33 haftada bel ve kasık ağrısı / Hamilelik Akademisi | Hamileyim Hafta

33 Haftada Bel Ve Kasık Ağrısı

33 haftada bel ve kasık ağrısı

Hafta hafta hamilelik- hafta ile hafta arası

HAFTA

Hafta hafta hamilelik- hafta ile hafta arası

Hamileliğinizin haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz yaklaşık olarak gram

Bu hafta bebeğinizin kilosu yaklaşık olarak gram, boyu ise 36 cm civarındadır. Gözlerini kırpabilir, böylece kirpiklerini hareket ettirir. Görme gelişimiyle birlikte rahime doğru gelen ışığı görebilir. Beyninde milyarlarca sinir hücreleri oluşur ve kendini dış dünyaya hazırlamak için kilo almaya başlar.

Bu hafta bebeğinizin nasıl göründüğüne bakınız.

Kontrolleriniz sıklaşmaya başlıyor

Üçüncü ve son trimester (üç aylık dönem) bu hafta başlar. Siz de diğer hamile bayanlara benziyorsanız bu trimesterde yaklaşık 5 kilo alırsınız.

Bu noktada, doktorunuzu ya da ebenizi iki haftada bir ziyaret edebilirsiniz. Bebeğiniz 36 haftalıkken bu ziyaretler her hafta gerçekleşmeye başlar. Risk faktörlerine bağlı olarak pratisyeniniz, durumunuzdan emin olmak için, doğumdan önce, sizden klamidya ve gonore yani bel soğukluğu testlerinin yanısıra sifilis ve HIV için de kan testi isteyebilir. Aynı zamanda, glukoz tarama testi sonucunuz yüksek çıkmışsa ve muayeneyi sürdürüyorsanız, size yakın zamanda 3 saatlik glukoz tolerans testi verilir. İlk doğum öncesi ziyaretinizde kanınızın Rh negatif olduğu ortaya çıkarsa, vücudunuzda bebeğinizin kanını etkileyecek antikorların oluşmasını önlemek için Rh immunoglobülin aşısı olursunuz( Eğer bebeğiniz Rh pozitifse, doğumdan sonra bir daha Rh immunoglobülin aşısı olursunuz.

Bu dönemde, bazı bayanların alt bacakları uyuşup rahatsız edici bir hal alır ve dinlenmeye ya da uyumaya çalışırken sizi ayağa kalkmaya zorlar. Eğer bu his, hareket ettiğinizde geçtiyse buna huzursuz bacak sendromu adı verilir (RLS). Huzursuz bacak sendromuna neyin sebep olduğu kesin olarak bilinmez fakat anne adayları arasında sıklıkla görülen bir durumdur. Bacaklarınıza masaj yapmaya çalışın ve semptomları daha da kötüleştiren kafeini azaltın. Huzursuz bacak sendromunu geçiren demir takviyesi alıp almamanız konusunda doktorunuza danışınız.

HAFTA

Hafta hafta hamilelik- hafta ile hafta arası

Hamileliğinizin haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğinizin kafatası günden güne büyüyor

Bebeğiniz şu an gr ağırlığında yani bir balkabağı kadar ve 37 cm uzunluğunda! Kasları ve ciğerleri gelişmeye devam ediyor. Kafası yeni gelişen beyin hücrelerine yer açmak için günden güne büyüyor.

Bebeğiniz her gün mg kalsiyum depoluyor

Bebeğinizin temel ihtiyaçlarını karşılamanız için bu dönemde belirli bir miktar; protein, C vitamini, folik asit ve demir almanız gereklidir. Bu dönemde her gün bebeğiniz, iskelet yapısının gelişmesi için mg kalsiyum depolar.

Bebeğiniz çok hareketlenmeye başladı

Bebeğiniz şu an çok aktif. Doktorunuz size her gün bebeğinizin hareketlerini saymanızı önermiş olabilir. Bebeğinizin hareketlerinde herhangi bir değişiklik (Aşırı artış ya da azalma) fark ederseniz doktorunuza bilgi vermeniz gerekir. Böyle durumlarda bebeğinizin durumunu anlamak için bazı testlere ihtiyacınız olabilir.

Hazımsızlık ve mide şikayetleriniz artabilir

Mide yanması ve kabızlık gibi sorunları tekrar yaşıyor olabiliriniz. Progesteron hormonu hamileliğinizde yumuşak kaslarınızın rahatlamasını sağlar. Bu rahatlık midenizde hazımsızlığa yol açar. Özellikle de büyük porsiyonlar tükettikten sonra hazımsızlık, gaz ve mide ekşimesi hissedebilirsiniz.

Karnınıza ve rahminize olan basınçtan dolayı hemorid (basur) problemi yaşıyor olabilirsiniz. Rektumdaki damarların şişmesi hamilelik döneminde bayanlarda yaygın olarak görülen bir durumdur. Hamileliğinizin bitiminde bu problemden de birkaç gün içerisinde kurtulacaksınız. Eğer size acı veriyor ve kaşıntıya sebep oluyorsa; problemli bölgeye fazla uzun tutmamaya dikkat ederek soğuk kompres yapmayı deneyin. Aynı zamanda böyle bir durumda, çok fazla ayakta durmaktan ve oturmaktan da kaçınmalısınız. Bu size daha çok problem yaratabilir. Eğer rektumda kanama olursa, doktorunuza haber vermelisiniz. Yüksek lifli beslenmeniz, bol sıvı almanız ve sizi fazla zorlamayacak egzersizler yapmanız size bu dönemde yardımcı olabilir.

Ayağa kalkarken yavaş hareket edin

Bazı bayanlarda da “Pasif Düşük Tansiyon” adı verilen bir durum görülür. Sırtüstü uzanınca kalp atışının değişmesi ve pozisyon değiştirene kadar tansiyondan dolayı baş dönmesi, ayağa birden kalkınca sersemlemiş hissetmek bu duruma örnektir. Bu durumla karşılaşılırsa, sırtüstü yatmak yerine yan tarafa doğru yatmayı ve ayağa kalkarken yavaş hareket etmeyi, mümkünse öncelikle oturmayı, daha sonra ayağa kalkmayı denemelisiniz.

HAFTA

Hafta hafta hamilelik- hafta ile hafta arası

Hamileliğinizin haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz yaklaşık 38 cm boyunda

Bebeğiniz yaklaşık olarak 38 cm boyunda, gram ağırlığındadır. Bebeğinizin çevresinde amniyotik sıvı olacak fakat bu sıvının hacmi bebeğiniz büyüyüp rahimde daha çok yer kaplamaya başladığında azalacaktır.

Görme duyusu gelişiyor

Görme duyusu gelişmiş fakat hala çok keskin değildir. Doğduktan sonra bile gözlerini belli bir süre kapalı tutacaktır. Gözlerini açtığında ışık farklılığına cevap verecek fakat 20/ görme yetisine sahip olacaktır. Bu da demek oluyor ki, sadece yüzünden birkaç cm uzaklıktaki cisimleri seçebilir (Normal yetişkin görüşü i20/20).

Kendinizi yorgun hissedebilirsiniz

Bu günlerde, özellikle uyku probleminiz varsa kendinizi biraz yorgun hissedebilirsiniz. Aynı zamanda kendinizi her zamankinden daha sakar görmeniz de oldukça normal bir durumdur. Sadece daha ağır değilsiniz, aynı zamanda da ağırlık merkezinde de değişiklikler var. Buna ek olarak, hormonal değişikliklerden dolayı bağlarınız, eklemleriniz daha gevşek olur. Aslında kasların gevşemesi ayaklarınızın yayılmasına sebep olur. Bu yüzden biraz büyük ayakkabılar almakta yarar var.

Duygusal anlar yaşayabilirsiniz

Hamileliğinizin ilk dönemlerini, ruh halinizin çalkantılı olduğu zamanları bir hatırlayın. Hormonal değişiklikler ve rahatsız edici semptomlar ruh halinizi etkileyip, duygusal anlar yaşamanıza sebep olur. Ne tür görevlerinizin olacağına ya da iyi bir anne olup olamayacağınıza dair kuşkularınızın olması doğaldır. Fakat bu tür duygularınız aşırıya kaçarsa doktorunuza başvurmalısınız. Hamilelik döneminde depresyonla savaşan 10 anne adayından 1’i olabilirsiniz. Aynı zamanda çok sık endişeli olduğunuzu da doktorunuza belirtmeniz gerekir.

HAFTA

Hafta hafta hamilelik- hafta ile hafta arası

Hamileliğinizin haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz gittikçe tombullaşıyor

Şu an bebeğiniz; 39 cm ve 1 kg gram ağırlığında. 4 tane olgun portakal taşırsanız, bebeğiniz ağırlığını yaklaşık olarak hissedebilirsiniz. Artık bebeğiniz başını sağa-sola hareket ettirebiliyor!

Kolları, bacakları daha doğrusu bütün vücudu artık iyice tombullaşıyor. Hareketlenen bebeğiniz, tekmeleriyle ve taklalarıyla sizi bütün gece uyutmayabilir! Rahatlayın, tüm bu hareketler bebeğinizin gayet sağlıklı geliştiğinin göstergesidir.

Göğüslerinizden hafif hafif süt gelmeye başlayabilir

Rahminizdeki kasların zamanla daha da gerildiğinin farkında mısınız? Hamileliğinin ikinci bölümünü yaşayan kadınlarda bu kasılmalar sıkça görülür ve genellikle 30 saniyeyi aşmayan, anne adayına acı vermeyen, düzensiz kasılmalardır. Sıkça tekrarlanan ve acı veren kasılmalar, alışılmadık ve sıkça görülen vajinal akıntılar (Kanlı, pembe vs), sürekli karın ağrısı, alt karın boşluğunda basınç ve ağrı hissetmek gibi belirtiler erken doğumun habercisi olabilir. Özellikle de hamileliğinizin bu dönemine kadar bu tür şikayetleriniz olmadıysa ve sürekli tekrarlanıyorsa, vakit kaybetmeden doktora danışın.

Göğüslerinizden hafif hafif süt gelmeye başlamış olabilir. Eğer böyle bir durum varsa, kıyafetlerinizi korumak için koruyucu göğüs bantlarından kullanabilirsiniz. Normalde giydiğiniz sütyenleriniz artık sizi rahatsız ediyorsa emzirme sütyenlerinden edinebilirsiniz. Bir beden büyük almaya gayret gösterin çünkü ileride ihtiyacınız olacak.

Eğer bebeğiniz erkek olacaksa ve doğduktan sonra hemen sünnet ettirmeyi düşünüyorsanız konuyu eşinizle ve doktorunuzla konuşabilir, eksilerini ve artılarını öğrenebilirsiniz.

HAFTA

Hafta hafta hamilelik- hafta ile hafta arası

Hamileliğinizin haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz bu hafta yaklaşık olarak gram ağırlığında ve 40 cm uzunluğundadır. Artık rahminizde daha çok yer kaplamaktadır. Haftada ortalama 1,5 kg alırsınız ve bu kilonun neredeyse yarısı bebeğe gider. Aslına bakarsanız bebek önümüzdeki 7 hafta boyunca doğum kilosu almaya başlar. Böylece kendini dış dünyaya hazırlar.

Bebeğinizin cildi gelişiyor

Artık bebeğinizin ayak tırnakları, el tırnakları ve gerçek saçı bulunmaktadır ( Ya da ayva tüyleri). Kendini doğuma hazırlarken de cildi yumuşak ve pürüzsüz bir hal alır.

Doğum yaklaştığı için bel ağrılarınız artabilir

Sizin ve bebeğinizin gereksinimlerini sağlamak için voleniniz hamile kaldığınız günden bu yana %’ye ulaşmıştır. Rahminizin diyafram ve karnı sıkıştırması sonucu nefes darlığı ve mide yanması olabilir. Bu sıkıntıdan kurtulmak için karnınızın altına yastıklar dayayarak uyumayı ve az ama sık yemeği deneyiniz.

Doğum zamanınız yaklaştığı için bel ağrılarınız olabilir. Eğer daha önce bel ağrınız olmadıysa derhal durumu doktorunuza bildirin. Çünkü bu erken doğum sancısının sinyali olabilir.

Sizi rahatsız eden bu durumun erken doğum sancısı olmadığını varsayarsak, sırt ağrılarınızın nedenini hormonal değişikliklere ve büyüyen rahme bağlarsınız. Genişleyen rahim sizin ağırlık merkezinizi değiştirir, karın kaslarınızın direncini azaltır, duruşunuz değişir ve sırtınızın arkasına bir ağırlık yapar. Hamilelikte hormonal değişiklikler leğen kemiklerinizi omurganıza bağlayan bağları ve eklemleri çözer. Bu durum sizin çok sabit duramamanıza ve yürürken, ayakta dururken, uzun süreli otururken, yatakta dönerken, alçak sandalyeden kalkarken, eğilirken ya da bir şeyler taşırken acı çekmenize sebep olabilir.

HAFTA

Hafta hafta hamilelik- hafta ile hafta arası

Hamileliğinizin haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

İskelet yapısı iyice oluşmaya başladı

Bebeğiniz artık bir ananas kadar yani yaklaşık gram ağırlığında ve yaklaşık 41 cm uzunluğunda. Her geçen gün birazcık daha gelişiyor! Cenin görünümünden gün geçtikçe uzaklaşıyor ve iskelet yapısı artık iyice oluşmaya başlıyor yani kemikleri sertleşiyor. Kafatasındaki kemikler ise daha tam olarak kaynaşmamış durumda. Bu da normal bir durum çünkü bebeğinizin doğum kanalından kolayca geçmesini sağlayacak. Bu kemikler erken erişkinlik dönemine kadar tam olarak kaynaşıp, sertleşmez. Böylece beyin hücrelerinin gelişmesine olanak sağlar.

Artık paytak paytak yürüyorsunuz

Bebeğiniz karnınızda iyice büyümeye başlayınca çoğu şey değişmeye başlar. Önceleri hafifçe süzülürken, artık paytak paytak yürüyorsunuz. Oturmak için rahat bir pozisyon bulmak artık iyice zorlaştı. Ellerinizde, bileklerinizde, parmaklarınızda kramp ya da hissizleşme olabilir. Vücudunuzdaki diğer dokular gibi bu bölgelerde de hamilelik döneminizde bu bölgelerde bazı ağrıya yol açabilecek değişiklikler olur. Bu durumun adı: “Karpal Tünel Sendromu”dur. Problemli bölgelere bastırmadan hafifçe masaj yapmayı deneyin. Eğer ağrılarınız çok fazlaysa doktorunuza danışın.

Bazı hamileler bu dönemde hala kendilerini çok çekici hissederler ve eşleri de aynı fikirdedir! Hamilelik döneminizde cinselliği yaşamak gayet sağlıklı bir durumdur. Fakat bazı problemli hamileliklerde doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

False

Gebelikte karın, kasık, bel ağrısı, vajinada dolgunluk, batma erken doğum belirtisi midir?

Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu (video sayfanın en aşağılarında):

Özellikle son aylarında olan anne adayları erken doğum belirtilerine karşı çok duyarlı olurlar ve karınlarındaki, kasıklarındaki ve beldeki ağrıları genelde hemen erken doğum belirtisi olarak algılarlar ve doktora koştururlar.

Tabii ki önlem her zaman iyidir ama şunu bilmek lazım ki karında, kasıklarda ve belde hissedilen ağrıların önemli bir kısmı erken doğum ağrısı değil.

Karında hissedilenlerin önemli bir kısmı Braxton- Hicks kasılması dediğimiz hazırlayıcı kasılmalar.

Bunlar, klasik doğum sancısından çok daha az olur. Bu arada hakikaten hissedilebilir ama daha az olur.

Klasik doğum sancısını hatırlayacak olursak 10 dakikada 3 tane gelen ortalama olarak 50 saniye süren, daha az da sürebilir daha fazla da sürebilir ve kendini hissettiren ve giderek de artan (şiddet olarak) sancılardır.

Halbuki Braxton-Hicks kasılmaları bazen daha ender olur bazen daha sık gelir.

Özellikle ayaktayken veya yorgunken Braxton-Hicks kasılmaları daha fazla gelir.

Burada amaç nedir, anne adayını uyarmak istirahat et diye.



Demek ki aradaki ayrım bu şekilde yapılıyor, Braxton-Hicks hazırlayıcı kasılmalar.
Bunlar haftada bile başlayabiliyor. Ama genelde haftada başlıyor.

Amaç nedir Braxton-Hicks kasılmasında? Kaslar antrenman yapıyor ki daha güçlü kasılsınlar diye.

O yüzden de bunu erken doğum kategorisine almanın hiçbir anlamı yok. Doğal bir şey.

Bazıları bütün hamilelik boyunca hissederler haftadan sonra, 20 de hisseden de var ama az.

Bazıları hiç hissetmeden doğuma giderler. Onun kuralı yok.

Kasıklardaki ağrı neden oluyor? Eğer sistit yoksa, idrarda yanma yoksa, bunun tahlilleri yapılıyor, bağırsaklarda bir sorun yoksa ishal kabızlık falan filan gibi bunun nedeni genelde çatı kemiklerinin genişlemesi.

Çatı kemikleri bebeğin doğum kanalına daha iyi girebilmesini sağlamak için bebeğin başının haftadan sonra genişlemeye başlıyor.

Yani bayağı böyle o çatı kemiklerinin arasındaki mesafeler eklemlerin arasındaki mesafeler açılıyor.

Bu ağrılar da özellikle, her zaman değil ama, istirahatteyken çok fazla olmaz.

Özellikle ayaktayken, yürürken, ağır kaldırınca olur ve de istirahatle genelde hafifler veya geçer. Bu demek ki mekanik bir ağrı, rahim kasılması ile alakalı bir şey değil. O yüzden de bunu da erken doğum kategorisine almıyoruz.

Bu arada vajinaya dolgunluk yapabilir bebeğin başı ilerledikçe. Bu da bir ağrı değil sadece bir dolgunluk hissi.



Ne demiştik bir de, bel ağrısı demiştik. Bel ağrısı hamilelikte çok sık görülen bir sorun.

Omurgayı yanlış kullanıyor olmaktan kaynaklanabilir. Yumuşak yatakta yatmaktan kaynaklanıyor olabilir. Daha öncesinden getirilen bazı bel sorunları hamilelikte daha fazla hale gelebilir. Yani bel ağrısı çok nonspesifik ve özellikle de doğum söz konusu olduğu zaman doğum başlangıcını çok fazla ifade etmeyen bir şey. Yani bazen belde başlıyor ağrılar sonra karına yayılıyor ondan bahsetmiyorum günlük  hayatı bayağı etkileyen yani haftanın birkaç günü hatta her günü olan bel ağrıları genelde zaten önceden varolan bel sorunlarına bağlı olabiliyor. Yine çatı kemiklerinin genişlemesi de bel ağrısı yapabiliyor. Yine fiziksel aktivitenin fazla olmuş olması bel ağrısı yapabiliyor.

Yani özetle söyleyecek olursak bel ağrısı da erken doğum kategorisinde olan bir ağrı değil.

Doğum sancısının zaten nasıl bir şey olduğunu diğer videolarda da söylüyoruz. Burada da az önce söyledik. Bu tür durumlarda tabii ki doktora gitmek ekstra bir önlem ama genelde endişelenmenin hiçbir anlamı yok.


İlgili Konular:


  • Gebeliğin ilk aylarında karnın davul gibi şişmesi neden olur?
  • Gebeliğin son aylarında göğüs kafesi ve kaburgalarda batma ve elektriklenme neden olur?
  • Gebelikte kilo alımı, ödem, şişlikler ve alınan kiloların dağılımı
  • Hamileliğin son aylarında uykusuzluk ve sık uyanma ne işe yarar
  • Gebelikte uyku, yatış ve istirahat pozisyonu nasıl olmalı? Sol yana yatmak zorunlu mu?
  • Gebelik hiç kilo almadan tamamlanabilir mi? Doğuma kadar kaç kilo alınır?
  • Gebelikte nefes darlığı, nefes nefese kalma, zor solunum ve soluk alma açlığı neden olur?
  • Yalancı doğum sancısı (Braxton-Hicks) ile gerçek doğum ağrısı nasıl ayırt edilir?
  • Gebelikte sağ yana dönerek veya sırt üstü uyumak ve yatmak bebeğe zarar verir mi?
  • Gebelikte cinsel ilişki ne zaman risklidir ve kısıtlanmalıdır?
  • Gebelikte belirtilerin, özellikle bulantıların kaybolması bebekte bir sorun olduğunu mu gösterir?
  • Gebelik testi cinsel ilişki, aşılama, tüp bebekten kaç gün sonra pozitif sonuç verir?
  • Gebelikte ağır kaldırmak, bebeğini kucağına almak, karna ufak darbeler zararlı mı?
  • Gebeliğin ilk aylarında cinsel ilişki yasak mı, düşük riskine yol açar mı?
  • Kan (Rh) uyuşmazlığı nedir, iğne (Rhogam) hangi durumlarda uygulanır ve ne işe yarar?
  • Gebelikte karın, kasık, bel ağrısı, vajinada dolgunluk, batma erken doğum belirtisi midir?
  • Gebelikte mide yanması ve bulantı bebeğin saçlanmasına bağlı mıdır?
  • Gebelik başladığında adet gecikmesi dışında hiç bir belirti olmaması bir soruna işaret eder mi?
  • Baba adaylarının mutlu bir gebelik için mutlaka kaçınması gerekenler

Video: GEBELİKTE KARIN, KASIK, BEL AĞRILARI VE VAJİNADA DOLGUNLUK HİSSİ ERKEN DOĞUM BELİRTİSİ OLABİLİR Mİ?



nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır