açıköğretim lise kac yilda biter / Açıköğretim Sistemi

Açıköğretim Lise Kac Yilda Biter

açıköğretim lise kac yilda biter

Meslekî Açık Öğretim Lisesi, program olarak yılında uzaktan öğretim teknolojilerine yüz yüze eğitimi de katarak Açık Öğretim Lisesi bünyesinde tarihine kadar hizmet vermiştir.

Bilimsel ve teknolojik gelişmeler, yüz yüze eğitimi ve staj çalışmaları ile bugüne kadarki uygulamalardan alınan geri bildirimler sonucunda, Açık Öğretim Lisesinde mevcut olan mesleki orta öğretim programlarının daha etkin bir şekilde uygulanabilmesine imkân verilebilmesi için Meslekî Açık Öğretim Lisesi´nin kuruluşu zorunlu hale getirmiştir.

Bu amaçla tarihli ve sayılı, Resmi Gazete´ de yayımlanan Yönetmelikte Meslekî Açık Öğretim Lisesi´nin kurulmasına ilişkin hükümler yer almıştır.

tarih ve sayılı Bakanlık makamının onayı ile Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne bünyesinde "MESLEKÎ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ"  kurulmuştur.

Meslekî Açık Öğretim Lisesi program içeriği bakımından örgün eğitimdeki meslek liselerinin program içerikleriyle aynı olmasına karşın, yapısı ve işleyişi bakımından diğer örgün eğitim kurumlarından farklı, kendine özgü bir modeldir. Halen yönetmelik gereği ders geçme ve kredi sistemine göre mezun vermekte olan Meslekî Açık Öğretim Lisesinde uzaktan öğretimin temel süreçlerinden yararlanılmaktadır.

yılında tüm okulların 4 yıla çıkarılmasıyla birlikte Meslekî Açık Öğretim Lisesi de 4 yıla çıkarılmış ve Yönetmeliği de bu çerçevede yeniden düzenlenerek sistem değiştirilmiştir. Bu tarihten itibaren gelişen teknolojiye paralel olarak Meslekî Açık Öğretim Lisesi kayıt ve kayıt yenileme işlemleri artık internet üzerinden yapılmaktadır.

Meslekî Açık Öğretim Lisesinde okutulan ortak ve seçmeli dersler Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca örgün öğretime paralel olarak belirlenmiştir. Eğitim TV ve Radyo ile yapılmakta basılı materyallerle desteklenmektedir. Meslek dersleri eğitimi ise yüz yüze yapılmaktadır. Basılı materyaller öğrencilerin adreslerine posta yolu ile gönderildiği gibi e-kitap olarak internet üzerinden de yayınlanmaktadır. Meslekî Açık Öğretim Lisesine yılları arasında kayıt yaptıran öğrenciler en erken 3 yıl (6 dönem) sonunda mezun olabilirler. Meslekî Açık Öğretim Lisesine yılından sonra Ortaokul/İlköğretim Okulu mezunu olarak kayıt yaptıran öğrenciler en erken 4 yıl (8 dönem) sonunda mezun olabilirler. Meslekî Açık Öğretim Lisesinde bir öğretim yılı iki dönemden oluşur. Öğrenciler çalışma takviminde belirtilen zamanlarda her dönem (yılda 2 kez) internet üzerinden kayıt yenilemek zorundadır. İki dönem üst üste kayıt yenilemeyen öğrencilerin kaydı silik duruma düşer. Silik durumdaki öğrencilerin daha önceki kredileri saklı tutulur ve tekrar kayıt yaptırarak kaldıkları yerden devam edebilirler.

SIK SORULAN SORULAR

Yüz yüze eğitim nedir? 

Öğretim programlarında öngörülen derslerin teorik ve uygulamalı eğitimi; öğretmen gözetiminde yüz yüze eğitimin yapıldığı okul/kurumlarda veya işletmelerin derslik, atölye ve laboratuvar ortamlarında, işletmelerde ise usta öğretici/eğitici gözetiminde uygun ortamlarda bir öğretim yılında 2 dönem yapılan eğitime denir.

Yüz yüze eğitim ne zaman başlar?

Yüze yüze eğitim; İlköğretim /ortaokul mezunu olarak kayıt yaptıranlar için 3. Dönemde, Tasdikname ile kayıt yaptıranlar için tasdiknamesinden getirdiği dönem dikkate alınarak 3. dönemde,  Lise diploması ile kayıt yaptıranlar ise grup oluştuğunda hemen başlar.

Yüz yüze eğitim kaç dönemde biter?

Yüzyüze eğitim; ilköğretim/ortaokul mezunu veya tasdikname ile Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptıranlar için 6 dönemde, lise diploması ile kayıt yaptıran lise diplomalılardan en az 8 (sekiz) kişilik grup oluşması halinde 4 dönemde, grup oluşmaması halinde diğer gruptaki öğrencilerle devam etmeleri durumunda ise 6 dönemde bitirebilirler.

Yüz yüze eğitim ile alınacak dersler nasıl seçilir?

Yüz yüze eğitim ile alınması gereken dersler bu eğitimin alınacağı okul/kurumlar tarafından seçilir. Öğrenci her dönem verilen dersleri okula devam ederek alır.

Yüz yüze eğitim yapılması uygun olmayan alanlar nelerdir?

 Mesleki Açık Öğretim Lisesinde yüz yüze eğitim yapılması uygun olmayan alanlara dair görüş yazısını görmek için TIKLAYINIZ

Kayıt olduğumuz dönemde 8 kişi ile yüz yüze eğitime devam ediyorduk şimdi sayımız düştü. Önümüzdeki dönemlerde yüz yüze eğitime devam edebilir miyiz?

Yüz yüze eğitimle alınması gereken alan/dal dersleri en az sekiz kişilik grup oluştuğunda verilir. Eğitime başlandıktan sonra öğrenci sayısındaki azalma eğitim-öğretimin devamına engel teşkil etmez. (Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği Madde)

I. Dönem yüz yüze eğitime gidemedim, II. Dönem devam edebilir miyim?

Birinci dönemde herhangi bir dersten devamsızlıktan başarısız olanlar aynı dersin ikinci dönemdeki devamını alamazlar.

Yüz yüze eğitim bir öğretim yılında kaç dönem verilir?

Yüz yüze eğitim bir öğretim yılında 18´ er haftadan 2 dönem olarak verilir.

Yüz yüze eğitimi bitiren öğrenci "Yüz Yüze Eğitim İş ve İşlemleri ücretini" öder mi?

"Yüz Yüze Eğitim İş ve İşlemleri ücreti" yüz yüze eğitime devam eden öğrencilerden alınan bir ücrettir. Yüz yüze eğitime devam etmeyen öğrencilerden bu ücreti alınmaz.

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ - ÖNLİSANS

Bilgisayar Programcılığı

Program Tanıtımı

Program Akademik Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.

Programın Amaçları

Bilgisayar Programcılığı alanlarında ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağı yetiştirmektir. Bununla birlikte Bilgisayar Programcısı olarak çalışmakta olan personelin etkinlik ve verimliliklerini artıracak şekilde donatılmalarını sağlamak amaçlanmaktadır.

Programa Kimler Kayıt Yaptırabilir?

Bilgisayar Programcılığı Önlisans Programına kayıt olmanın pek çok yolu bulunmaktadır. Bu programa kayıt olabilmek için kayıt türleri ve koşullarını anlatan Nasıl Öğrenci Olabilirim? sayfasını inceleyebilirsiniz.

Okutulan Dersler - AKTS Kredileri

seafoodplus.infoL (Güz Dönemi)
DERS KODUDERS ADIZORUNLUAKTS
WTKUWEB TABANLI KODLAMAZ
YBSUBİLİŞİM TEKNOLOJİLERİZ
YBSUKULLANICI DENEYİMİ TASARIMIZ
YBSUBİLGİ TOPLUMU VE E-DEVLETZ
YBSUİŞLEM TABLOSU PROGRAMLAMAZ
 YABANCI DİL IZ
*Yabancı Dil I: Yeni kayıt aşamasında tercih edilen ALMU-Almanca I, FRAU-Fransızca I ya da İNGU-İngilizce I derslerinden bir tanesidir.
seafoodplus.infoL (Bahar Dönemi)
DERS KODUDERS ADIZORUNLUAKTS
BİLUPROGRAMLAMA IZ
HUKUBİLİŞİM HUKUKUZ
WTKUWEB'DE TELİF HAKLARI VE ETİKZ
YBSUAĞ YÖNETİMİ VE BİLGİ GÜVENLİĞİZ
YBSUVERİTABANI PROGRAMLAMAZ
 YABANCI DİL IIZ
*Yabancı Dil II: Yeni kayıt aşamasında tercih edilen ALMU-Almanca II, FRAU-Fransızca II ya da İNGU-İngilizce II derslerinden bir tanesidir.
seafoodplus.infoL (Güz Dönemi)
DERS KODUDERS ADIZORUNLUAKTS
BİLUPROGRAMLAMA IIZ
BİLUWEB ARAYÜZ PROGRAMLAMAZ
BİLUVERİ YAPILARIZ
BİLUMOBİL UYGULAMA GELİŞTİRMEZ
BİLUUNIX SİSTEM YÖNETİMİZ
TARUATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ IZ
TÜRUTÜRK DİLİ IZ
seafoodplus.infoL (Bahar Dönemi)
DERS KODUDERS ADIZORUNLUAKTS
YBSUPROGRAMLAMADA YENİ EĞİLİMLERZ
YBSUVERİTABANI SİSTEMLERİZ
YBSUVERİ MADENCİLİĞİZ
BİLUALGORİTMALARZ
BİLUWEB SUNUCU PROGRAMLAMAZ
TARUATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ IIZ
TÜRUTÜRK DİLİ IIZ

Sınavların Değerlendirilmesi ve Ders Geçme

Sınavların değerlendirilmesi ve ders geçme sistemi "Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" ile bu yönetmeliğin verdiği yetkiye istinaden hazırlanan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Öğrenci Değerlendirme Sistemi Esaslarına göre belirlenir.

Sınavlar sayfasından;

  • Sınavların nasıl yapıldığı ve organizasyonu,
  • Sınavların hangi tarihlerde yapılacağı,
  • Sınava girmek için gerekli belgeleri ve sınavda uyulacak kuralların neler olduğu,
  • Sınav süreleri,
  • Sınavda sorulan sorular ve cevapların yayınlanması,
  • Sınav sonuçlarının ilan edilmesi,
  • Sınav sonuçlarına yapılacak itirazlar

hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca, sınavların değerlendirilmesinde kullanılan yöntemleri bilmek ve derslerinizden nasıl geçebileceğinizi öğrenmek için Öğrenci Değerlendirme Sistemi sayfasından bilgi edinebilirsiniz.

Mezuniyet Koşulları

Bilgisayar Programcılığı Önlisans Programında AKTS kredilik ders alıp, tüm dersleri başarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ notu olmayan, Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler. Bu kredilerin altında eksik kredi ile mezun olunamaz.

Bilgisayar Programcılığı Önlisans Programında mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrenciler, “Açıköğretim Fakültesi Bilgisayar Programcılığı Önlisans Programı Diploması” alırlar.

Dikey Geçiş Olanakları

Bilgisayar Programcılığı Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren  Meslek Yüksekokulları İle Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu kılavuzda, adayların nasıl başvurabilecekleri, lisans programı tercihlerini nasıl yapacakları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri, meslek yüksekokulu müdürlükleri ve açıköğretim önlisans programlarının bağlı olduğu birimlerce yürütülecek işlemlerle ilgili ilke ve kurallar yer almaktadır.

İş Olanakları

Programdan mezun olanlar; başta sanayi kuruluşları olmak üzere yazılım firmaları, bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticari kuruluşlar, internet servis sağlayıcıları, internet yayıncılık şirketleri, radyo-televizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, eğitim, lojistik firmaları ve hizmet sektöründe yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında geniş iş imkanına sahiptirler. 

Güncelleme Tarihi:

Bu yazımız Milli Eğitim Bakanlığının yılı için belirlemiş olduğu usul ve esaslara yüzde yüz uyumlu olarak hazırlanmış olup, Açık lise kaç yılda biter, açık lise kaç kredidir, 1 senede biter mi ve açık lise mezuniyet şartlarına dair onlarca merak edilen soruların cevaplarını MEB'in resmi açıklamalarına göre en doğru şekilde cevapladık.  

Açık Lise Kaç Kredi?

AÖL'den mezun olmak için açık lise kaç kredi?

Milli Eğitim Bakanlığının mezun olmak için belirlemiş olduğu toplam kredi sayısı 'dir. 

Açık Lisede 45 Puan Kaç Kredi?

Değerli öğrenciler açık lisede 45 puan kaç kredi sorusu kafaları karıştırmaktadır. 45 puan kaç kredi sorusu dersin geçme notu ile ilgilidir. Açık liselerde lük not sistemi vardır. 

Yani girmiş olduğunuz bir sınav puan üzerinden hesaplanır. Bir dersi geçmeniz için en az 45 soru cevaplamanız gereklidir. Bir dersin sınavında toplam 20 soru sorulmaktadır. Dolayısı ile bir dersi geçebilmek için en az 9 soruyu doğru cevaplamanız gereklidir. 

Açık Lise Mezuniyet Şartları Nelerdir?

Milli Eğitim Bakanlığının uygulamasına göre Açık lise mezuniyet şartları nelerdir?

1. Açık Lise Öğrencilerinden Alanlı Bölümde Okuyan Öğrenciler İçin (Genel Kültür, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Türkçe Matematik Alanında Öğrenci Olanlar):

  • Toplamanız gereken kredi sayısı toplam ’dir.
  • Ortak derslerin tamamından başarılı olmanız gerekir. Yada bu derslerden muaf olmanız gereklidir.
  • En az 8 dönem öğrenim görmesi gereklidir. Yani bir öğrenci en az 8 dönem olmak üzere daha fazla dönemde öğrencilik yapmalıdır.
  • Dil ve Anlatım dersinden geçmeniz gereklidir.
  • Alan kredisi en az 80 ve üzeri olması gereklidir. Bu alana genel kültür dersleri dahil değildir.
  • Alan dersleri için  muhakkak sınava girmeniz gereklidir.

2. Açık Öğretim Lisesinde Alansız Bölümde Öğrenci Olanların Mezuniyet Şartları

  • En az 8 dönem ders alması gerekir.
  • Toplaması gereken toplam kredi sayısının en az olması gereklidir.
  • Ortak derslerden başarılı olmalısınız.
  • Dil ve anlarım dersini geçmeniz gereklidir.
  • En az bir dönem açık öğretim lisesinde sınava gitme şartı vardır.

AÖL (Açık Liseden) Mezun olmak için kaç kredi toplamanız gerekir?

Açık liseden mezun olmak kaç kredi gerekli sorusunun cevabını üst başlıkta açıklamıştık. Tekrar etmek gerekirse en az kredi toplamanız gereklidir. 

  krediyi toplarken dikkat etmeniz gereken en önemli husus ders seçiminde kredisi fazla olan dersleri seçmenizdir.

Örneğin 2 kredilik bir dersten ziyade 4 kredilik bir dersi seçmeniz size büyük avantaj sağlar. Ancak zorunlu dersleri her durumda almak zorunda olduğunuzu unutmayınız. Bu kural seçmeli dersler için geçerlidir. Tabi dersleri seçerken kendiniz için kolay dersleri de seçmeyi unutmayın. 

Açık Lise Bir Sınavda En Fazla Kaç Kredi Alınabilir?

Açık lise bir sınavda bir öğrencinin alacağı en fazla kredi 35 kredi olarak açıklanmıştır. Bir öğrenci bir dönem için 35 kredinin tamamını alıp, bütün derslerden başarılı olması halinde bir buçuk yıl içinde tamamlaması gereken kredileri normal şartlar içinde tamamlar. Ancak yine de mezun olamaz. 

Çünkü MEB tarafından yapılan açıklamada aktif 8 dönem okula kaydının bulunması gerekir. 

Açık Lise Kredi Sistemi

Açık lise kredi sistemini aslında üst başlıklarda çok sade bir şekilde anlattık. Ancak tekrar etmek için maddeler halinde konuyu tekrar edelim:

  • Mezun olmak için toplam kredi toplamanız gereklidir. 
  • Ortak dersleri muhakkak vermeniz gereklidir. 
  • En az 8 dönem derslere devam etmeniz gereklidir. Bir yılda 3 dönem vardır. Dolayısı ile 2,5 senede bitirebilirsiniz. 
  • Diğer bütün soruların cevabını alt ve üst başlıklarda anlattık. 

Açık Lise Kaç Yılda Biter?

Açık lise kaç yılda biter sorusunun cevabını yönetmeliğe ve Milli Eğitim Bakanlığının açıklamalarına göre şu şekilde özetleyelim: AÖL toplam 8 dönemden oluşmaktadır.  Bir yıl içinde 3 dönem vardır. 

Herhangi bir öğrencinin derslerden kalmaması durumunda 3 yılda liseden mezun olabilir. Öğrencinin başarı durumuna göre bu süre daha uzun yıllara da çıkabilir. 

Açık Lise 1 Senede Biter mi?

Açık lise 1 senede biter mi şeklinde bir çok kişi soru sormaktadır. MEB'in kesin olarak açıklaması şu şekildedir: Hayır 1 senede mezun olamazsınız. Çünkü şuan yürürlükte olan mevzuata göre 8 dönem kaydınızın olması gerekir. Normal şartlarda kredi şartınız 'dir. Bir dönemde en fazla 35 kredi alabilirsiniz. 

AÖL (Açık liselerde) ders seçimini ne zaman yapacaksınız?

Ders seçimlerini açık liseye kayıt olduğunuz dönemde yada kayıt yenileme döneminde yapmanız gereklidir. Açık lise kayıt yenileme hakkında ayrıntılı bilgi almak için “Açık Lise Kayıt Yenileme” konulu yazımızı inceleyiniz.

Kayıt yenileme işlemini yaptıktan sonra muhakkak ders kayıt işlemini de yapınız. Bir çok öğrenci kayıt yenilemenin ardından ders seçimini unuttuğu için ciddi sorunlar olmaktadır.

Kayıt Yeniledikten Sonra Ders Kaydı Yaptırmazsanız Ne Olur?

Bu durumda sistem sizler için otomatik ders seçimi yapar ve sizlere sisteminde kayıtlı dersleri atar. Ancak bu durumda başarılı olamayacağınız dersleri almak zorunda olacağınız için geçmekte zorlanabilirsiniz.  Zorunlu dersler için bir sorun yoktur.

Açık liseden Hangi Derslerden Muaf Olurum?

Zorunlu derslerden 3 dönem geçmeyen bir öğrenci artık bu dersten muaf tutulur. Ancak bu durumda muaf olduğunuz dersler kredi toplamınıza dahil edilmeyecektir.

AÖL Sınavlarında Başarılı Olmak İçin Kaç Soru Doğru Yapmanız Gereklidir?

Sınavlarda toplam 20 soru sorulmaktadır. Test şeklinde yapılan bu sınavlarda en az 9 soruyu doğru cevaplamanız gerekir. Dolayısı ile 45 puan aldığınız zaman dersi geçmiş sayılırsınız. 

AÖL Sınavlarında Yanlış Cevaplar Doğruyu Götürür mü?

Hayır. Yanlış yanıtlarınız doğru yanıtlarınızı götürmez. 

Özet: Açık Öğretim Lisesi öğrencileri için çok güzel bir rehber yazı kaleme aldık. Bu yazımızda açık lise kaç yılda biter sorunun cevabını ayrıntılı olarak açıkladık ve en erken 3 yıl içinde bitirebileceğinizi ifade ettik. Açık lisenin kaç kredi olduğu sorunu ise yılı için kredi şeklinde cevapladık.  AÖL'nin alan ve düz lise şeklinde mezuniyet şartlarını da yukarıda tek tek sıraladık. Daha bir çok sorunun cevabını verdiğimiz bu yazımız sizlere çok güzel rehber olacaktır. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir