sihirli anlamı nedir / SİHİRLİ Nedir? TDK Sözlük Anlamı

Sihirli Anlamı Nedir

sihirli anlamı nedir

Sihirli Kelimeler ve Anlamları: Hokus Pokus ve Diğerleri

Hokus pokus, abrakadabra, açıl susam açıl… Bu sihirli kelimelerin anlamlarını hiç merak ettiniz mi? Bazen illüzyonlar, bazen de sırlarla dolu sihirlerin çağrısı gibidir bu ifadeler. Hadi bu sihirli kelimeler ve anlamlarını birlikte keşfedelim!

Sihirli Kelimeler, Kökenleri ve Anlamları

Abracadabra

Bu tılsımlı söz, köken bakımından Arami dillerinden geliyor. Abracadabra deyimine yazılı olarak ilk kez MS. 2. yüzyıl civarlarında, Antik Dönem&#;de rastlıyoruz. Roma İmparatoru Caracalla&#;nın doktoru olan Serenus Sammonicus tarafından yazıldığı sanılan bu ifadeler, rahatsızlığı olan imparatorun boynundaki muskanın üzerine aşağıda yer alan fotoğraftaki şekilde yazılmış.

Musevi inancından geldiği sanılan bu tedavi yöntemi Sammonicus&#;tan sonra da kullanılmaya devam etmiş. Yukarıdaki gibi üçgen biçiminde yazılarak deri bir muska içinde muhafaza edilen tılsımın birçok hastalıktan koruyacağına dair inançlar da yaygınmış. Neolitik Dönem&#;de insanların muska bulundurması gizli bir durum değilken, Orta Çağ baskısıyla muskacılık gizli hale gelmiş…  Başka bir bilgiye göre ise, Telema&#;nın (Telema, &#;istencini yap&#; fikri üzerine kurulu bir öğretidir) kurucusu Aleister Crowley, Gematria adlı denemesinde Kabalistik metotlarla &#;Abrahadabra&#; şeklinde bir büyü ifadesi geliştirdiğini öne sürmüş. 

Elbette bu kadarla kalmıyor, bu tılsımlı sözlerin 2. Yüzyıldan öncesine dayandığı da iddialar arasında yer alıyor. Abrakadabra&#;nın Yunanca&#;daki &#;abraksas&#;&#; sözcüğünden türetildiği bu sözün ise, eski çağlarda papirüs ve ceylan derisi üzerine yazılan bir tür büyülü harf dizisi olduğu da ifade ediliyor. 

cluny_-_mero_-_croix-talisman_motifs_magiques_base_sur_abracadabra_-_vie-vii_siecle-_ag_nielle

Abrakadabra kelime anlamı olarak &#;bu dünya gibi yok ol&#; ya da &#;söylediğim gibi yaratacağım&#; anlamlarına geliyor. Sammonicus&#;un yaptığı gibi hastalıkların yok edilmesinde kullanıldığı göz önünde bulundurulursa en çok da bu amaç için kullanıldığı düşünülüyor. 

Diğer yandan İbranice, takdis, kutsama gibi anlamlara gelirken öldürücü hastalık ve lanet anlamlarıyla birlikte kabalistik bir tedavi şifresi olduğu da sanılıyor… (Kabalistik (Kabbala) ise Yahudi mistisizminde ezoterik bir disiplin, düşünce okulu veya kurallar bütünü anlamına geliyor)

Açıl Susam Açıl

Ali Baba ve Kırk Haramiler hikayesi ile büyüyen bir nesil olarak pek çoğumuz mutlaka &#;susam ne alaka ya&#; diye düşünmüştür. Ben de onlardan biriyken geçenlerde deli olduğum için bu söz yeniden aklıma geldi ve biraz google&#;ladım. Ortaya çıktı ki, bu susam bildiğimiz susam değilmiş meğer…

%d7%a2%d7%9c%d7%99_%d7%91%d7%90%d7%91%d7%90_%d7%9e%d7%aa%d7%97%d7%91%d7%90_%d7%a2%d7%9c_%d7%94%d7%a2%d7%a5

Binbir Gece Masalları&#;nda geçen bu sihirli deyim, kırk haydutun hazineleri sakladığı mağarayı açmak için kullanılıyordu. Susam kelimesinin gerçek anlamlı olarak kullanıldığı da söyleniyor ancak bununla ilgili farklı teoriler de var. İbranicede bu kelime, &#;šem-šamáįm&#; yani cennetin adı olarak ifade edilirken Babil&#;de sihir uygulamaları yapılırken kullanılan susam yağına ithaf edildiği de sanılanlar arasında. Düşünürsek, &#;Cennetin adı&#; ifadesi hazinelerle dolu bir mağaradan başka neyi ifade edebilirdi ki 40 haydut için?

Başka bir varsayıma göre ise, kainatın oluşumu bağlamında 7 paralel evren olarak tasvir edilen bu sihirli deyim, &#;evrende farklı bir boyuta açılan kapı&#; ya da onu açan deyim gibi bir anlama da geliyormuş. Elbette bu bilgilerin tümü &#;mış mış mış&#; ve &#;muş muş muş&#;dan ibaret. 

Hokus Pokus

Sihirbaz ya da hokkabazlar tarafından en çok kullanılan sihirli kelimeler düşünüldüğünde akla ilk gelenlerden biri de; hokus pokus… Kökenleri belirsiz olan bu sihirli sözler, saçma bir kombinasyon ya da bozuk bir Latince olduklarına ilişkin söylemlere maruz kalmış. Ancak bazı Slav dillerinde pokus, &#;deneme, teşebbüs&#; gibi anlamlara gelirken &#;hocus&#; kelimesi Latince&#;de &#;hile yapmak&#; anlamına geliyor. 

px-eucharistelca

Yazılı kaynaklara göre ilk kez yılında kullanıldığı söylenen &#;Hokus Pokus&#; deyiminin ortaya çıkmasıyla ilgili başka bir inanış da var. Latince&#;de &#;hoc est corpus&#; diğer deyişle &#;kilise ayininde ekmeğin kutsanması&#; olarak karşımıza çıkan deyimin bu anlamları üzerinden düşünüldüğünde &#;Son Akşam Yemeği&#; hikayesi ile ilgisi olması muhtemel. Yani ekmek ve şarabın dönüşümü ya da yine Latince kökenli adıyla Transsubstantiation&#;ı işaret ediyor. (Hristiyan öğretide Efkaristiya ayinindeki seremonide ekmeğin İsa&#;nın bedenine şarabın ise kanına dönüştüğü inancıyla açıklanıyor.)

Bir kaç gizemi ortadan kaldırdığımıza göre merak uyandıran yeni konularda görüşmek dileğiyle, hokus pokus! Puf&#;

Kapak Fotoğrafı: Wikimedia

İlginizi çekebilir: Gizem Kalaç&#;tan Tarih, Müzik ve Edebiyatta Cadılar

Sihirli Nedir, Sihirli Ne Anlama Geliyor

İlk defa duyduğumuz Sihirli gibi kelimelerin anlamlarını öğrenme güdüsü sonucunda; o kelimenin ne anlama geldiği ister istemez merak ediliyor. Sihirli ne demek; Gündelik yaşamımızda çokça karşımıza çıkan Sihirli ne anlama gelir? Kökeni ilginç olan Sihirli kelimesini ilk defa işiten kişiler Google üzerinden TDK’ya göre Sihirli nedir ? sorusunun cevabını arıyor. Peki, Sihirli ne demek, Sihirli kelimesinin kökeni ne, Sihirli kelimesinin kaç farklı anlamı var, Sihirli sözcüğünün TDK’ye göre anlamı nedir?

sihirli-ne-demek, sihirli-nedir, sihirli-tdk

Sihirli Ne Demek? Sihirli TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Sihirli kelimesinin TDK sözlük anlamı; sıfat &#; Büyülü, afsunlu, füsunkâr

Sihirli kelimesi, günlük hayatta vatandaşların sıklıkla kullandığı kelimelerden bir tanesidir. Dilimizde yer alan Sihirli kelimesi, gerek günlük hayatta, gerekse sosyal medyada kullanılan sözcüklerden birisi olarak öne çıkmaktadır. TDK&#;ya göre çeşitli anlamları olan Sihirli kelimesi, Türkçe’de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılabilir.

Sihir Ne Demek?

Tarih: 21 Temmuz NE NEDİR?

Sihir nedir, ne anlama gelir? Sihir kelimesinin sözlük anlamı nedir? Kur’an’da sihirle ilgili ayetler.

Sihir “büyü, efsun” demektir.

SİHİR NEDİR?

Sözlükte “bir şeyi olduğundan başka türlü göstermek, aldatmak, oyalamak; birinin ilgisini çekmek, gönlünü çelmek” mânalarında masdar olan sihr kelimesi “hile, aldatma; sebebi gizli kalan iş” anlamlarında isim olarak da kullanılmaktadır. (Lisânü’l-ʿArab, “sḥr” md.; Kāmus Tercümesi, II, ) Râgıb el-İsfahânî’nin açıklamalarından hareketle sihir terimini “el çabukluğu, göz boyama ve yaldızlı sözler söyleme yoluyla gerçekleştirilen hile ve aldatma işi, şeytanla yakınlık kurup ondan yardım alma ve nesnelerin şeklini değiştirme iddiası” diye tanımlamak mümkündür. (el-Müfredât, “sḥr” md.)

SİHİRLE İLGİLİ AYETLER

Kur’ân-ı Kerîm’de sihir ve türevleri terim anlamıyla altmış yerde geçmekte, bunların kırktan fazlası Hz. Mûsâ, Hârûn ve Hz. Muhammed’le ilgili âyetlerde yer almaktadır. Ayrıca Hz. Sâlih, Şuayb ve Îsâ’nın muhataplarınca büyücü veya büyülenmiş diye nitelendirildiğini belirten âyetlerde sihirle ilgili kelimeler kullanılmış, bu iddiaların iftiradan ibaret olduğu, inkârcıların eskiden beri peygamberler hakkında böyle sözler söyledikleri bildirilmiştir. (M. F. Abdülbâkī, el-Muʿcem, “sḥr” md.) Kur’an’da sihrin üç şekline değinildiğini söylemek mümkündür.

  1. Mısırlılar’ın Sihri. Hz. Mûsâ döneminde Mısır’da sihirbazlar bazı tekniklere başvurarak hayal ettirme (illüzyon) şeklinde sihir yapıyorlardı (Tâhâ 20/66). Mûsâ, kardeşi Hârûn’la birlikte ilâhî mesajı iletmek üzere Firavun ve taraftarlarına gönderildiğinde Firavun onların mûcize göstermesini istemiş, bunun üzerine asâ ve yed-i beyzâ mûcizeleri gerçekleşmiştir. Mûsâ’yı sihirbazlıkla suçlayan Firavun çevresindeki güçlü sihirbazlar sayesinde onu mağlûp edebileceğini düşünmüş, fakat Mûsâ asâsıyla sihirbazların kullandığı büyü araçlarının tamamını etkisiz hale getirmiş, böylece gösterilerinin bir aldatmacadan ibaret olduğu ortaya çıkmış, işin aslını bilen sihirbazlar iman etmiştir (el-A‘râf 7/; eş-Şuarâ 26/). Kur’ân-ı Kerîm birçok âyette Hz. Mûsâ’nın sihirbaz olmadığını, rakiplerinin sihrini sihirle değil Allah’ın izniyle etkisiz hale getirdiğini ve diğerlerinin ortaya koyduğu gösterilerin aldatmacadan ibaret bulunduğunu açıklamaktadır (el-A‘râf 7/, ; Yûnus 10/, 81; Tâhâ 20/).
  2. Bâbilliler’in Sihri. Bu sihir semavî güçlerden yardım alarak yapılan sihir çeşidi olup Bakara sûresinin âyetinde bunun üzerinde durulmuştur. Burada Hz. Süleyman’ın hükümranlığının sihre dayandığını söyleyen yahudiler eleştirilmekte, bazı kişilerin topluma zararı dokunan ve karı kocanın arasını ayırmayı hedefleyen şeyleri öğrendikleri, halbuki Allah’ın izni olmadıkça kimsenin kimseye zarar veremeyeceği bildirilmektedir. Âyette şeytanlar, onlara uyan insanlar, Hârût ve Mârût sihirle ilişkili taraflar olarak gösterilmektedir.
  3. Düğümlere Üfleme Suretiyle İcra Edilen Sihir. Felak sûresindeki ilgili âyette sihir kelimesi kullanılmaksızın düğümlere üfleyenlerin şerrinden Allah’a sığınılması istenmektedir. Burada “üfürükçüler” anlamında “neffâsât” kelimesi geçmektedir.

Âyet ve hadislerin genel muhtevası göz önünde bulundurulduğunda sihrin bazı çeşitlerinin olağan üstü bilgi ve güç iddiasına dayanması sebebiyle tevhide aykırı bir inanç olarak değerlendirilmesi gerekir. Bazıları ise hile ve sahtekârlık gibi ahlâk dışı davranışlardan ibarettir. Bunun yanında sihir sosyal hayatın bir olgusu gibi görülerek onun daha çok iman ve ahlâk açısından doğuracağı sonuçlar üzerinde durulmuştur. Nitekim hadislerde sihir helâk edici yedi büyük günahtan biri kabul edilmiş (Buhârî, “Veṣâyâ”, 23; “Ṭıb”, 48; Müslim, “Îmân”, ), fal ve kehanet gibi o da yasaklanmıştır (Tayâlisî, s. 50) Bu tavır Hz. Peygamber’den sonra sahâbe tarafından devam ettirilmiş, Hz. Ömer hilâfeti sırasında büyücülük yapanların cezalandırılacağını ilân etmiştir. (Muhammed Hamîdullah, s. ). Konuyu kamu düzeni açısından ele alan fıkıh âlimleri dinî bakımdan inkârla sonuçlanan sihrin irtidad suçuna denk tutulmasını, bu sonucu doğurmayan sihirlerde ise sihirbaza toplum hayatında meydana getirdiği zarara göre işlem yapılmasını öngörmüşlerdir. (el-Muvaṭṭaʾ, “ʿUḳūl”, 19; Şâfiî, I, ; Cessâs, I, ; İbn Kudâme, VIII, )

Kaynak: DİA

İslam ve İhsan

İSLAM’DA BÜYÜ (SİHİR) YAPMANIN HÜKMÜ NEDİR?

İslam’da Büyü (sihir) Yapmanın Hükmü Nedir?

PEYGAMBER EFENDİMİZ’E BÜYÜ YAPILDI MI?

Peygamber Efendimiz’e Büyü Yapıldı mı?

BÜYÜ VE CİNLERDEN KORUNMAK İÇİN OKUNACAK DUALAR

Büyü ve Cinlerden Korunmak İçin Okunacak Dualar

PAYLAŞ:                

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

Erkam Medya © islam&ihsan Güncelleme: ABONE OL

Sihir Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Sihir Kelimesi TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Sihir kelimesi ne anlama geliyor? Sihir kelimesini araştıranlar, bu sözcüğün kökeninin nereden geldiğini ve kaç anlama sahip olduğunu merak ediyor. Pek çok kişi tarafından aratılan Sihir kelimesi ne demek sorusunun cevabını haberimizde paylaştık. İşte, TDK'ya göre Sihir kelimesinin anlamı ve kökenine ilişkin merak edilenler

SİHİR NE DEMEK, NE ANLAMA GELİR? SİHİR KELİMESİ TDK ANLAMI

 

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir