marmara adası tatil rehberi / Marmara Adası'nda Tatil Yapmanız İçin 12 Sebep

Marmara Adası Tatil Rehberi

marmara adası tatil rehberi

Marmara Adasında Gezilecek Yerler

Marmara Adası gezilecek yerler
Şarköy ile Kapıdağı yarımadası arasında kalan sığ deniz alanında konumlanan adalar içinde en büyüğü Marmara Adasıdır. BalıkesirMarmara Adası, mavi ile yeşilin kucaklaştığı doğal plajlara sahip, sakin bir yerleşim alanıdır. Diğer adalara kıyasla daha büyük ve yeşil olan Marmara Adası, Avşa Adasına yakın olması ile de sakin yaşama eğlence katmak isteyenlere alternatif sunmaktadır.

Gökçeada'nın ardından ülkemizdeki en büyük ada olan Marmara Adasımermer çıkarılan bir yerleşim yeri olması yönüyle de ilgi çekicidir. Adanın isminin de buradan geldiği düşünülmektedir. Adanın bir başka özelliği de zeytinliklerle ve bağlarla kaplı olmasıdır. Ayrıca yüksek kesimlerde çamlık ve makilik alanlar bulunmaktadır.

Marmara Adası Tarihi

Marmara Adasında bilinen ilk yerleşimin antik çağ uygarlığı olan Miletoslulara ait olduğu bilinmektedir. M.Ö civarında yaşanan İyon ayaklanması sonrasında ise Persler bölgeye hâkim olmuştur. Yüzyıldan sonra Türk egemenliğine geçen bu topraklarda halkın çoğunluğu olan Rumlar mübadele döneminde yer değiştirmiştir.


Adada hüküm süren medeniyetlerden kalan izlerin bir kısmı tahrip edilmiş olmakla birlikte günümüzde kalıntıları görülebilenler de mevcuttur. Marmara Adası 36 adet kilise ve manastıra ev sahipliği yapmaktadır. Antik çağlardan günümüze kadar bölgenin en bilinen özelliği sahip olduğu mermer yataklarıdır.

Romalılar ve Bizanslılar döneminde ülkenin imarı için bolca kullanılan bu mermerler, Osmanlı döneminde de saray ve camileri süslemeye devam etmiştir. Oldukça eski bir tarihin yanı sıra doğal güzelliklere de sahip olan ilçe için Marmara Adası gezilecek yerler listemize bir göz atalım.

Çınarlı Köyü

Bu bölge Marmara Adasının turizm bakımından en canlı olduğu kısmı oluşturmaktadır. Yaşlı çınarları ile öne çıkan bölgede balıkçılık yapılmaktadır. Burada bulunan konaklama tesisleri de ziyaretçiler için alternatifler sunmaktadır.

Asmalı Köyü

Marmara Adasının merkezine uzaklığı 15 km olan Asmalı KöyüSürmeneliler ile Bulgaristan göçmenlerinin yoğunlukta olması ile bilinmektedir. Zeytincilik ve balıkçılık yapılan bu alan yat turizmi için de elverişlidir. Eski Rum evlerinin görülebileceği bu alanda koruma altındaki bu evlerden bir kısmı pansiyon olarak kullanılmaktadır.

Saraylar Köyü

Saraylar köyümermer ocaklarının bulunduğu bir alan olması yönüyle dikkat çekicidir. M.S. 2. ve 3. Yy’da dahi bu bölgede mermer çıkarıldığı bilinmektedir. Ada için bu durumun olumsuz yanı ise mermer yatakları sebebiyle Saraylar’ın delik deşik bir görünüme sahip olmasıdır. Mermerin ihraç ürünü olmasının da etkisi ile nakliye işlemini sağlamak üzere burada bir liman inşa edilmiştir. Bu bölgede yer alan açık hava müzesinde ise ada genelinde yapılan arkeolojik kazılarda bulunan mermer parçaları, mezar stelleri ve lahitler sergilenmektedir. tarihli mermer fabrikası ise tarihi bir değer olarak korunmaya devam etmektedir.

Gündoğdu Köyü

Merkeze uzaklığı 5 km olan bu köy de yeşillik ve doğallık halen ön planda yer almaktadır. Konaklamak isteyenler için burada da pansiyonlar mevcuttur.

Manastır Koyu

Ada merkezinden motorla ulaşılabilen Manastır Koyu, Marmara Adasındaki en güzel plaja ev sahipliği yapmaktadır. Berrak bir denizi bulunan koy, nispeten çakıllı bir plaja sahiptir. Manastır Koyu Çınarlı Köyüne yürüme mesafesinde yer almaktadır.

Marmara Adasının Nesi Meşhur?

Marmara Adasının en çok bilinen ürünü, tarihi Roma dönemine kadar uzanan bir mermer çıkarma alanı olmasıdır. Günümüzde mermer çıkarma işlemi halen yapılmakta olup ihraca konu ürünler arasında yer almaktadır. Yörenin bir başka ürünü de sofralık zeytindir. Ayrıca burada yenebilecek en güzel lezzet oldukça taze bir şekilde sunulan balık çeşitleridir.

Marmara Adası Nerede, Nasıl Gidilir?

Balıkesir’in ilçesi olan Marmara Adası’na deniz otobüsü, gemi ve motor gibi deniz araçları ile ulaşım sağlamak mümkündür. Erdek’in yanı sıra Tekirdağve İstanbul’dan seferler düzenlenmektedir.


İstanbul’dan Marmara Adasına yaklaşık 2,5 saatte ulaşılabilmektedir. 73 millik bu yol vapur tercih edildiğinde yaklaşık 5 saat sürmektedir.
Erdek merkezden mesafe ise 22 deniz milidir. Erdek ve Tekirdağ’dan ulaşım için motorlar, İstanbul’dan ulaşım için ise gemi ve deniz otobüsü tercih edilmektedir.

Marmara Adasında adanın güney kıyılarında sıralanmış pek çok köy bulunmaktadır. Ada merkezinde feribot iskelesi bulunmakta olup, tüm köylere merkezden tekne, minibüs ya da taksi ile koylara ise tekneler kullanılarak ulaşılabilmektedir.

Marmara Adası Rehberi

Keşif İçin Uzaklara Gitmeye Gerek Yok

Marmara Adası, bağlı bulunduğu Marmara Denizi'nin en büyük adasıdır. Adı üstünde mermer diyarı olarak bilinir ve kapladığı alanın yarısı ormanlardan oluşmaktadır. Denizin ortasında koca bir ada ve bir o kadar da orman. İşte aradığınız huzur. Dolayısı ile keşif için uzaklara gitmeye gerek yok, siz hala Marmara Adası'na gelmediyseniz çok şey kaçırdınız demektir. Asırlardan beri insanoğluna yerleşim yeri olan adada bolca koy, ipince kumullardan oluşan plajlar ve doğal bir ortam bulunmakta. İster günü birlik gelin ister uzun müddet için gelin Marmara Adası'nda herkese hitap edecek bir tatil olanağı var.

Adada kaldığını müddetçe mutlaka sahil boyunca uzanan küçük köyleri de ziyaret etmeyi unutmayın. En doğalından birçok ürün bulabileceğiniz gibi mermer mimarisi ile ince ince işlenmiş yapıları da ziyaret edebileceksiniz böylelikle. Defne, adaçayı ve zeytin ağaçlarının buram buram kokusunu eşliğinde size sunulan balıklar damak zevkinizi arttıracak. Birçok deniz ürününü adada bulmak çok kolaydır. Akşam saatlerinde aile çay bahçelerine uğramayı da asla ihmal etmeyin. Adanın en çok rağbet gören yeri arasında Topağaç Köyü, Çınarlı Köyü, Saraylar, Asmalı Köy, Gündoğu Köyü ve en bilindik yer olan Avşa Adası'nı sayabiliriz. Kole, Manastır ve Aba koyları da sizler için çok ideal yerler olarak ön plana çıkmaktadır. Bu koy ve plajları güzel bir tekne turuyla gezebilirsiniz. Marmara Adası'nda dilerseniz tarihi ve kültürel yapılardan Arkeoloji Müzesi ve tarihi evleri de gezebilirsiniz. Aktivite açısında da son derece müsait bir ortam sizi bekliyor. Dilerseniz bisiklete binin dilerseniz doğa yürüyüşü yapın. Karar size kalmış. İstanbul, Bursa, Balıkesir, Marmara çevresi ve Çanakkale'den denizyolu vasıtasıyla adaya ulaşım son derece kolay. Özellikle yaz aylarında adanın müdavimleri tarafından nüfus yoğunluğunun arttığını da bildirelim.

Daha fazla

Marmara Adası ve Avşa gezi rehberi: Şirin sahil kasabaları ile Marmara Adası gezilecek yerler listesi

Giriş: - - Güncelleme: -

Marmara Adası'nın yüzölçümünün neredeyse yarısı ormanlık alandan oluşur. Denize girmeye elverişli sahilleri, bakir koyları ve doğal lezzetleriyle gelin bu şirin tatil merkezini beraber tanıyalım; İlk adı Geyik Adası (Elafonnessos) olan adaya ilk yerleşenler de antik çağda Miletoslular olmuştur. Deniz kolonileri ile bağlanan yerleşim, yüzyıldan itibaren de Türklerle devam etmektedir.

Bölgedeki mermer ocakları Türkiye'nin mermer ihracatının yüzde 50'ni karşılıyor. Marmara Adası Saraylar Beldesi'nde üretilen mermerler başta Suriye, Ürdün, Almanya olmak üzere çok sayıda yabancı ülkeye ihraç ediliyor. Ayrıca Dolmabahçe ve Çırağan Sarayları'nda da Marmara Adası mermerleri kullanıldığı biliniyor.

MARMARA ADASI'DA NE YENİR?

Marmara Adası, Marmara Denizi'nin en büyük adasıdır. Ada balıkçılığa elverişlidir. Bu nedenle adayı ziyaret edenler kendilerine balık ürünleri ile bir ziyafet çekebilirler. Yaz aylarında sahil kesimleri çay bahçeleri ile şenleniyor. Köylerinde adaçayı, doğal zeytinyağ ve zeytin ürünleri bulunuyor.

NASIL GİDİLİR?

Marmara ve Avşa'ya İstanbul'dan direkt deniz otobüsüyle gidilebiliyor. Araba ile gidecekler, İstanbul Sarayburnu İskelesi'nden, Yenikapı'dan, Tekirdağ Barbaros veya Erdek'ten feribotla ulaşabilir. Vapurlar önce Marmara Adası'na daha sonra Avşa Adası'na uğruyor.

MARMARA ADASI'NIN GEZİLECEK YERLER

Marmara Adası'nda gezilecek yerler listesi adanın köylerinden oluşuyor. Avşa Adası, Çınarlı Köyü, Topağaç Köyü, Saraylar Beldesi, Asmalı Köy ve Gündoğu Köyü içinde barındırdığı doğal ve turistik güzellikleriyle ziyaretçilerini bekliyor.

KOYLARI

Marmara Adası'da Aba, Kole, Manastır ve Mestanağa gibi bakir koylar bulunuyor. Bu koyların karadan ulaşımı olmayanları için tekne turları düzenleniyor.

AVŞA ADASI

28 kilometrelik alanı kaplayan Avşa Adası'nın her yerinden denize girilebiliyor. Mavi Koy, Çınaraltıkoyu, Çiftlik koyu hem kumsalları hem de denizi ile Avşa'nın tercih edilen tatil mekanları arasında olmasının başlıca sebeplerinden. Bu koylara merkezden tekne ile ulaşmak mümkün. Avşa, kaliteli şarapları ve deniz ürünleri ile ünlü restoranlara sahip. Akşamları sahil caddesi çok sayıda eğlenceye de ev sahipliği yapıyor.

ÇINARLI KÖYÜ

Rumlar zamanında adı 'Kalemi' olan Çınarlı Köyü, ince kumsal şeridi ile çok temiz bir denize sahip. Çınarlı, yüzyıllara meydan okuyup günümüze kadar ayakta kalmayı başaran çınar ağaçlarıyla ünlüdür. Köy, doğa ile baş başa kalmak isteyenler için de ideal.

GÜNDOĞDU KÖYÜ

Hayallerdeki sakin ve küçük balıkçı köylerinden biridir Gündoğdu. Sokaklardaki çeşmeleri eski tarihi evleri ve tertemiz denizi ile yaz aylarında tatilcilerin tercih ettiği yerler arasındadır.

SARAYLAR BELDESİ VE AÇIKHAVA ARKEOLOJİ MÜZESİ

Antik çağdan beri üretilen mermerleri dünyaca ünlü olan şehirde tamamlanamayan ya da yapım sırasında hasar gören çok sayıda heykel Açıkhava Arkeoloji Müzesi'nde toplanmıştır. Açıkhava Arkeoloji Müzesi, Saraylar Beldesi'ndedir. Saraylar beldesinde çıkarılan mermerler yüzde 95 oranına varan saflıkta olup içi kristallidir.

NATO TEPESİ

Nato Yolu adanın metre yüksekliğindeki Radar Tepesi’ni aşan mükemmel bir trekking parkurudur.

Sessizliği ve sakinliği ile ön plana çıkan Marmara Adası ziyaretçilerine mavinin ve yeşilin her tonunu sunar.  Meşhur koyları ile bilinen Marmara Adası, Balıkesir'in Marmara İlçesi'ne bağlıdır. Türkiye’nin en büyük ikinci adasıdır. '

Başlı başına bir doğa harikası olan ada İstanbul’a yakınlığı ile her yıl binlerce ziyaretçi ağırlar. Sizler de yeşilin mavi ile buluştuğu adaya bir seyahat programı yapmak isterseniz erken rezervasyon indirimleri ve son dakika fırsatlarını seafoodplus.info’da bulabilirsiniz.

Balıkesir ilinin göz bebeği olan Marmara Adası'nda tatil yapma planınız varsa, erken rezervasyon fırsatlarından yararlanarak, en uygun fiyatlar eşliğinde Marmara Adası Otelleri'nde konaklayabilirsiniz.

Marmara Adası’na Nasıl Gidilir?

Marmara Adası’na ulaşmak için Anadolu Yakası’nda Bostancı’dan, Avrupa Yakası’nda Yenikapı’dan kalkan deniz otobüsü seferleri kullanabilir. Deniz otobüsleri yaklaşık 2,5 saat sürer.

Marmara Adası’na Kara Yolu ile Ulaşım

Kara yolu ile ulaşım sağlamak için kendi özel aracınız ya da otobüsleri kullanabilirisiniz. İstanbul, Erdek ve Tekirdağ’a kadar aracınız ile gelip feribotları kullanarak Marmara Adası’na ulaşabilirsiniz.

Marmara Adası’na Hava Yolu ile Ulaşım

Marmara Adası’na ulaşmak için Balıkesir Koca Seyit ve Balıkesir Merkez Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. 

Ayrıca İstanbul Havalimanı’nı da kullanabilirsiniz. Her iki koşulda da yolculuğunuza deniz otobüsleri ile devam etmeniz gerekmektedir. Balıkesir yolunu tercih ederseniz yaz kış çalışan Erdek, Balıkesir, Balıklı, Avşa, Ekinlik Marmara Adası Güzergâhı’nda seyreden deniz otobüsleri ile yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz.

Marmara Adası'nda Gezilecek Yerler

Marmara Adası etrafı masmavi temiz denizi , yemyeşil doğası ve ferah havası ile sessiz sakin bir  köy hayatı sunuyor. Ayrıca düşük nem miktarı ile de bunaltıcı sıcakları sevmeyenler için ideal bir tatil imkanı sağlıyor.

Marmara Adası Asmalı Köyü

Marmara Adası içerisinde pek çok köye ev sahipliği yapıyor. Asmalı Köyü de bu köylerden sadece birisidir. Halen kullanılmakta olan eski Rum evleri harika deniz manzarası ile ziyaretçilere mükemmel kareler sunuyor. Ayrıca eski Rum yaşamınında bir örneğini yaşatıyor. Bu küçük köyde her şeyin organik ve uygun fiyatlı olması da ziyaret etmek için başka bir sebeptir.

Marmara Adası Çınarlı Köyü

Köy aslında küçük bir balıkçı kasabası gibi gözüksede son zamanlar da aldığı yoğun ziyaretçi oranı ile tatil beldesi haline gelmiştir. Köyün sahili altın rengi kuma sahiptir ve metre uzunluğundadır. Sığ ve berrak denizi, sahilin etrafını saran zeytin ve çınar ağaçları ile eşsiz bir doğa da sunan Çınarlı Köyü, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır.

Marmara Adası Saraylar Köyü

Saraylar Köyü’nü diğer köylerden ayıran en büyük özelliği köy de bulunan mermer ocaklarıdır. Burada ki mermerlerin nemi emdiği ve havanın bu sebeple temiz olduğu söylenir. Bu köyde açık hava müzesi de bulunmaktadır. 

Marmara Adası Saraylar Açık Hava Müzesi

Müzede Roma Dönemi’nde kalma mermer heykeller mevcuttur. Müze, Marmara Adası’nın merkezi sadece 5 km mesafede yer alır.

Saraylar Açık Hava Müzesi'nde yer alan tesislerde en uygun fiyatlar eşliğinde konaklayabilmek için Saraylar Açık Hava Müzesi Otelleri sayfamızdan rezervasyon yapabilirsiniz.

Marmara Adası Avşa Adası

Her Yerinde denize girilebilen Avşa Adası özellikle Mavi Koy, Çınaraltı Koyu ve Çiftlik Koyu ile eşsiz maviliğin ve berrak suların keyfini çıkarmanız için sizi bekliyor. Ayrıca çok meşhur balık restaurantları ve şaraplar ile hareketli bir gece hayatı sunuyor. Marmara Adası’ndan Avşa’ya vapurla 15 dakika gibi kısa bir sürede varmak mümkündür.

Avşa Adası'nda yer alan otellerde konaklamak için Avşa Adası Otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Marmara Adası Nato Tepesi

Nato Tepesi adanın metre yükseğinde bulunur. Harika bir ada manzarası sunmanın yanında tepe trekking parkuruna da sahiptir. Bu sebeple doğal yürüyüşleri yapmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Marmara Adası Manastır Koyu

Marmara Adası’ndaki nadir kum sahile sahip koydur. Manastır Koyu için gizli bir cennet demek yanlış olmaz yemyeşil doğa ile masmavi denizin kum sahil ile birleşmesi Manastır Koyunu eşsiz kılar.

Marmara Adası’nın Meşhur Plajları

Marmara Adası dört bir yanı denizlerle çevrili olmasına rağmen her noktasından denize girilmemektedir. Marmara Adası’nın berrak suyu ve ferah havası ile birlikte isteğe bağlı olarak kum ya da iri taşlı kumsalları ile tatiliniz boyunca oldukça keyifli plaj anıları biriktirebileceksiniz. Tüm bu plajlara merkezden kalkan otobüsler ya da tekneler ile ulaşabilirsiniz.

Marmara Adası Aba Plajı

Aba Plajı oldukça dar ve taşlık bir sahile sahiptir, denizi oldukça sığ ve temizdir.

Marmara Adası Çınar Plajı

Çınar Plajı’nın adı etrafında ki çınar ağaçlarından gelmektedir. Çevresinde çok sayıda restoran, cafe ve otel bulunmaktadır.

Marmara Adası Saraylar Plajı

Saraylar Plajı’nı diğer plajlardan ayıran en büyük özelliği iki ayrı sahilinin bulunmasıdır. Abroz Plajı ve Kadınlar Plajı olara iki ayrı sahile olan Saraylar Plajı ismindende anlaşılacağı üzere biri kadınlara özel olan plajı bulunmaktadır.

Marmara Adası’nı Çevreleyen Diğer Plajlar

  • Gündoğu Plajı
  • Topağaç Plajı
  • Asmalı Plaj
  • Keresay Plajı
  • Kole Plajı

Marmara Adası’nda Gece Hayatı

Marmara Adası’nda gece hayatı yok denecek kadar azdır. Marmara Adasında halen köy hayatı devam ettiği için akşamları sakin geçmektedir. Ancak gece hayatı isteyenler için Avşa Adası hem Marmara Adasına çok yakın hem de gece hayatı daha hareketlidir.

Marmara Adasında Yapılabilecek Aktiviteler

Marmara Adası’nda yapabileceğiniz pek çok aktivite vardır. Özellikle bir ada olması sebebiyle deniz sporlarının çoğunu burada çocuklarınızla birlikte yapabilirsiniz.

Marmara Adası'nda Yüzme

Marmara Adası’nın turkuaz rengi eşsiz sahillerinde, sığ ve berrak denizlerinde yüzmenin tadını çıkarabilirsiniz

Marmara Adası'nda Trekking

Özellikle Nato Tepesi hem trekking için hem de muhteşem manzaralara şahit olmak için ideal bir alandır. Tepedeki parkuru tamamlarken her bir adımınızda eşsiz manzaralara da şahit olacaksınız.

Marmara Adası'nda Dağcılık

Marmara Adası coğrafi yapısı gereğince dağcılık için biçilmiş kaftandır.

Marmara Adası'nda Dalış

Dört bir yanı denizlerle çevrili bir adanın olmazsa olmazı spor aktivitesi dalıştır. Marmara Denizi’nin eşsiz deniz altı çeşitliliği misafirlerine harika bir dalış deneyimi sunuyor.

Marmara Adası'nda Kano

Ada çevresindeki plajlardan tek veya çift kişilik kano kiralayabilirsiniz. Özellikle güneşin batışını eşsiz denizin üzerinde kanolar ile keyif yaparken izleyebilirsiniz.

Marmara Adası'nda Balıkçılık

Ada çevresinde olta balıkçılığı sıklıkla yapılır. Marmara Adası’nın bereketli denizlerinde pek çok çeşit balık yetişmektedir. Balık tutmak için iskeleleri ya da kayalık adaları tercih edebilirsiniz.

Marmara Adası'nda Yelken

Marmara Adası yelken tutkunları için uğrak noktasıdır. Marmara Adasının rüzgar koşulları yelken yapmak için çok uygundur.

Ayrıca dilediğiniz zaman istediğiniz her yerden muhteşem günbatımını izleyebilir ve sıklıkla gerçekleşen popüler ve çeşitli sanatçıların sergilerini ziyaret edebilirsiniz.

Marmara Adası'nda Ne Yenir?

Marmara Adası bereketli denizleri sayesinde lezzetli balıkların ve harika doğası sebebiyle de lezzeltli sebze ve meyvelerin yetiştiği adadır. Marmara Adası’nda mutlaka yemeniz gereken tek şey balıktır. En lezettli balıkları yiyebileceğiniz restoranlar şunlardır:

  • Erhan Restaurant
  • Birol Restoran
  • Pehlivan Restaurant

Marmara Adası'na Ne Zaman Gidilir?

Marmara Adası'na dilediğiniz mevsimde gidebilirsiniz ancak yaz aylarında tercih etmeniz hem aktivite hem de eğlenmeniz için daha iyi bir tercih olacaktır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir