınızı kullanarak Money avantajlarından faydalanabilirsiniz. İstanbulkartınız ile Money avantajlarından yararlanmaya devam etmek için bir ay içinde üyelik bilgileriniz ile kayıt işleminin tamanlayabilirsiniz.

Sizi İzlemek İçin Kullanılan Veriler Şu veriler, diğer şirketlere ait uygulamalarda ve web sitelerinde sizi izlemek için kullanılabilir:

Hizmetleri müşteri migros pay money

Yürüme zorluğu çeken müşterilerimiz için tekerlekli sandalye de bulundurulan mağazalarımızda en az bir kasamız ise tekerlekli sandalye geçişine uygun olarak 90 cm aralığında tasarlanmış ve önceliklendirilmiştir. Engelsiz mağazalarımızın listesine linkten ulaşabilirsiniz.

Pay fix ödeme hizmetleri anonim şirketi

Money Bonus avantajlarından faydalanmak için Migros Sanal Market üyelik bilgilerinizde Money Bonus MIN numaranızın kayıtlı olması gerekmektedir. Money Bonus kredi kartınız ile Ödeme Sayfası’nda kapıda veya online ödeme seçenekleri ile veya Money Bonus puanlarınızı kullanarak ödeme yapabilirsiniz.

Money pay hesap kapatma

Yağ içeren ürünlerde yağ ayrılımı seafoodplus.info durumun ürünün tüketilmesi açıından herhangi bir zararı bulunmamaktadır. İlgili ürünlerin karıştırılarak tüketilmesi tavsiye edilir.

Yankee bets calculator

Atatürk Mah. Turgut Özal Bulvarı No:7 Ataşehir / İstanbul

Hizmetleri money müşteri pay migros

Satışımızdaki ürünler ile ilgili bilgilere sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

Evet, Migros Sanal Market alışverişlerinizde Money puan kazanabilirsiniz. Ancak Migros Sanal Market’e üye olmanız, üye iseniz alışverişe başlamadan önce üyelik girişi yapmanız gerekmektedir. Üyelik bilgilerinizde Money Kart veya Money Bonus MIN numaranızın kayıtlı olması gerekmektedir.

Betwinner müşteri hizmetleri

Hediyeli tüm ürünleri Migros Sanal Market ana sayfa Kampanyalar reyonu altında Çoklu İndirim Kampanyaları ve Hediyeli Ürünler reyonundan takip edebilirsiniz.

3 patti real money paytm cash

Hediyem kart sevdiklerinize hediye göndermeyi kolaylaştıran ve hediye tercihini kullanıcıya bırakan bir karttır.

Migros money pay müşteri hizmetleri

  • Amatic (Book of Aztec, Lovely Lady, Book of Fortune);
  • Yggdrasil (MultiFly!, HippoPop, Cazino Cosmos);
  • NetEnt (Space Wars, Dead or Alive 2 Feature Buy, Divine Fortune);
  • Play’n Go (Book of Dead, Legacy of Dead, Rich Wilde and the Tome of Madness);
  • Thunderkick (Midas Golden Touch, Big Fin Bay, Beat the Beast: Griffin’s Gold);
  • Microgaming (The Finer Reels of Life, Immortal Romance, Book of Oz);
  • Red Tiger (Gonzo’s Quest Megaways, What the Fox MegaWays, Wild Hot Chilli Reels);
  • Spinomenal (Majestic King, Book of Guardians, 4 Horsemen);
  • Boongo (Sun of Egypt 2, Book of Sun: Multichance, Hit the Gold!).

Migros money pay müşteri hizmetleri

Politikalarımız

1. Amaç

Migros Ticaret A.Ş., gelecek nesillere daha sağlıklı, yaşanabilir bir çevre bırakmak amacıyla; çevresel etkileri kontrol altında tutarak doğal kaynakların verimli ve tasarruflu kullanımına önem vermektedir. İklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi ve biyoçeşitlilikte azalma gibi sorunlarla karşı karşıya olan dünyamıza iyi gelecek çalışmalarla, çevre dostu bir şirket olarak toplumsal duyarlılığımızı ve sorumluluğumuzu gelecek nesillere taşıyoruz. Migros İyi Gelecek Planımız çerçevesinde, bugünün kaynaklarını etkin ve verimli kullanarak israfı azaltmayı ve tüm paydaşlarımızla ortak değer yaratmayı ve operasyonlarımız sırasında oluşabilecek çevresel etkileri takip ederek bu etkileri en aza indirmeyi amaçlıyoruz.

2. Uygulamalarımız

Operasyonlarımızın temel hedeflerinden birisi çevresel sürdürülebilirliğin korunmasıdır. TSE EN ISO çevre yönetim sistemi belgesine sahip bir şirket olarak bütün çevresel faaliyet ve risklerimiz, çevre boyutları ve çevresel etki değerlendirme prosedürlerine göre yönetilmekte, ölçümlenmekte, raporlanmakta ve bağımsız denetim kuruluşları tarafından doğrulanmaktadır.

Çevre yönetim yaklaşımımız çevresel etkilerin sürekli yönetimi, biyoçeşitlilik değerinin geliştirilmesi için çalışılması, değer zinciri genelinde etkilerin yönetilmesine yönelik olarak tedarikçilerle iş birlikleri oluşturulması ve toplum genelinde farkındalığın artırılması için çeşitli proje ve kampanyaların yürütülmesini kapsamaktadır.

Migros Çevre Politikası; paydaşlarımızla birlikte hareket ederek, çevre bilincinin geliştirilmesine, çevrenin korunmasına, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını ön planda tutarak onlara temiz bir dünya bırakmamıza yönelik çalışmalar yapılmasını öngörmektedir. Bu bakış açısıyla tüm ekosistemi dikkate alarak ekosistemlerin bütüncül sağlığını gözetecek şekilde faaliyetler planlanmaktadır.

Paydaş katılımı

Migros olarak, sürdürülebilir bir değer zinciri oluşturmak adına çevreye yönelik çalışmalarımıza çalışanlarımız, müşterilerimiz, tedarikçilerimiz ve diğer tüm paydaşlarımızı dahil etmekteyiz. Mağazalarımızda yürüttüğümüz atık toplama ve geri dönüşüm projeleri ile müşterilerimizde farkındalık yaratırken tedarikçilerimize yönelik gerçekleştirdiğimiz kalite denetimlerinde operasyonları sonucunda oluşan çevresel etkilerini sorgulamakta, beklentileri karşılamayan tedarikçilerimizden gelişim talebinde bulunmaktayız.

Eğitim

Migros Çevre Politikası’nı tüm çalışanlarımıza ve organizasyonumuzun sorumluluğunda olan bütün kişilere iletmekteyiz. Tüm çalışanlarımıza çevre konusunda eğitimler vererek üst yönetimden en alt birime kadar tüm çalışanlarımızın çevre sorumluluk bilincini arttırmayı, tüm paydaşlar ile iletişim kurmayı ve gerektiğinde bilgi paylaşmayı taahhüt etmekteyiz.

3. İklim değişikliğiyle mücadele

Gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakabilmek için kaynaklarımızı sorumlu bir şekilde kullanarak operasyonlarımızdan kaynaklanan çevresel etkileri sürekli takip eder, kontrol altında tutar ve azaltır, çevre yasalarına uyum gösteririz.

İklim değişikliğine bağlı risk ve fırsatları, Sürdürülebilirlik Komitesinden ilgili ekiplerle yıllık olarak belirliyor, bu kapsamda değerlendirmelerde bulunuyor ve bu değerlendirmeleri üst yönetime raporluyoruz. Bu risk değerlendirmesi, aynı zamanda İklimle Bağlantılı Finansal Beyan Görev Gücü (The Task Force on Climate-related Financial Disclosures-TCFD) gibi küresel girişimlerin dikkat ettiği konular arasında yer alıyor.

İklim değişikliğiyle mücadele alanında çarpan etkisi yaratarak etkimizi büyütmek amacıyla tedarikçilerimize yönelik farkındalık eğitimleri düzenliyor, bu alandaki bilgi birikimimizi şeffaf biçimde paylaşıyoruz.

Enerji yönetimi

Gıda perakende sektöründeki sera gazı emisyonlarının büyük bir kısmı soğutma sistemleri kaynaklı oluştuğundan sera gazı salımımızı azaltmak için verimli doğal soğutucuların ve yeni nesil sistemlerin tercih edilmesine özellikle dikkat ediyoruz. Bu kapsamda, dağıtım merkezlerimizde ve mağazalarımızda yer alan soğutma sistemlerinde sulu sistem kullanımı ile hidroflorokarbon (HFC) kullanımımızı  %90 oranında düşürüyoruz, bazı dağıtım merkezlerimizde ise doğal soğutucular kullanıyoruz. Patenti bize ait olan sulu soğutma sistemi kullanarak, mağazalarımızdaki dolaplarda gaz yerine soğuk su dolaştırarak soğutmayı sağlıyoruz. Soğutma sistemlerimizde sulu soğutma sistemleri gibi yenilikçi uygulamalar hayata geçirerek “ülkemizin bulunduğu iklim” ile uyumlu çalışabilen doğal soğutucular ve çevreci sistemlerin kullanımı için çalışıyoruz.

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında yürüttüğümüz enerji tasarrufu çalışmalarıyla aynı zamanda operasyonel verimliliğimizi de artırıyoruz. Bu doğrultuda yeni açtığımız ve yenilediğimiz mağazalarımızda, iklimlendirme ve sanayi tipi soğutma sistemleri için “değişken akım kontrollü” ve “yüksek oranda otomasyon verimli” sistemleri kullanmayı tercih ediyoruz.

Enerji tüketimimizi günlük, haftalık ve aylık periyotlarda enerji izleme sistemimiz ile ölçüyoruz. Enerji tüketimimizin takibini sağlamak adına kurduğumuz otomasyon sistemiyle soğutma, iklimlendirme ve aydınlatma sistemlerimizi merkezden takip ediyoruz. Gün ışığı aydınlatma sistemlerini verimli bir şekilde kullanabildiğimiz mağazalarımızda bu sistemleri kurarak güneş ışığından maksimum fayda sağlıyoruz. Isı adalarının oluşmasını engellemek için, mağaza çatılarımızda güneş ışınlarını yansıtan ve ısı yalıtımı sağlayan boyaları tercih ediyoruz. Bunun yanı sıra, mağazalarımızın depolarında hareket sensörlü aydınlatma üniteleri kullanıyoruz.

Aynı zamanda eski ve ömrünü tamamlamış klimaların değişimi, otomasyon çalışmaları, donuk ve cam kapaklı dolap dönüşümleri, yeni nesil aydınlatma sistemleri, kullanılmayan saatlerde ışıkların kapatılması gibi enerji verimliliği çalışmaları yürütüyor ve bu alana düzenli yatırım yapıyoruz.

Dağıtım ve lojistik faaliyetlerimizden kaynaklanan enerji tüketimimizi azaltmak adına ise rota optimizasyonu, dağıtım merkezlerinin stratejik noktalara açılması, kapasite optimizasyonu, ürünlerin tam dolu kamyonlarla taşınması, kamyon trafiğini azaltacak çözümler, sanal market dağıtımlarında elektrikli araç ve bisikletlerin kullanılması, meyve sebze ve kırmızı et sevkiyatlarında çoklu kullanıma uygun katlanabilir kasaların kullanılması gibi çalışmalar yürütüyoruz.

Bunların yanı sıra elektrik tüketimimizi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etmek için Dağıtım Merkezlerimize güneş enerjisi panelleri kuruyor, uluslararası yenilenebilir enerji sertifikası alarak mümkün olduğunca elektrik tüketiminde yenilenebilir kaynakları tercih ediyoruz.

Sürdürülebilir tarım

İklim değişikliğinin artan olumsuz etkilerine karşı ekosistemin ve doğal kaynakların sürdürülebilirliğinin sağlanmasının ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkıda bulunacağını biliyor ve bu bilinç ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Verimli ve bereketli topraklarımızı korumak için çiftçi ve üreticilerimizi güçlendirerek sürdürülebilir üretim yöntemlerini ve izlenebilirliği yaygınlaştırmak için girişimlerde bulunuyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığının yılında meyve ve sebze, yılında hayvansal gıda ürünlerinde kullanmaya başladığı “İyi Tarım Uygulamaları (İTU)” temeline ve usulüne uygun üretilen ürünleri tüketicileriyle buluşturan ilk perakendeciyiz. Ürünlerin İTU sertifikasına sahip olmaları için Bakanlık tarafından görevlendirilen kuruluşlarca yıllık denetimleri başarıyla tamamlaması, gıda güvenliğinin analizlerle doğrulanması ve izlenebilirlik sistemine sahip olması gerekmektedir.

Migros olarak, İTU sertifikalı bitkisel ve hayvansal ürünleri tedarik etmeyi tercih ediyoruz. Kaliteli ve verimli bir üretim sisteminin oluşmasına, güvenli ve sağlıklı gıda tüketiminin sağlanmasına katkıda bulunuyoruz. Bunun yanı sıra, biyoçeşitlilik kaybını önlemek adına zararlılarla alternatif mücadele yöntemleri geliştirmek ve biyolojik mücadele teknikleriyle zirai ilaç kullanımını kaldırmak için çeşitli çalışmalarda bulunuyoruz. Bununla birlikte, İTU kapsamında yapılan toprak analizleri sayesinde yeterli gübre kullanım miktarı da hesaplandığından, gereğinden fazla gübre kullanımının önüne geçiyoruz.

Toprağın organik maddesinin içeriğini yeniden düzenleyen ve toprak biyolojik çeşitliliğini eski haline getirerek iklim değişikliğini tersine çevirmeye katkıda bulunan bir tarımsal uygulamalar bütünü olan rejeneratif (onarıcı) tarım uygulamalarını destekliyor, yaygınlaştırılması için çalışıyoruz. Bu kapsamda sertifikasyon sürecine dahil olan üreticilerin üretim süreci, sosyal, ekonomik ve çevresel uygunlukları bağımsız denetçiler tarafından düzenli olarak denetleniyor. Veriye dayalı sertifikasyon programları ve tarımsal eğitimlerle sistemin devamlılığı sağlanıyor. Tarımın sürdürülebilirliği, üreticinin emeği ve insan hakları gözetilerek gerçekleştirilen üretimde, toprak ve su kaynakları verimli bir şekilde kullanılırken, doğal bitki örtüsü, yaban hayat ve biyoçeşitliliğin korunmasına katkı sağlıyoruz. Sertifikasyon programlarıyla, ormansızlaşmayla mücadeleyi sağlarken, karbon depolamasını artıran arazi yönetimi yöntemlerini destekliyoruz.

Biyoçeşitliliğin korunması

Migros, çevre koruma çalışmalarına büyük önem atfetmektedir. Tüm operasyonlarımız kentsel alanlarda bulunmakta ve kamu otoritelerince yetkilendirilmektedir. Yüksek biyoçeşitlilik niteliğine sahip arazi ve sulak alanlarda faaliyet gösteren operasyonel birimimiz bulunmamaktadır. Buna uygun olarak su kaynakları, toprak ve doğal yaşam alanları üzerinde belirgin bir etkimiz de kaydedilmemiştir.

Türkiye yılında, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından geliştirilen Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’ni (Convention on Biological Diversity) imzalamış, yılında onaylamış ve yılında ülkemizde yürürlüğe koymuştur.

Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin odaklandığı ana konular;

  • Biyolojik çeşitliliğin korunması;
  • Biyolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımı;
  • Genetik kaynakların kullanımından kaynaklanan faydaların adil ve hakkaniyete uygun paylaşımı.

Bu sözleşmenin taraflarından biri olarak, devlet tarafından verilen tüm yasal izinler biyoçeşitlilik konusunu da kapsamaktadır. Migros olarak, tüm mağazalarımızı yasal izinler ve ruhsat alındıktan sonra açmaktayız. Bu bağlamda, mağazalarımızın açılmasına çevre kapsamında tüm değerlendirmeler yapıldıktan sonra izin verilmektedir.

Bu konuda ayrı bir politikamız bulunmakta olup, detaylarına “Biyoçeşitlilik Politikası” dokümanından erişilebilmektedir.

Etkin Atık Yönetimi

Doğal kaynakların korunması ve kaynakların geri dönüşüm girişimlerini gerçekleştirmeye çalışmaktayız. Kullandığımız bütün kaynaklarda “azaltma, yeniden kullanım ve geri dönüşüm”ü teşvik etmekteyiz. Operasyonlarımız boyunca döngüsel ekonomi yaklaşımıyla çevresel ayak izimizi azaltmaya yönelik uyguladığımız atık yönetimi çalışmalarımızla, tüm iş süreçlerimizde kaynakların verimli kullanılmasını sağlayarak atık oluşumunun engellenmesini veya en aza indirilmesini amaçlıyoruz.

Sıfır atık hedefimiz doğrultusunda, operasyonlarımızdan kaynaklanan tüm atıkların bertaraf edilmesi, enerjiye dönüştürülmesi ve ekonomiye geri kazandırılması için çalışmaktayız. Atıkların kaynağında azaltımını ve doğal kaynakların verimli kullanılmasını sağlamayı amaçlamaktayız. Etkin atık yönetimi uygulamalarımızla tüm tesislerimiz ve yeni açılan mağazalarımızda Sıfır Atık Belgesi almayı hedeflemekteyiz.

Gıda Geri Kazanım Hiyerarşisini dikkate alarak, gıda kayıp ve imhalarını azaltmak için ölçümleme, kategorizasyon, analiz ve iyileştirme çalışmaları ve çeşitli projeler gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda tüketicilerin de bilinçlenmesi adına iletişim çalışmaları yürütüyoruz.

‘Daha az plastik dünyamıza iyi gelecek’ mottosu çerçevesinde plastik atıkların azaltılması amacıyla poşetlerin plastik gramajının azaltılması, tedarikçi sevkiyatlarındaki plastik atığın azaltılması, özgün markalı ürün ambalajlarının geliştirilmesi, köpük tabak kullanımının azaltılması, poşetsiz alışveriş hareketi, yeniden dolum ünitesi, self servis jet reyon gibi çalışmalar yürütüyor ve bu alanda azaltım taahhütleri veriyoruz.

Müşterilerimizin elindeki ambalaj atıkları, bitkisel atık yağları, atık pil ve atık elektrikli ve elektronik eşyaların geri dönüşüme kazandırılması için mağazalarımızda toplama noktaları oluşturarak geri dönüşüme kazandırılmasını sağlarken, satış özelliğini yitiren oyuncakların onarılarak yeniden satışa dönüştürülmesi, fıstık kabuklarından üretilen kitaplıklarla okullara destek olunması, gıda dışı ürünlerin geri dönüşümü ile elde edilen eko-askı gibi yenilikçi çalışmalarla da sektöre örnek oluyoruz.

Sürdürülebilir Su Yönetimi

Migros olarak, çevre duyarlılığımızın bir parçası olarak doğal kaynaklarımızın korunması için tüm faaliyetlerimizde su verimliliğini sağlamak üzere çalışmalar yapmaktayız.

Suyun insan sağlığı açısından kritik öneminin farkındayız ve Migros olarak insan haklarına verdiğimiz önem doğrultusunda çalışanlarımıza ve tüm paydaşlarımıza temiz su tedariki konusuna büyük önem veririz.

Migros genelinde su; mağazalar, Genel Müdürlük, şube direktörlükleri, dağıtım merkezleri, meyve ve sebze depoları ve MİGET ve Gebze Et Üretim Merkezi’nde çalışanların ihtiyaçları ve temizlik amacıyla kullanılmaktadır.

Çevre yönetim prosedürümüzde; suyun verimli kullanımını sağlamak ve faaliyetlerimiz sonucu açığa çıkan atık suyun yasal yükümlükleri yerine getirilerek çevresel etkilerini önlemek amacıyla yürütülen çalışmalar önemli bir yer tutmaktadır. Verimlilik çalışmalarımız kapsamında inovatif uygulamaları yakından takip etmekte; mağazalarımız, üreyim tesisleri, dağıtım merkezleri, Genel Müdürlük ve Şube Direktörlerimizde uygulamaları hayata geçirmekteyiz. Bu doğrultuda, tüm iş birimlerimizde kullanılan su aylık olarak kayıt altına alınmakta, izlenmekte ve üst yönetime raporlanmaktadır.

Operasyonlarımızda kullanılan suyun büyük çoğunluğu belediyelerin su şebekelerinden karşılanmaktadır. Şirketin su kullanımı sonucu önemli ölçüde etkilenen bir su kaynağı bulunmamaktadır. Mağazalardaki atık sular kanalizasyona deşarj edilmektedir.

Bununla birlikte, su tüketimimizde, diğer Migros faaliyetlerinde iyileştirmeye yönelik yapılan aktivitelerden kaynaklanabilecek olumlu ve olumsuz değişimlerin takibini yapmakta ve gerekli aksiyonları almaktayız.

Şirketimiz, ‘satış metrekaresi başına günlük su tüketimini’ azaltma hedefiyle hareket etmekte, bunun için kısa ve orta/uzun hedefler belirlemektedir.

Migros olarak tüm yasal gerekliliklere uyumlu çalışmalar sürdürürken, su tüketimini mutlak olarak azaltmak adına gönüllü çalışmalar yürütmekteyiz. Tüm paydaşlarımızın çevre bilincini ve su tüketim alışkanlıklarını iyileştirmeleri için farkındalık çalışmaları yapmaktayız.

Tedarikçilerimize yönelik düzenlediğimiz yıllık denetimlerde, çevre ve su konuları takip başlıkları olarak yer almaktadır. Tarım faaliyetlerinde, özellikle meyve-sebze üretiminde kullanılan suyun azaltılması ve bilinçsiz sulama ile oluşan su kayıplarının azaltılması amacıyla İyi Tarım Uygulamalarına uygun tarımın yapılmasını teşvik etmekteyiz.

4. Tedarikçi Firmaların Denetimi

Müşterilerimize sunduğumuz ürünlerin yaşam döngüsü genelinde sürdürülebilirliğinin geliştirilmesi adına tedarikçi performansının daha da artırılması ve böylelikle biyoçeşitliliğin korunmasına önem vermekteyiz. Etki yaratmak isteyen bir kurum olarak amaç odaklı iş birlikleri kurguluyoruz. Gerçekleştirdiğimiz denetimlerle birlikte tedarikçi firmalarımızın uygulamalarını takip ederek, gelişimlerini izliyoruz.

Tedarikçilerimize yapılan GC Etik Standartları denetimi çerçevesinde; CO2 emisyonları dahil iklim değişikliği etkileri, su kullanımı, toprak ve biyoçeşitliliği de içeren çevresel konular, kirlilik kontrolü, atık yönetimi, doğal kaynak kullanımı konularında ilgili çalışanların eğitimine ilişkin değerlendirme yapılmaktadır.

Başarısız olan tedarikçilerimizle denetimde belirlenen bulguları, uygunsuzluk olarak paylaşıyor ve gelişime açık alanlara yönelik bilinçlendirme faaliyetleri yürütüyoruz. Tedarikçi adaylarımıza uygunsuzlukları gidermeleri adına belirli bir zaman tanıyor ve sonrasında takip denetimlerini gerçekleştiriyoruz. Denetimleri başarılı sonuçlanmayan tedarikçilerimize maksimum 3 takip denetimi hakkı tanıyoruz. Takip denetimlerimiz sonrasında değerlendirme sistemimiz çerçevesinde beklenen başarıya ulaşılamaması durumunda yapılan değerlendirmeyle ticari ilişkiyi sonlandırıyoruz.

5. Raporlama

Migros olarak, üyesi ve/veya imzacısı olduğumuz kuruluşların gereklilikleri doğrultusunda sürdürülebilirlik stratejimize ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na uygun hedefler belirler ve bu yöndeki performansımızı sürdürülebilirlik raporlarımız aracılığı ile her yıl kamuya açıklarız.

Bu kapsamda, karbon salımını azaltmaya yönelik çevresel hedeflerimizi ve planlamalarımızı, Paris Anlaşması başta olmak üzere, gerçekleşen ulusal hedefler ve küresel girişimler doğrultusunda sürdürülebilir ekosistem stratejimize de uygun bir şekilde belirliyoruz. Uzun vadede, operasyonlarımızı bütün bu çerçeveler doğrultusunda yönetiyoruz. Bunların yanında, şirketleri çevresel etkilerini açıklamaları için harekete geçiren uluslararası oluşum Karbon Saydamlık Projesi’ne (Carbon Disclosure Project-CDP) iklim değişikliği ve su yönetimi alanlarında sonuçlarımızı raporlarız.

Sürekli gelişimi desteklemek, periyodik gözden geçirmeleri sağlamak ve tedbirler almak için bir çevre yönetim sistemi uygularız. Bu amaçla TSE EN ISO Çevre Yönetim Sistem Standardını esas alırız.

Sürdürülebilirlik çatısı altında gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ile yılından bu yana ‘BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde aralıksız yer alan perakende sektöründen ilk ve tek marka olmayı sürdürmekteyiz.

seafoodplus.infoç

Operasyonlarımızda ve değer zincirimizde faaliyet gösterdiğimiz alanlarda biyoçeşitliliğin korunmasını desteklemek adına çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca, gıda perakendecisi olarak gıda üretiminin kesintisiz, doğal kaynakları koruyarak ve verimlilik esasıyla üretiminin devamlılığı amacıyla sürdürülebilir tarım odaklı biyoçeşitliliğin korunması konusu da odak konularımız arasında yer almaktadır.

seafoodplus.infomalarımız

Biyolojik çeşitliliğin ve ekosistemlerin sağladığı olanaklar, insan yaşamının devamlılığı açısından son derece önem taşımaktadır.  Günümüzde biyolojik çeşitliliğin risk altında olması nedeniyle nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türler bulunmaktadır. Yaşam kalitesini ve sağlıklı bir çevreyi korumak için biyoçeşitlilik esastır. Bu çerçevede, Migros olarak çevre koruma faaliyetlerimiz arasında biyoçeşitliliği koruma ve ormansızlaşmaya engel olma önemli bir yer tutmaktadır.

Migros’un operasyonel birimleri yüksek biyoçeşitlilik niteliğine sahip arazi ve sulak alanlarda faaliyet göstermemektedir. Buna uygun olarak su kaynakları, toprak ve doğal yaşam alanları üzerinde belirgin bir etkisi de kaydedilmemiştir. Tüm operasyonlar kentsel alanlarda bulunmakta ve kamu otoritelerince yetkilendirilmektedir. Bu yetkilendirmeler, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin odaklandığı ana konular olan biyolojik çeşitliliğin korunması, biyolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımını da kapsamaktadır.

Tedarik zincirimiz dahil olmak üzere Migros’un kendi operasyonlarında ve faaliyet gösterdiği alanlardaki biyolojik çeşitliliği korumak için paydaşlarımızla beraber çalışıyoruz.

Migros olarak faaliyetlerimizi kritik alanlar dışında uygulamaya, mevcut operasyonlarımızda ve faaliyet alanlarımızda biyoçeşitliliği korumaya ve ormansızlaşmaya engel olmak amacıyla bu alanlardaki etkimizi en aza indirmeyi hedefliyoruz.

Bu taahhüdü yerine getirmek için:

  • Biyoçeşitliliğin korunmasını Şirketimizin sürdürülebilirlik stratejisi ve kararlarına entegre ediyoruz.
  • Faaliyetlerimiz kapsamında etki gösterdiğimiz alanlarda biyolojik biyoçeşitliliği ve ekosistem risklerini en aza indirmek için proaktif bir yaklaşım benimsiyoruz.
  • Rejeneratif, organik ve iyi tarım uygulamalarını destekleyerek faaliyet alanlarımızda biyoçeşitlilik üzerinde pozitif etki elde etmeyi amaçlıyoruz.
  • Birincil gıda üretiminde pestisit kullanımının azaltılması, doğru ve dengeli şekilde kullanarak toprak ve doğaya olumsuz etkisini azaltmak için çalışmalar yürütüyoruz.
  • Ormansızlaşma risklerini yönetmek ve ormansızlaşmanın önüne geçmek için paydaşlarımızla ortak çalışmalar geliştiriyoruz. Fidan bağışları ile orman arazilerinin ağaç oranlarının arttırılması için katkı sağlıyoruz.
  • Biyoçeşitliliği korumak için paydaşlarla, yerel topluluklarla, kamu ve ilgili girişimlerle ilişki ve iş birlikleri geliştiriyoruz.

1. Amaç

Migros Ticaret A.Ş’nin vizyon, misyon, strateji ve değerlerini çatıya alarak şekillendirilen Migros İyi Gelecek Planı çerçevesinde yürütülen sürdürülebilirlik faaliyetlerimiz, tüm ekosistemimizi kapsayacak şekilde planlanmakta ve değer odaklı iş modelimizin merkezinde yer almaktadır.

Dünyamıza, çalışanlarımıza, müşterilerimize ve diğer tüm paydaşlarımıza, teknoloji ve inovasyona, kısacası tüm ekosisteme “iyi gelecek” çalışmalar yürütülmesi en önemli önceliklerimizdendir. Bu kapsamda farklı odak konular belirlenerek, Yönetim Kurulu onaylı hedef ve taahhütlerle çalışmalar ve yatırımlar planlanmaktadır. Buna göre genel çerçevede odak konular belirlenmiş olmakla birlikte ulusal ve uluslararası gelişmeler, trendler ve regülasyonlar dikkate alınarak düzenli bir şekilde güncellenmektedir.

Şirketimizin çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim yaklaşım ve uygulamaları ayrıca Çevre, Etik Kuralları, İnsan Hakları ve Fırsat Eşitliği, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele, Sağlık ve Gıda, Sorumlu Tedarik, İş Sağlığı ve Güvenliği, Biyoçeşitlilik gibi kurumsal politikaları ile detaylı olarak açıklanmaktadır.

2. Uygulamalar

Sürdürülebilir büyüme hedefimiz ve hedeflerimizi entegre ettiğimiz sürdürülebilir ekosistem stratejimiz doğrultusundaki iyileştirici faaliyetlerimiz, hedeflerimiz, hedeflerimize yönelik anahtar performans göstergelerimiz ve yol haritamızı Migros İyi Gelecek Planımız ile detaylı bir şekilde paylaşıyoruz.

Bu doğrultuda şirketimizin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için yürüttüğü ana uygulama ve çalışmalar:

  • İklim değişikliğiyle etkin mücadele için faaliyetlerimiz kaynaklı karbon emisyonlarının Bilimsel Temelli Hedefler (Science Based Targets – SBT) çerçevesinde azaltımını sağlamak.
  • Sürdürülebilir, verimli ve yenilenebilir enerji sistemlerinin yaygınlaşmasıyla karbon ayak izimizi azaltmak.
  • Sattığımız ürünler kaynaklı emisyonların azaltımı için “Sürdürülebilir İş Ortakları Ağı” aracılığıyla paydaşlarımızla birlikte ortak bir hedef belirleyerek iyileştirme çalışmaları yürütmek ve yaratılan etkiyi büyütmek.
  • Ağırlıklı olarak hijyen amaçlı kullandığımız su tüketimimizi azaltacak ve suyun verimli kullanılmasını sağlayacak çalışmalar ortaya koymak.
  • Gıda kazanım hiyerarşisine uygun olarak gıda imhalarını minimuma indirmek, gıda israfını önleyici çalışmalar yürütmek ve bilinçlendirme faaliyetlerinde bulunmak.
  • Atıkların etkin yönetimi kapsamında plastik atıklar, atık yağlar ve piller gibi tüm atıkların azaltılmasını sağlamak ve geri dönüşüme kazandırmak.
  • Tarımın sürdürülebilirliği ve biyoçeşitlilik kaybını önlemek amacıyla üreticilere ve çiftçilere daha verimli topraklar ve üretim için destek olunması, yerel tohumlarımıza sahip çıkılması, ormansızlaşmayla mücadele edilmesi, arı popülasyonunun desteklenmesi gibi çalışmalar yürütmek.
  • En önemli paydaşımız olan çalışanlarımızın sağlığı, güvenliği, refahı ve gelişimi için düzenli çalışma ve yatırımlarda bulunmak.
  • Cinsiyet ve fırsat eşitliği çalışmaları ile hem şirket içinde hem de toplumsal düzlemde dönüşüme katkı sağlamak.
  • Sorumlu iş yaklaşımımız çerçevesinde, ürün ve hizmet tedarikimizi insana ve çevreye saygılı firmalardan gerçekleştirerek, tedarikçilerimizin çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarında yarattıkları değeri, itibarı, olumlu ve olumsuz etkileri tespit etmek ve tedarikçilerimizi gelişim alanlarıyla ilgili desteklemek.
  • Gerek öz kaynaklarla gerekse paydaşlarla iş birliği içinde toplumsal çalışmalara imza atmak ve toplumun sağlıklı gelişimini teşvik edecek ürün, hizmet ve projeler ortaya koymak.
  • Teknolojiyi yakından takip ederek inovatif çalışmalarla yenilikçi dönüşümü teşvik etmek.

3. Yönetim

Migros Yönetim Kurulu, sürdürülebilirlik konularına yönelik stratejik yaklaşımı yönlendirmektedir. İcra Başkanımız, Yönetim Kurulu üyesi ve icranın başı olarak sürdürülebilirlik konularında en yüksek sorumluluğa sahiptir. Yönetim Kurulu adına İcra Başkanımızın görevlendirmesiyle Şirketimizin sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarının yönetimi, uygulanması, takibi ve ölçülmesi Sürdürülebilirlik Komitemiz tarafından gerçekleştirilmektedir.

Sürdürülebilirlik Komitesinin Çalışma Esasları:

  • Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı, İcra Başkanı tarafından görevlendirilmektedir.
  • Sürdürülebilirlik Komitesinde, şirketin tüm departmanlarının direktör / grup müdürleri doğal üye olarak yer almaktadır. Ayrıca departman üst yöneticilerinin yönlendirdiği, sürdürülebilirlik alanında aktif olarak görev alan kişiler de Komite’ye katılım sağlamaktadır. Bu doğrultuda, Sürdürülebilirlik Komitesi’nde tüm ana fonksiyonlardan en az birer temsilci bulunması ve tartışmaların eşit katılım esasına dayalı bir şekilde, demokratik bir çerçevede gerçekleşmesi sağlanmaktadır.
  • Komite, şirketin ana stratejileri doğrultusunda kısa ve orta / uzun vadeli hedefleri belirlemekte ve Üst Yönetime sunmaktadır. Ardından Yönetim Kurulu’na sunulan ana hedefler, alınan görüş doğrultusunda son haline getirilerek, Yönetim Kurulu kararı ile taahhüt altına alınmaktadır.
  • Sürdürülebilirlik konusu tüm çalışanlarımızın temel sorumluluğunda ve bu sorumluluk yukarıdan aşağıya ve aşağıdan yukarıya yönelen şekilde dağılmaktadır.
  • Tüm departmanların yıllık hedeflerinden en az birinin, şirketin ana hedeflerini destekleyecek şekilde, sürdürülebilirlik alanında olması beklenmektedir.
  • Sürdürülebilirlik alanındaki tüm karar ve çalışmalar ulusal ve uluslararası performans göstergeleri (KPI) doğrultusunda değerlendirmekte ve yıllık performanslar şeffaf bir şekilde paydaşlara ve sürdürülebilirlik endekslerine raporlanmaktadır.
  • Komite üyelerinin tamamı, yılda 2 kere bir araya gelerek büyük değerlendirme toplantısı yapmaktadır. Ayrıca belirlenen konularda kurulan alt komitelerde konu odaklı çalışmalar yapılarak sonuçları Sürdürülebilirlik Komitesine raporlanmaktadır. Alt Komiteler ihtiyaçlar doğrultusunda daha sıklıkla görüşmeler yapabilmektedir.
  • Sürdürülebilirlik Komitesi ve bağlı alt komiteler, şirketin sürdürülebilirlik alanındaki çalışmaları, süreç değerlendirmesi ve sonuç analizlerini yılda 4 kez İcra Başkanımıza ve üst yönetime raporlamaktadır.

1. Amaç
Migros Ticaret A.Ş., Türkiye ve yurtdışındaki iştirakleriyle birçok farklı dil, din ve etnik kökene mensup işgücüyle hizmet vermektedir. Bu doğrultuda, “İnsan Hakları” ve “Fırsat Eşitliği” konuları, Migros İnsan Kaynakları yönetim anlayışımızın ana politikaları arasındandır.

Migros olarak, insan haklarına saygı duyar; iş faaliyetlerimizden doğabilecek olumsuz insan hakları etkilerini proaktif bir şekilde belirlemek ve önlemek için çalışırız.

2. Fırsat Eşitliği
Migros, uluslararası ölçekte tanınmış BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve ILO çalışma standartlarına bağlıdır ve bu bağlılığı tüm faaliyetlerinde gözetir.

İşe alımdan ücretlendirmeye kadar tüm insan kaynakları süreçlerinde yaş, cinsiyet, ırk, din, dil, etnik köken, cinsel yönelim, inanç, medeni, sosyal veya ekonomik durum, engellilik hali, hamilelik ya da askerlik hizmeti durumu vb. sebeplerle hiç bir şekilde ayrım yapılamaz.

Migros Entegre İnsan Kaynakları Sistemleri ile genel ve objektif kriterlerle çalışanlarımızın yetkinliklerini, kabiliyetlerini ve performanslarını eşitlik ilkesi çerçevesinde ölçümler ve takip ederiz. Migros olarak, tüm çalışanlarımıza, objektif değerlendirme sonuçlarına dayanarak, eşit eğitim, terfi, kariyer gelişimi ve ücretlendirme olanakları sunarız.

Kadınların çalışma hayatına katılımını destekler ve kadın yönetici sayısını artırmak için çalışma ve eğitimler düzenleriz. Engelli ve dezavantajlı kişilerin istihdamı konusunda yasalara uygun hareket ederiz.

3. Toplu Sözleşme ve Sendikalaşma
Migros, sendikalaşma hakkına saygı duyulan bir iş ortamına sahiptir. Çalışanlarımızın sendikalaşmasını destekler ve Sendika ile yapıcı bir diyalog içerisinde toplu sözleşmeler gerçekleştirir ve yapılan sözleşmelerin gerekliliklerini yerine getiririz.

4. Zorla İşçi Çalıştırılması
Çalışanlarımızın kendi rızaları dışında çalıştırılmasına izin vermeyiz. Hiçbir çalışan, hiçbir konuda baskı altında tutulmaz, tüm çalışanlar eşit şartlar altında kendi rızaları ile uygun pozisyonlarda istihdam edilir.

Migros, bu kapsamda ayrıca, Tüketici Ürünleri Forumu’nun (CGF) belirlemiş olduğu 3 Öncelikli Endüstri İlkesini kabul eder ve uygular.

  • Çalışanların kimlik belgelerine el konularak hareket özgürlükleri engellenmemelidir.
  • Çalışanlar işe alım için para veya giriş ücreti ödememelidir.
  • Çalışanlar borçlandırılarak veya maaşlarına el konularak zorla çalıştırılmamalıdır.

5. Çocuk İşçi Çalıştırma
Migros, çalışanlarını ilgili usul ve esaslarına uygun şekilde belirler. Mağazalarımızda, genel müdürlüğümüzde ve bölge direktörlüklerimizde çocuk işçi çalıştırılmasına asla müsaade edilmez.

6. Kötü Muamele ve Tacizin Önlenmesi
Çalışanlarımıza saygılı ve onurlu davranır, hiçbir çalışana kötü muamelede bulunulmasına izin vermeyiz. Çalışanlarımıza yönelik sözlü ve fiziksel tacizin gerçekleşmesine izin vermeyiz.

7. Çalışma Saatleri, Ücretler ve Özlük Hakları
Şirket dışı–içi ücret dengelerini baz alarak, adil ve rekabetçi ücret politikalarıyla, performansı ayrıştırıp ödüllendirerek çalışanlarımızın toplam gelir paketlerini yönetmekteyiz. Operasyonlarımızı ücret, çalışma saatleri, fazla mesai ve yan yardım hakkındaki geçerli yasalara tam bir uyum içinde yürütürüz. Çalışanlarımızın fazla mesai sürelerini azaltmak için çalışmalar yürütür ve iş – hayat dengesini korumayı destekleriz.

8. İş Sağlığı ve Güvenliği
Migros, TS ISO OHSAS İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgesine sahiptir ve belgenin şartlarını yerine getirmektedir. Çalışanlarımıza, güvenli ve sağlıklı bir işyeri sağlar ve yürürlükteki güvenlik ve sağlık kanunları, yönetmelikleri ve kurum içi gerekliliklere uyarız. Tehlikelerin belirlenmesi, sağlık ve güvenlik sorunlarının çözüme kavuşturulması dâhil olmak üzere, işyerlerimizde sağlık ve güvenliği sürekli olarak iyileştirmek için çalışırız.

Migros Ticaret A.Ş. son değiştirilme tarihi:

1. Amaç
Migros Ticaret A.Ş.; stratejilerini, faaliyet gösterdiği ülkelerin perakendecilik standartlarını yukarı çekecek müşteri memnuniyeti anlayışı ile, sürdürülebilir kalite, saygınlık ve sektörel liderliği sağlamak üzerine yapılandırır. Migros İnsan Kaynakları, Şirketimizin bu stratejilerinin gerçekleştirilmesinde rekabet avantajı yaratacak insan kaynağının temini, sürekli gelişimini, motive edilmesini ve yönetimini sağlayacak sistemleri geliştirmeyi ve kurumsal ilkeler doğrultusunda uygulamayı hedefler. Şirket strateji ve değerleri ile örtüşen, çalışan mutluluğu ve bağlılığına hizmet eden objektif İnsan Kaynakları sistemlerinin kurulması ve uygulanmasını sağlamayı amaçlar.

Migros İnsan Kaynakları, Şirketin stratejilerinin gerçekleştirilmesinde rekabet avantajı yaratacak insan kaynağının temini, sürekli gelişimini, motive edilmesini ve yönetimini sağlayacak sistemleri geliştirir ve sistemlerin birbiriyle entegre şekilde uygulanmasını sağlar.

2. İşveren Markamız
Migros Ticaret A.Ş. olarak mevcut ve potansiyel çalışanlarımıza sunduğumuz işveren marka vaadimiz; “İyi İş, İyi Gelecek” olarak belirlenmiştir. Şirket çalışanlarımız ile birlikte belirlediğimiz ve ön plana çıkan Migros işveren ana niteliklerimiz şunlardır:

  • Güvenilir ve kurumsal bir aileyiz
  • Zirveyi hedefliyoruz
  • Sürekli gelişiyoruz
  • Yenilikçiyiz
  • Her çalışanımıza fırsat eşitliği içerisinde güçlü kariyer ve gelişim imkanları sunuyoruz.

3. Seçme ve Yerleştirme
Seçme Yerleştirme’nin temel amacı, kurum stratejilerinin gerçekleştirilmesinde rekabet avantajı yaratacak insan kaynağının ihtiyaç duyulan zamanda en objektif ve etkin değerlendirme araçları kullanılarak şirkete kazandırılmasını sağlamaktır.

Şirket organizasyonu içindeki tüm insan kaynağı ihtiyacını ve bu ihtiyaçların tamamlanmasını kapsar.

İşe alım sürecimizde yaş, cinsiyet, ırk, din, dil, etnik köken, cinsel yönelim, inanç, medeni, sosyal veya ekonomik durum, engellilik hali, hamilelik ya da askerlik hizmeti durumu açısından hiç bir şekilde ayrım yapılamaz ve aday seçim aşamasında adayların deneyim, bilgi, yetenek ile pozisyonun gerektirdiği beceri ve yetkinliklere sahip olmalarına dikkat edilir ve buna göre karar verilir.

4. İç Başvuru Sistemi
İç başvuru sistemimizin amacı, kurum içinde ihtiyaç duyulan insan gücünü iç kaynaklardan karşılamak ve bu sayede kurum içinde görev yapan çalışanlarımıza farklı kariyer fırsatı ve rotasyon imkanı sunarak motivasyonlarını ve kuruma olan bağlılıklarını arttırmayı sağlamaktır.

5. Performans Yönetim Sistemi
Performans Yönetim Sistemimiz ile şirket stratejilerimiz doğrultusunda ulaşılmak istenen hedeflerin tüm çalışanlarımız tarafından sahiplenilmesi ve çalışanlarımızın performanslarının takibinin adil ve verimli bir şekilde yürütülerek değerlendirme sonuçları doğrultusunda kariyer gelişimi/yedekleme, gelir paketi ve gelişim planlarına yön vermesi amaçlanmaktadır.

KPI (Key Performance Indicators) ve OKR (Objectives & Key Results) yapılarının birlikte kullanıldığı Performans Yönetim Sistemimiz, şeffaf ve dinamik özellikleri; anlık geribildirim ve fonksiyonlar arası takım çalışmasını destekleyen alt yapısı ile ortak hedef ve iş birliğini artırmaktadır. Performans Değerlendirme sonucunda elde edilen bireysel performans notları, kariyer gelişimi/yedekleme, gelir paketi ve gelişim planlarına girdi teşkil etmektedir.

6. İş Değerlendirme Sistemi
İş Değerlendirme Sistemimizin amacı, işlerin adil ve metodolojik bir biçimde organizasyonun sonuçlarına göreceli katkılarını belirlemek ve göreceli iş büyüklüklerini değerlendirmektir.

İş değerlendirme metodolojisine göre şirketimizde farklılaşan her pozisyonun iş büyüklüğü bilgi-beceri, sorumluluk ve problem çözme kriterlerine göre değerlendirilmektedir. Vizyon, strateji ve hedefler dikkate alınarak, ortak karakteristik özelliklere sahip işleri yapan rolleri gruplayıp, objektif kriterlere göre bu grupların seviyelendirilmesi ile Şirket’e özgü iş aileleri ve seviye yapısı oluşturulmuştur.

İş Değerlendirme; Performans Yönetimi, Ödüllendirme ve Ücretlendirme, Seçme ve Yerleştirme, Eğitim Geliştirme ve Kariyer Planlama/Yedekleme süreçlerine kritik girdi sağlar. Başta ücretlendirmeyi etkilemek üzere tüm “Entegre İnsan Kaynakları Sistemleri” için alt yapı olarak kullanılabilecek bir platformdur.

7. Ücretlendirme Sistemi
Ücret Yönetimimizin temel amacı, iş değerlendirme sonuçları, şirket dışı–içi ücret dengelerini baz alan, adil ve rekabetçi ücret politikalarıyla, performansı ayrıştırıp ödüllendirerek çalışanların toplam gelir paketlerinin yönetilmesidir.

Ücretlendirme Sistemi, pozisyonların iş aile/seviyesi bazında, ücret piyasası, şirketin mevcut ücret yapısı ve ödeyebilme gücüne göre yıllık olarak belirlenen ücret politikalarını baz almaktadır. Çalışanların ücret artışları, bu ücret politikaları ile hesaplanan PIR (position in range) ve bireysel performans değerlendirme sonuçlarına göre belirlenir.

Mavi yaka çalışanların ücret ve yan hak değerlendirmeleri, Toplu İş Sözleşmesi kapsamında yapılmaktadır.

Yukarıda belirtilen süreçlerden sonra belirlenen ücretler, Migros İnsan Kaynakları & Endüstri İlişkileri Genel Müdür Yardımcısı ve Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürümüz tarafından onaylanmaktadır.

8. Yetkinlik / Potansiyel Değerlendirme / Stratejik İnsan Kaynakları
Yetkinlikler en üst düzey performansın elde edilmesinde ayırt edici olan bilgi, beceri ve tutumları kapsayan gözlemlenebilir davranışlardır.

Yetkinlik Değerlendirme sürecimizin amacı, Şirket kültürümüz ile uyumlu bireysel yetkinlik profilini belirlemek ve işin gereklilikleri ile nitelikli çalışan eşleşmesini doğru planlamaktır. Ayrıca Şirketimizin stratejik insan kaynakları planlamalarını destekleyecek insan kaynağının yetiştirilmesi ve elde tutulmasını sağlamak, kilit pozisyon yedeklerini ve Potansiyel & Yıldız adayları belirlemek esastır.

Şirketimizin verimli büyüme stratejisini destekleyecek organizasyonel ihtiyaç planlaması doğrultusunda çalışanlarımızın pozisyon profiline uygunluğu değerlendirilir; kritik pozisyon yedekleri, potansiyel & yıldız çalışanlar belirlenir ve yönetim kararı ile Stratejik İnsan Planlama Toplantılarında onaylanarak nihai hale getirilir.

9. Gelişim Planlama
Mağaza Yönetimi için her yıl, İdari Birimler için 2 yılda bir planlanan Gelişim Planlama Süreci, yetkinlik değerlendirme sonuçlarının açıklanması ile başlar. Sistemden değerlendirme sonuçlarını görüntüleyen çalışanlarımız, sistem üzerinden tanımlanan Gelişim Anlaşması’nı doldurup hangi yetkinlikte gelişeceklerini ve hangi gelişim faaliyetlerine (sınıf eğitimi, uzaktan eğitim, makale, kitap, tamamlayıcı faaliyet) katılacaklarını belirleyerek, yapılan değerlendirmelerin gelişim sürecine girdi oluşturmasını sağlarlar. Doldurulan form önce çalışanımızın yöneticisine ve son aşamada Eğitim Departmanının onayına gelir.

Gelişim Planları’nda talep edilen uzaktan eğitim, makale, kitap, tamamlayıcı faaliyet gelişim araçları otomatik tanımlanırken, sınıf eğitimleri “Migros Perakende Akademisi” tarafından organize edilip mail ile duyurusu yapılır.

Ödül Sistemleri
Migros Ödül ve Prim Sistemleri ile şirket hedeflerinin gerçekleştirilmesine paralel olarak; farklılaşan birey/ekip çalışmalarının, müşteri beğeni ve takdirlerinin Ödül Sistemi’nin farklılaşan dalları üzerinden ödüllendirilmesi, çalışanların başarılarının tanınması takdir edilmesi ile şirkete bağlılıklarının, motivasyonunun arttırılması amaçlanmaktadır.

Kariyer Planlama Yönetimi (Atama / Terfi Süreçleri)
Kariyer Planlama Sürecimiz; şirketimizin verimli ve karlı büyüme stratejisini destekleyecek şekilde, pozisyon profiline uygun, nitelikli adayların atama/terfilerinin belirli bir standart çerçevesinde, objektif ve şeffaflık ilkesine bağlı olarak gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla belli dönemlerde gerçekleştirilen adil ve güvenilir bir süreçtir.

Mağaza çalışanlarımız için terfi süreçlerinde Mağaza Kariyer Tarifleri kitapçığında yer alan yetkinlik & performans değerlendirme sonuçları ve Migros Gelişim Merkezi sonuçlarında başarılı olması dikkate alınır. Her pozisyonda aranan eğitim ve kıdem kriterini sağlamaları ve ikaz/ihtarının olmaması beklenir. Bazı pozisyonlarda aranan sınav sonuçlarında ve görüşmelerde başarılı olmaları gerekir.

Merkez çalışanlarımız için bu süreç; çalışanlarımızın gerçekleştirdikleri iş büyüklüğü nezdinde oluşan iş analiz formları ve kadro durumu çerçevesinde değerlendirilmektedir. Çalışanlarımızın içinde bulunduğu pozisyonun gereksinimleri ile bağlı olduğu iş ailesinin seviye tanımlarına ve iş büyüklüklerinin değişimlerine göre kariyer gelişimleri etkilenir. İş Değerlendirme; Performans Yönetimi, Ödüllendirme ve Ücretlendirme, Seçme ve Yerleştirme, Eğitim Geliştirme ve Kariyer Planlama/Yedekleme süreçlerine kritik girdi sağlar.

Çalışan İlişkileri Yönetimi
Çalışma Hayatını Değerlendirme Anketimiz, bağımsız bir firma tarafından gerçekleştirilerek çalışanlarımızın memnuniyet ve bağlılık düzeylerinin ölçülmesini, iyileştirilmesi gereken alanların tespitini ve önceliklendirilmesini amaçlamaktadır. Araştırma sonuçları çalışma hayatını iyileştirme faaliyetlerimize yön göstermektedir.

Migros Ticaret A.Ş. son değiştirilme tarihi:

1. Amaç
Migros olarak, kurumsal sorumluluk anlayışımızın temelini yasalara ve kurumsal yönetim ilkelerine bağlılık oluşturmaktadır. Yüksek etik standartlarına bağlı olarak ve Migros Etik Kuralları ile bütünlük içerisinde rüşvet ve yolsuzluğun oluşmaması için mücadele etmekteyiz.

Migros Etik Kurallarının bütünleyici bir parçası olan bu politika ile rüşvet ve yolsuzluk konusundaki taahhütlerimizi ve bu konudaki yaklaşımımızı açık ve net bir şekilde ortaya koymayı hedeflemekteyiz.

2. Kapsam
Rüşvet ve Yolsuzluk ile Mücadele Politikası sadece şirket çalışanlarını değil, şirket adına hareket eden veya şirkete hizmet veren tüm iş ortaklarını da kapsamaktadır.

  • Yönetim Kurulu üyeleri de dahil olmak üzere tüm şirket çalışanları,
  • Tedarikçi ve yüklenici firmalar,
  • Dış hizmet alınan şirketler ve çalışanları,
  • Temsilci, distribütor, acente gibi şirket adına doğrudan ve dolaylı olarak görev yapan kişiler ve kuruluşlar bu politikanın kapsamına girmektedir.

3. Sorumluluklar

Şirket Yönetimi;
Şirket Yönetimimiz bu politikamızın uygulanması için gerekli ortamı sağlar, rüşvet ve yolsuzluğu engellemek amacıyla iç kontrol sistemlerini oluşturur ve geliştirir. Politikamıza aykırı davranışların bildirilmesi için gerekli iletişim kanallarının kurulmasını sağlar ve bildirimde bulunan kişilerin gizliliğini ve güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirleri alır.

Ulaşan şikayet, ihbar ve iddialar hakkında gereken inceleme ve soruşturmaların yapılmasını sağlar. Yasal düzenlemelere, yönetmeliklere, prosedürlere ve politikalara uygunluğu sağlamak amacıyla denetimlerin yapılmasını ve düzeltici tedbirlerin alınmasını sağlar.

Yöneticiler, Çalışanlar ve İş Ortakları;

Tüm çalışanlarımız, Rüşvet ve Yolsuzluk ile Mücadele Politikamızı kabul etmek ve politikamızda belirtilen ilkelere uygun hareket etmekle yükümlüdür.

Yöneticiler, bu politika metnindeki ilkelerin, sorumlu oldukları ve idaresi altındaki çalışanlar ile iş ortakları tarafından anlaşılmasını, uygulanmasını ve yaşatılmasını sağlamakla ve kendilerine ulaşan şikayet, ihbar ve iddiaları şirketimiz iletişim kanallarına bildirmekle yükümlüdür.

Çalışanlar hiçbir durumda ve hiç kimse tarafından bu politikaya aykırı hareket etmeye zorlanamaz. Tüm şirket çalışanları bu politikaya aykırı davranışları ve şüphelenilen durumları yöneticilerine ve / veya şirket iletişim kanallarına bildirmekle yükümlüdür.

Migros ile ilişkili kişi ve kuruluşların yasal veya etik olmayan herhangi bir davranışta bulunmaları durumunda şirketimiz de sorumlu olacaktır; bu nedenle tedarikçi ve yüklenici firmalar başta olmak üzere iş ortaklarımızın da kanun ve yönetmeliklere uyumu ile birlikte Migros Etik Kurallarını benimsemesi, ilgili yönetmelik ve prosedürler ile bu politika metnine ve bu kurallara uygun hareket etmesi beklenmektedir.

4. Rüşvet ve Yolsuzluk ile Mücadele
Migros olarak, faaliyet gösterdiğimiz ve temsil edildiğimiz tüm ülkelerde evrensel hukuk kurallarına, rüşvet ve yolsuzluk kapsamındaki yasa ve düzenlemelere, etik ve mesleki ilkelere uyum sağlamayı prensip edinmekteyiz. Bu politika; tüm faaliyetlerimizin yasalara, yönetmeliklere, prosedürlere, Migros Etik kurallarına ve diğer düzenlemelere uygun; doğru, adil ve dürüst bir şekilde yürütülmesini destekler niteliktedir. Tüm paydaşlarımızın haklarının korunmasını sağlamak konusundaki hassasiyetimiz doğrultusunda hayata geçirilmiştir.

Migros olarak, tüm ülkelerdeki faaliyetlerimizde rüşvet ve yolsuzluğu açık bir şekilde yasaklamaktayız. Bu politika kapsamındaki kişilerin; şirket lehine dahi olsa yasal ve etik olmayan bir menfaat sağlamak için ödeme veya değeri olan herhangi bir şey teklif etmesi veya diğer kuruluş ve kişilerden benzeri bir menfaat elde etmesi, faaliyette bulunulan ülkede veya iş kolunda bu tür uygulamalar olsa bile rüşvet veya yolsuzluk olarak değerlendirilebilecek yasal ve etik olmayan her türlü davranışta bulunması yasaklanmaktadır.

Devlet kurumları, tedarikçilerimiz, müşterilerimiz, çalışanlarımız ve diğer paydaşlarımızın yasal haklarını korumaktayız. Rüşvet ve yolsuzluğa konu olan menfaatin maddi değeri veya karşılığında herhangi bir şey yapılıp yapılmamış olması gözetilmeden, menfaatin değerinin çok düşük olması veya teklif yapılmasına karşın verilen taahhüdün henüz gerçekleşmemiş olması durumunda dahi Rüşvet ve Yolsuzluk ile Mücadele Politikasına aykırı hareket edilmiş olarak kabul edilmektedir.

Rüşvet ve yolsuzluğun iş etiğine aykırı eylemler olması yanında yasal olarak cezai yükümlülüklerinin de olması sebebiyle çalışanlarımızın bu konuda hassasiyet göstermesi ve bu konuyu çalışma hayatından bağımsız, kişisel ödev ve sorumluluklarının bir parçası olarak değerlendirmesi beklenmektedir.

Açık kapı politikamız sayesinde Migros Etik kurallarının, Rüşvet ve Yolsuzluk ile Mücadele Politikasının ihlali halinde, çalışanlarımız ve diğer paydaşlarımız, iletişim kanallarımız aracılığıyla yönetimimiz ile doğrudan iletişime geçebilmektedir. Bu kuralların ihlali nedeniyle şirketimizin kayıp yaşaması durumunda çalışanlarımızla ilgili işlem yapılmasına ve haklarının korunmasına yönelik kurallarımız bulunmaktadır.

Rüşvet ve Yolsuzluk Eylemleri Başlıca Risk Alanları
Migros, rüşvet ve yolsuzluğu risk yönetimi uygulamalarının bir parçası olarak görmekte ve iç kontrol sistemimiz sayesinde bu konular risk odaklı bir bakışla incelenmektedir. Belirlenen riskler ve potansiyel etkileri iç denetimlerimiz süresince değerlendirmelere tabi tutulmaktadır. Buna ek olarak, şirketimiz, çalışanlarının rüşvet açısından yüksek riskli görevleri kapsamında yolsuzluk risklerini değerlendirmektedir.

Hediyeler ve Ağırlamalar
Çalışanlarımız yasa ve yönetmeliklere uyum göstermekle ve kendi sorumluluk alanları içindeki işin yapılması için değeri ne olursa olsun, şirketimizin tercihlerini ve kararlarını etkileyebilecek nitelikte olan ya da etkilemeyi amaçlayan üçüncü bir şahıstan gelebilecek eşya, hizmet, nakit veya çek gibi hediyeleri reddetmekle yükümlüdür. Çalışanlarımız diğer kurumların şirketimiz hakkında kararlarını etkileyebilecek nitelikte olan ya da etkilemeyi amaçlayan hediye, ağırlama veya diğer armağanları teklif etmez, bu tür taleplerde bulunmaz. Tüm çalışanlarımız hediye ve ağırlamalara ilişkin kurallar ile ilgili şirketimizce yayınlanan bildirilerde belirtilen hususlara dikkat etmek ve Migros Etik Kuralları uyarınca davranmakla yükümlüdür.

Aracılar
Üçüncü kişilerce işlenen bir yolsuzluk eylemi dahi Migros tarafından işlenmiş sayılabileceğinden, aracı kurumların aracılık edeceği göreve ilişkin vasıfları sağladığından emin olunması için yeterli ve itinalı inceleme yapılması, şirket politikalarımıza uygun hareket edecek ve itibarımızı zedelemeyecek kurumlar ile iş ortaklığı kurulması gerekmektedir.

Vekaleten İş Görenler, Tedarikçi ve Yükleniciler
Migros ile ilişki kurarak şirketimiz adına vekaleten iş gören kişilerin, tedarikçi veya yüklenicilerin, yasal düzenlemeler ve yürürlükteki tüm rüşvet ve yolsuzlukla mücadele kanunlarına uymayı kabul etmelerini beklemekteyiz.

Migros’a vekil sıfatıyla hizmet veren, yönetim danışmanlığı yapan, muhasebe, bordro, bilgi teknolojileri veya tesis yönetimi gibi işlevlerle ilgilenen vekiller; tedarikçiler ve yükleniciler gibi kişi ve / veya kurumlarla girdiği ilişkilerde, seafoodplus.infoşilere rüşvet verdiği duyumu alınmış olan veya bundan şüphelenilen kişi veya kurumlarla ilişki kurulmamalı; kurulmuş bir ilişki var ise böylesine bir durumun var olduğu duyumunun alındığı tarih itibariyle, söz konusu ilişki derhal sonlandırılmalıdır.

Siyasi Bağışlar
Migros’ta siyasi partilere, siyasetçilere ya da herhangi bir kuruluşa şirket ile ilgili herhangi bir kolaylaştırıcı işlem yapılması için ödeme yapılmasının yanı sıra maddi ve / veya ayni katkı sağlanması yasaktır.

Yardım Amaçlı Katkılar ve Sponsorluklar
Migros’tan talep edilecek olan yardım amaçlı katkı ve sponsorlukların yasal olmaları, Migros tarafından çıkarılan yönetmelik, politika, yönerge ve düzenlemelere uygun olmaları gerekmektedir. Yardım amaçlı her katkı ve sponsorluğun, açık ve şeffaf bir biçimde yapılması gerekmektedir. Bu durum, alıcıların seçimi için şeffaf kriterler belirlenmesi ve yapılmış olan büyük bağışların, halka açık bir şekilde listelenmeleri yoluyla sağlanmaktadır.

Rüşvet ve Yolsuzluk ile Karşılaşılması veya Şüphelenilmesi
Tüm çalışanlarımız, rüşvet ve yolsuzluk ile ilgili olarak karşılaştıkları veya şüphelendikleri durumları vakit kaybetmeden yöneticilerine ve / veya şirketimiz iletişim kanallarına bildirmekle sorumludur.

Çalışanlar aşağıda listelenen ve benzeri durumlar ile karşılaşıldığında derhal bildirimde bulunmakla yükümlüdür.

  • Çalışanımızın kendisine veya çalışma arkadaşlarına rüşvet teklif edilmesi
  • Çalışanımızın şahit olduğu veya bildiği menfaat ilişkileri ve / veya çıkar çatışmaları
  • Şirket kayıtlarında fark edilen herhangi bir usulsüzlük
  • İhale ve satın-almalarda karşılaşılan kayırma veya menfaat sağlama gibi tutum ve davranışlar
  • Herhangi bir müşterimiz veya tedarikçimize yasal ve şirket içi düzenlemelerimize aykırı şekilde menfaat sağlanması
  • Şirket dahilinde veya dışından herhangi bir kurum veya kişinin Migros Etik Kurallarına aykırı davranışlarda bulunmak üzere çalışanımızı veya çalışma arkadaşlarını zorlaması.

Migros müşterileri ve iş ortakları, etik konuları kapsayan bildirimlerini [email protected] adresine mail atarak iletebilir.

Aykırı Davranış ve Tutumlara İlişkin Yaptırımlar
Tüm görevlerde yönetmelik, prosedür ve talimatların eksiksiz uygulandığı gibi Rüşvet ve Yolsuzluk ile Mücadele Politikası da bu politika kapsamındaki tüm paydaşlar tarafından benimsenmeli ve uygulanmalıdır.

Tedarikçi ve yüklenici firmalar ile diğer iş ortaklarımızın “Rüşvet ve Yolsuzluk Politikasını” ihlali iş sözleşmesinin feshi ile sonuçlanmaktadır.

Çalışanlarımızın bu kuralları ihlalleri İnsan Kaynakları, İç Denetim, Hukuk Departmanı gibi ilgili departmanlarca ele alınmakta ve Migros Yönetimine raporlanmaktadır. Sendika üyesi çalışanlarımız tarafından bu kuralların ihlal edilmesi halinde, toplu iş sözleşmesi kurallarına uygun olarak sendika temsilcilerinin de katıldığı disiplin kurulu toplanmaktadır. Migros Etik kurallarının ve Rüşvet ve Yolsuzluk ile Mücadele Politikasının ihlali durumu çalışanlarımızın iş sözleşmelerinin feshi ile sonuçlanabilir.

Takip ve Raporlama
Yolsuzluk ve rüşvet konulu iç denetim bulgularının ve etik ilkelerle ilgili konuların değerlendirildiği Migros Etik Komitesi şirket üst düzey yöneticilerinin katılımıyla yılda dört kez toplanmaktadır. Yüksek düzeyde riskler tanımlandığında, üst yönetimimizin de katılımıyla toplanan Migros Etik Komitesi kapsamında bu riskler değerlendirilir.

Kurumsal yönetimimizin parçası olarak, şirketimizin Denetim Komitesi ve Etik Komitesi, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele politikamız konusunda üst yönetimimize raporlama yapmaktadır.

Migros Ticaret A.Ş. son değiştirilme tarihi:

Migros’un Rekabet Hukuku Uyum Politikası’nın (“Politika”) amacı, Migros’un tüm faaliyetlerinin rekabet hukuku mevzuatına uyumlu şekilde yürütülmesine yönelik ilke ve esasları belirlemektir.

1. Genel İlkeler

Rekabet yasalarının temel amacı, serbest ve adil rekabeti korumak ve teşvik etmektir. Rekabet yasaları, rakipler arasında rekabeti önleyen, kısıtlayan veya bozan anlaşmaları ve düzenlemeleri yasaklar. Migros, faaliyetleri kapsamında geçerli olan tüm rekabet yasalarına sıkı bir şekilde uymayı taahhüt eder. Migros çalışanlarının, yöneticilerinin ve iş ortaklarının (Migros’un iş yaptığı diğer üçüncü tarafların tamamı) işlerini, mevzuata ve Migros Politikalarına uygun şekilde yürütmeleri gerekmektedir. Bu bağlamda rekabet hukuku düzenlemelerine uygun bir şekilde hareket etmek, tüm yönetici ve çalışanların görev ve işlerinin önemli bir parçasıdır.

Tüm yönetici ve çalışanlarımızdan yasalara aykırılık oluşturabilecek herhangi durumu bilmesini ve sorgulamalarını talep ederiz. Bu kapsamda Migros, faaliyetlerin rekabet hukuku açısından uyumunu takip eder, olası risklere ilişkin gerekli aksiyonları alır ve tüm çalışanların bilinçlendirilmesi amacıyla gerekli eğitim ve denetim faaliyetlerini süreklilik arz edecek bir biçimde yürütür.

Bu Politika çerçevesinde Migros çalışanları, yöneticileri ve iş ortakları; rekabete aykırı olabilecek iletişimlerde bulunmamak, rekabete aykırı teşebbüs birliği kararları doğrultusunda hareket etmemek ve rakiplerle rekabet hukuku açısından sakınca doğurabilecek bilgileri paylaşmamakla yükümlüdür.

Bu Politika’nın ihlali, Migros, ilgili yöneticileri, çalışanları ve iş ortakları için hukuki, idari ve cezai yaptırımlar da dâhil olmak üzere ağır sonuçlar doğurabilecektir.

2. Politika’nın Uygulanması

Rakiplerle İlişkilerde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Özellikle satış koşullarını etkilemek üzere rakipler arasında doğrudan veya tedarikçiler vasıtası ile dolaylı bir şekilde kurulabilecek temaslar, rekabet hukukunun ihlaline yol açabilecektir. Migros çalışanlarının doğrudan rakipleri ile veya tedarikçileri vasıtasıyla dolaylı olarak rakipler arasındaki rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu yönde etki doğuran veya doğurabilecek nitelikte iletişimlerde bulunması yasaktır. Bu kapsamda;

  • Migros Hukuk Direktörlüğü’nün onayı alınmadan rakiplerle iş ile ilgili bir husus kapsamında görüşme yapılamaz.
  • Migros’un faaliyetleri kapsamında (bunlarla sınırlı olmamak üzere) fiyatlar, fiyatlandırma değişikliklerinin zamanlaması ve oranları, maliyetler, kârlılık, stratejiler, kampanyalar, pazarlama planları ve stratejileri, yatırımlar, geleceğe yönelik satışlar, müşteri/tedarikçi bilgileri gibi ticari açıdan hassas olarak değerlendirilebilecek herhangi bir bilgi doğrudan veya tedarikçiler vasıtası ile dolaylı olarak rakiplerle paylaşılamaz.
  • Rakiplerin hukuka uygun bir amaç için bir araya geldikleri dernek, birlik benzeri toplantılarda toplantının meşru bir amacı olduğunu ve rakipler arasında rekabet hukukuna aykırı bir forum olarak kullanılmadığını gösterir toplantı tutanakları tutulur. Aksi yönde bir toplantı içeriği halinde Migros temsilcisi toplantıyı o anda terk eder ve toplantıyı terk ettiğine dair toplantı tutanağına şerh düşer.
  • Migros çalışanları, rekabete aykırı tekliflere veya önerilere rekabete aykırı herhangi bir faaliyette yer almayacağını açıkça belirterek yanıt verir.

Etkili bir şekilde rekabet edebilmek için gerekli bilgi edinme faaliyetlerimiz, yalnızca kamuya açık bilgiler, basın açıklamaları, kamuya açık yıllık raporlar, resmi kayıtlar, ticaret dergileri, şirket yöneticilerinin konuşmaları gibi tamamen kamuya mal olmuş kaynaklardan oluşmaktadır.

Tedarikçiler ve Diğer Üçüncü Taraflarla İlişkilerde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Migros, tüm tedarikçileriyle ve paydaşlarıyla ilişkilerinde rekabet kurallarına uyumlu sözleşmeler ve iletişimler çerçevesinde hareket eder. Tedarikçilerin ve diğer paydaşların kimi zaman birbirlerinin rakibi olduğunun bilincinde olarak bu işletmeler arasında rekabete hassas bilgi paylaşımı gerçekleştirmez. Migros; rakipleri ile rekabete aykırılık teşkil edebilecek her türlü beyan ve eyleme taraf olmamak adına, tedarikçilerinden ya da iş ortaklarından Migros’a ait ticari sır niteliğindeki bilgilerin de rakipleri ile paylaşılmamasını talep etmektedir.

İletişim Mecralarının Kullanımı

Migros çalışan ve yöneticileri, Politika’ya uyumun bir parçası olarak her türlü iletişim mecralarındaki paylaşımlarında rekabet hukukuna uyumlu hareket eder. Bu kapsamda özellikle geleceğe yönelik olarak fiyat, stok, kampanya, yatırım gibi rekabete hassas bilgiler herhangi bir iletişim mecrasında paylaşılamaz.

Migros çalışanları ve yöneticileri için kurumsal iletişim araçları, Migros e-posta adreslerinin kayıtlı olduğu Microsoft Outlook, Microsoft Teams ve telefondur. Bu araçlarla kurulan iletişimlerin her zaman rekabet uyum kurallarına ve Migros kurumsal kimliğine uygun gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

İş ortaklarımızın da faaliyetlerimiz kapsamında Migros ile gerçekleştireceği her türlü iletişimde bu kurumsal iletişim araçlarını kullanması gerekmektedir. Migros çalışanları ile iş konusunda anlık mesajlaşma programlarından ya da benzer uygulamalardan iletişime geçilmesi yasaktır.

3. Yetki Ve Sorumluluklar

Migros çalışanları ve yöneticileri rekabet kurallarına ve bu Politika’ya uymaktan ve Migros’un ilgili prosedürlerini ve kontrollerini bu Politika’daki gerekliliklere uyumlu olarak yürütmekten sorumludur.

Migros çalışan ve yöneticileri belirli bir faaliyetin bu Politika’ya veya yürürlükteki mevzuata aykırı olabileceğine kanaat getirmesi halinde bu konuyu derhal Migros Hukuk Direktörlüğü bünyesindeki Rekabet Uyum Birimi’ne bildirir.

Migros çalışanları, işbu Politika ve uygulaması hakkındaki soruları hakkında Rekabet Uyum Birimi’ne danışabilirler. Bu Politika’nın bir çalışan tarafından ihlali, işten çıkarılma dahil olmak üzere önemli disiplin cezalarına neden olabilir. Bu Politika’ya uyumlu hareket etmesi beklenen herhangi bir üçüncü tarafın işbu Politika’ya aykırı hareket etmesi halinde, ilgili sözleşmeler feshedilebilir.

4. Yürürlük Tarihi

Bu Politika tarihinden itibaren geçerlidir ve Politika’nın yürütülmesinden Migros Hukuk Direktörlüğü sorumludur.

1. Amaç

Migros olarak; yurt içi ve yurt dışı operasyonlarımızda; müşteri odaklı, insana, topluma ve çevreye duyarlı, güvenilir, yenilikçi ve verimli yapımız ile yaşam kalitesini ileriye taşımada öncü rol üstlenmekteyiz.  Bu doğrultuda, tüm tüketicilerin ihtiyaç duyduğu sağlık ve iyi yaşamı destekleyen geniş bir ürün portföyünü, Migros kalitesinde müşterilerimize sunmaktayız.

2. Sağlıklı Yaşamı Destekleyen Ürünler

Tüketicilerin sağlıklı ve iyi yaşam beklentilerini karşılayabilmek için doğru ve zengin ürün portföyünü müşterilerimizin beğenisine sunmaktayız. Sürekli artan mağaza sayımız ve satışa sunduğumuz gıda seçenekleri, marka çeşidi ve ürün gamımızla iyi yaşamı destekleyen ürünleri günden güne daha erişilebilir kılmayı hedeflemekteyiz.

Reyon yerleşimi uygun olan mağazalarımızda; tüketiciyle birebir buluşturduğumuz iyi yaşam reyonlarımız bulunmaktadır.

Reyonlarımızda marka ve ürün çeşitliliğimiz olup; organik, şekeri azaltılmış, şekersiz, glutensiz, laktozsuz, yağı azaltılmış, tuzu azaltılmış, enerjisi azaltılmış, bir öğünde tüketilme amacıyla porsiyonu ayarlanmış ürünlerimize kolay ulaşma imkanı sağlamaktayız.

Dünya Çölyak günü ve Diyabet Haftası gibi dönemlerde ilgili ürünlerde kampanyalar düzenleyerek tüketici farkındalığı yaratmaktayız.

Sertifikalı Ürün Uygulamaları

Migros olarak, tüketicilerimize sağlıklı ve güvenilir ürünler sunmak, gelecek nesillerin sağlıklı beslenmesine katkı sağlamak için tedarikçilerimizle ve resmi kurumlarla iş birliği yaparak, insana, çevreye ve hayvan refahına duyarlı üretim modelleri geliştirmeyi hedeflemekte ve tedarikçilerimizi bu yönde teşvik etmekteyiz.

Organik ürün sertifikasyonu, bitkisel ve hayvansal üretimde yapılan İyi Tarım Uygulamaları sertifikasyonları, ekoteks sertifikası, ISO GMP - ISO - ISO - OHSAS - SA standartları, FSC sertifikası, Palm yağı ve Soya sertifikası, CE- LVD - EMC sertifikaları ürün güvenliğini sağlamak amacı ile kullanılan standart ve sertifikalara örneklerdir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yürütülen “İyi Tarım Uygulamaları - İTU” projesinde belirtilen kriterlere uygun üretim ve tedarik yapan firmalarla birlikte çalışmayı önceliğimiz olarak görmekteyiz. İyi Tarım’la meyve sebzede; insan, hayvan, çevre sağlığını koruyan tarım modelini ve zirai ilaç analizleri, izlenebilir ürünler gibi konularda güvenilir kriterlere dayalı kontrol sistemini Türkiye’de ilk uygulayan perakende şirketiyiz.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın İyi Tarım uygulamaları kapsamında başlattığı “Hayvansal Üretimde İyi Tarım Uygulamaları” projesi ile çevre, insan sağlığı ve hayvan refahına duyarlılığı esas alan kontrollerden geçen ‘İyi Tarım’ logolu beyaz et ve yumurtaları müşterilerimize sunmaktayız.

Özgün Markalı Ürünler

Müşterilerimizin iyi yaşam kapsamındaki beklentilerini karşılamak amacı ile “Migros, M-Life, Anadolu Lezzetleri” adı altında farklı markalar ile anlaşmalı olduğumuz tedarikçi firmalara özgün markalı ürünler ürettirmekteyiz.

M Life ürün portföyü; organik, sınırlı kalorili, glutensiz gibi farklı alt kategorilerde ürünler sunan, iyi yaşam tarzını destekleyen ürünlerin markası olup hem sağlıklarını korumak isteyen hem de sağlık sorunları bulunan müşterilerimiz için tasarlanmıştır.

Anadolu Lezzetleri

Anadolu Lezzetleri ürünlerimiz; yöresel veya kültürel özelliği ile ayrışan, geleneksel yöntemlerle üretilen ve “bir hikayesi olan” ürünlerdir. Türkiye’nin tüm yörelerindeki özel lezzetlerin ve yerli tohumların taranması sonucunda hayata geçirilen bu proje sayesinde, Anadolu’nun kültürel zenginliğini sahiplenerek gelecek kuşaklara aktarmayı hedeflemekteyiz. Aynı zamanda, az sayıdaki usta veya çiftçi tarafından, sadece kendi yöresinde üretilebilen bu özel ürünler için uygun mağazalarımızda özel Anadolu Lezzetleri reyonları tahsis ederek bu lezzetlere müşterilerimizin ulaşmasını sağlamaktayız.

Kırmızı Et Ürünleri

Gıda perakende sektöründe Türkiye’nin en büyük et işleme tesisi olan MİGET’te tüm kırmızı et ihtiyacımızı kendimiz üretmekte, kırmızı et ürününü çiftlikten sofraya bizzat kontrol ederek müşterilerimize sunmaktayız. Tesisimizde laboratuvar analizleri ve veteriner kontrolleri gerçekleştirilmekte ve tüm üretim süreçlerimiz TSE tarafından belgelenmektedir. Ürünlerimiz hijyenik ortamda ve Türk tüketicilerinin beklentilerine göre şekillendirilmektedir. Bir öğünde tüketilme amacıyla porsiyonu ayarlanmış ürünlerimize tüm mağazalarımızdan ulaşabilirsiniz. Paketli ürünlerimizde, gıdaya uygun, son teknoloji ambalajlama yapmaktayız. Covid dönemiyle hayatımıza daha da giren bağışıklık ve kolajen içeriğini iletişimlerimize taşıdık ve bu ürünlerimizi kampanyalarla destekledik.

3. Ürün Etiketlerindeki Besin ve Enerji Öğeleri

Satışımızda bulunan tüm gıda ürünlerinin ambalajlarında ‘’Türk Gıda Kodeksi Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme  Yönetmeliği’’ne uygun olarak enerji ve besin öğelerini içeren bilgiler yer almaktadır. Ayrıca online satış kanallarımız olan Migros Sanal Market, Macro-online ve Taze Direkt’te satışa sunduğumuz tüm gıda ürünlerinin etiket bilgilerinin tamamı (içindekiler, alerjen, enerji ve besin öğeleri, menşei vb.) müşterilerimize sunulmaktadır.

4. Toplum sağlığına yönelik çalışmalar

Migros olarak, müşterilerimizin ve hizmet verdiğimiz toplumun sağlık ve zindeliğinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynamaktayız. Toplum sağlığına yönelik önemli projeler geliştirmekte, sahip olduğumuz “İyi Yaşam” mottosu altında yürüttüğümüz “dengeli beslenme” ve “harekete geçme” uygulamalarımız ile müşterilerimizin sağlıklı ve iyi yaşamı bir hayat biçimi haline getirmelerini teşvik edici çalışmalar yürütmekteyiz. Sağlıklı yaşam, dengeli beslenme, fiziksel aktivitenin önemi ve enerji dengeleme konularında tüketici farkındalığının artırılmasına destek vermek amacıyla iletişim ve eğitim programları yürütmekteyiz.

Migros Ticaret A.Ş. son değiştirilme tarihi:

1. Amaç

Hayvan sağlığı ve refahı konusuna azami özen göstererek gerek Avrupa Birliği gerekse ülkemizde ve globaldeki mevzuatları ve uygulamaları yakından takip ediyor, uygulamalarımızı sürekli bir şekilde geliştiriyoruz.

Hayvan sağlığını ve refahını iyileştirmek hedefiyle değer zincirimiz kapsamında müşterilerimize maksimum fayda prensibiyle çalışan bir şirket olmanın yanı sıra tedarikçilerimizin de eğitim ve denetimler yoluyla farkındalığını artırmayı amaçlıyoruz.

2. Uygulamalar
Büyükbaş & Küçükbaş

Hayvanların sağlığını ve refahını iyileştirme sorumluluğumuz olduğu inancıyla bu alanda olumlu bir etki yaratmak için, bütüncül ve kapsayıcı bir yaklaşım sergileyerek günden güne iyi uygulamalarımızı artırmaktayız. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen izlenebilirlik şartını da yerine getirerek; ürünlerin kalite ve gıda güvenliği şartlarını sağlıyor, yetiştiricilere tespitlerimizi bildirerek gelişimlerini destekliyoruz. Kendi faaliyetlerimiz kapsamında gözetilen bu konular aynı zamanda tedarikçilerimize yönelik gerçekleştirilen yıllık denetimlerde de sorgulanmaktadır.

Çiftlik hayvanlarının fizyolojik ve davranışsal ihtiyaçlarını karşılamak üzere, iklim şartlarını göz önünde bulundurarak uygun aydınlatma ve havalandırma koşullarını sağlamanın yanı sıra, dinlenme sürelerinde yeterliliği göz önünde bulundururuz.

Düzenleme, uygulama ve prosedürleri, hayvanlara zarar vermeyecek ve hayvanların hareket özgürlüğünü kısıtlamayacak şekilde organize ederiz. Yaşama alanlarının temiz ve rahat olmasının yanı sıra, türüne ve yaşlarına uygun altlıkların kullanılmasına dikkat ederiz.

Hayvanların; fizyolojik ihtiyacı, yaşı, ağırlığı ve davranışlarıyla doğru orantılı şekilde uygun ve yeterli miktarda yemlerle beslenerek ve taze suya düzenli erişimlerini sağlayarak sağlıklı bir şekilde besin ve sıvı ihtiyaçlarını karşılamalarını temin ederiz.

Hasta veya yaralı görünen hayvanlara hızlıca bakım sağlar, profesyonel tedavinin gerekliliği halinde en hızlı şekilde veteriner hekim desteği sağlarız.

Resmi kurum belgeli, temiz ve dezenfekte edilmiş araçlarla taşınan hayvanların güvenliğini sağlayacak uygulamaları temin eder, taşıma süresince beslenme ve su ihtiyaçlarını uygun şekilde karşılarız.

Kümes Hayvanları

Çiftçilerimizin doğaya, çevreye, canlılara zarar vermeden, işlerini verimli bir şekilde devam ettirmelerini hedeflediğimiz uygulamalarımızla üreticilerimizin sürdürülebilir üretim yaklaşımını benimsemesini eğitim, danışmanlık, denetim ve toplu alımlarla destekleriz.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen; tarımın izlenebilir ve sürdürülebilir olması ve gıda güvenilirliğini ön plana alan tarımsal bir uygulama metodu olan İyi Tarım Uygulamalarını (İTU) yılından bu yana kümes hayvanları için de benimseriz. İTU kapsamında üreticiler denetim, analiz ve izlenebilirlik gerekliliklerini yerine getirerek yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından sorgu kriterine göre ürün belgelendirmeleri almaktadırlar. Satışımızdaki tüm tavuk ve hindiler organik veya İTU sertifikalıdır.

Şirketimiz, Türkiye’de kafessiz üretimle elde edilen yumurtayı ilk satışa sunan perakendecidir. yılından bu yana özgün markalı yumurtalarımızın (M Life yumurta) %’ü organik tavuk yumurtasıdır. Ayrıca, Macrocenter mağazalarımızda satılan yumurtalarımızın tamamı kafessiz üretimle elde edilen yumurtalardır. Ordu’da teşviklerimizle kurulan organik yumurta üssünden elde edilen ürünler mağazalarımızda yer almaktadır. Bu dönüşümün yaygınlaşması ve üretim kapasitesinin artırılması için gerekli teşvik ve desteklerimizi sürdürmekteyiz.

Su Ürünleri Yetiştiriciliği

Sürdürülebilir balıkçılık yöntemlerini desteklemek ve tüketicilere güvenilir ürün sağlamak için su ürünleri yetiştiriciliğinde de iyi tarım uygulamaları yapan üreticilerimizi destekleyerek ‘İyi Balık Projesi’ni hayata geçirdik.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenmiş adet kontrol ve uygunluk kriterinden denetimini tamamlayarak İyi Tarım Uygulamaları sertifikası almaya hak kazanan tedarikçilerle çalışmalarımızı yaygınlaştırmaya özen gösteririz. Satışa sunduğumuz balıkların tamamı mevsiminde ve ilgili yönetmelikler kapsamında belirtilen ölçülerde temin edilir.

Ayrıca, Global G.A.P, ASC gibi sürdürülebilirlik sertifikasına sahip deniz ve su ürünlerinin payını artırma çalışmaları yürütürüz.

Özgün Markalı Ürünlerimiz

Avrupa Birliği ile uyumlu olan ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan Kozmetik Yönetmeliği kapsamında, diş macunu, kremler, şampuanlar, duş jelleri, kolonya benzeri kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesi yasaklanmıştır. Mevzuatlarımız ile uyumlu olacak şekilde hiçbir özgün markalı kozmetik ürünü hayvanlar üzerinde test edilmemektedir.

Mikrobiyoloji ve Kimyasal Gıda   Analizleri konusunda sektörde uzun süredir deney hizmeti sunan Migros Ticaret A.Ş Taze Et Üretim İşletmesi  Analiz Laboratuvarı olarak;

  • Laboratuvar yönetim sistemimizi tüm çalışanların katılımıyla etkin bir biçimde uygulayıp ulusal ve uluslararası düzeyde kabul görmüş metot ve standartları uygulayarak deney ve/veya laboratuvar hizmetlerini vermeyi,
  • TS EN ISO/IEC Standardının esaslarına sadık kalıp kendi alanımızdaki yenilikleri sürekli takip ederek, ileri teknoloji donanımımızla en kısa sürede en hassas şekilde kaliteli deney hizmeti vermeyi,
  • Geçerli ve güvenilir teknik sonuçları üretmeyi ve müşterinin kalite olarak tüm beklentilerine yasalar çerçevesinde bağımsızlığımızı koruyarak cevap vermeyi,
  • Profesyonel bir çalışma ortamı oluşturup; müşteri memnuniyetini deney laboratuvarımızın üretmiş olduğu sonuçların hizmet kalitesi, güvenilirliği, tüm dünyada kabul görmesi, dürüstlük ve tarafsızlık ilkesini gözetmesi olarak değerlendirerek müşterinin memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak ve alanında çalışma yapan diğer laboratuvarlara örnek teşkil etmeyi,
  • TS EN ISO/IEC standardına uyarak ve sistemin etkinliğini sürekli iyileştirilmeyi,
  • Laboratuvar kalite politikasının tüm çalışanlarımızca benimsenmesi ve tarafsız uygulanması için gerekli faaliyetleri yürütmeyi, taahhüt ederiz.

Migros Ticaret A.Ş. son değiştirilme tarihi:

1. Amaç

Bu politika ile Migros olarak, sorumlu tedarik ilkemiz ışığında, birlikte çalıştığımız tüm tedarikçilerimizden uymasını beklediğimiz kurallar, tedarikçilerimize yönelik gerçekleştirdiğimiz denetim ve uygulamaları sunarız.

Migros, Sorumlu Tedarik Politikası’nı web sitesi haricinde tedarikçileriyle iletişim sağladığı bütün online ve mobil iletişim platformlarında yayınlamaktadır.

2. Tedarikçilerin Uyması Beklenen İlkeler

Migros, hukuki açıdan kurallara uygun şekilde kurulmuş ve hukuka saygılı biçimde faaliyet gösteren firma ve şirketlerden hizmet almakta ve acenteler de dahil olmak üzere temsil/vekalet ve iş ortaklığı ilişkisi içerisinde iş yapılan tüm firmalara kanunen uygun hizmetler karşılığında ödeme yapmaktadır.

  • Migros olarak birlikte çalıştığımız tedarikçilerimizden;
    • İnsan hakları ilkelerine saygılı olmalarını,
    • Ulusal ve uluslararası etik kurallara uymalarını,
    • İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymalarını,
    • Çevreyi ve doğal kaynakları korumalarını,
    • Sundukları mal ve hizmetlerin, ticari, lojistik, üretim, mali işler ve insan kaynakları gibi tüm süreçlerinde, ulusal ve uluslararası tüm mevzuatlara uygun hareket etmelerini beklemekteyiz.
    Migros olarak tüm tedarikçilerimizden zorunlu şartlara uymalarının yanı sıra zaman içinde “Migros Kalite Protokolü”  kapsamında kendilerini sürekli geliştirme üzerine çalışmalarını beklemekte ve tedarikçilerinin ihtiyaç duyduğu her konuda bilgi desteği sunmaktayız.

İnsan Hakları İlkelerine Uyum

Migros olarak, Tüketici Gıda Forumu’nun (Consumer Goods Forum – CGF) Yönetim Kurulu üyesiyiz. CGF yönetim kurulu, Birleşmiş Milletler İş Hayatı ve İnsan Kaynakları Rehber İlkelerine ve ILO Çalışma Yaşamında Temel İlkeler ve Haklar Bildirgesi’ne paralel olarak, dünya çapında, insan hakları ve makul çalışma şartlarına uyan ve bu ilkeleri teşvik eden sorumlu iş yapış şekillerini kabul etmektedir. Bu kapsamda, Sosyal Sürdürülebilirlik çalışmalarında üyelerinin tedarik zinciri çalışma standartlarının uygunluğuna odaklanmış, üyelerinin tedarik zincirlerinde de zorla çalıştırma ve suistimalin engellenmesi konusuna çözüm önerisi geliştirmiştir. Migros olarak, İnsan Hakları konusundaki uluslararası ilkelere uygunluğumuzun yanı sıra CGF üyesi olarak da sorumluluk almakta ve tedarikçilerimizin bu standartlara uymasını talep etmekteyiz.

Örgütlenme Özgürlüğü ve Toplu Sözleşme Hakkı

Tedarikçilerimiz; çalışanların sendikaya  katılma veya katılmama, sendika kurma gibi sendikal haklara saygı duymalı, örgütlenme özgürlüğü  ve toplu sözleşme hakkı ile ilgili geçerli bütün yerel ve ulusal yasalara uygun hareket etmelidir.

Zorla Çalıştırma ve Suistimalin Engellenmesi

Tedarikçilerimiz; esaret altında çalıştırma, askerde çalıştırma, kölelik veya insan ticareti dahil olmak üzere her türlü zorla çalıştırmayı yasaklamalı, zorla çalıştırma ve çalışanların suistimali ile ilgili yerel, ulusal ve uluslararası yasa, yönetmelik ve mevzuatlara uygun hareket etmelidir.

Çocuk İşçi Çalıştırmama

Tedarikçilerimiz; çocuk işçi çalıştırılmaması konusundaki tüm yerel, ulusal ve uluslararası yasa, yönetmelik ve mevzuata uygun hareket etmelidir.

Ayrımcılıkla Mücadele

Tedarikçilerimiz; işyerlerinde ayrımcılığı, sözlü veya fiziksel tacizi önlemelidir. İşe alım, yerleştirme, çalışma, eğitim, ücret yönetimi ve terfilerde, ayrımcılığın önüne geçmeli; yetenek, performans ve tecrübe kriterlerine bağlı süreçler  oluşturmalıdır. Ayrımcılık ve taciz ile ilgili yerel, ulusal ve uluslararası yasa, yönetmelik ve mevzuatlara uygun hareket etmelidir.

Çalışma Saatleri & Ücretler

Tedarikçilerimiz; ücret, çalışma saatleri, fazla mesai ve yan ödemelere ilişkin yasa, yönetmelik ve mevzuatlara tam bir uygunluk içerisinde hareket etmelidir.

Etik Kurallara Uyum (Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele)

Tedarikçilerimiz; çalışanlarına, paydaşlarına, iş ortaklarına, tedarikçilerine, müşterilerine, rakiplerine, çevreye ve topluma karşı iş ilişkilerinde karşılıklı güveni zedeleyecek davranışta bulunmamalıdır.

Tedarikçilerimiz; iş ilişkisi nedeni ile sahip olduğu Migros ile ilgili bilgileri saklamakla yükümlüdür. Migros Ticaret A.Ş.’nin izni olmadan bu bilgileri hiçbir özel veya tüzel kişi ile paylaşamaz.

Tedarikçilerimizin adının yolsuzluk, kara para aklama veya rüşvet ile anılması kabul edilemez. Tedarikçilerimizin; devlet memurlarına, kamu kurumlarının diğer temsilcilerine, onların tarafsızlığını gölgeye düşürebilecek veya mevcut kanunları ihlal edebilecek hediyeler, parasal menfaatler veya davetler teklif etmemelidirler.

Migros Ticaret A.Ş. çalışanlarına veya birlikte çalışılan diğer tedarikçilere, tarafsızlıklarını gölgeye düşürebilecek ve rüşvet niteliğinde sayılabilecek herhangi bir hediye, menfaat, hak veya yardım sunamaz. Bu nedenle, tedarikçilerimizin çalışanlarımıza iş yemekleri dışında kişiye özel organizasyon, tatil vb. teklif etmesi kabul edilemez. Bayram ve yılbaşlarında gönderilen çikolata ve ajandalar haricinde büyük maliyetli hediyeler sunulması yasaktır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurallarına Uyum

Tedarikçilerimiz; çalışanlarına, güvenli ve sağlıklı çalışabilecekleri iş ortamını sağlamalıdır. Güvenlik ve sağlıkla ilgili ulusal ve uluslararası yasa, yönetmelik ve mevzuatlara uygun hareket etmelidir.

Çevre ve Doğal Kaynakları Koruması

Gelecek nesillere daha sağlıklı, yaşanabilir bir çevre bırakmak amacıyla; tüm tedarikçilerimizden çevresel etkileri kontrol altında tutarak doğal kaynakların verimli ve tasarruflu kullanımına önem vermelerini beklemekteyiz.

Sürekli Gelişim İlkesi

“Migros sürdürülebilirlik stratejileri” doğrultusunda, tedarikçilerimizin “Kaliteli ve Güvenli Ürün” üretmelerinin yanı sıra; çalışan hakları, iş sağlığı ve güvenliği, iş etiği, çevresel etkiler ve güvenli üretim ile ilgili performanslarını takip etmekteyiz. Bu doğrultuda tedarikçilerimizi; Migros Protokolünce ürün risk analizi kapsamında oluşturulan planlar dahilinde, haberli veya habersiz olarak ISO standardına sahip denetim kuruluşları tarafından denetlemekteyiz. Tedarikçilerimizden denetim performanslarını sürekli iyileştirerek yükseltmelerini beklemekte, tedarikçilerimize yardım ve rehberlik sunarak sürekli gelişmelerine katkı sağlamaktayız.

Yerel, ulusal ve uluslararası ürün tedariki esnasında, ürün kalitesi ve ürünün yasal mevzuatlara uyumu konusunda yapılan yönlendirmeler ile tedarikçilerimizin sürekli gelişimine destek vermekteyiz.

Migros, tedarikçilerin ürünlerinin üretimi esnasında sürdürülebilirlik ilkelerine uygun üretim yapmasını desteklemektedir. Bu kapsamda ulusal ve uluslararası sertifikalara sahip olan tedarikçilerimizi belirlemekte, sertifikaya sahip olmayan tedarikçilerimizi sertifikasyon sürecine katılmaları için teşvik etmekteyiz.

Palm yağı (hurma), kakao, soya, kahve, kağıt, ve ahşap ürünlerinde sürdürülebilirlik ilkelerine uygun üretimi desteklemekte ve sertifikasyonların varlığına önem vermekteyiz.

3. Tedarikçi Seçim Süreçleri

Tüm iş ortaklarımızla çalışma kararı almadan önce şirketler ile ilgili finansal, hukuki ve etik risk ve fırsatları ortaya koyan detaylı bir inceleme yapıyoruz. İlgili şirketlerin resmi kuruluşlar üzerinden ticari sicillerini, dijital platformlar üzerinden de rüşvet, yolsuzluk ve etik konularda ticari geçmişlerini araştırıyoruz. Bu çalışmalara ek olarak, tedarikçi adayları, mevcut tedarikçi denetimlerinde uygulanan kalite kontrol kriterleri ve soru listeleri üzerinden ön denetime tabi tutularak, çalışma kararı bu denetimlerin sonucuna göre belirleniyor. Aday tedarikçiler hem ürün güvenliği hem de etik, sosyal ve çevresel uyum denetimlerinden geçiyor. Tüm bu denetimleri başarıyla tamamlayarak, tedarikçi statüsüne geçen şirketlerle çalışmaya başlıyoruz. Bu denetimleri geçemeyen aday tedarikçiler ile çalışılmıyor.

Rüşvet, yolsuzluk ve etik konular kapsamında ulusal kanun ve regülasyonlara, uluslararası normlara, şirketimizin Etik Kuralları ve Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasına uyumsuz davrandığı tespit edilen ve bu sebeple çalışma kararı alınmayan tedarikçi firmaları oluşturduğumuz kara listeye alıyoruz.

4. Tedarikçi Denetimleri ve ürün kontrolleri

Migros olarak, tedarikçi firmalarımıza özel bir denetim programı uygulamakta, bağımsız dış kurumlar aracılığı ile özel olarak hazırlanmış Migros protokolü doğrultusunda tedarikçi firmalarımızın üretim tesislerini denetlemekteyiz.

Tedarikçilerin ürün güvenliği uygulamaları GFSI (Global Food Safety Initiative ) tarafından tanınan ‘IFS Global Market’ denetim kontrol listesi kapsamında yapılmaktadır. Tedarikçilerin operasyonel faaliyetlerini gerçekleştirirken insana ve çevreye etkileri, etik ve sosyal konulara hassasiyetleri denetlenmektedir. Bu doğrultuda, tedarikçilerin çevre yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği, etik ve sosyal uygunluk gerekliliklerini SEDEX kriterleri kapsamında denetlenmektedir. Denetimlerdeki başarılarına göre Migros Onaylı tedarikçiler “Gold-Altın”, “Silver-Gümüş”, “Bronze-Bronz” olarak üç kategoride değerlendirilmekte; aynı zamanda GC Portaldan başarılarını duyurma fırsatı yakalamaktadır.

Yapılan denetimler neticesinde yeterli puanı alamayan tedarikçi firmalarımıza eksik görülen konularla ilgili uyarıda bulunmakta ve düzeltme talep etmekteyiz. 3 kez üst üste yapılan denetimlerde gelişim sağlamayan tedarikçilerden ürün satın alımı yapılmamakta ve ticari ilişki sonlandırmaya gidilmektedir.

Ürün güvenliği konusunda kılavuz olarak dünya standartlarını alıyor, müşterilerimizin koşulsuz güvenini sürekli kılmak için sağlıklı şartlarda sağlıklı ürünler sunmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda üretim tesisleri denetiminin yanı sıra ürünleri, satın alma aşamasından tüketiciye ulaşana kadar olan tüm aşamalarda, Dağıtım Merkezleri bünyesinde kurmuş olduğumuz laboratuvarlarda ve anlaşmalı Akredite Dış Laboratuvarlar aracılığı ile titizlikle kontrol etmekteyiz. Bu kontroller sonucunda, yasal mevzuat ve Migros standartlarını karşılayan ürünler satışa sunulmaktadır. Tüm mağazalarımız, habersiz olarak kendi ekiplerimiz ve yine anlaşmalı Bağımsız Dış Kurumlar aracılığı ile denetlenerek Kalite Yönetim Sisteminin devamlılığı sağlanmaktadır.

Migros Ticaret A.Ş. son değiştirilme tarihi:

1. Amaç
Migros, işyeri ortamından kaynaklanabilecek sağlık ve güvenlik risklerine karşı çalışanlarını, iş ortaklarını ve müşterilerini korumak amacıyla güvenli bir çalışma ortamı yaratmayı hedefler; sürekliliğini sağlamak amacıyla proaktif yaklaşımlar sergiler.

Çalışma hayatında sürdürülebilir bir gelecek için sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının önemine inanan Migros; tüm çalışanları, iş ortakları ve müşterileri ile birlikte ortak bir ‘güvenlik kültürü’ oluşturmak üzere çalışmalar yürütür.

Çalışanlarına verdiği iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, bilgilendirmeler, saha gözetimi, ekipman ve fiziki şartların iyileştirilmesi gibi çalışmalarıyla daha güvenli bir iş ortamı sağlayarak, kaza ihtimallerini düşürerek, iş günü kaybında iyileşme sağlamayı amaçlar.

2. İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi
Migros, Kalite Yönetim Sistemleri çerçevesinde; iş güvenliği kavramını kalite ve verimlilik ilkeleri ile birlikte oluşturmuştur. Uygulamakta olduğu süreçlerini tüm lokasyonlarında standart hale getirerek, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemini kurarak, TS ISO İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgesini almıştır.

Migros yönetmekte olduğu İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi standartlarının şartlarını yerine getirmektedir. Çalışanlarına, güvenli ve sağlıklı bir işyeri sağlayarak, yürürlükteki güvenlik ve sağlık mevzuatına, kurum içi gerekliliklere uymaktadır. Kaynakların etkin kullanımını sağlayarak, yönetim ve iletişim etkinliğini arttırmaktadır.

Migros gerçekleştirmekte olduğu dış kurum ve iç denetim süreçleriyle, kurmuş olduğu yönetim sisteminin etkinliğini doğrular, iyileştirilmesi gereken alanlarını tespit ederek, tehlikelerin belirlenmesi, sağlık ve güvenlik sorunlarının çözüme kavuşturulması ve iyileştirmesi için çalışmaktadır.

3. İş Sağlığı ve Güvenliği Süreçleri

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu:
Migros, sunduğu çalışma ortamının güvenliği ve sağlığa uygunluğunun takip ve raporlaması amacıyla yılında, Migros Genel Müdürlüğü’nde üst düzey yöneticilerden oluşan ve doğrudan Şirket Genel Müdürü’ne raporlama yapan İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu’nu oluşturmuştur. Kurul toplam Migros iş gücünün tamamını temsil etmektedir ve Şirketin tüm faaliyetleriyle ilgili olarak iş sağlığı ve güvenliğinin tesis ve takibinden sorumludur.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu genel müdürlük bünyesinde mevzuata uygun olarak iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve ilgili departman yöneticilerinin katılımı ile düzenli toplantılar gerçekleştirir, durum değerlendirmesi yapar, karar alır. Kurulda alınan kararların uygulamaları sahada yürütülür. Kurulun değerlendirmeleri ve aldığı kararlar kuruluş seviyesindeki tüm faaliyetleri kapsamaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri
Migros, çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini işbaşı yapmadan önce ve periyodik eğitim olarak verir. Hizmet alınan lokasyonlarda ve işe girişlerde işbaşı ve periyodik İSG eğitimleri, iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri tarafından, yüz yüze sınıf içi eğitimi olarak gerçekleştirilir. Bununla birlikte, tüm lokasyonlardaki çalışanlara verilen eğitimler uzaktan eğitimler ile desteklenir. Bu kapsamda çalışanlara temel iş sağlığı ve güvenliği, iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, acil durumlar, çalışan temsilcisi, kurul üyeleri, ekipmanların güvenli kullanımı, ilk yardım ve hijyen eğitimleri verilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği risk değerlendirmeleri
Migros, tüm iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ve yönetim sistemi çalışmaları kapsamında risk değerlendirme ve analiz raporlarını hazırlar, risk değerlendirmelerini yasal süreler ve şartlara göre yeniler.

Risk değerlendirme raporlarını belirlenen düzeltici/önleyici faaliyetler ve sürekli iyileştirme çalışmaları yapılması takip eder.

İş Sağlığı ve Güvenliği acil durum eylem planları
Migros, tüm iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ve yönetim sistemi çalışmaları kapsamında acil durum eylem planı hazırlar, planları yasal süreler ve şartlara göre yeniler.

Hazırlanan Acil Durum Eylem Planları kapsamında belirlenen yangınla mücadele, arama-kurtarma-tahliye, ilk yardım, enerji kaynakları müdahale ekiplerine mahalli itfaiye teşkilatları, uzman firmalar ve iş güvenliği uzmanları tarafından eğitimler verilerek, yıllık tatbikatlar düzenlenir.

İş Sağlığı ve Güvenliği ortam ve sağlık gözetimi
Migros tüm işyerlerine, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, serbest danışmanlar İSG süreçlerinin ve uygulamalarının denetlendiği ve gerektiğinde düzeltici/önleyici faaliyetlerin yapıldığı ziyaretler yapar.

İş güvenliği uzmanları tarafından iş kazalarının, ramak kala olayların kayıtları tutulur, incelenir ve raporlanır. İşyeri hekimleri tarafından ortam gözetimi, çalışanlara işe giriş tetkikleri ve periyodik muayeneler yapılır.

İş Sağlığı ve Güvenliği kontrol ve ölçümleri
Genel müdürlük ve şubeler, mağazalar, dağıtım merkezleri, meyve-sebze depoları ve MİGET’te çalışanların kullanmakta olduğu iş ekipmanlarının İSG şartlarını sağlamaları amacı ile iş ekipmanlarına yetkili kuruluşlar tarafından periyodik kontrolleri yaptırılır. Yapılan periyodik kontroller neticesinde ekipmanlarda iyileştirmeler sağlanır.

İşyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarının saha gözetimlerinde yaptıkları tespitler doğrultusunda ortam ölçümleri yapılması sağlanır.

Migros Ticaret A.Ş. son değiştirilme tarihi:

Şirketimizde sayılı İş Kanununun kıdem ve ihbar tazminatına ilişkin hükümleri uygulanmaktadır. Hizmet akdi kıdem tazminatı ödenmesini gerektiren durumlardan birine göre sona eren ve şirkette en az bir yıllık çalışması bulunan çalışanlara veya çalışanın vefat etmesi durumunda kanuni mirasçılarına, çalışanın şirketteki hizmet süresi için kıdem tazminatı ödenmektedir.

İhbar öneli tanınması gereken hallerde; sayılı İş Kanunun Maddesi uygulanmaktadır. Toplu iş Sözleşmesi kapsamında bulunan çalışanlarımız için ise Toplu İş Sözleşmesinde belirtilen esaslar çerçevesinde uygulama yapılmaktadır. İhbar Tazminatı ödemesi, iş sözleşmesinin fesh edileceği çalışana bildirilmek ve çalışanın kıdemine göre sayılı İş Kanununda öngörülen sürelerde iş arama izni verilmesi veya ihbar süresinin sonuna kadar olan ücretinin nakden ödenmesi suretiyle yapılmaktadır.

Migros Ticaret A.Ş. son değiştirilme tarihi:

1. Vizyon: Uluslararası standartlara uygun, zamanının ötesinde proaktif faaliyetlerle güvence ve danışmanlık sağlamak.

2. Misyon: Uluslararası standartlara ve mesleki etik değerlere uygun bakış açısıyla güvence ve danışmanlık faaliyetleri gerçekleştirerek, tavsiye ve öngörülerle organizasyonel değeri korumak ve geliştirmek.

3. İç Denetim Kalite İlkeleri
Migros Ticaret A.Ş. iç denetim süreçlerini İç Denetim Direktörlüğü üstlenmektedir. Migros olarak, öncü ve yenilikçi uygulamalarımızla lideri olduğumuz perakende sektöründe, fark yaratmak ve yüksek çalışan bilinci oluşturarak iş süreçlerini geliştirmeyi; denetim, güvence ve danışmanlık faaliyetleriyle sağlamak tartışılmaz ilkemizdir.

Yasal mevzuat ve düzenlemeler ile kurumsal yönetim ilkelerine bağlı kalarak, hizmet kalitemizi ileriye taşıyacak adil, kaliteli, güvenilir ve verimli denetim hizmetleri sunmayı amaçlarız.

Sürdürülebilirlik anlayışımızı, iş yapış şekillerimize yansıtmayı başarmış bir şirket olarak büyüme, verimlilik ve karlılıkta sektör liderliğimiz denetim anlayışımızın güvencesidir. İç müşterilerimize, iş ortaklarımıza ve çalışanlar olarak birbirimize karşı dürüst olmayı, güven vermeyi ve etik değerleri korumayı temel alan çalışma anlayışını benimseriz.

İletişim kanallarımızdan bize ulaşan her türlü iletiyi, hizmet kalitemizi ileriye taşıyacağı bilinciyle kayıt altına alır, izler, raporlar ve sürekli iyileşmeyi amaçlarız. İletileri gizlilik esası doğrultusunda değerlendirir, objektif ve adil çözümler sunarak iş yapış biçimimizi güncelleriz.

İç denetim faaliyetlerini gerçekleştiren çalışanlarımız için gerekli eğitimlerin ve kaynakların sağlanmasıyla, Uluslararası Denetim Standartlarına uygun sonuçlar elde ederek sürekli gelişim sağlarız.

Kalite Yönetim Sistemleri’ni kurmaya, sürdürmeye ve geliştirmeye harcadığımız çabayı, Migros Ticaret A.Ş.’yi geleceğe taşımak için en önemli değer olarak görürüz.

Migros Ticaret A.Ş. son değiştirilme tarihi:

1. AMAÇ
Hukuki ve sosyal sorumluluğunun bir parçası olarak; Migros Ticaret A.Ş. (bundan böyle “Migros” veya “Şirket” olarak anılacaktır) yürürlükte olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (“Anayasa”), Uluslararası Sözleşmeler ile sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVK Kanunu”) başta olmak üzere kişisel verilerin korunmasına ilişkin yürürlükte bulunan yasal mevzuata uygun hareket etmekle mükellef olup, Migros, söz konusu yasal mevzuata uyumu bir yaşam döngüsü haline getirerek kişinin mahremiyetinin korunması ve veri güvenliğinin sağlanması amacıyla kişisel verilerin korunması konusunda gerekli çalışmaları yürütmektedir. Bu çalışmalar kapsamında Migros tarafından Kişisel Verilerin Korunması Kanununa Uyum Politikası (Politika) hazırlanmıştır.

Migros hukuki ve sosyal sorumluluğunun bir parçası olarak, ulusal kişisel veri koruma düzenlemelerine uymayı taahhüt etmektedir. Kurum işbu Politika ile müşterilerin, potansiyel müşterilerin, çalışanların, çalışan adaylarının, tedarikçilerin, kiracıların, kiraya verenlerin, Şirket hissedarlarının, Kurum yetkililerinin, ziyaretçilerin, hizmet sağlayıcıların, çalıştığı 3. Tarafların, işbirliği içinde olunan özel hukuk ve kamu tüzel kişilerin çalışanları, hissedarları ve yetkililerinin ve üçüncü kişilerin kişisel verilerinin korunması ve işlenmesi ile ilgili süreçlerinin mevzuata uyumunu ve bu süreçler hakkında tarafların bilgilendirmesini amaçlamaktadır.

Migros; kişisel verileri, kanunlarda açıkça öngörülen hallerde, bir sözleşmenin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olması kaydıyla sözleşmenin taraflarına ait kişisel verilerin işlenmesinin gerekli olduğu hallerde, veri sorumlusu olarak hukuki yükümlülüğünü yerine getirebilmesi için zorunlu olduğu hallerde, bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması için zorunlu olması durumunda ve ilgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla meşru menfaatleri için veri işlenmesinin zorunlu olması hallerinde ve açık rıza aranan hallerde de açık rıza ile işlemektedir.

Migros, kişisel verileri aşağıda belirtilen amaçlarla işlemektedir;

  • Şirketimiz tarafından sunulan mal ve hizmetleri tanıtmak, üye ve/veya müşterileri tanımak, iletişimi arttırmak, imajı arttırmak, ürün, hizmet ve iletişimini geliştirmek ve iyileştirmek, Migros tarafından kurulan kulüplere (Örneğin;Migros Aile Kulübüne) üye kaydetmek, genel veya üyeye özel kişiselleştirilmiş promosyon/tanıtım/kampanya/avantaj ve duyurular hazırlamak ve göndermek, müşterilere daha iyi bir alışveriş deneyimi sağlamak, müşteri anketi, müşteri memnuniyeti uygulamaları ve bilgilendirmeleri yapabilmek, denetim, veri analizi (kümeleme, işbirlikleri çerçevesinde kredi skorlama, modelleme, istatistik hesaplama gibi veri analizi çalışmaları), araştırma, trendleri anlama, pazarlama ve reklam hizmetlerinde kullanmak
  • Otomatik katılımlı kampanyalara katılımı sağlamak, bu kampanyalardan faydalanılması ve kampanya sonucunda kazanım olursa bilgi vermek, kazanımla ilgili iletişime geçmek ve bu kazanımı çeşitli mecralarda duyurmak,
  • Şirketimize ait seafoodplus.info, seafoodplus.info, Migros Sanal Market mobil uygulaması, Macroonline mobil uygulaması üyelikleriniz ve Program ortaklarımızdan Money Pay ile yukarıda belirtilen Müşteri İletişimi ve Memnuniyet Programları kapsamındaki üyeliklerinizi, Money programındaki avantajları kullanabilmeniz için eşleştirilebilmek
  • Kişiselleştirilmiş alışveriş hizmeti sunmak
  • Ticari iletişim kanalları ile genel ve kişiye özel kampanya bilgilendirmeleri yapmak, yapılmasını kabul etmeniz halinde ticari iletişim faaliyetlerinde bulunmak, internet siteleri ve mobil uygulamalarındaki yeni özellikler, değişikliklere ilişkin bilgilendirme yapmak
  • Genel veya size özel kişiselleştirilmiş reklamlar oluşturmak, segmentasyon ve pazarlama analiz çalışmalarını yapmak, mobil Uygulama, internet siteleri, sosyal medya veya diğer 3. parti ortamlarında Migros, tedarikçi ve diğer 3. kişilere ait reklamları ve pazarlama/iletişim faaliyetlerini (mobil uygulama ve internet sitelerindeki bildirimler, pop-up gösterimi, kişiye özel teklifler, kullanıcı ekranlarının özelleştirilmesi, reklam vs.)  yapmak,
  • Mobil cihazınızda lokasyon paylaşımının açık olması halinde size en yakın ve uygun teklifleri oluşturmak ve size iletmek
  • Şirket tarafından yürütülen ticari faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için ilgili iş birimlerimiz tarafından gerekli çalışmaların yapılması ve buna bağlı iş süreçlerinin yürütülmesini sağlamak,
  • Şirket’in ticari ve/veya iş stratejilerini planlanmak ve icrasını gerçekleştirmek,
  • Şirket’in ve Şirket’le iş ilişkisi içerisinde olan ilgili kişilerin hukuki, teknik ve ticari iş güvenliğini temin etmek
  • web sitesi/mobil uygulamalar üzerinden alışveriş yapanın/yaptıranın kimlik, adres ve iletişim ve diğer gerekli bilgilerini kaydetmek ve teyit etmek, , elektronik (internet/mobil vs.) veya kağıt ortamında işleme dayanak olacak tüm kayıt ve belgeleri düzenlemek,
  • Müşteri ve tedarikçilerimizin danışma hizmeti temin sürecini yürütmek,
  • İlgili mevzuat hükümleri gereği akdettiğimiz sözleşmeler uyarınca üstlenilen yükümlülükleri ifa etmek, yasal yükümlülüklerimizi yerine getirebilmek ve yürürlükteki mevzuattan doğan haklarımızı kullanabilmek,
  • Kamu güvenliğine ilişkin hususlarda talep halinde ve mevzuat gereği kamu görevlilerine bilgi verebilmek,
  • Doğabilecek uyuşmazlıklarda delil olarak kullanmak
  • Şirket işe alım ve çalışan süreçlerinin planlanması Ürün ve hizmetlerin satış ve pazarlaması için pazar araştırması faaliyetlerinin planlanması ve icrası,
  • Kurumsal iletişim faaliyetlerinin planlanması ve icrası,
  • Lojistik faaliyetlerinin planlanması ve icrası,
  • Ziyaretçi kayıtlarının oluşturulması ve takibi,
  • İşlem ve bilgi güvenliğini sağlamak, hileli veya yasadışı faaliyetleri içerebilecek işlemleri önlemek,
  • Müşterilere daha iyi bir alışveriş deneyimi sağlamak,
  • Kişiselleştirilmiş alışveriş hizmeti sunmak (müşteri anketi, müşteri memnuniyeti uygulama ve bilgilendirmelerini yapabilmek, denetim, veri analizi, araştırma, istatistiksel çalışma, trendleri anlama, pazarlama ve reklam hizmetlerinde kullanmak),
  • Migros’un hizmetlerinin usulüne uygun ve düzgün bir biçimde gerçekleştirilmesi;
  • Yasal mevzuat kapsamında bulunan yükümlülüklerin yerine getirilmesi,
  • Web sitemizi ve uygulamalarımızı daha kolay kullanılır hale getirmek,
  • Bilginin denetim şirketlerine, ilgili vekile veya vekil edene, düzenleyici ve denetleyici otoritelerce öngörülen bilgi saklama, raporlama, bilgilendirme ve bilgi sağlanması
  • Bilgi güvenliği süreçlerinin planlanması, denetimi ve icrası,
  • Çeşitli raporların, araştırmaların ve/veya sunumların hazırlanması ve sunulması;
  • İlgili kişinin şikâyet, soru, talep ve önerilerinin toplanması, değerlendirilmesi ve karşılanması;
  • Müşteri ilişkileri yönetimi süreçlerinin planlanması ve icrası
  • Ürün ve/veya hizmetlerin satış ve pazarlama süreçlerinin planlanması ve icrası
  • Müşteri ile akdedilen sözleşmelerin gereğinin yerine getirilmesi,
  • Hukuk işlerinin takibi ve yürütülmesi
  • Sözleşme süreçlerinin ve/veya hukuki taleplerin takibi,
  • Üyelerimizi tanımak ve iletişimimizi geliştirmek,
  • Müşterilerimize daha iyi ve güvenilir hizmet verilebilmesi, daha uygun hizmetler ve ürünler geliştirilebilmesi ve bunların kesintisiz olarak sürdürülebilmesi
  • Migros tarafından sunulan ürün ve hizmetlerin müşterilerin beğeni, kullanım alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilerek önerilmesi,
  • Migros hizmetlerini kullanmak amacıyla çağrı merkezleri veya internet sayfası kullanıldığında, Şirket veya internet sitesinin ziyaret edilmesi, Şirket’in düzenlediği eğitim, seminer veya organizasyonlara katılınması.
  • İş ortakları ve/veya tedarikçilerle olan ilişkilerin yönetimi,
  • Şirket Genel Müdürlük, Şube müdürlükleri, depolar, mağazalar ve Miget vb. tesislerinin güvenliğinin temini,
  • Acil durum yönetimi süreçlerinin planlanması ve icrası,
  • Taşeron çalışanlarına ilişkin özlük süreçlerinin planlanması ve icrası,
  • Finans ve/veya muhasebe işlerinin takibi,
  • Yapı ve/veya inşaat işlerinin planlanması ve takibi,
  • Yönetim faaliyetlerinin yürütülmesi,
  • Yetkili kişi, kurum ve kuruluşlara bilgi verilmesi,
  • Yetenek / Kariyer gelişimi faaliyetlerinin yürütülmesi,
  • Yatırım süreçlerinin yürütülmesi,
  • Veri sorumlusu operasyonlarının güvenliğinin temini,
  • Ücret politikasının yürütülmesi,
  • Tedarik zinciri yönetimi süreçlerinin yürütülmesi,
  • Taşınır mal ve kaynakların güvenliğinin temini,
  • Talep / Şikayetlerin takibi,
  • Stratejik planlama faaliyetlerinin yürütülmesi,
  • Sponsorluk faaliyetlerinin yürütülmesi
  • Sosyal Sorumluluk Ve Sivil Toplum Aktivitelerinin Yürütülmesi
  • Saklama Ve Arşiv Faaliyetlerinin Yürütülmesi
  • Performans Değerlendirme Süreçlerinin Yürütülmesi
  • Organizasyon Ve Etkinlik Yönetimi
  • Müşteri Memnuniyetine Yönelik Aktivitelerin Yürütülmesi
  • Müşteri İlişkileri Yönetimi Süreçlerinin Yürütülmesi
  • Mal / Hizmet Üretim Ve Operasyon Süreçlerinin Yürütülmesi
  • Mal / Hizmet Satış Süreçlerinin Yürütülmesi
  • Mal / Hizmet Satış Sonrası Destek Hizmetlerinin Yürütülmesi
  • Mal / Hizmet Satın Alım Süreçlerinin Yürütülmesi
  • İş Sürekliliğinin Sağlanması Faaliyetlerinin Yürütülmesi
  • İş Süreçlerinin İyileştirilmesine Yönelik Önerilerin Alınması Ve Değerlendirilmesi
  • İş Sağlığı / Güvenliği Faaliyetlerinin Yürütülmesi
  • İş Faaliyetlerinin Yürütülmesi / Denetimi
  • İnsan Kaynakları Süreçlerinin Planlanması
  • İletişim Faaliyetlerinin Yürütülmesi
  • İç Denetim/ Soruşturma / İstihbarat Faaliyetlerinin Yürütülmesi
  • Görevlendirme Süreçlerinin Yürütülmesi
  • Fiziksel Mekan Güvenliğinin Temini
  • Firma / Ürün / Hizmetlere Bağlılık Süreçlerinin Yürütülmesi
  • Finans Ve Muhasebe İşlerinin Yürütülmesi
  • Erişim Yetkilerinin Yürütülmesi
  • Eğitim Faaliyetlerinin Yürütülmesi
  • Denetim / Etik Faaliyetlerinin Yürütülmesi
  • Çalışanlar İçin Yan Haklar Ve Menfaatleri Süreçlerinin Yürütülmesi
  • Çalışanlar İçin İş Akdi Ve Mevzuattan Kaynaklı Yükümlülüklerin Yerine Getirilmesi
  • Çalışan Memnuniyeti Ve Bağlılığı Süreçlerinin Yürütülmesi
  • Çalışan Adaylarının Başvuru Süreçlerinin Yürütülmesi
  • Çalışan Adayı / Stajyer / Öğrenci Seçme Ve Yerleştirme Süreçlerinin Yürütülmesi
  • Bilgi Güvenliği Süreçlerinin Yürütülmesi
  • Sendika ile akdedilen Toplu iş Sözleşmesi faaliyetlerinin yürütülmesi

Bu Politikada Migros tarafından, hangi verilerin kişisel veri olduğu, hangi kişisel verilerin saklandığı, kişisel verilerin korunmasına ilişkin alınan idari ve teknik tedbirler ile kişisel verilerin işlenmesinde, muhafaza edilmesinde, ilgili kişilerin aydınlatılması ve bilgilendirilmesinde, üçüncü kişilere aktarılması ve korunmasına ilişkin detaylı açıklamalara yer verilmektedir.

2. KAPSAM
Bu Politika; müşterilerin, potansiyel müşterilerin, çalışanların, çalışan adaylarının, tedarikçilerin, kiracıların, kiraya verenlerin, hizmet sağlayıcıların, çalışılan 3. tarafların ve 3. Taraf çalışanlarının, hissedar ve ortakların, ziyaretçilerin, iş birliği içinde olunan özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişi/kurumların çalışanları, hissedarları ve yetkililerinin ve üçüncü kişilerin otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla işlenen tüm kişisel verilerine ilişkindir.

Migros bünyesinde kişisel veri işleyen ve saklayan aşağıdaki varlıklar ve bu varlıklara ilişkin tüm süreçler bu Politika kapsamındadır;

  • Kişisel veri içeren bütün basılı veya yazılı belgeler, dokümanlar, dosyalar
Açık Rıza Belirli bir konuya ilişkin, bilgilendirilmeye dayanan ve özgür iradeyle açıklanan rıza.
Kişisel Veri Kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi. Örneğin; isim- soy isim, T.C. Kimlik Numarası, e-posta adresi, telefon bilgileri, adres, doğum tarihi, kredi kartı numarası vb.
Özel Nitelikli Kişisel Veri Irk, etnik köken, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep veya diğer inançlar, kılık kıyafet, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlık, cinsel hayat, ceza mahkumiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili veriler ile biyometrik ve genetik veriler
İlgili Kişi Kişisel verisi işlenen gerçek kişi
Anonim Hale Getirme Kişisel verilerin başka verilerle eşleştirilerek dahi hiçbir şekilde kimliği belirli veya belirlenebilir bir gerçek kişiyle ilişkilendirilmeyecek hale getirilmesi.
Çalışan Migros çalışanları
Çalışan Adayı Migros herhangi bir yolla iş başvurusunda bulunmuş ya da özgeçmiş ve ilgili bilgilerini Migros’un incelemesine açmış olan gerçek kişiler
Anayasa Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
KVK Kanunu sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu
KVK Kurulu Kişisel Verileri Koruma Kurulu
KVK Kurumu Kişisel Verileri Koruma Kurumu
Kişisel Verilerin İşlenmesi Kişisel verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devralınması, elde edilebilir hâle getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanılmasının engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlem.
Müşteri Şirketimizle herhangi bir sözleşmesel ilişkisi olup olmadığına bakılmaksızın Şirketimizin sunmuş olduğu ürün ve hizmetleri kullanan veya kullanmış olan gerçek kişiler
Veri İşleyen Veri sorumlusunun verdiği yetkiye dayanarak onun adına kişisel veri işleyen gerçek ve tüzel kişidir. Örneğin, Şirketimizin verilerini tutan bulut bilişim firması, müşterilere formları imzalattığı anketörleri, talimatlar çerçevesinde arama yapan çağrı merkezi vb.
Veri Kayıt Sistemi Kişisel verilerin belirli kriterlere göre yapılandırılarak işlendiği kayıt sistemi
Veri Sorumlusu Kişisel verilerin işlenme amaçlarını ve vasıtalarını belirleyen, verilerin sistematik bir şekilde tutulduğu yeri (veri kayıt sistemi) kuran ve yöneten gerçek veya tüzel kişi veri sorumlusudur. Veri sorumlusu Şirketimiz Migros’tur.
Veri Sorumluları Sicili KVK KANUNU Kurulu gözetiminde, KVK KANUNU Kurumu Başkanlığı tarafından tutulan ve kamuya açık olan Veri Sorumluları Sicili
Ziyaretçi Kurumun sahip olduğu fiziksel yerleşkelere çeşitli amaçlarla girmiş olan veya internet sitelerini ziyaret eden gerçek kişiler
İş birliği İçerisinde Olduğumuz Kurumların Çalışanları, Hissedarları ve Yetkilileri Migros ile iş ilişkisi içerisinde bulunan kurumların (ifa yardımcısı, iş ortağı, tedarikçi, program ortağı vb. başta olmak ve fakat bunlarla sınırlı olmamak üzere) çalışanları, hissedarları ve yetkilileri olan gerçek kişiler
Tedarikçiler Sözleşme temelli Migros’un ürün ve/veya hizmet aldığı üçüncü kişiler
Potansiyel Müşteri Ürün ve hizmetlerimizi satın alma ve/veya kullanma talebinde bulunmuş veya bulunacağı ticari teamül ve dürüstlük kurallarına uygun olarak değerlendirilmiş gerçek kişiler
Politika ve Prosedürler Migros’un Kişisel Verileri Koruma Kanununa Uyum sağlamak üzere hazırladığı Politika ve prosedürler
Şirket Migros Ticaret A.Ş.
Şirket Hissedarları Migros hissedarı gerçek kişiler
Şirket Yetkilisi Migros yönetim kurulu üyesi ve diğer yetkili gerçek kişiler
Migros Kişisel Veriler Hakkında Başvuru Formu Veri sahiplerinin, KVK Kanunu’nun Maddesinde yer alan haklarına ilişkin başvurularını kullanırken yararlanacakları başvuru formu
Üçüncü Kişi Yukarıda tanımlanan taraflarla Migros arasındaki ticari işlem güvenliğini sağlamak veya bahsi geçen tarafların haklarını korumak ve menfaat temin etmek üzere bu taraflarla ilişki içerisinde olan üçüncü gerçek kişiler

 

KİŞİSEL VERİ KATEGORİZASYONUKİŞİSEL VERİ KATEGORİZASYONU AÇIKLAMA
Kimlik Bilgisi Ehliyet, nüfus cüzdanı, ikametgâh, pasaport, avukatlık kimliği, evlilik cüzdanı gibi dokümanlarda yer alan T.C. kimlik numarası, uyruk bilgisi, anne adı baba adı, doğum yeri ve tarihi, cinsiyet, SGK numarası, imza bilgisi, taşıt plakası vb. tüm bilgiler
İletişim Bilgisi Gerçek kişiye ait olduğu açık olan; telefon numarası, adres, e-mail, faks numarası gibi bilgiler
Özel Nitelikli Bilgiler KVK Kanunu’nun 6. maddesinde “özel nitelikli kişisel veri” olarak belirtilen “Irk, etnik köken, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep veya diğer inanç, kılık ve kıyafet, dernek, vakıf ya da sendika üyelik bilgisi, sağlık ve cinsel hayat ile ilgili veriler, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik” verilerdir.
Lokasyon Bilgisi Müşterilerin kullandıkları uygulamalarla edinilen, Şirket araçlarının kullanımı sırasında edinilen, ziyaretçiler, çalışan ve çalışan adaylarına verilen dijital kartlarla edinilen lokasyon verileri
Fiziksel Mekân Güvenlik Bilgisi Veri kayıt sistemi içerisinde tutulmak üzere, ticari faaliyetlerimizi yürütürken her açıdan güvenliğimizi sağlamak için işlenen kamera kayıtları, parmak izi kayıtları, retna taraması, güvenlik noktasında alınan kayıtlar, fiziksel mekâna girişte, fiziksel mekânın içerisinde kalış sırasında alınan kayıtlar vb. kişisel veriler
Müşteri Bilgisi Ticari faaliyetlerimiz ve bu faaliyetler kapsamında ilgili birimlerin operasyonları sonucunda, gerçek kişi müşterilerden elde edilen ve üretilen bilgiler
Müşteri İşlem Bilgileri Veri kayıt sistemi içerisinde yer alan müşterimize ait, ürün ve hizmetlerimizin satın alınmasına yönelik kayıtlar ile satın alma için gereken talimatlar kapsamında elde edilen bilgiler ile ürün ve hizmetlerimizi satın alan ve/veya kullanan kişisel ilgili kişinin beğenisi ve ihtiyaçları doğrultusunda kullanım ve satın alma alışkanlıklarının kişiselleştirilerek pazarlamasının yapılmasına yönelik işlenen kişisel veriler ve bu işleme neticesinde meydana getirilen rapor ve değerlendirmeler
Talep/Şikâyet Yönetimi Bilgileri Migros müşterisi olan ya da olmayan gerçek kişiler tarafından Migros’a ait iletişim kanallarına yöneltilmiş olan her türlü talep veya şikâyetin alınması ve değerlendirilmesine ilişkin kişisel veriler
İtibar ve Olay Yönetim Bilgisi Migros’un ticari itibarını korumak ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini sağlamak maksadı ile Migros çalışanlarını, hissedarlarını etkileme potansiyeli olan olaylarla ilgili sosyal medya vb. mecralardan toplanan kişisel veriler, değerlendirmeler (Migros ile ilgili yapılan paylaşımlar vb.)
Finansal Bilgi Migros’un kişisel ilgili kişi ile kurmuş olduğu hukuki ilişki çerçevesinde her türlü finansal sonucu gösteren kayıtlar kapsamında işlenen IBAN numarası, kredi kartı bilgisi, finansal profil, gelir bilgisi vb. kişisel veriler
Pazarlama Bilgisi Ürün ve hizmetlerimizin ilgili kişinin kullanım alışkanlıkları, beğenisi ve ihtiyaçları doğrultusunda özelleştirilerek pazarlamasının yapılmasına yönelik işlenen kişisel veriler ve bu işleme sonuçları neticesinde yaratılan rapor ve değerlendirmeler
Risk Yönetimi Bilgisi Ticari, teknik ve idari risklerimizi yönetebilmemiz için bu alanlarda genel kabul görmüş hukuki, ticari teamül ve dürüstlük kuralına uygun olarak kullanılan yöntemler vasıtasıyla işlenen kişisel veriler
İşlem Güvenliği Bilgisi Faaliyetlerimizin yürütülmesi sırasında teknik, idari, hukuki ve ticari güvenliğimizi sağlamamız için işlenen kişisel verileriniz (örneğin log kayıtları, IP bilgisi, kimlik doğrulama bilgileri)
Görsel/İşitsel Bilgi Fotoğraf ve kamera kayıtları (Fiziksel Mekan Güvenlik Bilgisi kapsamında giren kayıtlar hariç) ve ses kayıtları
Denetim ve Teftiş Bilgisi Şirketimizin operasyonel, finansal, suistimal ve uyum denetimi faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin işlenen kişisel veriler
  • Kişisel veri içeren bütün uygulamalar
  • Kişisel veri içeren bütün veri tabanları
  • Kişisel veri içeren bütün sistemler,
  • Kişisel verileri içeren bütün cihazlar,
  • Kişisel veri içeren bütün ses kayıtları,
  • Kişisel veri içeren bütün loglar (denetim izleri),
  • Kişisel veri içeren bütün görüntü kayıtları,

İstatistiki değerlendirmeler veya çalışmalar için elde edilen kişisel veri içermeyen veriler gibi anonim hale gelmiş ve tanımlanamayan veriler ile tüzel kişilere ilişkin veriler ile sayılı Kanun uyarınca kişisel veri olarak kabul edilmeyen veriler işbu Politika’ya tabi değildir

3. YÜRÜRLÜK VE GÜNCELLEMELER
Politika ve prosedürler, Migros tarafından Kurumsal web sitesinde yayımlanarak tüm çalışanların ve kamunun bilgisine sunulacaktır. Başta sayılı Kanun olmak üzere yürürlükteki mevzuat ile bu Politika ve prosedürlerde yer verilen düzenlemelerin çelişmesi halinde mevzuat hükümleri uygulanır. Şirket, yasal düzenlemelere paralel olarak işbu Politika ve prosedürlerde değişiklik yapma hakkını saklı tutar. İşbu Politika veya Politika ve prosedürlerdeki hususlarda değişiklik olması veya yeni süreçlerin gündeme gelmesi hali ile mevzuattaki değişiklik durumlarında Politika derhal güncellenecek olup, güncel versiyonu da Kurumsal web sitesinde yayınlanacaktır.

4. TANIMLAR

5. KİŞİSEL VERİLERİN KATEGORİZASYONU Migros tarafından yürütülen veri işleme faaliyetleri kapsamında kısmen veya tamamen otomatik şekilde veya veri kayıt sisteminin bir parçası olarak otomatik olmayan şekilde işlenen, ait olduğu gerçek kişi belirlenen ve/veya belirlenebilir olan kişisel veri kategorileri ve açıklamaları aşağıda yer almaktadır:

6. KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ
Migros, kişisel verilerin hukuka uygun işlenmesini sağlamak için, teknolojik imkânlar ve uygulama maliyetine göre teknik ve idari tedbirler almaktadır. Çalışanlar, öğrendikleri kişisel verileri KVK Kanunu hükümlerine aykırı olarak başkasına açıklayamayacağı ve işleme amacı dışında kullanamayacağı ve bu yükümlülüğün görevden ayrılmalarından sonra da devam edeceği konusunda bilgilendirilmekte ve bu doğrultuda kendilerinden gerekli taahhütler alınmaktadır.

Migros’un kişisel veri işleme faaliyeti, hiçbir kısıtlama olmaksızın, otomatik olan, yarı otomatik olan veya otomatik olmayan yollar kullanılarak veriye yönelik gerçekleştirilen her türlü eylemi kapsar.

Migros, hizmetlerinin kullanıldığı süre boyunca ve ilişkinin sona ermesinin ardından da aşağıda yer verilen ilkelere uymak suretiyle, bir ilgili kişinin bilgilerini işleme hakkına sahiptir.

Migros, ilgili kişinin veya ilgili kişi tarafından belirtilen üçüncü tarafların kişisel verilerini, almış olduğu işbu tedbirler/aksiyonlar ile korumaktadır;

  • Migros kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesinin önlenmesi, verilere hukuka aykırı olarak erişilmesinin önlenmesi ve verilerin hukuka uygun muhafazasının sağlanması konusunda kişisel verileri aktarmış olduğu iş ortakları ve tedarikçiler gibi veri işleyen kurumlar nezdinde farkındalıklarını arttırmaktadır.
  • Migros’un veri sorumlusu olarak kişisel verileri işlerken uymak zorunda olduğu yükümlülükler ve bu konuda geliştirdiği hukuksal, idari ve teknik tedbirlere uyma zorunluluğu Migros’un tedarikçi, iş ortağı gibi çeşitli sıfatlarla ilişkide olduğu veri işleyen 3. taraflara, veri işleme konusunda gerçekleştirdikleri faaliyetin niteliğiyle uyumlu bir şekilde yükletilmekte ve bu yükümlülüklerinin yerine getirip getirilmediği de denetlenmektedir.
  • Migros, kişisel verilerin güvenli ortamlarda saklanması ve hukuka aykırı amaçlarla yok edilmesini, kaybolmasını veya değiştirilmesini önlemek için teknolojik imkânlar ve uygulama maliyetine göre gerekli teknik ve idari tedbirleri almaktadır. Bununla birlikte Migros, siber güvenlik alanında söz konusu verilerin korunması adına KVK teknik tedbirlerinin yanında güncel tehditlere ilişkin gerekli güvenlik önlemlerini de almaktadır.
  • Migros, KVK Kanunu’nun maddesine uygun olarak, kendi bünyesinde gerekli denetimleri yapmakta veya yaptırmaktadır. Bu denetim sonuçları raporlanmakta ve alınan tedbirlerin iyileştirilmesi için gerekli faaliyetler yürütülmektedir.
  • Migros, KVK Kanunu’nun maddesine uygun olarak işlenen kişisel verilerin kanuni olmayan yollarla başkaları tarafından elde edilmesi halinde bu durumu en kısa sürede ilgili kişiye ve KVK Kurulu’na bildirilmesini sağlayan sistemi yürütmektedir.

Kişisel Verilerin İşlenmesinin Kapsamı
Kişisel verilerin işlenmesinin kapsamı 2. ve 6. başlıklarda yer verildiği şekildedir. Migros hizmetlerinin kullanıldığı süre boyunca ve ilişkinin sona ermesinin ardından Migros, işbu Politikada belirtilen ilkelere uymak suretiyle, ilgili kişinin bilgilerini işleme hakkına sahip olacaktır.

Migros tarafından yapılan kişisel veri işleme, hiçbir kısıtlama olmaksızın, otomatik olan, yarı otomatik olan veya otomatik olmayan yollar kullanılarak veriye yönelik gerçekleştirilen her türlü eylemi kapsar. Diğer bir ifadeyle kişisel veri işleme; transfer etme, yayma veya farklı yollarla sunma, gruplama veya birleştirme, bloke etme, silme veya imha etme amaçlarıyla ilgli kişi veya üçüncü taraflardan veri alınması, toplanması, kaydedilmesi, fotoğraflanması, ses kaydı alınması, video kaydı alınması, organize edilmesi, depolanması, değiştirilmesi, eski haline getirilmesi, geri alınması veya açıklanması, verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, yurtdışına aktarılması, devralınması, elde edilebilir hale getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanılmasının engellenmesi anlamına gelir.

Kişisel Verilerin Mevzuatta Öngörülen İlkelere Uygun Olarak İşlenmesi
KVK Kanunu’nun 5. Maddesi uyarınca kişisel veriler ancak KVK Kanunu ve diğer ilgili yasal mevzuatta öngörülen usul ve esaslara uygun olarak işlenebilir. Migros olarak gerek KVK Kanunu gerekse ilgili diğer yasal mevzuat kapsamında belirtilen usul ve ilkelere uygun olarak kişisel veriler işlenmekte olup; KVK Kanunu kapsamında, kişisel verilerin işlenmesinde aşağıda yer alan ilkelere uyulması gerektiği açıkça düzenlenmiştir.

  • Kişisel Verilerin Hukuka ve Dürüstlük Kurallarına Uygun Olarak İşlenmesi

Migros; kişisel verilerin işlenmesi faaliyetini Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile KVK Kanunu ve ilgili diğer yasal mevzuat başta olmak üzere hukuksal düzenlemelere ve güven ilişkisi esas olmak üzere dürüstlük kuralına uygun olarak yürütmektedir.

  • İşlenen Kişisel Verilerin Doğruluğunu ve Güncel Olmasını Sağlama

Migros; kişisel verileri işleme faaliyetini yürütürken, işlediği kişisel verilerin doğruluğunu ve güncelliğini sağlamaya yönelik sistem ve süreçleri kurgulamış bulunmaktadır. Bu kapsamda Migros, ilgili kişilerin kişisel verilerini düzeltme ve doğruluğunu teyit etmeleri amacı ile gerekli önlemleri almaktadır.

  • Kişisel Verilerin Belirli, Açık ve Meşru Amaçlarla İşlenmesi

Migros, KVK Kanunu’nun Maddesinde yer alan aydınlatma yükümlülüğü kapsamında, kişisel verilerin işlenmesi faaliyetine başlamadan önce kişisel veri işleme amacını açık ve kesin olarak belirleyerek ortaya koymakta, açık ve hukuka uygun amaçlar dahilinde işlemektedir (Aydınlatma yükümlülüğü ile ilgili ayrıntılı bilgi için bkz. Politika bölüm )

  • Kişisel Verilerin Amaçla Bağlantılı, Sınırlı ve Ölçülü Olarak İşlenmesi

Migros, kişisel verileri, işleme faaliyetine başlamadan önce belirlediği ve sunduğu hizmetin gerçekleştirilebilmesi amacı ile bağlantılı olarak ve gerektiği ölçüde işlemektedir. Migros, amacın gerçekleştirilmesiyle ilgili olmayan veya ileride ihtiyaç duyulması varsayımı ile kişisel veri işleme faaliyeti yürütmemektedir. Kişisel verilerin işlenmesi Migros’un faaliyetleri ve yasal yükümlülükler ile sınırlıdır.

  • Kişisel Verilerin İlgili Mevzuatta Öngörülen veya İşlendikleri Amaç için Gerekli Olan Süre Kadar Muhafaza Edilmesi

Migros, kişisel verileri, KVK Kanunu ve ilgili yasal mevzuatta öngörülen veya işlendikleri amaç için gerekli olan süre ile sınırlı olarak muhafaza etmektedir. Bu doğrultuda, Migros kişisel verileri, ilgili mevzuatta bir süre öngörülmüş ise bu süre ile sınırlı olarak, bir süre öngörülmemişse işlendikleri amaç için gerekli olan süre kadar saklamaktadır. Migros, ileride kullanma ihtimali ile kişisel veri saklamamaktadır.

Migros, sürenin bitimi veya işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması halinde kişisel verileri silmekte, yok etmekte veya anonim hale getirmektedir.

Kişisel Verilerin İşlenme Şartları
KVK Kanunu’nun 5. Maddesinde yer alan düzenlemeye uygun olarak, Migros, kişisel verileri ancak kanunda öngörülen hallerde veya açık rıza gerektiği durumlarda ilgili kişinin açık rızası olması halinde işlemektedir. Ancak KVK Kanunu’nun 5. Maddesinin 2. Fıkrası uyarınca; Kanun Koyucu, açık rızanın olmadığı hallerde de kişisel verilerin işlenmesine olanak vermiş bulunmaktadır. Buna göre; aşağıdaki ‘’Kanunda Açıkça Öngörülmesi’’ ve “ İlgili Kişinin Temel Hak ve Özgürlüklerine Zarar Vermemek Kaydı ile Migros’un Meşru Menfaati için Veri İşlemenin Zorunlu Olması’’ bentlerinde yazan diğer şartlardan birinin ve/veya birkaçının varlığı halinde de kişisel veriler Migros tarafından işlenebilmektedir. Aşağıda belirtilen şartlardan yalnızca birinin varlığı kişisel veri işleme faaliyeti için yeterli olmakla birlikte; bahse konu şartlardan birden fazla olması da aynı kişisel veri işleme faaliyetinin dayanağı olabilir.

İşlenen verilerin özel nitelikli kişisel veri olması halinde uygulanacak şartlara Politika’nın Bölümünde ayrıca değinilmektedir.

  • Kişisel Verilerin İşlenme Şartları

Veri sahibinin kişisel verileri, kanunda açıkça öngörülmesi halinde Migros tarafından hukuka uygun olarak veri sahibinin açık rızası alınmaksızın işlenebilecektir. Örneğin; İş Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde çalışanlara ait işyeri sicil dosyası tutulurken kişisel veriler işlenmektedir.

  • Fiili İmkânsızlık Sebebiyle Rızasını Açıklayamayacak Durumda Bulunan veya Rızasına Hukuki Geçerlilik Tanınmayan Kişinin Kendisinin Ya Da Bir Başkasının Hayatı veya Beden Bütünlüğünün Korunması İçin Zorunlu Olması

Fiili imkânsızlık nedeniyle rızasını açıklayamayacak durumda olan veya rızasına geçerlilik tanınamayacak olan kişinin kendisinin ya da başka bir kişinin hayatı veya beden bütünlüğünü korumak için kişisel verisinin işlenmesinin zorunlu olması halinde veri sahibinin kişisel verileri işlenebilecektir.

Kişisel veri sahibinin rızasını açıklayamadığı veya rızasına geçerlilik tanınamadığı hallerde, kişinin kendisinin ya da başka bir kişinin hayatı veya beden bütünlüğünü korumak için kişisel verisinin işlenmesi zorunlu ise veri sahibinin kişisel verileri işlenebilecektir. Örneğin; Migros tarafından işletilmekte olan satış mağazasında kaza geçiren müşterimizin sağlık bilgilerinin ailesi tarafından mağaza yetkililerine verilmesi

  • Bir Sözleşmenin Kurulması veya İfasıyla Doğrudan İlgili Olması Kaydıyla, Sözleşmenin Taraflarına Ait Kişisel Verilerin İşlenmesinin Gerekli Olması

Bir sözleşmenin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olması kaydıyla, sözleşmenin taraflarına ait kişisel verilerin işlenmesinin gerekli olması halinde Migros tarafından kişisel veriler işlenebilecektir. Örneğin Migros’a ait e-ticaret sitesinden alışveriş yapan müşterinin, sipariş ettiği ürünlerin teslimi için ad, soyad, adres ve telefon bilgisinin ürünleri taşıyan firma çalışanlarına bildirilmesi.

  • Migros’un Hukuki Yükümlülüğünü Yerine Getirmesi için Veri İşleme Faaliyetinin Zorunlu Olması

Migros’un hukuki yükümlülüklerini yerine getirmesi için veri işlemenin zorunlu olması halinde veri sahibinin kişisel verileri işlenebilecektir. Örneğin kredi kartı sahiplerinin bilgisi dışında kredi kartlarından yapılan harcamalara ilişkin olarak Savcılığa yapılan şikayetler uyarınca Savcılık kararıyla Migros’tan kişisel verilerin talep edilmesi halinde verilerin sunulması.

  • Kişisel Veri Sahibinin Kendisi Tarafından Kişisel Verisini Alenileştirmiş Olması

Veri sahibinin, kişisel verisini bizzat alenileştirilmiş (sosyal medya vb. herhangi bir yol ve şekilde kamuya açıklamış) olması halinde ilgili kişisel veriler açık rıza aranmaksızın işlenebilecektir.

  • Bir Hakkın Tesisi veya Korunması için Veri İşlemenin Zorunlu Olması

Bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması için veri işlemenin zorunlu olması halinde veri sahibinin kişisel verileri işlenebilecektir. Örneğin delil vasfını haiz satış sözleşmesinin saklanması ve gerekli olduğunda kullanılması.

  • İlgili Kişinin Temel Hak ve Özgürlüklerine Zarar Vermemek Kaydı İle Migros’un Meşru Menfaati için Veri İşlemenin Zorunlu Olması

Kişisel verilerin korunması Anayasal bir hak olmakla birlikte; kişisel veri sahibinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla Migros’un meşru menfaatleri için veri işlemesinin zorunlu olması halinde veri sahibinin kişisel verileri işlenebilecektir. Örneğin mali işler departmanı tarafından yapılacak hesaplamalardaki kişisel veri işleme faaliyetleri

  • Kişisel Veri Sahibinin Açık Rızasının Bulunması

Kişisel verilerin işlenme şartlarından biri Kanunun 5. Maddesinde belirtilen istisnaların bulunmaması durumunda, kişisel veri sahibinin açık rızasıdır. Kişisel veri sahibi, belirli bir konuyla ilgili yeterince bilgilendirilmiş, bu bilgilendirmeye dayalı olarak özgür iradesi ile tereddüde yer vermeyecek açıklıkta kişisel verilerinin işlenmesine onayı olduğunu açıklamalıdır. 1. ÖZEL NİTELİKLİ KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ

Özel Nitelikli Kişisel Verilerin İşlenme Şartları
Hukuka aykırı olarak işlendiğinde kişilerin mağduriyetine veya ayrımcılığa sebep olma riski nedeniyle KVK Kanunu kapsamında “özel nitelikli” olarak belirlenen kişisel veriler, işbu hassasiyet nedeniyle bu Politika’ da ayrıca belirtilmiştir.

KVK Kanunu’nun 6. Maddesi 1. Fıkrasında tanımı yapılan özel nitelikli kişisel verilerin yine KVK Kanunu’nun 6. Maddesi’nin 2. Fıkrasında belirtildiği üzere veri sahibinin açık rızası olmaksızın işlenmesi yasaktır. KVK Kanunu’nun 6. Maddesinin 3. Fıkrası bu kuralın istisnalarını düzenlemektedir.

Migros tarafından; özel nitelikli kişisel veriler, KVK Kurulu tarafından belirlenecek olan yeterli önlemlerin alınması kaydıyla yukarıda belirtilen kanun maddesine uygun olarak işlenmektedir.

Özel Nitelikli Kişisel Verilerin Korunması
Kişisel Verileri Koruma Kanunu ile bir takım kişisel veriler, hukuka aykırı olarak işlendiğinde kişilerin mağduriyetine veya ayrımcılığa sebep olma riski nedeniyle iş bu Politikada ayrıca belirtilmiştir. Özel Nitelikli Kişisel Verilerin işlenmesi, Politika’ nın maddesinde açıkça belirtilmiştir.

Özel nitelikli kişisel verilerin işlenmesi süreçlerinde yer alan çalışanlara yönelik; Kanun ve buna bağlı yönetmelikler ile özel nitelikli kişisel veri güvenliği konularında düzenli olarak eğitimler verilmekte, gizlilik sözleşmeleri yapılmakta, verilere erişim yetkisine sahip kullanıcıların, yetki kapsamlarının ve sürelerinin net olarak tanımlanmakta, periyodik olarak yetki kontrollerinin gerçekleştirilmekte, görev değişikliği olan ya da işten ayrılan çalışanların bu alandaki yetkileri derhal kaldırılmakta ve bu kapsamda, veri sorumlusu olarak Migros tarafından çalışana tahsis edilen envanterin iade alınması yönünde gerekli önlemler alınmaktadır.

Özel nitelikli kişisel verilerin işlendiği, muhafaza edildiği ve/veya erişildiği ortamlar, fiziksel ortam ise; özel nitelikli kişisel verilerin bulunduğu ortamın niteliğine göre yeterli güvenlik önlemlerinin (elektrik kaçağı, yangın, su baskını, hırsızlık vb. durumlara karşı) alındığından emin olunması, bu ortamların fiziksel güvenliğinin sağlanarak yetkisiz giriş çıkışların engellenmesi, yetkili kişilerin erişiminin kayıt altına alınması yönünde gerekli önlemler alınmaktadır.

8. KİŞİSEL VERİLERİN AKTARILMASI
Migros’un veri sahibine gerektiği gibi hizmet edebilmesi amaçlarına uygun olarak veri işleme kapsamında, veri sahibiyle ve/veya veri sahibinin işaret ettiği üçüncü taraflarla ilgili verilerin aktarımı/paylaşımı gerekebilmektedir.

Kişisel veriler Migros tarafından sunulan ürün ve hizmetlerden faydalanılması için gerekli çalışmaların iş birimleri tarafından yapılması, sunulan ürün ve hizmetlerin müşterilerin beğeni, kullanım alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilerek önerilmesi, Migros ile iş ilişkisi içerisinde olan kişilerin hukuki ve ticari güvenliğinin temini (Migros tarafından yürütülen iletişime yönelik idari operasyonlar, Migros’a ait lokasyonların fiziksel güvenliğini ve denetimini sağlamak, iş ortağı/müşteri/tedarikçi (yetkili veya çalışanları) değerlendirme süreçleri, itibar araştırma süreçleri, hukuki uyum süreci, denetim, mali işler vb.), Migros’un ticari ve iş stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanması ile insan kaynakları politikalarının yürütülmesinin temini amaçlarıyla iş ortaklarına, tedarikçilere, Kurum yetkililerine, hissedarlara, iştiraklere, bağlı ortaklıklara, kanunen yetkili kamu kurumları ve özel kişilere, MİGROS Ailesine (Migros'un Yönetim Hissedarları, Yönetim Hissedarlarının ve Migros’un bağlı şirketleri, iştirakleri, alt kuruluşları, işletmeleri) hizmet sağlayıcılarına ve/veya alt yüklenicilerine ve GSM Operatörlerine, yurtiçinde ve bilişim teknololijileri, bulut servis sağlayıcıları ve sosyal paylaşım siteleri nedeniyle yurtdışında (ilgili sunucuların yurtdışında olması nedeniyle) KVK Kanunu’nun 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları çerçevesinde aktarılabilecektir.

Migros hukuka uygun olan kişisel veri işleme amaçları doğrultusunda gerekli güvenlik önlemlerini alarak kişisel veri sahibinin kişisel verilerini ve özel nitelikli kişisel verilerini üçüncü kişilere (üçüncü kişi şirketlere, grup şirketlerine, üçüncü gerçek kişilere, ilgili kanunlar kapsamında kamu kurumlarına) aktarabilmektedir. Migros bu doğrultuda KVK Kanunu’nun 8. maddesinde öngörülen düzenlemelere uygun hareket etmektedir.

Migros, bu Politika maddesinde belirtilen aktarma işlemi için istisnaları, KVK Kanunu’nun 8. Maddesi 2. Fıkrasında belirtildiği üzere uygulamaktadır.

Kişisel verilerin aktarılmasına ilişkin diğer kanunlarda yer alan hükümler saklıdır.

Kişisel Verilerin Yurtiçinde Aktarılması
Migros’un, kişisel veri sahibine, daha iyi hizmet verebilmesi, taleplerini daha doğru karşılayabilmesi, hizmet ve iletişimini geliştirebilmesi, müşteri memnuniyeti uygulamaları ve bilgilendirmeleri yapabilmesi ve teknik problemleri ortadan kaldırabilmesi vb. amaçlarına uygun olarak, veri işleme faaliyeti kapsamında, veri sahibiyle ve/veya veri sahibinin işaret ettiği üçüncü taraflarla ilgili verilerin üçüncü kişilere aktarımı/paylaşımı gerekli olabilmektedir. Migros, bu doğrultuda KVK Kanunu’nun 8. Maddesinde öngörülen düzenlemelere ve bahse konu madde kapsamında işbu Politika’ da yer alan düzenlemelere uygun hareket etmektedir. İşbu Politikanın maddesinde yer alan tabloda aktarım amaçları yer almaktadır.

Özel Nitelikli Kişisel Verilerin Yurtiçinde Aktarılması
Migros gerekli özeni göstermek ve gerekli güvenlik tedbirlerini almak sureti ile KVK Kurulu tarafından öngörülen yeterli önlemleri alarak; meşru ve hukuka uygun amaçları doğrultusunda kişisel veri sahibinin özel nitelikli verilerini, bu Politika’ nın 7. bölümünde düzenlenen şartları dikkate alarak üçüncü kişilere aktarabilmektedir.

Kişisel Verilerin Yurtdışına Aktarılması
Migros, hukuka uygun amaçları doğrultusunda gerekli güvenlik önlemlerini alarak kişisel veri sahibinin kişisel verilerini ve özel nitelikli kişisel verilerini üçüncü kişilere aktarabilmektedir. Migros tarafından işlenen kişisel veriler; KVK Kanunu’nun 9. Maddesi uyarınca KVK Kanunu’nun 5. Maddesinin 2. Fıkrası ile yeterli önlemler alınmak kaydıyla KVK Kanunu’nun 6. Maddesinin 3. Fıkrasında belirtilen şartlardan birinin bulunması halinde ve de kişisel verinin aktarılacağı yabancı ülkenin KVK Kurulu tarafından yeterli korumanın bulunduğu ülkelerden biri olarak ilan edilmiş olması ya da yeterli korumanın bulunmaması durumunda Türkiye’deki ve ilgili yabancı ülkedeki veri sorumlularının yeterli bir korumayı yazılı olarak taahhüt etmesi ve KVK Kurulu’nun izninin bulunması kaydı ile aktarılabilir.

Özel Nitelikli Kişisel Verilerin Yurtdışında Aktarılması
Migros gerekli özeni göstererek, gerekli güvenlik tedbirlerini alarak ve KVK Kurulu tarafından öngörülen yeterli önlemleri alarak; meşru ve hukuka uygun kişisel veri işleme amaçları doğrultusunda kişisel veri sahibinin özel nitelikli verilerini bu Politika’ nın 7. bölümünde düzenlenen şartları dikkate alarak yeterli korumaya sahip ilan edilen veya yabancı ülkede bulunan veri sorumlusu tarafından yeterli koruma taahhüt edilen ülkelere aktarabilmektedir.

Özel nitelikli kişisel veriler, e-posta yoluyla aktarılması gerekiyorsa şifreli olarak kurumsal e-posta adresiyle veya Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) hesabı kullanılarak aktarılması, taşınabilir bellek, CD, DVD gibi ortamlar yoluyla aktarılması gerekiyorsa kriptografik yöntemlerle şifrelenmesi ve kriptografik anahtarın farklı ortamda tutulması, farklı fiziksel ortamlardaki sunucular arasında aktarma gerçekleştiriliyorsa, sunucular arasında VPN kurularak veya SFTP yöntemiyle veri aktarımının gerçekleştirilmesi, verilerin kâğıt ortamı yoluyla aktarımı gerekiyorsa evrakın çalınması, kaybolması ya da yetkisiz kişiler tarafından görülmesi gibi risklere karşı gerekli önlemlerin alınması ve evrakın “gizlilik dereceli belgeler” formatında gönderilmesi yönünde, bahsedilen yöntemlerin dışından bir yöntem ile aktarım gerekiyorsa da ayrıca gerekli önlem ve tedbirler alınmaktadır.

Kişisel Verilerin Aktarıldığı Üçüncü Kişiler ve Aktarılma Amaçları
Migros, KVK Kanunu’nun 8. ve 9. maddelerine uygun olarak müşterilerin kişisel verilerini aşağıda sıralanan kişi kategorilerine aktarabilir:

(i)İş ortaklarına,
(ii)Tedarikçilerine,
(iii)İştiraklerine,
(iv)Bağlı bulunduğu holdinge,
(v)Bağlı bulunduğu holdinge ait diğer şirketlere,
(vi)Hissedarlarına,
(vii)Hukuken yetkili kamu kurum ve kuruluşlarına,
(viii)Hukuken yetkili özel hukuk kişilerine,
(ix)Veri aktarım şartlarına uygun olarak diğer üçüncü kişilere,
(x)Avukatlar/Hukuk büroları/Danışmanlar

Yukarıda aktarımda bulunduğu belirtilen kişilerin kapsamı ve veri aktarım amaçları aşağıda belirtilmekte olup; Migros tarafından gerçekleştirilen aktarımlarda Politika’ nın Bölümünde düzenlenmiş hususlara uygun olarak hareket edilmektedir.

Veri Aktarımı Yapılabilecek KişilerTanımıVeri Aktarım Amacı
İş Ortağı Migros’un ticari faaliyetlerini yürütürken Migros ürün ve hizmetlerinin satışı, tanıtımı ve pazarlanması, satış sonrası desteği, ortak müşteri bağlılığı programlarının yürütülmesi gibi amaçlarla iş ortaklığı kurduğu tarafları tanımlamaktadır. İş ortaklığının kurulma amaçlarının yerine getirilmesini temin etmek amacıyla sınırlı olarak Sunulan ürün ve hizmetlerden faydalanılması için gerekli çalışmaların iş birimleri tarafından yapılması, Sunulan ürün ve hizmetlerin müşterilerin beğeni, kullanım alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilerek önerilmesi,
Tedarikçi Migros’un ticari faaliyetlerini yürütürken Şirketimizin emir ve talimatlarına uygun olarak sözleşme temelli olarak Şirketimize hizmet sunan tarafları tanımlamaktadır. Migros’un tedarikçiden dış kaynaklı olarak temin ettiği ve Migros’un ticari faaliyetlerini yerine getirmek için gerekli hizmetlerin Migros tarafından sunulmasını sağlamak amacıyla sınırlı olarak.
İştiraklerimiz Migros’un hissedarı olduğu şirketler Migros’un iştiraklerinin de katılımını gerektiren ticari faaliyetlerinin yürütülmesini temin etmekle sınırlı olarak
Bağlı Bulunduğu Holding Fatih Sultan Mehmet Mahallesi, Balkan Caddesi No. 58 Buyaka E Blok Tepeüstü, Ümraniye
İstanbul, TÜRKİYE adresinde mukim Anadolu Grubu Holding A.Ş.
Migros’un ticari faaliyetlerine ilişkin stratejilerinin planlanması ve denetim amaçlarıyla kullanılmakla sınırlı olarak
Bağlı Bulunduğu Holdinge Ait Diğer Şirketler Anadolu Grubu Holding A.Ş.’nin çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren diğer şirketleri
Hissedarlarımız İlgili mevzuat hükümlerine göre Migros’un ticari faaliyetlerine ilişkin stratejilerinin ve denetim faaliyetlerinin tasarlanması konusunda yetkili olan hissedarlarımız İlgili mevzuat hükümlerine göre Migros’un ticari faaliyetlerine ilişkin stratejilerin tasarlanması ve denetim amaçlarıyla sınırlı olarak
Hukuken Yetkili Kamu Kurum ve Kuruluşları İlgili mevzuat hükümlerine göre Migros’tan tan bilgi ve belge almaya yetkili kamu kurum ve kuruluşları İlgili kamu kurum ve kuruluşlarının hukuki yetkisi dahilinde talep ettiği amaçla sınırlı olarak
Hukuken Yetkili Özel Hukuk Kişileri İlgili mevzuat hükümlerine göre Migros’tan bilgi ve belge almaya yetkili özel hukuk kişileri İlgili özel hukuk kişilerinin hukuki yetkisi dahilinde talep ettiği amaçla sınırlı olarak
Avukatlar/Hukuk büroları/Danışmanlar Migros’un hukuki ihtilafların çözümünde destek aldığı özel hukuk kişileri Gerçek kişi müşterilerle /iş ortakları/tedarikçilerle vs oluşabilecek ihtilafların çözümü amacıyla
Veri Aktarım Şartlarına Uygun Olarak Diğer Üçüncü Kişiler Sözleşmeye ve mevzuata uygun aktarım yapılan özel hukuk kişileri Özel hukuk kişileri

Yukarıda aktarımda bulunduğu belirtilen kişilerin kapsamı ve veri aktarım amaçları aşağıda belirtilmekte olup; Migros tarafından gerçekleştirilen aktarımlarda Politika’ nın Bölümünde düzenlenmiş hususlara uygun olarak hareket edilmektedir.

9. KİŞİSEL VERİLERE İLİŞKİN HAKLAR VE YÜKÜMLÜLÜKLER

İlgili Kişilerin Migros Tarafından Aydınlatılması Yükümlülüğü
KVK Kanunu’nun Maddesi uyarınca; Migros, kişisel verilerin elde edilmesi sırasında ilgili kişileri aydınlatmakla yükümlüdür.

Bu kapsamda Migros, kişisel verilerin toplanması esnasında veri sahiplerine kişisel verilerin kendisi tarafından işleneceğini, kişisel verilerinin hangi amaçlarla işleneceğini, işlenen kişisel verilerin kimlere ve hangi amaçla aktarılabileceğini, kişisel veri toplama yöntemi ve hukuki sebepleri ile KVK Kanunu’nun Maddesi uyarınca veri sahibinin haklarının neler olduğunu bildirmekte ve gerekmesi halinde açık rıza almaktadır.

İlgili Kişilerin Hakları
Kişisel veri sahibi, KVK Kanunu’nun maddesi uyarınca Migros’a başvurarak aşağıdaki taleplerde bulunabilir:

  1. Kişisel verilerinden hangilerinin Migros’ta saklanıp saklanmadığını öğrenme,
  2. Kişisel verilerini işlenip işlenmediğini öğrenme,
  3. Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  4. Kişisel verilerin işlenme amacını ve amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  5. Kişisel verilerin yurt içinde veya yurt dışında aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  6. Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş ise düzeltilmesini isteme,
  7. KVK Kanunu 7. maddesi kapsamında, KVK Kanunu ve ilgili diğer kanun hükümlerine uygun olarak işlenmiş olmasına rağmen, işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  8. Kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere yukarıda sayılan (d) ve (e) bentleri uyarınca yapılan işlemlerin bildirilmesini isteme,
  9. İşlenen kişisel verilerin münhasıran otomatik sistemler ile analiz edilmesi nedeniyle aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
  10. Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğranılması halinde zararın giderilmesini talep etme

Kişisel Veri Sahibinin Hakları Dışında Kalan Haller
KVK Kanunu’nun Madde’ sinin 1. Fıkrası’nda belirtilen hallerin varlığı halinde, KVK Kanunu hükümlerinin uygulanmayacağı düzenlenmiş olup; bu kapsamda Migros tarafından işlenen kişisel verilere ilişkin olarak ilgili kişilerin KVK Kanunu’nda sayılan haklarını ileri sürmeleri mümkün değildir.

KVK Kanunu’nun Maddesi 2. Fıkrası’nda belirtilen hallerde ilgili kişilerin zararın giderilmesini talep etme hakkı hariç olmak üzere; KVK Kanunu’nda sayılan diğer haklarını ileri süremezler.

Kişisel Veri Sahibinin Migros’a Başvuru Hakkı
İlgili kişiler, KVK Kanunu’ nun 13’üncü maddesinin 1’inci fıkrası ve “Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” gereğince, kendilerine kanunen tanınan hakların kullanımına ilişkin taleplerini yazılı şekilde seafoodplus.info adresinde yer alan Migros Kişisel Veriler Hakkında Başvuru Formu’nu doldurarak ıslak imzalı veya güvenli elektronik imza ile Migros’a iletmeleri gerekmektedir. Güvenli elektronik imzalı taleplerin [email protected] adresine, ıslak imzalı taleplerin ise Atatürk Mah. Turgut Özal Bulvarı No:7 Ataşehir-İSTANBUL adresine iletilmesi gerekmektedir. Yine seafoodplus.info adresinde yer alan Migros Kişisel Veriler Hakkında Başvuru Formu’nu doldurarak Migros’a daha önce bildirilen ve Migros sisteminde kayıtlı bulunan elektronik posta adreslerini kullanmak suretiyle, [email protected] adresine e-posta ile iletilmesi gerekmektedir.

Money kart numara güncelleme

Money kart numara güncelleme

Siteye giriş yaptığınızda karşınıza çıkan kutucuğa Money kartınızda kayıtlı olan telefon numaranızı girin. Ardından Gönder butonuna tıklayarak giriş yapın. Aynı zamanda site içerisinde money kart sorgulama işlemi yapabilir kartınız içerisinde yer alan bakiyenizi kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Üyeysen hemen giriş yapabilir, değilsen ücretsiz üye olabilirsin.

Mefete numara güncelleme

Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.

İnternet bankacılığı ile pek çok işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz. Ancak internet bankacılığını kullanabilmek için sim kart değişikliği gibi durumlarda İş Bankası numara güncelleme işlemi gerekmektedir. Bu nedenle yazımız içerisinde İş Bankası telefon numarası güncelleme nasıl yapılır konusunda bilgi verirken, numara güncelleme yöntemlerini de açıkladık.

Sürat kargo saraycık mikro telefon numarası

Money Gold aboneliği sadece Money üyeleri için geçerli olup, aylık 9,99TL ödeyerek avantajlarından yararlanabilinmektedir.

Aktif bank numara güncelleme dilekçe örneği

Turgut Bey, şuan hesabımı TR’deki telefon numaram ile aktif kullanıyorum demişsiniz. Bu durumda bilgilerinizi İşCep ve İş Bankası internet şubesi üzerinden görüntüleyebilir ve anında değiştirebilirsiniz.

Money pay numara değiştirme

En yakın şubeye giderek numara ya da operatör değişikliği yaptığınızı bildirebilirsiniz. İş Bankası telefon numarası güncelleme için şubeye gittiğinizde bireysel müşteri temsilcilerine sıra almanız gerekiyor. Ayrıca nüfus cüzdanınızın da yanınızda olması gereklidir. Yeni numaranızı sisteme kayıt ettirirken, doğru ve eksiksiz olduğundan emin olunuz.

Numara money kart güncelleme

Money Club Kart Migros marketlerin kasasından 2,00 TL karşılığında satın alınabilir. Aynı zamanda Money Club Kart resmi web sitesi üzerinden, kart numarası boş bırakılarak, istenen diğer bilgileri doldurmak suretiyle sanal bir Money Kart oluşturulabilir. Market kasalarında ise sanal kartı kullanmak için cep telefonu numarasını  paylaşmak yeterlidir.

Money pay numara güncelleme

Müşteri temsilcisine bağlanmak çok sıkıntılı 2 saat bekliyoruz bu durumdan çok şikayetçiyim

Hepsipay kart numarası öğrenme

Money’e üye olmak için Money kayıt formunu doldurman gerekmektedir. Kayıt formuna buradan ulaşabilirsin.  Üyelik formunda bulunan kart numarası kısmını boş bırakarak kendine sanal kart oluşturabilirsin. Kartını oluşturduktan sonra cep telefonun ile alışveriş yapabilirsin. Money Kart satın aldıysan, kartın üzerinde bulunan 16 haneli kart numarasını üyelik formunda bulunan kart numarası bölümüne yazmayı unutma. Money kartın ile üyeliğini oluşturduktan sonra kartın yanında olmasa da cep telefonun ile alışveriş yapabilirsin.

Dilerseniz ’ye KAYIT yazıp ücretsiz olarak sms göndererek, seafoodplus.info web sitemizden ya da Migros Money mobil uygulamamızdan (varsa kart numaranızı girerek ya da yoksa kart no alanını boş bırakarak) kolayca yeni bir üyelik oluşturabilirsiniz.

Kart numara money güncelleme

Money Gold üyeliği aylık 9,99TL ödeyerek özel fırsat ve hizmetlerden faydalanabileceğin bir Money aboneliğidir.

Fiziksel Money kartına Migros mağazalarında kasalardan 2 TL karşılığında satın alabilir veya ’ye KAYIT yazarak ücretsiz SMS göndererek kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra dijital Money kartına sahip olabilirsin.

Güncelleme money kart numara

Money Club Kart, Migros marketlerde yapılan alışverişlerde kullanılan bir karttır. Seçili ürünlerde yapılan indirimler, bu karta sahip olmayanlar için geçerli olmaz. Yapılan toplam alışveriş miktarına ve puan kazandıran belirli ürünlerin alımına göre, kart içerisinde puanlar birikir. 1 money puan 1 TL’ye tekabül seafoodplus.info puanlar istenen alışveriş sırasında kullanılabilir. Migros sanal market uygulamasında da geçerli olan Money Club Kart, Migros’un yanı sıra bazı anlaşmalı kurumlarda da avantaj sağlar.

Numara güncelleme kart money

Migros mağazalarında alışverişleri esnasında kartlarında biriken Money’leri kullanmak istediğini kasiyerlerimize bildirmen yeterli. Migros Sanal Market veya Macroonline alışverişlerinde ise, ödeme aşamasında Puan’larım alanına tıklayarak, Money kartlarında biriken Money’lerini kullanabilirsin.

Merhabalar, İş Bankası internet bankacılığından veya İşCep uygulamasından telefon numarası güncelleme işlemini yapabilirsiniz. İşCep’e giriş yaptıktan sonra “Profil ve Ayarlar” bölümünden “Bilgi Güncelleme” yazan yere tıklayın. Ardından “Cep Telefonum” kısmına tıklayarak, kullanmak istediğiniz numarayı yazın ve devam butonu ile işleminizi onaylayın. Ad-soyad ve kimlik bilgi güncelleme işlemlerinizi ise şubelerden yapabileceğinizi hatırlatmak isterim.

Yeşil kart plaka numarası nedir

Ptt kart internet alışverişi açtırma için gerekli bilgileri aşağıdan inceleyebilir, internet alışverişine açtırmayla ilgili olan soru ve sorunlarınızı bu sayfa…

Nays numara güncelleme

Migros alışverişlerinde Money kartını kullanman ve aldığın her bebek ürününden %5 BebeMoney, Prima, Uni Baby, Aptamil, Mulipa, Fisher Price Oyuncak ve Hayat Bebeklere Özel Ambalajlı Su (6x ml) ürünlerinden ise %10 Bebe Money kazanabilirsin. Biriktirdiğin BebeMoney’lerle daha sonra katalogtaki ürünlerden dilediğini kartına ekle ve bir sonraki Migros alışverişinde bu ürünleri hediye olarak sepetine at.

Ptt kargo takip whatsapp numarası

Money Gold üyeliğini dilediğin zaman, numralı Whatsapp hattımız üzerinden yapabilirsin. Talebin iletildiği fatura döneminin ödemesi alınmışsa üyeliğin fatura dönemi sonuna kadar devam eder ve bir sonraki dönemde üyeliğin yenilenmeyecektir. Eğer ilgili dönemin ödemesi alınmamışsa üyeliğin anında iptal edilecektir.

Numara güncelleme kart money

Atatürk Mah. Turgut Özal Bulvarı No:7 Ataşehir / İstanbul

Bu yazımızda İş Bankası müşterilerinin merak ettikleri konulardan birisi olarak sim kart değişikliği internet bankacılığı konuları üzerinde durduk. Bu konuda tüm merak ettiklerinizi yorum bölümünü kullanarak, bizlere bildirebilirsiniz. Bankacılık işlemleri konusunda uzman arkadaşlar, sorularınıza en kısa sürede yanıt verecektir…

Kart güncelleme numara money

İş Bankası hesabınız var ve bu hesabınızı internet bankacılığı üzerinden kullanıyorsunuz. Ancak yakın bir zamanda numaranızı değiştirdiyseniz, bu durumda internet…

Money Kart Nerede ve Nasıl Kullanılır? Güncelleme. Money Üyelik Metnimiz Güncellendi! Sevgili Money’li, Money web sitemize giriş yapabilmek ve Money’nin tüm avantajlarından yararlanmak için güncel üyelik metnimizi onaylamalısın.

Payfix numara güncelleme

Eğer Money Kartın kaybolduysa kartını kaybettiğini 40 00’ı arayarak bildirmen gerekmektedir. Tekrar kart sahibi olabilmek için herhangi bir Migros Mağazasından 2 TL. karşılığında yeni bir Money Kart satın alabilir ya da kayıt formunda kart numarası kısmını boş bırakarak kendine sanal kart oluşturabilirsin.

Money kartım kayboldu, ne yapmalıyım? Eğer Money Kartın kaybolduysa kartını kaybettiğini 40 00’ı arayarak bildirmen gerekmektedir. Tekrar kart sahibi olabilmek için herhangi bir Migros Mağazasından 2 TL. karşılığında yeni bir Money Kart satın alabilir ya da kayıt formunda kart numarası kısmını boş bırakarak

Moneypay numara değiştirme

Money kazanabilmek için Money veya Tam Bana Göre Kampanyalarına Money web sitesi veya Migros Money Mobil uygulaması üzerinden, kasalarda, ’e ücretsiz SMS atarak kampanyalara katılabilir veya numaralı hizmet hattımızı arayarak katılım sağlayabilir ve katılım sağladığın kampanyalarda bulunan ürünleri satın alarak Money kazanabilirsin.

Param money pay ankara

Sonrasında ilgili temsilci sim kart değişikliği ya da numara değişikliği ilgili durumunuzu dinleyecek ve çok kısa sürede sistemdeki güncellemeyi sağlayacaktır. Böylelikle sim kart değişikliği veya numara değiştirmeniz, internet bankacılığını kullanmanıza engel olmaz.

Ttnet numara güncelleme

İş Bankası numara değiştirme işlemi müşteri hizmetlerinden ve şubelerden yapılır. Geçtiğimiz yıllarda İş Bankası telefon numarası güncelleme ATM kanalıyla da yapılabiliyordu. Ancak bu yöntem müşteri güvenliğiyle ilgili problemler oluşturduğu için şuan ATM’lerden numara değiştirme modülü kaldırıldı. Bu nedenle bankada kayıtlı cep telefonu numarasını yenilemek isteyenler şube ve telefon bankacılığı ile işlem yapabilirler.

Kart güncelleme money numara

Ayrıca indirimlere ek olarak Money Kampanyalarının da keyfini çıkarabilirsin!

Money kart numara güncelleme

Migros Ticaret A.Ş. Türkiye’de yılından bu yana faaliyette olan bir süper market zinciridir. Kuruluşunda iş modeli olarak İsveç’te bulunan bir kurum örnek alınmıştır. Günlük hayatın koşuşturması içerisinde ihtiyaç duyulan tüm ürünler için süper marketler tercih edilir. Ürün çeşitliliği ve tüm bu ürünleri tek çatı altında bulma durumu, süper marketleri en sık ziyaret edilen yerler arasına yükseltir. Migros’ ta bu hizmetin yanı sıra alınan ürünlerde zaman zaman indirim sağlayan, puan toplanabilen Money Club kartı müşterilerine sunmuştur. Money Club Kart güncelleme işlemi yapmak da kartı kullanma konusunda kolaylık sağlar.

İş Bankası numara güncelleme işlemini yapmak için telefon bankacılığını kullanmanız gerekir. Bunun için bankanızın çağrı merkezi ile iletişime geçiniz. İş Bankası müşteri hizmetleri numarası 0 ’yi aradığınızda, sesli yanıt sistemine sim kart bloke kaldırma talebinizi söyleyerek müşteri temsilcisine

Tombala kart numaraları

Giriş yapmak için Money kartınızı aşağıdan seçebilirsiniz.

Migros ve Program Ortakları, üyeliğinizi iptal edebilir. Program üyelerinin son 3 yıldır Migros T.A.Ş. bünyesinde alışveriş yaparken kullanmadığı Program kapsamındaki tüm kartları sistemden silinecektir. Üyenin sahip olduğu tüm kartlar bu şekilde kullanılmamışsa silineceği için Program üyeliği de beraberinde iptal edilecektir. Bunun dışında dönemsel olarak; üyelik bilgilerini uzun süredir güncellenmemiş, üyelik bilgileri eksik olan ya da üyeliğini aktif olarak alışverişlerinde kullanılmadığı tespit edilen Money üyelikleri tespit edilerek sonlandırılabilir. Üyelik sona erdiğinde kartta biriken puanlar ve Üyeye kazandırılan haklar Migros ve/veya Program Ortakları tarafından silinecek ve geri alınabilecektir.

Tombala oyununda çekilen numaraların işaretlendiği kart

seafoodplus.info

Ben İsveç’te kalıyorum İsveç numarası kullanıyorum, simdi İş Bankası hesabımı TR deki telefon numaramla aktif kullanıyordum simdi ise İsveç hattımı kullanmak istiyorum bunu nasıl yapabilirim?

Monese kart

Fiziksel Money kartları kaydettirmeden 1 ay boyunca Migros mağazalarında Money fırsat ve indirimlerinden yararlanarak kullanabilirsin. Money üyesi olman durumunda Migros mağazalarında, Migros Sanal Market, MacroCenter mağazalarında ve Macroonline’da kullanabilirsin. Daha fazla detay için tıkla.

Kart numara money güncelleme

Üye olursan indirimlerden yalnızca 1 ay değil,her zaman yararlanabilirsin.

Persembe günü deneme bonusu veren bahis siteleri

Akbank SIM Kart Bloke Kaldırma. Akbank hesabınızın bulunmuş olduğu SIM kartınız bloke olmuşsa; 2 ya da 25 25 numaralarından Akbank Satın alan Hizmetlerini arayabilir, Size en yakın Akbank ATM’sine gidebilir, Size en yakın Akbank şubesine giderek SIM kart blokenizi kaldırabilirsiniz.

Money kart numara güncelleme

  • Amatic (Book of Aztec, Lovely Lady, Book of Fortune);
  • Yggdrasil (MultiFly!, HippoPop, Cazino Cosmos);
  • NetEnt (Space Wars, Dead or Alive 2 Feature Buy, Divine Fortune);
  • Play’n Go (Book of Dead, Legacy of Dead, Rich Wilde and the Tome of Madness);
  • Thunderkick (Midas Golden Touch, Big Fin Bay, Beat the Beast: Griffin’s Gold);
  • Microgaming (The Finer Reels of Life, Immortal Romance, Book of Oz);
  • Red Tiger (Gonzo’s Quest Megaways, What the Fox MegaWays, Wild Hot Chilli Reels);
  • Spinomenal (Majestic King, Book of Guardians, 4 Horsemen);
  • Boongo (Sun of Egypt 2, Book of Sun: Multichance, Hit the Gold!).

Money kart numara güncelleme

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir