hamilelikte nişan gelmesi nasıl olur / Hamilelikte nişan gelmesi nedir? Nişan gelmesi belirtileri nelerdir? - Hamilelik Haberleri

Hamilelikte Nişan Gelmesi Nasıl Olur

hamilelikte nişan gelmesi nasıl olur

Doğum Başlıyor

Braxton Hicks Kasılmaları

Gerçek doğum ağrıları başlamadan önce olan kasılmalardır. İlk defa yılında doktor John Braxton Hicks tarif etmiştir. Gebeliğin sonu yaklaştığında ‘‘evet bu doğum sancısı’’ diye düşündüğünüz ama sonrasının gelmediği kasılmalardır.

Braxton Hicks kasılmaları en erken 2. üç aylık dönemde başlamasına rağmen çoğunlukla son 3 ayda görülür. Uterus kasları saniye kadar kasılır. Bazen 2 dakika sürdüğü olur.

Braxton Hicks Kasılmaları
  • Sıklığı düzensiz
  • Nadir olur
  • Tahmin edilemez
  • Ritmik değil
  • Ağrılı değil (nadiren bazı kadınlar ağrı hisseder)

Braxton Hicks kasılmalarının nedeni hakkında net bir bilgi yok. Bazı doktorlar bu kasılmaların uterusun tonusunu arttırarak plasentaya kan akımını arttırdığını düşünüyor. Bu kasılmalar rahim ağzının açılması ile ilgisi olmamasına rağmen bazen açılmaya neden olabilir. Doğum zamanı yaklaştığında Braxton Hicks kasılmalarının sıklığı artınca yalancı doğum ağrıları olarak bilinir ve rahim ağzında açılma ve incelme yapar.

Braxton Hicks Kasılmalarını Tetikleyenler
  • Anne ve bebek çok hareketliyse
  • Karına temas
  • İdrar torbasının dolu olması
  • İlişki sonrası
  • Dehidratasyon (susuz kalma)
Braxton Hicks Kasılmaları Olunca Yapmanız Gerekenler
  • Pozisyon değiştirin; ayaktaysanız uzanın, oturuyor veya yatıyorsanız yürüyün
  • Ilık duş alın
  • Birkaç bardak sıvı tüketin
  • Sıcak bitki çayı veya süt için

Bunları yapmanıza rağmen kasılmalarınız geçmiyorsa mutlaka doktorunuza bilgi verin.

Yalancı Doğum Eylemi

Doğum yaklaştığında Braxton Hicks kasılmaları daha sık ve kuvvetli gelmeye başlar. Gerçek doğum ağrılarının nasıl olduğunu bütün gebeler merak eder. Doktora haber verip doğum için hastaneye gitmek için yalancı doğum ağrıları ile gerçek doğum ağrılarını ayırt etmek gerekir.

Yalancı Doğum Eylemi (Yalancı Doğum Kasılmaları)
  • Kasılmalar düzensiz ve tahmin edilemez
  • Zamanla kasılmanın sıklık ve ağrısında artış olmaz
  • Kasılmalar genel karın gerilmesi olarak hissedilir
  • Genellikle beraberinde nişan ( vajinal kanama) görülmez
  • Su gelmez.

Yalancı Doğum Eylemine ve Gerçek Doğum Eylemi

Yalancı eylemde: kasılma sıklığı düzensiz

Gerçek eylemde : kasılma sıklığı düzenli

Yalancı eylemde: kasılma kuvveti düzensiz

Gerçek eylemde : kasılma kuvveti düzenli ve zamanla daha sık

Yalancı eylemde: genellikle hareketle ağrılar geçer

Gerçek eylemde : hareketle ağrı geçmez hatta artabilir

Yalancı eylemde: ağrılar genellikle alt karın ve kasık bölgesinde

Gerçek eylemde: ağrılar karında başlayıp karnın bütününe yayılıp sırta vurur veya sırtta başlayıp karına yayılan ağrı

Şüphede kaldığınız durumda mutlaka doktorunuza bilgi verin.

Nişan (Vajinal Kanama)

Gebelik boyunca servikste (rahim ağzı) mukus tıkaç bakterilerin vajenden rahim içine geçmesini engeller. Doğum yaklaşınca rahim ağzı genişleyince bu tıkaç kanla birlikte atılır. Buna halk arasında ‘‘nişan’’ denir.

Nişandan Ne Kadar Sonra Doğum Başlar?

Nişanın gelmesi rahim ağzının açılmasıyla olur. Ancak aktif doğum nişandan sonra birkaç saat sonra, birkaç gün sonra hatta bir iki hafta sonra bile başlayabilir.

Nişan Neye Benzer?

Nişandaki mukus tıkaç saydam, hafifçe pembe veya kanlı olabilir. Mukus sert olabilir veya yapışkan akıntıya benzeyebilir. Bazı kadınlar gebelikte akıntıdaki artıştan dolayı mukus tıkacın düşmesinin farkına bile varamayabilirler.

Doktora Ne Zaman Haber Vermeli?

Eğer nişan normal renkte ise doktorunuzu acilen aramanıza gerek yok. En yakın muayenenizde nişan geldiğini söylersiniz.

Eğer nişan bir anda olup parlak kırmızı renkte ve miktar olarak 2 yemek kaşığından fazla ise acilen doktorunuza haber vermelisiniz. Plasenta previa veya plasenta abruptia olabilir.

Etiketler:braxton hicks kasılmalarıdoğum sürecidoğumda kasılmadoğumdan önce doktora ne zaman haber verilme liyalancı doğumyalancı kasılmalar

Hamilelikte son ay (sonuncu aylık hamilelik)



Hamilelikte sonuncu ayda anne adayında ve bebekteki değişiklikler

Artık son aydayız. Aslında tabii ki hamileliğin sonu ama tabii ki büyük bir olayın başlangıcı. Bebeğimiz doğacak ve onu güzel bir şekilde emzirecek ve besleyeceksiniz, eşinizle birlikte büyüteceksiniz. Bunun hayalini tabii şimdiden kuruyorsunuz.

Ama her zamanki gibi tabii ki gündemde ne var?

Doğum. Normal doğuma karar verdiniz, bekliyorsunuz. Bekleme süreci ne kadar olmalı? haftadan itibaren 41 haftanın sonuna kadar beklenebilir ama haftadan sonra çok daha dikkatli olmak lazım. Çünkü hafta bittiği anda, 9 ay 10 gün bittiği anda plasenta eskimeye başlayacağı için bebeği yeterince beslemeyebilir.

O yüzden günümüzde haftadan daha ileriyi bekleyen doktorlar artık oldukça azaldı. Biz genelde hafta tamamlandığı zaman artık suni sancıyla, ya da suni sancı tutmazsa sezaryen ile bebeğin doğmasını sağlıyoruz. Bu olasılık nedir? Miyad geçmesi olasılığı, yani haftadan daha ileriye kalma olasılığı nedir? %5 civarındadır. 


Video: SUNİ SANCI (OKSİTOSİN İLE) NEDEN VE NASIL UYGULANIR? NORMAL DOĞUM SANCISINDAN DAHA AĞRILI OLUR MU?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Onun dışında anne adaylarının çoğu hafta ile hafta arasında birden bazı belirtilerle doğumun artık başladığını anlarlar.

Erkek bebek daha geç gelir, kız bebekler erken gelir diye bir şey yok, istatistikler bunun aynı olduğunu gösteriyor erkeklerle kızlar arasında.



Ne olur?

Anne adayı birgün mesela şöyle bir şey hissetmeye başlayabilir, genelde hissettiği odur, sancılar girmeye başlar. İlk başlarda belden başlar sancı önce. Ondan sonra bakar ki artık düzenli hale gelmiş, 10 dakikada 3 tane giren sancı, her biri saniye sürüyor ve hissettiriyor kendini. Nasıl hissettiriyor? Ya gerçekten kramp tarzında bir ağrı şeklinde, ya da ağrı şeklinde hakikaten. İşte o zaman artık hastaneye gitme zamanı gelmiştir. 

Doğum ikinci başlangıç şekli:

Bu sefer su gelebilir sadece başta. Rahim ağzı açılmıştır, su kesesi patlamıştır ve oradan su gelebilir. O da doktora başvurma nedenidir. Su geldikten sonra maksimum 24 ila 48 saat sonra doğum gerçekleşmelidir. Zaten çoğu durumda da kendi kendine bir süre sonra sancılar başlar. 


Video: Hamilelikte suyumun geldiğini nasıl anlarım? Vajinadan gelen her sıvı ve akıntı su anlamına mı gelir?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Nişan gelebilir önceden.

Nişan gelince hemen doktora başvurmamalısınız. Nişan gelince doktora başvurursanız zaten eve geri gönderirler sizi. Nişan rahim ağzının yavaş yavaş açılmaya başladığı ve henüz ağrılara neden olmadığı bir dönemdir. 

Özetleyecek olursak, şu tür durumlarda doktora başvurmalısınız:

Düzenli girip çıkan ve sizin hissedeceğiniz, geçmeyen sancılar, su gelmesi ve kanama. Kanama çünkü anormal bir belirtidir ve doktora başvurulması gerektirir. Veya bebek hareketlerinde azalma. Bu tür belirtiler olduğu zaman doktora başvuracaksınız, hastaneye başvuracaksınız. 

Hastanede gerekli incelemeler yapıldıktan sonra artık doğum gerçekleşecektir ve eğer epidural seçtiyseniz, normal doğumda epidural uygulanabilirliği rahim ağzı açıklığı 4 santimetre olduktan sonra başlıyor. 4 santimetre olduktan sonra epidural kateter takılıyor ve ağrı kesiciler o bölgeden verilmeye başlanıyor ve de ilk gebeliği yaşayan anne adaylarında toplam süreç hastaneye yatırıldıktan sonra, epidural kateter takıldıktan sonra 6 ile 8 hatta 10 saat arasında devam ediyor. 

İlk doğumdan daha sonraki doğumlarda bu, 4 saate kadar inebiliyor. Ama dediğim gibi normal doğum, sabır gerektiren bir süreçtir. Hem doktor açısından, hem anne adayı açısından, hem de tabii ki dışarıda bekleyenler açısından sabır gerektiren bir şey olduğu için mutlaka ve mutlaka doktora işte yakınlarından “ne zaman doğum yapacak, hastaneye yattı mı?” falan gibi sorular sormak yerine dışarıda sabırla beklemelerinde fayda var. 



Bir de sizin hastaneye başvurmanız da çok önemlidir. Eğer erken baş vurursanız, erken başvurduğunuz zaman ilkinde geri gönderecekler sizi, “daha henüz doğum başlamamış evinize gidin” diye, ama yine ikinci kez erken baş vurursanız ne olacak? Bu sefer artık yatırmak zorunda kalıyoruz sizi, çünkü endişeli bir anne adayı olduğunuz için.

Hastanede tuttuğumuz süre de uzarsa eğer, erken başvurdunuz, rahim ağzında açıklık yok, hastanede durduğunuz süre uzarsa işte o senaryolar öyle ortaya çıkıyor, mesela işte diyor ki bir arkadaşınız: “hastanede 48 saat sancı çektirdiler ondan sonra doğurdum.


Video: NORMAL DOĞUM NE KADAR SÜRER? İLKİNDEN SONRAKİ DOĞUMLARDA BEBEK DAHA MI HIZLI DOĞAR?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

48 saat sancı çektirmek diye bir şey söz konusu olamaz.

Hastanede kalış süresi, aktif olarak doğum sancılarının başladığı süre bizim 4 santimetre açıklık dediğimiz rahim ağzı açıldıktan sonra geçen toplam süredir ve bu maksimum 8 saati geçerse zaten biz bir problem olduğunu düşünür ve ona göre gerekli tedaviyi uygularız.

Yani hastanede aktif çekilen dönem normal doğum için maksimum 8 saat civarındadır ve bu sürede eğer epidural uygulandıysa epidural sayesinde, uygulanamadı ise bazı ağrı kesicilerle çok konforlu bir şekilde geçirmesi mümkündür.


 9. ay1. ay 

 

 



Tüm anne adayları, ya doktorlarından ya da çevrelerinden mutlaka nişan gelmesi adında bir olayın varlığını duymuşlardır.

Hamilelik süresi boyunca rahim ağzında çeşitli salgılar oluşur ve rahim ağzında birikir. Bu nedenle rahim ağzı tıkanır. Bu salgıların sümüksü bir yapısı vardır. Mukus tıkacı da denir. Oluşan bu tıkaç, bebeğinizi ve sizi enfeksiyonlara karşı korur. Gebelik artık sona yaklaştığında rahim ağzında oluşan değişiklikler nedeniyle bu tıkaç düşer. Halk arasında bu duruma “nişan gelmesi” denir.

Anne adayı bu tıkacı iç çamaşırında ya da tuvalete gittiğinde fark edebilir.

Genellikle anne adayı, nişanın yanında bir miktar akıntı da fark eder. Bu akıntının rengi genellikle pembe ya da kahverengi tonlarındadır. Nişan her anne adayında, aynı dönemde gelmez.

Bazı anne adaylarında hamileliğin haftasında gelirken, bazılarında gebeliğin son zamanlarında gelir. Bunun yanında bazı anne adaylarında nişan gelmesi, zaman yayılarak yaşanan bir olay olduğu için, nişanın geldiği fark edilemeyebilir. Tıkaç, hamilelik süresince oluşan akıntılar arasında da gelebilir ve yine fark edilemeyebilir. Dolayısıyla da akıntı ile nişanı birbirinden ayırt etmek gerekir. Bunu yapmak için de rengine ve miktarına dikkat etmek gerekir.

Eğer akıntınız açık kırmızı renkte ve miktarı ile yoğunluğu artmışsa doktorunuza bu durumu bildirmenizde fayda olacaktır. Çünkü bu, nişanınızın geldiği anlamına geliyor olabilir.  Özellikle haftadan sonra böyle bir akıntı ile karşılaşırsanız, doktorunuza bunun haberini vermekte gecikmemelisiniz.

hamilelikte-nisangelmesiDoğum ne zaman başlar?

Nişan gelmesi, doğumun yaklaştığını haber verir. Fakat yine de nişan geldikten sonra doğumun tam olarak ne zaman başlayacağını kestirmek zordur. Kimi kadınlarda doğum, nişanın hemen arkasından başlayabilirken, kimi
kadınlarda ise günler hatta haftalar sonra başlar.

Doğumdan önce annenin vücudunda yaşadığı değişimler, doğum başlamadan hemen önceki saatlerde başlayabileceği gibi, bir ay kadar önceden de başlayabilir. Doğum gerçekleşmeye başlamadan hemen önce, rahim ağzı genişlemeye ve incelmeye başlar.

Fakat bu belirtileri anne adayları fark edemez, doktorunuz fark edebilir. Diğer yandan anne adayının da doğumun yaklaştığını anlayabileceği 8 belirti vardır. Bu belirtiler sırasıyla şöyledir;

  • Hamilelikte Karnın İnmesi

İlk kez doğum yapacak anneler, çoğunlukla doğum başlamadan önceki hafta içerisinde karınlarında bir değişiklik olduğunu fark ederler. Bu değişikliğin sebebi, bebeğin artık doğum kanalına girmeye başlamış
olmasındandır. Ayrıca, doğumun yaklaşması ile anne adayının özellikle son 3 aylarda yaşadığı nefes darlığı sorununun hafiflediği fark edilir.

  • Hamilelikte Leğen Kemiği ve Makat Bölgesinde Hissedilen Baskı

Doğum yaklaştıkça bebek aşağı iner, bu nedenle de ağırlık hissedilir. Bebeğin ağırlığı da anne de baskı hissi yaratır.

hamilelikte-karnin-dusmesi

  • Hamilelikte Kilo Verme ve Almanın Durması

9. aya girildiğinde anne adayı, artık kilo almamaya ya da eskiye oranla çok yavaş almaya başlar. Kimi anne adayları doğum yaklaştığında kilo dahi verebilir.

  • Hamilelikte Enerji Azalması ya da Artması

Dokuzuncu aya girildiğinde anne adayının kendini daha fazla yorgun ve bitkin hissettiği görülür. Fakat bu durum her anne adayı için geçerli değildir. Kimileri bu ayda kendilerini daha enerjik hissedebilirler.

Doğumun yaklaşmasıyla rahim ağzı incelir ve açılmaya başlar. Bu nedenle de rahim ağzını tıkayan sümüksü tıkaç düşebilir.

  • Pembe ya da Kahverengi Nişan

Doğum yaklaştıkça incelen rahim ağzında bulunan kılcal damarlarda çatlamalar görülür. Bu nedenle de akıntılar pembe renge döner. Bu akıntı genellikle 24 saat içinde bebeğinize kavuşacağınız anlamına gelir. Fakat doğumdan birkaç hafta önce de nişan gelebilir. Bu nedenle nişanınızın geldiğini fark ettiğini fark ettiğiniz anda doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

  • Braxton Hicks Kasılmaları

Bu kasılmalar, gebeliğin son üç ayında doğuma hazırlık için başlayan kasılmalardır. Bu kasılmalar, doğum sırasında yaşanacak gerçek kasılmaların alıştırmalarıdır. Aynı zamanda bu kasılmalar sancılı kasılmalar değildir ve düzenli aralıklarla gerçekleşmezler. Yalnız bu kasılmaların şiddetini giderek artırması, sancılı bir hale gelmesi ve düzenli olması, doğum sancılarına işaret edebilir. Hamileliğin son ayında bu kasılmalar sıklaşmaya, düzenli olmaya ve şiddetini artırmaya devam edecektir.

  • Hamilelikte Bağırsak Bozulmaları

Bazı kadınlar hamileliklerinin sonuna doğru ishal olabilirler.

 

Yalancı Doğum Belirtileri Nelerdir?

Aşağıdaki belirtiler sizde mevcutsa büyük ihtimalle yalancı
doğum belirtileri yaşıyorsunuz ve doğumunuz henüz gerçekleşmiyor.

-Kasılmalarla bebeğinizin hareketleri artıyorsa,

-Nişan geldiyse fakat rengi kahverengiyse,

-Yürümekle, masajla ağrılar hafifliyorsa,

-Ağrı sırtta değil, karnın aşağısında hissediliyorsa,

-Kasılmalar düzensiz ve sık sık olmuyorsa,

-Kasılmaların şiddeti git gide artmıyorsa

Gerçek Doğum Belirtileri Nelerdir?

• Sıklaşan ve vücuda yayılan sancı,
• Giderek artan ve sancılanan kasılmalar,
• Pembe veya kanlı nişan gelmesi,
• Su kesesinin yırtılması,

Yukarıda bahsettiğimiz belirtileden bahsetmek mümkün. Doğum belirtilerini derinlemesine incelediğimiz makalemizi okuyarak detaylı bilgi alabilirsiniz: seafoodplus.info

seafoodplus.info

Mutlu, sağlıklı ve huzurlu günler dileriz.

Doğumun Başladığını G&#;steren İşaretler

1-AŞAĞI İNME-YERLEŞME:
- Doğumdan önce bebeğinizin başı pelvis boşluğuna doğru doğuma hazır olarak inebilir. Buna “başın aşağıya yerleşmesi” denir.
- Bu olduğunda göğsünüzdeki baskının azaldığını, daha rahat nefes alıp verebildiğinizi hissedebilirsiniz. Buna hafifleme/aşağıya inme denir.
- Bu belirti doğumunuzdan iki-dört hafta öncesinde olabilir.
- Doğumunuzun başladığını gösteren bir belirti değil, yaklaştığını gösteren bir belirtidir.

2-NİŞAN GELMESİ
- Gebelik sırasında bebeği dış etkilerden korumak amacıyla rahim ağzında sümüksü bir tıkaç oluşur. Bu tıkaç, doğum kasılmalarıyla birlikte rahim ağzının açılmaya başlaması sonucunda aşağıya düşebilir. Bunu siz iç çamaşırınızda yapışkan, pembemsi bir akıntı olarak görebilirsiniz. Bu belirti genellikler doğum sancıları başlamadan önce ya da doğumun ilk evresinde görülen bir belirtidir.
- Bu akıntının içinde çok az miktarda kan olabilir. Eğer fazla miktarda kan olursa hemen doktorunuzu ya da hastaneyi arayın! Nişan gelmesi doğumdan iki-üç gün önce de olabilir. Bu nedenle hastaneye gitmeden önce doktorunuz arayıp, bilgilendirin, doktorunuz uygun görürse hastaneye gitmek için doğum kasılmalarının başlamasını ya da suyunuzun gelmesini beklemeniz uygun olacaktır.

3-KASILMALAR
- Gebeliğin haftasından sonra rahminizin kasıldığını hissedebilirsiniz. Buna Braxton Hicks kasılmaları (yalancı doğum kasılması) denmektedir. 
- Bu kasılmalar doğumunuzun yaklaştığı zamanlarda güçlü olabilir.
- Bu nedenle çoğu kadın bu kasılmaları gerçek doğum kasılmaları zannedip, doğumunun aşladığını düşünerek hastaneye gidebilir.

Gerçek doğum kasılmaları
- Kasılmalar düzenli aralılıklarla gelir.
- Kasılmaların sıklığı, süresi ve şiddeti giderek artar.
- Dinlenmeyle geçmez.

Yalancı doğum kasılmaları (Braxton Hicks)
- Aralıklar düzensizdir.
- Kasılmaların sıklığı, süresi ve şiddeti artmaz.
- Dinlenmeyle geçer.

Ne yapmalısınız ?
- Kasılmaları takip edip, bir kağıda yazmalısınız. Böylece kasılmaların düzenli aralıklar ile gelip gelmediğini, yani gerçek doğum kasılması olup olmadığını anlayabilirsiniz.
- Kasılmalar (sancılar) düzenli aralıklar ile gelip, gidiyorsa kaç dakikada bir geldiklerini takip edin ve bir kağıda yazın.
- Bu sırada eşinizin size yardım etmesi sizin için yararlı olacaktır. Kasılmaların doğum kasılması olduğunu anladığınızda doktorunuza haber vermeniz gerekir. 

4-SUYUN GELMESİ
- Bebeğin içinde bulunduğu su kesesi doğumdan önce birden bire yırtılıp, içerdeki suyun bir kısmı boşalabilir. Bu bazen fışkırma şeklinde, bazen ise sızıntı şeklinde olabilir.

Ne yapmalısınız ?
- Hemen doktorunuza haber verin. Suyunuz geldiğinde sancılarınız olmasa bile (doğum kasılmaları başlamamış olsa bile) hastaneye gitmeniz gerekir. Çünkü bebeğiniz enfeksiyona karşı korunmaz hale gelir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir