elma cinsleri isimleri / Gala | Elma Fidanı | Elma Tarım

Elma Cinsleri Isimleri

elma cinsleri isimleri

Elma Çeşitleri

Her mevsim kolayca bulunabilen ve sevilerek tüketilen bir meyve olan elmanın en az çeşidi olduğu söylenmektedir. Elmanın ilk ortaya çıkışı Kuzey Anadolu&#;da, Güney Kafkaslar, Rusya&#;nın güneybatısındaki bölgeler ve Orta Asya civarında olduğu tahmin edilmektedir.

Ülkemizde de bol miktarda yetişen elma, genellikle kırmızı, yeşil, sarı olarak ayrılmakta ancak elma çeşitlerinin hepsi tek tek bilinmemektedir. Bu elma çeşitlerinin hepsini anlatmak mümkün olmadığı için çok bilinen türlerine değinmek yerinde olacaktır.

Elma ÇeşitleriAmasya Elması: Kışın sık bulunan bu elma çeşidini Türkiye&#;nin her yerinde bulmak mümkün olmaktadır. Çoğunlukla misket elması olarak anılan bu Amasya elması, orta irilikte olup kalınca bir sap kısmına sahiptir. Yapışkan bir kabuk yapısına sahip olan Amasya elmasının rengi yeşil ve kırmızı karışımından oluşmaktadır. İnce kabuklu yapıya sahiptir. Tatlı bir elma olan Amasya Elması, sulu ve güzel kokuludur. Ortalama ağırlığı 90 gr olan elmanın, Amasya vadisinde yetiştiği ve burada boğaz havasının elmaya ayrı bir tat verdiği söylenmektedir.

Amasya elmasının misket ve kabak olmak üzere iki çeşidi vardır. Küçük olanına misket denirken daha büyük aşılı olan türüne kabak elması denilmektedir. Amasya elmasının en önemli özelliği ağaçlarının geç meyve vermesi, yıldan önce meyve vermemesidir.

Demir Elması: Yuvarlak konik şekilde olan bu elma türü, kışlık olmakla beraber iri bir yapıya sahiptir. Gevrek, kokusuz ve mayhoş bir tadı olan bu demir elması ince bir kabuğa sahiptir. Kabuğunun rengi yeşildir ve üzerinde koyu kırmızı çizgileri ve seyrek benekleri bulunmaktadır. Çekirdekleri uzun, dolgun ve ufaktır. Demir elmasının ağırlığı yaklaşık olarak gramdır.

Elma ÇeşitleriStarking Delicious Elması: Orta irilikte, yuvarlak konik şekilde ve kışın çıkan elma çeşididir. Parlak sarı ağırlıklı olmak üzere sarı-kırmızı renkten oluşan seyrek noktalı bir deseni bulunmaktadır. Yumuşak bir eti olan starking delicious elması, tatlı, sulu aynı zamanda da güzel kokuludur. Bu elmanın ortalama ağırlığı ise gram olarak bilinmektedir.

Golden Delicious Elması: Orta büyüklükte olan bu elma çeşidi konik biçimde ve kışlık bir elmadır. Sapı oldukça uzun olan golden delicious elmasının kabuğu sarı-yeşil renktedir. Soluk ve seyrek benekli bir görüntüsü olan elmanın, eti sıkı ve suludur. Aynı zamanda hafif mayhoş bir tadı, hoş bir kokusu vardır. Elmanın ortalama ağırlığı gram olarak belirtilmektedir.

Elma ÇeşitleriJonathan Elması: İri yapıda silindirik ve konik biçimde olan bu elmanın kabuğu kırmızı renkte ve düzgün bir yapıdadır. Sulu ve tatlı olan elmanın eti açık sarı renktedir.

Hüryemez Elması: Kışlık bir meyvedir. Kabuk rengi sarı-yeşil karışımından oluşurken kahverengi benekleri bulunmaktadır. Çok sulu ve çok mayhoş olan hüryemez elmasının eti gevrektir. Çekirdekleri çok dolgun olan bu elma türünün yaklaşık ağırlığı gram olarak belirtilmektedir.

Granny Smith Elması: Kışlık bir meyve olan bu elma çeşidinin kabuk rengi hem koyu hem de açık yeşil olabilmektedir. Mayhoş bir tadı bulanan Granny Smith elması suludur. Sert yapıda olan elmanın 1 yıl boyunca soğuk hava deposunda saklanabilme özelliği bulunmaktadır. Yüksek lif ve potasyum oranına sahipken aynı zamanda bir antioksidan özelliği göstermektedir. Ortalama ağırlığının gram olduğu belirtilmektedir.

Elma ÇeşitleriBea Burn Elması: Ağacının zayıf olmasının yanı sıra, mayhoş bir tadı bulunup çok hoş bir kokuya sahiptir.
Red Chief Elması: Meyveleri genellikle iri veya orta büyüklükte olmaktadır. Ortalama ağırlığı gram olduğu ve sulu bir elma türü olduğu bilinmektedir.

Jerseymac Elması: Bu elma türü geniş ve şişkin bir yapıdadır.

Jonogored Elması: Asitli bir yapısı vardır. Sulu ve tatlı bir elma çeşididir. Rengi soluk kırmızı-turuncu olup daha fazla güneş alan bölgelerde çoğunlukla kırmızı rengi almaktadır. Yuvarlak ve iri meyveleri bulunmaktadır.

Mondial Gala Elması: Meyvenin ağacı yayvan ve kuvvetli bir yapıya sahiptir. Eti krem renginde olan bu elma çeşidi oldukça verimlidir.

Fuji Elması: İri yapılı, tatlı ve sulu bir meyvedir. Kabuk rengi sarıya çalan bu elma türünün üzerinde portakal kırmızısı desenler yer almaktadır. Kötü özelliği ise geç olgunlaşmasıdır.

Elma ÇeşitleriSantana Elması: Fazla iri ve sulu bir elma çeşididir.

Türkiye&#;de Yetişen Elma Türleri: Amasya, Arapkızı (Afyon), Brea Burn (Eskişehir), Fuji (Afyon, Eskişehir), Gala (Afyon), Golden (Afyon), Goldstar, Granny Smith, Gümüşhane (Afyon, Gümüşhane), Hanna, Rayka, Redchief, Roma Güzeli (Afyon, Amasya), Starking, Yuvarlak, Topaz, Minik Yuvarlak.
En çok elma üreten ülkeler arasında 27 milyon bin ton ile Çin Halk Cumhuriyeti birinci sırada yer almaktadır. Onu takip eden diğer ülkeler Amerika Birleşik Devletleri, İran, Türkiye, Rusya, İtalya, Hindistan, Fransa, Şili, Arjantin&#;dir. Elma, ülkemizde de iyi gelir sağlayan meyveler arasında yer almaktadır.

Kaynakça:
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info

Yazar:Merve Özkan

Alerji Riskini Arttıran Yeni Elma Çeşitleri

Elma, en eski yabani ve ekili meyve türlerinden biridir. Geleneğe göre eski Mısırlılar, Yunanlılar ve Romalılar elmayıa çok değer verdiler ve onu ölen kişilere son yolculuklarında sundular. Ancak, elma çeşitliliği ne yazık ki gittikçe azalıyor. 

Farklı elma çeşitleri her ne kadar sağlıklı ve lezzetliyse de alerjisi olanlar için çok tehlikeli de olabilirler. Ağızda karıncalanma ve kaşıntı alerjik reaksiyonun ilk belirtileridir ve bu genellikle nefes alamamaya kadar gidebilir. Bunun nedeni, elmanın içindeki polifenollerin konsantrasyonunun çok düşük olmasıdır. Polifenoller, elmadaki alerjiyi tetikleyen proteinlerle birleşen ve daha tolere edilebilir hale getiren fitokimyasallardır. Polifenollerin vücutta da benzer bir etkisi vardır, serbest oksijen radikallerini yakalar ve zararsız hale getirirler. 

Eski elma çeşitleri genellikle yenilerine göre çok daha fazla polifenol içerir. Bu fitokimyasallar elmaya ekşi tat verir ve elma ısırıldığında havayla temas ederek çabucak kahverengileşir. Yeni elma çeşitlerinde polifenoller azaltıldığı için istenmeyen bu iki özellik epey azalmıştır. Yeni elma çeşitleri daha tatlı ve güzel, ancak alerjileri çok daha fazla tetikliyor ve alerji hastası sayısında önemli bir artışa neden oluyorlar.

Proteinlerin çoğu elma kabuğunun hemen altında bulunduğu ve ısıtıldığında değiştiği için, alerjisi olan kişilerin elmayı soyup kaynatması anlamlı olur. Örneğin elma püresi, neredeyse alerjen içermez.

Kaçınılması gereken yeni elma çeşitleri:

  • Elstar
  • Jonagold
  • Golden Delicious

Elma &#;eşitleri Nelerdir? İsimleri Ve &#;zellikleri İle Elma T&#;rleri

Haberin Devamı

Elma Çeşitleri Nelerdir?

 Doktorların kişilere önerdiği meyvelerden birisi de elmadır. Elmanın içeriğinde bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde insan vücuduna olan katkısı oldukça fazladır. Özellikle insan vücudunun bazı görevlerini daha iyi yerine getirebilmesi için elma tüketiminin yapılması gerekiyor.

 Uzmanlar bu konuda gerekli açıklamalar yaparak, elma tüketmenin çok faydalı olduğunu söylüyor. Tüm dünyada yaklaşık çeşit elma bulunuyor. Fakat bu elmaların hepsi ülkemizde yetiştirilen elma türleri değildir. Kokusu ve özel lezzetiyle her evde yerini alan bir meyvedir.

 Faydaları saymakla bitmeyen bu meyve, herkes tarafından sağlıklı bir yaşam için tüketilmelidir. Elmaların çeşitleri pek çok kişinin merak ettiği bir konudur. Parlak görünmesi ve lezzetiyle ön plana çıkan elma çeşitlerinden birisi de Amasya elmasıdır.

Haberin Devamı

 Amasya elması ülkemizde yetiştirilen bir meyve türüdür. Elmanın farklı türleri de bulunuyor. Özellikle bazı elmaların ekşi bazı elmaların tatlı olması, insanların en çok ilgilendiği konudur. Bazı kişiler ekşi elmaları severken, bazı kişiler tatlı elmaları tercih edebiliyor.

İsimleri ve Özellikleri İle Elma Türleri

 Elmaların çok fazla çeşidi bulunuyor. Ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen elma çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Golden elması

Fuji elması

Santana elması

Amasya elması

Jonathan elması

Summer red

Granny smith

Gala

Gold star ve diğerleri

Elmanın çeşitleri arasında en dikkat çeken elma çeşidi, istisnasız Amasya elmasıdır. Fakat golden elması, elma çeşitleri arasında en çok tercih edilen elmadır. Sarı renge ve hoş kokusuyla dikkat çeken bir elma türüdür. Fuji elması, sulu ve kırmızı benekli olmasıyla tanınıyor. Tadı genellikle tatlıdır ve Eskişehir bölgesinde oldukça fazla yetiştiriliyor.

 Santana elması, çok iri boyuta sahip olan ve sulu olmasıyla ilgi gören bir elma türüdür. Amasya elması, tatlı ve sulu olmasıyla bilinen bir elma türüdür. Ülkemizde oldukça sık tercih edilen bir elma çeşididir. Jonathan elması, koni ve silindirik yapısıyla kırmızı renge sahip olan bir elma türüdür. Son derece tatlı olan bu elma çeşidi, elma severler tarafından oldukça fazla tüketilir. Elmaların tatları yetiştiği bölgeye göre değişiklik gösterebilir.

Türkiye de Yetişen Elma Çeşitleri Nelerdir?

Elma Çeşitleri

Bugün dünyadaki elma çeşitlerinin sayısı ’ü aşmakta olup, Türkiye’ de ise bu sayı ’ ü geçmektedir. Ancak bunlar arasında kalite, verim yönünden yüksek ve ticari anlamda yetiştiriciliği yapılanların sayısı çok azdır.

 

ELMA ÇEŞİTLERİ

Jerseymac

Jerseymac

Meyveleri orta büyüklükte yuvarlak silindir yapıdadır. Meyve kabuğu açık yeşil zemin üzerine parlak kırmızıdır. Meyve eti beyaz bol sulu aromalı ve yeme kalitesi iyidir. Meyve kabuğu incedir. Hasat olumu temmuz ortası, ortalama meyve ağırlığı gr dır. Tozlayıcıları golden delicious, granny smith, vista bella dır. Depolamaya uygun değildir.


Summerred

Summerred

Ağacı güçlü ve yarı yaygın gelişir. Çok verimlidir. Tüm anaçlara uyumu iyidr. Meyve orta irilikte yarı işikin olup meyve kabuğu açık yeşil zemin üzerine kırmızı renkli ve sarı beneklidir. Meyve eti beyaz sert sulu ve orta tattadır. Yazlık bir çeşit olup depolama için uygun değildir. Temmuz ayının ikinci haftası başlayıp iki aşamada toplamak gerektirir. Tozlayıcıları golden delicious, granny smith ve vista bella dır.


Galaxy Gala

Ağaçları kuvvetli ve yaygın gelişir. Çok verimlidir. Meyveleri orta irilikte sarı zemin üzrine kırmızı renkli ve belirgin boyna çizgilidir. Meyve eti krem ,sert, sulu, aromalı ve tatlıdır. Ağustos ayının ilk yarısında hasat dönemine ulaşır. Tozlayıcıları golden delicious granny smith fuji, Jersey Mac tır.

 

Scarler Spur

Ağacı kuvvetli yarı dik gelişir. Oldukça verimli bir çeşittir. Şpur çeşit olduğundan tam bodur anaçlara uyumu iyi değildir. Yarı bodur ve klasik anaçlar tercih edilir. Meyveleri uzunumsu iridir. Meyve kabuk rengi koyu kırmızıdır. Göz alıcı bir görünümü vardır. Meyve eti beyaz tatlı sert sulu ve lezzetli bi çeşittir. Ağustos ayı sonlarında hasat edilir. Tozlayıcıları golden delicious granny smith dir.

 

Stark Spur Golden

Stark Spur Golden

Ağacı dik-yarı dik ve orta kuvvette gelişir çok verimlidir. Meyvesi iri altın sarısı renkte silindir-konik şekilli ve çok iri, kalitelidir. Hasadı eylül ayının ortalarında gerçekleştirilir. Tozlayıcıları starking delicious ve star krimson delicious tur. Bütün bölgelere tavsiye edilir. Dikkatli meyve seyreltilmesi yapılırsa her yıl düzenli ve bol ürün verir. Meyveler soğuk hava depolarında uzun süre saklanabilir.

 

Red Chief

Red Chief

Ağacı orta kuvvette yarı Şpur gelişir. Oldukça verimli bir çeşittir. Yarı bodur klon anaçlara ve tohum anaçlara uyumu iyidir. Meyveleri orta iyilikte bezende iri basık şekildedir. Meyve kabuk rengi kırmızıdır. Meyve eti beyaz, tatlı sert sulu ve lezzetlidir. Soğuk hava tesislerinde uzun süre saklanabilir. Eylül ortalarında hasat edilir tozlayıcısı golden delicioustur.

 

Golden delicious

Golden delicious

Ağaç dik- yarı dik ve orta kuvvete gelişir dağınık bir taç oluşturur. Eylül ayının ikinci haftasında hasada gelir. Meyvesi iri altın sarısı renkte silindirik konik şekildedir. Meyveleri soğuk hava depolarında mart ayının sonuna kadar saklanabilir. Dikkatli meyve seyreltilmesi yapılırsa her yıl düzenli ve bol ürün verir. Tozlayıcıları starking delicious, Starkrimson delicious , jonathan ve winesap dır.

 

Starkrimson delicious

Starkrimson delicious

Ağacı orta kuvvette olup yarı dik gelişir. Çok verimlidir. Meyvesi iri, sıvama kırmızı morumsu renkte düzgün şekilli, çok iyi kalitededir. Eylül ortalarında hasat gerçekleşir. Tozlayıcıları golden delicious ve starkspur golden delicious tur. Meyveleri soğuk hava depolarında nisan ayına kadar saklanabilir. Elma yetiştirilen bütün bölgelere tavsiye edilir.

 

Braebrun

Yeni Zelanda orijinli geç sezon yeni bir elma çeşididir. Ekim başında hasat edilir. Meyvenin rengi yeşil zemin üzerine kırmızıdır. Ortalama meyve ağırlığı gr dır. Et rengi beyazımsı sarı, sert ve bol sulu olup depolanması mükemmeldir. Ağaçlar kuvvetli değildir ve bodur anaçlara dikilmemelidir. Soğuklama isteği saattir.

 

Fuji

Fuji

Japonya orijinlidir. Ağaçlar çok güçlü ve hızla gelişir. Bu nedenle bodur ve yarı bodur klon anaçlarına uyumu mükemmeldir. Verimli bir çeşittir. Meyvesi orta irilikte olup sarı zemin üzerine mat kırmızı renktir. Sulu sert lezzetli ve gevrektir. Soğuk hava depolarında uzun süre muhafaza edilir. Yeme kalitesi mükemmeldir. Ekim ortasında hasat edilir. Tozlayıcısı golden delicious ve granysmittir

 

Golden Reinders

Ağaç özellikleri tüm golden çeşitleriyle hemen hemen aynıdır. Verimi oldukça iyidir. Meyveleri orta irilikte ve uzunumsudur. Meyve eti beyaz sert sulu ve aynı zamanda lezzetlidir. Pasa karşı mukavimdir. Soğuk hava depolarında uzun süre muhafaza edilir. Tozlayıcısı granysmittir.

 

Grany smith

Grany smith

Avustralya orijinlidir. Ağaçlar çok güçlü yarı dik ve hızla gelişim sağlar. Bodur yarı bodur ve tohum anaçlarına uyumu iyidir. Meyvesi orta irilikte bazen de iri parlak koyu yeşil renktedir. Meyve eti beyaz, sulu çok hoş ekşimsi tadı vardır. Depolama olayı oldukça iyidir. Tam bodur anaçlara aşılandığında ağaçlara file örtülerek gölgeleme yapılmalıdır. Aksi halde güneşten yanmalar oluşacaktır. Ekim başında hasat edilir. Tozlayıcı golden delicioustur.

 

Pink Lady

Pink Lady

Avustralya orijinlidir. Ağaçlar çok güçlü yarı dik ve hızla gelişim sağlar. Bodur yarı bodur ve tohum anaçlarına uyumu iyidir. Çöğür anaçlarına aşılandığında meyvelerde renk kaybı görülebilir.çok verimli bir çeşittir. Meyveleri orta irilikte uzun silindir biçimindedir. Meyve açık sarı zemin üzerinde pembe renktedir. Meyve hasat zamanında birkaç ay sonra tüketildiğinde mükemmel bir lezzete ulaşır. Soğuk hava tesislerinde yaklaşık 10 ay saklanabilir. Tozlayıcıları granysmit ve fujidir. Ekim ayı içinde en son hasat edilen meyvedir. 

 

ELMA HASAT ZAMANLARI

Elma Çeşitleri

Görseller

Konu Etiketleri

starkrimson delicious elması nedir, özellikleri nelerdir?golden delicious elması nedir, özellikleri nelerdir?red chief elması nedir, özellikleri nelerdir?stark spur golden elması nedir, özellikleri nelerdir?scarler spur elması nedir, özellikleri nelerdir?galaxy gala elması nedir, özellikleri nelerdir?jerseymac elması nedir, özellikleri nelerdir?summerred elması nedir, özellikleri nelerdir?pink lady elması nedir, özellikleri nelerdir?golden reinders elması nedir, özellikleri nelerdir?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir