kedi ateşi var nasıl düşürülür / Kedilerin (veya Köpeklerin) Ateşini Nasıl Ölçebilirsiniz | Hill's Pet

Kedi Ateşi Var Nasıl Düşürülür

kedi ateşi var nasıl düşürülür

Kedilerde Ateş Nasıl Düşürülür? İşte Kedilerde Ateş Tedavisi

Haberler

Yaşam

Hayvanlar

Kedilerde Ateş Nasıl Düşürülür? İşte Kedilerde Ateş Tedavisi

Dünyada en çok beslenen evcil hayvanlardan biride kediler olarak karşımıza çıkıyor. Kediler çok eski zamanlardan beri insan ırkıyla beraber hareket etmiş ve daima insan dostu olmuştur. Ayrıca kediler kıvrak zekaları ve hızlı refleksleriyle de bilinmektedirler. Bunun yanında duygusal bir yapıya sahip kediler sahipleriyle de farklı bir bağ kurmaktadırlar. Bilindiği gibi tüm hayvanlarda tıpkı insanlar gibi çeşitli nedenlerden dolayı hasta olabiliyor. Kedilerde en çok karşılaşılan sağlık sorunlarından biri de ateş oluyor. Birçok kedi sahibi kedisinin ateşini nasıl düşüreceğini internet üzerinden araştırıyor. Peki, kedilerde ateş nasıl düşürülür? Kedilerde ateş düşürme yöntemleri nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik

Hayvan sahiplenmek hayvan severlerin de bildiği gibi çocuk bakmakla eşdeğerdir. Tıpkı çocuklarda olduğu gibi hayvanlarında yemesini, içmesini, tuvaletini, huzursuzluğunu ve hastalığını düşünmek gerekiyor. En çok beslenen evcil hayvanlar arasında kediler bulunuyor. Oldukça zeki olan kedilerin zaman zaman çeşitli sağlık sorunları olabiliyor. Bu sağlık sorunları arasında sık karşılaşılan bir problemde ateş oluyor. Birçok kedi sahibi kedisinin ateşini nasıl düşüreceğini ve kedilerde ateş tedavisine dair bilgileri internet üzerinden araştırıyor. Kedilerde ateşin nasıl düşürüldüğü ve ateş tedavisine dair tüm detaylara içeriğimizde sizler için yer verdik

Kedilerde Ateş Nasıl Düşürülür? İşte Kedilerde Ateş Tedavisi

Kedilerde Ateş Nasıl Düşürülür? İşte Kedilerde Ateş Tedavisi

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Kedilerde yüksek ateş belirtileri ve tedavisi

Kedinizin ateşi varken bunu size &#;ateşim var&#; şeklinde sözlü olarak ifade edemez ve buz torbası ya da ağrı kesici isteyemez. Bu nedenle kedilerde ateş belirtileri, nedenleri ve tedavisi ile ilgili sahibinin bilgili olması çok önemlidir.

İçindekiler

Ateş nedir?

Ateş çoğunlukla bir hastalığın sebebinden ziyade, hastalığın sonucu olduğundan, başarılı bir şekilde tedavi için nedeninin iyi belirlenmesi gereklidir. Tıbbi olarak pireksi olarak tanımlanır. Vücut ısısının normalin üstüne çıkmasına hipertermi denir ve dikkat edilmezse ölümle sonuçlanabilir. Ateş de bir hipertermi türüdür ve vücudun termostatı olarak görev yapan hipotalamusun aldığı sinyaller neticesinde ortaya çıkar.

Ateş özellikle enfeksiyonların, bazı kanser türlerinin ve çeşitli hastalıkların belirtisidir. Vücut sıcaklığı 39,3 derecenin üstünde olan kedilerin ateşi olduğu kabul edilir. Eğer kedinin vücut sıcaklığı 40 derecenin üstüne çıkmışsa artık acil tıbbi müdahale edilmesi gereken bir durum olduğu anlaşılmalıdır.

Kedilerde ateşin nedenleri nelerdir?

Kedilerde yüksek hipertermi yada düzensiz hipertermi kedinin çok sıcak ortamda bulunmasından ya da yüksek bedensel aktivitelere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda kedilerdeki ateşin nedeni belirlenemeyebilir. Kedilerde ateş görülmesinin nedenleri genellikle aşağıdaki sebeplerdir ve bu durumlar ortaya çıktığında bağışıklık sistemi devreye girer:

Özellikle açık havada yaşayan kedilerde ateş, şu hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir:

  • Cytauxzoonosis: Daha çok vaşak ateşi olarak bilinen bu durum kene kaynaklı olarak ortaya çıkar.
  • Haemobartonellosis: Kedilerde görülen parazitik bir bakteriyel kan enfeksiyonudur.
  • Babesiozis: Kedilerde de görülebilen keneden kaynaklı bir enfeksiyöz hastalık.
  • Mycoplasma Haemofelis: Kene, pire aracılığıyla bulaşan zorunlu hücre içi bakterilerdir.
  • Toksoplazmoz: Parazitler nedeniyle görülen bir durum.

Ateşin belirgin bir nedeni bulunmuyorsa ve birkaç günden fazla sürüyorsa bu ateş türüne nedeni bilinmeyen ateş (FUO) deniyor.

Kedilerde ateş belirtileri nelerdir?

kedilerde ateş belirtileri

Kedilerde ateşe neden altta yatan soruna bağlı olarak farklı işaretler gösterebilir. Kedilerde ateş olduğuna dair en belirgin işaret vücut sıcaklıklarının 39,3 derecenin üstüne çıkmış olmasıdır. Kedi sahiplerinin en kolay ve sık bir şekilde gözlediği belirtiler çoğunlukla kızarma ve uyuşukluktur. Ateşin derecesi arttıkça daha ciddi belirtiler de gözlenebilir. Kedide ateş olduğunu anlama noktasında aranması gereken en yaygın belirtiler şu şekildedir:

Kedilerde şiddetli ateş belirtileri ise şunları içerir:

Kedilerin ateşi olduğu nasıl anlaşılır?

Kedilerde ateşin teşhisi, ateşin ölçümü ile yapılabilir. Bu teşhis çoğunlukla termometre kullanılarak kedinin makatından gerçekleştirilen ölçümler gerçekleşir. Bu ölçüm için pediatrik rektal termometre en uygun yöntemdir. Dijital termometreler cam termometrelere göre daha güvenilirdir çünkü cam termometrenin düşüp kırılma ve kediye ya da size zarar verme ihtimali bulunmaktadır.

Kedinin ateş teşhisi gerçekleştikten sonra ateşin nedeninin belirlenmesi için daha fazla teşhis yöntemleri kullanılacaktır. Bunun için veteriner kedi sahibinden gözlemlediği ateş belirtilerin öğrenecek ve kedinin tıbbi geçmişini inceleyecektir. Veteriner fiziki muayeneyle birlikte kan ve idrar testleri de yapacaktır. Bulaşıcı iltihaplı hastalık şüphesi nedeniyle başka testler de gerekebilir. Ayrıca enfeksiyon, yaralanma ve tümör belirtileri aramak üzere çeşitli görüntüleme yöntemlerine de başvurulabilir.

Kedilerin ateşi nasıl ölçülür?

kedilerde ateş ölçümü

Ateş ölçümü, kedilerde ateş teşhisi için kullanılabilecek en sağlıklı yöntemdir. Bunun için kullanılacak en güvenilir yöntem pediatrik rektal termometredir. Kedinin ateş ölçümü için şu aşamaları uygulamalısınız:

  1. Öncelikle ihtiyacınız olacak malzemeleri hazırlayın: Termometre, termometre için bir yağlayıcı, termometreyi temizlemek için alkol ve kağıt havlu, kedinizi oyalayacak yiyecek ya da oyuncak gibi bir şeyler.
  2. Cam, cıvalı termometre kullanımı önerilmemektedir. Kullanacağınız dijital termometreyi açın.
  3. Termometrenin ucuna bir yağlayıcı sürün.
  4. Bir yardımcı varsa kedinin arka kısmının size bakacak şekilde tutmasını isteyin. Yalnızsanız kedinin göğsüne elinizi dayayarak vücudunu kendinize doğru sıkıca tutun.
  5. Termometreyi kedinizin anüsüne cm derine gidecek şekilde hafifçe sokun. Termometrenin ucunu hafif sağa sola veya yukarı-aşağıya doğru eğerek bekleyin.
  6. Dijital termometreler &#;bip&#; sesi gelene kadar, cam termometrelerde ise yaklaşık 2 dakika geçene kadar termometreyi oynatmayın.
  7. Ölçümü yaptıktan sonra termometreyi çıkararak alkolle temizleyin.
  8. Dijital termometrenin ekranında kedinizin ateşini görebilirsiniz. Cam termometreyi ise ışığa tutarak ya da döndürerek sıcaklığı okuyabilirsiniz.

Kedilerde ateş nasıl düşürülür?

Nedeni tam olarak belirlenene kadar kedilerde ateş tedavisi için çok az şey yapılabilir. Ateş seviyesi düşük olan durumlarda veteriner hekim genellikle vücudun bağışıklık sisteminin daha güçlü bir şekilde savaşmasına yardımcı olduğu için ateşi düşürmek için müdahalede bulunmayabilir.

Kedilerde ateş tedavisi gerçekleştirilirken birincil amaç hidrasyonun sağlanması ve vücut sıcaklığının azaltılması olacaktır. Ek tedavilerle de ateşin altında yatan diğer sebeplerin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Tedavi sürecinde evcil hayvanınızı iyi izlemeniz ve olumsuz bir durumda veteriner hekiminize bilgi vermeniz çok önemlidir çünkü olumsuz bir durumda kedinizin tedavisinin yatarak yapılması gerekebilir. Ateşin düşürülmesinde en yaygın olarak kullanılan bazı yöntemler şunları içerebilir:

Sıvı tedavisi

Kedide dehidrasyon belirtileri gözleniyorsa öncelikli uygulanacak yöntem sıvı tedavisi olacaktır. İntravenöz ve subkutan verilen sıvılar kedinin dehidrasyonla mücadele etmesini sağlar ve vücut ısısının yavaşça düşmesine yardımcı olur. Yan etki riski oldukça düşük olması nedeniyle en yaygın olarak uygulanan yöntemlerin başında gelmektedir.

Ateş düşürücü ilaçlar

Kedilerin kullanmasında sakınca olmayan nonsteroid antiinflamatuarlar da dahil olmak üzere bazı ağrı kesici ve yangı giderici ilaçlar ateş düşürmek için de kullanılabiliyor. Tabi kullanılacak herhangi bir yanlış ilaç kedinizde çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceği için bu ilaçların mutlaka veteriner hekim tarafından reçete edilmesi gerekiyor.

Antibiyotikler

Yaygın ateş nedenleri arasında enfeksiyonlar ilk sıralarda yer alıyor ve bu durumun iyileşmesi için enfeksiyon türüne göre veterinerin uygun göreceği antibiyotiklerin kullanılması ateşin düşmesini sağlayacaktır. Bu tür ilaçların reçete edilmesinden önce veteriner tarafından enfeksiyonun ateşin nedeni olduğunun netleştirilmesi gerekmektedir.

Kortikosteroidler

İltihabın neden olduğu ateşli durumlarda ateşin düşürülmesi için bu ilaç kategorisindeki ilaçlar tercih edilmektedir. Kedilerde ateşin tedavisi için yaygın olarak kullanılan bu ilaçlar çoğunlukla nedeni tam olarak bilinmeyen ateş durumlarında kullanılmaktadır.

Ameliyat

Çeşitli tümör ya da ağır parazit durumlarında, ateşin nedenini ortadan kaldırmak için ameliyata başvurmak gerekebilir.

Evde uygulanabilecek yöntemler

Kedinizin ateşi riskli sınırı geçmemişse ya da henüz ateşli olduğu süre 24 saati geçmemişse evde uygulayacağınız bazı yöntemler de işinize yarayabilir. Kedinizi fayans zeminli, serin ve loş bir odaya almanız kedinizin ateşinin düşmesine yardımcı olabilir. Nemli bir bez ya da sprey ile kedinizi hafifçe ıslatmak da yüksek ateşin dışarı atılmasında faydalı olacaktır. Bol sıvı tüketmesini sağlamanız da etkili olacaktır ancak sıvı olarak süt gibi midesini rahatsız edebilecek gıdalar yerine suyu tercih etmeniz iyi olacaktır.

Kedilerde ateş nasıl önlenir?

Kedilerde ateşin nedenleri çok farklılık gösterebildiği için düzenli sağlık kontrolünden geçirilmesi olası hastalıklara bağlı olarak ateşin önlenmesinde etkili olacaktır. Kedinizin dişlerini fırçalama, tırnaklarını kesme gibi düzenli bakımlarını gerçekleştirmek kulaklarını kontrol etmek, yeme içme düzenini kontrol etmek gibi önleyici tedbirler de kedinizin ateşinin çıkmasını önlemek için uygulayabileceğiniz şeylerdir.

Ateşi olan kediye nasıl davranmalısınız?

kedilerde ateş nasıl düşürülür?

24 saatten uzun bir süre ateş belirtileri gösteren veya herhangi bir zaman aralığında ateşi 40 derecenin üstüne çıkan kedilerin mutlaka veteriner tarafından kontrol edilmesi gerekir. Veteriner önerisi olmadığı müddetçe kedinize asla ilaç vermemelisiniz. Bu, durumu çok daha ciddi boyutlara taşıyabilir.

Ateşin şiddeti düşükse genellikle özel bir müdahaleye gerek duyulmaz ancak altta daha önemli bir durum yatıyorsa kedinin iyileşmesi daha uzun zaman alabilir ve bu durumda daha dikkatli davranmak gerekebilir. Kediniz eve geldiğinde onu çok dikkatli incelemeli ve olumsuz bir durumda mutlaka veterinere başvurmalısınız.

Semptomlar düzelmiş olsa ve ateş seviyesi normale dönmüş olsa bile bütün ilaç kürünü bitirmek de dahil olmak üzere veterinerinizin bütün talimatlarını uyguladığınızdan emin olmalısınız. Kedinizin beslenmesine de çok dikkat etmelisiniz.

Kedinizin susuz kalmadığından emin olun ve su kabını kolay ulaşabileceği bir noktaya koyun. Dinlenmek için rahat bir yere sahip olduğundan emin olun.

Kedilerde ateş bulaşıcı mıdır?

Kedilerde ateşe neden olan duruma bağlı olarak bulaşıcı olma durumu ortaya çıkabilir. Bu nedenle ateşin bulaşıcı olup olmadığını anlamak için ateşe neyin neden olduğu iyi anlaşılmalıdır.

Ateşi olan kedilerin beslenmesi nasıl olmalıdır?

Öncelikle kedinizin aldığı ilaçları tam saatinde vermeye özen göstermelisiniz. Midesini yormayacak hafif gıdalar tüketmesine özen göstermelisiniz. Kedinizin susuz kalmaması için bol miktarda sıvıya ihtiyacı olacaktır. Bu nedenle kedinizin yeterli miktarda su tükettiğinden de emin olmalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Bir veya iki günden fazla süren ateş durumlarında tedirgin olunmalıdır.

Kedilerde normal ateş 39,5 derecenin altında olmalıdır. Bu sınırın üstündeki ateş durumları riskli kabul edilmektedir.

Veterinere gitmeden herhangi bir ilaç vermek kedinizin daha kötü bir duruma düşmesine neden olabilir. Bu nedenle hangi ilaçları vereceğiniz veterineriniz tarafından belirlenmelidir.

37,5 ile 39,5 derece arasındaki vücut sıcaklığı normal sayılmaktadır. 39,5 derecenin üstünde ölçülen vücut sıcaklıklarında kedinizin ateşi olduğu kabul edilir ve dikkatli olmak gerekir.

Kedilerin ateşi çıplak elle de kolayca ölçülebiliyor. Özellikle kulak ve koltuk altı bölümü, çıplak elle ateş kontrolü yapılacak olan bölümlerdir.

Kedilerde normal vücut ısısı ila derece arasında olur. Yavru kedilerde vücut ısısı biraz daha yüksek olabilir. Yetişkin bir kedinin ya da yavru bir kedinin vücut ısısının 40 dereceye ulaşması yüksek ateş anlamına geliyor.

Patilerde doğal sensörler vardır ve bu sayede kendi vücut ısılarını ayarlayabilirler. Kediler çok sıcak havalarda patilerini yalayarak kendilerini serinletebilir; soğuk havalarda ise sadece patilerini sıcak tutarak ısınabilirler.

Virusu alan kedilerde  gün sonra iştahsızlıkla birlikte bir kaç gün devam eden yüksek ateş, durgunluk ve gözyaşı ve burun akıntısı görülür.

Kedilerin Ateşi Nasıl Ölçülür?

Kedinin ateşinin olup olmadığını anlamanın en kolay ve doğru yolu ateşini uygun bir termometre ile ölçmektir. Alternatif yöntemlerin etkinliğinin tartışmalı olduğu unutulmamalıdır. Kediniz size direnmediği takdirde tüm işlem birkaç dakika sürmektedir. Kedilerde ateş 38 ile 39 derece arasında olmalıdır. 39 derecenin üzerine çıktığında diğer belirtilere bağlı olarak veteriner hekime danışılması gerekebilmektedir. Ateşlenme geçici bir durum olabileceği gibi ciddi bir hastalığın belirtisi olarak görülebilmektedir.

tedavi ve teşhis ekipmanlarının arasında yatan kedi

Kediler Ateşlendiğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedinizin ateşlendiğinden şüphelendiğiniz zaman ateş ile beraber meydana gelen diğer belirtileri ve davranış değişikliklerini de kontrol edin. "Kedilerde ateş nasıl ölçülür?" sorusu kadar önemli olan bir diğer konu dakedinizin o anda neler yaptığıdır. Kediler ateşlendiklerinde genellikle enerjilerini korumaya yönelik davranırlar. Böylece ateşi tetikleyen hastalıkla daha fazla savaşabilirler.

Ateş ile beraber bağışıklık sistemi uyarılır. Bu sayede bağışıklık sistemi bakteri ve virüslerin çoğalmasını yavaşlatarak hastalıkla savaşmaya başlar. Her ne kadar ateş hastalıklarla savaşmaya yardımcı olsa da tehlikeli olabilmektedir. Kedilerde 41 derece ateşin üstü organ hasarına neden olabilir. Kalıcı organ hasarının meydana gelmemesi için kedinizin ateşi yükseldiğinde vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmanız gerekir.

Kedilerde ateş ile beraber en çok görülen belirtilerin arasında iştah kaybı, depresyon, halsizlik, aktiviteden kaçınma, su tüketiminde azalma, tüylerini taramama, hapşırma, kusma ve ishal görülür.

kucağından ateşi ölçülen kedi

Kedilerde Ateş Ölçme Yöntemleri

"Kedilerde ateş nasıl anlaşılır?" sorusunun kulaktan ve rektal ölçüm ile olmak üzere iki cevabı vardır. Rektumdan yapılan ateş ölçümü daha doğru sonuçlar verir. Bu nedenle kedinin ateşinin tam olarak kaç olduğunu bilmeniz gereken durumlarda rektal ölçüm yapmanız gerekir. Bu ölçümü yapabilmek için rektal termometreler bulunmaktadır. Dijital termometreler çok daha kısa sürede sonuç verdiği için süreci hızlandırabilir. İnsan termometrelerinin kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak ölçüm yaptığınız termometrenin sadece kedide kullanılması gerekmektedir.

Rektal Ateş Ölçme

Rektal ateş ölçümü yapmak için rektal termometre, vazelin ve havlu bulundurmanız yeterlidir. Termometreye vazelin sürmek hem işlemi sizin için daha kolay hale getirir hem de kedi için ateş ölçümü daha konforlu olur. Bu nedenle rektal ateş ölçümü yaparken mutlaka termometreyi vazelinlemeniz gerekir. Sonrasında ise kedinizi kucağınıza alıp ateş ölçümü yapabilirsiniz. Gerekli durumlarda kediyi havluya sarmak sizin için işlemi daha kolay hale getirebilir. Bir elinizle kedinin kuyruğunu kaldırırken diğer elinizle termometreyi anüse yerleştirin. Termometrenin 2 - cm kadar içeri girmesi yeterlidir. Bunu yaparken ilk başta sfinkter kasların gergin olduğunu ve sonrasında rahatladığını hissedebilirsiniz.

Termometrenin yaklaşık 2 dakika kadar kalması yeterli olmaktadır. Dijital termometreler ölçüm tamamlandığında ses çıkararak uyarı verir. Bu sesi duyduğunuzda termometreyi yavaşça çıkarabilirsiniz.

Termometreyi çıkarıp tarih ve saat ile beraber ölçtüğünüz ateşi bir yere not edin. Sonrasında ise termometreyi sıcak suyla iyice yıkamanız ve dezenfekte etmeniz gerekir. Kedi için kullandığınız termometreyi evdeki diğer termometrelerden ayrı bir şekilde saklamanız gerekir. Sonrasında termometreyi yıkadığınız lavaboda elleriniz yıkayıp lavaboyu temizlemelisiniz. Kedi dışkısı insanlar için çok zararlı bakteriler barındırabilmektedir.

Kulaktan Ateş Ölçme

"Yavru kedi ateşi nasıl ölçülür?" sorusuna genellikle kulaktan cevabı verilir ancak yavru kedilerde de rektal ölçüm yapmanın hiçbir sakıncası yoktur. Rektal ölçüm kadar doğru bir ölçüm sunmasa da kulaktan ateş ölçme kedinin ateşi hakkında fikir verebilir. Kulaktan ateş ölçümü ise rektal ölçüme göre daha zordur. Kulaktan doğru ateş değerini öğrenebilmek için termometrenin hassas bir yereyerleştirilmesi gerekir. Bazı kediler kulaktan ateş ölçümüne çok kolay izin verirken bazı kedilerde bu ölçüm çok zorlu olmaktadır.

Dijital termometreyi kedinin kulağına yerleştirdikten sonra kediyi yere paralel ve başını da sabit bir şekilde tutmanız gerekir. Ölçüm tamamlandığında termometreyi çıkararak ölçümü not alabilirsiniz. Sonrasında ise termometreyi mutlaka temizlemeniz gerekir.

ateşi ölçülmüş kedi

Ölçüm Sonrası

Kediler ateş ölçümünü çok sevmezler bu nedenle ölçüm yaptıktan sonra onu hemen bırakmanız tavsiye edilir. Kedilerin ateş ölçümü sonrasında bir süre yüzlerinin asık olması normaldir. Sindirim sistemi problemi olmayan ya da sindirim sistemi hastalığı belirtileri göstermeyen kedilere ölçümden sonra birkaç tane ödül maması vermek onun yaşadığı tecrübeyi daha kolay atlatmasını sağlar. Kedilerin severek tükettiği ödül mamalarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Ateşe neden olan hastalıktan bağımsız olarak ateşin 41 derece ve üzeri olması kedi için tehlikelidir. Bu nedenle 41 veya üzeri ateş ölçümü yaptığınızda çok çabuk bir şekilde kediyi veteriner hekime götürmeniz gerekir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül TunçayTüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle seafoodplus.info blog sayfasında yılından beri blog içeriği yazmaktadır.

Kedilerde Ateş Belirtileri ve Tedavisi

Kedi ateşi nasıl düşürülür? Kedilerin ateşi nasıl anlaşılır? Kedi ateşi kaç olmalı? Eğer kedinizin yüksek ateşi ile başa çıkmakta zorlanıyorsanız, sözünü etmiş olduğumuz tüm bu soruların yanıtını içeriğimizde bulacaksınız.

Bir kedinin bakımını üstlenmek, onunla her anlamda yakından ilgilenmeyi de beraberinde getirir. Bu doğrultuda kedinizin yaşam kalitesinin her zaman yüksek olmasını istiyorsanız, sağlık durumu öncelik listenizde ilk sıralarda yer almalıdır.

Kedilerde ateş ise minik patili dostlarımızın en çok karşılaştığı sağlık sorunlarından biri olarak öne çıkar. Eğer sizin kedinizin de böyle bir problemi var ise içeriğimizin devamını okuyarak kedilerde ateş tedavisi ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların yanıtını bulabilirsiniz.

Buna ek olarak eğer bir köpeğin de bakımını üstleniyorsanız, köpeklerin psikolojisine dair birbirinden ilginç detayları ele aldığımız Köpeğinizin Mutsuz Olduğunu Gösteren 8 Belirti başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Evde Kedi Ateşi Nasıl Düşürülür?

Kedi ateşi nasıl düşürülür sorusu, kedi ebeveynlerinin hakkında sıkça araştırma yaptığı konulardan biri. Çünkü kedilerde yüksek ateş, mutlaka kontrol altına alınması gereken; daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek önemli bir durum. Yine de kontrolü kaybetmemek adına endişelenmemeniz gerektiğinin altını çizelim.

Çünkü sizlerle paylaşacağımız birkaç yöntem, kedinizin ateşinin yüksek olduğunu fark ettiğinizde işinize yarayabilir. Dilerseniz gelin, sözü daha fazla uzatmayalım ve merak ettiğiniz soruya yanıt bulalım!

1. Kedinizin Serinlemesine Yardımcı Olun

üzerinde örtü örtülmüş kedi Kedinizin ateşini düşürmenin yollarını arıyorsanız ilk yapmanız gereken kedinizin az da olsa serinlemesine ve rahatlamasına yardımcı olmaktır. Bu doğrultuda, kedinizi evin soğuk olan fakat üşütmesini de engelleyecek bir bölümüne götürebilirsiniz. Zeminden gelen soğuk, kedinizin ateşini düşürme noktasında başarılı olabilir.

Buna ek olarak kedinizi evde klima ya da vantilatör gibi soğuk hava üfleyen bir cihazın bulunduğu alanlarda da yatırabilirsiniz. Elbette bu noktada da kedinizin üşümeyeceğinden emin olmanız gerekir.

Kedilerin üşüyüp üşümediğine dair zihninizde dolaşan soru işaretlerini, Kediler Üşür Mü? Kedinizi Soğuktan Nasıl Koruyabilirsiniz? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

2. Kedinizi Su ile Serinletin

Kediler en temiz evcil hayvanlardan biri olsalar da onlara banyo yaptırmak sahipleri için epey zordur. Bununla birlikte, ateşi yüksek olan bir kedinin soğuk su ile temas etmesi, şoka girmesine neden olarak tehlikeli bir durum yaratabilir.

Eğer kedinizin su ile serinlemesini istiyorsanız, kedinizi direkt olarak banyoya götürmek yerine içerisine bir miktar su doldurduğunuz şişe yardımıyla tüylerinin bir kısmını ıslatmayı deneyebilirsiniz.

Kedi nasıl yıkanır sorusunun yanıtını ayrıntıları ile öğrenmek için bu konuyu ele almış olduğumuz Minik Dostunuzun Banyo Vakti! Kedi Nasıl Yıkanır? başlıklı içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz.

3. Minik Dostunuzun Su Tüketimini Artırın

poz veren gri kırçıllı kedi

Kedilerde ateşin en önemli belirtilerinden biri de susuzluktur. Eğer siz de kedinizin ateşinin yükselmesinin nedeninin susuzluğa bağlı olduğunu düşünüyorsanız, gün içerisinde yeteri kadar temiz su içtiğinden emin olmanız önemlidir.

Kediniz kabından su içmekte zorlanıyorsa suyu küçük bir şırınga yardımıyla içirmeyi deneyebilirsiniz.

4. Kedinizin Doğru Gıdalarla Beslenmesini Sağlayın

Kedilerde ateş, mantar ya da kuduz gibi hastalıklar, kedilerin enerjisinin düşmesine yol açar. Eğer kediniz ateşlendiyse ve eski sağlığına kavuşmasını istiyorsanız ona tıpkı bir bebek gibi özenle bakmanız gerekiyor.

Bu doğrultuda kedinizin doğru gıdalar ile beslendiğinden emin olmalısınız. Örnek verecek olursak mutfak robotunda geçirerek ya da bir çatal yardımıyla ezerek yumuşattığınız ton balığı, kedinizin daha kısa bir süre içerisinde toparlanmasına yardımcı olacaktır.

5. Veteriner Desteği Alın

gri kırçıllı kedi

Daha önce de sözünü etmiş olduğumuz gibi kedilerin ateşlenmesinden sonraki ilk yirmi dört saat oldukça kritiktir. Eğer aradan 24 saat geçmesine rağmen kedinizin ateşi hala yüksek ise bu durumda onu güvendiğiniz bir veterinere götürmekte fayda var.

Çünkü kedinizin bu süre zarfında ateşinde herhangi bir azalma meydana gelmemesi akıllara enfeksiyon ihtimalini getirecektir. Kedinizin enfekte olup olmadığını ise ancak alanında uzman bir veteriner hekim anlayabilir.

Kedinizi muayene eden veteriner hekim, kan ve idrar tahlili gibi çeşitli testler aracılığı ile kedinizin ateşlenmesinin ardında yatan temel nedeni tespit edecek; buna uygun bir tedavi önerecektir.

Buna ek olarak kedinizin ateşinin düşüp düşmediğini bir ateş ölçer yardımıyla anlayabilirsiniz.

Kedilerde Ateş Belirtileri Nelerdir?

Eğer kedinizde her zamankinden farklı belirtiler gözlemliyorsanız, tahmin edebileceğiniz üzere bunun pek çok farklı nedeni olabilir. Bunların bir kısmı ateş ile ilişkilendirilebilirken bir kısmı da başka hastalıkların habercisi olarak kabul edilir. Peki kedilerde ateş nasıl olur?

Aşağıda sıralamış olduğumuz belirtiler her ne kadar yalnızca ateş hastalığı ile ilgili olmasa da karşılaştığınızda aklınıza ateş hastalığını getirmeniz gereken belirtiler arasındadır.

  • Bulantı ve kusma
  • İştahsızlık
  • Serin yerlerde yatmaları
  • Enerji kaybı
  • Bitkinlik

Eğer kedinizde sözünü ettiğimiz belirtilerden birini ya da birkaçını gözlemliyorsanız emin olmak adına ateşini ölçebilirsiniz. Bu noktada, cıvalı termometler yerine cam ya da dijital termometrelerden daha sağlıklı bir sonuç alabileceğinizi de belirtelim.

Kedi Ateşi Nasıl Ölçülür?

kedinin ateşini ölçen veteriner Kedi ateşi nasıl düşürülür sorusunu yanıtladık. Fakat kedinizin ateşini düşürmeden önce ne kadar yüksek olduğunu ölçmek; sonrasında ise kedilerin ateşi nasıl düşürülür, kedi ateşini düşürmek için ne yapmalı gibi sorulara yanıt vermek gerekiyor.

Eğer evinizde kedinizin ateşini ölçebileceğiniz bir ateş ölçer yok ise kedinizin ateşinin olup olmadığını ellerinizle kontrol etmeyi deneyebilirsiniz. Tüylerinin az olduğu bölgelere ellerinizle dokunduğunuzda eğer normalden daha sıcak olduğunu fark ettiyseniz bu durumda kedinizin ateşinin yüksek olduğunu düşünebilirsiniz.

Eğer evde kedinizin ateşini ölçmeye yardımcı olacak bir dijital termometre var ise bu en doğru sonucu almanızı sağlar. Kedinizin ateşini bir ateş ölçer ile ölçmek için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli olacaktır.

  • Termometrenin ucuna bir miktar yağ sürün ve kedinizin anüsü size doğru bakacak biçimde durmasını sağlayın. Bu doğrultuda kedinizin kaçmasını ve hareket etmesini engellemek için birinden yardım isteyebilirsiniz.
  • Daha sonra, önceden yağlamış olduğunuz termometreyi kedinizin anüsüne doğru ilerletin. Ölçüm işlemi bittikten sonra dijital termometreyi dikkatli bir biçimde çıkarabilirsiniz.
  • Termometreyi bir alkol yardımı ile temizledikten sonra kedinizin ateşini ölçebilirsiniz.

Kedi Ateşi Kaç Olmalı?

masada uzanan sevimli kediKedi ateşi nasıl düşürülür, belirtileri nelerdir ya da kedi ateşi nasıl ölçülür gibi sorular kadar merak edilen bir başka konu da kedilerin ateşinin kaç olması gerektiğidir.

Öncelikte kedilerin normal vücut ısısının insanlarınkinden derece daha yüksek olduğunun altını çizelim. Bu doğrultuda bir kedi için normal kabul edilebilecek ısı miktarı, 38 ila 39 derece arasında değişmektedir.

Bununla birlikte kedilerde 40 derecelik ateş, yüksek ateş kategorisinde değerlendirilir ve en kısa sürede bir veteriner hekim tarafından kontrol altına alınması gerekir.

Hazırlamış olduğumuz yazımızda, kedi ateşi nasıl düşürülür sorusunu ve bu konu ile ilintili olabilecek soruları mercek altına aldık. Son olarak, evcil hayvanınız ile alakalı tüm problemlerinizde hizmet kalitesi ile rakipleri arasında fark yaratan Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği’ne güvenebileceğinizin altını çizelim.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir