erbasgan bey / Erbasgan Bey kimdir? Selçuklu'da Erbasgan kimin oğlu? - Son Haberler

Erbasgan Bey

erbasgan bey

​Bizans'a İltica Eden Selçuklu Asilzadesi Erbasgan'ın Entrika Dolu Hikayesi

Selçuklu Sultanı Alparslan'ın eniştesi olan Erbasgan'ın hikayesini "kase" anlatmış.

bizanslı tarihçiler michael attaleiates ve zonaras, erbasgan'ı çok genç yaşta, neredeyse pigme gibi ufak tefek, iskitlere benzeyen çirkin biri olarak tarif etmişler. 

selçuklu taht kavgasında alparslan'a karşı ayaklanıp tahtta hak iddia eden kavurd bey'i destekleyen erbasgan, kavurd bey alparslan'a yenilince kanun kaçağı durumuna düşmüş ve askerleriyle birlikte firar etmek zorunda kalmıştır. doğu anadolu'da dolanırken, imparator 4. romanos diogenes tarafından selçuklu akınlarını durdurması için gönderilmiş olan manuel komnenos komutasındaki bizans ordusuna rastlar ve savaşa girerler. bu manuel komnenos abimiz bizans sarayının entrikacı teyzesi anna dalassene'nin en büyük oğlu oluyor. anna teyze game of thrones'da milletin aklını alan olenna tyrell'i bile ikiye katlayıp beşe bölen bir teyzemiz. onun da başlığını açarım bir ara.

neyse hikayeye geri dönelim. sayıca daha üstün bir orduya sahip olan erbasgan, manuel komnenos'u yener ve yanıdaki generalleriyle birlikte esir alır. ancak anasının oğlu ve tam bir şark kurnazı olan manuel, erbasgan'ın asi ve kaçak durumundan haberdardır. erbasgan'a 'aga sen gel bizim imparatora iltica et, sana çok ihsanlarda bulunur, hem de seni alparslan'a karşı destekleriz' diye bir teklif yapar. erbasgan canına minnet bu teklifi kabul eder, esir aldığı herkesi serbest bırakır ve alayı konstantinopolis'e doğru yola çıkarlar. o arada alparslan da akıncı beylerinin büyüklerinden olan afşin bey'i erbasgan'ı yakalayıp geri getirmesi için görevlendirmiş, yanına da ordu katmıştır. manuel komnenos ve erbasgan konstantinopolis'e varır, türk kaynaklarına göre imparator romanos erbasgan'ı törenlerle karşılar ve mevki makam ihsan eder. bizans kaynaklarına göre ise erbasgan manuel komnenos'un evinde bir süre misafir kalır, romanos epey bir süre erbasgan'ı huzuruna çağırmaz, önce senatoyla toplantı yapıp onların onayını alır, sonra erbasgan'ın ilticasını kabul edip proedros makamını ihsan eder. bu noktada, olan biteni asırlar sonra başkalarından tercüme edip abartı ve efsanelerle bezeyen türk kaynaklarına değil, sıcağı sıcağına olduğu gibi kaydetmiş olan bizans kaynaklarına güveniyoruz tabii ki.

konuyu dağıtmadan devam edelim: bütün bunlar olup biterken afşin bey de manuel ve erbasgan'ı takip ederek chrysopolis'e (üsküdar) kadar gelir ve imparator romanos diogenes'e mesaj yollayıp erbasgan'ın iadesini talep eder. imparator 'bize sığınanı geri vermek adetimizden değildir, insanlığa aykırıdır' babında bir cevap verir ve erbasgan'ı iade etmez. afşin kös kös geri döner, dönüş yolunda geçtiği bizans yerleşimlerini yağmalayıp harap etmekten de geri durmaz. (dönüş yolunda ortalığı yakıp yıktığını hem türk hem de bizans kaynakları yazmış)

bizans kaynaklarına göre erbasgan malazgirt seferi'nde romanos diogenes'in maiyetindedir, ancak malazgirt savaşı'nda ne gibi faaliyetlerde bulunduğu bilinmemektedir. diogenes malazgirt meydan muharebesi'nde yenilip doukas sülalesi tarafından katledilir ve son derece namert bir sülale olan doukas'lar, tahta diogenes'in üvey oğlu olan sümsük ergen 7. michael doukas'ı çıkarır. 7. michael ve psikopat manyak amcası yannis doukas devleti idare etmeyi beceremez, her şeyi yüzlerine gözlerine bulaştırıp bok eder ve imparatorluğun ekonomisini batırıp kıtlıklar çıkmasına neden olmak suretiyle halkın büyük tepkisine mazhar olurlar (bunların da ayrı ayrı başlıklarını açıp anlatacam bilahare)

halkın hoşnutsuzluğu ve ekonominin iyice boka sarması üzerine bizans'ın iki büyük generali isyan bayraklarını açar. bunlardan general nikephoros botaneiates anadolu'dan konstantinopolis'e doğru ergen imparator 7. michael'i devirmek üzere yola çıkar. 7. michael ve akıl hocası olan hırsız hadımağa nikephoritzes'in paçaları tutuşur. diogenes'in ölümünden sonra anadolu'da kök salıp devlet kuran anadolu selçuklularının sultanı süleyman şah'a mesaj yollayıp yardım ister ve karşılığında selçukluların meşruiyetini tanıyacakları vaadinde bulunurlar. süleyman şah kabul edip bunlarla anlaşma yapar ve elindeki topraklarda bulunan bütün yolları ve geçitleri tutar. lakin botaneiates zeki adamdır, istihbaratı çoktan almıştır. gece hareket ederek gizlice iznik yakınlarına kadar varır. ancak selçukluların istihbaratı da sağlamdır, botaneiates'i durdurması için ordu yollarlar. öncü kuvvetler yetişip botaneiates ve adamlarını ok yağmuruna tutar ancak botaneiates kaçın kurası, o da asıl ordu gelip kendisini dümdüz etmeden manevrasını yapar ve erbasgan'ı selçuklu sultanına elçi olarak yollar. erbasgan süleyman şah'ı botaneiates'i desteklemeye ikna eder. süleyman şah yolları açar, botaneiates konstantinopolis'e varıp sümsük ergen 7. michael'i devirir ve imparator olarak tahta oturur. böylece bizans taht kavgalarında erbasgan ve süleyman şah ile selçuklular da yerini almış olur.

game of thrones'a taş çıkaran bir entrika hikayesi okudunuz efendim.

dipnot: erbasgan'ın isminin birçok varyantı var, türkçe kaynaklarda erbaskan, erbasan, erbasgan olarak, bizans kaynaklarında ise erisgen ve arishigi olarak geçiyor. bizanslılar iltica edip kendilerine katıldıktan sonra kendisine rumca chrysoskoulos ismini vermiş, bu isim de bizans kaynaklarında geçmekte.
 

Kaynağı Gör


Ana Sayfa1 milyon Türkiye fotoğrafı

Giriş Yap

Uyanış - BÜYÜK SELÇUKLU Dizi
« önceki    202122    sonraki »

ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
cevap yaz

sayfa 21
Güven Hoca

1 yıl önce - Prş 04 Ksm ,

Noyan Reis,Tuğrul Bey olmuş.Vay ki vay gitti şaman törenleri


 mesajı beğendiniz mi?

Karaman Ahmet

1 yıl önce - Prş 04 Ksm ,

Kötü rolü iyi oynamıştı.

Eğer kahraman rolünüde aynı şekilde oynayabilirse, büyük sükse yapar, yolu Holywooda kadar açılır

 mesajı beğendiniz mi?

Güven Hoca

1 yıl önce - Prş 04 Ksm ,

Bu tür dizilerin pis tarafı ana rolde oynayan kim varsa hepsi sırayla suikastten geçip o günkü bölüm sonunda ölüyormuş gibi yapılıp seyirci merakta bıraktırılır,sonraki bölümde ise acil tedavi ile işe devam ediyorlar. Barbaroslar bile Haçlılarla saklambaç oynuyor her hafta

 mesajı beğendiniz mi?

Benche
1 yıl önce - Prş 04 Ksm ,

Alıntı:
Bu tür dizilerin pis tarafı ana rolde oynayan kim varsa hepsi sırayla suikastten geçip o günkü bölüm sonunda ölüyormuş gibi yapılıp seyirci merakta bıraktırılır,sonraki bölümde ise acil tedavi ile işe devam ediyorlar. Barbaroslar bile Haçlılarla saklambaç oynuyor her hafta

tarih
tarih de ne varsa o değil mi?
kafalarından tarih uydurmuyorlardır herhalde.

 mesajı beğendiniz mi?

Güven Hoca

1 yıl önce - Pts 08 Ksm ,

Musa Yabgu oğlu Hasan
Alıntı:
Mûsâ Yabgu adına (), () yıllarında Herat, () yılında da Sicistan’da, oğlu Ebû Ali Hasan Yabgu adına ise () ve () yıllarında Herat’ta bastırılan sikkeler günümüze ulaşmıştır.

Yusuf Yınal oğlu Erbasgan
Alıntı:
’te Sultan Alp Arslan'ın eniştesi Erbasgan, Bizans’a iltica etti. Sultan Alparslan bu durum üzerine Afşin Bey’e, Erbasgan’ı yakalamasını emretti. Erbasgan da emri altındaki “Nâvekiyye" Türkmenleri ile Bizans'a kaçtı ve ivedilikle İstanbul’a sığındı.

Emir Bozan ve Gazne'ye gelin gelen eşi Çağrı Bey kızı
Alıntı:
Sultan Alparslan ve Sultan Melihşah zamanında yaşamış olan Emir Bozan sırası ile orduda askerlik, komutanlık ve emirlik yapmış yılında vefat etmiştir. Sultan Alpaslan zamanında orduda komutanlığa kadar yükselmiş ve emir unvanı almıştır. Sultan Melikşah Halep’i fethettikten sonra Urfa’nın fethini sağlayan Emir Bozan’a Urfa emirliğini vermiştir.

Alıntı:
Çağrı Bey’in kızı, Sultan Alparslan’ın kız kardeşi Hatice Arslan Hatun ile Abbasi Halifesi Kâ’im bi-Emrillâh arasında evlilik gerçekleşmişti.

Çağrı Bey oğlu Süleyman ve Muhammed Alpaslan
bu isimler bu akşam yeni başlayan bölümde adı geçen seafoodplus.infoı inceleyeceğiz.
Dizi Pasinler Savaşı ile başladı.Bu savaşta Alpaslan 19 Nizamülmülk 30 yaşındaydı.
Çağrı Bey Merv Obası'nda,Tuğrul Bey Rey şehrinde bulunuyordu.
Bizanslılarda ise Vaspurakan Valisi Ani hakimi bulunuyor yanında Selçuklulara pusu kuran oğlu ve ileride Konstantin Dukas ve subayı Romanos Diogenes (ileride Eudoxia kraliçe olup bulunla evlenecek ve Malazgirt Savaşı'na giden süreç başlayacak)
Alıntı:
Çağrı Bey tam adıyla Ebu Süleyman Davud Çağrı Bey bin Mikail, Oğuzlar'ın Kınık boyundan Selçuklu hükümdarı Selçuk Bey'in torunu, Mikail'in oğlu, Tuğrul Bey'in ağabeyi ve Alp Arslan'ın babasıdır.
Doğum tarihi: MS Ölüm tarihi ve yeri: , Serahs, İran
Ebeveynleri: Mikail Çocukları: Alp Arslan, Kara Arslan Ahmed Kavurd Bey
Kardeşleri: Tuğrul

Alıntı:
Tuğrul Bey veya Toğrül, Tuğril, Toghrïl Beg, I. Tuğrul Tam adı: Rükneddîn Ebû Talîb Muhammed Tuğrul-Bey bin Mikail bin Selçuk Büyük Selçuklu Devleti'nin kurucusu ve ilk sultanıdır.
Doğum tarihi: MS , Cend Ölüm tarihi ve yeri: 4 Eylül , Rey, İran
Eşi: Altuncan Hatun Defnedildiği yer: Tuğrul Kulesi, Tahran, İran
Ebeveynleri: Mikail Kardeşleri: Çağrı Bey, İbrahim Yınal Büyükannesi ve büyükbabası: Selçuk Bey

Alıntı:
Dandanakan’ın muzaffer başkumandanlarından Çağrı Bey, zafer sonrasında verilen toy yâni büyük ziyafette üstün idarecilik vasfı ve keskin siyâsî zekâsını takdir ettiği kardeşi Tuğrul Bey’i Büyük Selçuklu Devleti Sultânı îlân etti. Merv başşehir yapıldı. Toplanan kurultayda feth edilecek yerlerle idareciler tespit edildi. Ceyhun ile Gazne arasındaki bölge Çağrı Bey’e, Bust-Sistan havalisi Mûsâ Yabgu’ya, Nişâbur’dan îtibâren bütün batı bölgeleri Tuğrul Bey’e verildi. Çağrı Bey’in oğlu Yâkutî ile İbrahim Yınal, batı cephesinde vazife aldılar. Hanedandan Arslan Yabgu’nun oğlu Kutalmış, Gürcan ve Damgan’a, Çağrı Bey’in oğlu Kara Arslan Kavurd ise, Kirman havalisine tâyin olundular. Vazife taksiminin ardından kısa zamanda; kuzeyde Hârezm dâhil, Mâverâünnehr, Sistân, Mekrân bölgesi, Kirman ve civarı, Hürmüz Emirliği hattâ Arabistan Yarımadası’nda Umman ve dolayları ile Gürcan, Bâdgis, Huttalân tamamen zabt edildi. Tuğrul Bey, Taberistân, Kazvin, Dehistân, İsfehan, Nihâvend, Rey ve Şehrezur’u alarak devletin sınırlarını genişletti. ’da Gence, ’de Erzen, Karaz, Hasankale, Erzurum ve havalisindeki Gürcü, Ermeni ve Bizans orduları mağlûbiyete uğratıldı.

seafoodplus.info
Alıntı:
Selçuklu ordusu 10 Eylül veya 18 Eylül tarihinde Pasinler Ovasında kişilik Rum, Ermeni, Gürcü ve Abazalardan kurulu bir Bizans ordusuyla karşılaştı. Selçuklu ordusunu Tuğrul Bey'in üvey kardeşi İbrahim Yinal Bey'le amcaoğlu Kutalmış kumanda ediyordu.
Pasinler Muharebesi güneş battıktan sonra başladı ve tüm gece sürüp sabah "horoz ötümü" saatine kadar devam etti. Bizanslı güçler ve Bizanslı generaller Katakalon Kekaumenos ve Aaronios iki kanat komutanı idiler. Bizanslıların orta kanadı Gürcü ve onlara müttefik güçlere verilmişti ve orta kanat komutanı Gürcü prensi IV. Liparit idi. Selçuklular o zamana kadar Bizans ordularının alışmadığı çok değişik bir bozkır ordusu taktiği kullandı. Çarpışmalar Selçuklular hafif süvarilerinin tüm cephede saldırısı ile ve gayet şiddetli yakın savaşa girişmeleri ile başladı. Bizans iki kanadında bulunan Bizanslı general ve güçler Selçuklu ordusunu bu iki kanatta geri püskürttüler. Fakat orta kanatta İbrahim Yinal Bey ordusu Gürcüleri yenip komutanları olan IV. Liparit'i esir almayı başardılar. Bizanslıların bu orta kanadının çökmesi ve komutan IV. Liparit'in esir alınma haberi Bizanslı iki kanada ve komutanlarına erişmedi. Bizanslı güçler gece yapılan Selçuklu direnişine karşı ilerlemeye devam ettiler. Gün ağırıp "Horoz sesleri" duyulmaya başlayınca bu ilerlemeleri ve "galibiyetlerinin" Tanrı'nın kendilerine yardımı ile olup ona şükür etmeye başlamışlardı. Ama tam bu arada Bizans orta kanatın çöküp İV. Liparit'in yenilip esir alınma haberi onlara yetişti. Bu da yetişmezmiş gibi yaptıkları gece savaşının Selçuklular artçılarına karşı olduğunu ve İbrahim Yinal Bey'in ana ordusunun düşmanlarına hiç sezdirmeden muharebe alanından toplamış olduğu ganimetler ve almış olduğu tutsaklar ile birlikte gayet az bir zayiat vererek geri çekilmiş olduğunu anladılar.
Bu muharebenin sonucunda Selçuklu ordusu muharebe meydanından çekilmiştir ve Bizanslılar bunu bir taktik galibiyet kabul etmişlerdir. Fakat İbrahim Yinal Bey'in ordusu Selçuklular arazilerine geri girdiğinde gayet az bir askeri zayiata uğramıştır. Bunun yanında yaptığı akında eline geçen ganimetler ve tutsaklara da hiç zayiat vermeden getirilmiştir. Tanınmış Müslüman kronik-tarihçisi Ali İbnü'l-Esîr "El-Kamil fi El-Tarih" ünlü tarih eserinde , biraz abartılı olarak, bu akından sonra getirilen ganimetin 10, deve yükü olduğunu ve ellerine geçirilen tutsak sayısının , yakınında olduğu bildirdiği belirtilmiştir.
İbrahim Yinal Bey, bu başarısından dolayı Tuğrul Bey'in kendisine vermek istediği büyük maddî hediyeleri kabul etmemiştir. Tuğrul Bey de IV. Liparit'in ve Bizanslıların salıverilmesi için teklif ettikleri büyük fidyeyi kabul etmemiş ve Liparit'i bundan sonra ömrü boyunca Selçuklularla hiç çatışmaya girmeyeceğine yaptığı şeref yemini üzerine salıvermiştir.

Birde dizide 15 yıl öncesinde Alpaslan 4 yaşındayken Bizanslılar Obaya saldırıp anasını öldürdüler.
Bu doğrumudur araştıracağım.
Alıntı:
Sultan Alparslan'ın annesi kimdir?
Sultah Alparslan’ın annesi Altuncan Hatun’dur. Altuncan Hatun, Büyük Selçuklu İmparatorluğu Sultanı Tuğrul Bey'in eşidir. Altuncan Hanım'ın ilk eşi ise Şah Melik'tir. Şah Melik'in 'de Çağrı Bey tarafından öldürülmesinden sonra Altuncan Hatun 'te Tuğrul Bey ile evlendi.
Hayatının ilk dönemleri hakkında detaylı bilgi yoktur. İlk eşi Selçuklular ile müttefik olan yılında ölen Harezm bölgesi hakimi Şah Melik olduğu tahmin edilir. Tuğrul Bey Altuncan Hatun ile evlenmek için Kündürî'yi görevlendirmiştir. Tuğrul Bey ile Altuncan Hatun'un ne zaman evlendikleri kesin olarak bilinmemesine rağmen 'lı yıllar olduğu ileri sürülür. Tuğrul Bey eşi Altuncan Hatun'a saygı duyar, bir mesele hakkında görüşlerini sorar, sözünü dinlerdi. Altuncan Hatun Selçuklu siyasetinde söz sahibi olmuş ve önemli kararlar almıştır.
Tuğrul Bey'in üvey kardeşi İbrahim Yınal isyan başlatıp devletin merkezi Hemedan'a doğru yönelmesi üzerine Nusaybin'de bulunan Tuğrul Bey kardeşinden önce Hemedan'a ulaşarak silahları ve hazineyi güvenceye aldı. Hemedan önünde iki kardeş savaştı. Tuğrul Bey kuvveti az olduğu için mağlup olarak Hemedan kalesine sığındı. Tuğrul, eşi Altuncan Hatun'dan ve veziri Kündürî'den yardım istedi. Selçuklu ordusunun Bağdat'tan ayrılmamasını isteyen Abbasi halifesi Altuncan Hatun'a izin vermedi ve vezir Kündürî Hemedan'a gitmemesi için Altuncan Hatun'u ikna etti. Vezir Kündürî, Altuncan Hatun'un oğlu Enuşirvan'ı Tuğrul Bey yerine tahta çıkarmaya niyetlendi. Bu durumu anlayan Altuncan Hatun oğlunu ve veziri yakalatıp tutuklatmak üzere harekete geçince ikisi de kaçarak Hille'ye gittiler.
Altuncan Hatun, Bağdat'taki Selçuklu askerlerini toplayarak Hemedan'a doğru yola çıktı. Tuğrul Bey, eşinin ve diğer yardıma gelenlerin sayesinde kardeşi İbrahim Yınal'ı mağlup ederek tehlikeyi atlattı. Altuncan Hatun cesur karar alarak oğlunun tahta çıkmasına karşı çıkarak Tuğrul Bey'e yardıma gitmesi Selçuklu Devleti'nin kaderini değiştirmiştir.
Ölmeden önce eşi Tuğrul Bey'e “Dünya ve ahiret şerefine nail olman için halifenin kızıyla evlenme konusunda çaba göster” dediği ve bütün mal varlığının halifenin kızına verilmesini vasiyet ettiği söylenir. İbnü'l Cevzî, Altuncan Hatun hakkında; "Tuğrul Bey, birçok iş ve sorunlarda onun fikrini alır ve bunların çözümlerini kendisine bırakırdı" demiş ve hayır işleri yapan çok dindar kadın olduğunu söylemiştir. Süryani tarihçi İbnü'l İbrî de "Kendisi kocası tarafından son derece sevilirdi ve saltanatın bütün işlerini bu kadın idare ederdi," demiştir.
Altuncan Hatun Aralık 'ta Zencan'da vefat etti ve ardından Rey'e defnedildi.

seafoodplus.info html
Bu bilgi tatminkar değseafoodplus.infolan'ın babası net belli olmuyor
burada.Üstelik Çağrı Bey'den çıkıp Tuğrul Bey'in oğlu gibi gösteriliyor. Oysa gerçek hayatta dizide gösterildiği gibi Tuğrul Bey'in çocuğu yoktu.

Altta olayların geçtiği yerler haritası

(+)



 mesajı beğendiniz mi?

ORTADİREK
1 yıl önce - Cmt 13 Ksm ,



Çok güzel ve sürükleyici bir dizi yapmışlar
Kadrosu da sağlam..
Yalnız ilk bölüm yaklaşık 3 saat, film tadında olmuş.

 mesajı beğendiniz mi?

Güven Hoca

1 yıl önce - Pts 22 Ksm ,

Dizidekiler ve gerçekler
Alıntı:
İlk Selçuklu-Ermeni İlişkileri, henüz Selçuklu Devleti kurulmadan önce Tuğrul Bey’in kardeşi, Sultan Alp Arslan’ın babası Davud Çağrı Bey’in, Karahanlı ve Gazneli Devletleri’nin şiddetli takip ve baskılarından kurtulmak ve yeni bir yurt edinmek amacıyla Doğu Anadolu’ya yaptığı keşif seferi ile gerçekleşmiştir (–).Onların bu düşünceye, daha önce Abbasi orduları bünyesinde Anadolu sınırında, Sugur ve Avasım (uç) bölgelerinde görev yapan kardeşlerinin verdikleri bilgilerle ulaşmış olduklarını düşünebiliriz. Netice itibariyle, Tuğrul Bey, yanındaki Türkmenlerle birlikte savunması kolay, dikkatlerden uzak çöllere çekilirken, ağabeyi Çağrı Bey kişilik seçme bir süvari birliğinin başında Maveraünnehir’den batı yönüne, Anadolu’ya bir keşif seferine çıkmıştır. Azerbaycan yoluyla Doğu Anadolu’ya giren Çağrı Bey, Van Gölü çevresinde istila ve akınlarda bulunmuştur.
Bu akınlar sırasında Vaspurakan Ermeni Kralı Senekarim’in oğlu David’in ve General Şapuh’un kumanda ettikleri kuvvetler, önce biraz direnmeye çalışmışlarsa da çok geçmeden, özellikle “Yağmur gibi atılan oklar”ın yarattığı panik dolayısıyla, bozguna uğramaktan kurtulamamışlardır.Çağdaş Ermeni tarihçisi Urfalı MATEOS bu konuda; “Bugüne kadar asla bir Türk süvarisi görmeyen Ermeniler şaşırmışlar; uzun örgülü saçları, ok ve yaydan ibaret silahları olan bu Türk süvarilerini hayretle seyretmişlerdi.” der. Bu sefer sırasında Vaspurakan (Van Gölü Havzası) Bölgesi’nin batı taraflarına hâkim olan Çağrı Bey, Nahçıvan ve Nik vs. gibi bazı Gürcü memleketlerine de girmeyi başarmıştı. Netice itibariyle, Çağrı Bey, ilk Selçuklu-Ermeni ilişkilerini oluşturan bu keşif seferini tamamladıktan sonra, yeniden Azerbaycan ve Horasan üzerinden Maveraünnehre geri dönmüştür. Bu keşif seferi çok başarılı olmuş, her bakımdan Anadolu’nun uygun bir yurt olabileceği kanaatine ulaşılmıştı.
Selçukluların Anadolu’ya ikinci akınları ise, Arslan Yabgu’ya bağlı olduklarından dolayı kendilerine Yabgulu Türkmenleri adı verilen Türkmenler tarafından yapıldı (). Bu akınlar sırasında Yabgulu Türkmenler, pek çok kayıplar vererek Anadolu’ya girmişler; Azerbaycan’a, Ermeni ve Bizans beldelerine ve hatta Diyarbakır havalisine kadar yayılmışlar, sayısız tutsak ve ganimetler ele geçirerek Rey’e geri dönmüşlerdi.
Büyük Selçuklu Devleti’nin ilk sultanı Tuğrul Bey’in yılından itibaren Anadolu seferlerine başladığı sıralarda, daha önce görüldüğü üzere, gerek Doğu Anadolu Bölgesi’nin Bizans tarafından ilhakı ve bu ilhak sonucu Ermenilerin önemli bir kısmının bölgeden uzaklaştırılması, gerekse Bizans İmparatoru IX. Konstantin’in türlü hileler sonucunda yılında Ani’yi zaptedip, Bagratuni Hanedanlığı’nın egemenliğine son vermesi, piskoposhaneleri, manastırları ve bunların iratlarını yağma ettirmesi, Katolikosları, dini reisleri yakalayarak Bizans’a sürmesi,birçok Ermeni’nin türlü işkenceler yapılarak Ortodoks Mezhebi’ne girmeye zorlanması,halkın ağır vergilere bağlanması, Ermenilerin kin ve nefretlerini doruk noktasına ulaştırdı. Bu durum Selçuklu fetih hareketlerini kolaylaştıran bir unsur olmuştur. Öğle ki Selçuklular Anadolu’ya girişte Ermenilerce iyi karşılandılar. Köylünün toprak sahibi olması, dil ve inançlarında serbest bırakılması, Anadolu’nun kapılarının açılmasını kolaylaştırdı.Nitekim Ermeni tarihçisi Asoghik: “Ermeniler Türklere kolaylık sağladılar. Doğu Anadolu’dan, Kilikya’dan, Orta Anadolu’dan birçok Ermeni Türk Orduları’nın önüne düştü, yol gösterdi.” demektedir. Ermenilerin Türklere eğilimi, öylesine güçlü bir biçimde göze çarpmıştır ki, Hıristiyan tarihçileri, Ermenileri, Hıristiyanlık’a ihanetle suçlamışlardır.
–’de Tuğrul Bey’in amcası Musa İnanç Bey’in oğlu Hasan Bey’in yönettiği Selçuklu kuvvetleri Büyük Zap suyu yöresinde Bizanslılar tarafından pusuya düşürülerek bozguna uğratıldı. Hasan ve arkadaşlarının şahadetine çok üzülen Tuğrul Bey, Azerbaycan genel valiliğine atadığı kardeşi İbrahim Yınal ile amcaoğlu Kutalmış’ı, Anadolu’da fetihler yapmak ve Selçukluların öcünü almak için görevlendirdi. Tuğrul Bey’in emriyle harekete geçen Kutalmış’ın emrindeki Selçuklu kuvvetleri, Gence önünde bir Bizans Ordusu’nu bozarak Pasinler’e girdi. Selçuklular, Bizans-Gürcü-Ermenilerin mukavemetlerine rağmen, Erzurum Ovası’na inerek bu şehrin yanındaki Erzen şehrini de aldıktan sonra kişilik Bizans-Gürcü-Abhaz Ordusu’nu Hasankale önünde müthiş bir yenilgiye uğrattı (18 Eylül ). İbni FAZLAN Seyahatnamesi’nde; bu zaferin Selçuklulara, Doğu Anadolu’nun kapılarını ardına kadar açtığından seafoodplus.info tarihten itibaren Selçukluların akınları muazzam şekilde devam etmiş ve her seferde yeni bir yer zapt edilmiştir. Türklere bu akınlar sırasında karşı koymaya çalışanlar Gürcülerle, Bizans’tır. Bizans tarafından ortadan kaldırılmış ve milis askerleri dağıtılmış Ermeniler sahnede değillerdir.
Türkmen nüfusunun gittikçe artması, dolayısıyla Anadolu’yu yurt tutma zorunluluğu yüzünden ve Bizans’ın yılında yapılan barış antlaşmasına da tam olarak uymaması ve Türklere ait topraklara zaman zaman saldırılarda bulunması nedeniyle, yılında Anadolu’ya giren Tuğrul Bey, Van yolu üzerindeki Bergiri (Muradiye)’yi ve Erçiş’i ele geçirmiş, daha sonra Malazgirt Kalesi kuşatmış, fakat bazı olumsuzluklardan dolayı alamamıştı. Tuğrul Bey, Anadolu’dan ayrılmadan önce, beraberindeki Türkmen atlılarıyla, gaza amacıyla Anadolu sınırlarına gelmiş bulunan kardeşinin oğlu Yakuti’ye, yanındaki emirlerle birlikte Anadolu’da fetihlere devam etmesini bildirdi.

seafoodplus.info?id=
Dizide hep Vaspurakan'dan bahsedildi.Böyle bir kale varmıydı diye baktığımızda Van Gölü çevresi ve Akdamar Adası Kilisesi karşımıza çıkıseafoodplus.infoşık Km2'lik bir alan ilk Ermeni yurdu olarak kabul seafoodplus.info burası gerçekte bir kale değil bir bölge.




 mesajı beğendiniz mi?: &#;+1

osman akar
1 yıl önce - Pts 22 Ksm ,

Alıntı:
Dizide hep Vaspurakan'dan bahsedildi.Böyle bir kale varmıydı diye baktığımızda Van Gölü çevresi ve Akdamar Adası Kilisesi karşımıza çıkıseafoodplus.infoşık Km2'lik bir alan ilk Ermeni yurdu olarak kabul seafoodplus.info burası gerçekte bir kale değil bir bölge.


O bölge zaten eski Ermeni bölgesi Hatta Erivan adı YENİ VAN anlamına gelmektedir.

 mesajı beğendiniz mi?

hazarkentli

1 yıl önce - Sal 23 Ksm ,

VAN ismi Ermenice Doğu ve Güneydoğuda sonu Van ile biten başka Ermenice yerleşim yeri isimleri de var. Artvin (Artvan) Arguvan, Hilvan, Silvan, Tatvan, Şirvan

 mesajı beğendiniz mi?

Güven Hoca

1 yıl önce - Sal 30 Ksm ,

Gazneli-Selçuklu ilişkileri




Selçukluya gizli tuzaklar kuran Karmatilerin başı Bozan buymuş.
Alıntı:
Tuğrul Bozan (ö. ), yılı içerisinde (tahminen gün arası) hüküm süren ve Gazneli hanedanından olamayan gulâm kökenli Gazne Devleti sultanıdıseafoodplus.info Abdürreşit'in başkomutan tayin ettiği Tuğrul Bozan'a Selçukluları durdurma görevi vermişti. Bunun üzerine Tuğrul Bozan, 'de Selçukluları mağlup etti ve Sistan'ı ele geçirse de, Tak Kalesi'ni kuşatmasına rağmen alamadı. Selçuklulara karşı devletin konumunu sağlamlaştıran komutan, Gazne tahtına göz dikti. 10 Kasım 'de Gazne'ye doğru yürüyen Tuğrul Bozan, yılının başlarında Sultan Abdürreşit ve on bir şehzadeyi öldürerek tahtı ele geçirdi. Bu katliamdan; Ferruhzad, İbrahim ve Şücâ adlı şehzadeler kurtulabildi. Gazneli Sultan Mesut'un gulâmlarından birinin Tuğrul Bozan'ı hançerlemesi sonucu, sağ kalan üç şehzade de kurtulmuş oldu. Tuğrul'un başı, bir sopaya takılarak Gazne sokaklarında dolaştırıldı. Böylece halk, onun öldüğüne inanmış oldu. Bundan sonra Gazneli komutanlar bir araya geldiler ve sultanlık için Şehzade Ferruhzad'ı seçtiler.

Abdürreşid bin Mahmud (ö. ), yılları arasında hüküm süren Gazne Devleti sultanıdıseafoodplus.info bin Mesud, 29 Aralık 'da tahta geçtikten sonra, amcası Abdürreşid'i hapsettirmiş ve vezirinin komuta ettiği bir orduyu orduyu Sistan'a göndermişti. Vezirse, hanedanın en yaşlı üyesi olan Abdürreşid bin Mahmud'u hapisten çıkarıp sultan ilan etti. Ordunun amcasının elinde olduğunu gören Sultan Ali kaçmaya çalışsa da, yakalanarak hapsedildi Ocak tarihinde Gazne tahtına oturan Abdürreşid, Gaznelilerin Hindistan'daki egemenlik vaziyetini sağlamlaştırmaya çalıştı. Abdürreşid'in başkomutan tayin ettiği Tuğrul Bozan'a Selçukluları durdurma görevi vermişti. Bunun üzerine Tuğrul Bozan, 'de Selçukluları mağlup etti ve Sistan'ı ele geçirdi. Sonra Gazne'ye yürüyen Tuğrul Bozan, 'de Sultan Abdürreşid ve on bir şehzadeyi öldürerek tahtı ele geçirdi.

Ferruhzad (ö. 4 Nisan ), yılları arasında hüküm süren Gazne Devleti sultanıdıseafoodplus.infoi Sultan Mesut'un gulâmlarından birinin Tuğrul Bozan'ı hançerlemesi sonucu, sağ kalan üç şehzade de kurtulmuş oldu. Bundan sonra Gazneli komutanlar bir araya geldiler ve sultanlık için Şehzade Ferruhzad'ı seçseafoodplus.info Ferruhzad, saltanat değişikliğini öğrenen ve Gazne'ye yürüyen Selçukluları bozguna uğrattı ve Çağrı Bey, Horasan'a çekildi. Daha sonra büyük bir Gazneli ordusunun Toharistan'da Selçuklu ordusunu mağlup etmesi sonucu babasından Gaznelilere saldırmak için süresiz izin alan Alp Arslan, 'te Gaznelileri yenilgiye uğrattı. Sultan Ferruhzad'ın 4 Nisan 'da ölmesi üzerine, yerine kardeşi İbrahim bin Mesut geçti.

Gazneli Mevdud (dö. 18 Aralık ), yılları arasında hüküm süren Gazne Devleti sultanıdıseafoodplus.infoi Muhammet, ikinci kez tahta geçtikten sonra hemen başkent Gazne'ye dönmemiş ve kışı Peşaver'de geçirmişti. Babasının ölüm ve amcasının tahta çıkış haberlerini alan Gazneli Mevdud, Gazne'ye geldi ve hükümdarlığını ilan etti. Bahar geldiği zaman da, amcası Gazneli Muhammet'in üzerine yürüdü. 8 Nisan 'de Celalabat'ta yapılan savaşı Mevdud kazandı ve Gazneli Muhammet'le taraftarları öldürüldü.Gazneli Mevdud, Gazne Devleti'nde tam olarak hâkimiyet kuramamıştı. Çünkü kardeşi Mecdud, Hindistan ordusuyla tahtı ele geçirmek için Gazne'ye yürümekteydi. Ancak, 11 Ağustos 'de Lahor'daki çadırında ölü bulundu. Bu sayede hâkimiyetini tamamen ilan eden Mevdud, Sistan'da hâkimiyeti ele geçirmeye çalıştı. Ancak, tam anlamıyla başarılı olamadı. yıllarında Hint racalar bir araya gelip isyan etse de, bu isyan bastırıldı ve racalarla devletin arasının düzeltilmesi yönünde somut adımlar atıldı.Gaznelilerin Selçuklular karşısında kaybettikleri toprakları geri almak isteyen Mevdud, Çağrı Bey'in kızıyla evli olmasına rağmen, Çağrı Bey'in hastalanmasını fırsat bilerek Horasan'a bir ordu yolladı. Bunun üzerine Çağrı Bey'in görevlendirdiği Alp Arslan, Ağustos-Eylül 'te Gazne ordusuna saldırdı ve birçok ganimetle babası Çağrı Bey'in yanına döndü. Selçukluları tek başına yenemeyeceğini anlayan Gazneli Mevdud, bitakım ittifak arayışlarına girdiyse de, buna hastalığı izin vermedi ve 18 Aralık 'da hayatını seafoodplus.infoi Mevdud'un ölümünden sonra yerine geçen Gazneli II. Mesut, Mevdud'un Çağrı Bey'in kızıyla olan evliliğinden doğmuştu. Onun küçük yaşından dolayı, kısa saltanatındaki devlet işleriyle annesi ilgilenmişti. Devletin ileri gelenleri II. Mesut'u 29 Aralık 'da tahttan indirerek yerine Sultan Ali'yi geçirdiler. Ali, tahta geçtikten sonra, amcası Abdürreşit'i hapsettirmiş ve vezirinin komuta ettiği bir orduyu orduyu Sistan'a göndermişti. Vezir ise hanedanın en yaşlı üyesi olan Abdürreşit bin Mahmut'u hapisten çıkarıp onu sultan ilan etti. Ordunun amcasının elinde olduğunu gören Sultan Ali kaçmaya çalıştı ama yakalanarak hapsedildi Ocak 'de Gazne tahtına oturan Abdürreşit, Gaznelilerin Hindistan'daki durumunu sağlamlaştırmaya çalıştı. Abdürreşit, başkomutan tayin ettiği Tuğrul Bozan'a Selçukluları durdurma görevi vermişti. Tuğrul Bozan, 'de Selçukluları mağlup etti ve Sistan'ı ele geçirdi. Sonra Gazne'ye yürüyen Tuğrul Bozan, Sultan Abdürreşit ve on bir şehzadeyi öldürerek tahtı ele geçirdi. Bu katliamdan Ferruhzad, İbrahim ve Şücâ adlı şehzadeler seafoodplus.infoi Sultanı Mesut'un gulâmlarından Nuştegin yanında bulunan iki gulamı ile Tuğrul Bozan'ı hançerleyince, sağ kalan üç şehzade de kurtulmuş oldu. Bundan sonra Gazneli komutanlar bir araya geldiler ve sultanlık için Şehzade Ferruhzad'ı seçtiler. Bir soruşturma açılarak, Sultan Abdürreşit'in öldürülmesinde rol oynayan kişiler bulundu ve öldürüldü.Sultan Ferruhzad, saltanat değişikliğini öğrenen ve Gazne'ye yürüyen Selçukluları bozguna uğrattı; Çağrı Bey, Horasan'a çekildi. Büyük bir Gazneli ordusunun Selçuklu ordusunu Toharistan'da mağlup etmesi üzerine Gaznelilere saldırmak için babasından izin alan Alp Arslan, 'te Gaznelileri yenilgiye uğrattı. Sultan Ferruhzad'ın 4 Nisan 'da ölünce yerine kardeşi İbrahim bin Mesut geçti.
Wikipedi.



 mesajı beğendiniz mi?: &#;+2

sayfa 21

cevap yaz

« önceki    202122    sonraki »

ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
 

kaynağı değiştir]

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir