çarpma işlemleri 2 basamaklı / 3 sınıf 2 basamaklı çarpma - Öğretim kaynakları

Çarpma Işlemleri 2 Basamaklı

çarpma işlemleri 2 basamaklı

3. Sınıf Matematik Çarpma İşlemi Video Çözümlü Soru Çözümleri

1) Gündeliği 32 TL olan bir işçi, bir ay çalıştıktan sonra kazancının TL’sini harcıyor. Geriye ne kadar parası kalır?

2) Bir basketbol maçında, sahadaki basketbolcuların 17 katı kadar kadın taraftar, 38 katı kadar erkek taraftar varsa toplam taraftar sayısı kaçtır?(sahada 10 basketbolcu vardır)

3) Ebru, kumbarasında biriktirdiği parayı sayarken 11 tane 5 kuruş, 17 tane 10 kuruş, 21 tane 25 kuruş ve 13 tane 50 kuruş saymıştır. Buna göre Ebru kaç TL biriktirmiştir?

4) Bir çuvala kilogram pirinç olduğuna göre, aynı çuvaldan 8 tanesinde kaç kg pirinç vardır?

5) Her birinde 30 kg elma olan 20 kasa elmanın kilogramı satıldığına göre, geriye kaç kilogram elma kalmıştır?

6) 8 katlı bir apartmanın her katında 4 daire ve her dairede 5 kişi vardır. Buna göre, apartmanda toplam kaç kişi vardır?

7) Her gün dakika koşan bir sporcu, 6 günde kaç dakika koşmuş olur?

8) Bir araç A şehrinden B şehrine saatte ortalama km hızla 6 saatte gidiyor. Buna göre, A ve B şehri arasındaki uzaklık kaç kilometredir?

9) Bir haftada 5 gün okula gitmekteyiz. Bu yıl okulun açık olduğu süre 32 hafta olduğuna göre, normal koşullarda yıl boyunca kaç günümüzü okulda geçiririz.

10) Bir manav, her birinde 7 kg armut bulunan kasalardan kasa armut alıyor. Aldığı armutlardan kg’ını satıyor. Geriye kalan armutlar kaç kg’dır?

Yukarıdaki soruların çözümlerini video içinden seyredebilirsiniz

İki Basamaklı Çarpma Problemleri 3

2 (iki) basamaklı sayılarla &#;arpma işlemi nasıl yapılır? &#;rnekleri ile konu anlatımı

Haberin Devamı

İki basamaklı sayılarla bir basamaklı sayıları da üç basamaklı sayıları da çarpabilirsiniz. Burada önemli olan birler basamağını onlar basamağını iyi bilmek ve çarpma işlemindeki sıralamayı doğru yapmaktadır. Örneğin tek basamaklı sayıyla tek basamaklı sayıyı çarpmak belki de en kolayıdır. Beş rakamıyla beş rakamının çarpımı 25 sayısıdır. Hatta bu durum çarpım tablosu olarak verilmektedir.

Çarpma işleminde bir de elde ve elde siz kavramları vardır. Basamakta çarpma işlemi yaparken fazlalık gelen sayı elde olarak ifade edilir ve komşuya verilir.

2 (İki) Basamaklı Sayılarla Çarpma İşlemi Örneklerle Konu Anlatımı

İki basamaklı sayılarla çarpma işlemi ancak örneklerle anlaşılabilir. Bu yüzden bu başlık altında bolca örneğe yer vereceğiz.

Örnek 1

18 sayısıyla 16 sayısını çarpalım?

Çözüm:

Görüldüğü gibi 18 sayısı iki basamaklı bir sayıdır. 16 sayısı da iki basamaklı bir sayıdır. O halde biz bu örnekte iki basamaklı bir sayıyla iki basamaklı başka bir sayıyı çarpacağız. Konunun görsel olarak da daha iyi anlaşılması için bu sayıları alt alta yazalım.

18

16

 X

Öncelikle ilk olarak 1 rakamlarını unutacağız. 8 ve 6 sayısını çarpacağız. 8 çarpı 6 48 dir. Bu 48 rakamının 8 i buraya yazılır. Elde var 4 olur. Sonrasında 16 sayısında yer alan 6 sayısıyla yani birler basamağı ile 18 sayısında yer alan 1 sayısı yani onlar basamağı çarpılır. 1 çarpı 6 da 6 dır. Elde de 4 vardı bu sayıda 6 rakamına eklenir yani toplanır. Böylece ilk yazacağımız sayı dir. Çarpma işlemi devam etmektedir.

Haberin Devamı

İlk adım olan 6 nın yani birler basamağının çarpma işlemini bitirdik. Şimdi onlar basamağını çarparak onlar basamağı kısmına yazacağız. 1 ile 8 rakamını çarparız. Bu sonuç 8 dir ve bu sayıyı 0 ın altına yazarız. Sonra 1 ile 1 sayısını çarparız çıkan sonuç olan 1 i de 1 sayısının altına yazarız. Çarpma işlemi bittikten sonra toplama işlemine geçiş yaparız. 8 sayısının altı boş olduğu için direk aşağıya 8 olarak iner. 0 ile 8 sayısının toplamı da 8 dir. 1 ile 1 sayısının toplamı da 2 dir. Böylece 18 ile 16 sayısının çarpma işleminin sonucu dir.

Örnek 2

27 sayısıyla 15 sayısını çarpalım?

Çözüm:

27 iki basamaklı 15 de iki basamaklı bir sayıdır. Sayıları alt alta yazarak çarpma işlemini anlatalım.

27

15

X

Haberin Devamı

İlk olarak birler basamağında yer alan 5 sayısıyla 7 sayısını çarpalım. Bunun sonucu 35 dir. Bu sayının 5 ini alta yazarız. Elde var 3 olur. Daha sonra ikinci sayı olan 15 sayısında yer alan 5 ile 27 sayısında yer alan 2 sayısı çarpılır. 5 çarpı 2 de 10 dur. Elde de 3 olduğuna göre sayı 13 olur. Çünkü 3 10 sayısına eklenir. Böylece sayısı alta yazılır.

Sonrasında alt satırda yazılı olan 15 sayısının 1 rakamıyla 7 sayısı çarpılır. Bunun sonucu da 7 dir ve alta yazılır. 15 sayısında yer alan 1 ile 27 sayısında yer alan 2 sayısı da çarpılır. 1 çarpı 2 de 2 olarak alta yazılır.

Bu sıralamada sonra toplama işlemine geçilir. 5 sayısının altı boş olduğu için aşağıya direk olarak 5 diye iner. 3 sayısıyla 7 sayısının toplamı da 10 dur. 10 sayısının 0 ı aşağıya yazılır. Elde var 1 olur. 1 sayısıyla 2 sayısı toplanır. Sonuç 3 olur. Elde olan 1 sayısı da buraya eklenir. Sonuç 4 olur. Yani sonuç olarak 27 sayısıyla 15 sayısını çarptığımızda sonuç olarak karşımıza çıkar.

İki Basamaklı Sayıyla Bir Basamaklı Sayıyı Çarpma

If you're seeing this message, it means we're having trouble loading external resources on our website.

Bağlandığınız bilgisayar bir web filtresi kullanıyorsa, *monash.pw ve *monash.pw adreslerinin engellerini kaldırmayı unutmayın.

2 basamaklı bir sayıyla 1 basamaklı bir sayıyı yeniden gruplama yapmadan çarpmayı öğrenin.  Bu videoda, 32 x 3 işlemini yapacağımonash.pwal video Sal Khan tarafından hazırlanmıştır.

Video açıklaması

Evet, haydi, 3'le 32'yi çarpalım. Bu işlemi birden fazla yöntem ile yapabiliriz. Bir dolu yolu var bu işlemi yapmanın. Öncelikle bu ifadeyi başka bir şekilde yazarak başlayacağım. Bu göstereceğim, çarpma işlemini yapmanın sadece bir yolu. Şimdi başlayalım. Büyük olan sayıyı üste yazıyoruz, 32'yi buraya yazalım arkadaşlar. Ve küçük sayıyı da altına yazıyoruz. Yalnız, basamakların alt alta gelmesine dikkat etmemiz lazım, bu önemli. Küçük sayı 3 ve sadece tek basamaklı bir sayı. Onun için 3'ü, buraya, birler basamağına yazıyorum, Tabii, çarpma işaretini de unutmayalım. Bunu 32 çarpı 3 olarak okuyabilirsiniz. Biliyoruz ki, 32 çarpı 3 ile 3 çarpı 32 aynı sonucu verecek. Yani sayıları yazdığımız sıranın önemi yok. Şimdi işleme başlayalım. Tekrarlamam gerekiyor, bu çarpma işlemi yapmanın sadece bir yolu, başka yöntemler de var. İşlemi yaparken bir yandan bu yolun bu metodun neden nasıl işe yaradığını da düşünmenizi istiyorum. 3 ile başlayacağız. Ve 3'ü sırayla yukarıdaki sayının bütün basamaklarıyla çarpacağız. 3 kere 2. 3 kere 2'yi hesaplayalım. Çarpım tablosundan umarım hatırladığınız gibi, 3 kere 2, 6 eder. 6'yı buraya yazalım. Şimdi de, 3 kere 3'ün sonucunu bulmamız gerekiyor. 3 kere 3'ün de 9 olduğunu biliyoruz, değil mi? Çarpım tablosundan. umarım biliyoruz. 3 onlar basamağında olduğu için bu işlemin sonucu olan 9'u da onlar basamağına yazmamız gerekiyor. Ve, buraya yazalım. 9'da. Ve bitti! 32 çarpı 3 işleminin sonucu 96 imiş. Şimdi bu yolun nasıl neden işe yaradığını düşünmenizi istiyorum, hatta size biraz ipucu da vereyim. 3 kere 32 aslında 3 çarpı 30 artı 3 çarpı 2'ye eşit öyle değil mi? Ve burada yaptığımız işleme bakarsak, aslında aynı şekilde ilerlediğimizi görebiliriz. 3 kere 2, 6 eder 3 kere 30 da 90 eder Ve bunları birbirine eklersek, 90 artı 6, 96 eder!

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır