hamileyken oruç tutulur mu dini açıdan / Hamile veya emzikli olan bir bayanın Ramazan orucunu tutması gerekir mi? | Sorularla İslamiyet

Hamileyken Oruç Tutulur Mu Dini Açıdan

hamileyken oruç tutulur mu dini açıdan

Hamileler oru&#; tutabilir mi? Diyanet yeni hamile olan oru&#; tutabilir mi?

Bebeğin gelişimi açısında hamilelik dönemi büyük önem arz ediyor. Hamile olduğu esnada oruç tutmak isteyen kişiler bu durumun hem sağlıksal hem de dini boyutlarını araştırmayı sürdürüyorlar. İşte detaylar…

HAMİLE OLANLAR ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları hâlinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12).

Sağlık açısından iftardan sahura kadarki süreçte bebeğin gelişimi açısından tüm besinleri almak kaydıyla oruç tutulabiliyor. Ancak bunun yine de doktor kontrolünde yapılması gerekiyor. Dini açıdan zorunluluk bulunmaması nedeniyle hamile olup oruç tutmak isteyen kişilerin doktora giderek kendi sağlıkları ve bebeğin sağlığını kontrol ettirmesi ve doktorun onay vermesi halinde böyle bir sürece başlaması gerekiyor. Aksi takdirde hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.

EMZİREN ANNELERDE İSE ÖNEMLİ BİR ŞART VAR

Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğînânî, el-Hidâye, II, ).

Emziren anne oruç tutabilir mi?

Ramazan ayına yaklaştığımız şu günlerde emziren annelerin sıkça sordukları sorulardan biri de “Emzirme döneminde oruç tutabilir miyim?” sorusu olmaktadır. Öncelikle, tüm Müslüman alemi için hassas olunan bir konuda yöneltilen bu soruya “Evet!” ya da “Hayır!” demeden önce bilimsel verilere ilişkin nedenleri iyi bir biçimde açıklamak gerekir. Bu konuda, bilimsel verilerin sonuçları ile dini bakış açısı arasında önemli bir paralellik söz konusudur. Bu nedenle de dini metinlerde, hamile ve emziren anneler için oruç tutma zorunluluğunun olmadığı ortaya koyulmuştur.


Kuran’da geçen birkaç ayetin toplamında ortaya çıkan sonuç şudur:


“Allah Teâlâ yolcudan namazın yarısını, hamile ve emzikli kadından da orucu kaldırmıştır.” (Tirmizî, Savm, 21; İbn Mâce, Sıyâm, 12; Nesâî, Sıyâm, )


Öyleyse dini açıdan bakıldığında, emziren bir annenin oruç tutmak konusunda ısrarcı olmaması gerektiği gibi, emziren bir anneye oruç tutması yönünde de ısrarcı olunmaması gerekir.


Peki, bilimsel olarak emziren bir annenin neden oruç tutmaması önerilmektedir?

Yapılan çalışmalar sonucunda süt miktarının açlık ve susuzluktan kesin olarak etkileneceğine dair bir bilgi telaffuz edilmemektedir. Düşünülecek olursa, özellikle dünyanın belli bölgelerinde görülen ciddi anlamda besin yoksunluğu (malnutrition) yaşayan annelerin dahi bebeklerini ortalama düzeylerde emzirebildikleri bilinmektedir. Bunun yanı sıra açlık, susuzluk, yorgunluk ve uykusuzluk gibi nedenlerin kimi annelerin süt miktarını etkileyebildiği de gözlemlenmiştir. Özellikle vücudun aşırı susuz kalması vücut fonksiyonları açısından bir risk oluşturmaktadır. Emziren bir annenin vücut fonksiyonlarının dengesi süt üretimi bakımından da oldukça önemlidir.


Ancak şunu önemle belirtmek gerekir ki; sütün miktarından ziyade içerik yapısı da ayrıca bir önem taşımaktadır. Bu nedenle emziren annelerin oruç tutmaması önerilmektedir. Emziren bir annenin oruç tutmamasının önerilmemesinin başlıca nedenlerinden biri de, sütün içerik yapısında oluşan değişimdir. Yapılan çalışmalarda, oruç tutan annelerin sütünde makro-besin ailesi olarak bilinen protein, kalsiyum ve karbonhidrat gibi içeriklerin ve de A, E, C vitamin değerlerinin etkilenmediği; ancak, mikro-besinler olarak nitelenen magnezyum, potasyum ve çinko gibi minerallerin ve de bazı vitamin değerlerinin etkilendiği anlaşılmıştır. Anne sütü bebeğin sağlıklı gelişimi için mineraller açısından önemli bir kaynaktır. Anne sütünde bulunan yeterli miktarlardaki tüm vitamin ve minerallerin bio-yararlanımı oldukça yüksektir. Anne sütü, bir bebeğin ilk 24 ayında temel besin kaynağı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle de bir bebeğin temel besin kaynağının yapısında oluşabilecek bir değişiklik riskinin göze alınmaması gerekir.


Belki bazı anneler, gün boyu gerekli olan yeterli besin miktarlarını sahur süresince alabileceklerini düşünebilirler. Ancak, tüm gününü bebeğiyle ilgilenerek geçirecek olan ve emziren annelerin yeterli besin alımlarının 24 saatlik gün dilimine yayılması önemlidir. Çünkü bebeğiyle ilgilenen bir annenin kendini aç, susuz, yorgun ve uykusuz hissetmesi bebeğine olan ilgisini azaltabilir.

Özetle, oruç tutmanın emziren bir anne için iki farklı açıdan risk taşıdığı düşünülebilir. İlki, anne sütünün içeriğinin olumsuz etkilenmesi; diğeri ise, gün boyu bebeğinin bakımı için ihtiyacı olan enerjinin ve zindeliğin olumsuz etkilenmesidir. Dini olarak da emziren anneye oruç önerilmemesinin nedenlerinin bunlar olduğunu düşünmek mümkündür.


Oruç tutmanın hem dini yanı hem de toplumsal ve sosyal yanı vardır. Ancak, bu konuda emziren annelere çevre tarafından hoşgörü gösterilmesi gerekir. Unutulmamalıdır ki; İslam dini bir hoşgörü dinidir ve annelerin önceliklerinin bebekleri olduğunu düşünmek gerekir.




Yararlanılan kaynaklar:


  1. Rakıcıoğlu N, Samur G, Topçu A, et al. () The effect of Ramadan on maternal nutrition and composition of breast milk. Pediatr Int. 48(3)
  2. Prentice AM, Prentice A, Lamb WH, Lunn PG, Austin S. Metabolic consequences of fasting during Ramadan in pregnant and lactating women. Hum Nutr Clin Nutr. Jul;37(4)
  3. Zimmerman DR, Goldstein L, Lahat E, Braunstein R, Stahi D, Bar-Haim A, Berkovitch M. Effect of a 24+ hour fast on breast milk composition. J Hum Lact. May;25(2)
  4. Prentice AM, Lamb WH, Prentice A, Coward WA. The effect of water abstention on milk synthesis in lactating women. Clin Sci (Lond). Mar;66(3)
  5. seafoodplus.info


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir