5 haftalık bebek kac aylık oluyor / 5. Hafta Gebelikte Neler Oluyor? - Bebek.com

5 Haftalık Bebek Kac Aylık Oluyor

5 haftalık bebek kac aylık oluyor

Hamileliğin 34. Haftasında Neler Oluyor?

Gebeliğin 34. haftasında iken çoktan hastane çantanız, bebeğiniz için aldığınız kıyafetler biberon ve emzik setleri hazırlandı bile. Bir an önce meleğinizin dünyaya gelmesini bekliyorsunuz değil mi? İçinizde oluşan o heyecan, bebeğiniz dünyaya geldikten sonra ikiye katlanacak. Çünkü hayalini kurduğunuz annelik hayali artık sizin için bir gerçek…

Tatlı telaşlı anneler için 34 haftalık bebek gelişimi ve annede görülen değişimleri inceledik. Bu yazı ile 34 haftalık gebelik annedeki değişiklikler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Sağlıkla bebeğinize kavuşmanız dileği ile…

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için hamileliğinizi takip eden doğum doktorunuza danışınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

hamileliğin 34. haftası

34 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?

34 haftalık gebelik yaklaşık olarak 8 ay, tam olarak 7 ay 28 güne karşılık gelir. Hamileliğin 238. günü itibariyle 34. haftaya giriş yapılır. 27 – 41. haftalar hamileliğin son zamanları yani 3. trimester dönemidir.

34 haftalık gebelik

34 Haftalık Gebelik: Anne ve Bebekteki Gelişmeler

34 haftalık gebelikte bebek, hayata gelebilecek kadar gelişim göstermiştir. Hamileliğin 7. ayının sonu 8. ayının başlarına denk gelir. Doğuma yaklaşık olarak 6 hafta kalmıştır. Bebeğin akciğerlerinin oluşumunu tamamlamasına bebeğin bünyesine bağlı olarak 3 hafta kalmıştır.

Bebek bu dönemde annenin hal ve davranışlarından etkilenir. Annenin duygu durumunu hisseder; yediği yiyeceklerin içtiği içeceklerin tadını alabilir. Bebek dış ortamdaki etki ve seslere karşı duyarlı olacaktır. Bu dönemde bebeklerin boyu yaklaşık 45 cm olarak gelişir.34 haftalık bebeğin kilosu yaklaşık olarak 2.146 gramdır. Bu oranlar tüm bebekler için net bir bilgi değildir; gelişime göre değişiklik gösterebilir.

34 haftalık gebelik

34 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

34. haftada anne artık doğuma hazırlandığı evrededir. Doğum etkileri yoğun şekilde hissedilebilir. Annede psikolojik ve fiziksel etkiler nedeniyle stres oranının azaltılmasını sağlayacak meditasyon, nefes çalışmaları yapılabilir. Çünkü bebek annedeki duygu durumundan etkilenecektir. Bu nedenle anne adayımız kendiniz fazla heyecanlı ve negatif ortamlardan kendini uzak tutmalıdır. Doktorunuzun izin verdiği egzersizleri ve ortalama 30 dakikalık hafif yürüyüşleri deneyebilirsiniz. Bolca dinlenmeye özen gösterilmelidir.

Bebek bu dönemde günün büyük bölümünü uyuyarak geçirebileceğinden hareketleri kısıtlanmış olabilir. Ayrıca 34 haftalık gebelikte doğum sancıları gündeme gelebilir. Bu sancıların yalancı ya da gerçek olup olmadığı konusunda mutlaka doktor görüşü almak gereklidir. Kısa süren ani ve düzensiz kasılmalara brexton hicks kasılmaları denir; bunlar yalancı doğum sancılarıdır. Acıdan çok rahatsız bir his verebilir.

Gerçek doğum sancıları daha düzenli ve sık gelişir. Rahmin tüm bölümüne yayılan bir ağrı net şekilde hissedilir. Rahmin tepe bölümünden başlayarak aşağı doğru iner. Bu sancıları yaşıyorsanız doktorunuza başvurunuz.

Doğum çantasının anne ve bebek için gerekli tüm hastane ve ev ihtiyaçlarının karşılanmış olması gereklidir. Bebek odasının hastane çıkışı konforlu şekilde sizi beklemesi gerekmektedir.

34 Haftalık Gebelik Bebek Kilosu Kaç Olmalı?

Hamileliğinizin 34. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık 45 cm olacaktır. Bu boya göre ise kilosu ortalama 2000- 2150 gram olacaktır. Bu rakam bebeğin gelişimine ve annenin beslenmesine göre 100, 200 gram değişkenlik gösterebilir. İdeal kiloya sahip olması için annenin gebeliğin ilk haftasından itibaren sağlıklı beslenmesi gereklidir.

34 haftalık gebelik

34 Haftalık Gebelikte Kasık Ağrısı Doğum Belirtisi Mi?

34 haftalık gebelik karın ağrısı görülen bir dönemdir. Yalancı doğum ağrıları olarak bilinen ağrılar kısa süreli yaşanır. Kısa süreli ve düzensiz ağrılar doğum belirtisi olarak görülmez; ancak dinlenince geçmeyen ve şiddetini artıran devamlı ağrılar doğumun habercisi olabilir. Ağrılar gün içinde geçmezse ve su veya sıvı da gelmeye başladıysa vakit kaybetmeden doktora gitmeniz gerekecektir.

34 Haftalık Gebelikte Uyku Pozisyonu Nasıl Olmalı?

34. haftaya girdiğiniz andan itibaren karnınız önceki haftalara göre daha da belirgin bir şekilde görünür. Bu haftada yüzüstü yatmak çok da mümkün değildir; çünkü göbek kendini iyice göstermiştir.

Eğer rahat ve sağlıklı bir şekilde uyumak isterseniz hamileler için tasarlanan yastıkları kullanabilirsiniz. Büyük bir yastığı alıp kendinize destek yaparak rahat ettiğiniz yönde uyuyabilirsiniz. Birçok makalede sol yöne doğru uyumanın faydalı olduğu söylense de annenin sağlığına göre ve rahatına göre bir yön seçimi yapılabilir. Bu konuda doktor görüşü almak en sağlıklısı olacaktır.

34 Haftalık Hamileler Ne Zaman Doğuma Girer?

Sağlıklı bir gebelikte beklenen doğum haftası 38 ile 42 haftadır. Hatta bazı durumlarda 40. hafta bile riskli olabilir. 34. haftasında olan anne adaylarımız son hazırlıklarını tamamlamalıdır. Bu haftadan sonra gebeliğin durumuna göre doğum için tarih ayarlanır ve bir risk yoksa 38. haftadan sonra doğum planı yapılır. Bu bilgilere doktorunuz karar verecektir.

34 haftalık gebelik

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için hamileliğinizi takip eden doğum doktorunuza danışınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Hamilelikte Aşerilen 8 İlginç Yiyecek

Emziren Anneler Yemeli? Süt Arttıran 14 Besin

Baby Shower Nedir? Baby Shower Parti Fikirleri

Hamilelikte Beslenme, Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Bebeklerde Gelişim, Doğum Sonrası 12 Aylık Bebek Gelişimi

Gebelik haftası hesaplama tablosu: Hafta hafta hamilelik hesaplama nasıl yapılır?

Bebek bekleyen anne ve babalar için doğumun gerçekleşeceği tarihi bilmek önemlidir. Bebeğin dünyaya geleceği tarihi hesaplamaya, hamilelik haftası hesaplama denir. Peki gebelik haftası nasıl hesaplanır? Gebelik hesaplaması ile ilgili tüm detaylar haberimizde...

Yayınlanma: 13:28 - 30 Nisan 2018 Güncellenme:

Gebelik haftası hesaplama tablosu: Hafta hafta hamilelik hesaplama nasıl yapılır?

Gebelik haftası hesaplanırken değişik yollar izlenmektedir. Yine de anne ve babalar bu gebelik haftasını tam olarak belirleyemezler. Şimdi gebelik haftası hesaplamasının nasıl yapıldığı konusunda ayrıntılı bilgiler vereceğiz. İşte gebelik hesaplama ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Gebeliğin süresi veya bebeğin kaç haftalık/aylık olduğu, annenin son adet döneminin ilk gününden itibaren hesaplanır. Gebeliğin kesin tarihi neredeyse hiç bilinmediğinden, son adet döneminin ilk günü bebeğin kaç haftalık olduğunu ölçmek için kullanılır.

GEBELİK HAFTASI HESAPLAMA TABLOSU

4-5 haftalık gebeliklere1 aylık denilir.
8-9 hafta bittiğinde2 ay bitmiştir.
12-13 hafta bittiğinde3 ay bitmiştir.
16-17 haftalar bittiğinde4 ay bitmiştir.
20-21 haftalar bittiğinde5 ay bitmiştir.
24-25 haftalar bittiğinde6 ay bitmiştir.
28-29 haftalar bittiğinde7 ay bitmiştir.
32-33 haftalar bittiğinde8 ay bitmiştir.
36 hafta bittiğinde

9 ay bitmiştir son aya girilmiştir.

40 hafta bittiğinde

9 ay 10 gün tamamlanmıştır.

GEBELİK YAŞININ HESAPLANMASI

Son adet tarihi: Annenin düzenli bir dönemi varsa ve son adet tarihinin ilk gününü biliyorsa, gebelik süresi bu tarihten itibaren hesaplanabilir. Gebe kalma tarihinden itibaren hesaplanmaz.

Ultrason: Bebek, annenin son adet döneminden 5 veya 6 hafta sonra ölçülebilir. Bebeği ultrason kullanarak ölçmek en erken hamilelikte doğrudur. Daha sonra gebelikte doğru ölçümlemeyi vermez. Ultrason kullanarak gestasyon yaşını tahmin etmek için en uygun zaman, hamileliğin 8. ve 18. haftaları arasındadır. Gebelik yaşını belirlemenin en doğru yolu, kadının son adet döneminin ilk gününü kullanmak ve bu gebelik yaşını ultrason muayenesiyle ölçmek.

Düzenli bir döneme sahip olan bir kadın için, son adetin ilk gününden yaklaşık 11-21 gün sonra gerçekleşir. Kadınların çoğu, kesin bir doğum tarihini bilmezler çünkü yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiğini tam olarak bilmek zor olabilir. Bu tarih sadece son adetin ilk gününe dayanan bir tahmindir.

Özel durumlar: Yapay döllenme yani tüp bebek gibi özel prosedürlere maruz kalan kadınlar, tipik olarak kesin gebelik tarihini bilirler.

GEBELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNDA NE YAPILMALI?

SON TARİHİN HESAPLANMASI

Tahmini Son Tarih: Son adet tarihine göre, tahmini son tarih, dönemin ilk gününden itibaren 40 haftadır. Bu sadece tahmini bir hesaplamadır, çünkü bebeklerin sadece yaklaşık % 5’i tahmini vadeleriyle doğmaktadır.

BEBEĞİN CİNSİYETİ NASIL HESAPLANIR?

GEBELİK YAŞININ BELİRLENMESİNDEKİ ZORLUKLAR

Son adet tarihi: Düzensiz adet dönemleri olan veya son adetlerinin ilk gününü hatırlayamayan kadınlarda, bu yöntemi kullanarak gebelik yaşını belirlemek zor olabilir. Bu durumlarda, gebelik yaşını belirlemek için sıklıkla bir ultrason muayenesi gerekir.

Bebeğin büyümesi: Bazı vakalarda, gebelik yaşını belirlemek zordur çünkü bebek olağandışı büyük veya küçüktür. Ayrıca, bazı durumlarda hamileliğin erken döneminde uterusun büyüklüğü veya sonraki gebelikte uterusun yüksekliği, son adet döneminin ilk gününe denk gelmemektedir. Bu olgularla da doğru bir gebelik yaşı elde etmek zordur.

GEBELİK SÜRELERİ İLE İLGİLİ KABUL EDİLEN AY/HAFTALAR

Gebelik hesaplaması yaparken kafa karışıklığına meydan vermemek için doktorların yaklaşık olarak kabul ettiği ay ve haftalar şöyledir:

– 4-5 haftalık gebeliklere 1 aylık denilir.
– 8-9 hafta bittiğinde 2 ay bitmiştir.
– 12-13 hafta bittiğinde 3 ay bitmiştir.
– 16-17 haftalar bittiğinde 4 ay bitmiştir.
– 20-21 haftalar bittiğinde 5 ay bitmiştir.
– 24-25 haftalar bittiğinde 6 ay bitmiştir.
– 28-29 haftalar bittiğinde 7 ay bitmiştir.
– 32-33 haftalar bittiğinde 8 ay bitmiştir.
– 36 hafta bittiğinde 9 ay bitmiştir ve son aya girilmiştir. (Doğum 9 ay değil 10 ay gibi oluyor bu durumda)
– 40 hafta bittiğinde 9 ay 10 gün tamamlanmıştır.

TEKRARLAYAN GEBELİK KAYBI YAŞAYANLARA ÖNERİLER

Bebeğinizin daha zeki doğması için 8 gebelik tüyosuİlginizi ÇekebilirBebeğinizin daha zeki doğması için 8 gebelik tüyosu

anneBebekÇocukgebelikgenetikhamilehamilelikKadınnasıl yapılırSağlık

Kaç Aylık Hamileyim?

        Gebelikte hafta- ay hesabı, birçok ebeveyn için kafa karıştırıcı olabilmektedir. Eğer siz de “Kaç aylık hamileyim?” diye düşünüyorsanız, Gebelikte Hafta- Ay Hesaplayıcı’mızdan otomatik hesaplayabilirsiniz.

Hamilelik sonrasında sizi nelerin beklediğini biliyor musunuz?

Gebeliğiniz boyunca, bebeğinizin gelişimi, boyu- kilosu ve vücudunuzu bekleyen değişimler hakkında bilgi sahibi olabilmek ya da hamileliğinizi sağlıklı bir şekilde gözlemleyebilmek için Hafta Hafta Gebelik rehberimizi takip edebilirsiniz.

Hamileliğinizin kaçıncı ayında olduğunuzu biliyorsunuz; peki kaçıncı trimester’da olduğunuzu?

Hamilelik dönemi 3 trimester’a bölünmektedir ve her birinin kendine ait özellikleri vardır. Her trimester sonrasında kontrollerinizi yaptırmanız ve hamileliğinizin doğal seyrinde olup olmadığını takip edebilmeniz gerekmektedir. Peki gebelikte trimester’ların özellikleri nelerdir ve neleri takip etmeniz gerekir?

Gebelikte İlk 3 Ay (1. Trimester)

Hamileliğinizin ilk 13 haftası, 1. trimester olarak değerlendirilmekte ve gebeliğin en rahat haftaları olarak bilinmektedir; çünkü hamilelik semptomlarının en az görüldüğü dönemdir. Ancak, ilk trimester’da bebeğinizin sağlığından ve hamileliğinizin seyrinden emin olmak için yaptırmanız gereken gebelik testleri diğer trimester’lara göre fazladır.

  • Bebeğinizin sağlıklı olup olmadığının ilk belirtisi 6. haftadan itibaren belirginleşen ve 10. haftada rahatlıkla duyulabilir hale gelen kalp atışlarıdır.
  • Ayrıca, 10. haftadan itibaren bebeğinizin akciğer, kalp vb. hayati organları da belirginleşmeye ve gelişmeye başlar.
  • Hamileliğinizin ilk trimester’ında smear testi (rahim ağzı taraması) ve troit testinizi yaptırmanız önemlidir; çünkü bu testlerin sonucuna bağlı olarak, hamilelik süresince görmeniz gereken bir tedavi olup olmadığı tespit edilir.
  • Ayrıca, toksoplazma ve kızamıkçık testlerinizi hamilelik öncesinde yaptırmadıysanız, 1. trimester’da yaptırmanız gerekmektedir.
  • Down Sendromu gibi kromozomal farklılıkların tespit edildiği ikili tarama testi için ise 1. trimester’ın sonunu ya da 2. trimester’ın başını beklemeniz gerekmektedir; hamileliğin 11.- 14. haftaları ikili tarama testi için idealdir.

Hamilelik Haftası

Kaç Aylık Hamilesiniz?

5 haftalık gebelik kaç aylık?

1 ay 5 günlük hamilesiniz.

6 haftalık gebelik kaç aylık?

1 ay 12 günlük hamilesiniz.

7 haftalık gebelik kaç aylık?

1 ay 19 günlük hamilesiniz.

8 haftalık gebelik kaç aylık?

1 ay 26 günlük hamilesiniz.

9 haftalık gebelik kaç aylık?

2 ay 3 günlük hamilesiniz.

10 haftalık gebelik kaç aylık?

2 ay 10 günlük hamilesiniz.

11 haftalık gebelik kaç aylık?

2 ay 17 günlük hamilesiniz.

12 haftalık gebelik kaç aylık?

2 ay 24 günlük hamilesiniz.

13 haftalık gebelik kaç aylık?

3 ay 1 günlük hamilesiniz.

kaç aylık hamileyim

Gebelikte 3-6 Ay (2. Trimester)

Gebeliğin 2. trimester’ı, hamileliğin 14. ve 26. haftalarına denk gelen ve annelerin hem kaygılarının azaldığı hem de bebeklerinin gelişimine odaklanabildikleri bir dönemdir. Bu dönemde hamilelik semptomları yavaş yavaş başlamasına rağmen, asıl belirgin olan bebeğin gelişimidir.

Hamileliğin 2. trimester’ında annenin yaptırması gereken testler de azalmış ve yerini düzenli ultrason kontrollerine bırakmıştır. Ancak, eğer 1. trimester’ın sonunda ikili tarama testlerinizi yaptırmadıysanız, 2. trimester’ında başında yaptırabilirsiniz. İkili tarama testi için ön görülen zaman gebeliğin 11. ilâ 14. haftaları arasıdır ve doktorunuz tarafından belirlenecektir. Bu testte, bebeğinizin Down Sendromu gibi kromozomal bir farklılığının olup olmadığı kontrol edilir ve kesin sonuç elde edilemese dâhi doğruluk oranı yüksektir.

Hamileliğinizin 2. trimester’ında bebeğinizin organlarının ve vücut sistemlerinin gelişimi hızla sürmektedir ve 12. haftadan itibaren cinsiyeti tahmin edilebilir. 16. haftada ise bebeğinizin cinsiyetini kesin olarak öğrenebilirsiniz.

Hamilelik Haftası

Kaç Aylık Hamilesiniz?

14 haftalık gebelik kaç aylık?

3 ay 8 günlük hamilesiniz.

15 haftalık gebelik kaç aylık?

3 ay 15 günlük hamilesiniz.

16 haftalık gebelik kaç aylık?

3 ay 22 günlük hamilesiniz.

17 haftalık gebelik kaç aylık?

3 ay 29 günlük hamilesiniz.

18 haftalık gebelik kaç aylık?

4 ay 6 günlük hamilesiniz.

19 haftalık gebelik kaç aylık?

4 ay 13 günlük hamilesiniz.

20 haftalık gebelik kaç aylık?

4 ay 20 günlük hamilesiniz.

21 haftalık gebelik kaç aylık?

4 ay 27 günlük hamilesiniz.

22 haftalık gebelik kaç aylık?

5 ay 4 günlük hamilesiniz.

23 haftalık gebelik kaç aylık?

5 ay 11 günlük hamilesiniz.

24 haftalık gebelik kaç aylık?

5 ay 18 günlük hamilesiniz.

25 haftalık gebelik kaç aylık?

5 ay 25 günlük hamilesiniz.

26 haftalık gebelik kaç aylık?

6 ay 2 günlük hamilesiniz.

Gebelikte 6-9 Ay (3. Trimester)

Gebeliğin 3. trimester’ı, hamileliğin 27. hafta ilâ doğum arasında geçen süre olarak bilinmektedir ve bu süreçte annedeki hamilelik semptomları giderek artar. Sırt ağrıları, bacaklarda ödem, idrar kaçırma gibi hamilelik problemlerinin en çok yaşandığı dönemdir. Eğer hamileliğinizin 3. trimester’ında size bekleyen hamilelik semptomları ile nasıl baş edeceğinizi düşünüyorsanız, Hafta Hafta Gebelik rehberimizdeki önerileri deneyebilirsiniz.

Hamileliğin son trimester’ında bebeğinizin vücut sistemleri ve organları tamamen gelişir; hatta 35. haftadan itibaren bebeğiniz yalnızca doğumu beklemekte ve kilo almaktadır. Bu haftadan itibaren bebeğinizin erken doğumda desteksiz hayatta kalma şansı da yükselir. Gebeliğinizin 3. trimester’ında hamilelik semptomları ile baş edebilmek ve bebeğiniz dünyaya geldiğinde onu karşılamaya hazır olabilmek için, bebek alışverişine odaklanabilir, doğum çantası hazırlığınızı yapabilir ya da beyaz gürültü sensörlü uyku arkadaşı edinebilirsiniz. Son haftalarınızı yenidoğan hazırlığı ile geçirmeniz, doğum korkusu ve stresini azaltmak için de önerilir.

Ay Ay Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Gebelikte ay hesaplama, son menstrual döneminiz göz önüne alınarak yapılır. Kaç haftalık hamileliğin kaç aylık olduğunu hesaplamak için, gebelik haftanız yedi ile çarpılır ve gün eklenir; ardından 30'a bölünerek kaç aylık hamile olduğunuz bulunabilir. Bu hesaba göre menstrual döneminizde tam 40 hafta sonra 9 ay 10 gününüz tamamlanmış olur ve doğum beklenir. Ancak; belirtmek isteriz ki hamileliklerin yalnızca %4'ü beklenen zamanda sonlanmaktadır. 

Kaç Hafta Gebelik Kaç Aylık

Hamilelik süreci hesaplanırken, bu hesaplamanın ay bazından değil de hafta bazından yapılması jinekologlar tarafından özellikle tavsiye edilmektedir. Çünkü bir ay dört haftalık zaman diliminden fazlasını içerdiği için ay ile yapılan hesaplamalar yanıltıcı olmaktadır.

Kadınlar gebe kalmalarının ardından akıllarına gelen ilk sorular arasında ‘Kaç haftalık, kaç aylık hamileyim?’ sorusu da yer almaktadır. Bu sorunun yanıtını araştıran anne adayları tarafından merak edilen diğer soruların başını kaç haftalık gebe olduğu, bebeğinin kilosunun ve boyunun ne olduğu ve doğum yapmasına kaç hafta kaldığı çekmektedir.

Anne adaylarının gebe kaldıktan sonra kafasını kurcalayan sorulara yanıt bulması için ilk yapılması gereken şey gebelik hesaplaması yapmaktır. Bu hesabın yapılırken de ay üzerinden değil, hafta üzerinden yapılması gerekir. Bir ayın dört haftadan fazla olmasından dolayı geçeni ve kalanının neden olacağı kafa karışıklığı hafta hesabı sayesinde engellenmiş olur.

Kaç Haftalık Gebeyim?

Anne adayları açısından oldukça zorlu geçen gebelik süreci toplamda 40 haftayı kapsamaktadır. Bu süre gün olarak ise toplamda 280 güne tekabül etmektedir. Anne adayının kaç aylık hamile olduğunu öğrenebilmesi için öncelikle kaç haftalık gebe olduğunu bilmesi gerekmektedir. Bebeğin kaç haftalık olduğunun hesaplanmasında ise anne adayının son adet geçirdiği dönemin ilk günü baz alınmaktadır. Gebeliğin kesin olarak hangi tarihte gerçekleştiğinin hesaplamasının yapılması ise imkansızdır.

Gebelik yaşının hesaplaması anne adayının gebe kaldığını öğrendiği tarihten itibaren yapılmaz. Anne adayı düzenli bir adet dönemine sahipse ve son adet geçirdiği dönemin ilk günü anne adayı tarafından biliniyorsa, gebelik yaşının hesaplaması bu tarih baz alınarak yapılmaktadır.

Gebelik yaşı hesaplanırken ultrason tekniği de kullanılabilir. Bebeğin ultrasonda ölçülebilmesi için anne adayının son adet döneminden sonra 5 ya da 6 hafta geçmesi gerekmektedir. Bebeğin ultrason tekniğiyle ölçülmesi en erken gebelik için doğru bir tekniktir. Gebeliğin daha sonraki sürecinde bu ölçümlemenin doğru yapılması imkansızdır. Ultrason tekniğiyle bebeğin gestasyon yaşının tahmin edilmesinde en uygun hafta aralığı 8’inci ve 18’inci haftalar arasıdır. Gebelik yaşı hesaplanırken en doğru yöntemin anne adayının son adet döneminin ilk gününün baz alınması ve gebelik yaşının ultrason muayenesiyle ölçülmesi olduğu bilinmektedir.

Adet dönemi düzenli olan kadınlar için son adet döneminin ilk gününden ortalama 11-21 gün aralığında gebelik gerçekleşmektedir. Yumurtlamanın gerçekleşme tarihinin kesin bilinmesi neredeyse imkansız olduğu için kesin gebe kalınan tarihin hesaplanması oldukça zordur. Anne adayının gebelik tarihi hesaplanırken son adet döneminin ilk gününden itibaren hesaplanması ise sadece bir tahminden ibarettir.

Kesin gebelik tarihi genellikle yapay döllenme, diğer adıyla tüp bebek yöntemiyle gebe kalan kadınlarda bilinmektedir. Gebeliğin haftaya göre aylık hesaplamasında ise aşağıdaki tablo kullanılabilir.

  • Gebelikte 4-5 hafta – 1 Ay
  • Gebelikte 8-9 hafta – 2 Ay
  • Gebelikte 12-13 hafta – 3 Ay
  • Gebelikte 16-17 hafta – 4 Ay
  • Gebelikte 20-21 hafta – 5 Ay
  • Gebelikte 24-25 hafta – 6 Ay
  • Gebelikte 28-29 hafta – 7 Ay
  • Gebelikte 32-33 hafta – 8 Ay

Gebelik 36’ıncı hafta sonlandığı zaman 9 aylık gebelik süreci tamamlanmış ve artık gebeliğin son ayına girilmiş olmaktadır. Gebelikte 40’ıncı haftanın sonlanmasıyla birlikte gebelikte 9 ay 10 günlük süreç tamamlanmış sayılır.

Anne adayının ortalama 40 hafta boyunca sürecek olan gebelik sürecinde gebelik ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi edinmesi kafasındaki soru işaretlerini gidermesine yardımcı olacağı gibi gebelik sürecini bilinçli olarak geçirmesini de sağlayacaktır. Anne adayının gebelik sürecinde vücudundaki değişimlerin yanı sıra bebeğindeki gelişimleri yakından takip edebilmesi içinde gebelikte hangi haftada olduğunu bilmesi önemlidir.

Gebelik Takvimi Ne Zaman Başlar?

Anne adayı için gebelik takvimi son adet tarihinden itibaren başlamaktadır. gebelik tarihi hesaplanırken anne adayının geçirdiği son adet tarihinin başlangıç günü baz alınmaktadır. Bu tarih sayesinde anne adayının kaç aylık gebe olduğu rahatlıkla hesaplanabilmekte ve hekim tarafından yapılacak olan tetkiklerle de gebelik takvimi için başlangıç günü oluşturulmaktadır. Gebelik takviminin periyodu ise gebelik sürecinin ilerlemesiyle birlikte bebek dünyaya gelen kadar sürmektedir.

Gebelikte Trimester Dönemleri

Gebelik sürecinde genellikle hafta ya da ay hesaplaması üzerinde açıklamalar yapılsa da gebelikte trimester dönemleri üzerinde de hekimlerin açıklama yapabilmektedir. Trimester, Latince’de 3’er aylık süreler demektir. Gebelik dönemlerinin belirtilmesinde de trimester sözcüğü çok sık kullanılmakta olup, gebelik süreci 3 trimester dönemini kapsamaktadır. Bu trimester dönemlerinin her biri kendisine özgü özellikler içermektedir. Bu nedenle her trimester döneminde anne adayının kontrollerini ihmal etmeyerek gebelik sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini takip etmesi çok önemlidir. Bu trimester dönemleri bebeğin gelişiminin, boyunun ve kilosunun takip edilmesinin yanı sıra anne adayının vücudundaki değişimler ile ilgili bilgi sahibi olması açısından da büyük önem arz etmektedir. Gebelik sürecinde trimester dönemlerinin özellikleri nelerdir ve bu dönemlerde neler takip edilmelidir?

İlk Trimester Dönemi (İlk Üç Ay)

Gebelik sürecindeki ilk 13 haftaya ilk trimester dönemi denilmektedir. İlk trimester dönemi, gebelik semptomlarının en az görüldüğü dönem olduğu için gebelik sürecinde geçirilen en rahat dönem olarak bilinir. İlk trimester döneminde anne adayının bebeğinin sağlığından emin olması ve gebeliğin doğal seyrinde ilerleyip ilerlemediğinden emin olması açısından yaptırması gereken gebelik testlerinin sayısı diğer trimester dönemleriyle kıyaslandığı zaman oldukça fazladır.

Gebeliğin 6’ıncı haftasından itibaren gittikçe belirginleşmeye başlayan ve 10’uncu haftadan itibaren de çok rahat duyulabilen kalp atışları bebeğin sağlıklı olduğunun en önemli belirtisidir.

Gebeliğin ilk trimester döneminde smear testi yani rahim ağzı taraması ile troit testinin yaptırılması büyük önem taşımaktadır. Bu testlerden elde edilen neticelere göre anne adayının gebelik boyunca bir tedavi görüp görmeyeceğine karar verilmektedir.

Yine toksoplazma ve kızamıkçık testlerinin gebelik öncesinde yaptırılmaması halinde ilk trimester döneminde yaptırılması ihmal edilmemelidir.

Down Sendromu gibi kromozomal farlılıklar olup olmadığının belirlenmesi için yapılan ikili tarama testi ya ilk trimester döneminin sonunda, ya da ikincin trimester döneminin başında yapılmaktadır.

İlk trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir;

  • Gebeliğin 5’inci haftasında anne adayı 1 ay 5 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 6’ıncı haftasında anne adayı 1 ay 12 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 7’inci haftasında anne adayı 1 ay 19 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 8’inci haftasında anne adayı 1 ay 26 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 9’uncu haftasında anne adayı 2 ay 3 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 10’uncu haftasında anne adayı 2 ay 10 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 11’inci haftasında anne adayı 2 ay 17 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 12’inci haftasında anne adayı 2 ay 24 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 13’üncü haftasında anne adayı 3 ay 1 günlük hamiledir.

İkinci Trimester Dönemi (3-6 Ay)

Gebelik sürecinin ikinci trimester dönemi 14’üncü ve 26’ıncı haftalar aralığını kapsamaktadır. İkinci trimester döneminde anne adaylarının kaygılarında ve endişelerinde ciddi azalma olmakla birlikte bebeklerinin gelişimine daha fazla odaklanmaktadırlar. Gebeliğin semptomları ikinci trimester döneminde yavaş yavaş başlasa da bu dönemde asıl olan bebeğin gelişimindeki belirginliktir. Bu dönemde azalan testlerin yerini düzenli ultrason kontrolleri almıştır. İkili tarama testlerinin ilk trimester döneminin sonunda yaptırılmaması halinde ikinci trimester döneminin başında yaptırılması ihmal edilmemelidir. İkili tarama testi için uzmanlar 11 ila 14’üncü haftalar aralığını tavsiye etse de bu test için en doğru zamanı anne adayını takip eden hekim belirleyecektir. İkili testle bebekte Down Sendromu gibi kromozomal bir farklılık olup olmadığı hekim tarafından kontrol edilmektedir. Her ne kadar bu testten elde edilen sonuç kesin olmasa da doğruluk oranının oldukça yüksek olduğu bilinmektedir.

Bebeğin organları ve vücut sistemleri ikinci trimester döneminde hızla gelişmektedir. Bebeğin cinsiyetini ise hekim ultrason muayenesinde 12’inci haftadan itibaren tahmin edebilmektedir. Anne adayının bebeğinin cinsiyetini kesin öğrenmesi için 16’ıncı haftayı beklemesi gerekmektedir.

İkinci trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir;

  • Gebeliğin 14’üncü haftasında anne adayı 3 ay 8 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 15’inci haftasında anne adayı 3 ay 15 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 16’ıncı haftasında anne adayı 3 ay 22 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 17’inci haftasında anne adayı 3 ay 29 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 18’inci haftasında anne adayı 4 ay 6 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 19’uncu haftasında anne adayı 4 ay 13 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 20’inci haftasında anne adayı 4 ay 20 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 21’inci haftasında anne adayı 4 ay 27 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 22’inci haftasında anne adayı 5 ay 4 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 23’üncü haftasında anne adayı 5 ay 11 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 24’üncü haftasında anne adayı 5 ay 18 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 25’inci haftasında anne adayı 5 ay 25 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 26’ıncı haftasında anne adayı 6 ay 2 günlük hamiledir.

Gebeliğin Üçüncü Trimester Dönemi (6-9 Ay)

Gebeliğin 27’inci haftası ile doğuma kadar geçen sürece üçüncü trimester dönemi denilmektedir. Üçüncü trimester döneminde anne adayındaki gebelik semptomları gittikçe artmaktadır. Bu dönemde bacaklarda ödem oluşumuna, sırt ağrılarına ve idrar kaçırma gibi semptomlara çok sık rastlanmaktadır. Gebeliğin son trimester dönemi olan üçüncü trimester döneminde bebeğin vücut sistemleri ve organları gelişimini tam olarak tamamlamaktadır. Gebeliğin 35’inci haftasından sonra sadece doğumu bekleyen bebek kilo almayı sürdürmektedir. Ayrıca gebeliğin 35’inci haftasında erken doğumla dünyaya gelen bebeğin hiçbir desteğe gereksinim duymadan yaşama tutunma şansı oldukça yüksektir. Gebeliğin bu son trimester döneminde anne adayları gebelik semptomlarıyla rahatlıkla baş etmek ve bebeği dünyaya geldiğinde onu karşılamaya hazır olmak için bebek alışverişi yapabilir, doğum çantası hazırlayabilir ve kendisine beyaz uyku gürültü sensörlü bir uyku arkadaşı edinebilir. Üçüncü trimester döneminde anne adayının bebeğinin hazırlıklarıyla meşgul olması, doğum korkusunun ve stresinin azalmasına da yardımcı olmaktadır.

Üçüncü trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir;

  • Gebeliğin 27’inci haftasında anne adayı 6 ay 9 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 28’inci haftasında anne adayı 6 ay 16 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 29’uncu haftasında anne adayı 6 ay 23 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 30’uncu haftasında anne adayı 7 aylık hamiledir.
  • Gebeliğin 31’inci haftasında anne adayı 7 ay 7 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 32’inci haftasında anne adayı 7 ay 14 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 33’üncü haftasında anne adayı 7 ay 21 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 34’üncü haftasında anne adayı 7 ay 28 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 35’inci haftasında anne adayı 8 ay 5 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 36’ıncı haftasında anne adayı 8 ay 12 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 37’inci haftasında anne adayı 8 ay 19 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 38’inci haftasında anne adayı 8 ay 26 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 39’uncu haftasında anne adayı 9 ay 3 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 40’ıncı haftasında anne adayı 9 ay 10 günlük hamiledir.

Gebelik Takvimi Takip Edilmeli

Anne adayı, gebeliğinin kaçıncı haftasında olduğunu kesin olarak hekim tarafından yapılan muayene ve ultrason muayenesinin ardından öğrenebilir. Ayrıca gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğunun tespit edilmesinde en önemli faktörler arasında bebeğin boy ve ağırlık ölçümleri de yer almaktadır.

Gebelik takviminin oluşturulması anne adayının sağlığının yanı sıra bebeğin gelişiminin sağlıklı olup olmadığının tespit edilmesi açısından da önemlidir. Bebeğin gelişiminde ya da annenin sağlığında oluşabilecek herhangi bir olumsuz duruma hekim tarafından zamanında müdahale edilebilmesi için gebelik takviminin dikkate alınması gerekmektedir. Yine gebelik takvimi gebelik süresince yapılması gereken klasik testlerin zamanında yapılması içinde büyük önem taşımaktadır.

Gebelikte haftalar ilerledikçe anne adayının vücudunda yaşanan değişimlerin yanı sıra bebekteki değişimlerinde göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bebeğin boy ve kilosunun sağlıklı olup olmadığı gebelik takvimiyle takip sayesinde mümkün olmaktadır. Bebeğin ultrason muayenesinde kilo ve boy ölçümleri tahmini olasılıklar üzerinden değerlendirilmektedir. Çünkü bebeğin annesinin karnındaki duruş pozisyonu nedeniyle doğru ölçüm ancak tahmini değerler üzerinden yapılmaktadır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir