kaç km seferi / Seferilik, nedir, kaç km ve kaç gün, seferilik durumu nasıl olur

Kaç Km Seferi

kaç km seferi

Seferi Namazı Nedir? Nasıl Kılınır? Seferi Namazı Ne Zaman Kaçta Kılınır? Kaç Rekattır?

Seferi Namazı Nedir? 

Yolculuk esnasında kılınan farz namazın eksiltilmesi hususuna seferi namazı denmektedir. Seferi namazı olabilmesi için fıkhi olarak bazı şartlar gerekmektedir. Fıkhi şartlar arasında yolculuğun 90 km olarak gidilmesi beyan edilmektedir. Zaman kıstasına göre ise bu 3 günlük yolu ifade etmektedir. Seferi namaz özelliklerini taşıyan kişiler farz namazlarını 2 rekat azaltarak namaz kılabilmektedirler.

Seferi Namazı Nasıl Kılınır? 

Seferi namazı her vakit namazı için iki rekat farzdan düşülmek şeklinde olmaktadır. Farzlarda yapılan bu eksilme sabah ve akşam namazlarını kapsamamaktadır. 

Seferi Namazı Ne Zaman Kılınır? 

Seferi olduğu kabul edilen bir kişinin seferi namazı kılabilmesi için ezan vaktinin gelmesi ve namaz süresinin girmesi gerekmektedir. Namaz süresinin içerisinde herhangi bir zamanda normal namaz kılar gibi yalnızca farzlardan 2 rekat eksiltme ile kılınmaktadır. 

Seferi Namazı Kaç Rekattır? 

Seferi namazı sabah ve akşam namazlarını kapsamadığından öğle, ikindi ve yatsı namazlarını kapsar. Bu vakitlerde de farzlar 4 rekat olduğu için 2 eksilterek farzlar 2 rekat kılınmaktadır. Sünnet namazlarda bir eksiltme yapılmamaktadır. Sünnetleri olduğu gibi kılmak esastır. 

Seferi Namazı İle İlgili Ayet ve Hadisler Nelerdir? 

Kuranı kerimde Nisa suresinde Allahu Teala şöyle buyurmaktadır; “ Eğer kafirlerin size fitne vermesinden korkarsanız, yeryüzünde sefere çıktığınız zaman namazları kısaltarak kılmanızda bir sakınca yoktur”. 

Nisa suresinin bir diğer ayetinde ise “yeryüzünde yürüdüğünüz zaman sizin için namazları kısaltmanızda bir sakınca yoktur” buyurulmuştur. 

Seferi namazı ile hadisi şerifte şöyle bildirilmektedir; Namaz ikişer rekat olarak farz kılındı sonra hazarda ziyade olundu, seferde ise olduğu gibi bırakıldı. (yani iki rekat olarak kılındı) 

 Seferi Namazının Kılınamayacağı Haller Nelerdir?

Seferi namazında bir yere giderken mesafe durumu sahih olsa dahi orada 15 gün kalma niyeti bulunmaması gerekmektedir. Bir yere giderken 15 gün kalmak icab ediyorsa o halde seferi şekilde namaz kılınması doğru olmamaktadır. Seferi hallerinde geçerli olan gidilecek yerde ne kadar kalınacağı belli değil ise bu durumda gitme esnasında normal namaz kılmaya devam edilmek gerekmektedir. Yol mesafesi belli olduğunda ancak o zaman Seferi olarak namaz kılmak mümkün olmaktadır. 

 Seferi Namazı Hangi Deliller İle Caizdir? 

Sefer namazı dört rekat farz namazların kısaltılarak kılınması Kuran, sünnet ve icma ile caizdir. Kuran, sünnet ve icma şartı kesinlik kazanması için yeterli olmaktadır. Farz namazların kısaltılarak kılınmasına aynı zamanda kasrı salat ismi de verilmektedir. Seferi durumda olan kişiler için farz oruç tutmak da kazaya bırakılabilmektedir. İslam da yolculuk hali şartlarının müsaade etmemesi dolayısıyla ibadetlerde kolay olanı tercih etmek önerilmektedir. Farz olan vakit namazları yolculuk esnasında terk edilemez. 

Seferi Namazı Hangi Durumda Sona Ermektedir? 

 Seferi namazı şartları yerine getirdikten sonra vakit namazlarını kılan bir kişi diğer namazın vakti girmeden yola çıksa evine döndüğünde diğer vakit namazı süresi girmiş olursa bu durumda dört rekat kılması gerekmektedir. Evine ulaşan kişi için artık seferi olma durumu sona erdiğinden ilk kılacağı namazı normal 4 rekat olarak ifa etmesi gerekmektedir. 

Seferilik kaç gün, kaç kilometredir? Seferilikte mesafe ve zaman

Seferilik kaç gün, kaç kilometredir? Seferilikte mesafe ve zaman

ensonhaber.com

Ramazan ayında yolculuğa çıkacak vatandaşlar seferilik hakkında bilgileri araştırıyor.

Seferi, kişinin herhangi bir nedenle ikamet ettiği yerden kalkıp başka bir yere gitmesi veya gitmek için yola koyulması anlamına geliyor.

Evinde olmayan, yolda veya misafirlikte olanlar ibadetlerini her zaman rahat bir şekilde yerine getiremeyebiliyor. Bu durumda İslam dininde seferilik imkanı sunulmuştur.

''Zorlukla beraber kolaylık vardır. Evet, zorlukla beraber kolaylık vardır." (İnşirah, 94/5-6) ayetinden anlaşılacağı gibi Rabbimizkullarının zorlanmaması için onlara bazı ruhsatlar tanımıştır.

Allah Teâlâ şöyle buyurur:

"Eğer kâfirlerin size fitne vermesinden korkarsanız, yeryüzünde sefere çıktığınız zaman namazları kısaltarak kılmanızda bir sakınca yoktur." (Nisa, 4/101).

Seferi olmanın şartları belirlenmiş ve seferi namazı ile ibadetin telafisi mümkün kılınmıştır.

Peki seferilik kaç kilometredir? Seferi olma şartları nelerdir? Baba evinde seferi olunur mu? Kimler seferi sayılır? İşte tüm merak edilen sorular...

Seferiliğin başlangıcı nasıl belirlenir?

Dinen sefer sayılacak mesafedeki bir yere gitmek üzere yola çıkan kişi, yaşadığı yerleşim yerinin meskûn mahallinden çıkınca misafir hükmünde kabul edilir. Bu kimse yolculuk hüküm ve ruhsatlarından yararlanmaya başlar (Merğînânî, el-Hidâye, II, 101). Buna göre, yolculuğa başlayıp şehrin meskûn mahallinden çıkan kimse dört rekâtlı farz namazları iki rekât olarak kılar.

Günümüzde şehirler genişlemiş, İstanbul örneğinde olduğu gibi, iki ucu arasındaki mesafe neredeyse sefer mesafesi olacak kadar uzamıştır. Bu nedenle İstanbul gibi büyükşehirlerde yaşayan kimseler, yolculuğa kendi araçlarıyla çıktıklarında, ikamet ettikleri ilçenin belediye sınırlarını geçtikleri andan itibaren seferî sayılırlar ve haklarında seferîlik hükümleri sabit olur.

Yolculuğa otobüs, tren, uçak ve gemi gibi umumi vasıtalarla çıkılması halinde ise seferiliğin başlangıç noktası olarak otogar, gar, havalimanı ve limanlar esas alınabilir.

Seferilik kaç kilometredir?

İkamet ettiği yerden 90 km. uzağa giden seferi sayılır. Ramazan'da sefer mesafesi (en az 90 km.) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir.

Kişinin çıktığı yolda 90km mesafeye ulaşmadan geri dönmeye niyet etmesi halinde namazlarını tam olarak kılması gerekmektedir.

Seferilik kaç gündür?

Seferi namazında bir yere giderken mesafe durumu sahih olsa dahi orada 15 gün kalma niyeti bulunmaması gerekmektedir. Bir yere giderken 15 gün kalmak icab ediyorsa o halde seferi şekilde namaz kılınması doğru olmamaktadır.

Yazlığa giden seferi sayılır mı?

Fıkıh kaynaklarındaki bir görüşe göre; iki yerde kullandığı evi bulunan bir kimse bunlardan hangisine gitse mukim olur. (bkz. İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, II, 614; Bilmen, İlmihal, s. 163) Buna göre bir beldede kullandığı evi olan kimse oraya gittiğinde seferî sayılmaz.

Günümüzdeki bazı yaklaşımlara göre kişinin yazlığının olduğu yer de aslî vatanı gibidir. Dolayısıyla kişi, kendisine ait yazlık, kışlık evinin veya devre mülkünün bulunduğu yerlerde namazlarını tam kılar.

Baba evine giden seferi sayılır mı?

Bir kimse sürekli yaşamakta olduğu vatanından ayrılıp, ziyaret vb. amaçlarla 90 km. ve daha uzak yerde yerleşik olan anne-babasının yanına giderse, seferîlik hükümlerine tabi olur.

İslamMüslümandinOruç

Google News ile Takip Et

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır