mantar anne sutunu artirirmi / Anne sütünde bebeğe gaz yapan besinler! Emziren anne ne yemeli, ne yememeli? - Anne/Çocuk Haberleri

Mantar Anne Sutunu Artirirmi

mantar anne sutunu artirirmi

Boza anne sütünü artırır mı?

 

Anne sütünün yeni doğan için en sağlıklı besin olduğu biliniyor. Emzirmek suretiyle sadece bebeğin değil, annenin de sağlığının geliştiği ve hastalıklara karşı koruma sağladığı bildiriliyor. Bu bakımdan emzirmenin en az 6 ay sürdürülmesi, anne ve bebeğin arzusuna göre 2 yaşına kadar devam ettirilebileceği öneriliyor.

 

Emzirmenin öncelikle bebeğin çenesinin güçlenmesini sağladığı; ileri yaşlarda alerjik hastalıklar, çölyak ve şeker hastalığı gibi önemli hastalıkların gelişiminin önlenebileceği, “ani bebek ölümü sendromu” gibi önemli risklerin azaltılabileceği bildiriliyor. Ayrıca çocukta beyin gelişimini sağlayarak algılamayı artırabileceği, şişmanlığı önleyebileceği; emziren annede ise meme kanseri riskini azaltabileceği, kemik erimesi ve depresyonu önleyebileceği yönünde kesin olmamakla beraber bazı bulgular mevcut.

 

Doğumu takiben bebeğin annenin memesini emmesi ile vücuttaki süt hormonu olarak bilinen prolaktinin seviyesi artarak süt üretimi başlar. Ancak stres, yetersiz beslenme vb. çeşitli olumsuz etkenlere bağlı olarak yeterli miktarda süt oluşamaması durumunda bebeğin beslenmesini desteklemek üzere dışarıdan destek yapılması gerekiyor. Bu durum çoğunlukla emzirmenin etkinliğini giderek azaltabiliyor.

 

Süt miktarını artırmak üzere bazı ilaçların (dopamin reseptörü baskılayıcı) yanı sıra halk arasında bazı besinler ve bitkilerden yararlanılır. Bu amaçla kullanılan ürünler “galaktojenik” ya da “laktojenik” olarak adlandırılır. Tabi kullanılan ilaçların gerek anne ve gerekse bebek sağlığına olabilecek olumsuz etkileri düşünüldüğünde doğal ürünler öncelikle tercih ediliyor. Bu amaçla çemen tohumu, rezene veya anason meyvesi, ısırgan yaprağı, kırmızı bamya tohumu, çörekotu tohumu gibi bitkiler çay halinde ya da hazırlanan bazı karışımlar şeklinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Önerilen doğal ürünler arasında zengin demir içeriği nedeniyle pekmez, mayalanmış tahıl ürünleri olan bira ve boza da yer alıyor.

 

Sonbahar, kış; havalar soğuyunca akla gelen besinlerden biri de Boza; üzerine tarçın, yanına sıcak sarı leblebi. Siz ne kadar seversiniz bilmem ama benim pek aram olmamıştır! Aslında Boza’nın bir kış ürünü olarak algılanması kanımca yanlış; çünkü çok iyi bir probiyotik kaynağı. Probiyotikler, son yılların en gözde, dikkat çeken konularından biri. Sağlıklı olmamız, yediğimiz besinlerden ya da şifa için kullandığımız doğal ilaçlardan vücuda emilebilir bileşenlere dönüştürülerek yararlanmamızı sağladığı bilimsel araştırmalar ile de ortaya konuldu. Ayrıca boza kemiklerimiz için önemli kalsiyum bakımından da zengin. Bu bakımdan bozanın her mevsim tüketilmesinde yarar var.     

 

Bu konuda yürüttüğümüz bir bilimsel araştırmada bozanın çeşitli yararları arasında anne sütünü artırıp artırmadığını inceledik ve ilginç sonuçlar gözlemledik. Araştırmamızda farklı tahıl bileşimine sahip üç farklı bozanın bileşim ve etkilerini karşılaştırmalı olarak araştırdık. Bozalar; (1) mısır+darı+buğday; (2) darı+buğday ve (3) darı’dan imal edilmişti. Çalışmanın sonuçlarının standart, tekrarlanabilir olması bakımından fabrikada hijyenik koşullarda üretilen bozalar kullandık. Burada bir hususu belirtmekte yarar görüyorum. Anne ve dolayısıyla bebek için bozanın “hijyenik” (mikropsuz) koşullarda üretilmiş olması önemli. Bu şekilde üretilmeyen bozaların içerisinde zararlı mikropların ürediğine dair çalışmalar var.

 

Anne sıçanlar üzerinde yürüttüğümüz çalışmada her bozanın sütü artırmadığını tespit ettik. On altı gün süreyle her gün boza uygulanması ile en yüksek etkinin darıdan üretilen boza tarafından sağlandığı, süt miktarını yüzde altı buçuk civarında artırdığını tespit ettik. Darı+buğday karışımı boza ise yüzde dört buçuk civarında bir artış sağladı. Buna karşılık üç tahıl karışımı olan bozanın zayıf etkili olduğunu gördük. Çalışmamızda bozanın süt üretimi üzerinde muhtemel etki şeklini de aydınlattık. Boza, hem prolaktin salgılanmasını sağlıyor, hem de yüksek kalsiyum içeriği ile süt miktarının artmasına katkı yapıyor. Zengin kalsiyum içeriği nedeniyle boza yetişkinlerde kemik erimesinin önlenmesinde öneriliyor. Dolayısıyla bebeğin de kemik gelişimine olumlu katkı yapacaktır.

 

Bu arada bir uyarıda bulunmakta yarar görüyorum. Bir çoğumuzun “daha sağlıklı olmak adına” son dönemlerde organik, doğal ürünlere artan ilgisi görülüyor. Bu şekilde düşünerek, eski geleneklerimizde olduğu gibi, kaynağı belirsiz “doğal boza” tüketmek isteyebilirsiniz. Yapılan çalışmalarda uygun ortamlarda hazırlanmadığından, bu şekilde hazırlanan bozalarda bol miktarda kandida mantarı bulunmuş. Bu nedenle önerim, kalitesine güvenilir hijyenik koşullarda üretilmiş, fabrikasyon ürünleri tercih etmeniz.   


Emziren anneler i&#;in 15 maddede sağlıklı beslenme

Haberin Devamı

BESLENMEDE DİKKAT EDECEĞİNİZ BELLİ BAŞLI NOKTALAR:

1-HAFTADA EN AZ 2 KEZ BALIK TÜKETMEYİ İHMAL ETMEYİN.

Omega 3 kaynağı olan balık, anne sütünün kalitesine destek olur. Izgara, buğulama veya fırında tercih edebileceğiniz balığın taze ve mevsiminde olduğundan emin olun.

Emziren anneler için 15 maddede sağlıklı beslenme

2-HER GÜN 1 ADET YUMURTA TÜKETMEYE ÖZEN GÖSTERİN.

Yumurta en kaliteli protein kaynağı besindir. Yumurtanız halanmış, omlet veya menemen şeklinde olabilir.

3-SÜT GRUBU BESİNLERE GEREKLİ ÖNEMİ VERİN.

Protein ve kalsiyum ihtiyacı için hergün en az 1 bardak süt tüketmeye özen gösterin (Günlük ihtiyaç tüm besinlerde olduğu gibi kişiden kişiye değişkenlik gösterir). Gaz şikayetine sebep olursa laktozsuz sütleri tercih edilebilirsiniz. Kahvaltıda peynir; öğle ve akşam yemeklerinde de yoğurt tüketmeyi ihmal etmeyin. Sindirim sisteminizin sağlığı için probiyotik özellikte olan kefir i her gün 1 bardak içmeyi alışkanlık haline getirin.

4-TAHIL GRUBU BESİNLERİ UNUTMAYIN.

Pilav, makarna, ekmek gibi tahıl grubu besinleri her öğün yeterli miktarlarda tüketin. Tam tahıllı olanları tercih edebilirsiniz.

5-YETERLİ PROTEİN ALDIĞINIZDAN EMİN OLUN.

Yumurta, süt ürünlerine ek olarak; Et, tavuk, köfte, hindi eti gibi et grubu besinleri, kişiden kişiye değişmekle birlikte; gün içerisinde ortalama 5 köfte kadar tüketmiş olmalısınız.

Emziren anneler için 15 maddede sağlıklı beslenme

6-HAFTANIN EN AZ 2 GÜNÜ BİTKİSEL PROTEİN KAYNAĞI OLAN KURU BAKLAGİL YEMEĞİ TÜKETİLMELİDİR.

Gaz şikayetlerini azaltmak adına düdüklü tencerede pişirilmeli, haşlama veya pişirme suyu tüketilmemeli ve kimyon eklenmelidir. Tüm bunlara rağmen gaz şikayetine sebep oluyor ve süt yoluyla bebeğe de geçiyorsa bir süre ara verilmelidir.

7-D VİTAMİNİ ALIMINIZA DİKKAT EDİN.

D vitamini besinlerde bulunmaz; güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle hergün güneşe çıkmaya özen gösterin. Ayrıca d vitamini almak için bebeğinizi de en 15 dak. Güneşe çıkarmayı ihmal etmeyin.

8-YEMEKLERDE İYOTLU TUZ KULLANIN.

Doğal besinlerle sağlanamayan iyot, ancak iyotlu tuz kullanımıyla anne sütünden bebeğe geçer.

Emziren anneler için 15 maddede sağlıklı beslenme

9-TATLI TERCİHLERİNİZE DİKKAT EDİN.

Tatlı ihtiyacınızı kuru meyveleri meyve tatlıları, hafif sütlü tatlılar, aşure gibi besin değeri yüksek olan tatlı alternatifleri ile karşılayın.

AÇIK ÇAY, KAFEİNSİZ KAHVE, IHLAMUR, NANE, PAPATYA GİBİ BİTKİ ÇAYLARINI TERCİH EDEBİLİRSİNİZ.

Şekersiz içmenizi öneririm.

HER GÜN EN AZ 1 AVUÇ KIRMIZI RENKTE MEYVE VEYA SEBZE TÜKETİN!

Kırmızı renkli sebze ve meyveler, rengini ‘likopen’ ve ‘antosiyanin’ olarak adlandırılan doğal pigmentlerden alırlar. Kırmızı renk grubunda domates, karpuz, kuşburnu, çilek, kırmızı ahududu, greyfurt, nar, kırmızı biber, kızılcık bulunur. Gün içerisinde kırmızı besin tükettiğnizden emin olun.

HER GÜN EN AZ 1 AVUÇ TURUNCU RENKTE MEYVE VEYA SEBZE TÜKETİN!

A vitamininden zengin olan sarı-turuncu renkteki besinler, vücudu harekete geçirir; bağışıklık sistemini güçlendirir. Sarı-turuncu renk grubunda yer alan meyve ve sebzeler: Bal kabağı, Havuç, Şeftali, Kayısı, Kavun, Mango, Nektarin, Portakal, Mandalina, Trabzon hurması, Muşmula, Malta eriği (yeni dünya), Ananas, Papaya, Limon, Sarı biber, Tatlı patates, Mısır ve Sarı monash.pw turuncuyu unutmayın.

Emziren anneler için 15 maddede sağlıklı beslenme

HER GÜN EN AZ 1 AVUÇ YEŞİL RENKTE MEYVE VEYA SEBZE TÜKETİN!

Yüksek C vitamini içerikleri ile dikkat çeken yeşil grupta yer alan meyve ve sebzelere de beslenmemizde gereken önemi vermeliyiz. Bunlar: Yeşil üzüm, Yeşil erik, Kivi, Lime, Yeşil soğan, Avokado, Brokoli, Kara lahana, Marul, Roka, Taze nane, Dereotu, tere, Kuzukulağı gibi tüm otlar, Taze fasulye, Kabak, Yeşil dolmalık biber, Yeşil sivri biber, Kuşkonmaz, Bezelye, Bruksel lahanası, Salatalık, Ispanak, Pazı, Hardal, Semizotu, Tere ve diğer tüm yeşil yapraklı sebzelerdir. Yeşilsiz asla!

HER GÜN EN AZ 1 AVUÇ MOR RENKTE MEYVE VEYA SEBZE TÜKETİN!

Çok güçlü antioksidan olan antosiyaninlerden zengin bu renk grubunda: Patlıcan, Kırmızı pancar, Mor lahana, Kırmızı soğan, Mor/kırmızı turp ,Böğürtlen, Siyah ahududu, Yabanmersini, İncir, Mor erik, Kuru erik, Mor&Kırmızı&Siyah üzüm, Vişne, Kiraz, Kuş üzümü, Siyah dut, Kuru üzüm, Kan portakalı bulunur. Mor renk meyve tabaklarınızdan, salata kaselerinizden eksik olmasın.

HER GÜN EN AZ 1 AVUÇ BEYAZ RENKTE MEYVE VEYA SEBZE TÜKETİN!

Kaliteli posa içerikleriyle dikkat çeken; dolayısıyla sindirim sistemi dostu olan bu grupta Muz, Elma, Armut, Ayva, Karnabahar, Beyaz lahana, Sarımsak, Soğan, Zencefil, Mantar, Patates, Turp, Yer elması, Hindiba, Kereviz, Enginar ve Pırasa bulunur. Beyaz rengi de sofralarımızdan eksik etmeyin.

Emziren anneler için 15 maddede sağlıklı beslenme

ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRMAK İÇİN ELİNİZDEN BARDAK EKSİK OLMASIN

Anne sütünüzü arttırmak istiyorsanız bol su içmelisiniz. Yapılan bilimsel çalışmalar, yeterli su tüketiminin anne sütünü arttırdığını göstermiştir. Gün içerisinde ortalama 2,5 litre su tüketimi emziren bir anne için iyi bir miktardır. Çok terleyen annelerin sıvı kayıplarını da yerine koymak adına 3 litre kadar su içmelerini tavsiye ederim.

Çok su içme alışkanlığınız yoksa cam bir sürahiye koyduğunuz suyunuzun içine tarçın, elma dilimleri, karanfil tanesi koyabilirsiniz. Ayrıca sıvı alımını arttırmak adına menülerinizde çorba, cacık bulunabilir; ara öğünlerde de şekersiz limonata veya şekersiz komposto içebilirsiniz. Loğusa şerbeti tercih edecekseniz şekersiz hazırlatın.

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca ÖZGER

#Sağlıklı Yiyecekler#Sağlıklı Besinler#Anne S&#;t&#;n&#; Artırmak

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır