voleybol kuralları kısaca maddeler halinde / Voleybol Nedir Nasıl Oynanır - voleybol nedir bonus 260 tl

Voleybol Kuralları Kısaca Maddeler Halinde

voleybol kuralları kısaca maddeler halinde

VOLEYBOL OYUN KURALLARI KISACA

Voleybol nasıl oynanır, voleybol kuralları nelerdir, voleybol kaç kişi ile oynanır …!!!???

 voleybol oyun kuralları

Değerli arkadaşlar bu yazımda sizlere voleybol oyun kuralları, saha ölçüleri ve nasıl oynandığı hakkında kısaca bilgiler sundum. Teknik terimlere boğulmadan voleybolu oynayabilmeniz için yeterli bir yazı. Ayrıca yazının sonunda videoyu izleyebilirsiniz. Ya da direk buradan. Ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterseniz buradan Türkiye Voleybol Federasyonu resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Voleybol Dünya üzerinde en çok oynanan profesyonel spor dallarından biri olmakla birlikte genelde halk arasında da sevilen bir spor dalıdır. Spor salonlarında bıyıklı göbekli amcaların voleybol oynadığına sık sık şahit olursunuz.

Kendine has bir çok kuralı olan bu spor branşını bu yazımda ben sizlere kısaca özetleyeceğim.

Voleybol Nedir

Kısaca tanımlayacak olursak voleybol, 9 metreye 18 metrelik bir alan içerisinde 6 kişiden oluşan iki takım tarafından elle oynanan ve topun karşı tarafın saha zemininde temas ettirilmesini hedefleyen bir spor dalıdır.

Voleybol Saha Ölçüleri

Voleybol sahası 18 metre uzunluğunda, 9 metre genişliğinde dikdörtgen bir alandır. Bu alanı Tam ortadan ikiye ayıran voleybol filesi bulunur. Voleybol filesinin yüksekliği erkeklerde 2.43 metre kadınlarda ise 2.24 metredir. Voleybol filesi sahayı 9’ar metrelik iki eşit parçaya böler. Böylece her takım kendisine ayrılan 9×9 metrelik kare bir alana dizilerek oynar.

Voleybol Saha Ölçüleri

Voleybolda Temel Teknikler

Voleybolun temel 5 tekniği vardır. Bunlar, servis, manşet, blok, smaç ve pastır.

Voleybol Oyun Kuralları

Servis: Servis oyuna başlama vuruşudur. Voleybolda oyunu başlatan vuruş olarak tanımlanır. Servis atan oyuncu kendi yarı sahası dışından çizgiyi geçmeden topu karşıya atar.

İyi oyuncular genelde smaç servis atar. Ancak basit bir şekilde alttan vurarak ta servis kullanılabilir. Servis kullanırken dikkat edilmesi gereken kural topu elden çıkardıktan sonra vuruşu yapmaktır. Aksi halde geçersiz servis olur.

Manşet : İki kolu yanyana getirerek topu karşılamak veya pas atmak şeklinde yapılan tekniktir. Ön kolun iç kısmındaki bölgeyle topa temas edilir.

Blok : Rakibin hücum gücünü etkisiz hale getirmek için, file önünde elleri açıp yükselerek topun kendi sahasına geçmesini engelleme tekniğidir.

Smaç : Hücumu sonlandırmak amacıyla yapılan bitirici vuruştur. Pasörün yükselttiği topa tek elle yapılan sert vuruştur. Amaç topu rakibin karşılayamayacağı sertlikte rakip sahaya düşürmektir.

Pas : Voleybolda her takımın arka arkaya topa 3 defa temas hakkı vardır. Rakipten gelen top savunma oyuncularI tarafından genellikle manşetle karşılanır ve pasöre (ön ortada bulunan oyuncu) atılır. Pasör topu smaçörlerden (ön sağ ve solda bulunan oyuncular) birine yükseltir. Smaçör sert bir şekilde smaç vuruşla hücumu sonlandırır.

Voleybol Oyun Kuralları (Kısaca)

Voleybol Oyun Kuralları
  • Takımlar 6 as, 6 yedek oyuncudan oluşur
  • Topu rakip sahaya düşüren takım puan kazanır.
  • Bir takım topa arka arkaya en fazla 3 kez temaS edebilir. Aynı oyuncu üst üste iki defa dokunamaz.
  • Topa vücudun herhangi bir yerini ile vurmak serbesttir.
  • Voleybol 5.set üzerinden oynanır. Netice seti hariç her sette 25 sayıya ulaşan takım seti alır. 3 set alan takım müsabakayı kazanmış olur.
  • 2-2 eşitlik olması durumunda 15 sayılık netice seti oynanır. Setlerde 24-24 lük ya da neticesinde 14-14 lük eşitlik olması durumunda bir takım 2 sayıyla üstünlük sağlayana kadar set yada maç uzar.
  • Oyuncular saat yönünde olmak üzere sürekli değişerek oynarlar. (Her sayıda dönülmez. Rakip sayı aldıktan sonra alınan sayıda dönülür. Tekrar rakibe sayı verinceye kadar dönülmeden aynı pozisyonda devam edilir.)
  • Takımlar her saatten sonra saha değişimi yapar.
  • Oyuncuların sahada yeri bellidir. 3 oyuncu onde (hücum bölgesi) 3 oyuncu geride ( savunma bölgesi) bulunur. 
  • 12 oyuncudan oluşan takım listesine bir libero oyuncusuna yer verme hakkı vardır.
  • Voleybolda set başına her takımın 6 oyuncu değiştirme hakkı vardır. 1 veya daha fazla oyuncu aynı anda değiştirilebilir.
  • Forma rengi takım arkadaşlarından farklı olan bir libero oyuncusu bulunur. Bu oyuncu geri alan oyuncularının istediği herhangi birinin yerine girip çıkabilir. Libero oyuncusu hücum vuruşu yapamaz servis atamaz sadece savunma yapar.
  • Her takımın set boyunca 30 saniyelik 2 mola hakkı vardır. Ayrıca 8 ve 16 sayılarda zorunlu teknik molalar kullanılır. Maç 5.sete uzarsa yine 30 saniyelik 2 Mola hakkı vardır ancak bu sette teknik mola verilmez.
  • Voleybol müsabakaları bir başhakem, bir yardımcı hakem, bir yazı hakemi, iki veya dört çizgi hakemi ve bir masa hakemi tarafından yönetilir.

Voleybolda Cezalar

  • Müsabakalarda voleybol kuralları dışındaki hareketlere uyarıdan sonra 3 şekilde ceza uygulanır. Uyarı : Ceza yoktur, uyarı niteliğindedir. 1.Aşama: Sözlü uyarı yapılır. 2.Aşama: Sarı kart gösterilir. İhtar : Cezadır. Kırmızı kart gösterilir. Maçta takımın herhangi bir üyesinin ilk kaba davranışı rakibe bir sayı verilerek cezalandırılır ve servis atma hakkı da rakibe geçer. Oyundan Çıkarma : Cezadır. Sarı ve kırmızı kart birlikte aynı elde gösterilir. Oyundan çıkarma ile cezalandırılan bir takım mensubu setin geri kalan kısmında oynayamaz, eğer oyun alanındaysa kurallara uygun olarak ve derhal değiştirilir ve başka bir sonuç olmaksızın ceza sahasında oturması gerekir. Diskalifiye : Cezadır. Sarı ve kırmızı kart ayrı ayrı iki elde gösterilir. Diskalifiye ile cezalandırılan bir takım mensubu, eğer oyun alanındaysa kurallara uygun olarak ve derhal değiştirilir ve maçın geri kalan kısmında müsabaka Kontrol Alanı’nı terk etmek zorundadır.

Değerli arkadaşlar voleybol oyun kurallarını kısaca, genel hatlarıyla ve teknik terimlere boğmadan anlatmaya çalıştım. umarım faydalı bir yazı olmuştur. Görüş ve önerilerinizi yorumlar kısmına yazarak katkıda bulunabilirsiniz. Başka yazılarda buluşmak dileğiyle…

kaynağı değiştir]

Libero değişim bölgesi, serbest bölgenin, takım sıraları tarafındaki bir bölümü olup, hücum çizgisi uzantısından dip çizgiye kadar olan alanla sınırlandırılmıştır.

Isınma sahası[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır