1.8 hybrid motor vergisi / MTV Hesaplama & Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Kadar? | Generali Sigorta

1.8 Hybrid Motor Vergisi

1.8 hybrid motor vergisi

Hibrit Otomobillerin Vergi Avantajları

Hibrit otomobiller ne kadar vergi ödüyor? Elektrikli araba vergisi ne kadar? Elektrikli arabaların ÖTV miktarı ya da hibrit araçların ÖTV &#; MTV oranları nasıl? Bu eksendeki sorulara yanıt aradık ve işin uzmanına sorduk: Elektrikli arabaların vergi avantajı var mı?

Mert Yılmaz araştırdı ve yazdı: Hibrit otomobillerin vergi avantajı var mı?

Bu Araştırma Neleri Yanıtlıyor?

Bu araştırma yazısı ile Mert Yılmaz aşağıdaki soruların cevabını veriyor:

  • Toyota&#;nın hibrit modelleri pazardan büyük pay alıyor. Bunun nedeni ne?
  • Toyota elektrikli modelleri neden çok satıyor?
  • Toyota Yaris hibrit fiyatı, Toyota Auris hibrit fiyatı ve yakıt tüketim miktarları da çok merak ediliyor. Ayrıca Toyota SUV hibrit seçeneği de gündemde: RAV4.
  • Diğer yandan Volvo&#;nun elektrikli modelleri ve BMW&#;nin hibrit modelleri nasıl?
  • Hyundai hibrit seçenekleri ve diğerleri için net bir değerlendirme yapılabilir mi?

Vergi Avantajlı Hibrit Otomobiller

Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz ekim ayında ÖTV ve KDV indirimleri yürürlüğe girdi. Ciddi bir düşüşe geçen otomotiv pazarına biraz da olsa can veren bu uygulama daha sonra Mart ’a kadar uzatıldı.

ÖTV indirimi kapsamında silindir hacmi litreyi geçmeyen ve ÖTV matrahı 70 bin TL’nin altında olan araçlar için yüzde 45 olan ÖTV yüzde 30’a, ÖTV matrahı 70 bin TL ila bin TL arasında olan otomobillerde ise yüzde 50 olan ÖTV oranı yüzde 35’e düştü. Özellikle kompakt sınıfta yer alan premium otomobillerde ciddi fiyat düşüşleri gerçekleşti ve eylül ayı sonuna kadar neredeyse dibe inen satışlar yılın son aylarında biraz canlandı. Aynı ivmenin mart ayına kadar süreceğini de umuyoruz.

Hibrit Araçlar İçin Vergi İndirimi Var mı?

Halkımızın büyük çoğunluğu fark etmese de aslında benzer indirimler hibrit araçlar için de gerçekleşti. Buna göre 85 bin lirayı aşmayan hibrit otomobillerde ÖTV %30, bin lirayı aşmayanlarda da %35 olarak uygulanıyor. Burada önemli olan silindir hacmi. Yani lt’lik bir hibrit otomobil için vergi indirimi söz konusu oldu.

Tabii burada yıllık motorlu araç vergisi konusu da önemli. Hibrit modellerin yıllık MTV tutarları, aynı motor hacmindeki benzinli ya da dizel araçlar ile aynıdır. Örneğin, Yaris Hybrid’in yıllık TL, C-HR Hybrid, Auris Hybrid, Auris Hybrid Touring Sports ve Prius’un yıllık  TL ve RAV4 Hybrid’in yıllık TL’dir. Üç yaşa kadar litre ve altı otomobillerin yıllık  MTV ödemesinin TL olduğu düşünüldüğünde lt motorlu hibrit otomobillerin MTV’si çok gibi görülebilir ama hem yakıt ekonomileri hem de çevreye daha saygılı olmaları nedeniyle bu fiyat farkı göz ardı edilmeli diye düşünüyorum&#;

 

Toyota Hibrit Modelleri

Türkiye’de Satılan Hibrit Toyota Modelleri Hangileri?

Bugün dünya yollarında sayıları 13 milyona yaklaşan hibrit otomobil mevcut. Türkiye’de de hibrit bilinirliği ve satışı da günden güne artıyor. Türkiye’de hibrit otomobil satışlarının yüzde 88’ini ise Toyota gerçekleştiriyor. Yeni Corolla ile birlikte ürün gamındaki her Toyota modelinin bir hibrit versiyonu olacak. Türkiye’de sunulan hibrit Toyota modelleri arasında; Yaris Hybrid, RAV4 Hybrid, Prius, Auris Hybrid ve Türkiye’de üretilen Toyota C-HR Hybrid bulunuyor. Peki, Türkiye’de satılan diğer hibrit modeller hangileri?

1Türkiye&#;de Satılan BMW&#;nin Hibrit Modelleri Hangileri?

i8 ve Le xDrive iPerformance karşımıza çıkıyor. Fiyatı 1 milyon TL’den başlayan BMW i8, toplam HP’lik gücüyle gerçek bir spor otomobil ama ortalama tüketimi lt/ km’ye kadar inebiliyor. BMW Le iPerformance’da lt’lik benzinli motora elektrikli güç ünitesi eşlik ediyor. Bu otomobilin toplam gücü HP ve onun da fiyatı milyon TL’ye yaklaşıyor. Ortalama tüketimin lt/ km olması da ayrıca şaşırtıcı.  BMW i8 gibi bir başka hibrit sporcu da Honda NSX. Toplam HP’lik bir çıkış gücü bulunan NSX, km/s’lik bir maksimum hıza sahip. Tabii bu otomobilin hibrit oluşunun asıl amacının tüketim değil çekişi maksimize etmek olduğunu da hatırlatmak gerekli.

BMW i Serisi Fiyat Listesi

2Hyundai&#;nin Elektrikli Modelleri Hangileri?

Hyundai’nin sıra dışı tasarımlı hibriti Ioniq ise lt’lik GDI motor ile birlikte elektrikten güç alıyor. Elite Plus donanım paketiyle satılan Ioniq’de çift kavramalı DCT otomatik şanzıman bulunuyor. bin TL’ye satılan Ioniq’in toplam çıkış gücü HP ve ortalama yakıt tüketimi lt/ km olarak açıklanıyor. Kardeş marka olduğu için Hyundai Ioniq’le benzer teknik özelliklere sahip olan Kia Niro ise yılı ile birlikte fiyat listesinden kalktı. Bu otomobilin ortalama tüketimi lt/ km.

3Toyota&#;nın Hibrit Modelleri Hangileri?

Toyota’nın lüks markası Lexus da CT h, IS h, GS h, LS h, NX h ve RXh gibi birçok hibrit modele sahip.  Lexus modellerinde lt, lt ve lt’lik motorlara elektrik motorları eşlik ediyor. Lexus fiyatları ise CT h’de bin TL’den başlayıp milyon TL’ye (RX h) kadar çıkabiliyor.  LS h ise 2 milyon bin TL’ye kadar tırmanıyor.

Sıfır Toyota fiyat listesi

4Elektrikli Porsche Modelleri Hangileri?

Porsche ise hibrit pazarında Panamera e-Hybrid ve Cayenne e-Hybrid ile temsil ediliyor. Panamera 4 E-Hybrid’de toplam çıkış gücü HP’yken Panamera Turbo S E-Hybrid HP’ye kadar ulaşıyor. km/s hızlanması saniye olan bu otomobilin ortalama yakıt tüketimi lt/ km olarak açıklanıyor. Cayenne E-Hybrid’de de HP’lik toplam sistem çıkışı mevcut. Bu aracın km/s hızlanması saniye.

İkinci el Porsche fiyatları için buraya tıklayın!

5Hibrit Volvo Modelleri Hangileri?

Ülkemizde hibrit model satan bir diğer marka da Volvo. S90 T8 , XC60 T8 ve XC90 T8 Twin Engine modelleriyle dikkat çeken İsveçli marka, +87 HP güce sahip olarak açıkladığı S90’ı bin TL’ye satıyor. XC90 ve XC60 T8’de de benzer bir teknoloji mevcut ve XC60’ın fiyatı bin TL’den, XC90 T8’in fiyatı ise bin TL’den başlıyor.

Her üç Volvo modelinde de lt’lik turbo benzinli motora elektrikli güç ünitesi eşlik ediyor. Volvo S90 T8’in km/s hızlanması saniye ve ortalama yakıt tüketimi ise lt/ km olarak açıklanıyor.

Türkiye’de Satılan Hibrit Otomobiller Değerlendirmesi

Hyundai IoniqYukarıdaki listeye bakıldığında Hyundai Ioniq dışındaki modellerin çok fazla satılma olasılığı yok. Çünkü oldukça üst sınıf araçlar ve fiyatları çok yüksek. Kısaca, Türkiye’de satılan hibrit otomobiller incelendiğinde Toyota’nın neden yüzde 88 pazar payına sahip olduğu rahatça anlaşılıyor.

 

Elektrikli Arabalar Listesi

Toyota Elektrikli Modelleri Pazara Hakim!

Yaris HybridKüçük sınıf Yaris’ten başlayarak hemen hemen her sınıfta bir hibrit ürün olan Toyota, altı farklı modelde bu teknolojiyi sunuyor. Yeni Corolla Hybrid ile bu sayı daha da artacak.

Yaris’e bakınca lt’lik atmosferik motora elektrikli güç ünitesinin eşlik ettiği görülüyor. Otomobilin ortalama olarak lt/ km’ye kadar inen tüketim değeri dizelleri kıskandırıyor. Toplam olarak HP güç üreten Yaris Hybrid, km/s maksimum hızı ve sn’lik km/s hızlanmasıyla tatmin edici bir performans sunuyor.

6Toyota Auris Modeli

Auris ve Auris Touring Sports’da ise lt’lik bir benzinli motor mevcut. Toplam HP’lik bir sistem gücüne sahip olan Auris Hybrid, lt/ km’lik ortalama tüketimiyle oldukça cimri. km/s maksimum hıza sahip olan otomobilin km/s hızlanmasıysa saniye.

7Toyota Prius Modeli

Toyota’nın hibrit otomobillerinden biri olan Prius da Auris gibi lt’lik benzinli motor ve elektrikli güç ünitesine sahip. Toplam sistem gücü HP olan Prius, lt/ km tüketimiyle dikkat çekiyor. sn’de km/s’ye ulaşan Prius’un maksimum hızı km/s.

8Toyota C-HR Modeli

Ülkemizde üretilen Toyota C-HR’de de lt’lik benzinli motor bulunuyor. lt/ km’lik ortalama yakıt tüketimiyle dikkat çeken C-HR Hybrid, Prius gibi HP sistem gücüne sahip. km/s maksimum hıza ulaşan C-HR’nin km/s hızlanması saniye.

9RAV4 Hybrid Modeli

Toyota’nın sevilen SUV’u RAV4’ün hibrit versiyonu da bulunuyor. lt’lik benzinli bir motora sahip olan RAV4 Hybrid, HP toplam sistem gücü sunuyor. saniyede km/s hıza ulaşan RAV4’ün ortalama yakıt tüketimi lt/ km&#;

10Toyota Hibrit Fiyat ve Tüketim Değerleri

Toyota’nın hibrit modellerinin fiyat ve tüketim değerlerine bakıldığında neden pazardan yüzde 88 pay aldığı daha da iyi anlaşılıyor. Prius ve RAV4 nispeten yüksek fiyat etiketlerine sahip ama diğer modeller oldukça ulaşılabilir fiyat rakamlarıyla dikkat çekiyor. Ayrıca tüketim değerleri de dizeller kadar düşük&#;

TOYOTA HİBRİT MODELLERİ FİYAT LİSTESİ

  • Toyota Yaris Hybrid e-CVT Cool TL
  • Toyota Yaris Hybrid e-CVT X-Trend TL
  • Toyota Yaris Hybrid e-CVT Spirit TL
  • Toyota Auris Hybrid e-CVT Active TL
  • Toyota Auris Hybrid e-CVT Active Skypack TL
  • Toyota Auris Hybrid e-CVT Advance TL
  • Toyota Auris Hybrid e-CVT Advance Skypack TL
  • Toyota Auris Hybrid e-CVT Premium TL
  • Toyota Auris  Touring Sports Hybrid Advance Skypack e-CVT TL
  • Toyota Auris  Touring Sports Hybrid Premium e-CVT TL
  • Toyota Prius Hybrid Advance TL
  • Toyota Prius  Hybrid Premium TL
  • Toyota C-HR Hybrid e-CVT Advance TL
  • Toyota C-HR Hybrid e-CVT Dynamic TL
  • Toyota C-HR  Hybrid e-CVT Diamond TL
  • Toyota RAV4 Hybrid 4&#;4 e-CVT Advance TL
  • Toyota RAV4 Hybrid 4&#;4 e-CVT Premium e-CVT TL
  • Toyota RAV4 Hybrid 4&#;4 e-CVT Premium Plus e-CVT TL
  • Toyota RAV4 Hybrid 4&#;4 e-CVT Premium Plus Navi e-CVT TL

 

 

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Hesaplama

Karayolları Trafik Kanunu’na göre aşağıdaki taşıtların ödemesi gereken vergiye motorlu taşıtlar vergisi adı verilir.

  • Halihazırdaki trafik şube ya da bürolarına kayıt ve tescil edilmiş olan tüm motorlu kara taşıtları
  • Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde kayıt ve tescil işlemleri yapılan bütün helikopterler ve uçaklar
  • Belediye ya da liman siciline kayıt ve tescil edilen motorlu deniz taşıtları

MTV olarak da adlandırılan bu vergi, motorlu araçların trafik sicil kayıtlarının başlamasından hemen sonra ödenir. MTV sicil kaydının silinmesine kadar da ödenmek zorundadır. MTV’nin ilk taksiti Ocak ayında ödenirken ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödenir.

İlk 6 ayda sicil kayıtı silinen araç için ikinci 6 ayın vergisinin de ödenmesi gerekir. İkinci 6 ayda kayıtı silinen araç için ise bir sonraki seneye kadar motorlu taşıtlar vergisi ödenmesi gerekmez. MTV hesaplanmasında aracın; kamyon, tır, otobüs, minibüs, otomobil gibi özellikleri ve taşıt değeri dikkate alınır.

Taşıt değeri: taşıtın teslimi, ilk iktisabı ve ithalinde, hesaplanacak olan özel tüketim vergisi (ÖTV) hariç vergi miktarını belirlemede temel olarak alınan, kazançtan giderler çıktıktan sonra geri kalan bölümünü oluşturan değerler.

Motorlu taşıtlar vergisi taşıtların aşağıdaki özelliklerine göre hesaplanır.

  • Motosiklet ve otomobillerde araçların sadece yaşı değil aynı zamanda silindir hacmine göre hesaplanır.
  • Otobüsler için motorlu taşıtlar vergisi aracın oturma kapasitesi ve yaşına bağlı olarak hesaplanır.
  • Kamyonlar için aracın yaşının yanı sıra azami toplam ağırlığı dikkate alınır.

Motorlu taşıtlar vergisi, aracın bağlı bulunduğu il ya da ilçedeki vergi dairesine ödenir. Aynı zamanda anlaşmalı olan bankalar ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi aracılığıyla da motorlu taşıtlar vergisi ödemeleri yapılabilir. Ancak birçok kişi bu ödemeyi internet bankacılığı üzerinden yapmak istiyor. Bu aşamada ise dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise e-dekontların makbuz yerine geçmemesidir. Bu şekilde bir ödeme yapmak isteyen araç sahiplerinin MTV ödemesi yapmaları sonrasında banka şubesine giderek tahsilat makbuzu almaları gerekiyor.

 

Verginin gecikmesi durumunda ise eğer yılın ilk taksitinde gecikme varsa ikinci taksitte borçlar toptan olarak tahsil edilir. Ancak hiç vergi ödemesi yapılmamışsa araç sahiplerinin banka hesaplarına haciz koyulur.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Hesaplama

9 Aralık tarihinde alınan karara göre MTV tutarları yılına göre %25 artırılmıştır ve MTV hesaplamaları bu tutarlarla yapılmıştır. Aralık 'de alınan karara göreyse 1 Ocak tarihinden itibaren MTV tutarları bir önceki yıla göre % artırılmıştır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir