aniden kilo kaybı / Ani kilo kaybı ciddi problemlerin habercisi olabilir - HALİT YEREBAKAN

Aniden Kilo Kaybı

aniden kilo kaybı

Sebepsiz kilo vermenin 8 nedeni

Sebepsiz kilo vermenin 8 nedeni

Özel İçerik

Kilonuzun yıl boyunca dalgalanması doğaldır. Belki tatillerde biraz fazla yiyip, biraz kilo alıyorsunuz ya da midenizi üşütüp birkaç kilo düşüyorsunuz, kiloda hafif dalgalanmalar normaldir ve endişelenecek bir şey değildir.

Ancak altı aydan daha kısa bir süre içinde vücut ağırlığınızın en az yüzde beşini kaybederseniz ve bu kilo kaybı için iyi bir açıklama bulamazsanız, doktorunuza neyin olup bittiğini bildirme zamanı gelmiş demektir. Bu, 70 kg iseniz, kısa bir süre içinde yaklaşık 3,5 - 4 kg ağırlık dalgalanmasının endişelenecek bir durum olabileceği anlamına gelir.

Bariz bir neden olmadan önemli miktarda kilo vermek yaygın bir durum değildir. Diyetinizde veya aktivite düzeyinizde hiçbir değişme olmadan kilo veriyorsanız, bunun için biraz endişelenmeniz gerekir.

Açıklanamayan kilo kaybı ciddi bir sağlık durumunun erken bir işareti olabilir. İşte aniden kilo verdiğinizi açıklayabilecek 8 sağlık sorunu.

Sebepsiz kilo vermenin 8 nedeni

ÇÖLYAK HASTALIĞI

Çölyak hastalığı, yaygın olarak görülen ve glüten tüketmenin ince bağırsağa zarar verdiği bir otoimmün bozukluktur. Kilo kaybına neden olabilir, ayrıca şişkinlik ve ishal gibi diğer sindirim sistemi rahatsızlıkları çölyak hastalığına eşlik edebilir. Bunun nedeni; çölyak hastalığınız varsa ve glüten tüketiyorsanuz, bağışıklık sisteminiz biraz çıldırır ve farklı reaksiyonlara girer. Bbu reaksiyonlar, ince bağırsağınızın iç yüzeyini bozabilir ve besinlerin doğru şekilde emilmesini engelleyebilir. Crohn hastalığı gibi iltihaplı bağırsak hastalıkları da emilim bozukluğu nedeniyle açıklanamayan kilo kaybına neden olabilir.

Sebepsiz kilo vermenin 8 nedeni

AŞIRI AKTİF TİROİD

Kilo kaybı, hipertiroidizmin veya aşırı aktif tiroidin yaygın bir belirtisidir. Bu, tiroidinizin (boynunuzdaki, metabolizmanızı ve büyümenizi düzenlemeye yardımcı olan kelebek şeklindeki bez), çok fazla hormon pompaladığı ve bu da bir miktar vücut değişikliğine neden olduğu anlamına gelir. Bir tiroid sorununa genelde, artan açlık, iştah veya kalp çarpıntısı eşlik eder. Uyku problemleri veya her zaman sıcak hissetmek de aşırı aktif bir tiroidin yaygın belirtileridir.

Sebepsiz kilo vermenin 8 nedeni

DEPRESYON

İştahsızlık, klinik depresyonun yaygın bir yan etkisidir ve ruh hali değişimlerinizin biraz daha ciddi bir şey olduğunun farkında değilseniz açıklanamayan kilo kaybına neden olabilir. Çoğu durumda, kişi depresyonda kaldığı için kilo kaybettiğinin farkına bile varmaz. Sinirlilik, kararsızlık ve uyku sorunları, depresyonun diğer yaygın belirtileridir.

Sebepsiz kilo vermenin 8 nedeni

DİYABET

Yeni başlayan diyabet özellikle erken dönemde kilo kaybına neden olabilir. Ayrıca çılgınca susuz hissedebilir ve çok sık idrara çıktığınızı fark edebilirsiniz. Vücudunuz glikozu tam anlamıyla idrarla birlikte atıyor, çünkü onu absorbe edemiyor ve bu da susuzluğa yol açıyor. Diyabet ayrıca vücudunuzun kaslarınızdan besinleri emmesine neden olur ve bu da ani kilo düşüşünü tetikler.

Sebepsiz kilo vermenin 8 nedeni

YETERSİZ BESLENME

Yaşamın ilerleyen dönemlerinde kilo kaybı daha büyük bir ölüm riski ile ilişkilidir. Yaşlandıkça mide daha yavaş boşalır ve bu da daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Ayrıca, iştahı ve doygunluğu kontrol eden bazı beyin sinyalleri de zayıflar. Tüm bunlar, yaşlı yetişkinlerin daha az yemesine, kilo vermesine ve vücutlarının ihtiyaçlarını karşılayacak kadar besin alamamasına neden olabilir. Vücudunuzun açlığı azaltmak, kan şekerini dengelemek ve kas kütlesi oluşturmak gibi önemli vücut işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olmak için yeterince protein yediğinizden emin olun. Ki insanlar yaşlandıkça yetersiz beslenme eğiliminde olurlar. Pek çok ilaç iştahı etkileyebilir, bu nedenle ne kadar ve ne sıklıkla yediğinize dikkat etmeniz gerekir.

Sebepsiz kilo vermenin 8 nedeni

PANKREATİT

Sindirime yardımcı olan enzimler üreten pankreasınızla ilgili problemler de açıklanamayan kilo kaybına yol açabilir. Kronik pankreatiti olan insanlar (pankreasın iltihaplandığı bir hastalık), normal yemek yiyor olsalar bile hızlı kilo verme eğiliminde olurlar. Çünkü vücut besinlerin düzgün bir şekilde sindirilmesi için yeterli enzim üretemez. Yağlı yiyecekler yedikten sonra mide ağrısı, rengi değişmiş dışkı, ishal veya mide bulantısı gibi belirtiler verebilir.

Sebepsiz kilo vermenin 8 nedeni

ROMATOİD ARTRİT

Romatoid artrit (bağışıklık sisteminizin yanlışlıkla sağlıklı dokularınıza saldırdığı bir durum) gibi iltihaplı durumlar veya bazı enfeksiyon türleri, kişinin iştahını keserek kilo kaybına neden olabilir. Bu sağlık sorunları ayrıca bağırsağınızda iltihaplanmaya neden olabilir, bu da besin emilimini bozabilir ve tanıdan önce açıklanamayan kilo kaybına yol açabilir.

Sebepsiz kilo vermenin 8 nedeni

KANSER

Çeşitli kanser türlerinin yanı sıra midenizdeki veya bağırsaklardaki bir tümör veya ülser, sebepsiz kilo kaybına neden olabilecek iltihaplanma veya malabsorbsiyon sorunlarına neden olabilir. Açıklanamayan kilo kaybında doktorların kontrol edeceği ilk şey genelde midesini, kolon ve bağırsaklarda tümör veya iltihaptır. Ayrıca yemek borusunda oluşabilen tümörler de yutmayı zorlaştırabileceğinden, kilo kaybına neden olabilir.

DepresyonşekerdiyabetKanserkilo verme

Google News ile Takip Et

Ani kilo kaybına dikkat Ani kilo kaybı kanserin habercisi olabilir

İnsan vücudundaki tüm organ ve sistemler bir ahenk içinde çalışmaktadır. Bu yapının en küçük parçasında meydana gelen herhangi bir problem vücutta hayati öneme sahip birçok bölgeyi etkileyebiliyor.
Medical Park Gaziantep Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzm. Dr. Mehmet Çakır, istemsiz olarak ayda 3 kilodan fazla kilo verilmesi ya da son 6 ay içinde vücut ağırlığının yüzde 10’ undan fazla kilo kaybedilmesinin araştırılması gereken önemli bir bulgu olduğuna dikkat çekti. Kişide bilinen bir hastalık durumunun bulunmaması halinde, mutlaka altta yatan gizli bir hastalığın var olduğu düşünülüp mutlaka araştırılması gerektiğinin altını çizen Çakır, “Açıklanamayan kilo kaybı veya istemeden kilo vermek de bazen endişe kaynağı olabilmektedir. Bu durum kilo kaybının altında yatan bir hastalığın ortaya çıktığını gösteren somut bir göstergedir. Kilo kaybının en önemli nedenleri arasında ilk akla gelen rahatsızlık kanser hastalığıdır. Hipertiroidi, şeker hastalığı, kalp yetmezliği, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, böbrek üstü bezinin yetersiz çalışması ise diğer kilo kaybındaki faktörlerdendir. Kilo kaybında nörolojik ve psikiyatrik rahatsızlıklar da oldukça önemlidir. Tüm kilo kayıpları ciddi olmasa da mutlaka sorgulanmalıdır” dedi. “Kişiler kilo kaybıyla karşı karşıya kaldığında mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar” diyen Çakır, “Kilo kaybıyla beraber nefes darlığı, mide yanması, ağza acı su gelmesi, sık idrar, karın ağrısı, ishal, kabızlık, halsizlik, çarpıntı gibi şikayetler ön plana çıkıp kişiyi rahatsız etmektedir. Ani kilo kaybıyla karşılaşan hastalarımızın hekimlerini bu doğrultuda doğru yönlendirmesi erken tanı, tedavi ve hastalığın gidişatı için hayati derecede önem taşımaktadır. Çünkü ani kilo kayıpları, biz hekimler açısından elzem bir konu olup, konunun bir an önce açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Kilo kaybı ile gerçekleşen semptomlar bizim için yol göstericidir. Kilo kaybı ile nükseden kas ağrıları kas erimesinin sonucunu gösterdiği gibi, kişilerdeki terleme, sinirlilik, çarpıntı ve sıcağa karşı tahammülsüzlük gibi durumlar ise halk arasında zehirli guatr olarak bilinen hipertroidiyi işaret etmektedir” ifadelerini kullandı. Çok sık idrara çıkma ve aşırı su içme isteği diyabete, eklem ağrısı, sabah tutukluğu ve iştahsızlık ise romatizmal hastalıklarının habercisi olduğunu belirten Çakır, şöyle devam etti:
"Kilo kaybıyla birlikte en az iki hafta boyunca seyreden devamlı üzgün olma hali, isteksizlik, duygu durum bozukluğu, hobilere karşı ilgisizlik, enerji tükenmesi vs. bireyde sık yaşanıyorsa bu durum depresyonun bir yan etkisi olabilir. Bu duygular, kişinin günlük rutin işlerini etkilediği gibi, kişinin işe ya da okula gitmek gibi günlük etkinlikleri de zorlaştırmaktadır. Depresyon, iştahı kontrol eden beynin aynı bölümlerine müdahale eder. Bu durum iştahsızlığa ve sonuç olarak da kilo kaybına yol açabilir. Bazı kişilerde depresyon iştahı artırabilir. Bu semptomlar kişiden kişiye değişir. İştahsızlık, aç olmadığınız hakkında hissettiğiniz duygudur. Fazla yemek nasıl önemli bir problem olarak görülmekte ise iştahsızlık da önemli bir sorun olarak kabul edilir. Çünkü bu durum beslenme bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkan önemli farklı sağlık sorunlarına sebep olabilir. Kilo kaybı ile yaşanan mide ağrısı, hazımsızlık, kanlı dışkılama inflamatuvar bağırsak hastalıklarının pençesinde olduğunuzun da habercisi olabilmektedir.’’
Nefes darlığı yaşayan hastalarda bunun nedeninin öncelikli olarak tespit edilmesi gerektiğini kaydeden Uzman Doktor Mehmet Çakır, bireylerde görülen nefes darlığına, öksürük, göğüs ağrısı, hırıltı, balgam gibi şikayetlerin eşlik etmesi durumunda KOAH denilen kronik akciğer hastalığı düşünülmesi gerektiğini vurguladı.
Bazı hastalıklar hiçbir belirti göstermeden ilerleyebilir ya da belirti verdiğinde hastalık çok ileri safhada olabileceğini vurgulayan Çakır, “Şişkinlik, yorgunluk, çarpıntı nefes darlığı, merdiven çıkarken nefeste kesilme hissi varsa bu durum kalp yetmezliğine işaret eder. Özellikle kişideki nefes darlığı ile çarpıntı, göğüs ağrısı gibi şikayetler de gözlenmekte ise bu kişiye mutlaka kalp muayenesi yapılması gerekmektedir. Kişideki ateş yorgunluk, halsizlik yaşamı tehdit eden kanser hastalığına dikkat çeken bulgulardan başlıcalarıdır. Bu sebeple tüm hastalarımızın yılda bir kez sağlık kontrolünden geçilmesini tavsiye ediyorum. Hastalardaki kilo kaybı ile beraberinde görülen semptomlara karşı ilgili hekimlere doğru bilgilendirme yapılması tedavinin sağlıklı ilerlemesi açısından önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı, DHA, İHA tarafından geçilen tüm Gaziantep haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Gaziantep Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Araştırma: Yaşlılarda kilo kaybı ölüm riskini artırabilir

65 yaşından sonra kilo kaybı ölüm riskini artırabilir. Kilo almaksa ölüm riskini artırmıyor.

Bu sonuçlar Melbourne'deki Monaş Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı araştırmada yer aldı. 

Çalışmaya Avustralya'dan en az 70 ve ABD'den en az 65 yaşındaki toplam 19 bin kişi katıldı. 2010-2014 yılları arasındaki veriler incelendi.

Yaşlılarda kilo kaybının ölüm riskini artırmasının nedeni, genellikle bu kilo kaybına başka hastalıkların yol açması olarak gösterildi.

Çünkü kanser demans gibi hastalıklar iştahsızlığa yol açabiliyor. Ayrıca yaşlıların sosyal olarak izole olması da kilo kaybına neden olan faktörlerden bir diğeri olarak gösteriliyor.

Araştırma: Yaşlılarda kilo kaybı ölüm riskini artırabilir - 1

Çalışmada yaşlıların kilo almasının ölüm riskini artırdığına yönelik bir bulguya rastlanmadı.

Tıbbi olarak obez kategorisinde olan yaşlılarınsa kilo vermesinin daha da riskli olduğu kaydedildi.

Özellikle yaşlı erkeklerde yüzde 5'lik bir kilo kaybının bile ölüm riskini ciddi derecede artırdığı ortaya çıktı.

Ancak çalışmayı yapan bilim insanları kilo kaybıyla ölüm arasındaki ilişkinin doğrudan değil dolaylı olduğuna dikkat çekti. Kilo vermek ölüme yol açar gibi bir sonuç çıkarmanın doğru olmayacağının altını çizdi.

Uzmanlar belli bir yaşın üzerindeki insanların kilo değişimlerini takip etmelerini ve kilolarında ani değişimler gördüklerinde bunun sebebini araştırmak için mutlaka doktorlarına başvurmalarını tavsiye ediyor.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir