kediler kaç ayda doğurur / Kediler kaç ayda doğurur? Kediler kaç ay hamile kalır? Kediler ne zaman doğurur? - Haberler

Kediler Kaç Ayda Doğurur

kediler kaç ayda doğurur

Kediler Kaç Ayda (Kaç Günde) Doğurur? Kedilerde Hamilelik Belirtileri

 Dünyanın en çok beslenen ve en çok sevilen hayvanları içerisinde kediler geliyor. Özellikle doğallıkları ve şirinlikleri ile beraber, pek çok insanın bir anda gönlünü çalabilmektedir. Bu yüzdendir ki sosyal medya üzerinden de her gün milyonlarca kedi fotoğrafı ve videosu paylaşılıyor. Tabii kedi sahipleri aynı zamanda bu hayvanların kaç günde veya ayda doğurduklarını ve belirtilerini merak ediyor.

Kediler Kaç Ayda (Kaç Günde) Doğurur?

 Kediler yaklaşık olarak 6 ila 9 ay arasında cinsel olgunluğa ulaşmaktadır. Tabii bu durum bazı zamanlar daha erken ya da daha geç yaşanabilmektedir. Dillerde hamilelik süresi ise 58 ile 65 gün arasında değişkenlik göstermektedir. Yani genel olarak 2 ay içerisinde kediler doğum gerçekleştirir. Özellikle eğer doğum 65 günden sonra başlamadı ise, mutlaka bir veterinere gitmek gerekir.

 Fakat bu süre zarfında yani 58 ile 65 gün içerisinde hamilelik gerçekleşirse bunun sağlıklı bir süreç olduğunu dile getirmek mümkün. O yüzden belirli aralıklarla veterinere kediyi götürmek suretiyle, bu sürece beklemek önemlidir. Erken dönem ya da geç dönem hamilelik esnasında ise veteriner sürece dahil olur.

 Kediler aynı zamanda hamilelik belirtileri gösterir.

 - İştahta artış

 - Kilo alımı

 - Uyku sürelerinde artış

 - Bazı dönemler sabahları kusma

 - 3. hafta ile memelerinin büyümesi

 - Meme uçlarının kızarmaya başlaması

 Bu gibi belirtiler söz konusu olduğu zaman kedinin hamile kaldığı anlaşılabilir. Ayrıca bu belirtilerde uzman bir veteriner tarafından verilen tavsiyeler doğrultusunda hamile kediye bakım göstermek büyük bir öneme sahiptir.

Kedi sahiplerinin ve hayvan severlerin en merak ettiği konulardan biri olan "Kediler kaç ayda doğurur?" sorusunun tüm yanıtları yazımızda! Öncelikle tüm hayvan severler tarafından yoğun ilgi gören bir konu olan kedilerin hamilelik süresi ne kadardır? Kediler kaç ayda doğurur? Kediler kaç günde doğurur? Kedi doğum belirtileri nelerdir? Yeni doğum yapan kediler nasıl beslenmelidir? Gibi konuların hepsine tek tek değineceğiz. Yaşadığımız dünyamızı güzelleştiren küçük canlarımızdan olan kediler hakkında her yeni gün farklı bilgiler öğreniyoruz. Onlarla keyifli vakit geçirmenin yanında karşılıksız sevginin en güzel halini yaşıyoruz. Peki bu küçük canlılar hakkında daha fazla bilinçlenerek onlara yardım etmenin yanında gizli dünyalarına adım atmaya ne dersiniz? Öyleyse Petcanlar Blog’u takip etmeye devam ederek hayvanlarla ilgili güncel yazılarımızı okuyabilirsiniz.

kedilerin-hamilelik-belirtileri

Kediler Kaç Ayda Doğurur? Kediler Kaç Günde Doğurur?

Kedilerin cinsel olgunluğa ulaşması için 6 ila 9 ay gibi bir süre gerekmektedir. Dişi olan kedilerin hamilelik süresi ne kadar diye soracak olursanız ortalama 2 ay diyebiliriz. Yani sağlıklı dişi kedilerin hamilelik süresi 57-67 gün arasında değişmektedir. Eğer hamilelik süreci 67 günü geçtiyse ve hala doğum gerçekleşmediyse veteriner hekime görünmek en doğrusu olacaktır.

Kedilerin Doğumu Ne Kadar Sürer? Kediler Kaç Yavru Doğurur?

Kedilerin doğum süresi 24 saate kadar varabilir. Bu süreçte kedinize yumuşak ve rahat alanlar yaratmalı, ara sıra başını okşamalı ve doğum için uygun alan yaratmalısınız. Onu rahatsız etmemeli, başında gereksiz gürültü ve kalabalık yaratmamalısınız. Böylece kediniz stresten uzak, daha sakin bir doğum yapmış olur.

Kediler kaç yavru doğurur? sorusunun yanıtı ise; bir karından doğan ortalama yavru sayısı 2 ile 5 arasındadır. Kedi ilk yavruyu doğurup 10 dakika ila bir saatlik mola verdikten sonra ikinci doğuma geçebilir. Yani ilk yavrudan sonra verdiğimiz gibi bir süre geçtiyse doğum bitmemiş olabilir. Kediniz ilk doğumunu yaptıktan sonra karnının içerisinde başka yavrular olduğundan eminseniz ve kedinizin dinlenme süresi 3 saatten uzun sürdüyse uzman bir hekime götürmenizi öneririz. Cins kedilerde doğum süreci genellikle tekir kedilere göre daha zor geçebilir.

kedilerin-dogumu-ne-kadar-surer

Kedilerin Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Sevgili minik dostlarımızın çiftleştikten bir süre sonra normalden farklı belirtiler göstermesi hamile oldukları anlamına gelebilmektedir. Örneğin, aşağıda sayacağımız belirtilerin büyük bir kısmı kedinizde mevcutsa, müjde! bir bebeğiniz daha oluyor demektir. Elbette ki, bu belirtiler izlendikten sonra kesin sonuç için bir veteriner hekime danışmanızı öneririz.

  • Kedinizin iştahında normalden farklı bir artış varsa
  • Kedinizde bir anda kilo alımı başladıysa
  • Uyku ve dinlenme süresinde artış varsa
  • Dönemsel olarak sabah kusması oluyorsa
  • Zaman içerisinde memelerde büyüme meydana geliyorsa
  • Meme uçlarının rengi koyulaşıyorsa

yeni-dogan-kedi-ne-yer

Kedinin Doğumunun Yakın Olduğunu Nasıl Anlarız?

Kedi doğum belirtileri aslında hepimizin anlayacağı türdendir. Kediler doğum yaklaştıkça bunun farkında olarak hareket etmeye başlarlar. Hareketleri daha ağırlaşır, kimi daha agresif tavırlar sergilerken kimisi daha sevecen olurlar. Sürekli yanınızda olmak ve size sırnaşmak isteyebilirler. Memeleri kızarır ve büyür. Son günlere doğru sütleri bile gelebilir. Peki kediler nereye doğum yapar? Doğum haftası gelip çattığında ise kediler evde ya da dışarıda doğum yapmak için en uygun ve güvenli ortamı aramaya başlar. Örneğin; koltuk altları, yatak altları, dolap içleri, koli içleri, bodrum katları, merdiven altları gibi kuytu ve sakin köşeler kedilerin doğum yapması için uygun gördükleri ortamlardır.

Yeni Doğum Yapan Kediler Nasıl Beslenir? Hamile Kediler Nasıl Beslenir?

Hamile kediler nasıl beslenmelidir ya da yeni doğum yapan kediler nasıl beslenmelidir sorularının yanıtı; yeterli ve sağlıklı besinlerle kedilerinizi beslemektir. Öncelikle kedinizin bol su içtiğinden emin olmalısınız. Hamile kedilerin yavrularının ve kendisinin yeterli besini alabilmesi için gerekli kedi vitaminlerini ara ara vermenizde fayda var. Yeni doğum yapmış olan ve hamile kedilerin ekstra proteine ve enerjiye ihtiyaçları olur.

Yeni Doğum Yapan Kedilere Hangi Mama Verilir? Hamile Kediler İçin Mama Önerileri

Hills Science Plan Kitten, N&D Tahılsız Tavuk Nar Yavru Hamile Emziren Kedi Maması, ​Orijen Cat Kitten Tahılsız Yavru ve Yetişkin Kedi Maması, Hills Kitten Tuna Balıklı Yavru Kedi Kuru Maması gibi yüksek kalitede olan, kedinizin vitamin ve mineral eksikliğini tamamlayacak mamalar tercih etmelisiniz. Gebe kedilerin karnı yavrularla dolu olduğu için günde azar azar yemeği tercih edebilir, endişe etmeyin. Kediniz için en temiz ve besleyici içerikteki mamalardan birini tercih ederseniz hem hamile iken hem de doğumdan sonra aynı içerikteki mamaları kullanmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca bu özel mamalar hem yeni doğan kediler için en iyi mamalardır hem de hamile ve yeni doğum yapan kediler için vücudun ihtiyacı olan tüm besinleri karşılayacak cinstedir. Tüm yavru kedi mamaları, hamile kedi mamaları, yeni doğum yapan kedi mamaları ve köpek mamaları çeşitlerine Petcanlar Online Petshop üzerinden hemen ulaşabilirsiniz. Dilediğiniz mama çeşitlerine, kedi sağlık-bakım ürünlerine ve temizlik, aksesuar ürünlerine tek tıkla hemen ulaşabilirsiniz. Güvenilir alışveriş ve hızlı kargolama imkanı ile siz de hemen alışverişe başlayın!

kediler-kac-ayda-dogurur

Kedilerde Doğum ve Belirtileri – Kediler Kaç Ayda Doğur?

Doğum iyice yaklaştığında kasılmalar çoğalır. Kasılmalar dakikalık olarak gerçekleştiğinde doğum evresi başlamış demektir. Kedilerde Doğum başladığında anne önceden belirlediği yere yerleşir. Anne kedi yavruları kasılmalarla doğurmaya başlar.

kedilerde doğum

Anne kedi ilk yavruyu doğurduktan sonra başka yavru varsa bu yavruların dünyaya gelmesi ortalama 10-20 dakika gibi bir zaman alır.

Anne yavruları doğurduktan sonra ilk nefes için yavruyu tetikler. yavru ilk nefesi almazsa müdahale etmek gerekir. Fakat komplikasyonlar dışında kedilerde doğum sırasında anneyi doğal doğrum evresinde bırakmak en sağlıklısıdır.

kedilerde doğum ve belirtileri

Anne kediler doğum yaparken çok sık nefes alabilir. miyavlıyormuş gibi  sessizce ağzını açabilir. Ya da miyavlayabilir. bu durumlar normaldir.

Kedilerde doğum süreci anne kedi için biraz sancılı olabilir. Panik yapmamak ve anneye müdahalede bulunmamak gerekir.

Yavrunun gelmesi uzun sürerse, yavrusunun bir kısmı göründüğü halde hala çıkmıyorsa, veya kedi çok yüksek sancı çekiyorsa mutlaka acilen uzman bir veterinerden bilgi almak gerekir.

kedilerde doğum

Kedilerde Doğum Sonrası

Kedi doğumdan sonra veya doğum sırasında plasentayı ve göbek bağlarını yer. Bunun sebebi savunmasız yavruları korumak ve iz bırakmamak için içgüdüsel bir harekettir.

Anne kedi yavrularının enselerini ağzıyla kavrar ve o şekilde taşır. Yavru kedi taşınırken zarar görmemek içgüdüsel olarak için bacaklarını gövdesine doğru çeker. Enseden taşınma olayı ömür boyu sürecek içgüdüsel bir kedi tepkisidir.

kedilerde doğum ve belirtileri

Yavru Kedilerde Beslenme

Bir yavru kedi meme ucunu bulmak için burnundaki ısı reseptörlerini kullanır. Daha fazla süt için annenin memesine patileriyle baskı yaparak yoğurur. Bu durum ilerde giysileri ve yumuşak cisimleri yoğurmasını sağlayacak bir alışkanlık olacaktır.

Anne kedinin sütü protein ve yağ bakımından zengindir. Her memeden aynı süt gelmeyebilir. Kardeşlerin yeterli meme olmasına rağmen kavga sebepleri de tam olarak budur.

kedilerde doğum

Kediler Kaç Ayda Doğurur

Kedilerde doğum genellikle 55-65 gün arasında gerçekleşir. Kedilerde doğum 60 günden önce olabilir. Eğer kedinizin doğum süreci 60 günü geçtiyse ve hala bir doğum belirtisi yoksa mutlaka uzman bir hekime danışmak gerekir.

En kötü senaryoya bakacak olursak, kediler anne karnında gelişmemiş olabilir. İç parazit gibi sorunlardan ötürü yeterince büyüyememiş olabilir. Hatta anne karnındaki kedi yaşamıyorsa anne kediyi zehirleyebilir.

Kedilerde doğum 60 günü geçerse Mutlaka ve mutlaka ihmal edilmeden veterinerden destek alınmalıdır.

►Kedilerde Mide Hastalıkları ve Tedavisi

Kedinin Doğumu Nasıl Anlaşılır? Doğum Belirtileri Nelerdir?

Kediniz hamile ve yavruların ne zaman geleceğini merak ediyorsunuz! Yavruların kedi rahminden ne zaman çıkacağını nasıl anlarsınız?

  • Davranış Değişiklikleri
    Hamile kedilerin davranışları doğum yaklaştıkça gözle farkedilir oranda değişiklik göstermektedir. Birçok kedi sever kedilerinin doğum yaklaştıkça içlerine kapandığını ve sürekli arayış içinde olduklarını gözlemledi.
  • İştahdaki Değişim
    Hamile ve doğumuna günler kalmış kedilerin iştahları fazlasıyla artar , fakat doğuma saatler kala hamile kedinin iştahı önemli oranda kesilir.
  • Süt Üretimi
    Hamile kedilerde süt üretimi genellikle doğuma 24 ve 48 saat kala gözlemlenir. Doğum yaklaştıkça hamile kedinizin meme uçlarında koyu krem renginde salgılar gözlemleyebilirsiniz. Bu hamile kedinizin ilk sütüdür bir diğer adıyla ‘kolostrum’ .
  • Vücut Isısı Düşüşü
    Hamile kedilerin vücut ısıları insanlardan yüksektir. Sağlıklı bir insanın vücut ısısı 37.3 dereceyken , normal bir kedinini vücut ısısı 37 – 39 dereceleri aralığında değişmektedir. Doğuma saatler kala hamile kedilerin vücut ısısında bir kaç derecelik azalma görülür.

kedilerde doğum sonrası

Kedilerde Vücut Isısı Nasıl Ölçülür?

Vücut ısısını ölçerken çok sakin ve yumuşak davranmayı unutmayın! Hamile kedilerin vücut ısısını koltuk altından ölçün, koltuk altı ısısı normal vücut ısılarından bir derece düşüktür. Ölçümleri bir kaç hafta geriden yaparsanız daha net tahlile varabilirsiniz.

kedilerde doğum vucut ısısı nasıl olculur

Kedi Doğumu Ne Kadar Sürer?

Kedilerde doğum süresi kediden kediye değişsede ortalama yavruların gelme periyodu 20 – 25 dakikadır. İlk yavru doğduktan sonra diğer yavrularda ortalama 20 – 25 dakika aralıklarda gelecektir. Aşağıdaki doğumu geciktiren faktörler gözlemlendiği taktirde doğum aralığıda değişecektir.

Kedilerle doğumu geciktiren faktörler:

  • Hormonel sorunlar
  • Beslenme sorunları
  • Stres sorunları
  • Pelvis çatısının yarım açılması
  • Yavruların büyüklüğü

kedilerde doğum

Kedilerde Doğum Sancısı

Kedilerde doğum sancısı , vücut sıcaklığının düşmesiyle başlar. Doğum sancısının başlangıcında kedi fazlasıyla huzursuzdur. Yapılan araştırmalara göre kedilerin %90′ ında sık sık nefes alma , yavaş adımlarla yürüme, verilen mamayı reddetme ve çok sık olmasada kusma gibi durumlar gözlenir. Bu sırada yuva yapmak için arayışta gözlenir.

Eğer hamile kedinizde bu davranışları gözlemliyorsanız , hazırladığınız doğum kutusuna kedinizi yerleştirme zamanınız gelmiştir.

kedilerde-dogum-sancisi

Doğum Yapan Kedi Bakımı Nasıl Olmalıdır? 

Doğum yapan anne kedinin bakımında en önemli önerilerden birisi anne kediyi ve yavruların çok fazla ve gereksiz rahatsız etmemektir.

Güneş ışığının yavrulara ve anne kediye ulaşması , gece de loş ve sıcak bir ortam olmalıdır.

Mama , su kabı ve kum anne kedinin doğum sonrasında kolayca ulaşabileceği bir yerde olmalıdır.

Anne kedi ve yavrularının bulunduğu ortam temiz olmalıdır ve sürekli temizlenmelidir ayrıca anne kedinin yavrularını besleyip beslemediği , yavruların annelerini düzenli emip emmediği gözlemlenmelidir.

doğum sonrası kedi bakımı

Kediler Doğumdan Sonra Ne Zaman Kızışır ?

Anne kedisüt üretimini sağlayan prolaktin hormonu üretir. Yavru kedilerin annelerini emme sürecinde bu hormon salgılanmaya devam eder.

Yavrular emmeyi bıraktıktan yaklaşık bir hafta sonra kedi kızışmaya başlayabilir.

kedi dogumdan sonra ne zaman kizisir

Kedilerde Annelik Süreci

Yavru kedi dünyaya geldikten sonra birkaç hafta boyunca annesine muhtaçtır. Kediler doğum sonrasında yavrularını çok ciddi şekilde korurlar. Evcil kedi olsa dahi yavruları evdeki diğer insanlardan önde gelir ve nadirde olsa tehlike sezerse ev haklına saldırabilir.

Anne kedi doğum sonrasında yavrularını sürekli yalayarak temizler. Yavru kedilerin dışkı ve idrarları da anne tarafından yalanarak temizlenir.

kedilerde doğum ve belirtileri

Kedilerde Babalık İçgüdüsü

Kedilerde doğum ve üreme sorumluluğu %95+ anne kedinin üzerindedir. Baba kedi çiftleştikten sonra bir daha ortalıkta görünmeyebilir. Babalık duyguları yok denecek kadar azdır veye varsada bunu yansıttıkları pek söylenemez.

Çok çok nadir bir durumdur ki üreme sonrası yavrularla ilgilenen bir baba kedi de yok değil. Ev kedilerinde anne ve baba kedinin iletişimi iyiyse doğum sonrası yavrularla ilgilenme konusunda babanın faktörleri olabilir.

Tabiki sorunlu olan diğer bir faktörde var ki; Baba kedi tekrar çiftleşmek için yavrulara karşı saldırgan olabilir.

Anne ve baba aynı evde yaşıyor ise baba kediyi sürekli takipte olmak durumundasınız.

kedilerde doğum belirtileri

  • biz ilk defa kedi bakıyoruz.
    kedimizin cinsi siyam
    kedi doğumdan sonra aileden uzaklaşır mı acaba ?
    biz kedimizin çiftleşmesini ve doğum yapmaısnı istiyoruz ama kedim doğumdan sonra bizden uzaklaşırmı yada kedi doğum sonrasında yavrularıyla ilgilenmekten bizimle oynamak istemez mi
    kedisi doğum yapan arkadaşlar yanıt verirlerse sevinirim.

    37

    yorum beğen

    Cevapla

  • Merhaba.
    Iran cinsi kizimiz suanda hamile.
    Kedilerde doğum hakkinda cok sey okudum ama istedigim bilgiyi bir turlu tam anlamiyla ogrenemedim.
    Kedimiz hamile olma doneminde 2 hafta boyunca ciftlesme yasadi.
    Ama tam ne zaman hamile kaldi bilemiyoruz.
    Bu sebeple kedimizin dogumuna 2 hafta mi kaldi 3 hafta mi kaldi tam emin degiliz.
    Kedimizin tam hamilelik zamanini ogrenme sansimiz var mi. Mumkummudur acaba

    38

    yorum beğen

    Cevapla

  • Hasret hanimin durumunun aynısını bizde yaşıyoruz

    Kediler ne zaman doğurur tam tarihi belli değildir ama en azından ortalama olarak bilmenin bir imkanı var mıdır acaba. Biz kesimini sahiplendigimizde hamileymiş. Kesim ne zaman doğurur tam bilmediğim için peşinde gezmek zorunda kalıyorum. Karında baya şişti zaten. Yardımcı olabilecek varmı acaba

    46

    yorum beğen

    Cevapla

  • merhaba.kedim hamileydi.4 kattın balkonundan düşmüş ben evde yokken.işten geldiğimde buldum hamileydi düşük yapmış ya da erken doğum bilmiyorum.bir tarafı incinmiş.öyle yavruları bir yerde kendi bir yerde kımıldamadan öylece kalmıştı.gözlerinden yaş gelmiş.kıpkırmızı olmuştu.bulunduğum yerde veteriner yok lanet olsun.titriyordu eve getirip hemen kalın bir şeylerle sardım.sonra majeziki suda eritip verdim ağrısı için iyi gelir diye umdum.her yeri kandı sıcak sabunlu suyla yıkadım kuruttum.tavuk haşlayıp suyundan içirdim içi ısınsın diye.çok kan kaybetmişti.yıkayıp kuruttum.elektrikli sobanın önünde uyuttum.iyiydi arada miyavlıyordu ağrısı vardı galiba.bugün yine kanaması oluyor.ne yapmam lazım?ne yapsam iyi gelir? lütfen yardım edin 🙁 Veteriner yok gözlerimin önünde öyle ölüp gitmesine dayanamam lütfen yardım edin.evde yapabileceğim bir şey varsa hemen yapayım 🙁

    35

    yorum beğen

    Cevapla

    • fatoş hanım merhaba
      öncelikle geçmiş olsun çok üzücü bir durum.
      bilgi verilebilmesi için biraz detay verebilirmisiniz
      1-kaç kedi doğmuş. ve doğan kediler yaşıyormu
      2-anne kedinin heryeri kan demişsiniz, nereleri kanıyor. kulağının içinde kan var mı ?
      3- patilerinde hareket var mı ? kırık belirtisi görüyormusunuz ?
      4- daha önce hiç koklamadığı birşeyi önüne getirin, koklayıp koklamadığını buraya yazarmısınız?

      Önemli bilgiler:
      kediler 4. kattan düştüğünde zemin şartlarına göre durumu atlatabilirler,
      fakat bu zavallı kedi hamile olduğu için durum çok kritik,
      ve kediyi göremediğimiz için buradan çok yardımcı olamayız.

      bu söylediğimizi muhakkak dikkate alın, kediniz biraz biraz düzelebilir. fakat bu onun sağlıklı olduğunu göstermez, mutlaka uzman bir hekime görünmesi gerekir.
      kedilerde doğum bazen komplikasyonlu olabilir, bu durumda düşme sonucu zorunlu bir doğum olmuş olabilir.
      konu ile ilgili dönüşlerinizi beklemekteyiz.
      acil şifalar dilerim

      36

      yorum beğen

      Cevapla

  • 3 tane kedi yavrusu vardı.tam büyümemişlerdi.tüyleri olusmamisti daha.kedim ilk gün bir sey yemiyordu.şimdi yiyor çok şükür.kulaklarında kan yoktu.sadece arka kismindaydi.kanaması azaldı hatta artık kahve rengi sıvı gelmeye başladı.şimdi iyi çok şükür.yemeklerini yiyor.oynuyor biraz.ön ayağında kırık değil Biraz incime var galiba.o ayağını tam basamiyor.beton zemin bu arada.yaşıyor olmasına bile şaşırdım düştüğünü anlayınca.ilk gün çok korkmuştum.şimdi biraz üzgün sürekli dalıp bakıyor.onun dışında kahverengi sıvı gelmesi için de kalan parçaları atıyordur diye düşündün ama kan gelmiyor artık bu iyi bir şey demi?

    38

    yorum beğen

    Cevapla

  • Merhaba benim kedim en 30 martta cift lesti bugun 65 gunluk hamile bisey olurmu hala sogum yapmadi cok korkuyorum

    40

    yorum beğen

    Cevapla

      • Bu kadar aydan sonra cevap verdiyseniz muhtemelen o kedi ölmüştür

        42

        yorum beğen

        Cevapla

  • Kapının önüne gelen bir kedi vardı hamilelikte sürekli bulundu ve dün akşam 6 gibi geldiğimde doğumu çok tan başlamış 5 tane yavru doğurmuş ben gelincede 1 tane daha doğurdu sanırım daha hala yavru var karnında ikiniyor ve bende yardım bekliyor aradan 7 saat geçti ve hala doguramadi karnını oksadim biraz itekledim doğurmasına yardım olsun diye ama hala olmadı çok perişan oldu şekilden şekle girdi ne yapmam gerek lütfen destek istiyorum ?

    35

    yorum beğen

    Cevapla

    • onu ilköcelikle veterine götür kedi herhangi bir organa sıkışmış olabilir yada ölmüş

      37

      yorum beğen

      Cevapla

  • Kedim doğum yaptı. 24 ağustos itibariyle kediler 1 günlük. Ama kedim kasılmaya devam ediyor. Bi sorun olabilir mi?

    35

    yorum beğen

    Cevapla

  • Merhabalar İran kedimiz 4 gün önce 3 tane yavru doğurdu karnında hala şişlik var dokunduğunuzda iki ayrı yumurta gibi karnında hala yavru olabilir mi bilgisi olan varsa lütfen yardımcı olun. Sürekli dolapların içinde geziyor böyle birşey mümkün mü? ?

    38

    yorum beğen

    Cevapla

  • 55 günlük doğum çok erken bi tarih.. bazı kaynaklarda kedilerin doğum süleri 68-71 olarak verilir. 68 günden önceki doğumlarda erken doğum olarak ölüm oranının yüksekliğinden bahsetmişler.. 71 günden sonra da aynı şekilde ölüm oranları yükseliyor.. az önce kedim çok başarılı bir doğum gerçekleştirdi ve bugün 68. gün.

    37

    yorum beğen

    Cevapla

  • bizim oraya bir kedi geldi bu kedinin karni cok sismis dogum yapicagini anladik fakat surekli miyavliyor yere patisinin birini kaldirinca digeri ritmik bir sekilde yeri yoğuruyor bunun sebebi dogum yapacak demek midir

    44

    yorum beğen

    Cevapla

  • Ben bahçemizde sürekli baktığımız bir kedi hamile kalınca onu eve almaya başladım güzel bir yatak yaptım ve bu sabaha karşı doğumunu yaptı. 3 tane sağlıklı kedimiz var ama karnı hala şiş gibi geliyor bana. Daha dogurmadigi yavru olabilir mi bu saate kadar yoksa doğum bitmiş midir? Yorgun görünüyor ve yavruları onu emerken gayet huzurlu uyuyor.

    42

    yorum beğen

    Cevapla

  • Merhaba benim bahçede baktığım kedim cuma günü yan binanın bahçesinde doğum yaptı 3. günü yavruların. ilk iki gün yavrular sürekli miyavlıyordu kedim miyavlama sesi duyunca yanımda ayrılıp yanlarına gidiyordu. Bugün miyavlama sesi duymuoruz kedim yanımdan ayrılınca yavruların yanına gitti ama dediğim gibi miyavlama sesi duymuyoruz. Ayrıca yan apartmanda olduğu için hem yanına da gidemiyoruz hem de otlların arasına doğum yaptığı için kedileri de göremiyoruz. Çok telaşlıyız kedilerin başına bir şey gelmiş olabilir mi?

    34

    yorum beğen

    Cevapla

  • Merhaba benim kedim 3 gündür farklı gözüküyor hamile oldugundan supheleniyorduk değişik sesler çıkarmaya başladı surekli dışarı çıkmak istiyor çıkarıyoruz ama dışarda bile sesleri kesilmiyor onu oksadigim zaman bacaklarini kapatiuor miyavlamiyor inliyor sanki ne yapabiliriz bu konuda birde geçen ay sikakta yavru kedi görmüştüm eve getirdim ve bu büyük kedimin sutunu emiyor süt geluyor mudur diye bile bilmiyorum ne yapabiliriz

    38

    yorum beğen

    Cevapla

  • Kedim hamile karni 15 gundur sis yavru kimiltilari var nezaman dogum yapar karin kac gunluk hamileyken belli olur yardim lutfen

    31

    yorum beğen

    Cevapla

  • Benim kedim doğum yaptı 2 tane doğurdu ve 5 saat geçti ama halen karnında 2 tane daha var net bir şekilde hissediliyor. NE YAPMAM GEREK ACABA

    11

    yorum beğen

    Cevapla

  • Çok güzel ve açıklayıcı bilgiler paylaşmışsınız teşekkürler

    5

    yorum beğen

    Cevapla

  • Kedinin 55.gunu memeler iyicene şişti karın 2yavrukuk kadar büyüdü ama herhangi bir sancı ikinma yok yavrular az diye geç doğum olurmu birde ben yavru oynaması gormuyorum

    5

    yorum beğen

    Cevapla

  • Kedim doğuralı 2 gün oldu… 5 tane yavrumuz oldu.. Ama sanki karnı ağrıyormuş gibi davranıyor yada ben mi öyle hissediyorum. Sorum acaba kedimin karnında doğurmadığı ölmüş yavru olabilir mi.. İlk doğumu bu arada

    1

    yorum beğen

    Cevapla

  • biritiş erkek kedim çinçina dişi ile eşleşti doğum oldu üç tane yavrumuz oldu bi sorun olurmu yavrularda

    1

    yorum beğen

    Cevapla

  • Merhaba bizim kedi hamile ve doğmasına. 1 kaş hafta kaldı ve kuyruğu kırək gimi dolaşıyir amma kuruğunu oynata biliyor lütfen bunun ne olduğunu eposta adresinden söylermisiniz tşk

    0

    yorum beğen

    Cevapla

  • Bahçemizde baktığımız dişi bir van kedisi vardı nisan ayında hamile kalmış o dönem sürekli evin içine girmeye çalıştı bizde kapalı garaja aldık minderin üstünde doğum yaptı 5 tane kedi doğurmuş bir süre takip ettik yavrular çok sağlıklıydı garajın kapısını aralık bırakıyorduk birgün biz evde olmadığımız zaman yavrulardan 3 tanesi kaybolmuş ya kendisi bir yere götürdü unuttu yada anne kedi yokken başka kediler gelip kaçırdı bilemiyoruz herneyse şimdi anne kedi yavruları emzirmeyi bıraktı çok fazla uğramıyor ama tuhaf bir durum var ne zaman mahalleye çıksa mahallenin tüm erkek kedileri bunu takip ediyor buysa kimseye pas vermiyor onlarla kavga ediyor bazen komik görüntüler ortaya çıkıyor bir dişi kedinin peşinde 6 tane erkek kedi olabilirmi nasıl bir durum bu tekrar doğummu yapacak bilgisi olan cevaplayabilirmi.

    0

    yorum beğen

    Cevapla

  • Kedim daha 9 aylık okuduğum şeylerden anladığım kadarıyla hamilelik belirtileri var hep uyuyor oyun oynamayı kesti eskiden karnından sevdiriyodu şimdi karnına dokunmamıza izin vermiyor hatta sevmemize bile izin vermiyor acaba kedim hamilemi? yoksa hastamı? ve karnında biraz şişlik var

    1

    yorum beğen

    Cevapla

Kedilerde Hamilelik Süresi ve Doğum Sürecinde Yapılması Gerekenler

Kedilerde Gebelik Süreci

Kediler, memeli hayvanlar oldukları için belli bir gebelik sürecinden geçerek ürerler. Bir kedi, yaklaşık olarak 9 aylık olduğunda bedeni üremeye hazırdır. Bu süre, kedinin cinsi ve yaşadığı koşullara göre 6 aya inebildiği gibi 12 aya da çıkabilir. Bu süreler göz önüne alındığında kedilerin kısırlaştırılması da 6 aydan erken olmamak kaydı ile on ikinci aya kadar gerçekleştirilmelidir. Fakat kısırlaştırma operasyonu kediniz ilk belirtileri göstermeden yapılmamalıdır.

Kediler, yılda 3 kez doğum yapabilir ve hamilelik süreleri ortalama olarak 2 ay sürer. Her doğumda en az 2 yavru dünyaya getiren kedilerde bu sayı 5-6 yavruya kadar çıkabilir. Hamilelik süreci, insanlarda ve diğer memelilerde olduğu gibi kediler için de zor bir süreçtir. Cins kediler, tekir gibi miks ırklara göre gebelik sürecini daha sert atlatırlar ve hamile her kedinin bakım ihtiyaçları artar.

kedilerde hamilelik

Kedilerde Hamilelik Belirtileri

Bir kedinin hamile olduğunu ilk birkaç haftada anlamak zordur. Eğer kedinizin çiftleştiği tarihi biliyorsanız hamilelik ve doğum zamanını da tahmin edebilirsiniz. Çünkü kediler, çiftleşmenin ardından 24 saat içinde gebe kalırlar.

Hamileliğin ilk haftalarında bazı kediler iştah kaybı yaşayarak ilk işaretleri verebilirler. Gebeliğin ilerleyen haftalarında kedilerde baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma gibi etkiler de gözlenebilir. Halsizlik, çabuk yorulma, oyun isteğinin azalması ile enerji ve hareketlerinde kısıtlılık da çoğu kedide hamilelik belirtisi olarak yorumlanır. Fakat bu belirtileri asla göstermeyen kediler de bulunmaktadır. Gebeliğin üçüncü haftasında kedinizin çok fazla mama yeme eğilimde olduğunu takip edersiniz. Üçüncü hafta ile birlikte kedinizin karnı büyümeye başlar ve meme uçlarının rengi değişir. Gittikçe şişen karın ve belirginleşerek rengi koyu pembeye dönen meme uçları hamileliğin fiziksel belirtileridir. Ayrıca kediniz üçüncü ile dördüncü hafta ve sonrasında karnına dokunulmasına izin vermeyecektir.

Gebe Kedilerde Davranış Değişiklikleri

Gebelik boyunca fiziksel değişimlerin yanında kedilerin ruh halinde de farklılıklar olacaktır. Davranış değişiklikleri iki şekilde ortaya çıkabilir. Kediniz, sizden daha fazla ilgi ve şefkat beklentisine girip daima yanınızda olmak isteyebilir. Kedinizin davranışları bunun tam aksine yalnız kalma ve saklama isteği yönünde de gerçekleşebilir. Birbirine zıt bu iki davranış kalıbının da nedeni kedinin hamileyken kendini daha savunmasız hissetmesi ve güvende olmak istemesidir. Ayrıca kediniz gebelik sürecinde her zamankinden daha çok sevgiye ihtiyaç duyabileceği gibi daha agresif de olabilir.

kedilerde hamilelik belirtileri

Doğum Öncesi Süreçte Yapılması Gerekenler

Kediler, çiftleşme sonrası ilk 24 saat içinde gebe kalırlar. Gebeliğin ikinci haftasında her şeyin yolunda olup olmadığı kontrol etmek için kedinizin veteriner hekim muayenesini mutlaka yaptırmanız gerekir. Kediniz için gereken aşı ve vitamin takviyeleri veteriner hekiminiz tarafından belirlenecektir.

Doğum yaklaştıkça kediniz rahat edebileceği ve yavrularını güvenle dünyaya getireceği bir ortam arayışına girer. Bunun için kedinize uygun bir ortam hazırlamalısınız. Örneğin ona bir kedi yatağı edinmeniz gerekebilir. Eğer kediniz sizin hazırladığınız ortamı tercih etmiyorsa onu zorlamayın ve kedinizin seçtiği yeri doğuma uygun hale getirin. Kediniz yüksek ihtimalle ulaşmanız zor olan dolap içi, yatak altı gibi kuytu bir yeri belirleyecektir.

Kediler, yaklaşık 2 ay hamilelikten sonra doğum yaparlar. Bu süreç birkaç gün kısalabilirken birkaç hafta kadar da uzayabilir. Ama kediniz mama yemeyi iki gün boyunca kesip hazırladığınız doğum ortamından çıkmayı reddediyorsa doğum anı gelmiş demektir. Bu süreçte kedinizi sık sık kontrol etmeyi ihmal etmeyin fakat ona fazla temas etmekten ve onu strese sokmaktan kaçının.

Doğum Anında Neler Yapılmalı?

Kedilerin doğumu 24 saat içinde sonlanır. Kediniz, doğumdan hemen önce içgüdüsel olarak genital bölgesini yalayıp kendini doğuma hazırlar. Nefes alışveriş hızı değişen kediniz, doğum boyunca çeşitli mırıltılar çıkararak doğum tamamlanana kadar bulunduğu yerden ayrılmaz. Dolayısıyla onu yerinden oynatmak ya da ona dokunmaya çalışmak kesinlikle doğru değildir. Doğum anında kedinizi kendi haline bırakmanız büyük önem taşır. Eğer doğum 24 saati aşan bir sürede gerçekleşmediyse veteriner hekime danışmanız gerekir.

Kediler, genellikle ilk yavrularını yarım saat içinde dünyaya getirirler. Daha sonraki yavrular ise her 15 - 20 dakikada bir doğar. Bütün yavrular doğduktan sonra anne kedi onları yalayarak temizler ve plasentayı yer. Bu, doğal bir durumdur ve müdahale edilmemesi gerekir.

Sorunsuz gerçekleşen bir doğumdan hemen sonra anne ve yavrularını veteriner hekime götürmeniz gerekmez. Doğumdan sonra yavruların ve anne kedinin durumunu gözlemleyerek veteriner hekimle iletişimde olunması yeterlidir. Yavrular birkaç gün içinde gözlerini açıp hareketlenmeye başlayana kadar da yavrulara dokunulmamalı ve annenin bulunduğu yere su ve mama bırakılmalıdır.


Doğum hazırlığında bir kediniz varsa ve yavruların isimleri konusunda kararsız kaldıysanız En Popüler Dişi ve Erkek Kedi İsim Önerileri başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır