kulağa tüp takılması ameliyatı riskleri / Kulak Tüpü – Prof. Dr. Mehmet Ali BABADEMEZ

Kulağa Tüp Takılması Ameliyatı Riskleri

kulağa tüp takılması ameliyatı riskleri

Kulak Tüpü

Orta kulak, kulak zarının arkasında yer alır. İçinde işitmeyi sağlayan örs, üzengi ve çekiç kemikçikleri seafoodplus.info kulak, kulak zarının arkasında yer alır. İçinde işitmeyi sağlayan örs, üzengi ve çekiç kemikçikleri bulunur. Dış ortamdan gelen ses zarı titreştirir ve bu kemikçikler aracılığıyla işitme sinirine ve beyne ulaştırılır. Orta kulak östaki borusu aracılığıyla burun arka kısmıyla (geniz)irtibat halindedir. Östaki borusu sayesinde orta kulak hava almakta ve bu sayede iç basıncı atmosfer basıncıyla eşit hale gelmektedir. Östakide fonksiyon bozukluğu olursa hem orta kulak havalanamaz hem de negatif basınç nedeniyle zarda çökme olur. Orta kulak içinde sinsice sıvı birikimi başlar. Bu sıvının kıvamı ve miktarı gittikçe artarak işitme kaybını başlatır.

Östaki Borusunda Fonksiyon Bozukluğu Hangi Durumlarda Olabilir ?

Çocuklarda gerek çapının dar olması gerekse daha yatay pozisyonda olması nedeniyle burun ve boğazdan enfeksiyon yapıcı ajanlar daha kolaylıkla kulağa gelirler. Bu tip geçirilmiş enfeksiyonlar östakide yapışıklıklara ve çalışma bozukluklarına yol açabilir. Bunun yanı sıra büyümüş geniz eti ve alerjik burunlarda östaki ağzı çevre dokuların şişmesiyle tıkanarak fonksiyon bozukluğuna yol açar. Doğuştan yarık damak bulunması bir başka yetersiz östaki fonksiyon sebebidir.

Kulak Tüpü Ameliyatı Nedir, Ne Zaman Yaptırmak Gerekir?

Orta kulak basıncını atmosfer basıncıyla eşitlemek gerekir. Bu nedenle kulak zarı üzerinde küçük bir pencereye ihtiyaç vardır. Genel anestezi altında kulak zarında 2mm?lik bir kesi yapıldıktan sonra kibrit çöpü başından daha küçük boyuttaki silikon kulak tüpü zarın üstüne mikroskop görüntüsü altında yerleştirilir. Tüpün şekli iplik makarasını andırır. Bir ucu zarın arkasında bir ucu dışındadır. Ameliyat yaklaşık dk sürer. İlaç tedavisiyle iyileşmeyen tekrarlayıcı seröz otitlere (orta kulakta sıvı)tüp takmak gerekir. İlaç tedavisi sırasında düzenli olarak orta kulak basıncı takip edilir. Çocuk hastaların büyük çoğunluğunda aynı seansta geniz eti ameliyatı da yapılır. Böylece östaki ağzı da açılmış olur. Geniz eti olmayan çocuklarda tüp tatbiki öncesi burundan basınçlı hava verme yöntemi denenebilir ancak başarısı sınırlıdır. Sık tekrarlayan orta kulak iltihaplarında da (akut otit) kulak zarına havalandırma tüpü takmak yararlı olur.

Tüp Nasıl ve Ne Zaman Çıkar? Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Hastaya göre değişmekle birlikte normal şartlarda bir tüpün 9 ay sağlıklı bir şekilde çalışmış olması yeterlidir. 12 ay civarında tüpler kendiliğinden dış kulak yoluna atılırlar. Eğer kendiliğinden atmamışsa ne zaman çıkması gerektiğine doktoru karar verir. Özellikle tekrarlayan hastalıklarda ve tekrar ameliyat gereken vakalarda tüplerin uzun yıllar atılmaması istenebilir. Ameliyat sonrası havuza denize girmek kulaktan su kaçar endişesi yaratır. Kulağa dıştan su kaçmaması için korunmasının faydası tartışmalıdır

Dr.Bülent Aymelek

Kulak tüpü uygulaması genel anestezi altında yapıldığı için uygulama sonrası ağrı olmasını beklemeyiz. Ağrı olması durumunda ağız yoluyla alınan ağrı kesiciler kullanılabilir. Ameliyat için dış kulakta herhangi bir kesi açılmadığından, ameliyatı kısa sürede iyileşmektedir. Orta kulak iltihabı ve benzeri tüm orta kulak problemlerinin giderilmesinde, kulak tüpü ameliyatı tercih edilmektedir. Kulak tüpü ameliyatının özellikleri ve ameliyatın etkileri hakkında bilgiler, yazı içerisinde detaylı şekilde ele alınmıştır.

Kulak Tüpü Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Kulak tüpü tedavisinin uygulandığı durumlar, aşağıda detaylıca listelenmiştir:

  • Akut veya kronik şekilde tekrarlanan kulak iltihaplarının iyileşmesi için uygulanmaktadır.
  • Tıbbi tedaviyle ya da kendiliğinden iyileşmeyen orta kulak sıvı birikmelerini iyileştirmektedir.
  • Kulak zarında meydana gelen çöküntüleri gidermek için kullanılan yöntemlerden bir tanesidir.
  • Down sendromlu kişilerin duyma sorununu gidermek için kullanılmaktadır.
  • Yarık damakla doğan kişilerin tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Östaki borusunun fonksiyonlarının iyi olmadığı durumlarda tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

Kulak tüpü için metal, teflon ya da plastik gibi malzemeler kullanılmaktadır. Kulak tüpünün hangi malzemeden tercih edileceği, kulak burun boğaz uzmanlarının tercihine bağlıdır.

Kulak Tüp Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Kulak tüpü uygulamasının getirileri, aşağıdaki listede belirtilmiştir:

  • Orta kulakta gelişen iltihabi hastalıklar, kulak tüpü sayesinde engellenmektedir.
  • Orta kulak içerisinde sıvı birikmesine bağlı olarak, gelişen tüm işitme kayıplarının önüne geçilmektedir.
  • Hastaların daha rahat duyması sağlanır.
  • Orta kulak iltihabının tetiklediği davranış bozuklukları ve uyku sorunlarının önüne geçmektedir.
  • Konuşma ve denge sorunlarının giderilmesinde etkilidir.

Kulak Tüpü Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kulak tüpü tedavisinden sonra en önemli husus kulak içine su kaçmasını önlemektir. Kulak tüpünün kaldığı, aylık süre içerisinde, kulağın sudan uzak tutulması gerekir. Orta kulak zarının dışa açık olmasını sağlayan kulak tüpü, dışarıdan gelen sıvıların doğrudan orta kulak içine geçmesine sebep olmaktadır. Banyo, havuz ya da deniz gibi ortamlarda, dış kulağın tamamını kaplayan kulak tıkaçları kullanılmalıdır. Kulak tıkacı kullanılmadığında, dışarıdan gelen su doğrudan orta kulağa iner ve bölgede iltihap oluşmasına yol açar. Kulak zarı iyileştikten sonra, kulak tüpü kendiliğinden düşecektir. Kulak tüpünün düşmediği durumlarda hafif anestezi altında kulak tüpü uzmanlar tarafından çıkarılmaktadır.

Kulak Tüpü Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Kulak tüpü ameliyatının uygulanışı için mikroskobik aygıtlardan destek alınmaktadır. Kulak tüpü ameliyatı esnasında, çocuklara genel anestezi verilirken, yetişkinlere lokal anestezi uygulanacaktır. Kulak tüpünün yerleştirilmesi için dış kulağa herhangi bir kesi açılmayacaktır. Orta kulağa doğru ilerleyen hekimler, orta kulak zarına minik bir kesi açmaktadır. Açılan kesi sayesinde, orta kulakta biriken sıvılar dışarı alınır zar üzerine kulak tüpü yerleştirilir. Kulak tüpü yerleştirildikten sonra, kişiler odaya çıkarılır ve aynı gün taburcu edilir. Kulak tüpü ameliyatı sonrasında, hastalar belli sürelerde periyodik olarak kontrol edilmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir