Nas nedir

Nas Nedir

nas nedir

NAS, diğer ağ depolama çözümlerinden biridir.

Depolama alanı ağları

Bir depolama alanı ağı (SAN), birden fazla sunucuyu çok çeşitli depolama cihazlarıyla birbirine bağlayan özel bir yüksek hızlı ağdır. Kuruluşlar, tüm depolama alanlarına tek bir toplu kaynak olarak merkezi şekilde erişmek, bunları çoğaltmak ve korumak için SAN'ı kullanır. SAN, depolama kapasitesini ve güvenilirliği optimize etmek için RAID ve veri tekilleştirme gibi ek teknolojiler de kullanır.

NAS - SAN

Hem NAS hem de SAN, şebekeli depolama sistemleridir. Depolama kapasitesini bir havuzda toplar ve yüksek hızlı bir ağ üzerinden uygulama sunucularıyla paylaşırlar. Aralarındaki temel fark, kullanıcının algılama şeklidir. İstemciler açısından bakıldığında NAS bir dosya sistemi olarak, SAN ise işletim sistemi olarak çalışır. NAS tek tek dosya isteklerini ele alırken, SAN ise bitişik veri bloğu isteklerini yönetir. Ayrıca NAS ve SAN'ın temellerinde farklı protokol ve teknolojiler kullanılır. SAN, kullanıcılar için daha esnektir ancak kurulumu ve yönetimi daha maliyetli olabilir. 

Doğrudan bağlı depolama

Doğrudan bağlı depolama (DAS), sunucu cihazına doğrudan bağlanabilen bir depolama alanıdır. En yaygın DAS örneği, kabloyla bağlanan harici sabit sürücüdür. Yalnızca ana sunucu verilere doğrudan erişebilir. Diğer cihazların, verileri ana cihazdan istemesi gerekir.

NAS - DAS

DAS, NAS teknolojisinin öncüsüdür. DAS doğrudan sunuculara bağlandığından, sunucudaki genişleme yuvaları hem ölçeğini hem de bağlantısını sınırlar. DAS boyutu depolama kapasitesini de kısıtlar ve bunu az sayıda bağlantı noktası veya ana sunucu bağlantısıyla sınırlar. Paylaşım konusunda elverişli değildir ve yönetimi karmaşıktır.

Nas ne demek ve kelime anlamı nedir? Türkçe Nas ne anlama geliyor?

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında faiz ve enflasyon ile ilgili mesajlar verirken "Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusura bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam. Bu görevde olduğum sürece faiz ve enflasyonla mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim. Bu konuda nas ortada. Nas ortadayken sana, bana ne oluyor?" ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasındaki "Nas" ifadesi ile Nas Suresi'ni kast ettiği sanıldı. Ancak "Nas" farklı bir anlam ifade ediyor.

NAS NE DEMEK?

İslâm ilimlerinde nas (çoğulu nusûs) denilince genellikle Kur’an ve Sünnet’in lafızları kastedilir. Kaynaklar sıralamasıyla ilgili anlatımlarda Kitap ve Sünnet yerine kısaca “nusûs” dendiği de olur.

Bu anlamıyla nas vahyin metinsel verisi olduğundan teşrîin ve dinî bilginin temelini oluşturur; karşıtı genel olarak “ictihad”dır. İctihad, istidlâl ve kıyas gibi kavramlarla karşıt olarak zikredildiğinde nas Allah ve Peygamber’in sözünü, bu kavramlar da nasların akıl yoluyla açılımını anlatır.

NAS SURESİ

Kur’an-ı Kerim’in 114'üncü ve son suresi olan Nas Suresi'nin meali ise şöyle:

Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla de ki: “Cinlerden olsun insanlardan olsun, insanların kalplerine vesvese sokan sinsi şeytanın şerrinden insanların rabbine, insanların mâlik ve hâkimine, insanların mâbuduna sığınırım!”

NAS’lasak da mı Saklasak? NAS Nedir?

NAS Network Veri Saklama

NAS Nedir?
Küçük ofislerden veri merkezlerine kadar geniş bir kullanım alanına sahip olan NAS, yani ağa bağlı depolama sistemleri, sistem yöneticilerine esneklik ve kullanım kolaylığı sağlıyor. Tek diskli sistemlerden iki düzine disk ve gelişmiş RAID seviyelerine sahip modeller arasında geniş bir seçeneğe sahip NAS modelleri üst seviyede, kritik veri uygulamaları haricinde birçok sistem yöneticisinin gözdesi.

Kritik operasyonlar için kullanılan sistemlere bağlı depolama (attached storage) ve FibreChannel gibi teknolojileri kullanan sistemlerin maliyeti, bu sistemlerle çalışan sunucu sistemlerinden çok daha yüksek olabiliyor. Bu tür maliyetlerden kendisini korumak isteyen ve aşırı derecede performans ile süreklilik garantisi aranmayan uygulamalarda rahatlıkla kullanılabilen ağa bağlı depolama sistemleri gittikçe yaygınlaşan teknoloji ve standartlar sayesinde sistem yöneticilerinin sorunlarını maliyet odaklı biçimde çözmelerine olanak sağlıyor.

Ağınız sağlamsa ne âlâ
NAS sistemleri, adı üzerinde ağ üzerinden erişilebilen ve barındırdıkları özellikler sayesinde birçok farklı uygulama için erişilebilir ve kullanılabilir olan sistemler olarak karşımıza çıkıyorlar. Günümüzde farklı fiyat ve işlev seviyesindeki NAS sistemleri genel geçer ağ depolama standartlarını desteklerken FTP, PHP destekli web sunucusu ve iSCSI mantıksal depolama hedefi gibi işlevleriyle birçok farklı senaryoda aynı anda hizmet verebiliyorlar.

Özellikle iSCSI standardı sayesinde birçok farklı işletim sistemiyle birlikte kullanılabilen NAS sistemleri yüksek performanslı ve düşük gecikme sürelerine sahip yerel ağlarda harikalar yaratabiliyor. Özellikle de harici depolama konusunda ısrar eden bazı sanallaştırma sistemleriyle birlikte kullanıldığında, barındırdığı gelişmiş RAID ve anlık yedekleme çözümleri sayesinde veri sağlığını kendi içinde çözüp 10 Gbps ağ bağlantısı üzerinden yüksek verimli bir depolama sistemi olarak görevlerini başarılı şekilde yerine getirebiliyor.

Güvenlik önemli!
Bu noktada dikkat çekilmesi gereken şeylerden bir tanesi de güvenlik. NAS sistemleri birçok farklı protokol ve teknolojiyi destekleyen, temelinde GNU/Linux sistemleri çalıştıran sabit yazılımlara sahip bilgisayarlar olarak düşünülebilir. Bununla birlikte barındırdıkları protokol çeşitliliği gelişmiş güvenlik ve erişim ince ayarları yapılmasını da gerektiriyor. Bu noktada yapılabilecek konfigürasyon hataları yetkisiz erişimlere kapı açabilir ve çok hoş olmayan sonuçlar doğurabilir.

Bununla birlikte her seviyedeki ürün için yazılım güncellemeleri de hem bulunabilecek yazılım arızalarını gidermek hem de sistem kararlılığını temin etmek için gerekli olacaktır. Birçok NAS sistemi istenildiği takdirde kendi yazılımını güncelleyebiliyor ve sizden yalnızca yeniden başlatma istiyorlar. Elbette bu yeniden başlatma işlemleri, NAS sistemi sanallaştırma ve dosya paylaşım işleri için kullanılıyorsa ciddi bir sıkıntı halini alabiliyor. Sistem yöneticilerinin bu tür durumları da dikkate alması oldukça faydalı olacaktır.

Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu:
Büyük Veri - Big Data Nedir? Uygulamalar ve Fırsatlar
Yeni Kurulan Şirketlerin Teknoloji İhtiyaçları Nelerdir?
Neden BYOD Kalıcı Bir İş Trendi?

NAS nedir? NAS yedekleme konusunda uzman ipuçlarımız

Dergi

NAS-Speicher sind zentrale Server, die Speicher für alle einem Rechnernetz angeschlossenen Nutzer bereitstellen. Doch wie führt man ein NAS-Backup durch?

NAS sistemleri veri yedeklemenin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.

NAS nedir?

NAS (Ağa Bağlı Depolama)depolama sistemleri, ilgili bilgisayar ağına ait tüm kullanıcılar için paylaşılan depolama sağlayan merkezi sunuculardır.

NAS sistemlerinin aksine, "doğrudan bağlı depolama" kavramı bir seferde tek bir bilgisayar için depolama çözümleri sağlar. NAS depolama sistemleri ve NAS sabit diskleri, hem ticari hem de özel ağlar için harici sabit disklere sıklıkla kullanılan bir alternatif haline gelmiştir.

KOBİ'ler için NAS

Küçük ve orta ölçekli işletmeler genellikle Synology veya QNAP gibi hazır NAS sistemlerini dosya sunucularının yerine kullanırlar. NAS veri güvenliği ile ilgili olarak NAS depolama sistemlerini test ettik.

NAS veri güvenliği

Veriler NAS sistemleri aracılığıyla merkezi bir şekilde kullanıma sunulmaktadır. Bir ağın tüm kullanıcıları, uygun yetkilendirme profiline sahip bir NAS sabit diskinde depolanan verilere erişebilir. Örneğin, bir projedeki katılımcılar yeni girilen verilere anında erişebilir. Ancak departmanlar arasında hızlı veri alışverişi de mümkündür. Bir ağa ait istemciler için ayrı ayrı tanımlanmış erişim haklarına sahip kullanıcı hesapları oluşturulabilir. Bireysel kullanıcı haklarının tahsis edilmesi, veri stokuna yetkisiz erişimi önler.

NAS veri kapasitesi

NAS sistemleri, büyük miktarda verinin depolanmasını ve istenildiği zaman geri alınmasını sağlar. Depolama kapasitesi ihtiyacı arttıkça NAS depolama sistemleri daha karmaşık çözümlere kolayca genişletilebilir. NAS sürücülerinde veri depolama teknik olarak basit ve aynı zamanda etkilidir. Esnaflar ve serbest meslek sahipleri üzerinde önemli bir ekonomik etkiye sahip olabilen bireysel sabit sürücülerin arızalanmasından kaynaklanan veri kaybı, verilerin yedek sürücülerde depolanmasıyla büyük ölçüde ortadan kaldırılır.

Her zaman karmaşık olmak zorunda değil

Bu, örneğin belirli ticari işlemler için saklama sürelerine uymak zorunda olan tıbbi uygulamalar veya hukuk firmaları için büyük önem taşımaktadır. NAS sistemlerinin özel bir avantajı, karmaşık olmayan yapılandırmaları ve kullanıcı dostu kullanımlarıdır. En yeni nesil NAS sürücüleri, PC acemileri tarafından bile birkaç basit adımla kurulabilir. Bir NAS diski, bir ağa bağlanır bağlanmaz tüm uç cihazlarda kalıcı olarak kullanılabilir. Harici sabit disklerin aksine, münferit uç cihazlara manuel bağlantı gerekli değildir.

Sonuç: NAS güçlü ve karmaşık olmayan bir veri yedekleme ortamıdır

NAS depolama, özel ağların yanı sıra küçük işletme ağları için de güçlü ve karmaşık olmayan bir depolama ortamı olduğunu kanıtlamıştır. Bir NAS sisteminin genişletilebilirliği, kullanıcı profillerine göre kontrol edilebilen paylaşılan bir veri havuzuna hızlı erişim ve yedekli veri depolama yoluyla veri kaybına karşı etkili koruma, KOBİ'ler için özellikle avantajlıdır.

NAS'ı şirketinizin veri yedeklemesi için de kullanın

NAS yedeklemenizin hedefi korumalı bir Samba/UNC ağ yolu olarak yapılandırılmıştır. Güvenliği daha da artırmak için, ağ diskinin paylaşım adına bir "$" karakteri ekleyebilirsiniz. Bu durumda paylaşım adı ağda gizli kalacak ve hiç kimse bir şirketin tüm ağ yollarını arayarak bu paylaşımın izini süremeyecektir.

En iyisi herhangi bir ağ sürücüsü kurmamak, NAS yedeklemesi için şirket NAS'ına yalnızca UNC yolu üzerinden erişmektir.

Somut olarak Langmeier Backup ile NAS yedekleme

NAS üzerinde yedeklemenin başlatıldığı kullanıcının yazma erişimine sahip olduğu bir klasör oluşturun. Kullanıcı arayüzleri, bir şirketin hangi NAS'ı kullandığına bağlı olarak değişir. Bilgisayarın her durumda klasörü bulabilmesi için IP adresini hedef yolundaki paylaşımla birlikte girin:

NAS-Speicher sind zentrale Server, die Speicher für alle einem Rechnernetz angeschlossenen Nutzer bereitstellen. Doch wie führt man ein NAS-Backup durch?

Bu adım tamamlandıktan sonra Langmeier Backup programının NAS'ta oturum açmasının iki yolu vardır. Her iki olasılık için de sizin için bir ekran görüntüsü ekledik:

Langmeier Backup'ı çalıştırmak için gerekli NAS yazma izinlerine sahip bir kullanıcıylayönetici olarak hizmette oturum açın:

NAS-Speicher sind zentrale Server, die Speicher für alle einem Rechnernetz angeschlossenen Nutzer bereitstellen. Doch wie führt man ein NAS-Backup durch?

NAS'ı yedeklemeden önce oturum açmanız gerekecek şekilde ayarladıysanız, kullanıcıyı "Oturum aç" sekmesine girebilirsiniz:

NAS-Speicher sind zentrale Server, die Speicher für alle einem Rechnernetz angeschlossenen Nutzer bereitstellen. Doch wie führt man ein NAS-Backup durch?

Burada verileri ağa yedeklemek için daha da ayrıntılı açıklamalar bulacaksınız.

Backup Essentials

€39.90 her yıl

Seçiniz
  • Windows 11, 10, 8, 7 altında veri yedekleme
  • İstenildiği zaman iptal edilebilir
  • Azaltılmış kullanıcı arayüzü
  • Dosya ve klasörleri yedekleme
  • Tüm bilgisayarı yedekleyin
  • E-postaların ve internet yer imlerinin yedeklenmesi
  • OneDrive ve Google Drive'ın yedeklenmesi
  • Dosyaları ve klasörleri tek tek geri yükleme
  • Bilgisayarın tamamını geri yüklemek için önyükleme ortamı
  • Fidye yazılımlarına karşı bilgisayar koruması
  • USB sürücülere yedekleme
  • NAS'a Yedekleme
  • OneDrive ve Google Drive'a Yedekleme
  • Langmeier Backup Online Storage & aBusiness Suite'e yedekleme

Tavsiye edilir

Backup Professional

€49.50 her yıl

Seçiniz
  • Windows 11, 10, 8, 7 altında veri yedekleme
  • İstenildiği zaman iptal edilebilir
  • Profesyonel kullanıcı arayüzü
  • Dosya ve klasörleri yedekleme
  • Tüm bilgisayarı yedekleyin
  • E-postaların ve internet yer imlerinin yedeklenmesi
  • OneDrive ve Google Drive'ın yedeklenmesi
  • Dosyaları ve klasörleri tek tek geri yükleme
  • Bilgisayarın tamamını geri yüklemek için önyükleme ortamı
  • Fidye yazılımlarına karşı bilgisayar koruması
  • USB sürücülere yedekleme
  • NAS'a Yedekleme
  • OneDrive ve Google Drive'a Yedekleme
  • Langmeier Backup Online Storage & aBusiness Suite'e yedekleme
  • FTP sunucusuna internet yedeklemesi
  • Şifreleme
  • Tarihe göre geri yükle
  • Yedekleme sonunda medyayı çıkarma
  • Günlükleri e-posta ile yedekleme
  • SMS ile yedekleme durumu gönderme
  • Windows hizmeti olarak yedekleme

Backup
Business

€99 her yıl

Seçiniz
  • Windows 11, 10, 8, 7 altında veri yedekleme
  • İstenildiği zaman iptal edilebilir
  • Profesyonel kullanıcı arayüzü
  • Dosya ve klasörleri yedekleme
  • Tüm bilgisayarı yedekleyin
  • E-postaların ve internet yer imlerinin yedeklenmesi
  • OneDrive ve Google Drive'ın yedeklenmesi
  • Dosyaları ve klasörleri tek tek geri yükleme
  • Bilgisayarın tamamını geri yüklemek için önyükleme ortamı
  • Fidye yazılımlarına karşı bilgisayar koruması
  • USB sürücülere yedekleme
  • NAS'a Yedekleme
  • OneDrive ve Google Drive'a Yedekleme
  • Langmeier Backup Online Storage & aBusiness Suite'e yedekleme
  • FTP sunucusuna internet yedeklemesi
  • Şifreleme
  • Tarihe göre geri yükle
  • Yedekleme sonunda medyayı çıkarma
  • Günlükleri e-posta ile yedekleme
  • SMS ile yedekleme durumu gönderme
  • Windows hizmeti olarak yedekleme
  • Entegre senaryo dili
  • ZIP arşivlerine yedekleme
  • Oturum açma bilgileriyle korunan ağ klasörleri
  • Profesyonel fidye yazılımı koruması
  • Her türden teyp sürücüleri
  • WORM ortamında veri yedekleme (Bir Defa Yaz-Çok Oku)
  • Windows hizmeti olarak yedekleme
  • DSC cihazı (Veri Kaydetme Kontrol cihazı) kullanarak sürücülerin donanımsal olarak ayrılması
  • Klasör güvenlik ayarlarının yedeklenmesi
Yazar hakkında Sebastian Müller, Ortak desteği
Sebastian MüllerSebastian Müller, Langmeier Software'in ortağı ve üst düzey müşteri danışmanıdır ve Langmeier yedekleme çözümleri hakkında konuşulabilecek en iyi kişidir.

Telefon: +41 44 861 15 70
E-posta: [email protected]

 

Biraz daha yukarı bak: NAS yedekleme, Yedekleme, Veri yedekleme, Langmeier Yedekleme, Ağ yedeklemesi, Ağ yedeklemesi

Konuyla ilgili makaleler
FAT32 mi NTFS mi? Yedekleme için hangi format daha iyidir?
Dosya yedekleme ile imaj yedekleme arasındaki fark nedir?
Langmeier Backup sürüm 10 burada

Buraya bir yorum gönderin...

Bu makale konuları kapsamaktadır:
NAS'a Yedekleme

İlgileniyor musunuz?
Langmeier Yedekleme
Yedekleme nedir
Görüntü Yedekleme

Özellikle iş amacıyla kullanılan verinin yeterince büyük herhangi bir ortamda saklanabilmesi ihtiyacının yanı sıra bu verileri diğer kullanıcılara da paylaştırma gereği ortaya çıkmıştır. Ağ üzerinde merkezi bir yerde sunucu ve/veya istemciden bağımsız bir şekilde saklanan verilerin paylaşıma açılabilmesi için NAS-Network Attached Storage cihazları kullanılmaya başlanmıştır.


Resim-1

NAS cihazı aslında yerel alan ağına bağlı yüksek erişim hızında depolama yapabilen bir dosya sunucusudur. Genel kullanım için oluşturulmuş olan işletim sistemi, NAS cihazlarında sadece dosya paylaşımıyla ilgili işlemleri yapabilmek için sadeleştirilmiş, dosya giriş/çıkış işlemleri için gerekli protokoller eklenmiş ve bu iş için iyileşmiştir.


Resim-2

Bir NAS aygıtı alttaki bileşenlerden oluşur.

  • Bir ya da birden fazla ağ bağdaştırıcısı (Gigabit/Fast Ethernet, ATM vb.),
  • Ağ Dosya Sistemi (NFS-Network File System) ya da Ortak Internet Dosya Sistemi (CIFS-Common Internet File System),
  • İşletim sistemi,
  • Fiziksel diskleri bağlayıp yönetmek için endüstri standardı protokoller (SATA, SCSI, Fiber Kanal vb).

Ağa bağlı depolama sistemleri tipik olarak iki şekilde organize edilir: Bütünleşik NAS sistemi ve Ağ Geçidi NAS sistemi. Bütünleşik NAS sisteminde arka-son depolama  doğrudan NAS kafasına bağlanmıştır. Buradaki NAS kafası arka tarafta duran depolamaya ayrılmıştır ve başka herhangi bir sunucu ile paylaşılmamaktadır. Bütünleşik NAS çözümünün en önemli yararları arasında kolay yönetim, yedekleme özellikleri ile kritik verilerin disk ve teyplere yedeklenebilmesi, yüksek kullanılırlık, düşük maliyet ve ölçeklendirilebilirlik gelmektedir.


Resim-3

Ağ Geçidi NAS sisteminde arka-son depolama, çeşitli uygulama sunucuları tarafından paylaşılır ve bir NAS kafasına farklı arka-son depolamalar bağlanabilir. Bu sayede farklı bir sitede, merkez ile eşzamanlı ya da eşzamanlı olmayan şekilde çalışma sağlanabilir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?

en cok kullanilan nas cihazlarinasnas ayarlarnas cihazlarinas neden kullanilirnas nedirnas ozelliklerinas servernas server ayarlarnas server kurulumunas server nedirnetwork attached storage

NAS Nedir?


Ağa bağlı depolama Network Attached Storage ) yerel ağ üzerinden yetkili kişilerin verilere ulaşmasını, verilerin depolanmasını sağlayan dosya tabanlı bir sistemdir. Ağ üzerinden IP ile erişilebilen NAS cihazlarına birçok cihaz erişebilir. Evlerde ve işyerlerinde kullanılabilen NAS cihazı dosya paylaşımı için özelleştirilmiş olması sebebiyle bilgisayarların, tabletlerin, cep telefonlarının yüksek erişim hızında merkezi veri depolamasına imkân sağlıyor. Veriler daha güvenilir ortamda saklanıp daha verimli bir şekilde kullanılıp depolanabiliyorlar. Bulut uygulamaları ile verilere her yerden verilere ulaşım sağlanırken, alınan yedeklerle de verilerin korunması sağlanmaktadır.

NAS sisteminin diğer bir özelliği işletim sistemine sahip olmasıdır. İşletim sistemi olarak genellikle Linux kullanılırken, FreeNAS, NASLite, NexentaOS, OpenSolaris gibi sistemlerde kullanılmaktadır. İşletim sistemi barındırmasıyla da depolama birimlerinden ayrılır. Ağ ile iletişim sağlandığı için SMB, NFS, FTP, http, AFS ve UPnP gibi bir takım protokoller de NAS sisteminin bileşenlerindendir. NAS sunucusu birden fazla diskten oluşabilir ve RAID oluşturulabilme özelliği sayesinde veri kaybı gibi sorunların yaşanması engellenmektedir. NAS sistemleri kendi diskini barındırabilir eğer disk seçilecek ise veri kayıplarını engellemek için uygun ve nitelikli bir disk seçimi yapılmalıdır.

Nasıl Çalışır?

NAS sistemi veri paylaşımı için özelleştirilmiş ve iyileştirilmiştir. Yerel ağ üzerinden cihazlara iletim yapan sunucuların genel ifadesiyle giriş-çıkış işlemleri şu şekilde gerçekleştirilir.

- Oluşturulan istek TCP/IP paketine dönüştürülür ve ağ üzerinden NAS cihazına gönderilir.
- NAS tarafından protokol isteği Uygun fiziksel depolama isteğine dönüştürülür
- Fiziksel depolama havuzundan veri gelir NAS taraflıdan işlenir uygun dosya protokolü ile yanıt paketi oluşturulur.
- Yanıt TCP/IP paketi halinde ağ üzerinden istemcilere iletilir.

NAS Sisteminin Bileşenleri

- NAS kafası
- Bir ya da birden fazla ağ kartı
- NAS sisteminin işlevselliği için işletim sistemi
- Dosya paylaşımı için NFS veya CIFS gibi protokoller
- Fiziksel disk kaynağına bağlanmak ve yönetmek için endüstri standartı protokolleri –SATA, SCSI vb.

NAS Türleri

Bütünleşik NAS Sistemi (Integrated NAS)

Bu sistemde NAS kafası diğer sunucularla paylaşılmaz, direk olarak depolama birimine bağlıdır.

Ağ Geçidi NAS Sistemi(Gateway NAS)

Depolama birimi uygulama sunucuları tarafından paylaşılır. NAS kafasına farklı depolama birimleri bağlanabilir.

NAS Sisteminin Avantajları

- Kurulumu, yönetimi, konfigürasyonu kolaydır. Ayrıca bir IT elemanına ihtiyaç duyulmaz.
- Her yerden istenilen zamansa ulaşım desteği vardır.
- RAID uyumlu olması, verinin yedeklenmesi ile veri güvenliği sağlanır.
- Düşük maliyetli bir sistemdir.
- Çapraz platform desteklidir. Tüm işletim sistemlerine dosya paylaşımı gerçekleştirilebilir.
- Merkezileştirilmiş depolama sağlar.
- Birden fazla cihazla dosya paylaşımı ve yetkilendirme vardır.
- DLNA desteğiyle multimedya dokümanlarına ulaşılabilir.

NAS Sisteminin Dezavantajları

- Yerel ağ üzerinden verilerin paylaşımı gerçekleştiği için ağ üzerinde bir yoğunluk oluşacaktır.
- Yetkilendirme doğru yapılmazsa verilerin güvenliği tehlikeye girebilir.
- Yüksek performans gerektiren uygulamalar için yavaş kalacaktır.

NAS Storage Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Ağ Bağlantılı Depolama Nedir?

Ağ bağlantılı depolama İngilizce adıyla network-attached storage yani kısaca NAS, standart bir Ethernet bağlantısı ile dosya paylaşımına bağlı depolama imkanı tanıyan, yerel bir ağda çalışan dosya depolama cihazıdır. NAS cihazlarının bir klavyesi veya bir ekranları yoktur ve tarayıcı temelli bir program aracılığıyla yönetilirler. LAN içerisindeki her bir NAS bağımsız bir ağ noktasında ikamet eder ve kendi IP adresine sahiptir.

620_JetStor_NAS_1600S_Front

NAS’ın en önemli faydalarından birisi ağ üzerindeki çok sayıda kullanıcının aynı dosyalara erişimini sağlamaktır. NAS’dan önce şirketlerin belki yüzlerce ve hatta binlerce ayrı dosya serverları bulunmaktaydı. Bunların her biri ayrı ayrı düzenlemelere sahipken ayrı yerlerde tutuluyorlardı. Günümüzde daha fazla dosya kapasitesine ihtiyaç duyulduğunda, NAS uygulamaları daha geniş disklere sahip olacak şekilde genişletilebilirken bu uygulamaları ayrıca kümelerle birlikte dikey veya yatay ölçeklenebilirlik şekilde ayarlamak da mümkündür. Çoğu NAS üreticisi bulut depolama sağlayıcıları ile ortak olarak müşterilere dosyalarını yedeklemek için disk içerisinde ekstra bir alan da sağlamaktadır.

NAS bölümleri kullanır

Evde, NAS’lar genelde otomatik yedekleme işlemi ve görüntü, video, ses kaydı gibi medya dosyalarının depolanması ve kullanılması için tercih edilir. NAS’lar çoğu akıllı evde, ev bileşenleri arasında yer alan akıllı TV’lerin, güvenlik sistemlerinin ve diğer internet şeylerinin (internet of things – IoT) merkezi depolama işlemi için kullanılırlar.

Firmalarda ise, bir NAS dizisi arşivleme işlemi için bir yedekleme noktası olarak veya herhangi bir ekstrem durumda dosyaların kurtarılması işlemi için kullanılır. Eğer bir NAS cihazının server modu varsa, ayrıca e-posta, çoklu medya, veri tabanı veya küçük işyerleri için tarayıcı server’ı olarak görev alabilir. Bazı yüksek kaliteli NAS ürünleri ise RAID’i desteklemek için yeterli miktarda disk alanına sahip olabilir. RAID çok sayıda hard diski tek bir mantıksal birime dönüştürerek daha iyi performans süresi, yüksek ve ihtiyaç fazlası erişilebilirlik sağlayan depolama teknolojisine verilen addır.

A-Buyer’s-Guide-to-NAS-Storage

NAS ürün kategorileri

NAS cihazları sürücü sayısına göre üç geniş kategoride gruplanırlar, sürücü desteği, sürücü kapasitesi ve ölçeklendirilebilirlik.

Üst-düzey veya firma NAS’ı: Üst düzey pazarda iş dünyası çok yüksek miktardaki dosyaların depolanmasına ihtiyaç duyar. Bunlara sanal makine görüntüleri de dahildir. Üst düzey NAS, NAS kümeleme özellikleri ve hızlı erişim sağlar.

Orta seviye NAS: Bu tipte bir NAS birkaç yüz terabaytlık veri ihtiyacı duyan orta ölçekli bir firmanın ihtiyacını karşılayacak şekilde çalışır. Orta seviye NAS cihazları küme olarak kullanılamazlar, bununla birlikte birden fazla NAS cihazı gerektiren durumlarda dosya sistemi silolarının kurulması söz konusudur.

Düşük seviyeli veya masaüstü NAS’ı: Bu tipte NAS çözümlerinde hedef küçük firmalar veya lokal dosya paylaşımına ihtiyaç duyan ev kullanıcılarıdır. Bu piyasanın her geçe gün biraz daha NAS bulut modeline doğru yöneldiğini söyleyebiliriz.

buff_TS_LS_groupshot

NAS’ın zamana bağlı değişimi

Zamanla, NAS cihazlarının temel fonksiyonları görselliği destekleyecek şekilde geliştirildi. Üst düzey NAS ürünleri ayrıca veri çoğaltılması, flash depolama, çoklu protokol erişim ve çoğaltma işlemlerini destekleyebilir.

NAS’ın gelişimini yönetebilmek için, NAS üreticileri küme NAS sistemlerini öneriyorlar. Küme NAS sistemi, çoklu NAS noktalarında eş zamanlı olacak şekilde dağıtımı yapılmış bir dosya sistemidir. Kümeleme işlemi sayesinde NAS, dosyanın fiziksel konumundan bağımsız olarak dosyalara tüm kümelenmiş düğüm noktalarından erişimin mümkün olmasını sağlar.

Bazı NAS cihazları standart işletim sistemlerinden olan Microsoft Windows gibi işletim sistemlerinde çalışırken, bazıları da üreticinin kendi ürettiği işletim sisteminde de çalışabilir. Her ne kadar internet protokolü (IP) en yaygın şekilde veri gönderiminin sağlandığı protokol  olsa da, bazı orta seviye Pazar NAS ürünleri NFS isimli ağ dosya sistemini, Internetwork Packet Exchange sistemini, NetBIOS sistemini veya yaygın internet dosya sistemleri protokollerini de destekleyebilir. Üst düzey NAS ürünleri ise Gigabit Ethernet isimli sistemi, ağ boyunca daha hızlı veri transferi kurabilmek için destekleyebilir.

Geleneksel NAS – verinin farklı makinelerde tutulduğu NAS

Geleneksel ağ-bağlantılı depo sürümünde, NAS başı – NAS kontrol fonksiyonlarını sağlayan donanım – arka plandaki depo alanlarına internet bağlantısı ile bağlantı sağlar. Verinin farklı makinelerde tutulduğu NAS’ta ise depo yöneticisi daha büyük başlıklar yerleştirerek depo kapasitesini arttırmak için ek hard diskler kullanır.

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede