canan karatay yumurta nasıl yenmeli / Canan Karatay’dan kemikleri çelik gibi yapan tarif! Her sabah aç karnına içiyor - Türkiye Gazetesi

Canan Karatay Yumurta Nasıl Yenmeli

canan karatay yumurta nasıl yenmeli

Canan Karatay’dan yumurtayı haşlayarak tüketenlere önemli uyarı

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, sporcuların ve kas yapmak isteyenlerin kullandığı protein tozunun çok tehlikeli olduğunu söyledi. Karatay, "Protein tozu adaleyi büyütüyor. Kalp de bir adale. Kalbi de büyütüyor. Onun için de kalp krizi geçiriyor genç yaşta sporcularımız" diye konuştu. Karatay, yumurtada bulunan proteinin değil, sporcuların kullandığı protein tozunun zararlı olduğunu aktararak, “Ancak yumurta çok haşlandığı zaman, yumurta kavrulduğu zaman trans yağlar meydana geldiği için tehlikelidir" uyarısında bulundu.

Yayınlanma:

Canan Karatay’dan yumurtayı haşlayarak tüketenlere önemli uyarı

Eskişehir Anadolu Üniversitesinde düzenlediği konferans öncesi muhabirlerin sorularını cevaplayan Karatay, özellikle spor salonlarında insanlara önerilen protein tozlarının ölüm saçtığını, sağlıklı bir şekilde protein almanın birçok yolu olduğunu belirtti. Karatay, en doğal ve en ucuz proteinin yumurta olduğunu anlattı.

Yumurtada bulunan proteinin değil, sporcuların kullandığı protein tozunun zararlı olduğunu aktararak, “Yumurtanın beyazında 9 tane amino asit vardır. Esansiyel amino asitlerdir bunlar. Vücuda mutlaka girmesi lazım. Sarısında da omega 3, omega 6 vardır. Kolin denilen bir madde var ki; kolin beyinde uyarıcı dediğimiz en önemli kimyasallardan biri olan asetilkolinin ana maddesidir. Bunların doğal olarak vücuda girmesi lazım. Yumurta hiçbir zaman sarısıyla beyazıyla tehlikeli değildir. Zararlı olan protein tozudur” diye konuştu.

“Yağ ile protein doğal olacak ve vücuda birlikte girecek”

İnsanların yumurtayı yanlış tükettiğine dikkati çeken Karatay, yağ ile proteinin vücuda birlikte girmesi gerektiğini söyledi. Karatay, şöyle konuştu:

“Ancak yumurta çok haşlandığı zaman, yumurta kavrulduğu zaman trans yağlar meydana geldiği için tehlikelidir. Çok haşladığımız zaman biliyorsunuz ki sarının etrafında yeşil bir şey olur. İşte o artık yumurta değil zaten. Ağzınıza attığınızda dağılır. O sarı tehlikelidir. Maalesef bugün bütün atletlere, bütün sporculara, gençlere vücut yapabilsinler diye yalnız yumurtanın beyazı verilmektedir. Çok tehlikelidir. Yumurtanın beyazını yemesinler. Atletlere, onları yetiştirenlere söylüyorum. Çünkü protein tamam, çok iyi. Vücuda protein girecek. Vücuda yağ girmezse, yani yumurtanın sarısıyla birlikte yağ girmezse, o proteinin vücuda zararı var. Onun için yağ ile protein doğal olacak ve vücuda birlikte girecek.”

“Protein tozu çok tehlikeli”

Karatay, dünyada yapılan araştırmalar sonucunda protein tozunun tehlikeli olduğunun kanıtlandığını dile getirerek sözlerine şu şekilde devam etti:

“Yapılan araştırmalar gösterdi ki; protein, yağ ile birlikte vücuda girdiği zaman proteinin vücutta kullanımını o yağ hızlandırıyor. Çok daha güçlendiriyor. Vücut yapanlara ve yaptıranlara söylüyorum. En tehlikelisi protein tozlarıdır. En tehlikelisi sporculara 'adale yapacağım' diye verilen protein tozlarıdır. Trans yağ doludur. Bundan tamamen uzaklaşmak lazım. Hatta ithalini bile yasaklamak lazım. Çünkü trans yağlar vücudu geliştiriyor diye spor salonlarında sunuluyor. Güya kontrol altında. Protein tozu adaleyi büyütüyor. Kalp de bir adale. Kalbi de büyütüyor. Onun için de kalp krizi geçiriyor genç yaşta sporcularımız

Canan KaratayEskişehirKalp kriziÖlümProtein tozuyumurta

Canan Karatay bu kez 10 yumurta yiyin dedi

Açıklamalarıyla sıkça gündeme gelen Prof. Dr. Canan Karatay, bu kez 'günde 2 yumurta' açıklamasını değiştirdi ve çıtayı çok yükseltti: 10 yumurta 2 turp yiyin.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından düzenlenen toplantıların sine konuşmacı olarak konuk olan Karatay, "Medya ve Sağlık" başlıklı sunum yaptı. Karatay, dünyada obezitenin en büyük sorun olduğunu ve bütün hastalıkların temelinde beslenmenin yattığını vurgulayarak, şunları anlattı:

 

"10 YUMURTA 2 TURP"

 

Karatay, "nasıl beslenmeliyiz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

 

"Bol doğal yağ yenmeli. İnsan vücudu motordur, yağsız çalışmaz. Bol doğal protein alınmalı. Kuzu eti, koyun eti, dana eti, deniz balığı, köy tavuğu, köy yumurtası, peynir, yoğurt, günlük süt. İşlenmiş etler sağlıksızdır. Pastırmamız çok sağlıklı. Kuru baklagiller, kuru yemişler, mevsim sebzeleri yenmeli"

Anne sütünün haricinde, insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağı

İşte mucizevi besin yumurta

 

Sağlıklı yaşamak için yeterli ve dengeli beslenmeye, yeterli ve dengeli beslenme için de bir canlıya hayat verecek kadar yüksek besleyici değere sahip olan yumurtayı öğünlerimizden eksik etmemeliyiz; çünkü: 

 

Biyolojik değeri yüksek proteinler içinde yumurta proteini ÖRNEK PROTEİN olarak kabul edilir. Yani yumurta proteini vücutta en iyi şekilde kullanılarak, en iyi şekilde vücut dokularına çevrilen proteindir.

 

Yumurtada bulunan protein, tüm besinler içinde en kalitelisi. Çünkü, yumurtadaki proteinde, insan vücudunda sentezlenmeyen ve besinlerle dışarıdan alınması gerekli olan "elzem amino asitleri" yeterli ve dengeli miktarlarda bulunuyor. Sindirilebilirliği yüksektir, tamamına yakını vücut tarafından kullanılır ve vücut proteinlerine dönüşseafoodplus.info özelliğinden dolayı da, diğer besinlerin protein kalitesinin hesaplanmasında da kullanılıyor. Yumurtada proteinden elde edilen fayda yüzde 90'ın üstünde iken, bu değer sütte yüzde 85, balıkta yüzde 76, sığır etinde de yüzde 74'te kalıyor.  

Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri de içerir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Demir yetersiz alındığında anemi (kansızlık) oluşur. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan korunma rolü vardır. Yetersizliğinde çocukların öğrenme yeteneği ve okul başarısı azalır. Yumurta özellikle sexsüel ve fizyolojik gelişmede ve bağışıklık sisteminde rolü olan çinko minerali açısından da iyi bir kaynaktır.

 

Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Büyük bir yumurtada gram civarında yağ bulunur. Bunun gramı doymuş yağ asitleri, diğer kısmı ise, doymamış yağ asitleri şeklindedir. Görüldüğü üzere yumurta, kalp-damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitlerini düşük oranda içerir ve toplam yağ miktarı düşüktür.  

Özellikle yumurta sarısı kemiklerin ve dişlerin oluşması ve sağlamlığında rol olan kalsiyumun, fosforun ve bazı B grubu vitaminlerinin zengin bir kaynağıdır.

 

Yumurtada bulunan kolin maddesi, özellikle çocukların zihinsel/beyinsel gelişiminde ve öğrenme yeteneklerinin artışında önemli rol oynar. Yaşam boyu başarılı birer birey olmaları için, erkeklerin mg, bayanların mg günlük kolin ihtiyacı vardır. Hamilelik döneminde bu ihtiyaç 7 kat artar.

 

Düzenli tüketilen yumurtanın; kanser, kalp-damar hastalıklarından korunmada ve bunların tedavisinde, sindirim sistemi sağlığında, menapoz semptomlarının hafiflemesinde, osteoporozun önlenmesinde etkili olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

 

Düzenli şekilde yumurta tüketen genç bayanlarda, ileriki yaşlarda göğüs kanseri görülme riskinin azaldığı saptanmıştır.

 

Yumurta tüketimi felç olma riskini azaltmaktadır.

 

Yumurta göz sağlığını korur; ileriki yaşlarda oluşabilecek görme bozuklukları ve katarakt riskini azaltır.

 

Yüksek besin öğesi içeriğine rağmen düşük kalorilidir.

 

Yumurtanın yemekler içinde en az 7 ayrı görevi vardır:

 1- Kabartıcı

2- Koyulaştırıcı-katılaştırıcı

3- Tabaka oluşturucu

4- Parlatıcı                                                        

5- Renk verici

6- Lezzet verici

7- Emülsifiye edici yani mayonezde olduğu gibi su ve yağı birbirine karışır hale getirici özellikleridir.

 

İçerdiği 12 çeşit besin öğesi ile yumurta, sindirimi en kolay, en lezzetli ve en ucuz besin deposudur.

 

Yumurta, bilinen en büyük üreme hücresidir ve aynı zamanda insanların severek tükettiği mükemmel bir besin kaynağıdır. Anne sütünden sonra en yararlı besin maddesi olarak değerlendirilmektedir. Çok sayıda temel besin maddesinin yanında antioksidanlar ve biyoaktif komponentler içerir. Bu nedenle gıda alanı dışında; kimya, farmakoloji, kozmetik ve tıpta da kullanımı giderek artmaktadır. 

Bu değerli besin maddesi hakkında bilmediğimiz ya da yanlış bildiğimiz bir çok bilgi mevcuttur. Bu nedenle aşağıdaki 15 önemli ve çarpıcı bilgi yumurta hakkındaki düşüncelerinizi tamamen değiştirecektir.

 

1. Yumurtanın besin madde değerleri ne kadar yüksektir ? Bir yumurta kaç kaloridir ?

Yumurta, sağlıklı yaşam için, gerekli olan 6 temel besin grubunun (protein, yağ, karbonhidrat, vitamin, mineral ve su) tümünü içerir. Bir yumurta, birçok besin maddesi (protein, n-3 yağ asitleri, vitamin A, K, D, E, B2, B12, niyasin, biyotin, pantotenik asit ve birçok mineral) için önerilen günlük dozların %9’dan fazlasını karşılamaktadır. 

 

Yüksek besin maddesi içeriğine rağmen yumurtanın enerji içeriği düşüktür. Orta boy bir yumurtanın (60 gr) enerji içeriği ortalama 80 Kcal'dir.

 

2. Çiğ yumurta tüketimi sağlığa zararlı mıdır ? 

İnsanların çiğ  yumurta tüketmesi bazı patojen bakteriler (özellikle Salmonella) açısından risk oluşturur. Çiğ yumurta akının sindirilebilirliği çok düşüktür, pişmemiş yumurtada bulunan bazı proteinler diğer besinlerle alınan vitamin ve mineralleri kendine bağlayarak vitamin ve minerallerden yararlanmayı engeller. Emilimi ve yarayışlılığı engellenen vitamin ve mineraller doğruca dışarı atılır. Yumurta pişirildiği zaman sindirilebilirliği ve yarayışlılığı artarken, vitamin ve mineralleri bağlayan yumurta proteinleri de yüksek sıcaklıkta denatüre olur. Pişmiş yumurta proteinleri, vitamin ve mineralleri kendine bağlayamaz. Bu nedenle uzun süre çiğ yumurta akı tüketenlerde bu vitamin (özellikle biyotin) ve minerallerin eksikliğine bağlı sağlık sorunları görülebilir. Kısaca çiğ yumurta tüketimi sağlığa yararlı değildir. Ancak sindirim sorunlarına ve vitamin - mineral eksikliğine yol açacağından sağlığa zararlıdır.

 

3. Köy yumurtası olarak satılan yumurtalar sağlığa zararlı mıdır ?

Ticari olarak üretilen yumurtalarda tavukların yediği yem sadece temel besin maddelerinden oluşurken (mısır, soya, ayçiçeği vb.), köy yumurtasında tavuklar toprak yüzeyinden ve atık dolu çevreden (ne yazık ki!) besin maddelerinin yanı sıra her türlü kirli, zararlı, kimyasal, mikrobiyal ve patojen içeren yabancı, metal ya da plastik maddeleri tüketerek bu zararlı maddelerin yumurtaya geçmesine sebep olur. Köy yumurtası tüketimi sağlığa zararlı olabilir. Özellikle bebeklere yedirilmesi sakıncalıdır.

 

4. Sarısı daha koyu renkli olan yumurta daha lezzetli ya da daha besleyici midir ?

Sarı rengi yumurtanın besin değerini etkilemez. Yumurta sarısına renk veren madde ksantofil pigmentleridir. Bu pigmentleri tavuk üretemez, tükettiği yemlerle alması gerekir. Yumurta sarısına rengini veren lutein ve zeaksantin pigmentleri aynı zamanda önemli antioksidanlardır. Bu pigmentler tat oluşturmaz. Bu nedenle açık ve koyu sarılı yumurtaların besin değerleri ve lezzetleri arasında  bir fark yoktur.

 

5. Kahverengi kabuklu yumurtalar beyaz kabuklu yumurtalara göre daha besleyici midir?

Kabuk rengi kalıtsal bir özelliktir. Genelde kahverengi tüylü ve kırmızı kulakçık rengine sahip tavuklar kahverengi kabuklu yumurta yumurtlar. Beyaz tüylü ve beyaz kulakçık rengine sahip tavuklar beyaz kabuklu yumurta yumurtlar. Kahverengi kabuklu yumurtalar biraz daha iridir ve kabuk kırılma mukavemeti daha yüksektir. Fakat kahverengi ve beyaz kabuklu yumurtaların besin değerleri arasında fark yoktur.

 

6. Bir tavuk günde 1 yumurtadan daha fazla yumurta yumurtlayabilir mi ? 

Yumurta verimi yüksek olan tavuklar en fazla günde bir kez yumurtlar. Çünkü bir yumurtanın oluşumu için 24 – 26 saat gerekir. Bazı fizyolojik nedenlerden ( örneğin erken ovulasyon) bazı tavukların günde 2 kez yumurtladığı görülebilir. Fakat bu tavuklar ertesi gün yumurta yumurtlamaz.

 

7. Yumurtanın kollajen içeriği yüksek midir ? 

Yumurta kabuk altı zarlarının yapısında yüksek miktarda kollajen bulunur. Kabuk altındaki zarların esnek olduğu kadar stabil durmasını sağlayan kollajenler aynı etkiyi insanlarda da gösterdiğinden tüketimi oldukça yararlıdır. Bir çok ünlü kozmetik firmasının da kullandığı yumurta kabuk altı zarları dünyanın en ucuz kollajen kaynağı olarak gösterilmektedir. Yumurta kabuk altı zarları, haşlanmış yumurtanın üstünde (zarı soymadan) tüketilebilir. Cilt esnekliğini ve kırışıklık azaltıcı etkisini gözle görülür şekilde düzenleyecektir.

 

8. Yumurta yıkanır mı ? 

Yıkama, yumurta kabuğundaki koruyucu tabakaya (kütikül) zarar verir. Özellikle soğuk suda yıkanan yumurtalarda kabuk yüzeyinde bulunan mikroorganizmalar yumurta üzerindeki mikroskobik gözenekler aracılığıyla yumurta içine çekilir. Bu nedenle yıkanan yumurtalarda enfeksiyon riski artar. Ayrıca elde yıkanan yumurtalara el ile temas yoluyla bir çok patojen bulaşabilir.

 

9. Haşlanan yumurtada sarının etrafında neden yeşil - gri renkli bir tabaka oluşur.

Uzun süre yüksek sıcaklıkta haşlanmış veya haşlandıktan sonra uzun süre soğutulmadan kalmış yumurtalarda sarının etrafında yeşil – gri renkli halka oluşur. Bu yumurtalarda belirgin bir kükürt kokusu hissedilir. Yumurtadaki demir ve kükürtün sarı yüzeyinde etkileşimi sonucu bu renk değişimi oluşur. Bu yumurtanın tüketimi sağlığa zararlı değildir.

 

Bazı haşlanmış yumurtaların kabukları neden zor soyulur ? 

Taze yumurtalar haşlandığı zaman daha zor soyulur. Çünkü kabuk ile kabukaltı zarları ve yumurta akı daha sıkı bağlanmıştır. Yumurta bekletilince su kaybı olur, küt uçta dış ve iç kabukaltı zarları birbirinden ayrılarak hava hücresi oluşur. Bu yumurtalarda kabuk daha kolay soyulur. Kısaca zor soyulan yumurta daha tazedir.

 

Yumurtanın döllü olup olmadığı nasıl anlaşılır? Kan lekesi yumurtanın döllü olduğunun kanıtı mıdır?

Ticari yumurta üretiminde sürüde horoz bulunmadığı için üretilen yumurtaların tümü dölsüzdür. Ancak köy yumurtası alınırsa ve sürüde horoz varsa sarının yüzeyindeki halka şeklindeki kan lekesi, yumurtanın döllü olduğunun, embriyo gelişiminin kanıtı olabilir. Marketlerden alınan karton viyol içerisindeki yumurtalarda kabuğa yakın yerde veya ak üzerinde görülen kırmızı lekeler tavuğun karaciğerinde ya da yumurtalığında oluşmuş kan lekeleridir. Bu lekeler döllülük ya da embriyonik gelişim değildir.

 

Yumurtanın kolesterolü yüksek midir ? Kolesterolsüz yumurta üretilebilir mi ?

Orta büyüklükte bir yumurta mg kadar kolesterol içerir. Bu kolesterolün hemen hemen tamamı yumurta sarısında bulunur. Yüksek kolesterol sorunu yaşayan insanların günde bir yumurta sarısından fazla tüketmesi önerilmez. Yumurta akında kolesterol yoktur. Bu nedenle yüksek kolesterol sorunu olan insanların yumurta akı tüketmesinin bir sakıncası yoktur.

 

Kolesterolsüz yumurta üretmek mümkün değildir. Ancak; genetik ıslah, rasyon içeriğinin değiştirilmesi, bazı yem katkıları veya bazı kimyasallarla yumurta kolesterolünü bir miktar azaltmak (%10 – 50) mümkündür.

 

Fonksiyonel yumurtalar güvenilir midir ? 

Fonksiyonel yumurtalar son yıllarda yaygınlaşan yumurta çeşitleridir. Yumurtanın sahip olduğu besin değerinin yem içeriği değiştirilerek artırılması ya da azaltılmasıyla oluşturulur. Selenyumlu, omegalı, vitaminli, mineralli yumurtalar fonksiyonel yumurtalara örnektir. Fonksiyonel yumurtanın diğer fonksiyonel gıdalara göre en önemli avantajı, aşırı dozun hemen hemen imkansız olmasıdır. Çünkü tavuk yumurtayı neslinin devamı için üretir ve hiçbir besin maddesini embriyoya zararlı olacak dozda yumurtaya aktarmaz. Bu nedenle bu yumurtaların tüketimi güvenilirdir.

 

Tavuklara verilen antibiyotikler yumurtaya geçer mi? 

Antibiyotik kalıntıları yumurtaya geçebilir. Avrupa Birliğinde ’dan itibaren antibiyotik kullanımı yasaklanmıştır. Bazı ülkelerde yumurta sektöründe veteriner denetiminde ve hastalık tedavisi amacıyla bazı antibiyotiklerin kullanımına izin verilmektedir. Arınma süresi tamamlanmadan üretilen yumurtaların satışı yasaklanmıştır. Ülkemizde de AB uyum sürecinde antibiyotik kullanımı yasaklanmıştır. Antibiyotik kullanımına izin verilen ülkelerde bu riski almak istemeyen tüketiciler antibiyotik kullanımının tamamen yasak olduğu organik yumurtaları tercih edebilir.

 

Yumurtanın protein içeriği ne kadar yüksektir ? 

Bir orta boy yumurta ortalama 8 gram (%13) protein içerir. XL boy yumurtalarda bu miktar 13 grama kadar çıkmaktadır. Bu proteinin tamamı yumurta sarısında bulunur. Temel besin kaynaklarımızla karşılaştırıldığında yumurta, protein içeriği yüksek gıdalar sınıfında ilk sıralarda yer almaktadır. Ayrıca yumurta proteini, diğer protein içeren gıdalara kıyasla daha yarayışlıdır.

 

Yumurta kabuğu kalsiyum desteği olarak kullanılabilir mi?

 

Evet. Bu amaçla 2 yöntem kullanılabilir.

 

1. Yöntem (Kabuk Tozu) : Yumurta kabukları iyice yıkanarak yumurta akından ayrılır. 5 – 10 dakika kaynatılarak olası patojen bakteriler yok edilir. Kabuklar kurutulduktan sonra ince öğütülür. Ağzı kapalı kaplarda saklanır. Yarım çay kaşığı kabuk tozunda yaklaşık mg kalsiyum bulunur. Osteoporozisli hastalarda kabuk tozunun mg magnezyum sitrat ve D Vitamini ile tüketilmesi önerilmektedir. Kabuk tozunu kalsiyum sitrat formunda tüketmek için ½ çay kaşığı kabuk tozu ½ limon suyu ile karıştırılır. Çıkan kabarcıklar bitince (oda sıcaklığında 3 – 4 saat sonra) içilir.

 

2. Yöntem (Limon Suyunda) : Küçük bir kavanoza 1 yumurta koyulur. Üzerini örtecek kadar taze limon suyu ilave edilir. Kavanozun ağzı iyice kapatılarak bozdolabına konur. Günde 3 – 4 kez çalkalanır. Limon suyu taze ise 2 – 3 gün sonra kabarcık çıkışı durur. Yumurta kabuğu erir. Yumurta limon suyundan çıkartılarak normal olarak kullanılabilir. Kalan çözelti çalkalanarak başlangıçta 1 çay kaşığı tüketilir. İlerleyen günlerde miktar artırılabilir. Çünkü limon suyunda eriyen kalsiyum miktarını hesaplamak zordur. Yumurta limon suyunda daha uzun süre tutulursa limon suyunu emerek şişer ve kabukaltı zarı yırtılabilir. Bu nedenle yumurta en çok 3 – 4 gün sonra limon suyundan çıkartılmalıdır.

Sağlıkla ilgili verdiği tavsiyelerle çok konuşulan Prof. Dr. Canan Karatay, her sabah aç karnına kemik suyu içtiğini söyledi. Kemiklerini güçlendirmek için her gün özel bir karışım hazırlayıp tükettiğini belirten Karatay, bu karışımın tarifini vermeyi ihmal etmedi. İşte ünlü profesörden bağışıklığı güçlendiren, kemikleri çelik gibi yapan, hormonları rahatlatan doğal takviye…

fotoğrafı Paylaş

Prof. Dr. Canan Karatay, kendi Youtube kanalı için çektiği videoda açıklamalarda bulundu. Sağlıklı yaşam hakkında tavsiyelerde bulunan Karatay, kemiklerini güçlendirmek için her sabah tükettiği doğal kolajen görevi gören içeceğin tarifini verdi.

fotoğrafı Paylaş

Kolajenin sağlığımız için çok önemli olduğunu belirten Karatay, yapay olanlar yerine doğal kolajenleri tercih etmemiz gerektiğini söyledi. İşte ünlü profesörden önemli açıklamarlar…

fotoğrafı Paylaş

Kelle paça en doğal kolajendir, mineral doludur, kemiğin tüm mineralleri ona geçer. Ben ‘kelle paça’ dediğim zaman insanlar benimle alay ediyor. Etsinler ne yapalım Kelle paça içemeyenler kemik suyuyla da doğal yoldan kolajen alabilir. Kasaptan kemik alıp onu saat arası kaynatıp suyu içilebilir. 

fotoğrafı Paylaş

Biz yaz kış her sabah kemik suyu içeriz. Bir kupa dolusu kemik suyuna yarım limon sıkarız. Bir çay kaşığı da kristal kaya tuzu koyarız. Her sabah kahvaltıdan önce onu içeriz.

fotoğrafı Paylaş

Bu içecek, vücudun hastalıklara karşı direncini, kemikleri, kasları, kas bağlarını güçlendiriyor. Hormonları rahatlatıyor.

fotoğrafı Paylaş

Antikorlar kemik suyu çorbada, işkembe çorbasında, kelle paça çorbasında bolca var. Çocuklara da bunu içirmek lazım. Kemikleri güçlenir, boyları uzar. 

 

fotoğrafı Paylaş

Dışarda sağlıklı bir şey yok. Ev yemeği yemek çok önemli. Yapacağınız en basit şey yumurta… 

fotoğrafı Paylaş

Yumurta, süper besindir. En fazla 6 dakika kaynatılmalı, fazla pişirilmemelidir. Yumurta, sarısı ile beraber yenmeli. Beyni geliştiriyor. Özellikle öğrenciler için çok önemli. Hepsini bir arada olmamak üzere, gün içinde tane yumurta yenmesinde sakınca yoktur.

fotoğrafı Paylaş

Çin’de hamilelere çocuğun beyni gelişsin diye 10 tane yumurta yenmesi tavsiye ediliyor. Keseniz müsaitse sabah pastırmalı yumurta yiyebilirsiniz. Öğlen ve akşam ıspanaklı veya ışkınlı yumurta yiyebilirsiniz. Yumurta her türlü otla yapılabilir.

Canan Karatay çok sinirlendi: Günde 10 tane yiyin!

Prof. Dr. Canan Karatay, y&#;llard&#;r yapt&#;&#;&#; ezber bozan aç&#;klamalar&#;yla gündemden dü&#;müyor. Obezite kar&#;&#;tl&#;&#;&#;yla bilinen Canan Karatay, her f&#;rsatta do&#;al beslenmenin önemini vurguluyor. &#;ç hastal&#;klar&#; uzman&#; Prof. Dr. Canan Karatay, bu sefer YouTube’da kat&#;ld&#;&#;&#; bir programda söyledikleriyle dikkatleri üzerine çekti. Karatay, bu kez ‘süper besin’ dedi&#;i yumurta ile ilgili öneriler sundu, günde 10 tane yumurta yenmesi gerekti&#;ini belirtti. Peki, Karatay’a göre yumurta nas&#;l tüketilmeli? Yumurta kolesterolü yükseltir mi? Yumurtada bulunan vitamin ve mineraller neler? &#;&#;te konuyla ilgili Canan Karatay’dan öneriler…

SÜPER BES&#;N YUMURTA

Karatay, “Yumurta adeta ‘süper besin.’ Ama serbest gezen tavuk yumurtas&#; olacak. Çinliler as&#;rlardan beri günde 10 yumurta yiyor. Hamileler ve lohusal&#;k dönemindeki kad&#;nlar için de çok faydal&#;. Bebe&#;in geli&#;imine katk&#;s&#; büyük. Yumurtan&#;n beyaz&#; da sar&#;s&#; da çok faydal&#;. Biz doktorlar olarak bunu yasaklayamay&#;z” dedi.

YUMURTA NASIL P&#;&#;&#;R&#;LMEL&#;?

Yumurtan&#;n çok ha&#;lanmamas&#; gerekti&#;ini belirten Karatay, tüketimi konusunda &#;u önerileri sundu:

iStock

“Yumurta sar&#;s&#;n&#;n etraf&#; pi&#;mekten grile&#;mi&#; olmamal&#;. Çünkü o noktada proteini bozulmu&#; oluyor. Yumurtay&#; çok fazla s&#;v&#;ya&#;da kavurmak da tehlikeli. Rafadan veya kay&#;s&#; k&#;vam&#;nda ya da tereya&#;&#;nda pi&#;mi&#; yumurtay&#; gönül rahatl&#;&#;&#; ile yiyebilirsiniz. O zaman ekme&#;e ihtiyac&#;n&#;z kalmaz, ac&#;kmazs&#;n&#;z, hatta ac&#;kmad&#;&#;&#;n&#;za da &#;a&#;&#;r&#;rs&#;n&#;z.”

“YUMURTA KOLESTEROLÜ YÜKSELTMEZ”

Yumurtan&#;n &#;ekeri de dü&#;ürdü&#;ünü belirten Karatay, sözlerini &#;öyle sürdürdü:

“&#;eker hastalar&#;na senelerce yumurta verilmedi ama ben veriyorum. Diyabetlilere kolesterolü yükseltti&#;i için yumurta tavsiye edilmiyor ancak &#;eker hastas&#;n&#;n zaten kolesterolü yüksek. Bu durum yumurtadan dolay&#; de&#;il, metabolik bozukluktan dolay&#; olur. Kolesterol yüksekli&#;i san&#;ld&#;&#;&#; kadar tehlikeli de&#;ildir. Kolesterol vücutta biriken toksinleri alt etsin diye yükseliyor.”

“B&#;RÇOK V&#;TAM&#;N VE M&#;NERAL &#;ÇER&#;YOR”

Yumurta sar&#;s&#; ve beyaz&#;n&#;n birçok vitamin ve mineral bar&#;nd&#;rd&#;&#;&#;n&#; belirten ünlü profesör &#;öyle konu&#;tu:

“Yumurtan&#;n beyaz&#;nda 9 tane aminoasit var. Aminoasit, proteinlerin ana maddesidir. Yumurtan&#;n sar&#;s&#;nda ise A, D, E, K vitaminleri ve folik asit, omega-3, omega-6 mineralleri vard&#;r. Yumurtada ‘kolin’ denilen bir madde bulunuyor, bu madde ise beyni uyar&#;yor. Böylesine faydal&#; bir süper besinin yasaklanmas&#; mümkün de&#;il!”

iStock

“GÜNDE 10 TANE Y&#;YEB&#;L&#;RS&#;N&#;Z”

Bir insan&#;n günde 10 tane yumurtay&#; gönül rahatl&#;&#;&#; ile yiyebilece&#;ini belirten Prof. Dr. Canan Karatay, “Yumurta kolesterolü yükseltiyor vs. diye senelerce insanlar&#;n beyni y&#;kand&#;, insanlar da hakl&#; tabii. Sabah 3 tane yiyin. Çal&#;&#;anlar ha&#;lay&#;p yan&#;na als&#;n, ö&#;len gibi de 3 tane tüketsin. Ak&#;am da e&#;er cebiniz müsaitse past&#;rmal&#; yumurtan&#;z&#; afiyetle yiyebilirsiniz” ifadelerini kulland&#;.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir