aşılamayla üreme nedir / Aşılama Tedavisi Nedir? Aşılama Yöntemi Fiyatları

Aşılamayla Üreme Nedir

aşılamayla üreme nedir

Aşılama Tedavisi

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler, yardımcı doğum tedavilerine başvururlar. Çoğu zaman tüp bebek tedavisi tercih edilir ancak bazı çiftler için tüp bebek tedavisinden önce aşılama yöntemi denenebilir. Bu yöntem daha az maliyetli ve daha kolay bir yöntem olması nedeniyle tüp bebek tedavisinden önce denenebilir.

Aşılama Tedavisi Nedir

Aşılama tedavisi, spermin dış ortamda bazı işlemlerden geçirilip rahim içine transfer edilmesi işlemidir. Döllenme &#; embriyo oluşumu, fallop tüplerinde doğal olarak gelişir. Çoğu zaman erkek infertilitesinin (kısırlık) neden olduğu çocuk sahibi olamama probleminin tedavisinde kullanılır.

Aşılama (intrauterin inseminasyon) gebeliğe engel olabilecek erkek ve kadın kaynaklı sorunların tedavisi için kullanılan bir yardımcı doğum tedavisi yöntemidir. Aşılamada, erkekten alınan sperm örnekleri bazı işlemlerden geçerek gebeliğin oluşumuna imkan verecek şekilde ayrıştırılır. Ayrıştırılmış sperm, hareketlilik ve sayı bakımından maksimum verimi alabilecek olanlardır. Bu sayede gebelik oluşumu şansı artırılır. Diğer yandan kadın için, aşılama öncesi uygulanan hormon tedavileri, sperm ve yumurtanın birleşme olasılığını yükseltir.

Diğer yardımcı doğum tedavilerine oranla aşılama yöntemi oldukça doğal kabul edilebilir. Aşılama yönteminde istenilen şey, buluşamayan sperm ve yumurta hücrelerinin karşılaşmasını sağlamaktır. Tedavide yapılan şey, hormon ilaçları ile kadının daha sağlıklı ve birden fazla yumurta üretmesini sağlamak ve erkeğin spermlerinin, bir kateter yardımıyla rahim içine transfer edilmesidir.

Aşılama yönteminin tüp bebek tedavisinden farkı, aşılamada döllenmenin vücut içerisinde, doğal olarak gelişmesidir. Tüp bebek tedavisinde dış ortamda yapılan döllenme burada kadının kendi vücudunda, kendiliğinden gerçekleşir. Diğer yandan tüp bebek tedavisinden daha kolay ve daha az masraflıdır. Ek olarak tüp bebek tedavisine göre başarı oranı düşüktür.

Aşılama Yöntemi Nedir? Aşılama Tedavisi Kimlere Uygulanır? Aşamaları ve Hamilelik Oranı &#; Profesör Doktor Gamze Sinem Yücel [VİDEO]

Aşılama Yöntemi Evreleri

Aşılama yöntemi, çoğu zaman zahmetsizdir. Standart bir aşılama prosedürü birbiri ardına takip eden 5 aşamadan oluşur. Aşılama yönteminin evreleri şu şekildedir:

  1. Uyarıcı hormon tedavisi
  2. Yumurta çatlatma iğnesi
  3. Spermlerin toplanması
  4. Sperm yıkama
  5. Spermin rahim içine transferi

Uyarıcı hormon tedavisi

Aşılama yönteminin ilk evresi genellikle uyarıcı hormon tedavisidir. Aşılama yönteminde istenilen temel şey, gebelik şansını yükseltmektir. Bu nedenle yumurta kalitesi ve sayısının artırılması gerekir. Sağlıklı bir kadında her ay başı bir yumurta hücresi oluşur ve dışarı atılır. Döllenme şansını artırmak için, üretilen yumurta sayısının fazla olması beklenir. Yumurta sayısı en fazla 3 olmalıdır. Ve bunun için hormon ilaçları kullanılır. Bu ilaçlar, hap ya da iğne şeklinde verilebilir. Hormon ilaçlarından gün sonra, folikül gelişimi izlenir. Eğer uygun büyüklüğe geldiyse çatlatma iğnesi yapılır.

Yumurta Çatlatma İğnesi

Folikül gelişimi takibi, uyarıcı hormon tedavisinden 4 ya da 5 gün sonra yapılır. İstenilen sayıda folikül üretilip üretilmediği bu aşamada kontrol edilir. 2. evrede, eğer folikül gelişimi tamamlandıysa, çatlatma iğnesi yapılır. Bu sayede yumurtlama zamanı tam olarak bilinir. Yumurtlama iğnesinden bir süre sonra, yumurta hücresi yumurtalıktan ayrılıp döllenmenin gerçekleştiği fallop tüplerine doğru hareket eder.

Aşılama yöntemi ile hamile kalmak

Spermlerin Toplanması

Yumurta çatlatma iğnesinden 36 saat sonra, yumurta hücresi fallop tüplerine ilerler. 3. evrede döllenmenin istenildiği gibi gerçekleşmesi için baba adayından sperm örneği alınır. Spermlerin toplanması daha önce yapılabileceği gibi genellikle, aşılama tedavisinin yapılacağı gün toplanır.

Sperm Yıkama

Sperm yıkama, sperm örneklerinin santrifüj ile hareketli ve sağlıklı kısmının ayrıştırılması işlemidir. Bu aşamada toplanan spermler bir tüpe konulur ve bazı işlemlere maruz bırakılır. Kaliteli spermler geriye kalan doku ve kalitesiz spermlerden ayrıştırılır ve bir enjektöre alınır.

Spermin Rahim İçine Transferi

Aşılama yönteminin son evresinde baba adayından alınan ve işlemlerden geçirilen sperm, anne adayına transfer edilir. Transfer işlemi dakika sürer ve sıradan bir jinekolojik muayeneden farksızdır. Toplanan sperm ince bir kateter yardımıyla rahim içine transfer edilir. Bu aşamada kateter kullanılması spermlerin, tüplere ulaşmasını büyük ölçüde kolaylaştırır.

Aşılama Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nelerdir? Aşılama Tedavisi Fiyatları &#; Profesör Doktor Gamze Sinem Yücel [VİDEO]

Aşılama Hangi Durumlarda Yapılır

Aşılama (inseminasyon) belirli durumlar için tercih edilebilecek bir tedavi yöntemidir. Genellikle erkek infertilitesi (kısırlık) durumlarında tercih edilir. Bunun yanında kadın ve erkek ile ilgili olabilecek bazı cinsel ya da jinekolojik problemlerin varlığı, aşılamanın uygulanmasını gerektirebilir. Aşılama şu durumlarda yapılır:

  • Cinsel ilişkiye girmeyi engelleyecek ereksiyon ya da rahme giriş ile ilgili durumlar,
  • Yumurtlama problemleri,
  • Rahim ağzı problemleri,
  • Sperm sayısında hafif derecede bozukluk,
  • Endometriozisin erken safhaları,
  • Açıklanamayan kısırlık.

Aşılama daha çok nedeni bilinmeyen kısırlık durumlarında tercih edilir. Tüp bebek tedavisinden önce daha az zahmetli bir uygulama olması, uygun kişiler için tercih edilebilir kılar. Bununla beraber bazı durumlarda, örneğin erkeğin sperm sayısının düşük olması gibi, aşılama yöntemi tercih edilmez.

Aşılama yöntemi fiyatları

Aşılamanın Tutması İçin Yapılması Gerekenler

Ivf’den farklı olarak aşılama (iui), döllenmenin kendiliğinden olmasını bekler. Rahim içindeki sperm, fallop tüplerine ilerlemeli ve yumurta döllenmelidir. Bu nedenle iui sonrası, transfer edilen spermlerin tüplere ilerlemesini kolaylaştırmak için, dk kadar istirahat önerilir.

Aşılamanın tutması için yapılması gereken şeylerden bir tanesi, gün aşırı cinsel birlikteliktir. Çoğu doktor, aşılama sonrası cinsel birleşmenin, sonuçlara olumlu katkıda bulunduğunu söyler. Burada sperm sayısının fazla olması gebelik şansını artırır. Aşılama ile hamile kalan kadınlar tıpkı diğer gebeliklerde olduğu gibi sigara ve alkolden uzak durmalı, radyasyondan kaçınmalıdır. Sağlıklı bir gebelik için kilo kontrol altında tutulmalıdır. Tüm bunlar dışında, sağlıklı bir hayat ve aşılamanın tutması için yapılması gerekenler şunlardır:

  • Sigaradan uzak durma
  • Egzersiz
  • Sağlıklı beslenme
  • Stresten kaçınmak
  • Gün aşırı cinsel ilişki
  • Ağır işlerden uzak durulmalı

Aşılama Mı Tüp Bebek Mi? Aşılama ve Tüp Bebek Arasındaki Farklar Nelerdir? &#; Profesör Doktor Gamze Sinem Yücel [VİDEO]

Aşılama mı Tüp Bebek mi?

Yardımcı doğum tedavileri konusunda aşılama mı tüp bebek mi tartışması, uzun zamandır devam etmektedir. Bu konudaki tartışmaların odak noktası, tedavilerin başarı oranıdır. Aşılama yöntemi (iui), tüp bebek tedavisine oranla daha düşük başarı şansına sahiptir. Aşılama tedavisi başarı oranı yaklaşık olarak %15 ila 20 arasındadır. Bu nedenle 3 yıldan uzun sürmeyen açıklanamayan infertilite durumunda tüp bebek tedavisinden önce kullanılan bir yöntemdir. Çoğu zaman 3 defa tekrarlayan başarısız aşılama uygulamasından sonra tüp bebek tedavisine geçilmesi önerilir.

Sperm sayısının azlığı, gebeliği engelleyen faktörlerin başında gelir. Aşılama yöntemi için sperm sayısı 5 milyondan fazla olmalıdır. Diğer yandan sperm sayısı düşük erkekler için, tüp bebek tedavisi tercih edilmelidir. Aşılamada spermler yalnızca rahim içine bırakılır ve döllenmenin doğal olarak gerçekleşmesi beklenir. Tüp bebek tedavisinde ise, döllenme dış ortamda gerçekleştiğinden daha az sperm sayısı ile gebelik sağlanabilmektedir.

Aşılama tedavisi, cinsel birlikteliğe engel olan durumlarda (ereksiyon ya da rahim ağzı problemleri gibi) daha çok tercih edilir. Aşılamada kullanılan kateter yardımıyla spermler rahim içine bırakıldığından birleşme problemleri egale edilir.

aşılamanın tercih edilmesinde etken rol oynayan bir başka faktör kadının yaşıdır. 35 yaşının üzerindeki kadınların yaşlanmayla beraber gebelik şansı da düştüğünden, aşılama yerine ivf yöntemini tercih etmesi daha uygun olabilir.

Aşılama Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? &#; Profesör Doktor Gamze Sinem Yücel [VİDEO]

Aşılama Fiyatları

Aşılama yöntemi diğer yardımcı doğum tedavilerine göre daha az karmaşıktır. Bu nedenle aşılama fiyatları daha uygun olma eğilimindedir. Genellikle birkaç aşılama(iui) tedavisinin fiyatı tüp bebek (ivf) tedavisine denk olur. Bununla beraber kişinin tercih edeceği kliniğe göre fiyatlar değişebilir.. Ancak tedavinin yapıldığı kliniğin tecrübesi ve güvenilirliği, fiyatlar konusunda değişiklik yaratır.

Aşılama tedavisinde kullanılan hormon ilaçları aşılama fiyatını değiştirebilir. Günümüzde aşılama fiyatları ortalama olarak TL &#; TL arasında değişmektedir.

Genellikle tek tip ilaçlar kullanılır ancak yardımcı doğum tedavilerinde maliyeti belirleyen faktör büyük ölçüde hormon ilaçlarının tedarik edilmesi ile ilgilidir. İui, tüp bebek tedavisine göre daha uygun fiyatlar sunar. Döllenmenin laboratuvar ortamında yapılmaması, daha az hormon ilacı kullanılıyor olması iui (aşılama) fiyatlarını düşürür.

Aşılama tedavisi ile ilgili aklınıza takılan soruları altta bulunan yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz. Aşılama ile hamilelik yöntemi için Ankara kliniğim ile irtibata geçebilirsiniz.

Sıkça sorulan sorular

Aşılamanın tuttuğu ne zaman anlaşılır?

Aşılamanın tutması gebeliğin oluşması anlamına gelir. İnseminasyon yönteminde gebelik doğal yollarla oluşur. Aşılama uygulamasından 2 hafta kadar sonra, gebelik testi ile tedavinin sonuçları belli olur. Belirtiler sıradan gebelik ile aynıdır.

Aşılama öncesi ilişkiye girilirmi?

Aşılamadan önce ilişkiye girilmesi belirli bir süre için uygun olmayabilir. Spermlerin toplanması gerektiğinde aşılama öncesi 3 günü geçmeyecek şekilde perhiz yapılabilir. Ancak en doğru bilgiyi doktorunuz verecektir. Özel durumlarda bu değişebilir.

Aşılama tutma oranı yüzde kaçtır?

Aşılama, başarı şansı yüksek bir yöntem değildir. Elbette yaş, sperm sayısı ve kalitesi gibi faktörler başarı oranını etkiler. Ancak, aşılama tutma oranı %15 ila 20 arasında değişir. Genellikle başarısız aşılama denemesi sonrası, vakit kaybedilmeden tüp bebek tedavisine geçilmesi önerilir.

Aşılama adetten kaç gün sonra yapılır?

Aşılama tedavisi adetin 2. veya 3. günü başlar. Burada kadına çeşitli hormon ilaçları verilir ve yumurtlama zamanı kontrol edilmek istenir. Bu sayede gebelik şansı artırılır. Aşılama işlemi yumurtaların büyümesini takiben yaklaşık adetten gün sonra yapılır.

Aşılama ağrı yapar mı?

Aşılama işlemi hiçbir cerrahi prosedürü içermez. Bu nedenle ağrı yapmaz. Aşılama, rahim içine vajinadan ince bir kateter yerleştirilmesi ve bu kateterden spermlerin transfer edilmesi işlemidir. Can yakan bir işlem değildir.

Aşılama tedavisiyle ikiz çocuk sahibi olunur mu?

Aşılama yöntemi ile ikiz çocuk sahibi olmak nadir görülen bir durumdur. Tedavide yumurta üretimini destekleyen uyarıcı hormon ilaçları uygun dozlarda verilir. Bu sayede en fazla 3 tane yumurta üretimi sağlanır. Yumurta sayısının fazla olmayışı çok büyük oranda, ikiz gebeliği engeller.

Yardımcı üreme teknikleri, bebek sahibi olmak isteyen çiftler için laboratuvar şartlarında uygulanan kısırlık tedavilerinin genel adıdır. Suni döllenme olarak da bilinen aşılama, bir çeşit kısırlık tedavisidir. Diğer tedavi türlerine oranla daha basit yöntemlerle uygulandığı ve doğal gebeliğe en yakın yöntem olduğu için uygun çiftlerde ilk tercih edilen tedavi seçeneğidir.

Aşılama nedir?

Tıp dilinde intrauterin İnseminasyon (IUI) olarak tanımlanan aşılama tedavisi, konsantre bir miktarda aktif ve hareketli spermin ince bir kanül aracığı ile doğrudan rahim ağzından ilerletilerek rahim içine iletilmesi işlemidir. Bu prosedür, doğurganlığı arttırmak için kullanılan düşük teknolojili ve uygun maliyetli bir yöntemdir.

Aşılama kimlere yapılır?

Aşılama tedavisinin amacı, çok sayıda spermin üreme kanalına yerleştirilmesiyle birlikte gebe kalma olasılığının arttırılmasıdır. Bu durumun gerçekleşebilmesi için kadının yumurta üretebilmesi, en az bir fallop tüpünün açık olması ve yeterli sayıda hareketli spermin bulunması gerekmektedir. Ayrıca rahim ağzı, rahim ve pelvik bölgede herhangi bir enfeksiyon şüphesi olmamalıdır.

  • Erkekte spermin hazırlık sonrasında en az 5 milyon hızlı hareketliliği bulunması,
  • İleri derecede sperm morfoloji (yapısal) bozukluğun olmaması,
  • Kısırlık nedeninin bilenememesi (açıklanamayan infertilite),
  • Meni Boşalma işlev bozuklukları,
  • Cinsel işlev bozukluğu (vajinismus),
  • Servikal mukus güçlüğü,
  • Geçmiş prosedürlerden sonra oluşan spermlerin rahim içine girme kabiliyetini engelleyebilen servikal skar dokusu,
  • Yumurtlama komplikasyonları,
  • Rahim ağzı anormallikleri.

Aşılama tedavisi hangi durumlarda önerilmemektedir?

Aşılama; tüp bebek veya mikroenjeksiyon gibi diğer tedavilere oranla daha basit kısırlık problemlerinin çözümü için önerilmektedir. Önemli bir doğurganlık problemi mevcutsa, olumlu sonuç alınma ihtimali düşüktür.

  • Fallop tüplerinin bloke olması,
  • Şiddetli endometriozis,
  • Yumurta kalitesinin düşük olması,
  • Düşük yumurtalık rezervi,
  • Şiddetli sperm hareket sayı ve yapısal bozukluklarında aşılama yetersiz olacaktır.

30’lu yaşların sonlarında veya 40 yaşın üzerinde olan kadınlar için de aşılma uygun bir seçenek değildir. Kadınlar yaşlandıkça mevcut yumurtaların sayısı da doğal olarak azalır ve aşılama sonucunda başarısız olma şansı yükselir. Tüp bebek tedavisi, bu tür durumlar için daha uygun olacaktır.

Kullanıcılar bu içeriği çok beğendi: Tüp Bebek Nedir?

Aşılama tedavisi öncesinde neler yapılmalıdır?

Aşılama tedavisine başlamadan önce, kadının en az bir adet açık fallop tüpüne sahip olduğunu kanıtlamak gerekmektedir. Bunun için histerosalpingogram adı verilen X-ışını testi uygulanmalıdır.

Aşılama için erkekten bir semen örneği alınmalı ve spermler bulaşıcı hastalıklara karşı test edilmelidir. Erkeğin değerlendirilmesi için bir Üroloji uzmanınca muayene edilmesi varikosel varlığı veya testise ait yapısal bozuklukların olup olmadığının araştırılması gerekir. Varikosel mevcut ise aşılama önerilmemeli ve varikoselin düzeltilmesinden sonra en az 6 ay normal gebelik oluşup oluşmadığı gözlenmelidir. Gereken spesifik testler HIV, HTLV I, RPR, hepatit B yüzey antijeni ve hepatit C antikorudur. Aşılama öncesinde tüm testler tamamlanmalıdır.

Bu içeriğimize baktınız mı: Varikosel Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Aşılama nasıl yapılır?

Aşılama tedavisi prosedürü ile tüp bebek tedavisi benzer aşamalara sahip olsa da aşılama daha az kapsamlı ve daha kolay şekilde ilerlemektedir. Aşılama aşamaları aşağıdaki gibidir:

  • Yumurtalıkların uyarılması:

Bu aşama, kadının tıbbi ihtiyaçlarına göre şekillenmektedir. Hiçbir ilaç tedavisine gerek olmaksızın aşılama yapılabildiği gibi, kullanılacak ilaçlarla yumurtalıkların daha aktif çalışması sağlanabilir.

Doğal döngü ile yapılacak olan aşılama tedavisinde doğurganlık ilaçları kullanılmamaktadır. Tedaviye ilk adet gününde başlanır ve 9.günden itibaren bir ovulasyon testi yapılarak yumurtlama kontrol edilir. Yumurtlama tespit edildiğinde aşılama tedavisinin diğer aşamaları planlanır.

Yumurtlamayan veya düzensiz yumurtlayan kadınlarda, hormon ilaç tedavisi gerekir. Aynı zamanda açıklanamayan infertiliteye sahip çiftler için kullanılmaktadır. Bu ilaçlar, beş gün boyunca günlük alınan tabletler şeklindedir. Klomifen ve letrozol yaygın olarak kullanılan iki ilaçtır. Bazı kadınlarda ruh hali değişiklikleri, şişkinlik, göğüs hassasiyeti veya sıcak basması gibi yan etkileri olabilir.

Foliküler gelişimi kontrol etmek için döngü ortasında ultrason görüntülemesi yapılır. Ultrason muayenesi, yumurtaların olgunlaştığını gösterdiğinde insan koryonik hipofiz hormonları (hCG) enjeksiyonu yapılacaktır. hCG’nin zamanlaması kritiktir ve enjeksiyondan yaklaşık 36 saat sonra aşılama işlemi gerçekleşmelidir.

Aşılama için taze sperm kullanılacaksa, aşılamanın yapılacağı gün erkekten sperm örneği alınmalıdır. Sperm numunesi verecek olan kişinin, işlem gününden 3 gün önce hiçbir cinsel faaliyette bulunmaması gerekir. Dondurulmuş sperm kullanılacak ise, aşılama günü sperm hücreleri çözünme işleminden geçirilmelidir.

Spermler arasından en iyi ve en hareketli olanları seçilerek hazırlanır. Doğru spermi seçmek için santrifüj kullanılır, kaliteli olmayan spermler ayrılır.

Aşılama aşaması, smear testine benzer şekilde gerçekleşir. Bir spekulum vajinaya yerleştirilir ve içerisinde sperm hücreleri bulunan kateter rahim ağzından rahime doğru iletilir. Aşılama tedavisi sırasında, foliküllerin büyümesini ve gelişimini izlemek için bir dizi transvajinal ultrason taraması yapılır.

Aşılama sonrası başarı oranı yüksek midir?

Her doğurganlık tedavisinde olduğu gibi, aşılama tedavisinin başarısı da birkaç faktöre bağlı olarak değişmektedir. Aşılama daha basit ve daha az maliyetli bir tedavi seçeneği olsa da, hamilelik başarı oranları tüp bebek tedavisinin yaklaşık üçte biridir. Tüm doğurganlık tedavilerinde kadının yaşı önemli bir faktördür. Yaşın küçük olması önemli bir avantajdır. Ayrıca doğal döngüyü yönetmek ve teşvik etmek için doğurganlık ilaçlarının kullanılması başarı oranını arttıracaktır.

Aşılamada başarı oranları kadın yaşı, doğurganlık ilaçlarının kullanılıp kullanılmadığı, kısırlık sebebi ve daha fazlası gibi değişkenlere bağlı olarak döngü başına %20’ye kadar çıkabilir. Başarı oranları kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu nedenle, kişisel başarı oranı yalnızca tedavi planlaması esnasında tespit edilebilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir