kediler leblebi yer mi / Kediler için Tehlikeli veya Zehirli Gıdalar | Hill's Pet

Kediler Leblebi Yer Mi

kediler leblebi yer mi

Köpekler için Tehlikeli Olan 9 Şaşırtıcı Yiyecek

 


Eğer köpeğinizin şu anda zehirlendiğini düşünüyorsanız ve yazımıza internette bu konuda arama yaparken rastladıysanız hemen yazıyı okumayı bırakıp veterinerinizi aramalısınız.


 

Köpeklerimizle yiyecekleri paylaşmaya direnmek zor biliyoruz, ancak bazı insan atıştırmalıkları (küçük dozlarda güvenli olsa da) köpekler için tehlikelidir.

 

 

Köpekler için şaşırtıcı derecede tehlikeli yiyecekler

 

1.Patlamış Mısır

 

Sade, yağsız ve tuzsuz patlamış mısır, az miktarda tüketildiğinde köpeğiniz için sorun yaratmayacaktır. Ama dürüst olalım: ne sıklıkta sade, yağsız ve tuzsuz patlamış mısır yiyorsunuz?

 

Patlamış mısırda bulunan yüksek yağ ve sodyum seviyeleri köpeklerde kısa vadede dehidrasyona, uzun vadede obeziteye neden olabilir. Buna ek olarak, sert, açılmamış çekirdekler dişlerini ve diş etlerini incitebilir.

 

Bunun yerine, güvenli, gevrek bir atıştırmalık için düşük kalorili köpek atıştırmalıkları hazırlayabilir ya da ona susuz meyve veya sebze dilimleri verebilirsiniz.

 

2. Avokado

 

Avokado’nun köpekler için tehlikeli olmasının esas sebebi kabuğu ve yapraklarında bulunan "Persin"dir. Persin, insan olmayan memeliler için tehlikeli olan ve yağda çözünen bir toksindir. Uzmanlar, persine duyarlı evcil hayvanların “solunum sıkıntısı, tıkanıklık, kalbin etrafında sıvı birikmesi” yaşayabileceği belirtiliyor. Kaynak

 

Yani eğer kabuğu ve yapraklarından uzak durursanız, avokado köpekler için güvenlidir-bu nedenle örneğin köpek mamasında bir bileşen olarak sorun olmaz.

 

Siz yine de köpeğiniz için evde hazırladığınız atıştırmalık tariflerinde avokadodan uzak durun. Avokado yerine bal kabağı püresi kullanabilirsiniz ;)

 

3. Hurma, Şeftali ve Erik

 

Bu meyvelerdeki sorun tohumlarında ve çekirdeklerindedir. Trabzon hurması tohumları köpeklerin ince bağırsağında sorunlara neden olabilir. Ayrıca bağırsaklarını tıkama ihtimali de vardır. Şeftali ya da erik çekirdeği yediklerinde de başlarına gelebilir, çünkü çekirdeği sindiremezler. Ayrıca şeftali ve erik çekirdeklerinde hem insanlar hem de köpekler için zehirli olan siyanür bulunur. Bizler meyve çekirdeklerini yemememiz gerektiğini biliyoruz ama onlar bilmiyor, bu sebeple dikkatli olmalısınız.

 

 

4. Üzüm

 

Üzüm köpekler için en zehirli gıdalar arasındadır. Köpekler için tehlikeli olan tüm yiyecekler arasında, hepimizi en çok şaşırtanlardan ve en kötülerden biridir.

 

Köpeklerde üzüm, böbrek yetmezliğine hatta ölüme yol açabilir ve neden tüm köpekleri değil de bazı köpekleri etkilediği bilinmemektedir. Bu durumda, deyim yerindeyse eşeği sağlam kazığa bağlayıp köpeğinize hiç üzüm vermemenizi öneriyoruz.

 

Köpeğinize üzüm yerine yaban mersini verebilirsiniz. Özellikle yazın hazırlayacağınız donmuş atıştırmalıklar için yaban mersini harika bir alternatiftir.

 

 

5. Soğan ve Sarımsak

 

Sarımsak ve soğan Allium bitki ailesindendir ve bu ailede yer alan bitkiler taze, pişmiş, kurutulmuş veya toz olarak fark etmeksizin köpekler için toksiktir.

 

Allium bitkileri köpeklerin kırmızı kan hücrelerine zarar vererek oksijen akışını azaltır ve ayrıca organ hasarına neden olabilecek anemiye yol açabilir. Köpeğinize soğan halkası uzatmadan önce bir kez daha düşünün deriz.  

 

 

6. Domates Bitkisi (ve Çiğ Patates)

 

Olgun domatesler köpekler için tehlikeli yiyecekler listesinde değildir, ancak köpeğiniz yeşil, olgunlaşmamış bir domates veya domates bitkisinin yapraklı yeşil kısmını (sapları dahil) yutuyorsa, dikkat edin. Olgunlaşmamış domates ve domates bitkileri, gastrointestinal sıkıntı, uyuşukluk ve halsizliğe neden olabilecek solanin adı verilen bir toksin içerir.

 

Yeşil patatesler de aynı soruna neden olabilir, bu yüzden köpeğinize arada sırada bir kaşık patates püresi vermeniz sorun olmasa da çiğ bir patatesi kemirmesine asla izin vermeyin.

 

Bunun yerine, sağlıklı bir nişasta kaynağı olarak fırınladığınız tatlı patates dilimleri verebilirsiniz.

 

 

 

7. Çay ve Kahve

 

Hepimiz sütlü, bitter ya da beyaz çikolatada bulunan bir kimyasal olan teobromin'in köpekler için toksik olduğunu biliyoruz, ancak kafeinin de köpekler için en tehlikeli gıdalardan biri olduğunu biliyor muydunuz? Kafein güçlü bir uyarıcıdır ve evcil hayvanlarda “kusma, ishal, artan susuzluk, huzursuzluk ve kalp çarpıntısına” neden olabilir. Kaynak

 

Erken tedavi, daha ciddi sorunları önlemenin anahtarıdır, bu nedenle köpeğinizin kahve, çay veya enerji içeceği tükettiğini fark ettiyseniz, semptomların ortaya çıkmasını beklemeyin. Hemen veterinere gidin.

 

8. Süt Ürünleri (Evet, Peynir de dahil)

 

Bu gerçekten büyük bir sürpriz: süt, köpeğiniz için gerçekten tehlikeli olabilir. Peynir ise popüler bir köpek eğitim yardımcısıdır ve köpekler için en tehlikeli yiyeceklerden biri değildir. Bununla birlikte, çok fazla peynir tüketmesi uzun vadede obezite ve kalıcı gastrointestinal sorunlara; kabızlığa veya ishale neden olabilir.

 

Aynı bizlerde olduğu gibi bazı köpekler süt ürünlerine karşı daha hassastır. Köpeğinizin süt ürünlerine karşı özel bir hassasiyeti olduğunu düşünüyorsunuz mutlaka veterinerinize danışın.

 

9. Şekersiz Sakız

 

Buradaki sorun, birçok “şekersiz” şeker ve sakızda kullanılan bir tatlandırıcı olan Ksilitol. Ksilitol, şekere alternatif olarak kullanılan oldukça popüler bir maddedir ve köpekler için ölümcüldür.

 

Ksilitol yutulması hayatı tehdit eden hipoglisemiye (tehlikeli derecede düşük kan şekeri) neden olur. Size önerimiz sakızınızı nerede sakladığınıza dikkat etmeniz ve özellikle eğer köpeğinizle paylaşıyorsanız, aldığınız şekersiz gıdaları içinde ksilitol var mı diye kontrol etmeniz. (Örneğin şekersiz fıstık ezmesi)

 

 

Minik Bir Not:

 

Bazı insan yiyecekleri, örneğin yağsız etler, havuç çubukları, birçok meyve ve sebzeler köpeklerimiz için güvenlidir. Hatta ev yapımı, fırında hazırladığımız atıştırmalıklar bizimkilerin en sevdiği şey. Eğer köpeğinizin laktoz hassasiyeti yoksa sade yoğurt veya az yağlı, az tuzlu peynirlerin tadını da küçük miktarlarda çıkarabilir. Arada sırada yiyeceklerimizin ufak bir parçasını onlarla paylaşmamız büyük bir sorun olmasa da özellikle onlar için tehlikeli olduğu bilinen yiyecekleri onlara vermekten kaçınmalısınız.

 

*Köpeğinizin zehirlendiğini düşünüyorsanız vakit kaybetmeden veterinerinizle görüşmeli ve kliniğe gitmelisiniz.

 

 

 

Japon Balıkları Hangi Sebzeyi Yer

Hobici Köşesi

Plaket ve ödüllü Yarışma'ya katılıp canlı veya akvaryumunuzu taçlandırabilir, geçmiş dereceleri ve katılımları görebilirsiniz.

Akvaryum kültürü bölümünde akvaryum hobisi ile ilgili dergilere, belgesellere, kitaplara ve web sitelerine ulaşabilirsiniz.

Sitemizdeki Makaleler ve Üye Bloglarını gezerek istediğiniz konu hakkınca bilgi edinebilir, kullaniciadiniz.akvaryum.com adresine sahip olan kendi bloğunuzu oluşturabilirsiniz.

Canlı Veritabanı'nda bilgi ve canlı edinebilmek için kimde hangi balıkların olduğunu görebilir, kendi canlılarınızı da veritabanına ekleyebilirsiniz..

Üye akvaryumları bölümünden üyelerin akvaryumlarına bakıp yorum bırakabilir, siz de kendi akvaryumlarınızı da görebilirsiniz.

Akvaryumcular bölümünden akvaryumcuların adres telefon ve harita koordinatlarına ulaşabilir, akvaryumcular hakkındaki yorumları okuyup yorum yapabilirsiniz.

Tatlı Su, Bitki, Deniz ve Sürüngenler bölümünden toplam binden fazla türün detaylı bilgilerine, fotoğraflarına ve beseyenlerin yorumlarına ulaşabilir, sizler de yorum bırakabilirsiniz.

Ürünler bölümünde akvaryum piyasasında olan ürünlerin özelliklerine bakıp yorum yapıp, yorumları okuyabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir