neptün halka / Neptün'ün halkaları ilk kez bu kadar net görüntülendi

Neptün Halka

neptün halka

\n

Neptün, en son ’da NASA’nın Voyager 2’sinin, gezegenin yanından geçerken fotoğraflamasıyla bu kadar net görülmüştü. Ancak Neptün’ün halkaları ilk kez Webb uzay teleskobu tarafından bu kadar net şekilde fotoğraflandı.

\n

\n

Medyascope'un haberine göre Avrupa Uzay Ajansı’ında kıdemli danışman olarak görev yapan Mark McCaughrean, James Webb uzay teleskobunun Neptün’ün atmosferine farklı bir bakış açısı ile bakmamızı sağladığını belirtti. Hubble uzay teleskobu, Neptün’ün atmosferindeki metan yüzünden gezegeni mavi şekilde fotoğraflıyordu ancak Webb uzay teleskobu, kızılötesi görüntüleme yeteneğiyle Neptün’ün atmosferini daha net fotoğrafladı.

\n

Webb ayrıca Neptün’ün bilinen 14 uydusundan yedisini de tespit etti.

\n

Gökbilimciler, Dünya’ya benzer birçok gezegen ararken Neptün ve Uranüs gibi buz devlerinin evrende daha yaygın olduğunu buldu. Webb’in Neptün’ü bu kadar ayrıntılı biçimde fotoğraflaması ise buz kütlesi olan gezegenleri anlamakta işe yarayabilir. Neptün’ün astronomlarca incelenmesi evrendeki diğer buz kütlesi gezegenlerinin işleyişi hakkında da birçok bilgi verebilir.

\n\n

Bilimi Anlatmamıza Yardım Edin!

Her ay milyonlarca bilimsever, Evrim Ağacı olarak karmaşık bilimsel konuları basitçe anlatmamızdan ve ülkemizde bilim anlatıcılığını geliştirmeye yönelik yaptığımız kapsamlı çalışmalarımızdan faydalanıyor. Bütçenize zarar vermeden, aylık veya tek seferlik sadece 20₺ gibi miktarlarda bize destek olarak bu çabalarımızı destekleyebilir, Türkiye'de bilim okuryazarlığını güçlendirmemize katkı sağlayabilirsiniz.

Destek Ol

Neden Destek İstiyoruz?

Neptün gezegeni, James Webb Uzay Teleskobu’nun yeni durağı oldu. Gezegenin halkaları ilk defa bu denli net bir şekilde görüntülendi.

Karanlık, soğuk ve süpersonik rüzgarlarla kamçılanan Neptün, Güneş Sistemi’ndeki en uzak gezegen olarak tanımlanıyor. Komşusu Uranüs&#;le birlikte &#;buz devleri&#; olarak bilinen gezegen, iç yapıları hidrojen ve helyum bakımından daha zengin gaz devleri Jüpiter ve Satürn’den daha ağır elementlerden oluşuyor.

Şimdi NASA’nın geçen aralık ayında uzaya fırlattığı James Webb Uzay Teleskobu’ndan gelen yeni görüntüler, Neptün’ü ve gezegenin tespit edilmesi zor büyüleyici halkalarını yeni bir ışık altında gözler önüne seriyor. Neptün uzmanı ve Webb projesinde disiplinler arası bilim insanı olarak çalışan Heidi Hammel, yeni çekilmiş fotoğraflarla ilgili konuştu ve şunları söyledi:

&#;Bu soluk, tozlu halkaları son gördüğümüzden bu yana otuz yıl geçti ve onları kızılötesinde ilk kez görüyoruz.&#;

Birkaç net ve dar halkaya ek olarak Webb’den gelen görüntüler, gezegenin daha soluk toz bantlarını da gösteriyor. Halkalardan bazıları NASA’nın Voyager 2’si ’da gezegenin halkalarının varlığının ilk fotoğrafik kanıtını elde ettiğinden beri gözlemlenememişti.

Yeni görüntülerde Neptün, ışığın görünür dalga boylarında yakalanan görünümlerde sahip olduğu tipik mavi görünümün aksine beyaz renkte görünüyor. Bunun nedeni, gezegenin kimyasal yapısının bir parçası olan gaz halindeki metanın Webb’in Yakın Kızılötesi kamerasına (NIRCam) mavi görünmemesidir.

Neptün Halkaları Dışında Gezegenin Bazı Uyduları da Görüntülendi

neptun halkaları james webb nasa

James Webb’in Yakın Kızılötesi kamerasıyla çekilen bu görüntüde, gezegenin yanında büyüklük ve şekil olarak değişen yüzlerce arka plan galaksiden oluşan bir saçılım da görülüyor. Görüntülerde ayrıca metan-buz bulutları da yer alıyor. Bunlar metan gazı tarafından emilmeden önce güneş ışığını yansıtan parlak çizgiler ve noktalar. NASA’ya göre &#;Gezegenin rüzgârlarına ve fırtınalarına güç veren küresel atmosferik dolaşımın görsel bir imzası&#; olabilecek, gezegenin ekvatorunu çevreleyen parlak, ince bir çizgiyi tespit etmek de mümkün.

Yeni uzay teleskobu ayrıca Neptün’ün bilinen 14 uydusundan yedisini, gezegenin etrafında alışılmadık bir geri yörüngede hareket eden en büyük ayı Triton da dahil olmak üzere fotoğrafladı. Gökbilimciler, Triton’un belki de Kuiper Kuşağı’nda -Güneş Sistemi’nin kenarındaki buzlu nesnelerin bir bölgesi &#; gezegenin yerçekimi kavrayışına giren bir nesne olduğunu düşünüyorlar. Araştırmacılar önümüzdeki yıllarda Triton ve Neptün’ü daha fazla incelemek için Webb’i kullanmayı planlıyor.

Dünya’ya göre Güneş’ten 30 kat daha uzakta bulunan Neptün, dış güneş sisteminin uzak, karanlık bölgesinde hareket ediyor. Bu mesafede ısı kaynağı yıldızımız o kadar küçük ve soluk ki gezegende yaşanan öğlen vakti, Dünya’daki loş bir alacakaranlığa benziyor.

Neptün

James Webb’in çalışmalarına başladıktan bu kadar kısa süre içerisinde yeni görüntülerle gelmesi konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: NASA

seafoodplus.info

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/ tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: seafoodplus.info

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Kafana takılan neler var?

Daha Fazla İçerik Göster

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Alıntı Yap

Evrim Ağacı Formatı

APA7

MLA9

Chicago

S. Küçükkıvanç, et al. Satürn'ün Halkaları ve Eğimi, Neptün ile Etkileşimden Değil, Satürn'ün Artık Yok Olmuş Bir Uydusundan Kaynaklanıyor Olabilir!. (10 Kasım ). Alındığı Tarih: 25 Haziran Alındığı Yer: seafoodplus.info

Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (, November 10). Satürn'ün Halkaları ve Eğimi, Neptün ile Etkileşimden Değil, Satürn'ün Artık Yok Olmuş Bir Uydusundan Kaynaklanıyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved June 25, from seafoodplus.info

S. Küçükkıvanç, et al. “Satürn'ün Halkaları ve Eğimi, Neptün ile Etkileşimden Değil, Satürn'ün Artık Yok Olmuş Bir Uydusundan Kaynaklanıyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Nov. , seafoodplus.info

Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Satürn'ün Halkaları ve Eğimi, Neptün ile Etkileşimden Değil, Satürn'ün Artık Yok Olmuş Bir Uydusundan Kaynaklanıyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 10, seafoodplus.info

'te bilimi Türkiye'nin her yanına götürmemize yardım etmek ister misiniz?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Evrim Ağacı, Türkiye'nin en büyük, en çok ziyaret edilen, en güvenilir popüler bilim sitesi. Ancak bulunduğumuz noktaya oturduğumuz yerden gelmedik: yılından beri gece gündüz demeden çalışıyoruz. yılı sitemizi ve diğer tüm iletişim araçlarımızı baştan yarattığımız müthiş bir yıl olacak. Ancak bunu sürdürülebilir kılmamız için sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü biz bu işi hobi olarak yapmıyoruz; Evrim Ağacı bizim yegane mesleğimiz, tek görevimiz. yılında da bunu yapmaya devam edebilmek için bize yardımcı olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir