bir binada kaç kolon olmalı / Binaları Depremde Riskli Hale Getiren "Kısa Kolon Davranışı" - Webtekno

Bir Binada Kaç Kolon Olmalı

bir binada kaç kolon olmalı

Ana Sayfa1 milyon Türkiye fotoğrafı

Giriş Yap

Depreme Dayanıklı Bina Nasıl Yapılmalı?
123    sonraki »

ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
cevap yaz

sayfa 1
Cemoli D18
3 yıl önce - Pts 27 Oca ,

Depreme Dayanıklı Bina Nasıl Yapılmalı?



Depreme Dayanıklı Bina Nasıl Yapılır?

Depreme dayanıklı bina yapılırken olmazsa olmaz neler olmalıdır? Neye, nelere dikkat edilmelidir?



Kat sayısının önemi nedir? Maksimum üst sınır kaç kata kadar olmalı?

Kolon kalınlığı, kolon sayısı, kolon ve kiriş içerisinde yer alan demir sayısı kaç olmalı? Demir kalınlığı ne olmalı? Beton kalitesi vs. ne olmalı?

Bir katta 2, 3, 4, 5, 6 daire gibi durumların olmasının etkisi nedir? Bir katta birden fazla daire olması, olumlu ya da olumsuz etkisi var mıdır?

Temele kaç ton demir atılmalı? Kaç metre temel kazılmalı?




DEPREM BÖLGELERİNDE YAPILACAK BİNALAR HAKKINDA ESASLAR diye sayfadan oluşan bir yönetmelik var

seafoodplus.info pdf

seafoodplus.info e19_seafoodplus.info

İkinci linkte sayfadan oluşmaktadır.

 mesajı beğendiniz mi?

keskin61 Ersin

3 yıl önce - Pts 27 Oca ,

yilindan beri depreme dayanikli yapiliyor evler kacak ruhsatsiz yapilar haric ama müteahhit demirden harcdan caldigi icin ve yapi denetim firmasi isini layikiyle yapmadigi ve rusvet vs oldugu icin ne kadar saglam orasini bilmem

 mesajı beğendiniz mi?

ccahit

3 yıl önce - Pts 27 Oca ,

Mümkünse arazinin geniş olduğu yerlerde müstakil veya en fazla kata izin verilmeli ülkemizde genel itibari ile betonarme yapılar popüler halbuki ahşap ve prefabrik yapılar özellikle katlı yapilarda kullanmak daha sağlıklıdır hem izalasyon hem hafif ve esnek yapısı ile daha elverişli malzemeye sahip

Katlı binalarda ise statik hesaplamalar çok önemli son yıllarda betonerme binalarda kalite arttı yeni binalarda beton demir ve hesapta sıkıntı yok neyseki ama yinede denetim çok önemli.

Artık büyük şehirlerde sıkışık alnlarda çok katlı binalara izin verilmemeliadam bina yapiyor altına otopark için göstermelik bir daireyi çıkarıp 2 arabanın sigmayacagi yere sonradan kaçak ev yapıyor e hani otopark?

Bu meseleler çok fazla suistimal ediliyor nede olsa işin içinde çok para var belediyeler bu işi yapamıyor ellerinden hertürlü alinmali bizim bina 5 katli yan tarafa sonrada 2 kat verdiler az ilerde 8 katlı izin verdiler ne anladım bu işten

 mesajı beğendiniz mi?: &#;+1

Cemoli D18

3 yıl önce - Pts 27 Oca ,

Depreme dayanıklı konut yapımı olmazsa olmazımız olmalı.
Acil eylem planına listenin başına alınmalı.
öncesi yapılan yapıların yıkımı, yıkılan yapıların bulunduğu ADA'lara adam akıllı konut ve yaşam alanları inşaa edilmeli.

 mesajı beğendiniz mi?

ppalaremzi

3 yıl önce - Pts 27 Oca ,

Betonu demir adam eder. Bolca paslanmaya dayanıklı demir kullanılması lazım. Bir de deniz kumu, lağım suyu falan olmaması lazım.



 mesajı beğendiniz mi?

mus emrullah

3 yıl önce - Pts 27 Oca ,

Devletin koyduğu deprem yönetmeliğine harfi harfine uysalar. Ve devler bu yönetmeliğe uyup uymadığını harfi harfine denetlese sorun kalmaz.

 mesajı beğendiniz mi?: &#;+2

erdall erdall
3 yıl önce - Pts 27 Oca ,

Mimar sinanda o zamanın şartlarında kullanmış izolatör kullanılması şart.













 mesajı beğendiniz mi?

ERTUĞRUL
3 yıl önce - Pts 27 Oca ,

Alıntı:
Mimar sinanda o zamanın şartlarında kullanmış izalatör kullanılması şart.


Bu konuda kaynak var mı?
Okumak isterim.

 mesajı beğendiniz mi?

Can02

3 yıl önce - Pts 27 Oca ,

Muteahhıdın demirden cımentodan caldıgını sagır sultan bile duydu (tabı butun mueahhıtlerı kastetmiyorum) devlet basta yerel yonetımler ınsaati habersiz olarak denetleyecek, hatır gonul cıkar ılıskısı olmayacak, kontrolu yapan yapı denetim gorevlısı veya devlet memuru tespit edilirse memuriyetten atılmalı(teror orgutu uyelıgı gibi memuriyetten cıkarılacak ki yanlı, usulsuz rapor yazamayacak, r*svet yemeyecek,)

Uygun demir cımento kullanmayan mueahhıt, ınsaat sırketı, ınsaat muhendısı, en agır sekilde 20 yıl hapis cezası alacak, kefalete cevrılmeyecek, bir daha diplomasını, unvanını, kullanamayacak, hıcbır ınsaat isinde sirket /kooperatif vslerde yonetımınde yurutme kurulunda yer alamayacak mueahhıtlık /muhenslık hayatı bitecek, malvarlıgına el konulacak, kamu hizmetlerinden yararlanamayacak,,10 yıl boyunca yaptıgı ınsaatta olusacak hasarlardan sorumlu olacak(yapılacak denetimde kusru oldugu tespit edilirse) bir nevi yaptıgı ıscılıge 10 yıl garanti verecek,, ulusal medya kanallarında ıfsa edilecek,,,vb

Bu dedıklerımının tamamı /bir kısmı yada Baska maddelerde eklenerek yasal dayanak hale getirilsin bak bakalım nasıl dayanıklı binalar yapıyorlar, ısıyse demirden cımentodan çalsın.

 mesajı beğendiniz mi?: &#;-1

erdall erdall
3 yıl önce - Pts 27 Oca ,

Alıntı:

Bu konuda kaynak var mı?
Okumak isterim


Eminönü yeni camisinde minarelerin yüksekliği m. 'den fazla olduğundan bir sartındıda esnemeyi almak için minarenin temeline izolatör vazifesi gören meşe ağacından 4 tonoz üzerine oturtmuş..
Bu bilgiyi ahaberde izledim
Yalnız yeni cami ile ilgili bigi şu siteden okuyabilirsiniz bu detay varmı yokmu bilemiyorum.
seafoodplus.info



 mesajı beğendiniz mi?: &#;+1

sayfa 1

cevap yaz

123    sonraki »

ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
 

2 Katlı Binada Kaç Kolon Olmalı?

2 Katlı Binada Kaç Kolon Olmalı?

Dikdörtgen, dairesel ya da halka kolonlar. Kolonların şekli ve sayısı bina durumuna göre değişkenlik göstermektedir. 1,2 ve 3 katlı binalarda en az 4 tane 16’lık, 6 tane 14’lük kolon kullanılmalıdır. Kolon boyutları farklı seçilebilir.

4 Katlı Binada Kaç Kolon Olmalı? >

Bina Kolonu Nasıl Olmalı?Bina Kolonunda Çatlak Tehlikeli Mi?Bina Kolonundan Ses Gelmesi Tehlikeli Mi?2 Katlı Binada Kaç Kolon Olmalı?4 Katlı Binada Kaç Kolon Olmalı?5 Katlı Binada Kaç Kolon Olmalı?

Bina Kolon Testi Nasıl Yapılır?

Bina kolon testi nasıl yapılır? Bina kolonu nasıl olmalı, çatlak tehlikeli mi, ses gelmesi tehlikeli mi? 2, 4, 5 katlı binada kaç kolon olmalı? Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu kabullenerek yaşamak durumundayız. Ancak sağlam binalar yapmak da bizim elimizde. Binaların en sağlam sistemi olan kolonlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya ne dersiniz. Cevabınız evetse yazımıza davetlisiniz.

Kahramanmaraş’ta arka arkaya 7,7 ve 7,6 şiddetinde yaşanan depremler sonucunda birçok bina yıkılmış, binlercesi de ağır hasar almıştır. Maalesef ihmalkarlık ve yönetmeliğe aykırı yapıların kontrolsüzce yapılmasına izin verilmesi sonucunda neredeyse 10 ilimiz haritadan silinme noktasına geldi.

Sadece ülkemizde değil tüm dünyada yankı bulan bu yıkıcı depremin ardından toparlanmaya çalışırken vatandaşlarımızı daha bilinçli olmaya davet ediyoruz. Bir bina oluşurken zemin ve kolon ilişkisini dikkate almalıyız.

Zira zeminin sağlamlığından sonra en önemli ana unsur binanın taşıyıcı elemanları kolonlardır. Peki kolon testi nedir, nasıl yapılır? Kolon, duvar, kiriş veya döşemeler gibi alanlardan silindir şeklinde alınan numunelerin değerlendirilme testine karot testi diyoruz.

Bu test sonuçlarını uzman ekip inceleyip raporluyor ve mutlaka Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmesini sağlıyor. Ancak bu test tek başına binanın sağlamlık durumunu belirtmeye yeterli değildir. Zemin, malzeme gibi birçok faktör incelendikten sonra bina hafif, orta, yüksek riskli olarak raporlanabilir.

Bina Kolonu Nasıl Olmalı?

Deprem yönetmeliğinde binanın taşıyıcı elemanları olan kolonlar hakkında net ifadelere yer verilmiştir. Deprem yönetmeliğine göre bir binada en az 4 tane 16’lık, 6 tane 14’lük kolon bulunması gerekmektedir.  Buna göre kolonlar binanın yapılması gereken ve belirlenen boyutundan ya da sayısından daha küçük ya da daha az olamaz.

Ancak dekoratif amaçlı daha estetik görünümlü ya da daha küçük kolonlar da ek olarak kullanılabilir. Bu binanın sağlamlığını artırmaktadır. C20 altında bulunan kolonlar riskli gruba girmektedir. Kolon boyutları 1,2 ve3. Katta aynı olmak zorunda değildir. Farklı boyutta seçilebilir. Kolonların üzerinde çatlak varsa, derinse, malzeme görünüyorsa zemin kontrolü yaptırılmalıdır.

Bina Kolonunda Çatlak Tehlikeli Mi?

Deprem sonrasında insanların üzerindeki tedirgin hal ve panik havası bazen yanlış düşüncelere kapılmamıza da sebebiyet verebiliyor. Şöyle ki evimizde ya da kolonların üzerinde gördüğümüz her çizgi, her deformasyon bir şeyi ifade etmeyebilir. Her çizik tehlikeli sayılmaz. Çünkü bazı çizikler sıva çatlağından kaynaklıdır. Ancak kolonların üzerinde çok derin çatlak varsa, içindeki malzeme görünüyorsa bir zemin kontrolü yaptırılması gerekebilir. Bunun için hizmet veren inşaat, mühendislik ya da mimarlık firmalarından hasar tespiti için destek alabilirsiniz.

Bina Kolonundan Ses Gelmesi Tehlikeli Mi?

Bazı kolonların üzerinde çeşitli nedenlerden dolayı çatlak, çizik ya da deformeler görülebilir.  Ya da kolonların içerisinden ses gelebilir. Bu durum mutlaka tehlikelidir diyemeyiz. Bina kolonlarının içerisinden gelen sesin öncelikle nereden geldiğinin tespit edilmesi gerekmektedir. Bu bir kalorifer çalışma sesi de olabilir. Kalorifer düzenekleri bazı binalarda duvarın içindedir. Ancak sesler rahatsız ediyorsa bunun için binanızı kontrol ettirebilirsiniz.

2 Katlı Binada Kaç Kolon Olmalı?

Dikdörtgen, dairesel ya da halka kolonlar. Kolonların şekli ve sayısı bina durumuna göre değişkenlik göstermektedir. 1,2 ve 3 katlı binalarda en az 4 tane 16’lık, 6 tane 14’lük kolon kullanılmalıdır. Kolon boyutları farklı seçilebilir.

4 Katlı Binada Kaç Kolon Olmalı?

Bir binanın kolonunda meydana gelebilecek olası bir hasar tüm binanın çökmesine neden olabilir. Bir binada en az 10 tane farklı büyüklüklerde kolon kullanılması gerekmektedir. 4 katlı bir bina için kaç adet kolon gerekeceğine yönetmelik ve binanın alanı hesaplanarak mühendis ve mimar karar verebilir.

5 Katlı Binada Kaç Kolon Olmalı?

Bir binada kaç kolon olacağına projenin mühendisi ve mimarı karar verecektir. Bir binada en az bulunması gereken kolon miktarı 16’lık 4 adet ve 14’lük 6 adet şeklindedir. Bir kolonun taşıyıcı sistem tasarımı ve sayısı binanın elverişsiz durumları ve çeşitli kat sayıları hesaplanarak yapılır.

Yorumlar

Büyük yıkımın yaşandığı depremlerin ardından, Türkiye’nin hemen hemen her yerinde vatandaşlar  oturdukları binaların depreme dayanıklılığı ve güvenliği ile ilgili endişe yaşıyor. Geç olmadan alınabilecek önlemler ve yapılacak hasar tespit çalışmaları ile ilgili hemen hemen her ayrıntı pek çok kişinin gündeminde. Bunlardan biri de kolonlar. Deprem felaketinde yıkılan binaların altında bulunan işyeri, mağaza ve dükkanlardaki bazı kolonların kesildiği iddia edilmişti. Depremler yüzünden pek çok kişi bu yüzden diken üstünde. Binalarındaki kolonları kontrol etmek ve kesilip kesilmediğini net olarak tespit etmek istiyor. Peki, Kolonun kesildiği nasıl anlaşılır? Binada kaç kolon olmalı? Binada kolon kontrolü nasıl yapılır? İşte detaylar…

KOLONUN KESİLDİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

İşyeri, dükkat ya da mağazaların apartmanların altında yer alması güvenlik anlamında endişelere neden oluyor. Bu yerlerin kaygılandıran tarafı ise binanın taşıyıcı kolonlarını kesmeleri. Kolon kesmenin yıkılan bazı binalardaki çöküşü hazırladığı iddiaları var. Özellikle bina altlarındaki bazı iş yerleri daha fazla alan açabilmek için o kolonları kesiyor. Taşıyıcı kolon adı üstüne binayı taşıyor. Her bir kolonun üstünde de tonlarca ağırlık var bir tanesinin kesilmesi demek diğer kolonların üstüne daha fazla ağırlık binmesi anlamına geliyor ve kesildiği taktirde de binanın dengesi bozuluyor.

Kolonun kesilip kesilmediğini anlamanın en önemli göstergesi devamlılık. Evinizde kolon varsa bu kolonların aşağıda dükkanda aynı hizada bulunması gerekiyor. Yani, kolonunuzun bulunduğu yer ile işyerinin kolonu aynı yerde değilse bunu anlayabilirsiniz.

Uzmanlar, “Kendi dairenizde kolonun nerde olduğunu biliyorsanız alt katlara indiğinizde o kolonu görmüyorsanız kesilme işleminin gerçekleştiği anlaşılabilir. Çünkü kolonun temele kadar sürekli olması gerekli.” diyor.

BİNADA KAÇ KOLON OLMALI?

Kolonların yapının asli taşıyıcılarıdır. Bir evde kaç kolon olacağı sorusunun da net bir cevabı yok. Burada elimizdeki en önemli resmî belge, o binanın oluşturulması için inşaat mühendisleri tarafından hazırlanan projelerdir. Bunlar yaptıkları hesap sonuçlarına dayalı olarak gerektiği kadar kolon yerleştirirler.

Uzmanlar, “Düşey ve yatay yükleri taşımak için kullanılan sistemler çerçeve olarak adlandırılır. Bu çerçevelerin düşey elemanları da kolonlardır. Dolayısıyla sistem üzerinde taşınan yüklerin emniyetle katlar arasında ve temele aktarılmasını sağlarlar. Binalar için bu denli önemli olan kolonlar deprem sırasında da yapının en önemli elemanıdır. Bunlardan birinin dahi kesilmiş olması yapı davranışını tamamen değiştireceği için kabul edilemeyecek çok ciddi bir hatadır” diyor.

KOLON KESMEK SUÇ MU?

Kolon kesme işleminin bir binanın zayıflatılmasına ve binanın taşıyıcı unsurlarının etkilenmesine sebebiyet vermesiyle birlikte Türk Ceza Kanunu'nun maddesi uyarınca imar kirliliğine neden olma suçunu oluşturuyor. İlgili madde uyarınca; kolon keserek ruhsatlı bir binanın zayıflatılmasına neden olan kişi bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır

İmar mevzuatına aykırı bir şekilde kolon keserek hukuka uygun bir binanın zayıflatılmasına ve ruhsatlı bir bina üzerinde binanın taşıyıcı unsurlarının etkilenmesine sebebiyet verenler, imar kirliliğine neden olma suçunu işlemektedirler. İmar kirliliğine neden olma suçu, takibi şikayete bağlı suçlar arasında değildir. Savcılık tarafından re'sen soruşturma yapılarak kamu davası açılır. Bu nedenle, kendi binamız olmasa dahi kolonun kesildiğini bildiğimiz bir binada kolon kesen kişiyi Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk makamlarına ihbar edebilirsiniz.

DepremKolon kesmekKolonun kesildiği nasıl anlaşılırBinada kolon kontrolüBinada kaç kolon olmalıKolon kesmek suç muBinada eksik kolonKolontaşıyıcı kolonbina hasar

Bir evde ka&#; kolon olmalı? Sağlam kolon yanı g&#;venli mi? Taşıyıcı kolon nedir, nerede olur?

Taşıyıcı kolon ve kolon sağlamlığı araştırılıyor. Birçok vatandaş Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrası Hatay'da yıkılan siteler ve evleri araştırıyor. Sağlam kolonlar hakkında bilgileri sorguluyor. İşte bir evdeki kolonlara dair bilgiler

Bir evdeki kolonun önemi, sağlığı, güvenliği

Kolon veya sütun, taşıyıcı sistemde düşey yapı elemanlarına verilen isimdir. Yapıda dış ve iç etkilerden oluşan kuvvetleri (moment, kesme kuvveti vb.) temellere, dolayısı ile zemine aktarırlar. Boyutlandırılmaları gelen kuvvetlere göre yapılan hesaplamaların dışında; yönetmeliklerde malzeme cinsine göre belirtilen minimum boyutlardan küçük olamaz. Taş veya tuğla örülerek yapılan taşıyıcı ayaklara ise paye denmektedir.

Deprem yönetmeliğine göre kolonlarla ilgili şu bilgiler yer alıyor. 

Binanın tasarımı da depreme karşı dayanıklılık sağlayabilir. Simetrik boyutlandırma ve kısa kolon kullanımı gibi tasarımsal etkenler, yapının depreme karşı daha dayanıklı olmasını sağlayabilir.  

- Kolon ve perde uygulamalarının doğru yöntemlerle gerçekleştirildiğini öğrenin. Teknik özellikleri öğrenebilmek adına daire satın almak istediğiniz binayı mühendislerine inceletebilirsiniz.

Deprem yönetmeliğine göre C20’nin altında bulunan kolonlar riskli gruba giriyor.

Bir binayı uzun süre taşıyan ve ayakta tutan kolonlardır. İnşaat işlemine geçilmeden önce yapılan zemin incelemeleri ile depreme dayanıklı yapıların oluşturulmasında ihmal edilmemesi gereken önemli konulardan birisidir.

Ayrıca, evlerin kolonlarının kontrol edilmesi de önemli bir detaydır. Kolonlarda bir çatlak veya alanın daha verimli kullanılması için kesilen bir kolon bölümü varsa binanın temelinde inceleme yapılmalıdır.

İnşaat demiri en az 6 tane 14'lük yahut 4 tane 16'lık bulunması gerekmektedir. Etriyenin de minimum 8'lik olması gerekmektedir. 

Deprem anında saklanılmaması gereken yerler arasında kolon, kiriş, kapı altı ya da yakını yer alıyor. 


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir