mac adresi ile bilgisayara bağlanma / MAC Adresi Nedir?

Mac Adresi Ile Bilgisayara Bağlanma

mac adresi ile bilgisayara bağlanma

Bilgisayarımın kablosuz ağ kartının MAC (fiziksel) adresini nasıl öğrenebilirim?

MAC (Media Access Control) adresi, bilgisayar ağında bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarayan, 0-9 arası rakamlar ve A-F arası harflerden oluşan ifadedir. Her ağ arayüzünün (ethernet, kablosuz, bluetooth vb.) kendine özel, benzersiz birer MAC adresi vardır.

ODTÜ yerleşkesinde kurulu olan kablolu ağlarda MAC adresi tabanlı kimlik doğrulama sistemi çalışmaktadır. ODTÜ kablosuz ağına (meturoam) bağlanmak için https://faq.cc.metu.edu.tr/tr/sss/meturoam adresindeki yönergeleri uygulayabilirsiniz. 

    • Windows işletim sistemlerinde;

Başlat > Programlar > Donatılar > Komut İstemi

yoluyla ya da;

Başlat > Çalıştır > cmd

yazıp Tamam düğmesine tıklayınca açılan komut istemi ekranında getmac /v komutunu girerek Enter tuşuna basın. Kablosuz Ağ Bağlantısı satırında Fiziksel Adres kolonunun altında Ethernet kartınızın MAC adresini görebilirsiniz.

Komut istemi ekranında ipconfig /all komutuyla da Kablosuz LAN bağdaştırıcısı Kablosuz Ağ Bağlantısı altında yer alan Fiziksel Adres satırında kablosuz ağ kartınızın MAC adresini görebilirsiniz. Bu komutla IP adresi vb. diğer ağ bilgilerine de ulaşabilirsiniz.

    • MAC OSX işletim sistemlerinde;

Apple > System Preferences > Network

yoluyla açılan pencerede sol taraftaki bağlantı noktaları arasından AirPort seçeneğini seçip Advanced düğmesine tıklayın.

AirPort sekmesi altındaki AirPort ID satırında kablosuz ağ kartınızın MAC adresini görebilirsiniz.

Facebook

WhatsApp

Pinterest

E-Mail

Bu yazımızda MAC Adresi ile neler yapılabilir sorusuna kısaca cevap vermeye çalışacağız. MAC Adresi yada MAC Numarası internete bağlanan veya network dediğimiz ağ yapısına sahip (cep telefonları, bilgisayarlar, tabletler, modem, wifi, network yazıcılar gibi) cihazlara tanımlı olan harf ve rakamlardan oluşan benzersiz bir koddur. MAC Adresi 12 karakterden oluşur. 01:22:45:99:89:AF gibi. Bunun ilk 6 karakteri o cihazı üreten firmayı gösterir. Sonraki 6 karakter ise o donanım ne olduğunu gösterir.

Kısacası MAC Adresi bir cihazın kimliğidir. MAC İngilizce Media Access Control, Türkçe Ortam Erişim Yönetimi anlamına gelir. Bu kimlik numarası dünya üzerinde sadece ve sadece o cihaza tanımlanmıştır. Tıpkı TC Kimlik numarası gibidir. Bu numara ilgili cihazın netwok/ethernet kartına tanımlanmıştır.

Peki ne amaçla kullanılır bu MAC Adresi?

MAC Adresinin birincil kullanım sebebi birbirine bağlanan network aygıtlarının birbirleri ile haberleşmesinde kullanılır. Örneğin evinizden bilgisayarınızla modem aracılığı ile internete çıkış yapabilmeniz için MAC Adresi zorunludur. Çünkü modeminiz bilgisayarınızla bağlantıyı bilgisayarın kendi Ethernet kartına tanımlanmış olan MAC Adresi ile iletişim kurmaktadır. Aynı şey bir cep telefonu içinde geçerlidir. Cep telefonu ile bir wifi cihazına veya şebekeye bağlanmanız için cep telefonunda tanımlı olan MAC adresi ile iletişim gerçekleştirilir. Bir cihazın ağ donanımını tanımak için MAC Adresi kullanılır diyebiliriz. Buradaki durum IP Adresi ile karıştırılmamalıdır. MAC Adresleri sadece ve sadece AĞ İÇERİSİNDE işe yarar! Ağ dışında işe yaramaz.

MAC Adresi değiştirilebilir mi?

MAC Adresi elbetteki programlarla değiştirilebilmektedir. MAC adresinin herhangi bir yolla değiştirilmesi bağlantıda herhangi bir problem oluşturmaz. Çünkü MAC Adresinin yanında ana unsur IP Adresidir. IP Adresi ile bilgisayarlar ve diğer aygıtlar bir çeşit doğrulama ile iletişim kurarak internete çıkış yaparlar ve haberleşmeyi devam ettirirler.

MAC Adresi ile çalınmış veya kaybolmuş bir cihazın bulunması mümkün değildir. Ancak  çalınan veya kaybolan bir cihazın teknik servise bildirilmesi veya aynı ağ içinde ise programlar vasıtası ile sorgulama sonucunda bulunabilir.

MAC Adresi ile aynı ağ içerisinde çeşitli kurallar oluşturarak işlemler yapılabilir. Mesela internete çıkışın yasaklanması veya ağ içerisindeki bir kullanıcının tespiti gibi. Genellikle network (ağ) ortamında internete giren veya ağ içerisinde bulunan bir kullanıcı yada cihazın ne olduğu konusunda bilgi verir. Mesela bir internet cafe, bir oteldeki kullanıcılar, bir işyerinde aynı internet hattı üzerinde işlem yapan kullanıcılar gibi.

Mail gönderirken veya herhangi bir sitede işlem yaparken platform sizin MAC Adresinizi ve IP Adresinizi alabilir. Sonraki safhada eğer kullanıcı ile ilgili işlem yapılacaksa o kullanıcının bağlandığı IP adresi kullanılır. Böylece kullanıcının hangi noktadan örneğin hangi işyeri veya evden bağlandığı bulunabilir. MAC Adresi ilede o ağdan gelen kullanıcının hangi cihazdan bağlandığı tespit edilir.

Örneğin:

Büyük bir işyerinde bulunan bir sürü kullanıcı düşünün. Bu kullanıcıların hizmet aldığı bir modem olacaktır. Siz bir web sitesine herhangi bir işlem yaptığınızı düşünün. Diyelim ki bir yorum yazdınız. Bu yorum yaptığınızda IP adresiniz hatta MAC Adresiniz alınabilir. Kayıt edilen IP numarası bilgisayarınızın IP numarası değil yani iç IP numarası değildir. Bu IP numarası modeminizin aldığı yani TTNET, Superonline, Smile ADSL gibi firmanın sizin modeme tanımlamış olduğu IP numarasıdır. Sonraka aşama ise MAC Adresidir. Eğer MAC Adresi kayıt edildiyse bu MAC Adresi ile o işyerinden hangi bilgisayarın yorum yazdığı bulunabilir. Ancak genel kullanım IP Adresidir. Yani tespit işlemlerinde IP Adresi kullanılır.

Sonuç olarak MAC Adresi çok bir şey yapılamayacağı ortadır. Sadece ağ içerisinde ilgili MAC adresi ile donanım belirlemeye veya herhangi bir işlem yapma yetkisine sahip olabilirsiniz.

MAC Adresini Nasıl Öğrenirim.

Bilgisayarın MAC adresini öğrenmek için Başlat >>> Çalıştır >>> cmd yazdıktan sonra getmac yazıp entera basmanız yeterli. Bu durumda bilgisayarınızın sahip olduğu mac adresleri ekrana gelir. Laptop gibi hem wifi hemde kablolu bağlanan cihazlarda birden fazla mac adresi bulunur.

Telefonun mac adresini ise telefonun ayarlar kısmında cihaz hakkında kısmından öğrenebilirsiniz. Aynı şekilde tabletlerde de böyledir.

Yazıcı gibi bir cihazın mac adresi cihazın üzerinde yer alabilir. Bir ağdaki bütün cihazların MAC Adreslerini öğrenmek içinAdvanced IP Scanner adlı programı kullanabilirsiniz.

TechWorm

mac adresi, mac adresi ile ne yapılabilir, mac adresi ne işe yarar, mac adresi nedir, mac adresi neler yapılabilir, mac adresi nrdir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir