1 haftalık alkali diyet listesi

1 Haftalık Alkali Diyet Listesi

1 haftalık alkali diyet listesi

Alkali Diyeti Diyeti Nasıl Yapılır? Alkali Diyeti Diyeti İle Zayıflamak İçin Örnek Diyet Listesi

Alkali Diyeti Hakkında

Alkali diyette tüketilmesi elzem olan besinlerin çoğu meyve ve sebzelerden oluşmaktadır. Ancak sebzeler pişirilerek değil de çiğ şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Çiğ halde tüketilen sebzelerin besin değeri ve suyu daha yüksek olmaktadır. Alkali diyeti yapılırken asit oranı yüksek olan gıdalar çok tüketilmemeli.

Bunlara örnek olarak; yumurta, süt ürünleri, hardal, ketçap, mayonez, kahve, gazlı ve şekerli içecekler, siyah çay, kahve, un ve şeker bu besinlerin içerisinde yerini almaktadır. İçinde asit barındıran bir başka besin kategorisi ise meyvelerdir. Alkali diyeti uygulanırken meyve tüketilmesi oldukça önemlidir. Nar, limon, vişne, greyfurt gibi meyvelerin alkali değerinin yüksek olmasından ötürü sıkça tüketilmesi diyete katkı sağlayacaktır.

Alkali Özelliğini Taşıyan Diğer Gıdalar

- Muz,

- Kereviz,

- Ispanak,

- Kırmızı turp,

- Brokoli,

- Sarımsak,

- Kuş üzümü,

- Kuşkonmaz,

- Salatalık,

- Nane,

- Pazı,

- Isırgan otu,

- Hurma,

- Zencefil,

- Çilek şeklindedir.

Alkali Diyeti ile Zayıflamak için Örnek Diyet Listesi

Kahvaltı öncesinde bir bardak ılık su tüketilerek güne başlanabilir. Alkali diyet adına gereken alkali suyunu evde kolayca hazırlamak mümkündür. Cam şişe içerisinde iki litre su içerisine bir yemek kaşığı karbonat eklenmelidir. Hazırlanan alkali suyu, çayda ve yemekler hazırlanırken kullanılabilir. Eğer kişi evde hazırlamayı tercih etmiyorsa alkali suyunu aktarlarda veya eczanelerde bulmak kesin olacaktır.

Kahvaltı Vakti:

Küçük kase yulaf ezmesi,

1 kase yağsız yoğurt,

1 tane muz veya 3- 4 tane çilek,

3- 4 tane fındık, ceviz veya badem.

Öğle

Izgarada pişirilmiş bir porsiyon balık veya tavuk,

Yağsız salata,

Sebze yemeği veya sebze çorbası.

Akşam

Zeytinyağıyla yapılmış az pişirilen sebze yemekleri,

Izgarada balık veya tavuk türleri.

Alkali diyeti uzmanlar bakımından yalnızca yetişkinlere tavsiye edilir. Çocukların uzak durması önemlidir. Aynı zamanda şeker hastalığı, damar sertliği, kalp hastalığı bulunan bireylerin bir uzman yardımıyla alkali diyet yapması mühimdir. Alkali diyet 4 haftadan daha çok yapılmamalıdır. Bu zaman dilimi vücutta yer alan zararlı asitlerin vücuttan atılması adına yeterlidir.

Alkali Diyeti için Menü ve Pişirilme Şekli

Normal alkali menüsü içerisinde asidik ve alkalik gıdalar eşit oranlı bulunmalıdır. Herhangi bir besinden kısıtlama yapmak gerekmiyor ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta besinlerin pişirme metodudur. Yağlı biçimde yapılan besinler ve kızartmalar alkali diyetinde yer almıyor.

Alkali diyetinde pişirilecek olan besinlerin hepsi ya buharda ya da suda pişirilmek zorundadır. Örnek olarak, kırmızı etin yanında yer alan pişirilen ve üstüne zeytinyağı dökülen patates veya fasulye yenebilir. Bunun dışında makarna yemek isteniyorsa bunun alkali diyetine uydurulması adına mutlaka olarak fesleğen tüketilmelidir.

Alkali Diyet Adına Alışveriş Listesi

Alkali diyeti için tercih edilmesi gerekenler; somon, kuru incir, kuru eril, kavrulmamış badem, hurma, kuru kayısı, lor peyniri, kırmızı pul biber, avokado, keten tohumu ve baharatın her çeşidi, zerdeçal, limon, elma sirkesi, tarçın, himalaya tuzu, yeşil çay şeklindedir.

Alkali Diyeti Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

- Her çeşit yeşillik tüketilmelidir. Burada unutulmaması gereken; mor sebzeler yeşilliklerden üstündür. 1 bardak taze mor lahana suyu, öğündeki bütün asitleri giderir.

- Hindi eti, dana ve kuzu eti, tavuğun göğsü, dana ciğeri, pastırma ve kelle- paça gibi yemekler tüketilmelidir.

- Yenilen protein miktarının dört katı kadar, çiğ olan sebzeler yenmelidir.

- Kırmızı et her yendiği zaman sebze tüketimi normalden çok daha fazla alınmalıdır.

- Sebzenin önemli bir bölümü çiğ olmalıdır.

- Beyaz, mor ve yeşil sebzeler tüketilmeli fakat kırmızı ve sarı sebzeler tüketilmemelidir.

- Yemek ile birlikte su dahil ayran, alkol, meyve suyu, soda ve benzeri hiçbir sıvı içilmemelidir. Yalnızca şekersiz bitki çayı içilebilir.

- Protein şeklinde haşlanan ızgara somon balığı ve başka balık türevleri tercih edilebilir.

- Akşam yemeği yenirken lokmalar en az 15 kez çiğnenmelidir.

Alkali Diyet ile 1 Haftada 3 Kilo Verin

Kilo vermek için en hızlı kilo verdiren diyetlerden biri olduğu savunulan alkali diyet hakkında hazırladığımız makalemizi inceleyerek size uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Uygun bulursanız alanında uzman herhangi bir diyetisyene başvurarak onay almanızı ve size en uygun zayıflamak için diyet listesi oluşturmasını sağlayabilirsiniz.

Bu Diyetin Merkez Noktası Nedir?

Zayıflama yöntemlerine benzeyen alkali diyet bir noktada ayrılmaktadır. Yağ eritici özellikte olan diğer diyetler yağları hedeflemektedir. Alkali diyet ise pH seviyesini hedeflemektedir.

Asit seviyeleri oldukça fazla olan gıda türlerinin çok yenmemesi merkezine dayalı olarak bulunmuş kilo vermenin yollarından biridir. Alkali diyet asidik besinler, asit veya asit içeriği yüksek olan besinlerden uzaklaşmayı içermektedir.

Alkali Diyet Nedir? Temelinde Neler Var?

Organizmamızdaki asit – baz dengesinin sağlıklı bir şekilde doğru oranlara çekilerek bu şekilde devam ettirilmesini hedef alan alkali diyet ; sağlıklı bir beslenme türü oluşturularak vücudumuzdaki mevcut ve alınacak olan asitlerin pH değerindeki dengelere göre akaliye doğru yönlendirilmesi temelini prensip edinmiştir.

Bireylerin yaşlarına, kilolarına, hareket derecesi ve kan değerlerine uygun alkali diyet listesi oluşturulmaktadır. Bu faktörlerle oluşturulan diyetler kişilere verilerek diyet başlatılmaktadır.

Metabolik Sürecin Hızı Önemli

Asit seviyesi yüksek gıdalar tüketildiğinde metabolik süreçlerin hızı azalmaktadır. Bu durumda da ortaya olası pek çok sindirim ve bağırsak problemi ortaya çıkmaktadır. Gün içinde halsizlikle kendini gösteren asitli besinler vücutta bulunan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını da engelleyebilmektedir.

alkali-diyet

Böyle durumlarda kişilerin zayıflama isteği olumsuz etkilenmektedir. Moralin her şey olduğu diyetlerde alkali diyet de kesintiye uğramaktadır. Bu nedenle alkali diyet tam da asit – baz dengesini hedef almaktadır.  Sıralanan bazı olumsuzlukları bu diyet öncelikli hedefine almaktadır. Daha sonrasında olabildiğince sağlıklı bir süreçte zayıflamamıza olanak tanır.

Alkali Diyet Artıları Nelerdir?

Zayıflatan alkali diyetin faydaları saymakla bitmemektedir. Kişilere oldukça yararlı olan bu diyetin faydaları aşağıda sıralanmıştır;

  • Tüketeceğimiz yağlar doğal ve sağlıklı yağ gruplarından oluştuğu için hantallık yaşamayacağız. Ek olarak daha tok tutmaya da yardımcı olacaktır.
  • Tohum çeşitlerinin tüketimini yapacağımız için bitkisel kaynaklardan doymuş yağlar, doymamış yağlar ve omega komplekslerine ait yağ asitlerini alacağız.
  • Baharat türlerinden de tüketim yapacağız ve böylece metabolizmamızın daha hızlı çalışmasına destek olacağız. Bu ne işe yarayacak peki? Tabi ki hızlı çalışan bir metabolizma ile vücudumuzdaki yağları daha hızlı yakmaya başlayabileceğiz.
  • En büyük avantajı ise pek çok zayıflama yöntemlerinde olduğu gibi gıda kısıtlamalarına uğramayacağız. Böylece yan etkilerden de uzak durmuş olacağız.

Alkali Diyet Yasaklı Besinler Nelerdir?

Aşağıda verilen besinlerin tüketiminden kesinlikle uzak durulmalıdır.  Asit- baz seviyesine zarar vermemek için bu besinlerden muhakkak kaçınılmalıdır:

  • Turunçgiller familyasına ait tüm meyveler – sebzeler; Örneğin: Limon, Greyfurt.
  • Tropik meyvelerden Hindistan Cevizi ve bu cevizin sütü.
  • Badem sütü. Biliyoruz kahve keyfiniz sırasında badem sütü tercih edenlerdenseniz biraz zor gelebilir ama yapacak bir şey yok. Badem sütü tüketmeye ara veriyoruz.

Olabildiğince Düşük Miktarda Tüketmemiz Gereken Gıdalar Nelerdir?

Bunun sorusunu da madde madde aşağıya işledik. Buradaki yiyecek ve içecekleri tüketirken dikkatli olunuz. Olabildiğince az yeme – içme gereklidir. Mümkün mertebe kaçınınız. Ancak canınız çok isterse de azar azar tüketmenizde sakınca yoktur.

  • Yumurta: İster haşlanmış olsun ister kızarmış ya da yumurta içerikli hamur işlerinden uzak durulmalıdır.
  • Somon balığı: Konservesi de dahil somon balığı alkali diyette tüketilmemelidir.
  • Siyah Erik: Sevdalısına bir tık zor gelebilir ama tadımlık tüketmekte bir sıkıntı yoktur. Avuç avuç tüketilmediği takdirde tadımlık tüketilebilir.
  • Üzüm Pekmezi: Kışın biraz zor geçebilir ama üzüm pekmezini sevenlerden ve sık sık tüketenlerdenseniz lütfen tüketimi azaltınız.
  • Koyun Sütü: sütü, yoğurdu, peyniri fark etmez. Koyun sütü ve sütünden yapılan tüm her şey asit miktarı orta grupta yer alan besinlerdendir. Tüketirken dikkatli olmakta fayda var. Kısacası yemek – içmek istiyorsak bile azaltmamız lazım.
  • Kavun: En çok bu yaz meyvesine üzüldüğünüzü biliyoruz ama günde bir iki lokmayı aşmayınız.

Tüketmemizde Sakınca Olmayan Besinler Nelerdir?

alkali-diyetAşağıda adı geçen sütleri, meyveleri, sebzeleri tüketmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Çok abartmadan tüketime devam edebilirsiniz;

  • Soya sütü
  • Uskumru balığı ( konservesi de olur )
  • Çilek
  • Manda sütü, yoğurdu
  • Armut
  • Sardalya
  • Siyah Erik ( ama kuru olmak kaydı ile )

Diyette Tüketilebilecek Alkali İçecekler Hangileri?

Diyete yardımcı içecekleri içmek de süreci etkilemektedir. Vücudun ihtiyaç duyduğu suyun yanında alkali içecek tüketmek isteyenler şunları da içebilirler:

  • Taze meyve suları
  • Taze sıkılmış sebze suları
  • Elma sirkesi
  • Maden suyu

Sürdürülebilir Yapıda 3 Günlük Alkali Diyet Listesi ( Örnek )

Diyet listeleri genellikle sayılı günleri içermektedir. Örneğin 1 haftalık alkali diyet listesi, 3 günde yağ yakıcı diyet gibi isimlendirilmektedir. Bazı diyet türleri vardır ki bu düzen günler, aylar hatta yıllar boyu sürdürülmektedir. Alkali diyet türü de sürdürülebilir beslenme biçimlerindendir.

Aşağıdaki örnek tablo 1 günü kapsamaktadır. Size en uygun listeleri sadece diyetisyeniniz aracılığı ile elde edebileceğinizi önemle hatırlatmak isteriz. 3 gün boyunca devam edebileceğiniz alkali diyet listesi şunları içermektedir:

1. Gün

Uyanır Uyanmaz

  • Kahvaltıya geçmeden önce uyandık elimizi – yüzümüzü yıkadık çok beklemeden hemen bir bardak alkali su dolduruyoruz be içerisinde çok az limon – bal ilave ediyoruz. Burada eklediğimiz limon normalde bu diyeti yaparken tüketilmemesi gerekenler listesinde yer alır. Ancak metabolizmayı hızlandırıcı etkileri olması sebebi ile zaman zaman çok az da olsa tüketeceğiz.

Kahvaltı

  • Kahvaltı masamıza oturduk mu? Evet masamızda az yağlı bir kasecik mümkünse ev yoğurdumuz var, 5 6 yemek kaşığını aşmamak kaydı ile ayrı bir kaseye koyduğumuz yulaf ezmemiz mevcut. Bunlara ek olarak 3 ceviz içi, 3 tane de kuru eriğimiz var. Gayet doyurucu ve besleyici bir zayıflama menüsü.
  • Bunları yemek istemiyorum diyenler için bu sabah omlet tavsiye edebiliriz. Ama yumurta sarısı kullanmak yok. 4 adet yumurta akı ve sevdiğiniz birkaç ot ile pişirdiğiniz omleti yanında eşlik etmesi için 1 dilimcik çavdar ekmeği ile yiyebilirsiniz.
  • Bu arada kahvaltıda normal çay yok. Kahvaltı sırasında da çay yok. İsteyenler kahvaltıdan sonra alkali su ile yapmak şartını göz ardı etmeden 1 çay bardağı rezene çayı tüketebilirler. Hatta tüketmeleri faydalarına olacaktır.

Ara Öğün

  • Ara öğünümüzde kabukları ile beraber yemek şartı ile bir tane armut yiyebiliriz. Ardından bir bardak maden suyu içelim. Ama maden suyunun içerisine bir iki adet nane yaprağı ekleyelim.

Öğle Yemeği

  • Brokoli çorbası
  • Bir dilim çavdar ekmeği
  • Doğal zeytinyağı ile süslediğimiz havuç salatamız
  • Bir tatlı kaşığı kadar zerdeçal tozumuzu çorbamıza ya da salatamıza ekleyerek yiyelim. Zerdeçal burada yağ yakımını destekleme etkisi göstermektedir.

İkinci Ara Öğün

  • Yeşil elma ya da isteğe göre elma yerine avuç içinizi taşırmayacak kadar çiğ badem yiyebilirsiniz. Ardından ya da yediklerinize eşlik edecek şekilde alkali su kullanarak elde ettiğiniz beyaz çayınızı yudumlayabilirsiniz.

Akşam Yemeği

  • Akşam yemeği menümüzde ızgarada pişirerek hazırladığımız balık ya da tavuğumuzu yiyebiliriz. Buna ek olarak Brüksel Lahanası ve Brokoliden oluşan yardımcı yemeğimizi buharda pişirebiliriz. Son olarak da üzerine limon suyu gezdirdiğimiz taze kerevizlerle desteklenmiş roka salatamızı tüketebiliriz.

Alkali Diyet Kaç Kilo Verdirir?

Vücudu alkali yapmak hedefinde olan ve asidik besinler üzerinde yoğunlaşan bu diyet türünde kaç kilo verilebileceği de merak edilmektedir. Diyetler kişilerin yaşlarına, kilolarına, boylarına, genetiklerine hatta beslenme- uyku düzenlerine göre etki etmektedir.

alkali-diyetBunlarla beraber diyeti doğru şekilde sürdürmek ve bol egzersiz yapmak da diyette kilo vermeyi arttırmaktadır. Alkali diyet en hızlı kilo vermeye yardımcı diyet türlerindendir. Alkali diyeti ile zayıflayanlar 1 ayda gözle görülür kilolar vermektedir.

Alkali Beslenme Sürecinde Ne Yemeli?

Alkali beslenme listesi yazımızı okumadan önce alkali beslenme nedir sorusunu yeniden gündeme getirmemiz gereklidir. Sağlıklı beslenme tarzlarından biri olan ve son günlerde ünlülerin de uyguladığı alkali beslenme, alkali ürünlerin yoğun tüketimine verilen bir isimdir. Peki alkali nedir diye soracak olursanız şöyle ifade edelim.

Sıvıların belirli bir pH dengesi vardır. Bu denge ise 7 ile 14 arasında sağlanıyor. Eğer gıdanın pH seviyesi 7’nin üzerinde ise bu besinler alkali olarak yer alıyor. Besin tercihinizi alkali olarak seçtiğinizde de alkali beslenmiş oluyorsunuz. Sağlıklı bir insan için gerekli olan pH dengesi ise 7.35 yahut 7.45 arasındadır. Hücrelerin en iyi şekilde çalışması ve gelişmesi için bu seviye yeterli olacaktır.

Vücudu zararlı maddelerden arındırmak, daha iyi hissetmek, daha ferah nefes almak için; birçok beslenme uzmanı alkali beslenme diyeti uygulamanızı önerir. Bu diyet içinde belirli gıdaları tüketirsiniz. Tüketilen gıdalar ise hem vücudunuzu hem de ruhunuzu rahat ettirecek özelliktedir. Asit seviyesi en az olacak şekilde beslenmeye başladığınızda, tüm vücut fonksiyonları en iyi şekilde çalışacaktır.

Peki bu süreçte hangi besinleri tercih etmelisiniz? Şimdi o faydalı yiyecekleri tanıma zamanı!

alkali beslenme

Alkali Beslenmenin Olmazsa Olmazı 10 Faydalı Besin

1) Limon – Limon Suyu

  • Limon en önemli alkali besinlerden biri olarak, bu listede yerini alıyor.
  • Limonun pH seviyesi 9 olarak bilinmektedir. Limon tüketildiğinde ise sindirim daha kolay gerçekleşir ve kanın alkalize olması sağlanır.
  • A, C ve E vitaminlerini yapısında barındıran limon, sağlığınız için en iyi besinlerdendir. İçme suyuna bir iki dilim limon ekleyerek, tüm faydalarını alabilirsiniz.
limon

2) Sarımsak

  • Sarımsak, doğal antibiyotik listesinde sıkça yer alan bir besindir.
  • Hasta olanlara, tansiyonu yükselenlere sarımsak verilir ve sağlık durumunun iyi olması hedeflenir. Sarımsağın insanlar üzerindeki etkisi alkali yapısından dolayı tansiyon düşürücüdür.
  • Kişinin bağışıklığını da güçlü tutarak, enfeksiyondan daha çabuk kurtulması sağlanır.
sarımsak

3) Kırmızı Biber

  • Alkali besinler listesinin bir diğer maddesi de kırmızı biberdir. Kırmızı biber antioksidan olma özelliği ile dikkat çekmiştir. Şimdi de alkali besin olması gündemdedir. Alkali beslenme programınızda kırmızı biberi mevsiminde taze olarak tüketebilirsiniz. Mide problemleriniz yoksa baharat olarak da tüketmenizde fayda var.
  • Kırmızı biber, vücuda enerji veren maddeleri içerir. Kapsaisin maddesini barındırdığı için kilo verme ve metabolizma konusunda da oldukça aktiftir.
kırmızı biber

4) Ispanak

  • İçerisinde klorofil bulunan besinler, alkali olma özelliği ile vücuda fayda olmaktadır. Bu besinlerden biri de C vitamini içeren ıspanaktır. Kanın alkali duruma gelmesini sağlayan ıspanak, mevsiminde taze şekilde tüketilmelidir.
  • Ispanağı yemeden önce bol su içinde en iyi şekilde temizlenmesi önerilir. Ispanağı tükettiğinizde besinsel lifi karşıladığınız gibi A, B, E ve K vitaminini de almış olursunuz.
ıspanak

5) Brokoli

  • Brokoli antioksidan maddeler ve besinsel liflerce oldukça zengin bir sebzedir. Salata ya da çorba şeklinde tüketilebilir.
  • Brokolide bulunan vitamin ve mineraller, kanın alkali düzeye gelmesini sağlar. Vücutta biriken zararlı ve fazla maddelerin atılımını kolaylaştırır.
brokoli

6) Karalahana

  • Karalahana, vücudu zararlı maddelere karşı koruyan ve kansere savaş açan bir sebzedir. Alkali besinler listesinin de önemli bir maddesidir.
  • Potasyum, çinko, demir ve pek çok vitamini barındıran karalahana, vücudu arındırma özelliği ile dikkat çeker.
karalahana

7) Kefir

  • Kefir, bağırsakları çalıştıran ve ödemden kurtulmanıza yardım eden bir içecektir. Alkali beslenme şekli ile beslenenlerin bardağından eksik etmediği faydalı bir besin ürünüdür.
  • Alkali beslenme için gerekli olan su ihtiyacını karşılamanın yollarından biri de kefir tüketmek olarak dikkat çeker.
  • Vücut direncini korumak ve daha sağlıklı bir bedene sahip olmak için kefir tüketmeniz tavsiye edilir.
kefir

8) Kavun

  • Yaz günlerinde de alkali beslenmek istediğinizde, yiyecek listeniz epey uzun olacak. Mevsimin verdiği güzellik ile bolca alkali beslenebilir, vücudunuzu toksinlerden arındırabilirsiniz. Kavun size bu konuda yardım edecektir.
  • Kavunun pH değeri 7.2 olarak bilinmektedir. Alkali beslenme günlerinizde kontrollü şekilde tüketilmesi önerilir.
kavun

9) Salatalık

  • Diyet beslenmesinde içerdiği su oranı ile önemli bir yere sahip olan salatalık, alkali beslenme konusunda da oldukça faydalıdır. Neredeyse %95’i su olan salatalık, A, B, C ve K vitaminlerini içerir.
  • Pek çok rahatsızlıkta besin değeri açısından faydalıdır. Vücudun zararlı maddelerden kolayca arınmasını sağlar. Salatalığı dilimleyerek içme suyuna limonla beraber ekleyebilirsiniz. Böylece gün içinde C vitaminini su ile karşılamış olursunuz.
salatalık

10) Avokado

  • Avokado, vücuda alınacak bitkisel yağlardan biridir. Metabolizmayı canlandırması ve kilo verme sürecini hızlandırması ile bilinir.
  • Avokado aynı zamanda alkali besinler arasında yer alır. Vücudun ideal asit dengesinde kalmasına yardım eder.
  • Eğer bir enfeksiyon oluşumu varsa, kanı alkalize ederek bu sorunu ortadan kaldırır.
avokado

Alkali Diyeti Nasıl Uygulanır? Faydaları Nelerdir?

Alkali Su Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Zayıflatır Mı?

Alkali Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? Alkali İçeren Besinlerin Listesi

Gün içerisinde yediğimiz birçok yiyecek asidik olduğundan bu dengeyi bozar ve vücuttaki fazla asit hücrenin çalışmasına zarar verir. Buna bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflar, vücut yağ depolamaya başlar ve bu durum hastalıkları beraberinde getirebilir. Alkali diyeti, vücudun bu dengesini sağlamaya yardımcı olur.Gün içerisinde yediğimiz birçok yiyecek asidik olduğundan bu dengeyi bozar ve vücuttaki fazla asit hücrenin çalışmasına zarar verir. Buna bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflar, vücut yağ depolamaya başlar ve bu durum hastalıkları beraberinde getirebilir. Alkali diyeti, vücudun bu dengesini sağlamaya yardımcı olur.

Alkali Diyeti Nedir?

Alkali diyeti, vücuda zarar verecek gıdalardan uzak durmayı esas alır. Bu gıdalardan uzak durduğunuzda hem doğal olarak kilo verir hem de sağlıklı kalırsınız. Çünkü alkali diyetinde; un, şeker, trans yağ ve paketli ürünler gibi birçok sağlıksız yiyeceği geride bırakmış olursunuz. Bununla birlikte, sebze, meyve, kararında protein tüketimi ve su ile sağlıklı bir şekilde beslenme düzeni oluşturmuş olursunuz. Gereksiz ve asidik yiyeceklerle yorulmayan vücut yağ depolamaya ihtiyaç duymaz.

Alkali Diyeti Nasıl Yapılır?

Zayıflamak için tercih edeceğimiz sağlıklı bir yöntem olan ve alkali besinlerden oluşan alkali 3-4 hafta boyunca sürmektedir. Diyeti uygularken fazla kilolarınızdan kurtulmuşken aynı zamanda sağlık açısından vücudunuzu da düzene sokmuş olursunuz.

Alkali diyeti için; gün içerisinde uygulayacağınız diyet listenizi en son saat 19.00’a kadar tamamlamalı ve bu saatten sonra bir şey tüketmemeye özen göstermelisiniz. Ayrıca yiyeceklerinizi mümkün olduğu kadar yavaş yemeli ve uzun süre çiğnemeye dikkat etmelisiniz. Buna ek olarak, hazırladığınız alkali suyunuzu da yemek aralarında bolca tüketmelisiniz.

Alkali İçeren Besinler

Yüksek seviyede alkali içeren besinler;

• Avokado
• Brokoli
• Salatalık
• Lahana
• Sarımsak
• Karalahana
• Maydanoz
• Ispanak
• Domates
• Kereviz sapı

Orta seviyede alkali içeren besinler;

• Roka
• Pancar
• Fesleğen
• Kabak
• Havuç
• Pazı
• Zencefil
• Taze fasulye
• Marul
• Pırasa
• Bamya
• Turp
• Kırmızılahana
• Kırmızı soğan
• Kuru fasulye
• Kinoa
• Chia Tohumu
• Taze hindistancevizi suyu

Düşük seviyede alkali içeren besinler;

• Badem, badem sütü
• Enginar
• Kuşkonmaz
• Brüksel lahanası
• Karnabahar
• Taze patates
• Bezelye
• Balkabağı
• Soğan
• Su teresi
• Hindistancevizi
• Greyfurt
• Nar
• Mercimek
• Susam
• Baharatlar
• Zeytinyağı
• Hindistancevizi yağı
• Omega 3 yağları

Alkali Su Tarifi

Sabah uyanınca güne alkali su ile başlayın. Alkali suyu hazırlamak için; 2 litre suya 1 tatlı kaşığı İngiliz karbonatı (temin edemezseniz normal karbonat koyun) ekleyip karıştırın. İçine biraz bal ve limon ekleyin. Bu suyu çay ve yemeklerde kullanabilirsiniz.

False

Hayatımızın belli bir döneminde, sağlıklı bir yaşama kavuşmak için veya hızlı bir şekilde kilolarımızdan kurtulmak için diyetler araştırmaya başlarız. Alkali diyeti hastalıklarınızdan ve kilonuzdan kurtulmak için yapabileceğiniz en iyi diyetlerden biridir.

Alkali diyet, vücudumuzdaki tüm sıvıların pH dengesini düzenleyen bir diyettir. Vücudumuzun pH seviyesinin yaklaşık 7,365–7,4 olması gerekmektedir. Alkali diyet vücudumuzun pH seviyesini dengeler ve vücuttaki bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur.

Alkali diyet birçok isimle anılır;

Dr. Sebi, alkali diyetin bitki bazlı versiyonunu yaratan bir bitki uzmanıdır. Bu yüzden alkali diyetinin bir diğer adı da Sebi’nin alkali diyetidir. Alkali diyetin, pH diyeti olarak anılmasının sebebi vücuttaki pH seviyesini dengelemesidir. Alkali asit diyeti veya asit kül diyeti olarak adlandırılma sebebi ise, alkali gıdaların, asitli gıdaların yerine geçmesiyle pH seviyesini dengelemesinden dolayıdır.

Alkali Diyeti Gibi Birçok Faydası Bulunan Diğer Diyetleri İncelemek İçin Buraya Tıklayınız

Alkali diyetin pek çok farklı ismi vardır ancak alkali diyetinin en çok kullanılan ismi kül diyeti, asit kül diyeti veya alkali kül diyetidir. Böyle adlandırılmasının sebebi ise, yediğimiz yiyeceklerin metabolik atık olarak bilinen bir “kül” kalıntısı bırakmasındandır.  Metabolik atığımız alkali yani bazik, asidik veya nötr olabilir. Diğer bir deyişle yediğimiz yiyeceğin pH seviyesi ne olursa metabolik atığımız yani külümüz, tükettiğimiz pH seviyesinde olacaktır. Metabolik atıkların pH’ının bu kadar önemli olmasının nedeni ise vücudumuzun asitliğini doğrudan etkilemesindendir.

Asidik kül bırakan yiyecekler yediğinizde kanınız daha asidik, alkali kül bırakan yiyecekler yediğiniz de kanınız daha alkali olacaktır. Asit-kül hipotezine göre, asidik külün sizi hastalıklara karşı savunmasız bıraktığı düşünülürken, alkali külün koruyucu olduğu düşünülür. Alkali diyeti yaparak, vücudunuzu “alkalize” edebilir ve sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz. (1*)

alkali diyeti

“pH Seviyesi” Ne Demektir?🍋

Alkali diyetin asıl amaçlarından biri pH seviyesini normal hale getirmek olduğu için pH kavramını çok iyi anlamamız gerekir. pH seviyesi, vücudumuzdaki sıvıların asitliğinin veya bazikliğinin (alkaliliğinin) bir ölçüsüdür. pH hidrojen potansiyelinin kısaltılmış haline denir. pH seviyesi 0 ile 14 değerleri arasında ölçeklendirilir. Eğer bu ölçek 0 ile 6.9 arasında ise asidik bir çözeltiye, 7.1 ile 14 arasında ise bazik çözeltiye sahipsiniz demektir. pH değeri eğer 7 ise nötr olarak kabul edilir ancak sağlıklı insan vücudu yaklaşık olarak 7,4 değerine sahip olduğu için, en sağlıklı pH değeri, alkali diyet ile sağlanmaktadır.

pH seviyesi vücudumuzun bazı kısımlarında farklı değerlere sahiptir. Bazı bölümler alkaliyken, bazı bölümler ise asidik olabilir yani vücudumuzda belirli bir seviye yoktur. Örneğin, midemiz hidroklorik asitle yani HCl ile yüklüdür bu yüzden mide pH değerimiz 2–3,5’dir. Midemizdeki bu asit, yiyecekleri parçalamak için gereklidir.

(2*) (3*)

Yediğimiz yemekle vücudumuzdaki kanın pH değerini değiştirmek imkansıza yakındır. Alkali diyet ile kan pH’ımızı dengeleyebiliriz ama alkali diyet, dolaylı yoldan kan pH’ımızı düzenler. Tükettiğimiz yiyecekler, idrarımızın pH değerini değiştirebilir ve idrarımızdaki asitleri atmak, vücudumuzun kan pH’ını düzenlemesinin temel yollarından biridir. Ancak idrar pH’ı, vücudumuzun pH’ını ve genel sağlığımızı anlamak açısından zayıf kalan bir yöntemdir.

Alkali Diyetin Faydaları Nedir?🥑

Alkali diyet sağlıklı bir yaşam için çok faydalıdır. Yaşlanma belirtilerini azaltmada oldukça etkilidir. Alkali diyetin içerisinde kademeli olarak organların ve hücrelerin işlev kaybını durdurmaya yardımcı olan önemli besinler yer almaktadır. Vücudumuzda fazla bulunan asit, bizim için önemli minerallerin seviyesini düşürerek doku ve kemik kütlesinin dejenere olmasına neden olur. Bu demek oluyor ki alkali diyeti, vücudumuzdaki asit seviyesini düzenleyerek doku ve organların bozulmalarını engellemektedir.

Alkali diyeti, mineral alımında, kemik yapısının gelişiminde ve korunmasında önemli bir rol oynar. Yapılan araştırmalara göre siz ne kadar çok alkali diyete uygun meyve ve sebze tüketirseniz, sarkopeni olarak bilinen, yaşlandıkça kemik ve kas gücünü düşüren bu rahatsızlıktan o kadar fazla korunuyor olacaksınız. (4*)

alkali diyeti

Alkali diyeti, kemikleri koruyan büyüme hormonlarının üretimini ve D vitamininin emilimini artırmaya yardımcı olur. Alkali diyetin yaşlanma karşıtı etkilerinden biri, iltihabı azaltması ve büyüme hormonu üretimini artırmasıdır.

Alkali diyetinin kardiyovasküler sağlığa yani kalp veya kan damarlarında olan sağlık sorunlarına iyi geldiği kanıtlanmıştır.

Alkali diyetinin fayda sağladığı hastalıklar;

gibi yaygın sorunları önlediği görülmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda, alkali diyet ile kronik ağrıların azaldığı kanıtlanmıştır. Fazla asitlik, kronik sırt ağrısına, baş ağrılarına, kas spazmlarına, regl semptomlarına, iltihaplanmaya ve eklem ağrısına sebep olmaktadır. Alkali diyeti tüm bu rahatsızlıkları azaltmaya yardımcı olan faydalı bir diyet yöntemidir.

Almanya’da Mineraller Derneği ve Trace Elements tarafından yürütülen bir çalışmada kronik bel ağrısı olan hastalara dört hafta boyunca her gün alkali diyeti uygulandığında “Aarhus bel ağrısı ölçülmesi ile değerlendirilen BU 82 hastanın 76’sının bel ağrılarında önemli azalmalar olduğu kaydedildi. (5*)

Alkali diyeti, magnezyum eksikliğini önler. Yüzlerce enzim sisteminin ve fizyolojik süreçlerin işlevi için magnezyum gereklidir. Bir çok insan magnezyum eksikliği yaşar ve magnezyum eksikliği sonucunda kalp yetmezliği, kas ve baş ağrıları, uyku sorunları gibi problemlerle karşılaşır (6*).

Alkali diyet, aynı zamanda vitamin emilimi için de çok önemlidir. D vitamininin emilimi için magnezyum gereklidir. D vitamini ise bağışıklık sistemimizin ve endokrinin işleyişi için önemlidir (7*) Alkali diyet, bağışıklık sistemini güçlendirir. Alkali diyet sayesinde aldığımız mineraller vücuda oksijen alımını sağlar.

D Vitaminleri Hakkında Daha Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayınız

Alkali diyetin kanseri önlemeye yardımcı olması  hala kanıtlanmamış olsa da yapılan araştırmada, kanserli hücre ölümünün (apoptoz), alkali diyeti uygulayan bir vücutta meydana gelme olasılığının daha fazla olduğuna dair kanıtlar bulundu. (8*) Kanserin sebebinin, elektrik yüklerindeki bir değişiklik sonucunda proteinlerin temel bileşenlerini salmasıyla pH’ın düşük olması ve vücudun alkaline ihtiyaç duymasından kaynaklandığına inanılmaktadır.

Alkalinite (suyun asidi nötrleme yeteneği), iltihaplanmayı ve kanser gibi hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bununla beraber uygun şekilde çalışması için daha yüksek bir pH’a ihtiyaç duyan bazı kemoterapötik ajanlar ( kemoterapide kullanılan kimyasal bileşikler) için alkali diyetin daha faydalı olduğu gözlemlenmiştir.

Alkali Diyetin Zararları

Alkali diyette bulunmayan yumurta ve ceviz gibi yüksek asit içeren bazı faydalı yiyeceklerin yokluğu sizi şaşırtabilir. Bunlar yüksek asitli yiyecekler olabilir ancak, bu yiyecekleri yemek sizi endişelendirmesin. Antioksidanlar ve omega 3 yağ asitleri gibi olan yararlı besinler alkali diyette olmayıp sağlıklı olan besinlerdir ve vücudumuz için bu besinler değerlidir.

Alkali diyet uygularken asıl hedef sağlıklı bir yaşama ulaşmaktır. Alkali diyeti uygularken, pH’ınızın fazla alkali hale gelmesi olasıdır ve bazı asitli yiyeceklerden bolca tüketmek gerekir. Alkali diyeti uygulamayan kişilerin sorunu, sağlıklı gıdalardan ziyade diğer besinleri tüketerek çok fazla asit alması, yeterince alkalin içeren gıdaları almamasıdır. Alkali diyet uygularken önemli olan sadece alkali besin değil yeterli ve doğru miktarda alkali besin tüketmektir.

Alkali Besinler Listesi🍀

Alkali diyet uygulamak için et yememeniz gerekmez böyle bir kural yoktur. Alkali diyet çoğunlukla bitki bazlıdır. Alkaliliği arttıran besinler en çok taze meyve ve sebzelerdir.

Alkali diyette en çok tüketilen besinler;

Alkali diyette ideal olan yöntem, besinin bir kısmını çiğ tüketmeye çalışmaktır. Pişmemiş meyve ve sebzelerin biyojenik(hayat veren-sağlıklı) olduğu söylenir. Yemek pişirirken alkalize edici mineraller kaybolur. Bundan dolayı çiğ gıda tüketiminizi artırın, meyve ve sebzeleri sıkmayı veya hafifçe buharda pişirmeyi deneyin. Alkali diyet için bitki proteinleri çok yararlıdır.

Bitki proteini içeren besinler;

Yaşamımız boyunca su tüketmemiz çok önemli ve vücudumuz için faydalıdır. Günde 1.5-2 litre su tüketilmesi gerekmektedir. Alkali diyet için bazik sular, diğer adıyla mineral açısından zengin olan alkali suları tüketmelisiniz.

Yeşil içecekler yani yeşil sebzelerden ve otlardan yapılan içecekler, klorofil bakımından çok zengindir. Klorofil de yapısal olarak kendi kanımıza benzer ve kanın alkalileşmesine yardımcı olur.

Alkali Olmayan Besinler🥩

Alkali diyeti uygularken asidik yiyecekleri çok fazla yememelisiniz. Alkali diyetine uygun olmayan yüksek sodyumlu gıdalar ve  işlenmiş gıdalar, kan damarlarını küçültür. Vücudumuz asit oluşturan tonlarca sodyum klorür ve sofra tuzu içerir. Bu rahatsızlıklara da bu besinleri tüketerek sahip oluruz.

Alkali diyete uygun olmayan diğer bir besin ise kırmızı (kuru, tütsülenmiş vb.) ettir. Etlerin, dişlerimiz veya kaslarımız için fazlasıyla faydası vardır ama, fazla tüketilmesi vücudumuzda asit seviyesinin yükselmesine sebep olur.

alkali diyeti

Ek Bilgi: İşlenmiş tahıllar, mısır gevreği gibi besinler alkali diyette kullanılmaz. Çünkü bu tip tahıllar vücutta asit seviyesini yükseltmektedir.

Her zaman çok sağlıklı olduğunu duyduğumuz yumurtalar da alkali diyete uygun değildir. Alkali diyette kastedilen, yumurtanın hiç tüketilmemesi değil fazlasından kaçınılmasıdır. Bununla birlikte kafeinli içecekler de alkali diyetine uygun görülmemektedir.

Kafeinli içecekler deyince aklımıza direkt kahve gelebilir ama kafein ;

gibi bir çok üründe bulunur. Kafeinli içecekler ile birlikte alkol de alkali diyetine uygun bir içecek değildir.

Süt, kalsiyum açısından zengindir ve vücudumuzda asitlik yaratan süt, fazla tüketildiği takdirde osteoporoza (kemik erimesine) neden olur. Süt içtiğimizde kan dolaşımımız çok asidik hale gelir. Vücudumuz pH seviyesini korumak için kemiklerden kalsiyum (daha alkali bir madde) alır. Bu yüzden osteoporozu yani kemik erimesini önlemenin en iyi yolu az miktarda süt tüketip, bol miktarda alkali gıda ve yeşil yapraklı sebze yemektir.

Fıstık ve ceviz alkali diyetine uygun olmayan diğer gıdalardandır. Çünkü fıstık ve cevizde  ortalama %45 değeri ile oleik asit bulunur. Oleik asit yüksek oranlara sahip yağ asitidir. Alkali diyette asidik ürün tüketimi olmadığından fazla fıstık ve ceviz yemek bu diyeti yapan kişilere önerilmez. Makarna, pirinç, ekmek ve paketlenmiş tahıl ürünleri %28-35 oranında asit içerdiğinden bu besinler de alkali diyet için doğru besinler değildir.

Alkali diyet için hep meyve ve sebze tüketiminin olması gerektiğinden bahsettik. Genellikle meyveler de asidik maddelerdir.

Meyvelerin pH değerleri ise şöyledir;

Genellikle narenciye (turunçgiller) meyveleri düşük pH’a sahiptir yani asidiktirler. Narenciye ve diğer asidik gıdalar, ülser veya reflü gibi sorunları olan ya da bu belirtileri gösteren kişiler için yararlıdır. Meyvelerin pH değerleri düşüktür. Bu sebeple asidik yapıya sahiptirler. Meyveler normalde reflü ve ülser için faydalıdır fakat tükettiğinizde rahatsızlığınız artırıyorsa yemeyi bırakmalı ve bir doktora muayene olmalısınız. Herhangi bir rahatsızlık hissetmiyorsanız da günlük olarak tüketebilirsiniz. Alkali diyet ile birlikte meyve tüketen kişilerde kronik hastalıklara rastlama olasılığının azaldığı gözlemlenmiştir. Meyveler asitlik gıdalar olmasına rağmen, alkali diyet için çok önemlidir ve alkali olarak sınıflandırılırlar.

Bir besinin vücutta asidik veya alkali etki göstermesinin, o besinin sindirilmeden önceki pH’ı ile pek alakası yoktur. Vücudumuz besini sindirip işledikten sonra, besinin ürettiği yan ürünlere bakılır, yan ürünlerin pH seviyesi ölçülerek, besinin asidik mi yoksa alkali mi olduğu tespit edilir.

Bir gıdanın ne çeşit yan ürün üreteceğini anlamanın en kolay yöntemlerinden biri “kül analizi” tekniğidir. Vücudumuzda sindirim sırasında olanları anlayabilmek için yiyecekler bir laboratuvarda yakılır. Besinlerin küllerinin pH’ı, besinleri asit veya alkali olarak ayırmaya yardımcı olur. Kül analizi diye anılmasının sebebi gıdalar sindirildikten sonra geride kalan metabolik atığa yani küle bakılarak asit veya alkali besin olduğunun anlaşılmasındandır. Ancak kül analizi kesin ve doğru sonuç göstermeyebilir. (10*)

Kül analizi ile kesin bir bilgi elde edilemediğinden, bilim insanları doğru sonuca ulaşmak için gıdaları potansiyel renal asit yüklerine (PRAL) göre derecelendiren farklı bir teknik kullanıyorlar. Renal asit yükleri, vücutta gıda sindiriminden sonra böbreklerde bulunan asit miktarına denir. (11*)

Böbreklerin asıl işlevi, vücuttaki fazla asit miktarını filtreleyerek kan pH’ımızı düzenlemektir. Protein, fosfor ve kükürt gibi asidik besinler, alkali diyette olmayan, et ve tahıllarda bulunan besinlerdir. Bu besinler böbreklerin süzmesi gereken asit miktarını arttırır ve böbrekleri gereğinden fazla yorarlar. Artan asit miktarı üzerinde yapılan testler sonucunda PRAL pozitif sonuç vermektedir. Bu sonucun pozitif olması sağlığımız açsından tehlikelidir. (12*)

Alkali diyette önemli olan meyve ve sebzeler; potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller içerir. Bu mineraller, bizim ihtiyacımız olan yapılardır. Bunlar böbreklerin süzmesi gereken asit miktarını azaltır ve PRAL test sonucunun negatif çıkasını sağlar.(13*) Negatif PRAL puanı verilmesi sağlığımız için iyi anlama gelirken, pozitif PRAL puanı, vücudumuzda asit miktarının fazla olduğunu ve sağlığımızın kötüye gittiğine işaret etmektedir.

Özet Bilgi: Önemli olan besinlerin sindirilmeden önce asidik bir pH değerine sahip olması değil, besinin sindirildikten sonra ortaya çıkan asidik veya alkali değeridir. Sindirilen besinin alkali veya asit olduğunu anlama yolu ise, PRAL veya kül tekniği uygulamasıdır. Meyvelerin ve sebzelerin sindirilmeden önceki pH’ının düşük olması yani onların asidik olması, alkali diyetimiz için bir anlam ifade etmez çünkü PRAL sonuçları negatiftir. Bu da onları alkali olarak kabul etmemizi sağlar.

Alkali Diyeti Nasıl Yapılır?🌱

Diyetisyenler, alkali diyeti uygularken ürünlerinizin nasıl bir toprakta yetiştirildiğinin önemli olduğunu söylüyorlar. Meyve ve sebzeler organik ve minerali yoğun topraklarda yetiştirildiğinde daha alkalileştirici olma eğilimindedirler. Araştırmalar, bitkilerin yetiştiği toprak türünün vitamin ve mineral içeriğini önemli ölçüde etkileyebileceğini gösteriyor. Bu da tüm “alkali gıdaların” eşit ölçüde alkalin içermediğini gösteriyor.

Bitkilerin yetiştirilmesi gereken toprağın pH’ı 6 ile 7 arasındadır. pH’ı 6’nın altındaki asidik topraklar, düşük kalsiyum ve magnezyuma sahip olabilir. pH’ı 7’nin üzerindeki topraklar ise kimyasal olarak içeriğinde bulunmaması gereken demir ve manganezi(ağır metaller) bünyelerinde bulundurabilirler. Doğru bir şekilde ilgilenilmiş, iyi bakılan ve otlayan sığırların olduğu topraklar en sağlıklı topraklardır. Alkali diyetimiz için gerekli olan besinlerin mümkün olduğunca organik olanlarını tüketmeli, imkanımız varsa yetiştirmeliyiz.

Sağlıklı bir yaşama ve kuvvetli bir bünyeye sahip olmak için su tüketmek çok önemlidir. Bu yüzden alkali diyetini uygularken, alkali olan suları tüketmeliyiz. Alkali suyun pH’ı 9 ila 11 arasındadır. Alkali su olmazsa damıtılmış su da içilebilir. Dikkat etmemiz gereken ters ozmoz filtresiyle filtrelenen sulardır. Çünkü, ters ozmoz filtresiyle filtrelenen su biraz asidiktir. Ancak yine de musluk suyundan veya arıtılmış şişe suyundan çok daha iyi bir seçenektir. Alkali diyet için alkali suyunuz yok ise suyunuza pH damlaları, limon, kireç veya kabartma tozu ekleyerek suyunuzun alkalinitesini artırabilirsiniz.

alkali diyeti

Alkali Diyeti Zayıflatır mı?

Alkali diyeti sadece yağ kaybı üzerine bir diyet olmasa da kilo almamanız için size fazlasıyla yardımcı olur. Alkali diyet, leptin seviyelerini yani yağ hücrelerimiz büyüdükçe salgılanan leptin hormonunu azalttığından dolayı, kilo vermeyi çok kolaylaştırır. Alkali diyet, açlığınızı hissettirmeden yağ yakmanızı sağlar.

Alkali Diyetinden Sonra Verilen Kiloların Kalıcı Olması Konusunda Son Derece Başarılı Olan Karatay Diyetini İncelemek İçin Videomuzu İzleyebilirsiniz.

Alkali diyeti oluşturan gıdalar, anti-inflamatuar gıdalar yani meyvelerin ve sağlıklı yağların içerisinde bulunduğu gıdalardır. Alkali diyeti uygulamak vücudunuzun normal leptin seviyesine ulaşmasını ve gerçekten ihtiyacı olan kalori miktarını sağlıklı bir şekilde almasını sağlar. Alkali diyet hem sağlıklı yaşam sürmenizi hem de istemediğiniz kilolarınızdan kurtulmanızı sağlar.

1 haftalık Alkali Diyeti Listesi🥝

Alkali diyeti, hem sağlığımız için çok faydalıdır hem de hızlı kilo vermemizi sağlamaktadır. Alkali diyette ne yemeniz gerektiğini de çok iyi bilmelisiniz. Alkali diyeti uygularken, gün içerisinde tüketmeniz gereken besinleri ve bu besinlerin bulunduğu diyet menümüzü sizler için hazırladık.

1.gün

Sabah:

alkali diyeti

Avokado ile yumurtalı sandviç tarifi: Peynirli yumurta hazırlayın. Tam buğday ekmeğinizin çıtır çıtır, kızarmış ekmek tadında olması için biraz kızartın. Ekmeğinizin üzerine lezzet katması için bir miktar mayonez sürün. Bir kasede biraz avokadoyu ezin. Püre olan avokadoları ekmeğinizin içerisine sürün. Peynirli yumurtanız hazır olduğunda, ekmeğinizin üzerine koyun. Eğer domates seviyorsanız bir dilim kırmızı domates de koyabilirsiniz. Biraz daha lezzet katmak isterseniz bir halka soğan ekleyebilirsiniz. Son olarak sandviçinize taze roka ve biber ekleyin.

Kahvaltıların Vazgeçilmezi ve En Sağlıklı ‘Avokadolu Ispanaklı Krep’ Tarifimizi Buraya Tıklayarak İncelemelisiniz

Ara Öğün:

Öğle Yemeği: Siyah fasulyeli burger

Siyah fasulyeli burger tarifi: Fırını 180 °C olacak şekilde önceden ısıtın. Bir mutfak robotunda soğan, havuç, dolmalık biber, ve kişnişi 2-3 dakika karıştırın. Ardından siyah fasulyeyi, dilediğiniz kadar tuzu, karabiberi, baharatları ve keten tohumunu ekleyin. Karışım pürüzsüz hale geldiğinde, bu karışımı bir karıştırma kabına aktarın. Yuvarlak köfteler oluşturun. Karışımın kıvamını koyulaştırmanız gerekiyorsa, biraz badem unu ekleyin. Köfteleri hazırladıktan sonra orta boy bir tavada hindistancevizi yağını ısıtın ve siyah fasulye burgerlerinin her iki tarafını da kahverengileşinceye kadar 8 dakika pişirin. Daha sonra hamburgerleri yağlı kağıt serili tepsiye koyun ve 20 dakika daha pişirin.

Ara Öğün:

Akşam Yemeği: Tavuklu kuşkonmaz makarna ve yeşil salata (limon suyu ve sirke ekleyebilirsiniz)

Tavuklu ve kuşkonmazlı makarna tarifi: Kabaklarınızı ince ince julienne doğrayın ve geniş bir karıştırma kabına alın. Orta-yüksek ısıda biraz tere yağını eritin ve tavuğu ekleyin. Tuz ve karabiber serpin ve pişene kadar yaklaşık 5-6 dakika soteleyin. Hindiba ve kuşkonmazı ekleyin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 3-4 dakika pişirmeye devam edin. Ardından ceviz ve taze maydanoz ile servis edin.

Yatmadan Birkaç Saat Önce:

2.gün

Sabah:

Ara Öğün:

Öğle Yemeği:

Ara Öğün:

Alkalize su içeren sebzeli detoks suyu tarifi: 2 havuç, 1 salatalık, ¼ lahana, ıspanak ve 1 adet küçük zencefili sebze sıkacağınızda püre haline getirin. Tüm meyveleri sıktıktan sonra elde ettiğiniz sebze suyunu bekletmeden tüketin.

Akşam Yemeği:

Yatmadan Birkaç Saat Önce:

3. gün

Sabah:

Ara Öğün:

Öğle Yemeği:

Badem unlu krep tarifi:Büyük bir karıştırma kabında 1 su bardağı badem unu, ⅓ fincan hindistan cevizi sütü, 2 yumurta, 2 yemek kaşığı akçaağaç şurubu ve biraz tuzu, hamur haline gelene kadar tahta bir kaşıkla iyice karıştırın. Orta ateşte, hindistancevizi yağını büyük bir tavada ısıtın. Kreplerinizin iki yüzeyini de pembeleşinceye kadar pişirin. Krebi taze meyveler ve biraz akçaağaç şurubu ile süsleyin.

Ara Öğün:

Akşam:

Yatmadan Birkaç Saat Önce:

4. gün

Sabah:

Ara Öğün:

Öğle Yemeği:

Tarçınlı meyveli yulaf tarifi:

Ara Öğün:

Akşam Yemeği:

Yatmadan Birkaç Saat Önce:

5.gün

Sabah:

Ara Öğün:

Öğlen:

Ara Öğün:

Akşam:

Yatmadan Birkaç Saat Önce:

6. gün

Sabah:

Kuşkonmazlı yumurta tarifi:Orta boy bir tavada orta ateşte hindistancevizi veya avokado yağını ısıtın. Kuşkonmazı tavaya ekleyin ve yumuşayana kadar yaklaşık 8-10 dakika pişirin. 2 yumurta haşlayın. Kuşkonmazı tabağa koyun ve üzerine dilimlenmiş ¼ domates ve ½ avokado ekleyin. Haşlanmış yumurtalarınızı da ekledikten sonra kahvaltınız hazır.

Ara Öğün:

alkali diyeti

Murphy smoothie tarifi:

Tüm malzemeleri mutfak robotunda pürüzsüz olana kadar karıştırın. İçeceğiniz hazır.

Öğle Yemeği:

Ara Öğün:

Akşam:

Yatmadan Birkaç Saat Önce:

7. gün

Sabah:

Ara Öğün:

Öğle Yemeği:

Ara Öğün:

Akşam yemeği:

Yatmadan Birkaç Saat Önce:

Önemli Bilgi: Alkali diyetin uzun vadede ne gibi etkileri olacağına dair ayrıntılı çalışmalar bulunmamaktadır Bu yüzden güvenilirliği düşüktür. Tavsiye edilen süreden fazla alkali diyeti yapılması önerilmemektedir.

Vücudun düzgün çalışması için kan ve vücut sıvılarının asit ve baz dengede olması gerekir, Asit-Alkali teoriye göre bir çok hastalıklar fazla asitli yiyeceklerden kaynaklanmaktadır. Bütün yiyecekler sindirilip metabolizmaya katıldıktan sonra kana ya asit ya da alkalin (baz) salar. Kan Ph değeri 7,35 ile 7,45 arasında, hafif baziktir. 7.35 in altı asidosiz, 7.45 in üstü alkalosis, Bu değerlerdeki küçük değişiklikler sağlığı ve kanın oksijen taşıma kapasitesini etkiler. Alkalin (baz) diyetinin temel düşüncesi beslenmenin bu Ph düzeyine (tıpkı geçmişteki gibi) uygun olması ve hafif bazik olmasıdır.

Bu diyet daha ziyade alternatif tıp camiasının benimsediği, kanser, kalp hastalığı gibi ciddi hastalıkları tedavi ettiği, ağırlık kaybı sağladığı, enerjiyi arttırdığı iddiasındadır. Asidik gıdaların kandaki dengesi bozduğuna ve vücut dengeyi bulmaya çalışırken potasyum, magnezyum, kalsiyum, gibi önemli minerallerin kaybını teşvik ettiğine, bu dengesizliğin insanları hastalığa daha açık hale getirdiğine inanılmaktadır. Enerjisizlik, baş ağrısı, aşırı mukus üretimi, burun tıkanıklığı, kaygı-endişe, sık sık hastalanma (nezle, grip), rahim kistleri gibi bulguları olan hastaların bu semptomları azaltmak için alkali diyet yapması önerilir. Alkali diyet proteini düşük, karbonhidratı yüksek diyetler sınıfındadır.

YouTube video

Alkali Diyetin Faydaları Nelerdir?

Alkali diyetin faydaları tüm vücudunuz üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Vücudunuzu alkali bir duruma sokmasa da, genel olarak daha iyi ve zinde hissetmenize yardımcı olur. Diyetinizi alkali gıdalara çevirirseniz, bağ dokunuzu, ince bağırsağı, lenfleri ve vücudun diğer tüm kısımlarını ve alkali pH değeri gerektiren organlarınızı deasidize etmiş olursunuz. En etkili olanı, alkali bir diyet ve vücudun asitten arındırma programı ile birlikte asitten arındırılmasıdır. Uygulanma sebepleri arasında en belirgin faydaları ise şu şekilde bilinmektedir,

Zayıflama İğnesi

Alkali Diyetin Zararları Nelerdir?

Alkali diyet, vücuttaki asitlenmeyi önlemeli ve sonuçta ortaya çıkan hasar ve hastalıkları da önlemelidir. Diyet yoluyla emilen fazla asitlerin büyük bir kısmı böbrekler yoluyla atılır, ancak nefes, ter ve dışkı da asit içerir. Alkali diyet uygulayan kişilerde yaygın olarak görülen alkali diyetin zararları, yedikleriyle daha yoğun ilgilenmeleri ve bu nedenle genellikle daha sağlıklı beslenmeleridir. Alkali bir diyet, alkali gıdaların üçte ikisinden ve orta derecede alkali ila asidik gıdaların üçte birinden oluşur. Asidik olarak sınıflandırdığımız her şey alkali diyet anlamında asidik değildir. Örneğin mandalina temel gıdalardan biridir. Kahve genellikle ekşi olarak sınıflandırılır çünkü midede asitliği arttırır ve mide ekşimesine neden olur. Yaygın semptomlar ise

Youtube Kanal Abone

10 Adımda Alkali Beslenmeye Geçiş

Vücuttaki birçok problemin sebebi olan asit varlığı da alkali diyetler yardımıyla kolayca azaltılabilir. Ayrıca alkali diyet uygulamalarının faydalarından biri de kilo vermeyi sağlamasıdır. Alkali beslenme tarzının hayata adapte edilmesinde 10 adım uygulanır.

Alkali beslenmeye 10 adımda geçiş şu şekildedir:

Alkali Diyetin Kuralları Nelerdir?

Alkali Diyette Kahvaltıda Neler Yenilmelidir ?

Sabah uyanıldığında tuvalete gidilmelidir. İdrarın yapılması ve renginin kontrol edilmesi, tüketilecek besinlerin belirlenmesinde büyük önem taşır. Evet, alkali diyetlerde sabah kahvaltısı önceki günlerden değil; içerisinde bulunulan günün sabahında, kahvaltıdan hemen önce belirlenir. İdrarın renginde görmek istediğimiz şey açık tonlar. Yani koyu sarıya yakın her türlü renk oluşumu bizim için tehlikeli. Ayrıca kokudaki ağırlık da vücudun asit yönünde olduğunu göstermekte. Eğer idrarın rengi koyu sarı ve kokusu da ağırsa kahvaltıda alkalik yiyeceklere daha fazla önem verilmesi gerekmektedir.

Kahvaltıya geçmeden on beş dakika önce mutlaka pH değeri yüksek bir bardak su içilmesi gerekmektedir. Suyun içilmesinden kahvaltıya kadar geçen süreçte başka hiçbir şey tüketilmemesi oldukça önemlidir. Kahvaltıda ise şu yiyeceklerden oluşan menüler oluşturulabilir:

Hızlı Kahvaltı Yapanlar Neleri Tercih Edebilir?

Günümüzün yaşam şartları en önemli öğün olan kahvaltının olması gerekenden daha kısa sürmesine sebep olmaktadır. Özellikle mesai saatlerinden dolayı kahvaltının çok kısa sürmesi gerekebilir. Bu durumda sağlıktan ödün vermeden kahvaltının hızlı bir şekilde yapılması gerekir. Genel olarak bu oldukça zor bir bileşimdir. O yüzden hızlı kahvaltı yapanların, yaptıkları kahvaltının niteliğini artırmak için önceden ufak hazırlıklar yapması gerekebilir. Hızlı kahvaltı yapmak isteyenler şunları tercih edebilir:

Alkali Diyette Öğle Yemeğinde Neler Tüketilmelidir ?

Alkali diyeti uygulayan insanların beslenme imkanları oldukça geniştir. Bu diyetlerde temel amaç alınan kalorinin net sınırlar ile kontrol edilmesi değildir. Vücuttaki asit miktarının kontrol edilmesi, kalorinin kontrol edilmesinden çok daha önemlidir. Bu amaçla da öğünler asit bakımından fakir olan yiyecekler ile donatılmaktadır. Öğle yemeği de alkali diyet yapanların oldukça fazla besin tüketebileceği bir öğündür.

Örnek Alkali Diyet Listesi

Alkali diyet listesi için uygulanacak basit adımlar aşağıdaki gibidir. Kaçınılması gereken besinlerden uzak durup günlük alacağınız besinler alkali diyet için önemli adımlardır.

Sık Sorulan Sorular

Alkali Diyet ile Kaç Kilo Verilir?

Bir haftalık alkali diyet, vücut ağırlığında birkaç değişiklik sağlayabilir, ancak bu genellikle daha fazla kilo kaybı için çok azdır. Daha sonra yeme alışkanlıkları eskisi gibiyse, kısa süreli rahatlatıcı bir etki gösterebilir, ancak uzun vadede ne sağlığınıza ne de vücudunuza bir faydası olmayacaktır. Uzun vadeli kilo verme programı, haftalar veya aylarca alkali diyeti ile değil, sürekli olarak 2 haftalık alkali diyet aralıklarını içeren diyet uygulanmalıdır.

Alkali Su Nedir? Nasıl Yapılır?

Alkali suyun bir dizi iyileştirici etkisi olduğu bir gerçektir. Asit-baz dengesini dengelemeli, gençleştirici ve iyileştirici etkiye sahip olmalı ve serbest radikalleri nötralize etmelidir. Doğada, alkali su sadece bireysel kaynaklarda bulunur. Ancak alkali suyu satın almadan evde kendiniz de yapabilirsiniz. Kalsiyum, magnezyum veya kabartma tozu gibi mineraller eklerseniz su alkali hale gelir.

Alkali Su ile 1 Ayda Kaç Kilo Verilir?

Alkali su içmek, vücudunuzu ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek birçok farklı hastalıktan korumaya yardımcı olabilir. Aslında, alkali suyun sıvı halde olması nedeniyle, şu anda mevcut olan çoğu ürün ve kapsülden çok daha etkilidir. Bu, vücudun emmesini kolaylaştırır. Alkali suda, kan dolaşımını daha verimli hale getirebilecek farklı türde doğal olarak iyonize mineraller de vardır. Bu, vücudunuzun en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bir aylık tüketimde 5 ila 7 kilo kadar zayıflayabilirsiniz.

Alkali Beslenme Sağlıklı Mı?

Alkali beslenmede yemeniz gereken yiyecekler sizin için iyidir ve sağlıklı kilo vermeyi destekler. Şeker, alkol ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak da sağlıklı kilo verme tavsiyesidir. Hayvansal protein (et ve peynir gibi) ve ekmek gibi asit üreten gıdalarda düşük, meyve ve sebzelerde yüksek bir diyetin böbrek taşlarını önlemeye, kemikleri ve kasları güçlü tutmaya yardımcı olabileceğine dair bazı gerçekleri içerir. Alkali beslenme uygulaması son derece sağlıklıdır.

Alkali Su İçmek Ne İşe Yarar?

Alkali su, kilo sorunu yaşayanlar için oldukça faydalıdır. Günümüz diyetleri esas olarak vücuttaki asitliği önemli ölçüde artıran abur cuburlardan oluşur. Sonuç olarak, vücut asidi nötralize etmek için daha fazla yağ hücresi oluşturur.

Bu kaçınılmaz olarak istenmeyen kilo alımına yol açar. Alkali su içmek, yağ depolanmasını azalttığı için kilo vermeye önemli ölçüde yardımcı olur. Sağlıklı bir baz içeriğine sahip bir vücut, yüksek asitli bir vücuda göre daha kolay kilo verir.

Instagram Takip

Uzm. Diyetisyen Tuğba Yaprak

Alkali Diyet Yaparak Zayıflamak İçin Örnek Diyet Listesi

Alkali diyet yapılırken izlenebilecek bazı diyet listeleri vardır. Bu listeler genel anlamda alkali diyete yeni başlayan kişilere yol gösterici olması adına hazırlanan listelerdir. Bu nedenle de sadece bu listeler ile alkali diyeti uzun soluklu yapmak pek mümkün değildir. Ancak sizler için yine de birkaç ufak öneri derledik.

Alkali diyet yapan biri kahvaltı öncesinde bir bardak ılık su tüketerek diyetine başlayabilir. Anca alkali diyet sürecinde tüketilmesi gereken suyun alkali içerikli olunmasına dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde diyete tam olarak başlamak pek mümkün değildir.

Alkali içerikli su elde etmek ise oldukça kolaydır. Eğer alkali su istiyorsanız yapmanız gereken tek şey, bir eczane ya da aktara giderek bu suyu satın almanızdır. Böylelikle evde ayrıca uğraşmanıza gerek kalmayacaktır. Fakat bizim tavsiyemiz evde hazırlamanızın çok daha doğru olacağı yönündedir. Çünkü, evde alkali su elde etmek için cam bir şişe içerisindeki iki litre suya bir yemek kaşığı kadar karbonat eklemenizdir. Üstelik bu suyu çayınızda ya da yemeklerinizde de kolaylıkla kullanabilirsiniz. Böylelikle alkali diyetinizi daha kolay hale getirebilirsiniz.

Alkali Diyette Kahvaltı Nasıl Yapılabilir?

Alkali diyette kahvaltı yapmak oldukça kolaydır. Örneğin, küçük bir kâse yulaf ezmesi, 1 kâse yağsız yoğurt, 1 tane muz ya da 3- 4 tane çilek, 3- 4 tane fındık, ceviz ya da badem ile kahvaltınızı kolaylıkla yapabilirsiniz.

Alkali Diyette Öğle Yemeği Nasıl Olmalıdır?

Alkali diyet yaparken öğle yemeğinizi, ızgarada pişirilmiş bir porsiyon balık ya da tavuk, yağsız salata,sebze yemeği ya da sebze çorbası ile yapmanız hususunda herhangi bir engel söz konusu değildir.

Alkali Diyette Akşam Yemeği Nasıl Olmalıdır?

Alkali diyet yaparken akşam yemeğinizi, zeytinyağıyla yapılmış az pişirilen sebze yemekleri, ızgarada balık ya da tavuk türleri tüketerek yapmanız önerilir.

Ancak, alkali diyetin uzmanlar tarafından yalnızca yetişkinlere önerilen ve çocukların uzak durması gereken bir diyet olduğunun altının çizilmesi gerekir. Aynı zamanda şeker hastalığı, damar sertliği, kalp hastalığı bulunan bireylerin bir uzman yardımıyla alkali diyet yapması, dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğeridir. Aynı zamanda da alkali diyetin 4 haftadan daha uzun bir süre tavsiye edilir. Bu zaman dilimi vücutta yer alan zararlı asitlerin vücuttan atılması için oldukça yeterli bir süredir.

Alkali Diyeti için Menü ve Pişirilme Şekli Nasıl Olmalıdır?

Normal alkali menüsü içerisinde asidik ve alkalik gıdalar eşit oranlı tutulmalıdır. Bunun için herhangi bir besinden kısıtlama yapmak gerekmez. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta besinlerin pişirilme şeklidir. Yağlı biçimde yapılan besinler ve kızartmalar alkali diyetinde yer almaması gereken besinlerdir.

Alkali diyetinde pişirilecek olan besinlerin hepsi ya buharda ya da suda pişirilmelidir. Örnek olarak, kırmızı etin yanında düzgünce pişirilmiş olan ve üstüne zeytinyağı dökülen patates veya fasulye tarzı besinler yenebilir. Bunun dışında makarnayı seven ve yemek isteyen kişilerinde alkali diyete uyarlamak adına makarnayı fesleğen ile tüketmesi önerilir. 

Alkali Diyet Yapanlar İçin Alternatif Alışveriş Listesi

Alkali diyeti için tercih edilmesi gerekenler; somon, kuru incir, kuru erik, kavrulmamış badem, hurma, kuru kayısı, lor peyniri, kırmızı pul biber, avokado, keten tohumu ve baharatın her çeşidi, zerdeçal, limon, elma sirkesi, tarçın, himalaya tuzu, yeşil çay şeklinde sıralanabilir. Zaten tüm bu besinler alkali diyet yapan herkesin evinde bulunması gereken besinlerdir.

https://www.ifastin.com/

1 Haftada 3 Kilo Verdiren Alkali Diyeti

Vücudun belli bir dengede olmasını sağlayan, sağlığı olumlu yönde etkileyen ve vücut sisteminin düzene girmesini sağlayan alkali içeren besinlerle yapılan diyetle 3 kilo vermeniz mümkündür. Tüketilen gıdaların asitli veya asidik olması, farklı etkilere neden olmaktadır. 
Asitli besinlerle beslenen bir vücutta asit oranı artar ve asidin fazlası insan sağlığını olumsuz yönde etkiler. Normal insan vücudunun alkali değeri 7.4 pH’dır. Vücudun alkali değeri korunmaya çalıştığında, daha sağlıklı bir yaşam süreceksiniz.

İnsan vücut yapısı gereği beslenmesini alkali olarak sağladığında zararlı gıdaları almamış olacaktır. Böylece vücudun normal dengesi korunarak kilo almanın önüne geçilecektir. Fazla kilosu olan kişilerin alkali gıdalarla beslenmesi sonrasında kilo vermeye başlandığı gözlemlenmiştir. Prof. Dr. Ahmet Maranki’nin çalışmaları sonrasında bulunan alkali diyet yönteminden olumlu yanıtlar alınmıştır. Alkali diyetinin önemli noktası alkali gıdalarla beslenmenin yanı sıra alkali su içmektir. Asidik gıdaların metabolizmayı yavaşlattığı bilindiğinden, alkali gıdalarla metabolizma hızında artış görüldüğü sonucuna varılmıştır.

Alkali Gıdalar Hangileridir

-Ispanak

-Brokoli

-Kırmızı ve kara turp

-Nane

-Isırgan otu,

-Çörek otu

-Hurma

-Hindibağ

-Kuşkonmaz

-Salatalık

-Zeytinyağı

-Karbonat

-Pazı

-Buğday çimi

-İşlenmiş doğal tuz

Alkali Diyeti Nasıl Yapılır

Kahvaltı:Günün ilk öğününde tüketebileceğiniz besinler tuzsuz siyah zeytin, tereyağı, üzüm pekmezi ile tahin, sarı ve kırmızı meyveler, 4 yumurtanın beyazı, 2 dilim glütensiz karabuğday ekmeği, salatalık, bitki çaylarıdır. Bu gıdalar kahvaltıda tüketilebilecek alkali türünden besinlerdir.

Öğle:Buhar ya da haşlama yöntemi kullanarak pişirilen sebzeler, ızgara tavuk ve hindi eti, glütensiz makarna, kabuklarıyla haşlanmış patates, baklagiller, çiğ sebze, mevsim salataları, balık çeşitleri öğle yemeğinde tüketilebilir.

Ara Öğün:Yeşil çay ve alkali su ara öğün için tercih edilmelidir.

Akşam:Zeytinyağıyla hazırlanan yemekler, haşlanmış sebzeler, hindi eti, haşlanmış somon balığı tüketilebilecek yiyeceklerdir.

Akşam yemeğinizi 8’i geçmeyecek şekilde tüketme özen göstermelisiniz. Hızlı kilo verdiren diyetalkali diyetini spor ile desteklemeye özen göstermelisiniz. Akşam yemeklerindeyse protein içeren besinler tercih edilmemeye özen gösterilmelidir.

Alkali Su Tarifi

Alkali su hazırlanırken 2 litre su hazırlanmalıdır. Suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kadar İngiliz karbonatı eklenmelidir. İngiliz karbonatı bulamadığınızda normal karbonat da ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız alkali suyun içerisine bal ya da limon ekleyerek tatlanmasını sağlayabilirsiniz. Şok diyet programı içerisinde bulunan alkali su, kilo vermenizde en önemli yardımcınız olacaktır. Karbonat alkali gıdalar arasında bulunur ve vücudun normal pH değerini korumaya yardımcı olur. 

BENZER YAZILAR

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede