erkeklerde idrarda kanama / Erkeklerde idrardan kan gelmesi neden olur ve neyin belirtisidir? Hangi doktor ve bölüm bakar?

Erkeklerde Idrarda Kanama

erkeklerde idrarda kanama

İdrarda kan görülmesine yol açan 9 nedene dikkat (Hematüri nasıl belirti verir?)

İdrarda kan görülmesi yani “hematüri”, nedeni mutlaka belirlenmesi gereken bir sorun. Genellikle idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu taş hastalığı, böbrek kistleri, prostat büyümesi gibi iyi huylu hastalıklar nedeniyle ortaya çıksa da, daha ciddi ve kötü huylu bir hastalığa bağlı da oluşabiliyor.  İdrarda kan görüldüğü andan itibaren ağrı, sancı, yanma ya da vücutta yüksek ateş olup olmadığına dikkat edilmeli. Eğer bu durumlardan biri ya da bir kaçı varsa mutlaka doktora başvurulmalı.

BAZI BESİNLERİN TÜKETİMİ DE İDRAR RENGİNİ DEĞİŞTİREBİLİR

İdrarda kanamanın nedeni yaşa göre değişkenlik gösteriyor fakat idrar yolu enfeksiyonları her yaşta ön planda. İdrarda kanamanın kendini pembe, kahverengi ya da kırmızı renk idrarla gösterdiğini belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Egemen İşgören, “Bu durum kırmızı kan hücrelerinin varlığına da işaret eder. Çok küçük miktarda kan bile idrarın kırmızı görünmesine neden olabilir ve genellikle ağrısızdır. Eğer idrarda kan pıhtıları varsa ağrı ortaya çıkabilir. Bazı ilaçlar, pancar, meyan kökü ve böğürtlen gibi bazı besinler ile ağır spor ve egzersiz gibi nedenlerle de idrar rengi kırmızı olabilir. Bu durumda idrardaki renk değişikliği birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. Bazı kötü huylu hastalıklarda da kanama birkaç gün içinde kendiliğinden gerileyebileceği için kırmızı ya da kanamalı idrar doğrudan ilaç, besinler ya da egzersiz gibi nedenlere bağlanmamalı, hemen doktora başvurulmalıdır” dedi.

İDRARDA KANAMAYA YOL AÇABİLECEK DURUMLAR

İdrar yolu enfeksiyonlarında.
İdrar yolları taş hastalığında.
Prostat büyümesinde.
Böbrek hastalıklarında.
Böbrek, mesane ve prostat kanseri varlığında.
Orak hücreli anemi ve Alport sendromu gibi kalıtımsal hastalıklarda.
Kaza ve darbe sonucu ortaya çıkan böbrek yaralanmalarında.
Bazı kanser ilaçları, penisilin, kan sulandırıcı ilaçların kullanımında.
Ağır egzersiz sonrasında görülebilir.

TEDAVİ, HASTALIĞA GÖRE DEĞİŞİYOR

İdrarda kanamanın nedenini tespit etmek için öncelikle doktor muayenesi yapılması ve hastanın idrar, kan ve radyolojik testler ile değerlendirilmesi gerektiğini belirten İşgören, “İdrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik tedavisi, iyi huylu prostat büyümesinde ilaç tedavileri ile prostat boyutunun küçültülmesi ya da cerrahi müdahale, idrar yolu taş hastalığında şok dalga tedavisi ya da cerrahi müdahale, mesane tümörü varlığında ise endoskopik cerrahi uygulanır” değerlendirmesinde bulundu.

 Son Güncelleme:

Erkeklerde idrardan kan gelmesi neden olur ve neyin belirtisidir? Hangi doktor ve b&#;l&#;m bakar?

Erkeklerde idrardan kan gelmesi; genel olarak başka bir rahatsızlığın bulgusu şeklinde tanımlanır. Erkeklerde idrardan kan gelmesinin sebepleri, yaşa bağlı şekilde değişmektedir. Genç olan hastalarda genelde idrar kesesinin enfeksiyonu, prostat ya da taş yüzünden görülürken, ilerleyen yaşlarda üriner sistemi kanserleri ve prostat büyümesi daha çok görülen nedenlerdir. İşte erkeklerde idrardan kan gelmesinin sebepleri.

Erkeklerde idrardan kan gelmesi veya hematüri; idrar içinde kırmızı kan hücrelerinin sızmasına denir. Bununla beraber idrar içerisinde alyuvarlar bulunmamalıdır. Mikroskop ile incelenen idrar örneği adına belli bir sayı üzerinde kırmızı kan hücresinin varlığı; mikroskopik hematürinin habercisidir. İdrardaki kan göz ile görülebilir durumda ise makroskopik hematüri şeklinde isimlendirilir. Bu durumda kırmızı kan hücresinin idrara geçmesi söz konusudur.

Erkeklerin idrarında kan görülmesi; birçok değişik sebebe bağlı olacak bir sağlık problemidir. Bazı durumlarda erkeklerde idrarda kan görülmesi görece ve geçici duruma bağlı ortaya çıkabilir. Fakat kanlı idrar, ciddi bir sağlık sorununa da işaret ediyordur. Bu yüzden idrarda kan görülmesi ile mutlaka olarak hekime başvurmak gerekmektedir.

Erkeklerde İdrardan Kan Gelmesi Neden Olur?

- İdrar Yolu Enfeksiyonu: Bakteriler; idrardan dışarı çıktığı bölüm olan üretra ile vücudun içerisine girip enfeksiyona neden olabilir. Bu durum ise erkeklerde idrardan kan gelmesine sebep olabilir.

- Böbrek Taşları: İdrar içerisinde yer alan mineraller, mesane ve böbrek duvarında yoğunlaşarak kristalize olabilmektedir. Zaman içinde bu kristaller sertleşip, taş halini almaktadırlar. Taşların çoğu ise ağrıya neden olmadan idrarla vücuttan dışarı atılmaktadır. Fakat idrar yolunda tıkanmaya neden olan ya da idrar yolunda ilerlemek adına büyük boyutlu olan taşlar ağrıya neden olabilir. Bu taşlar ise hem mikroskopik hem de makroskopik hematüriye sebep olmaktadır.

- Böbrek Enfeksiyonları: Üretra yolu ile idrar yoluna giren bakteriler böbreklerde enfeksiyona neden olarak erkeklerde idrardan kan gelmesine neden olabilir.

- Genetik Rahatsızlıklar: Kırmızı kan hücrelerinde biçim bozukluğuna sebep olan orak hücreli anemi; genetik bir hastalıktır. Bu rahatsızlık; idrardan hem makroskopik hem de mikroskopik hematüriye sebep olabilir.

- Prostat Büyümesi: Mesanenin altında bulunan ve üretranın ilk bölümünün çevresinin saran bir organ olan prostat, erkeklerde bilhassa kırklı yaşlardan sonra büyümeye başlamaktadır. Büyüyen prostat ise üretraya baskı yapıp, idrar çıkışını engeller. Bu yüzden de erkeklerde idrarda kan görülmesi olasıdır.

- Kanser: Mesane, prostat ve böbrek kanserleri, ilerleyen evrelerde idrarda gözle görülen kanamaya sebep olabilir. Bu kanserler, erken evrelerde herhangi bir bulguya neden olmayabilir. Bu durum ise kanserin erken zamanda fark edilerek, tedavisinin yapılmasını güçleştirir.

- Bazı İlaç Türleri: Kanser tedavisi adına kullanılan siklofosfamid adlı ilaç ve penisilin hematüriye neden olabilir. Heparin, aspirin gibi kan sulandıran ilaçların kullanılması, mesanede kanmaya sebep olacak durumlar içerisinde yer alır. Bu tür ilaçların kullanımı, erkeklerde idrarda kan gelmesine neden olabilecek nedenler içerisindedir.

Erkeklerde İdrarda Kan Gelmesi Neyin Belirtisidir?

Erkeklerde idrarda kan gelmesinin bazı hastalıklara neden olabileceğini belirtmek mümkündür. Bunlar içerisinde ise;

- Glomerulonefrit,
- İdrar yolu enfeksiyonu,
- Prostat kanseri,
- Böbrek veya idrar yollarında taş,
- Pyelonefrit veya nefrit,
- Mesane kanseri,
- Aşırı şekilde egzersiz yapma,
- Prostat büyümesi şeklindedir.

Erkeklerde İdrarda Kan Gelmesine Hangi Doktor ve Bölüm Bakar?

Erkeklerde idrardan kan gelmesi durumunda ilk önce üroloji bölümüne gidilmesi gerekir. Erkeklerde kan gelmesine üroloji bölümü ve ürologlar bakmaktadır. Üroloji uzmanı ise; kanser, taş ya da enfeksiyon olmadığını tespit ederse, kişiyi nefroloji bölümüne gönderir.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir