araç sigortası olmadan satış yapılır mı / Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir? | Koalay

Araç Sigortası Olmadan Satış Yapılır Mı

araç sigortası olmadan satış yapılır mı

Trafik Sigortasız Araç Satılır mı

Otomobil alınırken ya da satılırken daha önceden yapılmış olması gereken birtakım işlemler vardır. Örneğin aracınızın bulunduğunuz dönem içerisindeki motorlu taşıtlar vergisini (MTV) ödemezseniz bu durumda aracınızı satamazsınız. Bunun size herhangi bir yaptırımı olmayacağından dolayı aracınızı kullanmış olduğunuz süre içerisinde kimse size verginizi zamanında ödeyin demez. Sizin yapmanız gereken vergi tarihleri arasında aracınızın vergisini ödemiş olmaktır. Eğer verginizi ödemezseniz bu durumda ceza kesilir ve toplu bir şekilde ödemek durumunda kalırsınız.

Trafik sigortası da her aracın yaptırmak zorunda olduğu bir güvencedir. Sadece araç sahibini değil aynı zamanda karşı tarafı da ilgilendirdiği için vergiden daha farklı bir işleyişe sahiptir. Aracınızın trafik sigortasını yaptırmadığınız takdirde yolda polise yakalanırsanız bu durumda aracınız trafikten çekilerek men edilir, ceza kesilir ve otoparka gönderilir. Bunun da trafik sigortasından çok daha maliyetli sonuçları olacaktır.

Bazı sürücüler ise trafik sigortasını araçlarını satmayı düşündüklerinden dolayı yaptırmak istemiyorlar ve bu şekilde araçlarını satıp satamayacaklarını merak ediyorlar. Hemen belirtelim trafik sigortası zorunlu bir işlem olduğu için aracınızın sigortası olmadan satışı mümkün değildir. Böyle bir şekilde notere geldiğinizde aracınızın satışı için geri çevrilmiş olursunuz.

Trafik Sigorta Süresi

Bir aracın satışını yaparken de alırken de ilk yaptırmanız gereken şey trafik sigortasıdır. Sigorta hiçbir zaman boşa ödenmiş olan para değildir. Karşılığında sizi 1 yıl boyunca güvence altına alacaktır. Poliçeniz doğrultusunda suçlu olmanız ve karşı tarafa vereceğiniz zarar halinde devreye girer ve siz cebinizden para ödemeden karşı sürücünün masraflarının giderilmesini sağlar. Sigortanın başlama bitiş süresi ise başlattığınız günden itibaren 1 yıldır. Aracınızı satmadığınız ya da sigortalı olan kişinin vefat etmediği sürece aracın sigortası iptal edilemez.

Trafik Sigortası Olmadan Ne Zaman Satış Olur?

Trafik sigortası olmadan aracın satışı yalnız sıfır almanız durumunda yapılır. Eğer siz sıfır araç alırsanız aracınızı mutlaka 30 gün içerisinde sigortalamanız gerekir. Nedeni ise sıfır alınan bir aracın ruhsat çıkma süresinin 1 ay olmasıdır. Günümüzde artık bunlar bir gün içerisinde yapıldığı için aracınızı aldığınız gün sigortanızı başlatmanız faydalı olacaktır.

seafoodplus.info


Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.

Trafik Sigortası Olmayan Araç Satılabilir mi? Sigortasız araç kullanma Cezası!

Son Güncelleme:

Araç satış işlemleri gerçekleştirilirken aracın sigortasının olması şart koşulmamaktadır. Bu nedenle sigortasız araç satış işlemleri sorunsuz bir şekilde noterde gerçekleştirilebilir. Ancak sigortasız olarak satın aldığınız araçla ilgili birtakım yasal sorunlar karşınıza çıkabilir. 

Sigortasız Araç Kullanma Cezası

Sigortasız araç satışı yapılır mı?
Trafiğe çıkan araçların zorunlu trafik sigortası olmak zorundadır. Eğer aracın zorunlu trafik sigortasının olmadığı tespit edilirse bu durumda trafik polisi tarafından cezai işlem yapılacaktır: 
» Sigortasız araç kullanma cezası TL’dir. Eğer ceza 15 gün içinde ödenirse bu durumda %25 indirimle ceza TL; eğer zamanında ödenmezse %5 gecikme zammı ile birlikte TL ceza ödenecektir. 
» Aynı zamanda araç trafikten men edilebilecektir. Bu durumda sigorta yapılana kadar araç bağlanacağından bu süre boyunca otoparkta geçireceği süre için de araç sahibine borç yazılacaktır.  

Sigortasız Araç Satın Alınırsa Ne Olur?

Eğer sigortasız araç satım işlemi gerçekleştirirseniz; bu durumda aracın sigortasını bir an önce yaptırmanız gerekecektir. Aksi takdirde araçla ilgili pek çok işlemi gerçekleştiremezsiniz. Örneğin, sigortasız araç sahibi sigorta yaptırmadan ruhsat alamaz ve araç muayenesi yaptıramaz. Aracın trafiğe çıkış için güvenli hale gelmesi için yeni araç sahibi sigorta olmadan aracı alabilse de, aracı aldıktan 15 gün içerisinde mutlaka sigorta işlemlerini gerçekleştirmelidir.  

Sigorta Ücreti Nasıl Geri Alınır?

Araç satışını tamamladıktan sonra sigorta firmasıyla görüşerek sigortayı iptal edebilir paranızı geri talep edebilirsiniz. Örnegin sigortayı yaptırdıktan/yeniledikten 10 gün sonra aracınızı sattınız, 10 günlük ücret kesilerek paranın kalanı iade edilir. 

İlgili İçerik: Ağır Hasar Kaydı ile Pert Kaydı Arasındaki Farklar

Yakıt Fiyatları 25 Haziran




Araba Karşılaştırma sayfası


seafoodplus.info aracılığıyla, otomobil dünyasından markaları, markalara ait modelleri, motor ve donanım seçeneklerini karşılaştırabilirsiniz.

seafoodplus.info araba fiyatlarını, markaların güncel liste fiyatlarına ait son değerleri burada takip edebilirsiniz.

Çekme Belgeli Araç

 

Çekme belgesi aracın uzun bir süre kullanılmayacağı, araçla kaza yapma ve uzun süreli bir seyahate çıkma durumlarında alınması faydalı olan bir belgedir. Bu avantajın nedeni çekme belgeli araçların belge geçerliliği süresince vergilerden muaf tutulmasıdır. Trafiğe çıkarılmayan bir araca çekme belgesi almak uzun vadede büyük tasarruf sağlar.

Çekme belgesi araç sahibinin ilgili kurumlara başvurması ile kolaylıkla alınabilmektedir. Çekme belgesi ile trafikten çekilen araçlar gerekli şartlar yerine getirildiğinde tekrar trafiğe çıkarılabilmektedir.

Çekme Belgeli Araç Ne Demek?

Çekme belgeli araba en kısa ve genel tanımıyla trafik kaydı bulunan ve trafiğe çıkan araçların trafikten çekilmesi veya men edilmesi anlamına gelir. Bir aracın trafikten çekilmesi için pek çok farklı sebep olabilir. Örneğin kişi uzun süreli bir seyahate çıkacaksa, yurt dışına gidecekse yani arabayı kullanmayacaksa aracını trafikten çekerek Motorlu Taşıtlar Vergisi ve yıllık zorunlu trafik sigortasından muaf olabilir.

Aracın muayenesinin bittiği durumlarda da çekme belgesi yararlı olacaktır. Çünkü muayenesi biten plakalı araçların satışı yapılmamaktadır. Hurdaya ayrılan veya kaza yapan araçların yasal sorumluluklardan muaf tutulması amacıyla da çekme belgesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Çekme belgesi almak için araç sahiplerinin ilçe emniyet müdürlüklerine başvurması gerekir. Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliklerinden alınabilen çekme belgesini alabilmek için; 2 adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu, aracın vergi borcunun bulunmadığına dair belge, araç ruhsatı, çekme belgesi dilekçesi ve araç sahibi vatandaşlık kimlik kartı gibi belgelerin bulundurulması gerekmektedir.

Çekme belgeli araçların trafik cezaları, bandrol borçları gibi bütün dönem borçlarının ödenmesi ile birlikte yasal şartların da sağlanması durumunda aracın plakası trafiğe teslim edilir. Araçlar istenildiği süre boyunca çekme belgeli olarak kalabilmektedir.

Hangi durumlarda çekme belgesi alınması gerektiği aşağıda listelenmiştir.

  • Araç kullanılmayacak durumda yani hurda sınıfında ise,
  • Araç kullanılmayacak yalnızca parçaları kullanılacak ise,
  • Araç yalnızca koleksiyon parçası olarak sergilenecek trafiğe çıkarılmayacak ise,
  • Yurt dışına uzun bir seyahat yapılacak ise,
  • Araç trafiğe çıkarılmıyor, kullanılmıyor ise,
  • Tüm bunlarla birlikte aracın sigortası bulunmadığı durumda trafiğe çıkarılmasının yasal olmamasından dolayı da çekme belgesi alınması gerekmektedir.

Çekme Belgeli Araç Alınır mı?

Çekme belgeli araçlara talep gün geçtikçe artmaktadır. Bunun nedeni çekme belgeli araçların aynı modeldeki fiyatlarının daha düşük olmasıdır.

Özellikle 2. el araç almayı düşünen kişilerin bütçelerinin kısıtlı olduğu düşünüldüğünde çekme belgeli araçlara yönelmesi öngörülebilir bir durumdur. Ancak alınacak araç uzun süre muayeneye girmemiş olacağından yüklü bir masraf çıkarabileceği göz önünde bulundurulmalı ve iyi bir ekspertize başvurmadan araç satın alınmamalıdır.

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar?

Çekme belgesi bulunan araç trafiğe çıkarılamaz. Çekme belgesi bulunan aracı tekrar trafiğe çıkarabilmek için o aracın sistemde çekme belgeli olarak görünmemesi gerekir. Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmak için birtakım adımları izlemek gerekir. Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmak için izlenilmesi gereken adımlar aşağıda listelenmiştir.

  • Araç muayenesi yaptırılmadan önce ilk olarak geçici trafik sigortası yaptırılmalıdır.
  • Geçici trafik sigortasından sonra TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarından birine gidilerek gerekli araç muayenesi yaptırılır. Bu muayene sırasında araç plaka kontrolünden muaf olacaktır.
  • TÜVTÜRK istasyonundan ‘Araç Tespit Raporu’ alınır ve bu rapor ruhsat yerine geçer.
  • Muayene bitiminden sonra zorunlu trafik sigortası yaptırılır.
  • Daha sonra notere gidilerek araç ruhsatı çıkarılır.
  • Noterden plaka basım belgesi alınır.
  • Plaka basım belgesi ile birlikte Şoförler ve Otomobilciler Odasına gidilir.
  • Şoförler ve Otomobilciler Odası plakayı bastıktan sonra Maliye bilgilendirilmelidir.
  • İşlem sisteme düştükten sonra aracın plakası takılarak araç trafiğe çıkarılabilir.

Çekme belgeli bir aracı trafiğe çıkarma masrafı yılında şu şekildedir: Trafik sigortası ücreti; aracın sınıfına da bağlı olarak ila TL arasında değişmektedir. Araç muayene ücreti; çekme belgeli motor, çekme belgeli traktör gibi araçlar için ,42 TL, çekme belgeli otomobil, çekme belgeli minibüs gibi araçlar için ,40 TL, çekme belgeli otobüs, çekme belgeli kamyon gibi araçlar için ,58 TL olmak üzere ortalama TL’dir. Noter masrafları da ortalama TL’dir.

Çekme Belgeli Satış Nasıl Yapılır?

Çekme belgeli araçlara talep araç fiyatlarının daha düşük olması sebebiyle günümüzde oldukça fazladır. Çekme belgeli araç satanlar ve alanların dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Çekme belgeli satış aşamaları ve nasıl gerçekleştirileceği aşağıda listelenmiştir.

  • Araç satışları noter huzurunda gerçekleştirilmektedir. Satışı gerçekleştirilecek aracın plaka değişimi yapılacaksa bu değişiklik talebi noter huzurunda belirtilmelidir.
  • Hasarlı olarak satın alınan çekme belgeli araçların tamirinin yapılarak TÜVTÜRK muayenesinden geçmesi gerekmektedir.
  • Zorunlu trafik sigortası yaptırılmalıdır.
  • Araç satışı noter huzurunda gerçekleştirildikten sonra tescil belgeleri Trafik Şube Müdürlüğü’nden alınarak satış işlemi tamamlanır.

Aracın Çekme Belgeli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Aracın çekme belgeli olduğunu anlamak için herhangi bir sorgulama ekranı bulunmamaktadır. Ancak İnternet Vergi Dairesi Motorlu Taşıt Vergi Sorgulama ve Ödeme ekranında gerekli yerlere araç plakası tescil tarihi ve araç sahibinin kimlik numarası girildiğinde; girilen bilgilere ait araç bulunamadı gibi bir yazıyla karşılaşıyorsanız aracın vergi dairesi tarafından trafikten düşme işlemi gerçekleştirilmiş demektir. Böyle bir aracın çekme belgeli olduğu anlaşılabilir.

Çekme Belgeli Aracın Muayene Borcu Çıkar mı?

Çekme belgeli araçların trafiğe çıkabilmesi için öncelikle muayenesinin yapılması gerekmektedir. Çekme belgeli aracın vergi veya ceza borcu bulunmaz. Ancak çekme belgesi alınmadan önce aracın geçmişe yönelik muayene borcunun olup olmadığı öğrenilmelidir. Çünkü çekme belgesi öncesi araç muayenesi yapılması gerekmemektedir.

Çekme belgeli araç muayene istasyonuna gidebilmesi için trafiğe çıkmak zorundadır. Çekme belgesi bulunan aracın trafiğe çıkması yasak olduğundan polisle karşılaşması durumunda ceza yemesi durumu söz konusudur. Böyle bir durumun yaşanmaması için muayeneye götürülecek çekme belgeli araç için polis merkezinden ek 33/A isimli geçici bir izin belgesi alınması gerekir. Bu izin belgesinin geçerlilik süresi 7 gün olduğu için bu süreç içerisinde araç muayeneye götürülmelidir.

Çekme belgeli aracınız için en iyi kasko fiyatı ve trafik sigortası teklifine ulaşmak için seafoodplus.info adresini ziyaret edin.

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir