28 hafta kac aylik oluyo / Hafta Hamilelikte Neler Oluyor? - seafoodplus.info

28 Hafta Kac Aylik Oluyo

28 hafta kac aylik oluyo

Bahçeci Sağlık Grubu

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte Hafta

Kadınlar için hayatın en güzel dönemlerinden biri olan gebelik sürecinde hafta, doğum heyecanının adım adım arttığı bir haftadır. Gebeliğin 3. trimesteri yani son üç aylık dönemi içerisinde yer alan bu haftada bebekte, doğum sonrası yaşama adapte olabilmesi için önemli gelişimler devam etmektedir. Bir yandan da hızla büyüyen ve ağırlaşan bebek, anneyi zorlamaya başlayacağından anne adaylarının bu süreci daha rahat bir şekilde atlatabilmek adına birtakım önlemler alması gerekir. İşte gebelikte 28 hafta geride bırakılırken anne ve bebekte oluşan gelişmeler&#;

28 Haftalık Gebelik

28 haftalık gebelik, 40 hafta süren bu maceranın yaklaşık üçte ikisinin geride bırakılmış olduğunu ifade eder. Gebeliğin çok keyifli geçen ikinci trimesterinin ardından üçüncü trimesterde anneleri biraz daha zorlu günler bekleyebilir. Anne adaylarında karnın büyümesi ile birlikte günlük aktivitelerin yerine getirilmesi zorlaşabilir. Bu süreçte görülmesi normal olan birtakım sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Fakat bu süreç, anne adaylarını endişelendirmemelidir. Bazı önlemlerin alınması ve önleyici uygulamalar yardımıyla hafta ve genel olarak üçüncü trimesterde görülen problemlerin rahatlıkla üstesinden gelebilirsiniz.

28 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Hamilelikte 28 hafta kadar bir süreyi geride bırakmış olan anne adayları sıklıkla &#;28 haftalık bebek kaç aylıktır?&#; sorusunun yanıtlarını merak eder. Bu soruya bir yanıt vermek gerekirse 28 haftalık gebelik kaç ay sorusunun yanıtının yaklaşık 6,5 ay olduğu söylenebilir; yani gebeliğinizin haftasındaysanız 6. ayı doldurmuşsunuz ve 7. ay içerisindesiniz. Genel olarak bakıldığı zaman 28 haftalık doğan bebek, henüz gelişimini tamamen tamamlamamış olduğundan dış ortama adapte etmekte güçlük çekecek olsa da bu haftadaki bebeğin anne karnındaki gelişiminin büyük bir kısmını tamamlamış olduğu söylenebilir. Yine de her bebeğin zamanında doğması, doğum sonrası sağlık sorunu ihtimalinin çok daha düşük olması nedeniyle temenni edilir.

28 Haftalık Bebek Kilosu &#; Boyu

28 haftalık bebek için anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de bebeğin kilosu ve boyudur. Neredeyse tüm hamileler bu haftada &#;28 haftalık bebek kaç kilo olur?&#; sorusunun yanıtlarını internet üzerinden araştırır. Buna bir yanıt vermek gerekirse 28 haftalık gebelik bebek kilosu artık 1 kilograma ulaşmış ve büyük ihtimalle bunun üzerine çıkmıştır. Önceki haftalarda kilo ortalamaları belirtilirken ve gramlar üzerinden değerlendirme yapılırken bebeğin bu hafta ile birlikte artık 1 kilogramın üzerine çıkmış olması, birçok anne adayını sevindirir. Fakat her bebeğin büyüme ve gelişme eğrisi birbirinden farklı olabileceğinden, anne adaylarının ortalama rakamların altında veya üstünde kiloya sahip olan bebekleri için yersiz endişeye kapılmamaları gerekmektedir. Önemli olan rutin muayeneler esnasında hekim tarafından bebeğinizin büyüme ve gelişimini değerlendirmesidir. 28 hafta hamilelik için bebeğin ortalama boy uzunluğu ise 38 cm. civarındadır.

28 Haftalık Bebek Görüntüsü

28 haftalık hamilelik, bir ultrason görüntülemesinin yapılabilmesi için uygun bir zamandır. Bu haftada yapılabilecek bir ultrason muayenesi ile anne ve baba adayları bebeklerini görebilir ve dilerlerse hekimlerinden ultrason görüntüsünün bir çıktısını isteyebilirler. Yapılan muayene sırasında hem bebeğin büyüme ve gelişimi hem de annenin sağlık durumu hakkında değerlendirmeler yapılarak gerekli bilgiler hekim tarafından verilir. Bazı durumlarda çeşitli problemlere bağlı olarak veya nedensiz şekilde haftada doğum başlayabilir. Bu durumda hekimler doğumun ertelenmesi için birtakım müdahalelerde bulunur. Fakat tüm müdahalelere rağmen doğumun gerçekleşmesi halinde, anne ve babalar endişeye kapılmak yerine soğukkanlılıkla bebeklerinin sağlığı ve bakımına odaklanmalıdır. 28 haftalık doğan bebek görüntüsü zamanında doğan bir bebeğe oranla çok küçük olsa da fiziksel özellikler bakımından oldukça gelişmiştir. Bu şekilde prematüre doğması durumunda bebek bir süre kuvözde tutulur ve gelişimini tamamlayana dek bazı medikal uygulamalarla desteklenir. Anne sütü ve bu destekleyici uygulamalarla birlikte belirli bir süre sonra bebek taburcu edilebilir ve zamanında doğmuş bebeklerle aynı şekilde bakım sürecine devam eder.

28 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

18 haftalık gebelik annedeki değişiklikler açısından da oldukça zengindir. Rahim artık göbek bölgesinin çok daha üzerine kadar ulaşmıştır. Anne adayları her geçen gün bu büyümeyi net bir şekilde fark edebilir. Karın da giderek büyüdüğünden pelvise olan baskı artmıştır. Bu durum sırt, bel ve kasık ağrılarına neden olabileceğinden ara ara yürüyüşler yapılmalı, gün içerisinde sık sık sol yana doğru yatılarak dinlenilmelidir. Dinlenme esnasında pelvise olan baskı önemli ölçüde azaldığından aralıklı olarak dinlenmek bu dönemde ağrılarla başa çıkabilme konusunda çok büyük bir önem taşımaktadır. Hamileliğin 3. trimesteri ile birlikte anne adaylarının doktor kontrolüne gitme sıklığı artmıştır ve her 2 haftada bir muayeneye gidilmelidir. Doğuma 1 ay kala bu muayeneler daha da sıklaşarak haftada bir olmaya başlayacaktır. Yine bu haftalarda bacakların alt kısımlarında uyuşmalar meydana gelebilir. Bunu azaltmak adına hekiminize de danışarak vücudu zorlamayacak şekilde bacak egzersizleri uygulayabilirsiniz. Sindirim sistemi, bebeğin yaptığı baskı nedeniyle bu haftalarda çok daha yavaş çalışmaya başlar. Dolayısıyla beslenmeye çok dikkat edilmeli, lifli ve probiyotik içerikli besinler tüketmeye, bol sıvı almaya ve artan reflü şikayetlerini de önleyecek şekilde az ve sık beslenmeye özen gösterilmelidir. Buna ek olarak gestasyonel diyabet taraması amacıyla haftalar arasında yapılan oral glukoz intolerans testinin (şeker yükleme testi) henüz yapılmadığı anneler bu hafta içerisinde testten geçirilmelidir.

28 Haftalık Gebelikte Anne Kilosu Kaç Olmalı?

Gebelik döneminde kilo alımının kontrol altında olması oldukça önemlidir. Bu dönemde genellikle anne adayları hamile olmaları nedeniyle yemek yemede aşırıya kaçabilmektedir. Bu durum doğum sonrasında obezite ve buna bağlı sağlık sorunlarına zemin hazırladığından gebelikte alınması gereken kilo miktarı bilinmeli, bunun altına inilmemesi gerektiği gibi üzerine de çıkılmamalıdır. Gebelik öncesinde kilosu normal olan bir kadının 9 aylık süreç boyunca toplamda kilo alması gerekir. 28 haftalık hamile olan bir anne adayında bu aya kadar kg. civarında bir kilo alımı gerçekleşmiş olmalıdır. haftada alınması gereken kilo ise yaklaşık olarak gram olarak belirtilebilir. Gebelikte alınması gereken kilonun aylara göre dengeli bir dağılım göstermesi de önem verilmesi gereken bir diğer husustur. İlk trimesterde bebek çok küçük olduğundan kilo alımı daha az olabilir, son trimesterde ise bebekte büyüme ve kilo artış hızı çok yüksek olduğundan önceki aylara oranla daha fazla kilo artışı gerçekleşebilir. Bu dönemde kontrollü kilo alımı için nasıl beslenmesi gerektiği konusunda kararsızlık yaşayan anne adaylarının bir diyetisyene başvurması faydalı olacaktır.

28 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri

haftalık gebelik bebek hareketleri bebeğin anne karnındaki hareket alanının da kısıtlanmasına bağlı olarak anne tarafından daha çok uzanma, oturma gibi dinlenme zamanlarında hissedilebilir. Bu haftada anne adaylarının bebeğin hareketliliğine ilişkin kontrolleri sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez kontrol etmesi yeterlidir. Bu haftada bebeğin pozisyonunu elle kontrol ederek tahmin etmek güçtür. Pozisyonun nasıl olduğu bebekten bebeğe değişebileceği gibi son trimesterde bebeğin baş aşağı pozisyonda bulunuyor olma ihtimali yüksektir. Hekim tarafından yapılacak fiziksel muayene ve ultrason görüntülenmelerinin incelenmesi ile bebeğin hangi pozisyonda olduğu hakkında bilgi edinilebilir.

28 Haftalık Bebek Gelişimi

hafta ile birlikte bebeğin görme yeteneği hızla gelişmeye devam eder, bebek gözlerini açıp kapatabilmeye başlar. Vücudundaki yağ oranını artırarak dış dünyaya hazırlık yapmaya devam ederken kilosu da hızla artmaktadır. Yapılan araştırmalar haftadaki bebeklerin çeşitli uyku döngüleri yaşadığını, dolayısıyla rüya da görebildiğini öne sürmektedir. Kalp önemli ölçüde gelişmiş olduğundan bebeğin kalp atışları çok güçlü bir şekilde dinlenebilir. Hatta bu haftadaki bir hamilenin karnına kulağını dayayarak baba adayları, bebeğin kalp atışlarını duyabilir. Aynı şekilde muayene esnasında da hekim tarafından doppler kullanımına gerek kalmaksızın yalnızca bir steteskop yardımıyla kalp atışları dinlenebilir.

Eğer siz de gebeliğinizin haftasında iseniz ve bir muayene randevusu oluşturarak kendiniz ve bebeğinizin sağlık durumu hakkında bilgi alabilir, ultrasonda bebeğinizi görebilirsiniz.

28 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

Hamileliğinizin son çeyreğine ulaştığınız gebeliğinizin haftasında, hamilelik semptomlarınızın arttığının ve günlük yaşamınızın kısıtlanmaya başladığının farkındayız. Bu süreçte, sürekli hamile olduğunuzu ya da semptomlarını düşünmek stres sebebi olabilmektedir. 28 haftalık gebelikte bilinmesi gerekenleri araştırdıktan ve kendinizi gözlem altında tuttuktan sonra, içiniz son derece rahat olabilir. Önümüzdeki hafta sizi neler beklediğini öğrenmek için Gebelikte Hafta yazımızı incelemenizi ve hazırlıklara başlamanızı da tavsiye ederiz.

28 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Hamilelikte gün ve ay hesabı, normalde yapmaya alışık olduğumuz gibi 4 hafta üzerinden yapılmadığı için, gebelikte ay hesaplamak birçok insan için kafa karıştırıcı olabiliyor. Gebelikte Bebek Gelişimi rehberimizi takip ederek bebeğinizin hafta hafta gelişimini ve kaç aylık olduğu bilgisini her zaman edinebilirsiniz.

  • 28 haftalık hamilelik gün üzerinden hesaplanmaktadır. Bu sebeple, 6 ay 16 günlük hamile kabul edilmektesiniz.

Daha kolay bir takip için Gebelikte Hafta Ay Hesaplayıcı'mızı düzenli kullanabilirsiniz.

28 Haftalık Bebeğin Boyu ve Kilosu

28 Haftalık Bebek Gelişimi

Ortalama Kilo

1,2 kg

Ortalama Boy

38 cm

  • Bebeğinizin ortalama boy ve kilosunun, bu değerler dışında olması size korkutmamalıdır; çünkü önemli olan doktorunuzun gelişim eğrisinde bir sorun görüp görmemesidir.
  • 28 haftalık bebeğin ortalama boy ve kilosu tabloda verilmesine rağmen, “28 haftalık bebek büyüklüğü ne kadardır?” sorusu da merak edilmektedir ve cevaben bir marul kadar olduğunu söyleyebiliriz.

28 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü

hamilelikte hafta ultrason

Bebeğinizin ultrason görüntüsünün, internetteki fotoğraflardan ya da arkadaşlarınızın ultrason görüntülerinden farklı olması sizi endişelendirmemelidir; çünkü bebeğinizin çok hareketli olduğu bu dönemlerde, anne karnındaki hareketleri ve duruşu, her zaman tahmin edilebilir değildir.

  • Bu ayda da bebeğinizin anne karnında göbek kordonunu tuttuğunu ya da parmaklarını emdiğini gözlemleyebilirsiniz.
  • Bazı ultrason görüntülerinde bebeğinizin boynuna kordon dolanmış olduğunu görebilir ve telaşlanabilirsiniz. Ancak endişelenecek hiçbir şey yok. Yaygın bilinenin aksine, bebeğinizin bu kadar hareketli olduğu bir dönemde, göbek kordonunu boynuna dolaması, hatta bunu birkaç kez yapması gayet normaldir ve doğumda sorun yaşayacağınız anlamına gelmez.
  • 28 haftalık bebeğinizin ultrason görüntülerinde, artık baş aşağı dönmeye başladığını da görebilirsiniz.
  • Daha önceki aylarda, bebeğinizde gözlemlediğiniz cılızlık hal, deri altı yağ depolarının dolmasıyla birlikte bu hafta azalabilir ve bebeğinizin giderek tombullaştığını gözlemleyebilirsiniz.

28 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

  • Bebeğinizin cilt altı ve organ çevresi yağlanması son hızla devam ediyor ve bebeğiniz giderek tombullaşıyor. Bu yağlar, bebeğinizin direncini arttırmanın yanı sıra onu soğuktan da koruyacaktır ve bebeğinizi sıcak tutmaktan sorumlu olan vücut kılları da yavaş yavaş dökülmeye başlayacaktır.
  • Bebeğinizin karnınız içinde bir düzen oluşturduğunu; mesela siz tatlı ya da baharatlı yediğinizde farklı tepkiler verdiğini ve seslere, sizin günlük rutininize göre karnınızdaki duruşunu değiştirdiğinizi gözlemleyebilirsiniz.
  • Bebeğinizin hareketlerindeki bilinç artışının sebebi, bebeğinizin beyninden sinir uçlarına giden bağlantının tamamlanmış olmasıdır.
  • haftayla birlikte gelişmiş beyin fonksiyonlarının yanı sıra bebeğinizin ciğer ve diğer iç organları da son derece başarılı şekilde işlemeye başladı. Bu sebeple, erken doğumda bebeğinizin tıbbi müdahale ile hayatta kalma şansı, geçmiş haftalara kıyasla çok daha fazla.
  • haftada, bebeğinizin göz pigmentleri de gelişmeye başladı, yani artık bebeğinizin göz rengi belli oldu. Ancak bu renk – özellikle de mavi gözlü doğdu ise- doğumdan sonraki 6. ay civarında değişecek ve göz rengi oturacaktır.
  • Gebelikte haftadan itibaren bebeğinizin çok hareketli olduğunu ve anne karnında taklalar attığını belirtmiştik. Ancak hareketli günlerinin sonuna geldiniz; haftadan itibaren bebeğinizin anne karnındaki yeri daralacak ve hareketliliği azalacaktır.
  • Bebeğinizin amniyon sıvısı yutarak nefes alıp verme alıştırmaları yaparken yaşadığı hıçkırıkları, artık daha fazla hissedecekseniz ve hatta ev halkı ile takip edebileceksiniz.
  • haftada, bebeğinizin kalp atışları da artık dışarıdan duyulabilecek seviyeye gelmiştir ve ev halkı, kulaklarını karnınıza dayayarak, kalp atış seslerini yakalayabilir.

28 Haftalık Gebelikte Anne

Gebeliğinizin haftasında kendi vücudunuzdaki değişimleri takip etmeniz ve sağlıklı bir uyku / beslenme düzeni oturtmanız, sizin olduğu kadar bebeğinizin sağlığı için de çok önemlidir.

Hamileliğin Haftasında Anne Vücudu

  • Bu haftada rahminiz göbek deliğinin üzerinden 8, rahmin tepe noktasına kadar ise hemen hemen 28 cm yüksekliğe ulaşmıştır.
  • Bu sebeple, göğüs ağrısı, nefes almakta zorluk, sırt ağrısı ya da pelvik kaslarda baskı hissetmeniz olağandır.
  • haftada Huzursuz Bacak Sendromu ile baş etmek zorunda kalmanız çok olası. Eğer bacaklarınızdaki ağrı ve kramplar, bacağınızı hareket ettirdiğinizde azalıyor; ancak dinlenme anında artıyorsa, Huzursuz Bacak Sendromu’ndan mustarip olabilirsiniz. Huzursuz Bacak Sendromu’nun sebebi henüz bilinmese de bacak masajı, kafeini azaltmak gibi çözümleri vardır.
  • Eskiden yeni karnınıza alışamadığınız için yaşadığınız ve gebelikte doğru uyku pozisyonları ile çözebildiğiniz uyku sorunlarınız, şimdi de bebeğinizin hareketliliği nedeniyle yeniden hayatınıza girecektir.
  • Bebeğiniz siz hareket halindeyken anne karnı ambiyansı sesleri sayesinde sakinleşecek ve hareketleri daha az olacaktır; ancak sizin dinlenmeye çalıştığınız gece saatlerindeki sessizlik bebeğinizi rahatsız edecek ve hareketliliğini arttırarak sizi de uyutmayacaktır.
  • Uykusuzluk, haftada yaşadığınız ödem sorununu da arttırabilir ve elde ya da ayakta şişmelere neden olabilir. Uyku saatlerinizi düzenlemenin yanı sıra sıvı alımını da arttırmanız, ödem sorunuzu çözebilir.
  • Bebeğinizin ağırlığının artması nedeniyle, bacak ve kalp arasındaki damarlarınıza güç binmesi ve bacaklarınızda varis oluşması da beklenen semptomlardan biridir. Bu sebeple, ayaklarınızı biraz havaya kaldırarak dinlendirmeyi ya da varis çorabı kullanmayı düşünebilirsiniz.
  • Bebeğinizin emme ve yutma refleksleri de bu ay gelişmiştir. Bebeğinizin refleksleri hakkında ayrıntılı bilgi almak ve bebeğinizin dünyaya geldiğinde ilk yapabileceği şeyleri öğrenmek için 1 Aylık Bebek Gelişimi yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
  • Bebeklerin doğumdan sonraki 5. aya kadar kullandıkları ve hastalıklarla mücadelede muhtaç oldukları, anne antikorları haftada da bebeğinize geçmeye ve bağışıklığını güçlendirmeye devam etmektedir. Bu sebeple, hamilelikte sağlıklı beslenmeye dikkat etmenizi ve hamilelikte doğru uyku pozisyonlarını değerlendirmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Özellikle erken doğum riskiniz var ise, bebeğinizin bağışıklığını güçlendirmek için önce kendi sağlığınıza özen göstermelisiniz.

Hamileliğin Haftasında Kaç Kilo Alınmalı?

Öncelikle belirtmek isteriz ki “Hamileliğin haftasında kaç kilo olunmalı?” sorusu, anne adaylarının sık sorduğu bir soru olsa da yanlıştır; çünkü hamilelik kilosu, hamile kalma kilosu, genetik faktör ve beslenme düzeni gibi sebeplerle farklılık gösterebilmektedir. Öte yandan, her hamile kadında hafta hafta alınması gereken kilo sabittir ve hamilelik takibi için daha doğrudur.

  • Hamileliğin haftasında almanız gereken kilo, önceki haftalara kıyasla biraz daha fazladır ve yaklaşık gram olarak belirlenmiştir.
  • Eğer hamile kalma kilonuz düşükse, bu değerin 1,5 kg’a kadar çıkması normaldir.
  • Eğer haftanızda kg kilo kadar bir artış yaşarsanız, doktorunuza başvurmanız gerekmektedir; çünkü hamileliğin son aylarında artan kilo artışı katlanabilmekte ve doğumu zorlaştırabilmektedir.

Gebeliğiniz boyunca gitmeniz gereken kontrolleri kaçırmamak için Sağlık Bakanlığı'nın Doğum Öncesi Bakım Programı'nı takip etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Gebelikte 28 haftalık bebeğin boyu kaç cm olur?

Gebelikte haftada bebeğin boyu yaklaşık 38 cm’e ulaşmıştır.

28 haftalık gebelik kaç aylıktır?

28 haftalık gebelik gebelikte hafta –ay hesabına göre 6 ay 16 günlüktür.

Anne karnındaki bebeğin göz rengi ne zaman belli olur?

Anne karnındaki bebeğin gözlerindeki renk pigmentleri haftada gelişmiştir ve göz rengi belirmiştir.

Kaç Hafta Gebelik Kaç Aylık

Hamilelik süreci hesaplanırken, bu hesaplamanın ay bazından değil de hafta bazından yapılması jinekologlar tarafından özellikle tavsiye edilmektedir. Çünkü bir ay dört haftalık zaman diliminden fazlasını içerdiği için ay ile yapılan hesaplamalar yanıltıcı olmaktadır.

Kadınlar gebe kalmalarının ardından akıllarına gelen ilk sorular arasında ‘Kaç haftalık, kaç aylık hamileyim?’ sorusu da yer almaktadır. Bu sorunun yanıtını araştıran anne adayları tarafından merak edilen diğer soruların başını kaç haftalık gebe olduğu, bebeğinin kilosunun ve boyunun ne olduğu ve doğum yapmasına kaç hafta kaldığı çekmektedir.

Anne adaylarının gebe kaldıktan sonra kafasını kurcalayan sorulara yanıt bulması için ilk yapılması gereken şey gebelik hesaplaması yapmaktır. Bu hesabın yapılırken de ay üzerinden değil, hafta üzerinden yapılması gerekir. Bir ayın dört haftadan fazla olmasından dolayı geçeni ve kalanının neden olacağı kafa karışıklığı hafta hesabı sayesinde engellenmiş olur.

Kaç Haftalık Gebeyim?

Anne adayları açısından oldukça zorlu geçen gebelik süreci toplamda 40 haftayı kapsamaktadır. Bu süre gün olarak ise toplamda güne tekabül etmektedir. Anne adayının kaç aylık hamile olduğunu öğrenebilmesi için öncelikle kaç haftalık gebe olduğunu bilmesi gerekmektedir. Bebeğin kaç haftalık olduğunun hesaplanmasında ise anne adayının son adet geçirdiği dönemin ilk günü baz alınmaktadır. Gebeliğin kesin olarak hangi tarihte gerçekleştiğinin hesaplamasının yapılması ise imkansızdır.

Gebelik yaşının hesaplaması anne adayının gebe kaldığını öğrendiği tarihten itibaren yapılmaz. Anne adayı düzenli bir adet dönemine sahipse ve son adet geçirdiği dönemin ilk günü anne adayı tarafından biliniyorsa, gebelik yaşının hesaplaması bu tarih baz alınarak yapılmaktadır.

Gebelik yaşı hesaplanırken ultrason tekniği de kullanılabilir. Bebeğin ultrasonda ölçülebilmesi için anne adayının son adet döneminden sonra 5 ya da 6 hafta geçmesi gerekmektedir. Bebeğin ultrason tekniğiyle ölçülmesi en erken gebelik için doğru bir tekniktir. Gebeliğin daha sonraki sürecinde bu ölçümlemenin doğru yapılması imkansızdır. Ultrason tekniğiyle bebeğin gestasyon yaşının tahmin edilmesinde en uygun hafta aralığı 8’inci ve 18’inci haftalar arasıdır. Gebelik yaşı hesaplanırken en doğru yöntemin anne adayının son adet döneminin ilk gününün baz alınması ve gebelik yaşının ultrason muayenesiyle ölçülmesi olduğu bilinmektedir.

Adet dönemi düzenli olan kadınlar için son adet döneminin ilk gününden ortalama gün aralığında gebelik gerçekleşmektedir. Yumurtlamanın gerçekleşme tarihinin kesin bilinmesi neredeyse imkansız olduğu için kesin gebe kalınan tarihin hesaplanması oldukça zordur. Anne adayının gebelik tarihi hesaplanırken son adet döneminin ilk gününden itibaren hesaplanması ise sadece bir tahminden ibarettir.

Kesin gebelik tarihi genellikle yapay döllenme, diğer adıyla tüp bebek yöntemiyle gebe kalan kadınlarda bilinmektedir. Gebeliğin haftaya göre aylık hesaplamasında ise aşağıdaki tablo kullanılabilir.

  • Gebelikte hafta – 1 Ay
  • Gebelikte hafta – 2 Ay
  • Gebelikte hafta – 3 Ay
  • Gebelikte hafta – 4 Ay
  • Gebelikte hafta – 5 Ay
  • Gebelikte hafta – 6 Ay
  • Gebelikte hafta – 7 Ay
  • Gebelikte hafta – 8 Ay

Gebelik 36’ıncı hafta sonlandığı zaman 9 aylık gebelik süreci tamamlanmış ve artık gebeliğin son ayına girilmiş olmaktadır. Gebelikte 40’ıncı haftanın sonlanmasıyla birlikte gebelikte 9 ay 10 günlük süreç tamamlanmış sayılır.

Anne adayının ortalama 40 hafta boyunca sürecek olan gebelik sürecinde gebelik ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi edinmesi kafasındaki soru işaretlerini gidermesine yardımcı olacağı gibi gebelik sürecini bilinçli olarak geçirmesini de sağlayacaktır. Anne adayının gebelik sürecinde vücudundaki değişimlerin yanı sıra bebeğindeki gelişimleri yakından takip edebilmesi içinde gebelikte hangi haftada olduğunu bilmesi önemlidir.

Gebelik Takvimi Ne Zaman Başlar?

Anne adayı için gebelik takvimi son adet tarihinden itibaren başlamaktadır. gebelik tarihi hesaplanırken anne adayının geçirdiği son adet tarihinin başlangıç günü baz alınmaktadır. Bu tarih sayesinde anne adayının kaç aylık gebe olduğu rahatlıkla hesaplanabilmekte ve hekim tarafından yapılacak olan tetkiklerle de gebelik takvimi için başlangıç günü oluşturulmaktadır. Gebelik takviminin periyodu ise gebelik sürecinin ilerlemesiyle birlikte bebek dünyaya gelen kadar sürmektedir.

Gebelikte Trimester Dönemleri

Gebelik sürecinde genellikle hafta ya da ay hesaplaması üzerinde açıklamalar yapılsa da gebelikte trimester dönemleri üzerinde de hekimlerin açıklama yapabilmektedir. Trimester, Latince’de 3’er aylık süreler demektir. Gebelik dönemlerinin belirtilmesinde de trimester sözcüğü çok sık kullanılmakta olup, gebelik süreci 3 trimester dönemini kapsamaktadır. Bu trimester dönemlerinin her biri kendisine özgü özellikler içermektedir. Bu nedenle her trimester döneminde anne adayının kontrollerini ihmal etmeyerek gebelik sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini takip etmesi çok önemlidir. Bu trimester dönemleri bebeğin gelişiminin, boyunun ve kilosunun takip edilmesinin yanı sıra anne adayının vücudundaki değişimler ile ilgili bilgi sahibi olması açısından da büyük önem arz etmektedir. Gebelik sürecinde trimester dönemlerinin özellikleri nelerdir ve bu dönemlerde neler takip edilmelidir?

İlk Trimester Dönemi (İlk Üç Ay)

Gebelik sürecindeki ilk 13 haftaya ilk trimester dönemi denilmektedir. İlk trimester dönemi, gebelik semptomlarının en az görüldüğü dönem olduğu için gebelik sürecinde geçirilen en rahat dönem olarak bilinir. İlk trimester döneminde anne adayının bebeğinin sağlığından emin olması ve gebeliğin doğal seyrinde ilerleyip ilerlemediğinden emin olması açısından yaptırması gereken gebelik testlerinin sayısı diğer trimester dönemleriyle kıyaslandığı zaman oldukça fazladır.

Gebeliğin 6’ıncı haftasından itibaren gittikçe belirginleşmeye başlayan ve 10’uncu haftadan itibaren de çok rahat duyulabilen kalp atışları bebeğin sağlıklı olduğunun en önemli belirtisidir.

Gebeliğin ilk trimester döneminde smear testi yani rahim ağzı taraması ile troit testinin yaptırılması büyük önem taşımaktadır. Bu testlerden elde edilen neticelere göre anne adayının gebelik boyunca bir tedavi görüp görmeyeceğine karar verilmektedir.

Yine toksoplazma ve kızamıkçık testlerinin gebelik öncesinde yaptırılmaması halinde ilk trimester döneminde yaptırılması ihmal edilmemelidir.

Down Sendromu gibi kromozomal farlılıklar olup olmadığının belirlenmesi için yapılan ikili tarama testi ya ilk trimester döneminin sonunda, ya da ikincin trimester döneminin başında yapılmaktadır.

İlk trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir;

  • Gebeliğin 5’inci haftasında anne adayı 1 ay 5 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 6’ıncı haftasında anne adayı 1 ay 12 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 7’inci haftasında anne adayı 1 ay 19 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 8’inci haftasında anne adayı 1 ay 26 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 9’uncu haftasında anne adayı 2 ay 3 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 10’uncu haftasında anne adayı 2 ay 10 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 11’inci haftasında anne adayı 2 ay 17 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 12’inci haftasında anne adayı 2 ay 24 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 13’üncü haftasında anne adayı 3 ay 1 günlük hamiledir.

İkinci Trimester Dönemi ( Ay)

Gebelik sürecinin ikinci trimester dönemi 14’üncü ve 26’ıncı haftalar aralığını kapsamaktadır. İkinci trimester döneminde anne adaylarının kaygılarında ve endişelerinde ciddi azalma olmakla birlikte bebeklerinin gelişimine daha fazla odaklanmaktadırlar. Gebeliğin semptomları ikinci trimester döneminde yavaş yavaş başlasa da bu dönemde asıl olan bebeğin gelişimindeki belirginliktir. Bu dönemde azalan testlerin yerini düzenli ultrason kontrolleri almıştır. İkili tarama testlerinin ilk trimester döneminin sonunda yaptırılmaması halinde ikinci trimester döneminin başında yaptırılması ihmal edilmemelidir. İkili tarama testi için uzmanlar 11 ila 14’üncü haftalar aralığını tavsiye etse de bu test için en doğru zamanı anne adayını takip eden hekim belirleyecektir. İkili testle bebekte Down Sendromu gibi kromozomal bir farklılık olup olmadığı hekim tarafından kontrol edilmektedir. Her ne kadar bu testten elde edilen sonuç kesin olmasa da doğruluk oranının oldukça yüksek olduğu bilinmektedir.

Bebeğin organları ve vücut sistemleri ikinci trimester döneminde hızla gelişmektedir. Bebeğin cinsiyetini ise hekim ultrason muayenesinde 12’inci haftadan itibaren tahmin edebilmektedir. Anne adayının bebeğinin cinsiyetini kesin öğrenmesi için 16’ıncı haftayı beklemesi gerekmektedir.

İkinci trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir;

  • Gebeliğin 14’üncü haftasında anne adayı 3 ay 8 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 15’inci haftasında anne adayı 3 ay 15 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 16’ıncı haftasında anne adayı 3 ay 22 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 17’inci haftasında anne adayı 3 ay 29 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 18’inci haftasında anne adayı 4 ay 6 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 19’uncu haftasında anne adayı 4 ay 13 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 20’inci haftasında anne adayı 4 ay 20 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 21’inci haftasında anne adayı 4 ay 27 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 22’inci haftasında anne adayı 5 ay 4 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 23’üncü haftasında anne adayı 5 ay 11 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 24’üncü haftasında anne adayı 5 ay 18 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 25’inci haftasında anne adayı 5 ay 25 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 26’ıncı haftasında anne adayı 6 ay 2 günlük hamiledir.

Gebeliğin Üçüncü Trimester Dönemi ( Ay)

Gebeliğin 27’inci haftası ile doğuma kadar geçen sürece üçüncü trimester dönemi denilmektedir. Üçüncü trimester döneminde anne adayındaki gebelik semptomları gittikçe artmaktadır. Bu dönemde bacaklarda ödem oluşumuna, sırt ağrılarına ve idrar kaçırma gibi semptomlara çok sık rastlanmaktadır. Gebeliğin son trimester dönemi olan üçüncü trimester döneminde bebeğin vücut sistemleri ve organları gelişimini tam olarak tamamlamaktadır. Gebeliğin 35’inci haftasından sonra sadece doğumu bekleyen bebek kilo almayı sürdürmektedir. Ayrıca gebeliğin 35’inci haftasında erken doğumla dünyaya gelen bebeğin hiçbir desteğe gereksinim duymadan yaşama tutunma şansı oldukça yüksektir. Gebeliğin bu son trimester döneminde anne adayları gebelik semptomlarıyla rahatlıkla baş etmek ve bebeği dünyaya geldiğinde onu karşılamaya hazır olmak için bebek alışverişi yapabilir, doğum çantası hazırlayabilir ve kendisine beyaz uyku gürültü sensörlü bir uyku arkadaşı edinebilir. Üçüncü trimester döneminde anne adayının bebeğinin hazırlıklarıyla meşgul olması, doğum korkusunun ve stresinin azalmasına da yardımcı olmaktadır.

Üçüncü trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir;

  • Gebeliğin 27’inci haftasında anne adayı 6 ay 9 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 28’inci haftasında anne adayı 6 ay 16 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 29’uncu haftasında anne adayı 6 ay 23 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 30’uncu haftasında anne adayı 7 aylık hamiledir.
  • Gebeliğin 31’inci haftasında anne adayı 7 ay 7 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 32’inci haftasında anne adayı 7 ay 14 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 33’üncü haftasında anne adayı 7 ay 21 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 34’üncü haftasında anne adayı 7 ay 28 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 35’inci haftasında anne adayı 8 ay 5 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 36’ıncı haftasında anne adayı 8 ay 12 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 37’inci haftasında anne adayı 8 ay 19 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 38’inci haftasında anne adayı 8 ay 26 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 39’uncu haftasında anne adayı 9 ay 3 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 40’ıncı haftasında anne adayı 9 ay 10 günlük hamiledir.

Gebelik Takvimi Takip Edilmeli

Anne adayı, gebeliğinin kaçıncı haftasında olduğunu kesin olarak hekim tarafından yapılan muayene ve ultrason muayenesinin ardından öğrenebilir. Ayrıca gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğunun tespit edilmesinde en önemli faktörler arasında bebeğin boy ve ağırlık ölçümleri de yer almaktadır.

Gebelik takviminin oluşturulması anne adayının sağlığının yanı sıra bebeğin gelişiminin sağlıklı olup olmadığının tespit edilmesi açısından da önemlidir. Bebeğin gelişiminde ya da annenin sağlığında oluşabilecek herhangi bir olumsuz duruma hekim tarafından zamanında müdahale edilebilmesi için gebelik takviminin dikkate alınması gerekmektedir. Yine gebelik takvimi gebelik süresince yapılması gereken klasik testlerin zamanında yapılması içinde büyük önem taşımaktadır.

Gebelikte haftalar ilerledikçe anne adayının vücudunda yaşanan değişimlerin yanı sıra bebekteki değişimlerinde göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bebeğin boy ve kilosunun sağlıklı olup olmadığı gebelik takvimiyle takip sayesinde mümkün olmaktadır. Bebeğin ultrason muayenesinde kilo ve boy ölçümleri tahmini olasılıklar üzerinden değerlendirilmektedir. Çünkü bebeğin annesinin karnındaki duruş pozisyonu nedeniyle doğru ölçüm ancak tahmini değerler üzerinden yapılmaktadır.

Gebelikte hafta itibariyle hamileliğinizin son üç aylık dilimine girmiş bulunuyorsunuz. Faaliyetlerinizi yerine getirebiliyorsunuz akşam el ve bileklerinizde şişme görebilirsiniz sabaha kadar bu şişlikler kaybolacaktır. Bazı kadınlar hamilelikleri boyunca mide bulantısı yaşarlar mide bulantısı yaşayan kadınların hamileliği hem kadın hem de eş için oldukça zor bir durumdur.


Evde pişirdiğiniz yemeği yemeye bilirsiniz bazı kadınlar buna çözüm olarak yemeğin pişme

Hamilelik hafta

saatlerinde koku alıp bulantı yaşamamak ve yemek yiyebilmek için evde bulunmamayı tercih ederler yemek konusunda eşinizden yardım almanızı öneriyoruz. Bulantınız sürekli devam ediyor ve bunun önüne geçemiyorsanız vücudunuzdaki su kaybını gidermek için tedavi olmanız gerekebilir.

Bebek doğmadan önce ve doğumdan sonraki zamanınızın büyük bir bölümünü oturarak geçireceğiniz için sizi rahatlatacak bir koltuk edinmenizi öneriyoruz yeni doğan bebeklerin beslenmeleri zaman alır bunu oturarak yapacağınız için sizi yormayacak rahat bir puf koltuklardan edinebilirsiniz.

Gebelikte hafta itibariyle bebeğinizin her zamankinden daha büyük ve güçlüdür. Büyümesi ve gelişmesi için tüm gücü sizin yediklerinizden ve ona olan sevginizden alıyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bebekler anne karnındayken annenin yaşadıklarından bire bir etkileniyor.

Anne sigara içilen bir ortamda kalırsa bebekte aynı ortamda kalmış gibi olur, anne alkol alırsa aldığı alkol bebeğe de zarar veriyor yani anlayacağınız hamileyken ki yaşam kaliteniz bebeğinize yansıyor ve onun ruhsal yapısını şekillendiriyor, Bebeğiniz gelişimini sizin yediklerinizden sağladığını düşünürsek sağlıklı, doğal besinler tüketmeye özen göstermenizi öneriyoruz.

Gebelikte Hafta Annedeki Değişim

Hamileliğin haftası itibariyle yaklaşık olarak 7, kilogram almış olabilirsiniz.

Gebeliğin haftası genelde kadınlarda karın bölgesinde hamilelik çatlakları oluşur, çatlaklar kırmızı renklidir ve fark edilebilir derinliktedir yaklaşık 1 yıl sonra beyaz renge bürünür ve pek fark edilmez.

hafta-hafta-hamileliklikhafta

Hamileliğin bu döneminde doktorunuzun birçok kan testi yapma olasılığı oldukça yüksektir.

Gebelikte hafta itibariyle yere düşen bire şeyi almak için çömelmek veya ayağa kalkmak giderek güçleşmiştir. Bu haftada göğüslerinizde, anne sütü sayılan fakat daha farklı olan, açık renkte saydam veya sarımsı antikor oranı yüksek bir sıvı üretilir. Bu sıvı göğüslerinizin süt üretmek için hazırlık yaptığı anlamına gelir.

Bu haftalarda kadınlar hamilelikten sıkılarak eski hallerine özlem duymaya başlayabilirler.

Gebeliğin Haftası Bebekteki Değişim

Hamilelikte Hafta

Hamilelikte hafta  minik bebeğiniz yaklaşık 1,1 kilogramdır.

Bebeğinizin boyu 35 santimetreye yakındır. Nefes alıp verme denemeleri yapmaya devem edecek bunu yaparken içinde yüzdüğü amniyon sıvısını ciğerlerine alıyor ve hatta yutabiliyor.

Hafta hafta hamilelik hafta
  • Parmaklarını emebilir.
  • 5 duyusu da tam gelişmiştir.
  • Gözlerini kırpabilir.
  • Hıçkırabilir.
  • Tebessüm edebilir size gülümser.
  • Bebeğinizin saçları uzamaya devam eder.
  • Kalsiyum ihtiyacı fazla olduğundan anne adayının iyi beslenmesi gerekmektedir.
  • Tekme atabilir.
  • Yuvarlanabilir.
  • Akciğerler tam gelişmemiştir gelişmeye devam etmektedir.

Bebeğinizin beyni gelişmekte beyin girintileri ortaya çıkmaktadır.

 

Gebelikte Hafta Önerileri

  • Sık sık tuvalete koşuyorsanız bunun nedeni bebeğin idrar kesenizin üstünde özellikle belirgin bir pozisyonda yatmasıdır. Önce dik durun sonra yana yatarak bebeğinizin başka bir pozisyona geçmesine çalışın.
  • Sırtınızdaki ağrılar için güçlendirme egzersizleri yapın.
  • İmkânınız varsa tatile çıkın. Bebek doğduktan sonra veya doğmasına yakın fırsat bulamayabilirsiniz. Aynı zamanda işe biraz ara vermek size ve bebeğinize iyi gelecektir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir