paralel bağlı direnç hesabı / Eşdeğer direnç nedir? Seri bağlama ve paralel bağlama - Fizik Dersi

Paralel Bağlı Direnç Hesabı

paralel bağlı direnç hesabı

Paralel Bağlı Dirençler - 2

If you're seeing this message, it means we're having trouble loading external resources on our website.

Bağlandığınız bilgisayar bir web filtresi kullanıyorsa, *seafoodplus.info ve *seafoodplus.info adreslerinin engellerini kaldırmayı unutmayın.

Paralel bağlı birden fazla direncin tek bir eşdeğer dirençle nasıl birleştirildiğini öğseafoodplus.infoal video Willy McAllister tarafından hazırlanmıştır.

Video açıklaması

Geçen videoda, paralel direnç kavramıyla tanıştık. Aynı düğümleri paylaştıkları ve uçları arasındaki voltajlar eşit olduğu için, bu iki direncin birbirine paralel olduğunu söyledik. Yani bu bağlantı biçimine, “paralel direnç dizilimi” deniyordu. Ayrıca, bu iki direnç yerine, onlara eşdeğer tek bir direnç koyabileceğimizi de gösterdik. Buna R1, buna R2 demiştik. İşte bu R1 ve R2 dirençlerinin yerine, eşdeğer bir “R eş” direnci koyabiliyorduk. İki direnç için şu ifadeyi elde etmiştik: 1 bölü “R eş”, eşittir, 1 bölü R1 , artı 1 bölü R2 . İki paralel direnç için eşdeğer direnci bu ifadeyi kullanarak buluyorduk. Şimdi, şöyle bir soru sorabilirsiniz ki sorsanız iyi olur: Ya devrede daha fazla direnç varsa? Yani ya burada paralel bağlı birkaç direnç daha varsa? O zaman ne yapacağız? Mesela elimizde R3 , R4 , Rn gibi, n tane direncimiz olsun diyelim . Hepsi aynı düğümlere bağlı. İfade nasıl değişir? Tıpkı önceki durumda olduğu gibi, buradan bir akım geçiyor ve buradan pile geri dönüyor. Akımın bir kısmı R1’e, bir kısmı R2’ye gidiyor. Ve paralel bağlı daha çok direnç olduğu durumda, akımın bir kısmı R3’e, bir kısmı da Rn’e dağılıyor. Özetle, bu düğüme gelen akım, tüm dirençler arasında paylaşılıyor. Ve tüm dirençler üzerinde aynı voltaj var, o da V. Şimdi şuraya V’yi de koyalım Voltaj V. Hepsinin uçları arasında aynı V voltajı var ve tek bir akımı bölüşüyorlar. Aslında burada her direncin farklı bir direnç değerine sahip olduğunu varsayıyoruz. Geçen videoda yaptığımız analizin aynısını yapacağız. Buradaki ı, tüm ı’ların toplamına eşit olmalı. Toplam simgesini de yazalım. ı1, artı ı2, artı ı3, artı ı-n. Kaç tane direnç varsa artık. Bunu biliyoruz. Aynı zamanda, her bir dirençten geçen akımın, 1 bölü direnç değeri, çarpı V’ye eşit olduğunu da biliyoruz. V tüm dirençlerde aynı. Bu ı ifadesini bu denklemde yerine yazdığımızda Toplam ı, eşittir, voltaj çarpı Uzun bir ifade olacak bu. 1 bölü R1, artı 1 bölü R2, artı 1 bölü R3, artı nokta nokta. Kaç direncimiz varsa artık. Artı, 1 bölü Rn. İfademiz bu oldu. Şimdi yine daha önce yaptığımız şeyin aynısını yapacağız. Diyeceğiz ki, tüm bu terim, tek bir eşdeğer direncin çarpmaya göre tersine eşittir. Yani burası komple 1 bölü “R eş”e sadeleşecek. Bu sayede, herhangi bir sayıdaki paralel direnci tek bir dirence indirgememiz mümkün. Yazayım. Rn adet direnç için, 1 bölü “R eş”, yani 1 bölü eşdeğer direnç; eşittir, yine aynı şey. 1 bölü R1, artı 1 bölü R2 artı nokta nokta, artı 1 bölü Rn İşte bu sayede, paralel bağlı dirençlerin sayısı ne olursa olsun, hepsini tek bir eşdeğer dirence indirgeyebiliyoruz.

Elektrik akımının ve voltajın elektrik devrelerinde, devre elemanlarından biri olan direnç ile nasıl etkileştiğini Ohm Kanunu&#;nda öğrendik. Peki bir devrede birden fazla direnç olursa akım ve potansiyel fark nasıl davranır? Bu yazıda bir elektrik devresinde birden fazla direncin çeşitli şekillerde bağlandığı durumları inceleyeceğiz. Bunu yaparken de birden fazla direncin görevini tek başına yerine getirdiğini düşündüğümüz, gerçekte fiziksel olarak var olmayan, ama matematiksel olarak çok iyi çalışan eşdeğer direnç kavramını kullanacağız.

Dirençlerde seri bağlama ve eşdeğer direnç

Bir uçtan bir uca sıralanmış, aralarında düğüm noktası (kavşak) bulunmayacak şekilde dizilmiş dirençlere seri bağlı veya seri bağlanmış dirençler denir. Seri bağlı dirençlerde birinci direncin bittiği nokta ikinci direncin başladığı noktaya bağlıdır. Kirchoff Kanunları&#;ndan bildiğimiz gibi eğer devrede bir düğüm noktası yoksa akım korunur, yani devrenin üstündeki akım her noktada aynıdır. Dolayısıyla seri bağlanmış dirençlerin her birinin üstündeki akımın değeri aynı olmak zorundadır. Seri bağlanmış dirençlerin toplam potansiyel farkı da, tüm dirençlerin teker teker potansiyel farklarının toplamına eşittir.

Eşdeğer direnç seri bağlanmış dirençler

Yukarıdaki resimde iki direnç, R1 ve R2, seri bağlanmış. Pilin sağladığı potansiyel fark devreden bir akım geçmesine neden oluyor. Bu akımın değeri her iki direnç için de aynı. Çünkü akım tek koldan gidiyor, düğüm noktası olmadığı için dağılmıyor. Ama potansiyel fark iki direnç arasında paylaşılıyor. Bu nedenle iki direncin potansiyel farkları toplamı:

∆Veşdeğer = ∆V1 + ∆V2

∆Veşdeğer = IR1 + IR2

∆Veşdeğer = I(R1 + R2)

∆Veşdeğer / I = (R1 + R2)

Reşdeğer = R1 + R2

Buradan seri bağlı iki direncin aslında tek bir direnç gibi davrandığını görüyoruz, buna da eşdeğer direnç diyoruz. Seri bağlı dirençlerde eşdeğer direncin dirençlerin toplamına eşit olduğunu görüyoruz.

Eşdeğer direnç: dirençlerde seri bağlama

Yukarıdaki resimde dirençlerin seri bağlanması durumunda Reşdeğer = R1 + R2 olduğu görülüyor.

Genellersek, seri bağlı dirençler için eşdeğer direnç formülü:

R_{esdeger} = R_1 + R_2 + .. + R_N

Tekrar hatırlatalım, devre analizinde dirençlerin seri bağlanmasındaki ana fikir, seri bağlı tüm dirençlerden aynı akımın geçiyor olmasıdır.

Pil bir devreye değişmeyen bir elektromotor kuvvet &#; emk (voltaj, gerilim veya potansiyel fark) sağlar. Ama değişmeyen (sabit) bir akım sağlamaz. Akımın değeri (büyüklüğü) pilin sağladığı gerilimle birlikte devredeki dirençlere bağlıdır.

Dirençlerde paralel bağlama ve eşdeğer direnç

Eğer birden fazla direnç yan yana hizalanarak bağlanırsa buna paralel bağlama denir. Paralel bağlı dirençlerde birinci ve ikinci direncin hem başlangıç noktaları hem de bitiş noktaları birbirine bağlıdır. Paralel bağlanmış dirençlerin başlangıç noktalarının potansiyeli de bitiş noktalarının potansiyeli de eşittir. Bu nedenle paralel bağlı dirençlerin uçları arasındaki potansiyel fark da aynıdır. Paralel direnç hesaplama aşağıdaki gibi yapılır.

Eşdeğer direnç paralel bağlanmış dirençler

Yukarıdaki resimde paralel bağlanmış iki direnç gösteriliyor. Pilden gelen akım (I) düğüm noktasında Kirchoff&#;un akımlar kanununa göre iki kola ayrılıyor ( I1 ve I2).

I = I1 + I2

Her iki direnç için Ohm Kanunu&#;nu uygulayabiliriz. Her iki direncin de potansiyel farkının eşit olduğunu biliyoruz.

I_1 = \frac{\Delta V}{R_1}I_2 = \frac{\Delta V}{R_2} I = I_1 + I_2I = \frac{\Delta V}{R_1} + \frac{\Delta V}{R_2}I = \Delta V (\frac{1}{R_1} + \frac{1}{R_2})\frac{I}{\Delta V} = \frac{1}{R_1} + \frac{1}{R_2} (1. \space denklem)

Eşdeğer direncin iki direncin görevini tek başına yerine getirebilen direnç olduğunu biliyoruz. Bu iki direncin yerine tek bir direnç koysaydık ne bulurduk? Ohm kanunu eşdeğer direnç için tekrar uygulayalım.

\Delta V = IR_{esdeger}\frac{I}{\Delta V} = \frac{1}{R_{esdeger}}

Şimdi bu bulduğumuz ilişkiyi 1. denklemde yerine koyalım:

\frac{1}{R_{esdeger}}= \frac{1}{R_1} + \frac{1}{R_2}

Paralel bağlı dirençlerdeki eşdeğer direncin formülü:

R_{esdeger} = (\frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2})^{-1}R_{esdeger} = \frac{R_1 R_2}{R_1+R_2}

Aşağıdaki resimde paralel bağlı iki direncin görevini yerine getiren eşdeğer direnç gösteriliyor.
Eşdeğer direnç: dirençlerde paralel bağlama

Genellersek, paralel bağlanmış dirençler için eşdeğer direnç formülü:

R_{esdeger} = (\frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2}+..+\frac{1}{R_N})^{-1}

Bir kez daha hatırlatalım, devre analizinde dirençlerin paralel bağlanmasındaki ana fikir, paralel bağlı tüm dirençlerin uçları arasındaki potansiyel farkın aynı olmasıdır.

Paralel bağlı dirençlerin eşdeğer direncini bulurken 1/Resdeğer elde ettikten sonra ters çevirmeyi unutmamalısınız.

Eşdeğer direnç, seri ve paralel bağlama örnek soru

Dirençlerin seri bağlanması ve paralel bağlanması eşdeğer direnç bulma sorusu

Yukarıdaki şekilde gösterilen elektrik devresinin eşdeğer direnci kaç ohmdur?

Çözüm:

Soru bize paralel bağlanmış üç direncin (4, 5 ve 20 ohm), 7 ohmluk bir dirence seri bağlandığını gösteriyor. Bu soruyu çözmek için böl parçala feth et yöntemini kullanacağız. Önce paralel bağlı dirençlerin eşdeğer direncini bulacağız, sonra bunu tek bir direnç olarak kullanıp tüm devrenin eşdeğer direncini hesaplayacağız.

\frac{1}{R_{es-paralel}} = \frac{1}{4} + \frac{1}{5} + \frac{1}{20}

Paydaları eşlemek için ilk terimi 5 ile, ikinci terimi 4 ile, üçüncü terimi 1 ile çarpalım:

\frac{1}{R_{es-paralel}} = \frac{5}{20} + \frac{4}{20} + \frac{1}{20}\frac{1}{R_{es-paralel}} = \frac{5+4+1}{20} = \frac{10}{20} = \frac{1}{2}

Şimdi paralel dirençlerin eşdeğer direncini bulmak için bu kesri ters çevirmeliyiz:

R_{es-paralel} = \frac{2}{1} = 2 \space \Omega

Dikkat edin, eşdeğer direnç paralel bağlı tüm dirençlerden daha küçük çıktı.

Artık bulduğumuz paralel devrenin eşdeğer direncini tek bir direnç olarak son dirence seri bağlı gibi düşünüp tüm devrenin eşdeğer direncini bulabiliriz.

Dirençlerin seri bağlanması ve paralel bağlanması eşdeğer direnç bulma sorunun çözümü

R_{es} = 2 + 7 = 9 \space \Omega

Sorularda verilen devreler size başlangıçta karmaşık görünebilir. Ama unutmamanız gereken dirençler bir devrede ya seri bağlanır ya da paralel bağlanır. Bütün yapmanız gereken hangi dirençlerin seri, hangilerinin paralel bağlandığını belirlemektir. Sonra böl parçala yöntemiyle parçaların eşdeğer dirençlerini bulur ve sonra da tüm devrenin eşdeğer direncini bulursunuz.

Eşdeğer direnç video

Eşdeğer direnç, seri bağlama ve paralel bağlama ile ilgili kazanımlar

Elektrik akımı, direnç ve potansiyel farkı arasındaki ilişkiyi analiz eder.

  • Elektrik devrelerinde eşdeğer direnç, direnç, potansiyel farkı ve elektrik akımı ile ilgili hesaplamalar yapılması sağlanır.
< Kirchoff Kanunları   Sınıf Elektrik   Voltmetre ve Ampermetre >

Bu yazıda Paralel Devrelerde Gerilim Nasıl Hesaplanır konusunda farklı yöntemleri tartışacağız. Paralel bir bağlantı, akımın hepsinden dağıtıcı olarak akmasına izin vermek için devreyi dallara böler.

Paralel devreler, enerjinin korunumu yasasını takip eder. Voltaj, birim yük başına yapılan elektrik işi olarak söylenebilir. Elektrik alanları muhafazakardır, yani elektrik işi sadece başlangıç ​​ve bitiş noktalarına bağlıdır. Paralel bir bağlantıda tüm dalların ortak bir başlangıç ​​ve son düğümü vardır. Bu nedenle voltaj eşittir.

Devamını okuyun…seafoodplus.infol Devre İşlevi: Tam Öngörüler ve SSS

Paralel Devrede Gerilim Nasıl Hesaplanır - Sayısal Örnekler

Paralel Devrede Gerilim Nasıl Hesaplanır - paralel bir RLC devresi

S1. Devrede gösterildiği gibi, eşit değerli iki direnç, bir voltaj kaynağı ile paralel olarak birleştirilir. Bazı değerler verilmiştir: i1= 3 A, eşdeğer direnç Req= 15 ohm . V kaynak gerilimini buluns

R varsayalım1 = R2 = R ohm. Bu nedenle, eşdeğer direnç,

Req = (1/K + 1/K)-1 = R/2Ω

R/2 = 15 verildiğinde, her bir direncin değeri = 15 × 2 = 30 ohm. akımın değeri i1 3 A olarak verilir.

Paralel bir devre olduğu için, bir koldaki voltaj diğer tüm kollardaki voltajla aynı olacaktır ve bu aynı zamanda besleme voltajı olacaktır. Dolayısıyla, kaynak voltajı,

Vs = koldaki akım x karşılık gelen direnç değeri = i1 x R = 3 x 30 = 90 V 

S2. Paralel bir ağ, R, 2R, 4R, 8R ve 16R olmak üzere beş dirençten oluşur. Şebekedeki net akım I'dir. 4R direncini içeren branşmandaki gerilimi bulunuz.

İlk önce ağın eşdeğer direncini bulacağız. gerilimin hesaplanması ağın herhangi bir noktasında. Eşdeğer paralel direnç devre,

Req = (1/K1 + 1/K2 + 1/K3 … + 1/Rn)-1

Burada, Req = ((1/R + (1/2R + (1/4R +) (1/8R + (1/16R))-1 = (16R/31)Ω

Devredeki toplam akım I Amp olarak verilir.

Bu nedenle, kaynak voltajı Vs = ben x 16R/31 = 16IR/31 V

Paralel bir devrenin kaynak voltajının, devrenin herhangi bir dalındaki voltajla aynı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, 4R direncini içeren daldaki voltaj 16IR/31 V'dir.

Paralel Devrede Gerilim Nasıl Hesaplanır - SSS

Paralel bir devrede toplam voltaj nasıl bulunur?

Paralel bir devrede toplam gerilim, dal gerilimleriyle aynıdır. Başka bir deyişle, paralel olarak birleştirilen tüm dallarda voltaj aynı kalır. Dallar sadece akım için farklı yollardır.

Hesaplama adımları Dirençli paralel bir devrede voltaj ve verilen toplam akım:

  • Formülü kullanarak eşdeğer direnci bulun- Req = (1/K1 + 1/K2 + 1/K3 … + 1/Rn)-1
  • Req'i toplam akımla çarpın.

Yalnızca bir direnç ve ilgili akım değeri verilmişse, gerilimi elde etmek için bunları çarpın.

Devamını okuyun……Paralel Devre Örnekleri: Eksiksiz Bilgiler ve SSS

Paralel bir devrede eksik voltaj nasıl bulunur?

Paralel bir devrede "eksik voltaj" ile, tüm dallar için aynı olduğu için sağlanan voltajı kastediyoruz. Böylece, herhangi bir akım ve direnç değerimiz varsa, onu bulabiliriz. paralel devredeki voltaj.

Bunu bir örnek yardımıyla anlayalım. Paralel bağlı 2 ohm ve 4 ohm'luk iki direnç olduğunu varsayalım. 2 ohm'luk dirençten geçen akım A olarak verilmiştir. Besleme gerilimi V'yi biliyoruz.s= dal gerilimi V1 = dal gerilimi V2. Bu nedenle, eksik voltaj V = iR = 2 x = 3 x V.

Seri paralel devrede kaynak voltajı nasıl bulunur?

Paralel devre prensibine göre her daldaki gerilim aynı ve kaynak gerilimine eşittir. Kaynak voltajı Vs ise ve branşman voltajları V ise1, V2,….Vn sonra Vs = V1 = V2 =….= Vn.

Kaynak gerilimi verilmişse zaten dal gerilimlerine sahibiz. Kaynak gerilimi bilinmiyorsa ve akım değerleri verilmişse ohm kanunu yardımıyla gerilimi bulabiliriz. Örneğin, bir daldan geçen akım 5 A ve direnç değeri 2 ohm ise, voltaj basitçe 5 × 2 = 10 V'tur.

Devamını okuyun……Güncel Paralel Olarak Aynı mı: Eksiksiz Öngörüler ve SSS

Paralel bir devrede uygulanan voltaj nasıl bulunur?

Paralel devrede uygulanan voltaj, kaynak voltajı veya akü voltajı anlamına gelir. Verilir veya mevcut ve direnç değerleri gibi sağlanan diğer bilgilerin yardımıyla hesaplayabiliriz.

Uygulanan voltajlar, bir elemana verilen voltaj anlamına gelir. Paralel bir devrede uygulanan gerilim toplam gerilimdir. Aynı zamanda devrenin ayrı dallarındaki voltaj düşüşleriyle de aynıdır. Ancak paralel devre ağın tek parçası değilse, uygulanan voltaj ve branşman voltajları eşit olmayacaktır.

2 tane paralel bağlı direncin gücü neden kendi güçlerinin yarısına düşer?

Sorulara Dön
Okullarda ve elektrik ile ilgili anlatımlarda paralel bağlı dirençler için 1/R + 1 /R ile toplanıyor buda 1/2R oluyor. Direnç gücü yarıya inmiş oluyor. Ama bunun nedeni nedir? Yani neden ve nasıl direnç gücü yarıya inebilir.

4, görüntülenme

Cevap Ver

  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Öncelikle bir yanlış anlaşılmayıda düzelteyim güç birim zamanda yapılan iş miktarı. Devrede harcanan güç ise "P = V.I" dır. Birimi de "watt" dırSizin sorunuzdan tamamen farklı yere çıkar. Bir devreye paralel bağlanan dirençlerin eşdeğer direnci azaları çünkü akımın geçmesi gereken yol sayısı artar. Ohm yasasını biliyorsundur "V=I.R" her direnç için ayrı ayrı hesaplama yapmayı deneyerek üzerlerinden geçen akımın farklı farklı olduğunu görebilirsin. Örneğin 40 Voltluk bir kaynağa bağlanan paralel iki farklı direnç, 10 ohm ve 20 ohm diyelim bunlara, bir kaynağa paralel bağlanan dirençlerin üzerinden aynı Volt geçer. Çünkü kaynağın iki ucuna direkt bağlılar. Ohm yasasından hesapladığında 10 ohmluk dirençten 4 A, 20 ohmluk dirençten 2 A akım geçtiğini buluruz. Yani ana kol akımımızda 6 A akım geçiyo demektir bu. Elimizdeki eşdeğer direnç hesaplama formülüyle hesapladığımızda Reş=20/3 çıkar. Ohm yasasını uygularsanda gerçekten de 40=/3 ve burdan da 40=40 olduğunu bularak eş değer direncin 20/3 olduğunu ve ana kol akımının 6 A olduğunu kanıtlamış olursun.

Burada çizerek hesapladım senin için.

görüntülenme

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?

Evrim Ağacı ekibine her ay 1 kahve ısmarlamak ister misiniz?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ İnsanlar, eğer anlamadıkları şeylerden söz edecek olursanız, sizin deli olduğunuzu düşünürler.”
Elvis Presley

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir