benjamin çiçeğim kuruyor / Ficus benjamin - bakım, gereksinimler, hastalıklar

Benjamin Çiçeğim Kuruyor

benjamin çiçeğim kuruyor

Tropik ormanları evinize taşıyacak ipuçları, benjamin çiçeği bakımı için pratik öneriler ve mutlu ficus’ların sırrı bu yazıda!

Benjamin çiçeği diğer adıylaficus çiçeği, tek bir gövdeye ve yayılan bir gölgeliğe sahip tipik bir ağaç gibi göründüğü için evde ve ofiste yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Tüm popülerliklerine rağmen, ficus bitkileri titizdir. Ancak, benjamin çiçeği bakımı nasıl yapılır biliyorsanız, onu evinizde yıllarca sağlıklı ve mutlu tutmak için daha donanımlı olursunuz. 

Oval şekilli parlak yeşil yapraklarından güçlü olan Ficus Benjamin, son yıllarda en sevilen süs bitkilerinin başında geliyor. Tropikal havanın Ficus&#;un mükemmel büyümesine izin verdiği Güneydoğu Asya&#;nın nemli tropikal bölgelerinden gelen bitki, tüm dünyada ev ve ofisler arasında giderek daha popüler hale geldi. Elbette bunun birçok sebebi var. Bu sebepleri, benjamin çiçeği özellikleri nelerdir ve benjamin bitkisi bakımı için tüm püf noktalarını sizler için derledik. Hadi gelin, sevimli ve dekoratif yeşil dostunuzla ilgilenmek için tüm ipuçlarını birlikte takip edelim!

Benjamin Çiçeği Nedir?

Genellikle ficus olarak adlandırılan şey teknik olarak ağlayan bir incirdir. Kauçuk ağaçları ve incir meyve ağaçlarını da içeren Ficus bitki cinsinin bir üyesidir, ancak ev bitkileri söz konusu olduğunda, çoğu insan ağlayan bir incire (Ficus benjamina) sadece bir ficus olarak atıfta bulunur. Ficus ağaçları, büyüklüklerine bakılmaksızın ağaç benzeri şekillerini koruyabilirler, bu nedenle onları bonsailer veya geniş alanlardaki büyük ev bitkileri için ideal kılar. Yaprakları koyu yeşil veya alacalı olabilir. Son yıllarda, bazı yaratıcı fidanlıklar, bitkileri farklı biçimlerde örmek veya bükmek için esnek gövdelerinden yararlanmaya başladılar.

Benjamin Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Süs ev bitkileri söz konusu olduğunda hepimizin aradığı güzellik ve işlevselliğin ideal bir karışımıdır. Çiçek yetiştirmeye yeni başlayanlar için de mükemmel bir seçim olan Ficus Benjamin, herhangi bir özel dikkat gerektirmez, ancak tropikal bir bitkiyi uygun şekilde beslemek ve evinizi yenilenmiş enerji ve temiz iç mekan havasıyla doldurmak için yalnızca birkaç basit numara gerektirir. Gerçekten de, Ficus Benjamin ağacının yüksek oksijen içeriği yaydığını ve formaldehit veya diğer toksinler gibi kimyasalları uzaklaştırarak iç havayı arındırdığını unutmayın.

Benjamin Çiçek Bakımı Nasıl Yapılır?

Benjamin çiçeği iç mekanda yetiştirilirken, bitkinin çevresinde nispeten yüksek nemin korunması önemlidir. Düzenli olarak buğulanma veya ficus ağacını suyla dolu bir çakıl tepsisine yerleştirmek, harika bir çözümdür. Ancak yüksek nemi severlerken aşırı ıslak kökleri sevmediklerini unutmayın. Bu nedenle sulama yaparken her zaman önce toprağın üst kısmını kontrol edin. Toprağın üst kısmı dokunulduğunda kuru hissediyorsa, bu suya ihtiyaçları olduğunu gösterir. Ayrıca bir benjamin bitkisi bakımı yaparken, onların hızlı geliştiklerini ve iyi büyümek için bol miktarda besine ihtiyaç duyduklarını unutmayın. İlkbahar ve yaz aylarında ayda bir, sonbahar ve kış aylarında ise iki ayda bir gübreleyin.

Benjamin Bitkisi Şekil Verme İçin Kolay Yöntemler Nelerdir?

Ölü veya kırık dalları kesin. Bu size ağacın gelecekteki şekli hakkında daha iyi bir fikir verecektir. Büyüme düğümünden veya birincil daldan eğik bir şekilde kesin. Bu şekilde yeni yaprakların çıkmasını teşfik edersiniz. Bitkinin üçte birinden fazlasını kesmeyin. Yeni başlayan bir bahçıvan olarak, şekillendirmede çok abartıya kaçmayın. Öncelikli hedefiniz bitkiyi sağlıklı tutmak olsun. Yumuşak dalları, görmek istediğiniz şekle sokmak kolaydır. Sitem genel olarak şöyle ilerlemeli: Zayıf veya cılız dalları düzeltin. Çirkin büyümeyi budayarak ağacın şeklini bozan dalları kesin. Son olarak, daha dolgun bir görünüm elde etmek için alt dalları gölgede bırakan yaprak ve dalları kesin. İşte bu kadar!

Benjamin Çiçeği Neden Yaprak Döker?

Söz konusu benjamin bitkisi ise konusuysa, yaprakların dökülmesi veya sararması, dairenizdeki şanssız yerleşimlerden kaynaklanır. Benjamin çiçeği ışıktan hoşlanır, elbette. Yine de, doğrudan güneş ışığının, özellikle sıcak yaz günlerinde bitki dışarıya taşınırsa, yaprakların yanmasına ve yaprak dökülmesine neden olabileceğini unutmayın. Güneşin bol olduğu bir gün, en sağlıklı benjamin bitki

yapraklarına bile zarar verebilir. Bir pencerenin yakınında tutmak ve saksıyı düzenli olarak döndürmek en iyi çözümdür. Böylece tüm yapraklar daha önce cam yüzey tarafından taranan güneş ışınlarından faydalanabilir. 

Benjamin Bitkisi Bakımı: Püf Noktalar

  • Bitki uykudayken kış aylarında budama yapın. Ölü bir dalı kesmeniz gerekirse veya ağaç tavana değdiği için acil bir dal kesimi yapmanız gerekirse, elbette bunu istediğiniz zaman yapabilirsiniz.
  • Ficus&#;u budarken temiz kesimler yapın. Dalların yırtılması veya parçalanması, budamadan sonra kalan yarada çürümeye ve enfeksiyona neden olabilir.
  • Dalların yanı sıra bazen bitki sahipleri kök budamasını da yapmak zorundadır. Temel kurallar benzerdir. Budama yaparken kökün üçte birinden fazlasını kesmeyin. Kökü iyice kontrol etmek için bitkiyi bir muşamba üzerine yerleştirin. Kök kütlesini gevşetin ve hasarlı kökleri kontrol edin. Hasarlı kökleri budayarak temizleyin.
  • Sıcaklık değişimlerinden kaçının Tropikal bir bitki olan Ficus Benjamin, ılık ve nemli havaya ihtiyaç duyar. İdeal sıcaklıklar 18 ila 22 derece arasında değişir, bu nedenle kışın sık sık sıcaklığı kontrol etmeye çalışın.
  • Sık sık sulayın, ancak çok fazla değil. Su söz konusu olduğunda, Ficus Benjamin oldukça tuhaf bir özellik gösterir: kök çürümesine maruz kalır. Genellikle bol sulamanın yaz aylarında (en az haftada bir kez) önerildiği sonucuna varabiliriz. Giderek daha soğuk sıcaklıklarla, sulama kademeli olarak azaltılmalıdır. Basitçe söylemek gerekirse, sıcaklıklar 10 dereceye düşerse, aylık bir sulama seansı yeterlidir.
  • Benjamin çiçeği, suyu yapraklarından içiyor! Doğru duydunuz. Herhangi bir tropik bitki gibi, benjamin bitkisi de gerekli tüm suyu hem yağmur suyundan hem de atmosferik nemden alır. Ficus yapraklarına su püskürtmek veya süngerlemek önemlidir. Böylece &#; tozu yıkamak ve yüzeyi cilalamak dışında &#; bitki mükemmel şekilde nemlendirilir. Bu özellikle kış aylarında, ev ısıtması nem seviyesini önemli ölçüde düşürdüğünde uygulanmalıdır.

Benjamin çiçeği bakımı için birçok püf noktayı birlikte keşfettik. Uzmanlığını bir sonraki seviyeye taşımak ve tüm gözleri üstüne toplayacak bir benjamin bitkisine sahip olmak isteyenler için birkaç yazımız daha var. Benjamin çiçeği çoğaltmave benjamin çiçeği nasıl çoğaltılırmakalelerimizi inceleyerek deneyimli botanikçilere taş çıkartmaya başlayabilirsiniz!

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:

Ficus Benjamin Bitkisi Neden Yapraklarını Döker?

Moraceae ailesinden olup Ficus cinsinden olan Benjamin bitkileri; ortamın sıcaklık durumuna göre hem içeride hem dışarıda kullanılmaktadır. 3+ metreye kadar boy yapabilen bu bitki ev içerisinde ağacımsı bir görüntü verdiği için tercih edilmektedir. Özellikle mekan açılışlarında hediye olarak götürülen bu bitkiler; gösterişli yapılarıyla çok tercih edilmektedir. Fidanlıklardan, çicekcilerden aldığınız veya hediye getirilen benjamin bitkisi belli bir süre sonra yapraklarını dökmeye başladığını görürsünüz!!! Ama neden böyle bir sorun ile karşılaştığınızı bilemiyorsunuz!!!O zaman haydi gelin 10 adımda bu sorunun cevaplarını bulalım!!!

Benjamin bitkisi direk güneş istemeyen ve bol ışık isteyen bir bitkidir. Eğer bitkiniz direk güneş alan bir yerde ise yaprakları yanar ve zamanla bitki yapraklarını dökmeye başlar.

Ortam ısısı; Benjamin bitkilerinde çok önemlidir. Eğer ortam ısısı 10 derece ve 10 derecenin altına düşmeye başladıysa bitki bu ısıdan etkilenir ve yapraklarını dökmeye başlar.

Benjamin bitkisini koyduğunuz ortam; hava akımını yoğun olduğu yer ise bitki bu durumdan etkilenir ve yapraklarını dökmeye başlar.

Benjamin bitkisi kökleri hassas olduğundan su ihtiyaçları biraz daha fazla olmaktadır. Hem havai hem kılcal kökleri sayesinde su ve neme özellikle yaz mevsiminde daha çok ihtiyaç duymaktadırlar. Bitkinin toprağı kurudukça su verilmelidir. Bitki uzun süre susuz bırakılırsa yapraklarını dökmeye başlar.

Eğer sulama için kullanılan su kireçli, sıcak veya soğuk ise bitki bu durumdan etkilenir ve yapraklarını dökmeye başlar.

Benjamin toprağı; kumlu, gübreli, torflu değilse ve toprak kalitesi düşük ise bitki yapraklarını dökmeye başlar.

Benjamin bitkisi uzun süre mevcut saksısında kalmışsa ve saksısı büyütülmemişse ; bitki rahat bir şekilde köklerini geliştiremez ve bitki gelişimini aksatır. Zamanla yapraklarını dökmeye başlar.

Benjamin bitkisi ara ara budama yapılmasından hoşlanmaktadır. Bu işlem bitkiyi rahatlatır ve daha iyi gelişmesini sağlar. Özellikle yaşlı sürgünlerin budanması bitkinin genç sürgünlerinin daha hızlı gelişmesine imkan verir. Eğer bu işlemler yapılmazsa bitki yapraklarını dökmeye başlar.

Benjamin bitkisi üzerinde beyaz pamuğa benzeyen şeyler gördüyseniz hemen ilaçlamalısınız. Bu pamukçuk hastalığı olup bitkiyi hızlıca sarar ve zamanlabitki yapraklarını dökmeye başlar.

Bitkinizin yapraklarında kararmalar, delikler veya sararmalar gözlemeye başladıysanız bir an evvel bitkinizin ihtiyacına göre vitamin takviyesi yapmalısınız. Vitaminsiz kalan Benjamin bitkisi zamanla yapraklarını dökmeye başlar.

Doğanın güzelliği sizlere huzur,mutluluk ve sevgi getirmesi dileğimle………

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ//PEYZAJ MİMARI

&#;zlem &#;zdemir Taş

&#;zlem &#;zdemir Taş
[email protected]

Ficus Benjamin, evlerde ve işyerlerinde oldukça fazla gördüğümüz bir süs bitkisidir. Anavatanı Tropikal Asya’dır. Moraceae (Dutgiller) ailesinin ficus cinsine mensuptur. Benjaminler çok nazlı çiçeklerdir. Hemen kırılmaya, yaprak dökmeye müsaittirler. Bunun sebebi ise bu bitkiler çok fazla adaptasyon sıkıntısı yaşarlar.

Bizde bu soru minimum seviyeye indirmek için ficus Benjamin bakımıyla alakalı sizleri bilgilendireceğiz. Benjamin çiçeği eğer yerini severse yaprak dökmeyi azaltacaktır. Bu narin bitki, yerinin değiştirilmesinden de oldukça rahatsız olur. Bu yüzden yaprak dökerse hemen yerini sevmedi diye düşünmeyin. Soğukta kalırsa ve özellikle çok hareket ettirilirse de maalesef ki yapraklarını dökecektir. 

Fakat dökülen yaprakların yerine yenilerini çıkartması da oldukça hızlıdır. Evde yerini değişirseniz de mutlaka 2 hafta da bir olmasına özen gösterin. Bakımı zor gibi görünse de oldukça nettir aslında. Yapılması gereken çiçeğin mutlu olacağı aydınlık bir yer seçmek, çok ayak altında olmasını engellemek ve hafta kez sulamak.

Çiçeğin saksı değişimini gerekmedikçe 2 yıla bir yapmanızı öneririz. Saksı seçimizin olduğundan hep bir boy büyük olmalıdır. Ficus Benjamin yaklaşık 2,5 metreye kadar uzayabilir. Gerek gördükçe budama yaparak boyunu ayarlayabilirsiniz.

Çiçeğin bakımıyla alakalı önemli bir başka hususta bitkiniz çok fazla yaprak dökmeye başladığında aslında ölmüş olabilir. Bunu anlamanın yolu da temiz bir bıçak yardımıyla gövdesine küçük bir çizik oluşturarak oradan kabuğu kaldırıp altına bakınız.

Eğer yeşil renkte ise çiçek hala yaşamakta ama kahverengi bir renk almışsa maalesef çiçeğin ömrü bitmiş demektir. 

Benjamin Çiçeği Çoğaltma

Benjamin çiçeğinizi çoğaltarak sevdiklerinize de armağan edebilirsiniz.  Hediye verilen çiçek sevdikleriniz tarafından unutulmaz. Böylesi güzel bir jest için mutluluk duyarlar. Çoğaltılma işlemi oldukça pratiktir. Çiçeğin yaprağından gövdesine yakın olan bir kısım seçerek temiz bir makas yardımıyla kesin.

İçerisinde dinlendirilmiş ya da oda sıcaklığında bir içme suyu bulunan vazoya koyarak köklenmesini bekleyin. Köklenme süresi 10 günü bulacaktır. Ara ara suyu değiştirmenizde fayda var. Köklenen bitkileri yeni ve daha küçük bir saksıya alınız.

Güzelce ektikten sonra nemli bir toprak elde edene kadar sulayın. Çoğaltma işlemini tamamlamış olursunuz. Böylece çiçeğin devamlılığı sağlanmış olacaktır. Gelişimleri için güzel bir yer seçin ve büyüyüp, güzelleşen Benjaminleri gözlemleyin.

Benjamin Budama

Benjamin çiçeğinin budama işlemini ayda bir kez yapabilirsiniz. Fakat çok detaylı, derinden bir budama yapacaksanız şayet, kış aylarında yani çiçeğin çok yaprak döktüğü zamanda budama işlemini yapabilirsiniz. Eğer yapraklar üst tarafta sıklıkta ise budamayı hep yukardan yapınız. Orantısız ve uzun tarafları budamanız görsellik açısından da önemlidir.

Nasıl orantısız büyür ki? Diyecek olursanız da, Benjaminleri konulan yerde yönünü birkaç hafta aralıklarla değişmezseniz yüksek ihtimalle bitkiniz orantısız büyüyecektir. Bir tarafı çok gelişmişken diğer tarafı gelişimini devam ettiremeyecektir. Bu yüzden güneş alan kısmını haftada bir çevirirseniz iyi edersiniz.

Benjamin Sulama

Benjamin bitkisi için doğru sulama oldukça önemlidir. Yaz aylarında çok çabuk kuruyacakları için daha fazla su ihtiyacı hissederler. Toprağı parmağınızla kontrol ederek sulamanız her zaman için işinizi kolaylaştıracaktır. Sulama işleminden sonra saksının alt tabağında su birikintisi olmaması dikkat edilmesi gereken bir başka önemli husustur.

Çünkü orada bekleyen su, çiçeğin köklerini çürütebilir. Benjamin çiçeği kasım ayında dinlenme dönemine girer. Bu dönemde toprağı olduğundan daha fazla kurur. Toprağı çok kuru görmeden su vermeyin. Dinlenme döneminden hemen sonra ocak ayı gibi bitkiyi duşta, duş başlığı yardımıyla her yeri ıslanacak şekilde ılık suyla yıkayın.

Bu işlemi sadece dinlenme döneminden sonra yapmalısınız. Çiçeğin kendine geldiğini göreceksiniz. Benjaminler soğuk havayı sevmedikleri gibi soğuk suyu da sevmezler. Verdiğiniz suyun oda sıcaklığında ve dinlendirilmiş su olmasına dikkat edin. 

Benjamin Çiçeği Güneşi Sever Mi?

Evet, Benjamin çiçekleri güneşi severler. Fakat bu demek değildir ki, doğrudan güneş ışığı vuran bir yerde kusursuz gelişirler. Doğrudan güneş ışığı alan bitki  kuruyacak, hatta solacaktır. Bu da çiçeğin tüm yapraklarını dökmesine sebep olur. Çiçeğiniz için uygun yer, pencere kenarı değil, pencereye yakın yarım güneş ışığı alan aydınlık bir yerdir.

Bitkinin güneş ışığı alan tarafını bazen çevirip eşit olarak güneş ışığından faydalanmasını sağlamalısınız. Benjaminler oldukça uzun ömürlüdürler. Aydınlık olmayan yeri hiç sevmezler. Özellikle karanlık güneş almayan bir odayı yer yapmayı düşünüyorsanız fikrinizi hemen değiştirmelisiniz. Çiçeği mutlu edecek bir yer elbet bulacaksınızdır.

Güneşi sevdikleri gibi hava akışından da hoşlanırlar. Çok şiddetli ve soğuk olmadıktan sonra bazen cereyana maruz bırakabilirsiniz. Narin, bir o kadar da dayanıklı Benjamin çiçeği için söyleyeceklerim bu kadar. Sizde evlerinizde Benjamin çiçeği büyütmeye karar verdiyseniz, sitemizden inceleyerek temin edebilirsiniz. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir