hamilelik testinde silik çift çizgi / Gebelik testi, hamilelik testi, gebelik testi ne zaman yapılmalı? İrfan Tarhan

Hamilelik Testinde Silik Çift Çizgi

hamilelik testinde silik çift çizgi

Gebelik Testi

Gebelik testi sonucu hem inanılmaz derecede mutluluk hem de çok büyük üzüntü kaynağı olabilir. Adet gecikmesi gebelik testi yapmak için en önemli sebeptir.

İki tip gebelik testi vardır. Bunlardan kolay ve pratik olanı idrarda gebelik testi, kesin sonuç veren ise kanda gebelik testidir. İdrarda gebelik testi eczanelerden alınıp birkaç damla idrar ile kolayca yapılabilir. Kan testinde ise laboratuvara kan verip sonucunu beklememiz gerekir.

Gebelik testleri normal hamilelik dışında dış, gebelik, içi boş (unembriyonik) gebelik, dış gebelik, üzüm gebeliği (mol gebeliği), kimyasal gebelik ve bazı B-hCG üreten nadir kanserlerde de pozitif çıkabilir. Her iki testte de yani idrar ve kan gebelik testlerinde sadece gebelik olup olmadığı belli olur. Gebeliğin normal olup olmadığı ancak ultrason ile bakılınca belli olur.

Her iki testte hCG (human chorionic gonadotropin) hormonunu kullanır. hCG embriyonun rahim içine yerleşmesinden hemen sonra plasenta (bebeğin eşi) tarafından üretilir. Gebelikle ilgili bulgular bu hormonun kanda yükselmesi ile olmaktadır.

gebelik testi

İdrarda Gebelik Testi

İki şekilde yapılabilir. İdrar bir kabın içine alındıktan sonra test çubuğu içine daldırılabilir ya da idrar yaparken idrarın orta kısmı ile çubuk ıslatılır. Biraz bekledikten sonra renk değişikliği takip edilerek gebeliğin olup olmadığı anlaşılır.

İdrarda gebelik testi beklenen adet tarihi geçince ya da vücutta adet dönemi yaklaştığında farklılıklar hissedildiğinde yapılabilir. Test için en güvenli yapılma şekli testin talimatlarını uygulayarak olur. Farklı idrar testlerinde ufak farklılıklar olabilir.

İdrar ile yapılan testlerde yalancı pozitifliğin yani gebelik olmadan test sonucunu gebelik varmış diye değerlendirmenin en önemli nedeni olması gereken süreden daha sonra değerlendirme ile olur. İlk test yapıldığında tek çizgi varsa gebelik yok, silik veya belirgin ikinci çizgi oluşursa gebelik ver demektir.

İdrarda gebelik testi günün her saatinde yapılabilir, ancak sabah ilk idrarda hCG miktarı daha yoğun olduğundan daha hızlı ve belirgin sonuç alınır.

İdrarda Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Test için en güvenli zaman beklenen adet tarihinin geçtiği tarihten sonrasıdır. Adet düzensizliği olanlarda ise bu tarih yanıltıcı olabilir. Beklenen adet tarihi geçince hamilelik varsa test %97-98 oranında doğru sonuç verir. Ciddi derecede adet düzensizliği olanlarda korunmasız ilişki sonrası genellikle 2 hafta sonra test pozitif çıkar. Ancak nadir durumlarda yumurtlamadan 1 hafta önceki ilişkilerde de sperm 1 hafta canlı kalabileceği için yaklaşık 3 hafta sonrasına idrar testi pozitif olmaya başlar.

Erken Gebelik Testi Nedir?

Erken hamilelik testi idrarda gebelik testi ile aynı şekilde yapılır. Bu testlerin hassasiyeti daha fazla olduğu için embriyo tüplerden geçip rahime yerleştiği andan hemen sonra yapılan testlerde pozitif sonuç alınabilir. Bu dönem beklenen adet tarihinden 5-6 gün öncesi bile olabilir.

Kanda Gebelik Testi Nedir?

Hamilelik testinde kesin sonuç almanın yolu kanda gebelik testi ile yapılan testtir.  Diğer testlerde olduğu gibi koldan kan alıp laboratuvarda B-hCG testi yapılır. Kanda çıkan değer net olmamakla birlikte gebeliğin kaç hafta olduğu ile ilgili bilgi verir:

  • 3 haftalık gebelikte 5-50 mIU/L
  • 4 haftalık gebelikte 5-426 mIU/L
  • 5 haftalık gebelikte 18-7340 mIU/L
  • 6 haftalık gebelikte 1080-56500 mIU/L
  • 7-8 haftalık gebelikte 7650-229000 mIU/L
  • 9-12 haftalık gebelikte 25700-288000 mIU/L
  • 13-16 haftalık gebelikte 13300-254000 mIU/L
  • 17-24 haftalık gebelikte 4060-165400 mIU/L
  • 25-40 haftalık gebelikte 3640-117000 mIU/L

Mol gebelikte, çoğul gebeliklerde ve bazı tümörlerde bu değerler beklenenden daha yüksek çıkar.

Kanda gebelik testi sadece gebe olup olmadığımızı tespit etmek için kullanılmaz. Sağlıklı gebeliklerde test değerleri 2-3 günde bir gebelik başında ikiye katlar. Kimyasal gebelik ve dış gebelik gibi bazı durumlarda değer artışı beklenenden az olabilir. Mol gebelik sonrası bir yıl boyunca mol gebeliğin kansere dönüşüp dönüşmediğini takip etmek için ayda bir test yapılır.

Kanda Gebelik Testinin Avantajları

  • İdrar testine göre 7-12 gün daha erken gebelik tespiti yapılabilir.
  • Kandaki B-hCG seviyesini tespit edip sağlık için gerekli değerlendirmelere olanak sağlar.

Kanda Gebelik Testi Dezavantajları

  • İdrar testine göre daha pahalıdır.
  • Sonuç almak daha üzün sürede olur.
  • Laboratuvar ortamında yapılması gerekir.

Gebelik Testi Hamile Olduğumuzu Nasıl Tespit Eder?

Gebelik testi hCG hormonunun kanda veya idrarda tespiti ile yapılır. hCG tespiti hamileliğin olduğunun kanıtıdır. Test ile ilgili yanlış değerlendirmeler veya uygun zamanda yapılmaması nedeniyle olabilmektedir.

Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Beklenen adet tarihinin gecikmesi evde idrarda gebelik testi için yeterlidir. Geciken adet çoğunlukla hamileliğin ilk belirtisidir. İdrar testleri yaklaşık %97 oranında doğrudur. Eğer test çok erken yapılırsa yanlış negatif sonuç verebilir (test gebe olmadığınızı söylemesine rağmen gebesinizdir). Birkaç gün sonra adet başlamamışsa testi tekrarlamak gerekir.

Kanda gebelik testi idrar testine göre daha duyarlıdır. Beklenen adet tarihinden önce bile gebelik tespiti yapılabilir. Sonuç negatif çıksa bile adet gecikmesinde kanda gebelik testini de tekrarlamak gerekir.

Pozitif idrar testi gebe olduğunuzu gösterir. Bu gebeliğin normal rahim içi bir gebelik mi yoksa anormal gebelik mi olduğunu ancak ultrason ile anlayabiliriz.

Negatif gebelik testi her zaman gebe olmadığınız anlamına gelmez. Test çok erken yapılmış olabilir veya test bozuk olabilir. Negatif gebelik testine rağmen birkaç gün içinde adet olmazsa mutlaka test yenilenmeli ve muayene olunmalıdır.

Gebelik Testi İle İlgili Sık Sorulan Sorular

  • Gebelik en erken ne zaman belli olur? Hamilelik testleri ile beklenen adet tarihinden 5-6 gün önce bile belli olabilir. Ancak adet gecikince gebelik şüphesi oluştuğu için çoğunlukla testi beklenen adet tarihi geçince yaparız.
  • Gebelik testi ne zaman yapılmalı? Şüpheli ilişkiden 10-12 gün sonra bile yapılabilir. Düzenli adet görenlerde adet gecikmesi olduktan sonra yapılabilir. İlk yapılan test negatif çıkar ve adet olmazsa 3-5 gün sonra test tekrarlanabilir.
  • Kanda gebelik testinin avantajları nelerdir? İdrar testine göre daha erken sonuç verir. Sadece gebe olup olmadığı değil gebelikle ilgili sorunların takibinde de kullanılır.
  • Gebelik testi sonucu nasıl değerlendirilir? İdrarda silik de olsa belirtilen süre içinde ikinci çizginin çıkması ve kanda değerin 10 ıu/l üzerinde olması gebelik olduğunu gösterir.
  • Kanda gebelik testi değeri ne olmalı? Kanda değerin 10 ıu/l üzerinde olması gebelik olduğunu gösterir. Ancak ultrasonda gebelik kesesini değer 1500 ıu/l olduktan sonra görebiliriz.
  • Erken gebelik testi nedir ne zaman belli olur? Erken gebelik testi gebe olup olmadığını bir an önce öğrenmek için yapılan testtir. Beklenen adet tarihinden 5-6 gün önce bile belli olabilir.
  • Hamilelik test dışında nasıl anlaşılır? Bazı kadınlar göğüste hassasiyet, bulantı, lekelenme tarı kanama gibi erken gebelik bulgularını hemen hissedebilir. Testler dışında hamileliğin tek öğrenme yolu ultrason ile olur.
  • İdrar da hamilelik testinde silik çizgi ne anlama gelir? İdrar ile yapılan gebelik testinde ikinci çizginin erken dönemde silik çıkması gebelik şüphesi anlamına gelir. Testte belirtilen süreden sonra ortaya çıkan silik çizgi hamilelik olduğunu göstermez
  • İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur? Spermler vücutta 5-6 güne kadar yumurta ise 1 gün canlı kalır. Yumurtlamadan 5-6 gün önce ilişki olmuşsa gebelik ilişkiden 13-14 gün sonra yumurtlama günü ilişki olmuşsa 7-8 gün sonra test pozitif çıkabilir.
  • En İyi gebelik testi hangisidir? Hem idrar hem de kanda gebelik testlerinin duyarlılıkları oldukça fazla. Duruma göre idrar ve kan testi tercih edilebilir.
  • Gebelik testini sabah yapmak daha iyi sonuç verir mi? Gebelik testleri her saat yapılabilir ancak sabah idrarı gün içindeki idrarlardan daha yoğun olduğu için daha erken dönemde sonuç verir.
  • Adet gecikmesi gebelikten mi olur? Kadınlardaki adet gecikmesinin en sık nedeni gebeliktir. Adet geciken kadınların yaklaşık %70 inde gebelik testi pozitif çıkar.
  • İkili test nedir? İkili test gebeliğin 11-13 haftalarında bebekte kromozomal hastalık olup olmadığını öğrenmek için yapılan bir testtir. Bebeğin ultrason ölçümleri, annenin yaşı ve kanda bazı hormonlara bakılarak sakatlık ihtimalinde artış olup olmadığı hakkında olasılık bildiren bir testtir.
  • Kan uyuşmazlığı testi nedir? Kan grubu Rh(-) olan bir annenin Rh(+) bir babadan hamile kalıp bebeğin kan grubunun Rh (+) olması durumunda ortaya çıkan ve annenin bir sonraki gebeliğinde sorun oluşturma ihtimali olan bir durumdur. Kan uyuşmazlığı varsa gebeliğin 28. Haftasında ve gerekirse doğumda kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.
  • Bebek cinsiyet testi yapılabilir mi? Bebeklerin cinsiyeti 13-14. hafta itibariyle ultrason da görülebilir. 9-10. Haftadan itibaren anne kanından yapılan bebek kromozom testleri ile cinsiyet öğrenilebilir ancak ülkemizde kanda cinsiyet tayini yasal değildir.

Etiketler:gebelik testigebelik testi ne zaman yapılmalıhcgidrarda gebelik testikanda gebelik testi

Gebelik testinde silik çizgi ne anlama gelir? Gebelik testinde sonucu silik çizgi pozitif mi demek?

Gebelik planlaması yapan ya da aniden vücudunda gebelik işaretlerini gözlemleyen kadınlar kimi zaman heyecanla kimi zaman da büyük bir endişe ile hemen bir gebelik testi yapmak isterler. İdrarda ve kanda gebelik testi olmak üzere 2'ye ayrılan hamilelik testlerinde en güvenli olanı kan yolu ile olması ile birlikte idrar ile yapılan test kitleri kadınların ilk başvurduğu yöntemdir. Gebelik testinde genellikle pozitif ya da negatif sonuçla karşılaşılır, ancak nadir de olsa bir çizginin silik çıkmasının altında yatan bazı nedenler bulunmaktadır. Peki, gebelik testinde silik çizgi pozitif mi? işte merak ettiğiniz tüm detaylar…

GEBELİK TESTİNDE SİLİK ÇİZGİ POZİTİF Mİ?

Silik çıkan gebelik testi ne demek? Sorusu pek çok kadın tarafından merak konusudur. Gebeliği belirlemede rehber niteliği taşıyan tek çizgi, çift çizgi ya da artı işaretleri kişilerin soru işaretlerini gidermeye yardımcı olur. Bazı durumlarda yanıltıcı olabilirler. Özellikle gebeliğin erken dönemlerinde test penceresinde tek, çift ya da bazen silik görünme ihtimallerinden söz edilebilir. Gebelik testinde sonradan çıkan silik çizgi sıklıkla erken bir gebeliğin belirtisi olarak algılanmaktadır. Ancak silik çizgi ile karşılaşıldığında yeni bir test uygulamak ya da kan testi yaptırmak güvenilir bir yöntemdir.

İDRARDA BETA HCG NE ZAMAN YÜKSELİR?

Bir gebelik durumunun gerçekleşmesi için döllenmiş bir yumurtanın rahime ulaşarak buraya yerleşmesi gerekir. Embriyonun rahim astarına ulaşmasının ardından vücutta HCG hormonu salgılanır. Buradan da ilk olarak kan dolaşımına daha sonrada idrar karışarak olası gebeliği saptamaya yardımcı olur. Kadınlarda gebelik belirtileri başta adet gecikmesi olmak üzere göğüslerde hassasiyet, midede bulantı ve kusma gibi birçok semptomla birlikte kendini gösterir. Bu değişimleri hisseden pek çok kadın eczaneden kolaylıkla temin edebileceği hamilelik testleri ile gebelik ihtimallerini neticelendirebilir.

GEBELİK TESTİNDE KAÇINCI DAKİKADA İKİNCİ ÇİZGİ BELLİ OLUR?

Hamile olup olmadığınızı öğrenmenize yardımcı olacak gebelik testleri ile sonuca ulaşılması oldukça kolaydır. Tek, çift gibi çizgilerle sonuçlanan testler evde uygulanan gebelik testlerini içermekle birlikte kaç dakika içinde meydana geldiği merak konusudur. İdrarın test kitine yerleştirilmesinin ardından sonuç 3 dakikada ortaya çıkar. Ancak ikinci çizginin 3 dakikadan daha uzun sürede ortaya çıkması gibi durumlarda testin tekrarlanması tavsiye edilmektedir.

GEBELİK TESTİNDE SİLİK ÇİZGİ NE ANLAMA GELİR?

Gebelik testinde silik çizgi çıkmasına neden olarak seyreltilmiş idrar, kimyasal gebelik, erken düşük ve testin yeterince duyarlı olmaması gibi birçok nedenden söz edilebilir. Ayrıca gebelik testi uygulamak için erken davranmak ve buharlaşma gebelik testinde ikinci bir silik çizginin oluşumuna neden olan nedenler arasında yer alır. Bu çizginin kalınlaşıp koyulaşmadığını, gördüğünüzde birkaç gün sona tekrar test yapmanız doğru sonuç almanız açısından oldukça faydalıdır.

Gebelik Testinde 2. Çizgi Silik Çıktı, Hamile miyim?

Evde yapılan gebelik testlerini yapmak oldukça kolay olsa da bazen kafa karışıklığına neden olabilecek sonuçlar verebiliyor. Bunlardan en yaygını test üzerindeki ikinci çizginin silik çıkması. Eğer idrar testi sonrası silik bir çizgiyle karşılaştıysanız, büyük olasılıkla hamilesiniz demektir ancak bu konuda bilmeniz gereken birkaç detay daha var…

Erken gebelik testleri, hamile olup olmadığınızı öğrenmeniz için evinizin mahremiyetinde kullanabileceğiniz harika ekipmanlardır. Günümüz teknolojisinde üretilen yeni nesil gebelik testlerinin doğruluk oranı, şüpheye yer bırakmayacak kadar yüksektir. Dahası, ucuz maliyetlidir ve kullanımı fazlaca bir maharet gerektirmez. Tüm bunlarla birlikte, bu testler bazen kafa karıştırıcı sonuçlar çıkarır. Belli belirsiz görünen silik veya soluk çizgiler, hamile olup olmadığınız konusunda kafanızda soru işaretleri oluşturabilir.

Hamilelik testinde 2. çizginin silik çıkması çok yüksek ihtimalle hamile olduğunuzun göstergesidir. Bununla birlikte, kimyasal gebelik (sessiz düşük), hamileliğin çok erken aşamasında testi yapmış olmanız veya çok fazla su içmiş olmanız gibi etkenler neticesinde de silik bir çizgiyle karşılaşmış olabilirsiniz.

İdrar testlerinde silik çizginin neden olduğunu tam olarak anlamak için öncelikle bu testlerin nasıl çalıştığına bakalım ve tek – çift çizginin ne anlama geldiğini açıklamaya çalışalım…

Makaleye Genel Bakış

Gebelik Testleri Nasıl Çalışır?

Hamile kaldığınızda, vücudunuzda Beta hCG (Human Chorionic Gonadotropin) ismi verilen bir hormon salgılanmaya başlar. Bu hormon genellikle ”hamilelik hormonu” ismiyle bilinir çünkü bu yalnızca hamile kadınlarda bulunur. Gebelik testleri, hCG hormonunun idrardaki varlığını kontrol etmek amacıyla tasarlanmıştır. İdrarınızda hCG olduğunda, test üzerinde 2. bir çizgi daha oluşarak hamile olduğunuzu gösterir. Tek çizgi olması ise sonucun negatif olduğu yani ”hamile değilsiniz” anlamına gelir. Eğer gebelik testinde hiç çizgi yoksa test kitiniz hatalı demektir. Bu durumda eczaneden yeni bir test kiti daha alarak tekrar deneyebilirsiniz.

Gebelik testlerinin nasıl çalıştığını öğrendiğimize göre şimdi de silik çizginin ne anlama geldiğini ve tam olarak neye benzediğine göz atalım…

Hamilelik testlerinin çalışma prensibi genel olarak aynı olsa da markadan markaya bazı renksel farklılıklar gösterebilir. Bazı markalar kitlerinde kırmızı renk kullanırken bazıları mavi kullanır. Kırmızı renk kullanan kitlerde silik çizgi açık pembe görünürken mavi renk kullanan kitlerde silik çizgi açık soluk mavi görünür. Silik bir çizginin neye benzediği hakkında fikir edinmek için aşağıdaki görsele bakın…

Gebelik Testindeki Silik Çizginin Sebebi Nedir?

Gebelik testinde silik 2. çizgiyle karşılaştıysanız çok büyük ihtimalle hamilesiniz demektir. Bu durumda, ”Eğer hamileysem neden ikinci çizgi silik çıkıyor?” Sorusu kafanızda yer işgal ediyor olabilir. Silik çizginin birkaç muhtemel nedeni vardır. Bunlar:

İdrarınızda az miktarda hCG var

Hamilelik testlerinin idrardaki hCG hormonunu tespit etme mantığıyla çalıştığından bahsettik. Gebe kaldıktan hemen sonra hCG seviyeleri düşüktür. Gebe kaldıktan kısa süre sonra idrar testi yaptıysanız, doğal olarak düşük olan hCG seviyeniz silik bir çizgiye neden olacaktır. Sağlıklı bir hamilelik döneminde, hormon seviyeleri her 2 ila 3 günde bir ikiye katlar. Bu da ilerleyen günlerde yapacağınız gebelik testinde daha koyu bir çizgiyle karşılaşacağınız anlamına gelir.

Kimyasal hamilelik

İdrar testinde 2. çizginin silik olmasının bir başka nedeni halk arasında sessiz düşük olarak bilinen kimyasal gebeliktir. Şu an hamile olmasanız bile bu, testin işe yaramadığı anlamına gelmez çünkü hamilelik kaybının ardından vücuttaki hCG seviyelerinin normale dönmesi zaman alacaktır. Bu durumda, muhtemelen birkaç hafta sonra adet olacaksınızdır veya şu an adet görüyor olabilirsiniz.

Kimyasal gebelik oldukça üzücü bir durum olsa da iyi haber şu ki bu tür kayıpların tekrar halime kalma yeteneğiniz üzerinde hiçbir olumsuz etkisi yoktur.

Çok fazla su içtiniz

Silik çizginin olası bir başka nedeni de çok fazla su içmiş olmanızdır. Elbetteki çok su içmeniz iyi bir şeydir ancak fazla su, idrarınızı seyrelterek hCG seviyesinin normalinden daha az görünmesini ve dolayısıyla testte silik bir çizginin çıkmasına neden olabilir. İdrarın en konsatre ve yoğun olduğu zaman sabah ilk uyandığınız anlardır. Gebelik testinizi gün içinde yapmak yerine, sabah uyandıktan sonra idrar için tuvalete çıktığınızda yapmayı deneyin.

Çeşitli ilaçlar

Özellikle kısırlık tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar hCG içerir. Bu tür ilaçları kullanıyorsanız, idrarınızda hCG olacak ve gebelik testinde silik ikinci çizgiyle karşılaşacaksınızdır.

Sonucu çok erken kontrol ettiniz

Tabii ki sabırsızsınız! Ancak sonuçları net olarak görmek için kitin talimatlarında önerilen süre kadar beklediğinizden emin olun. Yeterince beklemediyseniz silik bir çizgi görebilirsiniz. Bu nedenle, önerilen süre kadar beklemek için saatinize bakmayı deneyin.

Menopoz veya perimenopoz dönemindesiniz

Perimenopoz veya menopozda döneminde olan bir kadınsanız ve adet olmamışsanız, anormal derecede yükselmiş lüteinizan hormon seviyeleri nedeniyle bazen sonuçlarda silik 2. çizgi görebilirsiniz ancak bu durumun çok nadir yaşandığını unutmayınız.

Pozitif Gebelik Testi Sonucu Nasıldır?

Bilindiği gibi gebelik testlerindeki pozitif sonuç, iki çizgi veya bazı kitlerde artı işareti şeklindedir. Kullandığınız test markasına göre sonucunuz iki çizgi veya artı işareti ise hamilesiniz demektir. 2. çizginin silik olması da yüksek ihtimalle hamile olduğunuz anlamına gelir. Tek çizgi ise hamile olmadığınızın göstergesidir.

Pozitif Bir Gebelik Testi Sonucu Aslında Negatif Olabilir mi?

Çoğu kit markası, sonuçlarının % 99 oranında doğru olduğunu iddia eder. Bu oran her ne kadar abartılı gibi görünse de günümüz teknolojisiyle üretilen testlerin yanılma payının yok denilecek kadar az olduğu bir gerçektir. Bu nedenle, evde yaptığınız gebelik testinde pozitif sonuç aldıysanız bunun negatif olma şansı çok çok azdır. Tüm bunlarla birlikte, en iyi ve kesin sonucun kan testleri sonucunda ortaya çıktığı unutulmamalıdır.

Sonuç:

Hamilelik testleri, idrarda bulunan hCG hormonunun varlığını tespit ederek çalışır. Düşük yapmak, çok su içmek, bazı ilaçları kullanmak ve hamileliğin erken dönemlerinde testi uygulamak silik çizgiye neden olsa da genel olarak silik 2. çizgi ”pozitif” olarak yorumlanır. Bu durumda birkaç gün sonra yeniden evde test uygulayabilir veya basit bir kan tahlili ile kesin sonucu öğrenebilirsiniz.

Gebelik Testinde Silik Çizgi Çıktı Ama Adet OldumHamilelik Testinde Belirsiz ÇizgiHamilelik Testinde Silik Çizgi

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır