levrek avlamak için yem / Olta ve Balık Av Malzemeleri, Olta Makinesi, Olta Kamışı seafoodplus.info'da!

Levrek Avlamak Için Yem

levrek avlamak için yem

Son zamanlarda amatör balıkçılığa, özellikle de tekne ile balık avı turlarına olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Peki tekne ile balık avı turuna açılırken yapılması gerekenler neler? Hava durumu ile ilgili bilinmesi gerekenleri "BALIK AVI TURUNDA HAVA DURUMU ETKİSİ" başlıklı yazımızda incelemiştik. Peki yem konusunda ne kadar bilgiliyiz, hangi balık için hangi yemler daha uygundur? Oltaya yemler takılırken nelere dikkat edilmelidir? Balık tutarken yem kullanma detaylarıyla ilgili bir rehber hazırlayarak, meraklı hobidaşlara kılavuzluk etmek istedik.


Tekne ile balık avı turunda daha derin sularda avlanılacağı için, kıyı balıkçılığından farklı malzemelere ihtiyacımız var. Örneğin kullanılacak kamışın tekne için uygun olması, misinaların daha sağlam olması, kurşunların daha ağır olması gerekliliği gibi.

Yem seçimi de yine hedef balığa göre farklılık göstermektedir. Genellikle çipura, mercan, karagöz, mezgit gibi yassı balıklar için karides, midye, kurt ya da mamun kullanılır. İstavrit, tırsi gibi ufak balıklar için ortalama 10 iğneli bir çapari yeterli olurken, büyük balık yakalamak için en ideal yöntem sırtı çekmektir. Levrek, trança, lüfer ve uskumru için hareket halindeki tekneden canlı balık, rapala (sahte balık) ya da kaşık kullanılmalıdır.

** Sırtı çekmek; genellikle sığ ve dibi kayalık yerlerde tekne ile hareket halinde yapılan bir av çeşididir. Amacı avcı balığın dikkatini çekip yeme atlamasını sağlamaktır. 

Hedef balıklara göre yem seçimleri

Çipura: Sülünes, karides, midye, sardalya, yengeç, boru kurdu, mamun, madya

  • Özellikle sonbahar ve kış aylarında sardalya, çipura avında oldukça verimli bir yem olmaktadır.

Mercan: Sübye, Kalamar, Karides, Sardalya, Hamsi, Sülünez

Karagöz: Midye, karides, sülünez, kurt

Lüfer: Zargana, istavrit, kıraça, hamsi, izmarit, kolyoz

  • Hareket halindeki hemen hemen her yeme atlar, dişli ve hırçındır. Bu sebeple uzun pala iğne tercih edilmelidir. Eylül sonundan aralık ayı ortasına kadar ideal avlanma zamanıdır. Gece avında rapala yerine canlı yem tercih edilmelidir.

Levrek: Mamun, sülünez, yengeç, ispari

  • Lodosun olduğu sert rüzgarlı havalarda gezintiyi ve beslenmeyi sever, çünkü bu havalarda sular daha bulanıktır ve bu durum avlarını yakalamasını kolaylaştırır. Yem olarak mamun tercih edilecekse, iğnenin ucu mamunun kuyruk kısmından nazikçe geçirilmeli ve gövde kısmından çıkarılmalıdır. Bu şekilde uzun süre canlı kalabildiği için mamun levrek avında çok fazla tercih edilen br yemdir.

Sinarit: Kaya balığı, iri mamun, iri karides, zargana, istavrit ve dişleri de güçlü olduğu için her türlü kabuklu yemler

  • Sinarit tutarken en önemli detay yemlerin canlı olmasıdır.

Uskumru: Hamsi en sevdiği yemdir. Sardalya da kullanılılabilir. 

Palamut: Hamsi, gümüş, istavrit, uskumru gibi kendinden ufak balıklarla beslenirken, kalamar, sübye ve karides de kullanılabilir.

Akya: Zargana, iri istavrit, iri sardalya, uskumru, kolyoz, kefal, sarıkanat, lüfer, kalamar

  • Başlıca gıdasını küçük balıklar oluşturur ama kalamar ya da iri karidesler de kullanılabilir. Önemli olan yemlerin canlı olmasıdır.

Orkinos: Torik, palamut, kofana, kaba lüfer, iri uskumru veya iri istavrit

  • Unutmayın kıyıya sık gelmeyen ve daha büyük balıklar daha zor avlandığı için bu balıkların dikkatini çekecek yemler bulmak önemlidir. Su ve hava bu renkleri değiştirebiliyor. Bu nedenle, yapay yem kullanacaksanız, hangi havada hangi renk av kullanacağınız büyük önem kazanıyor. 

Bu bilgilerle artık hazırsınız. seafoodplus.info‘da dilediğiniz lokasyonda turları inceleyebilir, kaptanların bilgilendirmelerini okuyabilir ve balık avı turunuzu kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

LEVREK İÇİN TAKIM TAVSİYERLERİ

Levrek Balığı ve Avlama Teknikleri

Levrek Balığı (Dicentrarhus labrax) denizlerde ve denizlerin nehirlerle karıştığı acısu bölgelerinde yaşar. Hani ailesindendir. Genellikle büyük gruplar halinde göç eden levrek balıkları kimi zaman yemlenme bölgelerinde yatak balığı da denilen gruplar oluştururlar. Özellikle bu tarz levrek yataklarında tek gezen iri balıklara da rastlanır. Yaşam ortamları karanlık, kuytu yerler, kaya oyukları, gemi batıkları, büyük iskele ayakları, akarsu ağızları ve kayalık alanlarla kumluk alanların birleştiği bölgelerdir.

Levrek Avı için Takım Tavsiyeleri

Yaklaşık 20 yıl yaşayabilen Levrek cm boy ve 10 – 12 kg. ağırlıklara kadar erişebilir. 45 cm’den küçüklerine İspendek adı verilir ve alıkonulması tavsiye edilmez. Genellikle karides, midye, yengeç ve yavru balıklarla beslenir. Ocak – Mart arası üreme dönemleridir, büyüklüklerine göre ila yumurta dökebilmektedirler. Denizlerimizdeki levrek nüfusunun az olması, kurnaz avcı olmaları ve mücadele yetenekleri sebebi ile avlanması en popüler balıkların başında gelirler.

Levrek Balığı Av Yöntemleri;

levrek balığının yaygın olan iki av yöntemi vardır, bunlardan biri canlı ya da ölü doğal yemlerle gerçekleştirilen avlar, diğeri ise en popüler yöntem olan suni yemlerle Spinning yani Atçek av yöntemi ile gerçekleştirilen avlardır, aşağıda yer alan rehberde bu yöntemlere uygun olta takımları oluşturmanıza yardımcı olacak detayları inceleyebilirsiniz…

Levrek balığı Av Yöntemleri

Spinning / Atçek Yöntemi İle Levrek Avı;

Bu yöntemde kendi içinde farklılıklar gösterecektir, levrek balığı avında kullanılan suni yemlerin yapılarına ve özelliklerine göre farklı takımlar karşımıza çıkmaktadır. Yaygın olarak kullanılan suni yemler; maket balıklar, silikon ve jig yemlerdir. Kullanılan yemlerin ağırlıklarını ve avlandığımız avlakların yapılarını dikkate alarak en ideal takımı oluşturmak av performansımızı doğrudan etkileyecektir.

Spinning Yöntemi ile levrek avı

Levrek Avı İçin Spin Takım Önerileri

Light Spin Takımlar / Hafif Değerde Atçek Takımlar

Kıyıdan hafif takımlarla Silikon, Jig ve Küçük maket yemler kullanarak yapılan avlar son dönemde oldukça popüler oldu. Bu tarz hafif takımlara yönelmenin çok önemli iki sebebi var. Öncelikli tercih sebebi olarak; hafif takımlarla yapılan avlarda mücadelenin daha zorlu geçmesi diyebiliriz. Bir diğer ve en önemli sebep ise elbette av verimliliğinin daha yüksek olmasıdır.

Yem Seçimi;

Light Spinning (Hafif Takımlarla Atçek) yöntemi ile yapılan avlarda genellikle 10 Grama kadar ağırlıklarda silikon, jig ve maket yemler kullanılmaktadır. Levrek avında yaygın olan yavaş sarım tekniğinin uygulanabilmesi için, yavaş sarımda yüzdürülmesi zor olan ağır yemlerin yerine daha hafif ve yavaş sarımda aksiyon kabiliyeti daha yüksek Rolling ve Wobling aksiyonu olan maket yemler, canlı renklere sahip yumuşak dokulu silikon yemler ve hologramlı boya kalitesi iyi olan jig yemleri avınızın verimliliğini arttıracaktır.

Levrek LRF Yem Seçimi
Levrek LRF Kamış Seçimi

Kamış Seçimi;

Light Spinning Kamış seçiminde dikkat edilecek en önemli detay ise, seçeceğiniz kamışın, kullandığınız yemlere gerekli aksiyonu verebilecek özelliklerde olmasıdır.

Baby Jigler ve Jig Head & Silikon kombinasyonları ile yapacağımız avlarda Fast (Hızlı) ya da Extra Fast (Çok Hızlı) Aksiyonlarda kamışlar kullanmamız, yeme daha iyi aksiyon vermemizi ve balığın yeme yapmış olduğu hamleleri daha iyi hissetmemize olanak sağlar.

Kullanılan yemlerin ağırlıklarını da göz önünde bulundurursak aşağı yukarı 1 ila 20 Gram arası atar değerlerine sahip kamışları tercih edebiliriz.

Makine Seçimi;

Hafif takım kavramının dışına çıkmamamız için öncelikle küçük ebatlı olta makineleri arasından tercih yapmamız gerekmekte. Bununla birlikte kullanılan kamışın öncü kılavuz halkası ile makine kafasının ebatları birbirine yakın oranlarda olmalıdır, bu doğru orantı atış esnasında ipin daha kolay boşalmasını sağlar, ///’lik boyutlarda orta devirli (’lük orta devirli bir makine yerine ’lik yüksek devirli bir makine tur başına sarımda aynı ölçülere sahip olabilir) makineler arasından seçeceğimiz kamışa ve hedeflediğimiz balığa en uygun olanını seçebiliriz.

Levrek LRF Makine Seçimi
Levrek Avı İp Misina Seçimi

İp & Misina ve Diğer Aparatlar;

Örgü ip ya da misina seçiminde kamışınızda belirtilen değerleri dikkate almanız en doğrusudur, kamışınızın üzerinde Line ibaresi ile LB üzerinden belirtilen değerler kullanılması gereken en uygun örgü ip & misina değerleridir. Bunların dışında makine üzerinde belirtilen ip ya da misina kapasitesi değerlerinden de o makinede kullanılabilecek ip ölçüleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bilinen tek bir kesin değer var ki o da ne kadar ince örgü ip ya da misine kullanırsanız takımınızın o kadar avcı olduğudur. Özellikle örgü ip

Spin Takımlar / Normal Değerde Atçek Takımlar

Light Takımlarla avlanmak her ne kadar eğlenceli olsa da Levrek balığının çoğunlukla av verdiği dalgalı deniz ve rüzgarlı havalarda daha yüksek değerlerde takımlar kullanmamız gerekmektedir. Özellikle rüzgara karşı atış gerçekleştirdiğimiz durumlarda daha ağır sahtelerle daha sert atışlar yapmamız gerekmekte. Dalgalı denizlerde dalganın kırılma noktasının hemen arkasında gezinerek dalgaların dipten kaldırdığı ya da savurduğu yemleri fırsata çevirmek Levrek balığının karakteristik avlanma alışkanlığıdır. Bu gibi levrek için elverişli ancak balıkçı için şartların zorlaştığı durumlarda daha büyük yemlerle ve daha yüksek değerli kamışlarla dalgaların kırıldığı bölgeleri tarayarak etkili avlar gerçekleştirebiliriz.

Yem Seçimi;

Bu değerlerde takımlar için en yaygın kullanılan levrek takımları diyebiliriz, genellikle 10 – 20 gram arası erim performansı yüksek ve dalgalı ya da çelpeşik denizlerde aksiyonunu bozmadan yüzdürebileceğimiz maket yemler kullanabiliriz. Levrek avında kullanabileceğimiz yüzlerce farklı yem markası ya da modeli olsa da bu gibi zamanlarda performans gösterebilecek suni yemleri hedeflediğimizde seçenek sayısı oldukça azalabiliyor. Gündüz avlarında ve berrak sularda daha doğal renkler tercih edilirken, gece ya da bulanık suda doğal renkler yerine balığın dikkatini çekebilecek ancak ürkütmeyecek renkler tercih edilir, burada ki önemli nüans ise balığın sadece görmesini, fark etmesini sağlamak, aşırı/gereğinden fazla fosforlu yemlerle doğallıktan uzaklaşmamaktır, öyle ki gece karanlık suda siyah renkte yemler dahi oldukça iyi görünürler. Levrek avında tercih edeceğiniz yemlerin yavaş sarımda iyi aksiyon alan Rolling ve Wobling aksiyonunu verebilen maket yemler olması gerektiğini bir kez daha hatırlatalım. Burada seçeceğimiz silikon yemler ise elbette daha büyük yapıda olan 6 cm ve üzeri boylarda, oldukça yumuşak dokulu, düz ve yavaş sarım yapıldığında baştan kuyruğa hareket edebilen silikon yemler olmalıdır.

Levrek Spin Olta Yem seçimi

Kamış Seçimi;

Levrek avı Spin Kamış seçimi

Kamış seçiminde avlandığımız avlakta iyi sonuçlar alan yemlerin ağırlıklarını ve avlağımızın yapısını göz önünde bulundurmalıyız. Özellikle kıyı alanı kayalık ya da deniz seviyesinden yüksek noktalardan avlanıyorsak ve üzeri kamışları, alanın atışa müsait olmadığı dar avlaklarda ise daha kısa kamışları tercih edebiliriz, yüksek alanlarda kamışın ucunu su seviyesine yakın tutarak, maket yemlerin hedeflenen derinlikten gelmesi sağlanırken, önü kayalık alanlarda da misina ya da ipin kayalıklara takılmasını/sürtünmesini önlemek için uzun kamışlardan yararlanabiliriz. Genel bir değer vermemiz gerekirse atış aralıkları 5 Gram ile 40 Gram arasında olan / / ya da daha istisnai değerlere sahip / gibi Atar Değerlerinde, Güç Değerleri olarak ML/Medium Light, M/Medium ya da MH/Medium Heavy değerlere sahip ve Aksiyon/Hız olarak Regular ve Regular Fast özeliklerde kamışları tercih edebiliriz.

Makine Seçimi;

Levrek avının vazgeçilmezi olan düşük devirli makineler arasından , , ebatlarında herhangi biri ile takımımızı tamamlayabiliriz. Kamış dengesini ve kafa büyüklüğü ile öncü kılavuz halka arasında olması gereken orantıyı unutmamalıyız, çoğu zaman farklı avlarda kullanmak üzere daha büyük ya da daha küçük makineler tercih edebiliyoruz ancak bu zaman içerisinde dezavantaj olarak geri dönecektir. Light sınıflarda bir kamış ile büyük makineler kullanırsak, makine kafasından çok daha küçük bir öncü kılavuz halka olacak ve döküm esnasında ip ya da misinanız halkadan geçerken çok fazla sürtünmeye maruz kalacak hatta düğümlenmelere sebep olacaktır. Daha sağlam olduğu düşüncesi ile büyük makine tercihinden de uzak durmalıyız, makinenin dayanımı, ebadı ile değil kullanılan teknoloji ile doğrudan ilgilidir.

Levrek Spin Makine Seçimi

Aşağıda oluşturduğumuz spin/atçek takımlarını inceleyebilir ve ideal bir takım sahibi olabilirsiniz. Bu verileri referans alarak kendi spin/atçek takmınızı da oluşturabilirsiniz, öneriler her ne kadar uluslararası standart ve teknikler göz önünde bulundurularak hazırlansa da bulunduğunuz avlak ve avlanma tekniğinize göre istisnai değişiklikler oluşabilir, bu gibi durumlarda sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

TEKE İLE LEVREK AVCILIĞI NASIL YAPILIR

Hemen hemen tüm oltacıların hayallerini süsleyen levrek balığı avcılığı mevsim şartlarına göre oldukça sabır isteyen, bir o kadar da tekniksel ve taktiksel tecrübeye dayalı  avlanma yöntemi içseafoodplus.infoz biliyoruz ki levrek yaşam sürdüğü kıyı sularında besin olarak tercih ettiği unsurlar ile avlanmalıdır,kimi bölgelerde sardalya,kimi bölgelerde sülünez,mamun,boru kurdu,kimi bölgelerde kefal veya komidye ile avlanma imkanı verir iken kimi bölgelerde de teke ile neticeye gitmemiz gerekmektedir.

 Teke ile levrek nasıl avlanır

Canlı olarak kullanacağımız ve ya ölmüş olarak kullanacağımız teke ile kıyı sularında gerçekleştireceğimiz avımızda bilmemiz gereken ve uygulamada özenle dikkat etmemiz gereken ana malzemelere ihtiyaç duyulmalıdıseafoodplus.info bu malzemeler ?

Öncelikli olarak kullanacağımız misinamız monofilament,mukavemetli,deformasyonu en alt seviyede orta sertlikte güven verici 0,,28 kalınlığında olmalıdır.İğne olarak kısa pala,düz, serisi kullanmak gerekmektedir.0,kg.ağırlığında levrek için 1/0 iğne yeterli iken kg.ağırlığında levrekler için büyük iğne tercih etmek çok önemlidir.2/0,3/0,4/0 iğneler mutlaka her levrek avcısının çantasında olmak seafoodplus.info esnasında kullanımı rahat bir kepçe avladığımız levrek balığını sudan almamız için mutlak surette yanımızda olmalıdır.

Teke ile yapacağımız levrek avcılığında iskele gibi yüksek bir zeminde isek farkılı metod,kıyı sularına sıfır seviyede av yapacak isek farklı medot uygulamakta fayda vardıseafoodplus.info iki avlanma şeklinde de unutulmamalıdır ki levrek avcılığının en verimli zaman dilimi gece yapacağımız avlanmadır.

YÜKSEK ZEMİNDE TEKE KULLANARAK OLTA KAMIŞI VEYA EL TAKIMI İLE LEVREK AVI

Özellikle iskele ayakları dibinde veya mendirek taşları üzerinde gerçekleştireceğimiz levrek avcılığında beden olarak makinemizde veya el oltamızda sarılı uygun misinamızın ucuna monte edeceğimiz tek bir iğne gerçekleştireceğimiz avımız için seafoodplus.infogi bir ağırlık veya başka bir malzeme kullanmak kesinlikle sakıncalı olup tek bir iğne ile avımızı gerçekleştirmemiz uygun bir davranıştır.

Unutulmamalıdır ki iskele ayakları ve mendirek taşlarının dipleri teke barındırmakta ve doğal olarak levrek balığının buralarda dolaşmasına vesile olmaktadır bu nedenle tekeleri iğnemize monte ettikten sonra uzun mesafeli atış yapmaktan ziyade hemen önümüze takımımızı indirmemiz en doğru olanıdır.

Canlı teke kullanımında takım suda sürekli hareket halinde iken ölü teke kullandığımızda yemimizin orta sudan zemine doğru inişinde el ile veya kamış ucu ile yukarıya doğru hafif darbeler ile tekemize dikey hareketler seafoodplus.infomamalıdır ki ölmüş bir yem den ziyade canlı yem çok daha verimli av performansı sağlar.

KIYI SULARINDA DENİZ SEVİYESİNDE LEVREK AVI

Denize sıfır seviyede yapacağımız levrek avlarında el oltasından ziyade halkasız kamışlar veya spin kamışlar av performansı için ideal avlanma gereçseafoodplus.infoız kamışlarda kullanacağımız kamış boyu kadar misinamız yereli iken,spin kamışlarda 40 lık bir makine tekeyi komuta etmemize kolaylık sağlamaktadıseafoodplus.info iki kamış ile gerçekleştireceğimiz levrek avımızda  öncelikli olarak oldukça sağlam küçük bir fırdöndü ile beraber seafoodplus.info iğneyi monte ettiğimiz köstek yeterli olmaktadır.

Beden misinamızın üzerine ilk başta uygun bir stoper,arkasından fosfor takabileceğimiz gr.lık bir şamandıra ve son olarak gr. ağırlığında delikli bir kurşun.Sırasıyla;Beden misinasından iğneye doğru;Stoper,şamandıra,kurşun,fırdöndü ve son olarak iğne.

Av yapacağımız kıyı suyunun derinliğine göre stoperi beden misinamızda uygun yere çektiğimizde  şamandıra ve kurşun stoper ile fırdöndü arasında hareketli olmalıdır.2 Metrelik bir derinlikte 1,5 metrelik  misinamızın stoper mesafesi seafoodplus.info hiçbir zaman zemine değmemeli orta su altında bulunmalıdır.

Şamandıra üzerine monte edeceğimiz fosfor bize kılavuzluk yapacaktır,şamandıra tekeyi orta su altında tutacağından kurşun da şamandırayı suyun üst seviyesinde dik olarak durmasını sağlayacaktır,doğal olarak şamandıraya monte ettiğimiz fosfor aydınlığı direk suya vereceğine zemine dik durarak bizim vuruşları takip etmemizi sağlayacaktıseafoodplus.info durum çok önemlidir şamandıranın suda yan duruşu fosforun denize ışık vermesine ve av performansımıza olumsuz etki edeceği bilinmelidir.

TEKEYİ İĞNEMİZE MONTE ETMEK

İğnemize monte edeceğimiz tekeler canlı ise çift teke kullanmak gerekmektedir,ilk tekeyi kuyruk altından iğneye monte ettiğimizde iğne palasını karın ortasından çıkartarak iğne sapını gizlememiz gerekir,ikinci tekeyi ise sadece iğne palasını kuyruğun hemen üzerinden takarak suda saatlerce canlı hareket etmesini sağlarız bu şekilde levrek için son derece cazip bir yem olur.

 Teke ile levrek nasıl avlanır 

İğne palasının hemen ucunda ki canlı tekenin baş kısmındaki iki sivri boynuzu kırmak levreğin direk tekeye hamlesi için fayda sağseafoodplus.infoça sivri olan bu boynuzlar tekelerin savunma aracı olup levrek balığı için zaman zaman tehdit içermektedir.

Ölü kullanacağımız teke için aynı yöntem geçerli değildir,bu kez tek bir tekeyi kuyruk altından itibaren iğne sapından monte ederek palayı direk tekenin çene altından çıkartmalıyız boynuzları kırmayı unutmamalıyız.

Teke ile levrek avcılığında ne olursa olsun bilmeliyiz ki levrek balığı yemini alır ve hızla hareket eder onun için el oltamızda veya kamış avcılığında sabretmemiz çok önemlidir vuruş esnasında direk tasmalamaktan ziyade saniye bekleyerek tasmalamak en doğru olanıdır.

Tüm oltacılara rasgele.

 

HAZIRLAYAN:
Turgay SEZGİN
seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir